ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

27 Ιουλίου 2021

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Art Critique ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ. ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ. "8.000 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΒΥΗ". ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ...

 

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΣΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ. ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟ ΡΕΜΑΛΙ ΠΟΥ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ" ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.




Η ΛΙΒΥΗ, ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 3.000 ΧΡΟΝΙΑ


Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ. ΞΕΝΑΓΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ: ΡΩΜΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ, ΑΡΑΒΙΚΑ ΦΡΟΥΡΙΑ, ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ, ΧΩΡΙΑ ΒΕΡΒΕΡΙΝΩΝ... 


ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΣΣΟΣΙΕΪΝΤΕΤ ΠΡΕΣ. ΡΩΙΤΕΡ κλπ), ΣΤΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΑΝ «ΡΩΜΑΪΚΕΣ». 


 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΚΑΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 




     Αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Λιβύη.  
Όπου πήγαιναν οι Έλληνες έχτιζαν θέατρα και παρακολουθούσαν παραστάσεις στα Ελληνικά. Από τον Ατλαντικό μέχρι την Ινδία και το Αφγανιστάν.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια από τις κορυφαίες γαλλικές αρχαιολογικές εκδόσεις, το Art Critique, αναφέρεται στην λεηλασία δέχεται η ελληνική κληρονομιά στη Λιβύη από Τούρκους ισλαμιστές. 

Το Art Critique, υπογράμμισε την αυξανόμενη πίεση να επιστρέψουν σχεδόν 8.000 έργα τέχνης, αρχαία ελληνικά αριστουργήματα και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τη Λιβύη από το 2011 από τις τουρκικές τρομοκρατικές δυνάμεις Σύριων  μισθοφόρων που στη συνέχεια το πωλούν στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά.

Η έκθεση ανέφερε ότι η λεηλασία ιστορικών τεχνουργημάτων στη Λιβύη έχει λάβει ελάχιστη προσοχή σε σύγκριση με το Ιράκ και τη Συρία και ότι η χώρα είχε γίνει «ξέφραγο αμπέλι» για τους λαθρέμπορους μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Καντάφι το 2011.


Λεηλασία από το 2011

Η εμπεριστατωμένη δημοσίευση του γαλλικού περιοδικού αναφέρει ότι πάνω από 8.000 αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας λεηλατήθηκαν από τη Λιβύη και μεταφέρθηκαν λαθραία από το 2011. Το χάος που ακολούθησε την «επανάσταση» του 2011 επέτρεψε στους «ισλαμιστές λαθροθήρες» όχι μόνο να κλέψουν από μουσεία αλλά και την ευκαιρία να «λεηλατήσουν αρχαιολογικούς χώρους» τοποθεσίες και κλέβουν αντικείμενα που βρίσκονταν θαμμένα εκεί από τα αρχαία χρόνια. 

Το άρθρο αναφέρει ότι το λαθρεμπόριο και η βεβήλωση ιστορικών χώρων επιδεινώθηκε με τη «εισροή εξτρεμιστικών ομάδων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εξτρεμιστών του ISIS», οι οποίοι όχι μόνο κατέστρεψαν τοποθεσίες που θεωρούσαν «ειδωλολατρικές», αλλά και πούλησαν αρχαιοελληνικά αριστουργήματα στη μαύρη αγορά.

Τουρκόφρονες ισλαμιστές αρχαιοκάπηλοι

Η κατάσταση, ωστόσο, στα ανατολικά της χώρας, βελτιώθηκε κάπως αφού ο Εθνικός Στρατός του Λιβύου (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ «διεξήγαγε μια πολύ αποτελεσματική εκστρατεία για να εκδιώξει τους εξτρεμιστές από τα προπύργιά τους στη Λιβύη». Ωστόσο, το άρθρο αποκαλύπτει ότι η κλοπή ιστορικών αντικειμένων της Λιβύης «επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα» αφού η Τουρκία έστειλε Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση στην Τρίπολη του Φαγιέζ Σάρατζ και τις πολιτοφυλακές της.

Το άρθρο ανέφερε ότι «οι Τούρκοι τρομοκράτες δημιούργησαν γρήγορα τη φήμη τους ως λαθροθήρες, τόσο από αντίκες όσο και από πολύτιμα αντικείμενα που πήραν ισλαμιστές  της Λιβύης». Καθώς η Τουρκία αρνείται να απομακρύνει τις πολιτοφυλακές της από τη Λιβύη, αντιβαίνοντας στα αιτήματα της εθνικής και διεθνούς κοινότητας, αυτό σημαίνει ότι «πολύτιμα αντικείμενα θα συνεχίσουν να λεηλατούνται με ατιμωρησία» και αντί να πωλούνται λαθραία στο Λονδίνο, θα αρχίσουν να πωλούνται παράνομα. «Στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.»


Πρέπει να επιστραφούν στην Λιβύη

Οι Γάλλοι προειδοποιούν ότι ενώ δεκάδες ιστορικά αντικείμενα έχουν κατασχεθεί από τις αρχές «αφού εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκούς πλειστηριασμούς κατά την τελευταία δεκαετία», ότι οι ειδικοί φοβούνται ότι «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού αριθμού λεηλατημένων θησαυρών και ότι πολλοί μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα».

Το άρθρο προτρέπει τις δυτικές αρχές να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την εισροή κλεμμένων αντικειμένων, τόσο «επιστρέφοντας αντικείμενα που είχαν κλαπεί πολύ πριν και αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις και τη νεοαποικιακή στάση της Τουρκίας που επιτρέπει τη συνέχιση της λεηλασίας».




Λιβύη: Η αρχαία Κυρήνη κινδυνεύει από τις μπουλντόζες


H Κυρήνη, η αποικία που ίδρυσαν στη Λιβύη το 630 π.Χ. οι κάτοικοι της Θήρας, στέκεται ακόμα όρθια παρά τους πολέμους, τις επαναστάσεις και το Ισλαμικό Κράτος. Αγνωστο, όμως, αν θα γλιτώσει από τους αρχαιοκάπηλους, τους εργολάβους και τις μπουλντόζες τους.

Μέρος της αρχαίας πόλης, που ήταν το μεγαλύτερο κέντρο του ελληνισμού στη Βόρεια Αφρική, καταστρέφεται από την επέκταση της γειτονικής πόλης Σαχάτ, καθώς η ειρήνη φαίνεται πως επιστρέφει στη χώρα.

«Εχουμε όπλα, αλλά έχουν και αυτοί. Η κατάσταση για τους αρχαιολόγους που προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης, αυτή την περίοδο, είναι πολύ δύσκολη», λέει χαρακτηριστικά στους Times, ο Αχμέντ Χοσεΐν, διευθυντής αρχαιοτήτων στην ανατολική Λιβύη.

Ο ναός του Δία στην Κυρήνη / Dan Stanley

Η καρδιά της αρχαίας Κυρήνης, η οποία είναι προστατευόμενο μνημείο της Unesco, είναι περιφραγμένη, όμως τα ερείπιά της, κοντινοί οικισμοί και νεκροταφεία, απλώνονται σε μία πολύ μεγαλύτερη έκταση, η οποία δεν μπορεί να περιφρουρηθεί.

«Η τοποθεσία είναι ίση σε έκταση με το κέντρο του Παρισιού και περιέχει περίπου 2.000 ταφικά μνημεία, είναι αδύνατον να προστατέψουν τα πάντα», εξηγεί ο Μόργκαν Μπέλζιτς, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι.

Σειρά από ακέφαλα αγάλματα στον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης / Shutterstock

Η Κυρήνη επιβίωσε χωρίς πληγές από την εξέγερση του 2011, που έριξε τον Καντάφι. Εκείνη τη χρονιά, όμως, εκλάπησαν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που είχαν βρεθεί στην περιοχή και φυλάσσονταν σε μία τράπεζα. Ούτε οι ισλαμιστές του ISIS την πείραξαν, όταν κατέκτησαν την Ντέρνα, σε απόσταση 60 χλμ., τα επόμενα χρόνια.

Τώρα, ο Χοσεΐν ζητά από τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας να ελέγξει τις άδειες αγοράς γης και οικοδομικών εργασιών για όλους όσοι χτίζουν κοντά στα αρχαία.

«Θέλουμε να κατανοήσει η νέα κυβέρνηση τι σημαίνει αυτή η κληρονομιά για τη χώρα. Είναι η ταυτότητά μας. Εχουμε drones που παρακολουθούν την περιοχή γύρω από την Κυρήνη, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», λέει.

Ενα μικρό κομμάτι της αρχαίας Κυρήνης / Wikipedia

Σε κοντινή απόσταση, οι εργολάβοι έχουν χτίσει νέα σπίτια πάνω σε αρχαίους τάφους και ψάχνουν να βρουν αγάλματα στο σημείο. Ο Μπέλζιτς, που ανήκει σε ομάδα ειδικών, οι οποίοι παρακολουθούν τις διεθνείς αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων από τη Λιβύη, τονίζει ότι μαζί με τους εργολάβους εργάζονται και συμμορίες αρχαιοκαπήλων. «Ξέρουν τι αναζητούν και ανάμεσά τους βρίσκονται και αιγύπτιοι ειδικοί».

Οι αρχαιοκάπηλοι προτιμούν τις ελληνικές πόλεις στην ανατολική Λιβύη από τις ρωμαϊκές τοποθεσίες γύρω από την Τρίπολη. «Εχουν περισσότερα αγάλματα στην ανατολή», εξηγεί. Τα κλεμμένα μεταφέρονται στην Αίγυπτο και από εκεί στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, όπου οι έμποροι πληρώνουν τεράστια ποσά.

«Εχουμε χαρτογραφήσει τις διαδρομές των λαθρεμπόρων και τα τελευταία πέντε χρόνια οι ερευνητές έχουν κατασχέσει 19 αγάλματα στην Ευρώπη και 25 στην Αίγυπτο. Το 2019, ένα άγαλμα θεότητας ύψους 1,6 μέτρων, από ταφικό μνημείο, εμφανίστηκε προς πώληση στη Νέα Υόρκη, προερχόμενο από την Κυρήνη. Κατασχέθηκε 41 ώρες πριν πουληθεί», πρόσθεσε ο Μπέλζιτς.

Protagon.gr


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


2 σχόλια:

  1. Ο Κ.Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον Γ.Αντετοκούνμπο...

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφώνημα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπου και τον συνεχάρη για την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ, μάλιστα ο MVP των τελικών προσκλήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο διεθνής μπασκετμπολίστας από βδομάδα θα περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ:
    «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ»;
    Καμπανάκι κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σήμανε το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η μέση ηλικία του πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών.
    Αυτό, βεβαίως, ήταν γνωστό. Όπως γνωστό ήταν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος φθίνει δραματικά, ως αποτέλεσμα του συγχρόνου τρόπου ζωής. Από πού πηγάζει, όμως, αυτό το... ξαφνικό ενδιαφέρον του ταμείου για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας;
    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η έκθεση του ταμείου, οι επιπτώσεις θα είναι οι εξής:
    - Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) θα σημειώσει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 - 64).
    - Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 - 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% - 20% σήμερα.
    Κοινώς, η ανησυχία των διεθνών τοκογλύφων έγκειται στο ότι αν εκλείψουν οι Έλληνες δεν θα υπάρχει κανείς να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια. Γι’ αυτό και συνεχώς προκρίνουν την άκρατη λαθρομετανάστευση ως «λύση» για το δημογραφικό!
    Σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τους Έλληνες με λαθρομετανάστες, ώστε να συνεχίσουν οι λαθρομετανάστες να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...