ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Ιουλίου 2021

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ "ΦΑΡΜΑΚΟΥ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 

ΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΟΔΥΝΑΜΗ.



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ.

 


ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΣΧΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: "Γιατί δεν φέρνουν φάρμακα (τα οποία υπάρχουν) και επιμένουν στα εμβόλια"; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ. ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ (TUM) ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ Helmholtz Zentrum München, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΦΑΡΜΑΚΩΝ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΩΝ.



ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.




Μία μικρή ομάδα επιστημόνων γιατρών, η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, εφάρμοσε μια πειραματική μέθοδο αντιμετώπισης του Κορωνοϊού.

Τόσο η πολιτεία όσο και το αρμόδιο υπουργείο δεν αγκάλιασαν, για ακόμα μια φορά, την πρωτοβουλία και αρνήθηκαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Δεν μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο για ένα απαραίτητο ποσό το οποίο χρειάζεται έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε διάφορα επίπεδα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα.


Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η οποία σέβεται τις δυνατότητες του επιστημονικού δυναμικού της, δηλαδή έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, η προσπάθεια αυτή των γιατρών του «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης θα είχε στηριχτεί με όλα τα μέσα. Η έρευνά της είναι ένας φάρος -προς στιγμήν μικρός- που ενδεχομένως να αποδειχθεί ισχυρότατος εάν και εφόσον δοθούν τα μέσα στους επιστήμονες αυτούς να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου -και όχι αναγκαστικά σε κάποια από τις ισχυρότερες, αλλά σε όποια χώρα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, όπως το Ισραήλ επί παραδείγματι-, οι επιστημονικές πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου θα είχαν ήδη επιχορηγηθεί και οι κλινικές μελέτες θα είχαν εγκριθεί, ενώ η γραφειοκρατία θα είχε παραμεριστεί για να μπορέσουν οι επιστήμονες να δουλέψουν με άνεση, παραγωγικά και με εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις διαδικασίες. Φανταστείτε να αποδειχθεί μελλοντικά πως η μικρή αυτή ομάδα των γιατρών της Θεσσαλονίκης, σε καιρούς πανδημίας και γενικευμένου φόβου έθεσαν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Πίσω από τη μέθοδο αυτή βρίσκεται η ερευνητική ομάδα του διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Αχιλλέα Αναγνωστόπουλου, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, τη βιοχημικό κα. Αναστασία Παπαδοπούλου και την κα. Ευαγγελία Γιαννάκη, αιματολόγο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, παρασκεύασαν ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από κορωνοϊό, στη συνέχεια τα πολλαπλασίασαν και τα μετέφεραν στον οργανισμό άλλου ασθενή που έπασχε από Covid-19.

Μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε μια ασθενή που βρισκόταν λίγο πριν από τη διασωλήνωση. Με την άδειά της, της χορηγήθηκαν τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα και η εξέλιξη της υγείας της ήταν εντυπωσιακή, αφού μέσα σε δύο ημέρες η κατάστασή της βελτιώθηκε θεαματικά και μία εβδομάδα αργότερα η ίδια είχε βγει από το νοσοκομείο.

Εντούτοις ανέκυψαν… γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Ειδικότερα, στα τέλη Απριλίου 2021, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη μελέτη, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε την έγκριση καθώς ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ασθενών που θα συμμετείχαν σε αυτή. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας όρισε ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να βρεθούν ασθενείς που να τα ικανοποιούν. Έτσι η ομάδα έκανε ένσταση εξηγώντας στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας ότι σε όλο τον κόσμο τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα που η ίδια η ομάδα μελέτης είχε θέσει.

Αντί δηλαδή η πολιτεία και τα όργανά της να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου μια τέτοια μέθοδος -με τόσο ελπιδοφόρα αποτελέσματα- να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δημιούργησαν γραφειοκρατικούς σκοπέλους βάζοντας «τρικλοποδιά» στους Έλληνες επιστήμονες.

Για τη μέθοδο αυτή, την ανάπτυξή της, καθώς και τις δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μίλησε σε πόρταλ ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια στο Baylor College του Χιούστον των ΗΠΑ. Στην ομάδα που ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο ήταν και η βιοχημικός Αναστασία Παπαδοπούλου. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, αναπτύξαμε αυτή τη μέθοδο για την αντιμετώπιση τριών ιών που πλήττουν βαριά τους μεταμοσχευμένους ασθενείς μας. Για τις ιώσεις αυτές δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή 100% και οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι βαριές. Έτσι αναπτύξαμε αυτή τη μέθοδο, πήραμε άδεια να παράξουμε τέτοια ειδικά λεμφοκύτταρα εναντίον των τριών αυτών ιών και τα χορηγήσαμε εδώ και δύο χρόνια περίπου σε ασθενείς μεταμοσχευμένους. Η επιτυχία στις ιώσεις αυτές έφθασε το 95%. Τα φάρμακα δεν μπορούν να έχουν τέτοια ποσοστά και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

»Έτσι, όταν ενέσκηψε ο κορωνοϊός και δεν υπήρχαν φάρμακα, τότε η κα. Παπαδοπούλου και η κα. Γιαννάκη σκέφτηκαν να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο. Από την προμελέτη αυτή βγήκαν δύο βασικά συμπεράσματα: 

1) οι ασθενείς που τα καταφέρνουν να περάσουν εύκολα τον κορωνοϊό αναπτύσσουν οι ίδιοι τέτοια κορωνοειδικά Τ-λεμφοκύτταρα στον οργανισμό τους. Από την άλλη οι ασθενείς που δεν τα καταφέρνουν και οδεύουν προς τις ΜΕΘ δεν μπορούν να αναπτύξουν τέτοια λεμφοκύτταρα. Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι το βασικότερο στοιχείο της άμυνας του οργανισμού. 

2) Παίρνοντας λίγο αίμα από ασθενείς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό μπορέσαμε να απομονώσουμε αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα και να τα πολλαπλασιάσουμε, ενώ στη συνέχεια τα χορηγήσαμε σε ασθενείς. Έτσι μπορέσαμε να παράξουμε εμείς αυτά τα λεμφοκύτταρα για τους ασθενείς που δεν τα παράγουν μόνοι τους».

Όσον αφορά στην έγκριση της μεθόδου, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι η ομάδα υπέβαλε τη μελέτη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως προβλέπεται. «Πήραμε την άδεια πλην όμως η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, θέλοντας να προστατέψει τους ασθενείς, πρόσθεσε πολύ αυστηρά κριτήρια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε ασθενείς που να τα πληρούν. Ξαναζητήσαμε από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Δεοντολογίας να δουν εκ νέου τα κριτήρια και πράγματι αναθεώρησαν την πρώτη άποψη και πλέον περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία».


Στο ερώτημα ποια ήταν η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε πως ζήτησε χρηματοδότηση από το νοσοκομείο και το Υπουργείο Υγείας, με τον κ. Κοντοζαμάνη να ανταποκρίνεται εκφράζοντας την επιθυμία να αναζητήσει τρόπους ώστε να γίνει χρηματοδότηση. «Αφού πέρασαν τρεις βδομάδες και επειδή ήμασταν στη φάση του τρίτου κύματος του ιού, αποφάσισα και βγήκα για πρώτη φορά προς τα έξω ζητώντας χρηματοδότηση από τον κόσμο, αφού το νοσοκομείο δημιούργησε έναν ειδικό λογαριασμό για τη μελέτη αυτή. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα και κατέθεσε 52.000 ευρώ. Ήταν κάτι πολύ συγκινητικό που μας έδωσε μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε. Επίσης το νοσοκομείο πρόσφερε χρηματοδότηση ύψους 70.000 ευρώ και η Επιτροπή Ελλάδα 2021 αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το σύνολο της μελέτης που είχε απομείνει και ήταν 230.000 ευρώ. Έτσι αποκτήσαμε χρηματοδότηση και προχωρήσαμε».


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 


3 σχόλια:

  1. ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.

    Εξαιρετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του πρωτοποριακού εισπνεόμενου "φαρμάκου" EXO-CD24 για τη "θεραπεία" της νόσου Covid-19 ο Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.

    Όπως δηλώνει στο iefimerida.gr, σε ασθενείς του νοσοκομείου στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας τους. «Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το EXO-CD24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, θα έλεγα εντυπωσιακά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο κ. Συρίγος φανερά ενθουσιασμένος.

    Η κλινική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο και να κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση

    Όπως αποκαλύπτει, το "φάρμακο" που ανακάλυψε ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber, έχει ήδη χορηγηθεί σε τριάντα ασθενείς με Covid-19 από τους εξήντα συνολικά που αναμένεται να ενταχθούν στις κλινικές μελέτες στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» και εξήντα ακόμη στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η θετική ανταπόκριση των πρώτων ασθενών κάνει τον Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ να αισιοδοξεί σχετικά με την έγκριση του φαρμάκου.

    «Υπολογίζαμε ότι θα ολοκληρώσουμε την κλινική μελέτη τον Σεπτέμβριο αλλά μάλλον θα την τελειώσουμε νωρίτερα για να κατατεθεί ο φάκελος έγκρισης του φαρμάκου. Ήδη, στους πρώτους 30 ασθενείς με Covid-19 είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμα ένα «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας».

    «Σωτήρια θεραπεία» λέει ο Ισραηλινός Καθηγητής που ανακάλυψε το φάρμακο


    Σημειώνεται ότι στα θετικά πρώτα αποτελέσματα είχε αναφερθεί με δηλώσεις του στο iefimerida.gr και ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, λέγοντας: «Είμαστε γεμάτοι ελπίδα και πιστεύουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά με το Ισραήλ». Ο επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένως μιλήσει για μια «σωτήρια θεραπεία» που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους. Και όπως όλα δείχνουν είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί.

    Το EXO-CD24 είναι ένα εισπνεόμενο, γρήγορο στη χρήση και χαμηλού κόστους φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή της έγκρισής του και να χορηγηθεί κατ’ οίκον.

    Αναστέλλει την ανάπτυξη των κυτοκινών

    Το φάρμακο αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Στους ασθενείς που νοσούν βαριά η αναπνευστική ανεπάρκεια που συνήθως προκαλείται στον ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κορωνοιό, οφείλεται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με καταιγισμό κυτοκινών. Στόχος είναι η παρέμβαση σ’ αυτό ακριβώς το σημείο και η αποτροπή της επιδείνωσης του. Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο "φάρμακο" για την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης κορωνοϊού. Περιέχει τα μονοκλωνικά αντισώματα κασιριβιμάμπη και ιμδεβιμάμπη.
      Η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.


      Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το φάρμακο αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων, διευκρινίζει.


      Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πρόκειται για το φάρμακο Regen-COV.

      Περιέχει τα μονοκλωνικά αντισώματα κασιριβιμάμπη (casirivimab) και ιμδεβιμάμπη (imdevimab).

      Το φάρμακο εγκρίθηκε για την προφύλαξη (πρόληψη) της Covid-19 σε ευπαθή άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ειδικότερα, προορίζεται:

      Για ενήλικες
      Για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά
      Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους για να το λάβουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και δεν αναμένεται να έχουν καλή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια.

      Η πρώτη δόση του φαρμάκου πρέπει να χορηγείται με έγχυση μέσα σε 96 ώρες από την έκθεση στον επικίνδυνο ιό. Η έγχυση μπορεί να είναι ενδοφλέβια ή με υποδόρια ένεση.

      Επέκταση της άδειας χρήσης

      Η FDA αναφέρει ότι το φάρμακο είχε ήδη Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA – είναι η άδεια που έχουν και τα εμβόλια) ως θεραπεία. Προοριζόταν για την ήπιας έως μέτριας βαρύτητας Covid-19 όταν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να εξελιχθεί σε σοβαρή. Και πάλι, η έγκριση αφορούσε ενήλικες και παιδιά.

      Η άδεια αυτή τώρα επεκτείνεται, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί και προφυλακτικά (προληπτικά) στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ωστόσο το φάρμακο δεν εγκρίθηκε για να χορηγείται προληπτικά πριν από την έκθεση στον κορωνοϊό. Ούτε αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων, τονίζει η FDA στην ανακοίνωσή της.

      Εξασθενημένο ανοσοποιητικό

      Όπως αναφέρει το NBC News, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και επομένως αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός διατρέχουν μεταξύ άλλων:

      Όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων)
      Οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα
      Οι ασθενείς με καρκίνο
      Οι ασθενείς με AIDS
      Ακόμα κι όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

      Άνιση μάχη

      Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες. Προστατεύουν από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός γιατί του επιτίθενται όταν ακόμα βρίσκεται κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, δήλωσε ο Dr. Myron Cohen, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

      «Όταν μας μολύνει ο κορωνοϊός, ο οργανισμός παλεύει να δημιουργήσει αντισώματα για να προστατευτεί. Όταν βλέπουμε ότι χάνει τη μάχη, τότε είναι κατάλληλα τα φάρμακα που περιέχουν έτοιμα αντισώματα», είπε στο NBC.

      Ο Dr. Cohen είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός στην έρευνα των αντισωμάτων. Συμμετείχε και στις μελέτες για την ανάπτυξη του νέου φαρμάκου.

      Σύμφωνα με την FDA, το φάρμακο προορίζεται επίσης για άτομα υψηλού κινδύνου, που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

      Οι άνθρωποι που είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να το λάβουν, πρέπει να έχουν εκτεθεί επί τουλάχιστον 15 λεπτά σε ένα 24ωρο σε επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Πρέπει επίσης να απείχαν έξι πόδια (1,8 μέτρα) ή λιγότερο από αυτό.

      Το φάρμακο μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που μένουν σε χώρους με άλλα κρούσματα (π.χ. γηροκομεία, φυλακές).
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΒΛΑΚΩΔΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ" ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ.

    Τα σωτήρια φάρμακα που «νικάνε» τον ιό – Τα έχουμε όλοι σπίτι μας και δεν το γνωρίζουμε.

    Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσηση με COVID-19, ιδίως σε ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους αυτά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα ενδεχομένως να αποβούν σωτήρια για τη ζωή τους

    Η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τη μοιραία εξέλιξη της COVID-19 και να αποδειχθούν σωτήρια για ασθενείς με τη νόσο του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ισχυρίζεται ο καθηγητής Ayman El-Kadi από το Τμήμα Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

    Οι εν λόγω θεραπείες μπορούν να αξιοποιηθούν σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση, στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή στους πνεύμονες με συνέπεια δύσπνοια και βήχα, ή ακόμη και υπερφλεγμονώδης απόκριση με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια οργάνων και τον θάνατο.
    Έρευνες έχουν καταλήξει σε ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από μεταβολικές διαταραχές όπως παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης, στους οποίους η COVID-19 μπορεί επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και να οδηγήσει σε παραγωγή περισσότερων φλεγμονωδών παρά αντιφλεγμονωδών μορίων. Τα ήδη χρησιμοποιούμενα φάρμακα θα αποτελέσουν το πρόσκομμα σε αυτή τη διαδικασία, εξηγεί ο Δρ El-Kadi, είτε αποτρέποντας αυτά τα μόρια από την ενεργοποίηση της φλεγμονής είτε με αύξηση εκείνων με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

    Πέρα από την ασπιρίνη, στην επιστημονική δημοσίευση περιλαμβάνονται πέντε ακόμα φάρμακα με δυνητικά οφέλη κατά της COVID-19: το αντιλιπιδαιμικό φάρμακο φαινοφιβράτη, η αντιμυκητιακή φλουκοναζόλη, ο βακτηριοκτόνος παράγοντας ισονιαζίδη, τα συμπληρώματα διατροφής ρεσβερατρόλη και η 2-μεθυλοοιστραδιόλη, ένα πειραματικό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου των ωοθηκών και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Η σημασία του χρόνου χορήγησης των φαρμάκων

    Ο Δρ El-Kadi μελετά την επίδραση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε πλήθος ασθενειών όπως ο καρκίνος και καρδιοπάθειες. Εν προκειμένω, συστήνει τη διενέργεια κλινικών μελετών για την περίπτωση της COVID-19, ενώ δοκιμές στοχευμένης χορήγησης φαρμάκων νανοτεχνολογίας πιθανώς να έδιναν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    «Η COVID-19 επηρεάζει διάφορα όργανα όπως το ήπαρ, τους νεφρούς και ο εγκέφαλος, ωστόσο οι πνεύμονες παραμένουν ο βασικός στόχος. Καθώς τα αντιβακτηριακά μόρια είναι εύθραυστα, η χορήγησή τους υπό μροφήν νανοφαρμάκων θα τα βοηθήσει να φτάσουν στο στόχο τους», εξηγεί.

    Ωστόσο, ο χρόνος χορήγησης των αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων είναι ζωτικής σημασίας, όπως έχει υπογραμμίσει σε παλιότερη δημοσίευσή του, και πρέπει να λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις υπερφλεγμονώδους απόκρισης. Εν αντιθέσει, η «βιαστική» χορήγησή τους θα μπορούσε να περιορίσει τη φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού έναντι του ιού.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραπάνω φάρμακα ενδεχομένως να συνοδεύονται από λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με της ρεμντεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη που χορηγούνται ήδη σε ασθενείς με κορωνοϊό.

    Για τον Δρ EL-Kadi που συμμετείχε στην ανάπτυξη ενός διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό SARS που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους το 2003, η αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών δεν θα διακοπεί παρά τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, ο οποίος φαίνεται ιδιαιτέρως επίμονος και προσαρμοστικός χάρη στις μεταλλάξεις του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...