ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

28 Οκτωβρίου 2022

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρετίζει με ενθουσιασμό τον διορισμό ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ αποκαθιστά τις αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΩΝ - ΑΓΚΥΡΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ;

 1940: ΟTΑΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ο «ΠΡΟΒΑΤΑΡΗΣ» ΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Ένα ακόμη βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ συνιστά η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία. Ο Μπένι Γκαντζ επισκέφτηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας είδε, όμως, και τον Ερντογάν, ο οποίος δεν συνηθίζει να συναντά υπουργούς ξένων χωρών, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια των επαφών των δυο κρατών και των εκατέρωθεν προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι επανενεργοποιούν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας, ενώ από τις κοινές δηλώσεις δεν έλειψαν οι αβρότητες και οι ευχαριστίες.

Ο Μπένι Γκαντζ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για όσα έχουν κάνει οι τουρκικές υπηρεσίες Άμυνας στο να σώσουν τις ζωές των Ισραηλινών και των μελών της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Άγκυρα, οι δυο τους συζήτησαν θέματα στρατηγικής σημασίας και συμφώνησαν ότι και τα δύο κράτη πρέπει να κάνουν βήματα προς την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία.

Νωρίτερα, ο Γκαντζ συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ και στις κοινές τους δηλώσεις ανέφερε ότι «φέτος, ως αποτέλεσμα των στενών επαφών μας, πετύχαμε στο να αποτρέψουμε μια σειρά από απειλές έναντι Ισραηλινών και μελών της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία».

Αντίδραση, πάντως, ήρθε και από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να χαιρετίζει τον διορισμό ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία στο πλαίσιο της βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ.

Οι επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν εν πολλοίς μυστικά και σε χαμηλόβαθμο διπλωματικό επίπεδο, όμως τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν βήματα προόδου και ανώτεροι αξιωματικοί ασφάλειας είχαν σειρά διαβουλεύσεων.

«Η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος αλλάζουν. Συμμαχίες, κάποιες που μπορεί να θεωρούνταν αδύνατες πριν λίγο καιρό, χτίζονται στον απόηχο μεγάλων απειλών, όπως το Ιράν» δήλωσε με νόημα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...