Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΪΑΤ: «ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΘΡΩΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΩΜΑΕΙ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ».
J-600T YILDIRIM, BORA και TAYFUN: Ο συνδυασμός των βαλλιστικών με το τουρκικό πυρηνικό πρόγραμμα να μας ανησυχεί…
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: «Η βάση των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων που απειλούν την Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προληπτικό αεροπορικό πλήγμα ακριβείας με Scalp και να καταστραφεί ολοσχερώς. Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά και κυρίαρχα κράτη, θυμηθείτε πώς έδρασε το Ισραήλ στον "Πόλεμο των 6 ημερών" όταν κατέστρεψε στο έδαφος την Συριακή και Αιγυπτιακή αεροπορία».
Η Σινώπη χαρακηρίζεται από ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας ελκυστική τοποθεσία.
Σε ανακοινώσεις περί έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη προχώρησε η ρωσική εταιρεία Rosatom.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην τουρκική ιστοσελίδα T24, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, Γενικός Διευθυντής της Rosatom, της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιό της στη Σινώπη.
Ο Λιχατσόφ χαρακτήρισε τη Σινώπη ελκυστική τοποθεσία για την κατασκευή ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού με τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας, κάτι που είναι γνωστό σε όλους όσοι εργάζονται στον πυρηνικό τομέα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη μελλοντική παρουσία ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού, έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους επιχειρηματικούς εταίρους μας για να διαμορφώσουμε προσεγγίσεις όσον αφορά τη δημιουργία τεχνολογικών συμμαχιών, την επενδυτική πολιτική και τη διαμόρφωση της τουρκικής αγοράς ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιχατσόφ.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
«Χλιαρή» αντίδραση από τις ΗΠΑ για την συμφωνία δημιουργίας κόμβου ρωσικού φ.α. στην Τουρκία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Αμερικανοί είναι οργισμένοι αλλά... το «καταπίνουν».
Ως «χλιαρή» χαρακτηρίζεται η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Ρωσία, με βάση την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τη δημιουργία ενός κόμβου προμήθειας φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Στην ουσία οι ΗΠΑ δείχνουν δυσαρέσκεια για την συμφωνία αυτή αλλά χρησιμοποιούν προσεκτική γλώσσα για να μην έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία.
Δηλαδή για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί δείχνουν πως ότι κι αν συμβεί αγαπούν την Τουρκία απλά θα ήθελαν μία άλλη βολική για αυτούς τουρκική ηγεσία που δεν θα προχωρούσε ποτέ σε τέτοιου είδους συμφωνίες.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι «ως ΗΠΑ παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων. «Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας. Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Βεντάντ Πατέλ.
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, η οποία είναι αρμόδια για θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά εγκλήματα και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα την Τουρκία.
Κατά την τρίμερη παραμονή της στην γειτονική χώρα, η κ. Ρόζενμπεργκ πραγματοποίησε επαφές με ομολόγους της από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς, «αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».
Πάντως η Τουρκία δεν βοηθάει στην «αποφυγή κυρώσεων» υπογράφει απευθείας συμφωνίες με την Ρωσία, με λίγα λόγια τις συναλλαγές της τις έχει στο «φως» αλλά οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να έχουν το θάρρος να αντιδράσουν γιατί ακόμα στην γεωπολιτική τους αρχιτεκτονική η Τουρκία παίζει έναν εκ των μέγιστων ρόλων.
Γι’ αυτό τον λόγο ακόμα και την οργή τους την «καταπίνουν» και προσέχουν πάρα πολύ τι γλώσσα χρησιμοποιούν.
Ζ.Π.
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχαν έρθει «μετά βαΐων και κλάδων» το 2020 μαζί με τον τότε Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο - Έκαναν μία «τρύπα στο νερό» και έφυγαν.
Ο Κ.Μητσοτάκης εδώ και δύο χρόνια μιλάει συνεχώς για «επενδυτική απόβαση» στην Ελλάδα από εκατοντάδες «επενδυτές» που τσακώνονται για το ποιος θα έρθει πρώτος στην χώρα, αλλά η αποχώρηση αμερικανικού κολοσσού από την αγορά ενέργειας και των ΑΠΕ δείχνει άλλα πράγματα.
Πρόκειται για τον αμερικανικό κολοσσό Invenergy, ο οποίος ήταν μεταξύ των εταιριών που ακολούθησαν την αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον Οκτώβριο του 2020 και μάλιστα τότε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έλεγαν πως πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική αγορά!
Για την ιστορία, πρέπει να επισημανθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε διαχρονικά και… διακυβερνητικά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάιατ για την «απόβαση» της Invenergy στην Ελλάδα ήδη από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2017 ελληνική κυβερνητική αποστολή συμμετείχε σε road shows στις ΗΠΑ.
Ο κύριος Πάιατ είναι γνωστό πως έπαιζε τον ρόλο του dealer στην χώρα κατά την διάρκεια της θητείας του η οποία ήταν μακρόχρονη.
Δύο χρόνια μετά την έλευσή του πάντως, ο αμερικανικός κολοσσός που έχει καταφέρει να δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Μεξικό, Λ. Αμερική, Ιαπωνία, Βρετανία, Πολωνία με ένα σύνθετο portfolio από αιολικά, και φωτοβολταϊκά, έως μονάδες φυσικού αερίου και αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), και που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει αναπτύξει συνολικά 150 έργα, ισχύος 24.100 MW, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν 4,77 εκατομμύρια σπίτια, απλά αγνοείται και δεν έχει πράξει τίποτε.
Αν και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης από την ελληνική αγορά, παράγοντες της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «δείχνουν» σιωπηρή αποχώρηση της Invenergy, χωρίς να καταφέρει να κάνει κανένα απολύτως έργο στην Ελλάδα.
«Ήρθε, είδε και απήλθε», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Το θέμα είναι – όπως λένε – μην ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι επενδυτές από το εξωτερικό, μετά και την αδιαφανή απόφαση του κ. Σκρέκα για αλλαγή των όρων προτεραιοποίησης για σύνδεση στο δίκτυο…
Ζ.Π.
Ο ΕΜΑ έδωσε έγκριση για εμβόλια Pfizer και Moderna σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έγκρισή του στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έδωσε την Τετάρτη (19/10) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer η έγκριση για χορήγηση αφορά παιδιά έως 4 ετών ενώ για το εμβόλιο της Moderna η έγκριση αφορά παιδιά έως 5 ετών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοινώση οι δόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων για τα μικρά παιδιά θα είναι μικρότερες.
Συγκεκριμένα:
– Tο εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty) θα χορηγείται σε τρεις δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων η κάθε μια. Οι πρώτες δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τριών εβδομάδων και η τρίτη να χορηγείται το νωρίτερο 8 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση.
– Το εμβόλιο της Moderna (Spikevax) θα χορηγείται σε δύο δόσεις των 25 μικογραμμαρίων η κάθε μια. Οι δύο δόσεις συνιστάται να δίνονται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.
Ο ΕΜΑ διευκρινίζει, επίσης, ότι και τα δύο εμβόλια θα χορηγούνται στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας με ένεση είτε στο χέρι είτε στον μηρό.
Για την έγκρισή του ο ΕΜΑ επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι η δόση που προβλέπεται για το εμβόλιο της Pfizer όσον αφορά τα παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών είχε την ίδια ανοσιακή απόκριση με την υψηλότερη δόση (30 μικρογραμμάρια) που έχει εγκριθεί για την ομάδα 16-25 ετών.
Για το εμβόλιο της Moderna η έρευνα έδειξε η δόση των 25 μικρογραμμαρίων που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ είχε την ίδια ανοσιακή απόκριση με αυτή των 100 μικρογραμμαρίων που χορηγείται στην ομάδα 18-25 ετών.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, στα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4-5 ετών ήταν ίδιες με αυτές που έχουν διαπιστωθεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, αναφέρει ο ΕΜΑ.
Υπνηλία, απώλεια όρεξης, υπερευαισθησία, εξανθήματα είναι οι κοινές παρενέργειες στο σημείο χορήγηση της ένεσης για τα παιδιά ηλικία 6 έως 23 μηνών με το εμβόλιο της Pfizer ενώ ευερεθιστότητα, κλάματα, εξανθήματα και υπνηλία καταγράφηκαν στα παιδιά 6 έως 36 μηνών με το εμβόλιο της Moderna.
«Και για τα δύο εμβόλια τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και βελτιώνονται σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επομένως η επιτροπή του ΕΜΑ κατέληξε ότι τα ωφέλη από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους» καταλήγει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Η σύσταση αυτή θα αποσταλεί στην Κομισιόν η οποία θα εκδώσει και τις οριστικές αποφάσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζ.Π.
Δένδιας: «Η ελληνική μασονία θα σταθεί απέναντι σε κάθε αναθεωρητική ιδεολογία».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική ιδεολογία που θέλει να καταστρέψει την τάξη πραγμάτων που υπερασπίζεται η ΕΕ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκ (Gabrielius Landsbergis).
Μια τεράστια πρόκληση και για τους δύο είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε. «Μια κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την επίσκεψή του στο Κίεβο, από όπου επέστρεψε σήμερα το πρωί. «Έζησα – για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα – την κατάσταση στην οποία ζουν οι Ουκρανοί λόγω των βομβαρδισμών», ανέφερε και υπενθύμισε πως η συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, έλαβε χώρα στο καταφύγιο του υπουργείου Εξωτερικών.
Από κοινού αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού
«Τον διαβεβαίωσα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τη στήριξη της Ουκρανίας, δηλαδή για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και για την από κοινού αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Ενός αφηγήματος με το οποίο έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στην ιστορία τους, τόσο η Λιθουανία όσο και η Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολιτικές σαν αυτή που το Κρεμλίνο εφαρμόζει τώρα στην Ουκρανία». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε αυτό που τόνισε και χθες στο Κίεβο, ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, «διότι και η Ελλάδα έχει στα ανατολικά ένα μεγάλο και ισχυρό γείτονα. Ένα γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli ρητά εναντίον της πατρίδας μας».
Γείτονας
«Ένα γείτονα που ζητά την αποστρατικοποίηση τμήματος της επικράτειάς μας , που έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις απέναντι από τα νησιά μας, που διεκδικεί τμήμα μέρος του εδάφους μας ως δικό του, που λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά μέσα τη νύχτα. Ένα γείτονα που μας λέει ότι αν δεν δεχτούμε αυτά τα οποία μας λέει, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας».
«Η ελληνική κοινωνία μπορεί εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», ανέφερε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη το ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, μια απειλή που, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Λιθουανίας για τον πυρηνικό σταθμό στο Αστραβέτς (Astravyets) της Λευκορωσίας, καθώς είναι μόλις 50 χιλιόμετρα από το Βίλνιους.
«Έχουμε ανάλογες ανησυχίες αναφορικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού με ρωσική τεχνολογία στο Ακούγιου της Τουρκίας, σε μια σεισμογενή περιοχή», σημείωσε.
Ζ.Π.
ΔιαγραφήΔένδιας: «Η ελληνική μασονία θα σταθεί απέναντι σε κάθε αναθεωρητική ιδεολογία».
«Η Λιθουανία έχει στρατηγικό συμφέρον από ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκ. Ανέφερε ότι Λιθουανία και Ελλάδα είναι στενοί σύμμαχοι στη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της τάξης απέναντι σε κανόνες.
«Την περασμένη χρονιά οι Έλληνες γιόρτασαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη Λιθουανία». Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός των Λιθουανών για τουρισμό και ο ίδιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές ως τουρίστας, όμως τόνισε πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Η Ευρώπη έχει κλονιστεί
«Η Ευρώπη έχει κλονιστεί από το βάναυσο πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για τους ‘Έλληνες, η Μαριούπολη δεν είναι μόνο πόλη στο χάρτη της Ουκρανίας, αλλά τραγικό σύμβολο της βαναυσότητας. Η ελληνική κοινότητα έχει υποστεί τραγικές απώλειες. ιδιαίτερα από την βάναυση ρωσική ωμότητα».
«Θα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να στηρίξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους το λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους για ελευθερία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Επί δεκαετίες επικρατούσε στη Δύση η εσφαλμένη εντύπωση ότι δε μπορούσαμε να έχουμε ένα οικοδόμημα ασφάλειας χωρίς δυνατές σχέσεις με τη Ρωσία. Αλλά φέτος η Ευρώπη πήρε ένα σκληρό μάθημα, των ολέθριων συνεπειών αυτής της ενεργειακής εξάρτησης».
Ζ.Π.
Το ελληνικό ιδιωτικό χρέος στο 125,5% του ΑΕΠ. Οι πολίτες με 102 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Σταϊκούρας σημείωσε:
«1ον. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία, περίοδο κατά την οποία και οι κίνδυνοι διόγκωσής του ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 63,6% για το 1ο εξάμηνο του 2022, από 70% που ήταν το 2018.
2ον. Το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται στο 125,5%.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία βρίσκεται σημαντικά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 162,5%.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3ον. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά, κυρίως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής», μειωμένα στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019».
Ωστόσο διευκρίνισε ότι η μείωση του ποσοστού δεν σημαίνει «εξαφάνιση» των κόκκινων δανείων αλλά μεταβίβασή τους στις εταιρείες διαχείρισης.
«Κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
Ζ.Π.
Ο Πούτιν εκτέλεσε πυρά με τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή την ίδια ημέρα που παραιτήθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συμβολισμοί του Β.Πούτιν πολλές φορές φτάνουν στο σημείο του αστείου ή του τρολ για την Δύση.
Έτσι την ημέρα που η Λιζ Τρας παραιτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να επισκεφθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης επιστράτων αλεξιπτωτιστών εκτελώντας μάλιστα βολή με τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή και χαιρετώντας του επίστρατους.
Κέντρο εκπαίδευσης για επίστρατους επιθεώρησε στην περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου εξήγησε στον Πούτιν πώς γίνεται η εκπαίδευση όσων κλήθηκαν να συνδράμουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ζ.Π.
Γρίπη των πτηνών: Eντοπίστηκε θανατηφόρο στέλεχος σε αγρόκτημα της Ολλανδίας – 300.000 πουλερικά στο σφαγείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Γαλλία αντιμετωπίζει και αυτή αναζωπύρωση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών.
Ένα νέο εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγρόκτημα στο νότιο τμήμα της Ολλανδίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης έχουν σταλεί 300.000 πουλερικά στο σφαγείο.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 30 κρούσματα του θανατηφόρου αυτού στελέχους της γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί στην Ολλανδία από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων νωρίτερα φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που το νέο στέλεχος της ασθένειας εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στις 26 Οκτωβρίου, σφαγιάστηκαν σχεδόν 6 εκατομμύρια πουλερικά έχουν στην Ολλανδία, σύμφωνα με την αρχή ασφάλειας των τροφίμων της χώρας.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες και η Γαλλία αντιμετωπίζει αναζωπύρωση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, ενώ στις αρχές του έτους η χώρα αντιμετώπισε το χειρότερο κύμα της νόσου που έχει γνωρίσει ποτέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ζ.Π.
Με πολύ ενδιαφέρον και οργή παρακολουθεί το ΑΚΚΕΛ την υποκρισία στις αντιδράσεις για τις δοκιμές που έκανε η Τουρκία με τον βαλλιστικό πύραυλό της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία ανέπτυξε βαλλιστικούς πυραύλους, που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας προφανώς. Η εκτεταμένη διαχρονική συνεργασία που έχει κυρίως με τη Βρετανία αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων (ενώ εδώ το καθεστώς πάει να περάσει την ιδέα ότι υπάρχει αντιτουρκισμός και προστασία της Ελλάδας!) έχει μεταφέρει σημαντική αμυντική τεχνολογία στην τουρκική βιομηχανία, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να κάνει ό,τι κάνει σήμερα. Ήταν αναμενόμενο ότι με τέτοια βοήθεια κάποια στιγμή θα γινόταν.
Η υποκρισία όμως των καθεστωτικών γύρω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και ούτε είναι ανεκτή, διότι το Μητσοτακέικο από τη δεκαετία του ’90 «κατέρριψε» την δυνατότητα ανάπτυξης ελληνικών βαλλιστικών πυραύλων και δεν αξιοποίησε τους Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ανάμεσα στις χιλιάδες Ελλήνων που ήρθαν από τις αρχές του ’90, ακόμη και μετά την επιχείρηση διάσωσής τους με το πλοίο πού έφτασε στην Αλεξανδρούπολη, υπήρχαν και αρκετοί οι οποίοι είχαν εξαιρετικό και μοναδικό εργασιακό ιστορικό. Μιλώντας με βάση τα μεταφρασμένα βιογραφικά σημειώματα τους που διαβάσαμε από τότε ακόμη, υπήρχαν και άτομα για τα οποία αναφερόταν η εμπειρία και προϋπηρεσία τους σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς της Σοβιετικής Ένωσης με χαρακτηρισμούς όπως “Απόρρητο”, και γενικά υπό διαβάθμιση, μεταξύ άλλων και σε επιστημονικούς τεχνολογικούς τομείς βαλλιστικών πυραύλων, όπως για παράδειγμα στερεά καύσιμα, αδρανειακή καθοδήγηση (INS) κλπ. Ήταν τόσο για τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων, όσο και διαστημικής τεχνολογίας πυραύλων-φορέων.
Τουλάχιστον κάποιες δεκάδες επιστημόνων και τεχνικών πέρασαν από την Αλεξανδρούπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με μοναδικές γνώσεις και εμπειρία σε διαστημικούς και αμυντικούς τομείς. Αυτοί είχαν βιογραφικά που ήταν ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ από την μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσωπα που σήμερα είναι στο ΑΚΚΕΛ είδαν επίσημες μεταφράσεις στα Ελληνικά. Αν ο Μητσοτάκης, ο πατέρας του σημερινού Κούλη, πραγματικά ενδιαφερόταν για την πατρίδα, όχι μόνο θα έχει αξιοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά θα είχε πει να φέρουν και άλλους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, για να αξιοποιηθούν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και να σταματήσουμε ή να περιορίσουμε την εξάρτηση από Αμερικανούς, Βρετανούς και Γερμανούς. Ειδικά για τον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, με αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαμε σε λίγα χρόνια να έχουμε βαλλιστικούς πυραύλους, από τα τέλη του 20ου αιώνα ακόμη. Ενώ σήμερα σίγουρα θα είχαμε μιας ή δύο γενεών αναβαθμισμένους πυραύλους σε σχέση με τότε, αλλά δεν έχουμε τίποτα, παρά μόνο τις υποκριτικές διαμαρτυρίες αυτών που έχουν εγκληματικές ευθύνες για την συνειδητή υπονόμευση της Ελληνικής Άμυνας.
Ζ.Π.
ΔιαγραφήΤο ανέκαθεν και διαχρονικά ξενόδουλο και πουλημένο Μητσοτακέικο όμως τούς παράτησε αυτούς τους ανθρώπους όπως και τους άλλους που είχαν έρθει, τους έβαλε “στο ψυγείο”, ώστε να μην αναπτυχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να συνεχιστεί η εξάρτηση από τους ξένους, η οποία φυσικά γίνεται “με το αζημίωτο” για τα διεφθαρμένα κυκλώματα εντός Ελλάδας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στα τέλη του 2019, ο υποτιθέμενος ερευνητής-δημοσιογράφος Τάσος Tέλλογλου μιλώντας στην παρουσίαση ενός ρατσιστικού βιβλίου κατά της Ρωσίας, αλλά στοχευμένα και κατά των Eλλήνων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, παρουσίασε υποτιμητικά αυτούς τους Έλληνες. Ότι δηλαδή ήταν φουκαράδες, δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο και μάλιστα είπε και ένα “παράδειγμα” που υποτίθεται ότι είδε στην έρευνά του με έναν ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έφτασε να έχει στο ψυγείο του μόνο μισό λεμόνι! Πώς είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος που υποτίθεται ότι είναι έγκυρος και αντικειμενικός (παρά την εξάρτησή του από τη Γερμανική Πρεσβεία και τα εγγλέζικα παρακρατικά κυκλώματα του Integrity Initiative όπως οι ίδιοι οι Εγγλέζοι γράφουν) να μην έχει εντοπίσει τους Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση που είχαν τέτοιες δυνατότητες; Μόνο αν δεν κάνει έρευνα ή κάνει έρευνα κατευθυνόμενη εξηγείται αυτό.
Για να είμαστε ακριβείς, όλοι στη ΝΔ δεν ήταν στο κλίμα του Μητσοτάκη. Τουλάχιστον ο βουλευτής Άκης Γεροντόπουλος, στενός συνεργάτης του τότε ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά, υποστήριζε την αξιοποίηση των ανθρώπων αυτών και δημοσιοποιούσε τις δυνατότητές τους, ώστε σήμερα να γνωρίζουμε αυτά που γνωρίζουμε.
Ζ.Π.