ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

29 Οκτωβρίου 2022

ΗΠΑ: Φέρνουν νέα πυρηνικά όπλα σε έξι βάσεις στην Ευρώπη. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ: ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΕΡΗΜΟ.

 


Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΛΟΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ».

 
Οι  Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επισπεύσουν την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εκδοχής της B61, τη B61-12, με τα νέα όπλα να φθάνουν σε ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

  

Η Ρωσία αντέδρασε λέγοντας πως η επίσπευση της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ σύγχρονων τακτικών πυρηνικών όπλων B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα μειώσει το «πυρηνικό όριο» και πως η Ρωσία θα λάβει υπόψη την κίνηση αυτή στον στρατιωτικό σχεδιασμό της.


Οι βάσεις στις οποίες οι νέες πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ θα αποθηκευτούν αλλά εκτιμάται οι ίδιες στις οποίες  υπάρχουν ήδη οι παλαιότερες Β61.

Αυτές είναι η Kleine Brogel στο Βέλγιο, η Büchel στην Γερμανία, το Αβιάνο και η Ghedi στην Ιταλία,  η βάση Volkel στην Ολλανδία και το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια για εκσυγχρονισμό πυρηνικών όπλων, αυτών των μη καθοδηγούμενων βομβών που βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλαδή μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε «τακτικά», μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το πυρηνικό όριο», πρόσθεσε ο Γκρουσκό.

Η βόμβα B61-12 φέρει μια χαμηλότερης απόδοσης πυρηνική κεφαλή σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...