ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Οκτωβρίου 2022

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο γενικός γραμματέας του FDP (το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Γερμανία) είναι ο (τούρκος; κούρδος;) Μπιτζάν Nτζιρ-Σαράι. Ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων είναι ο Ιρανός Ομίντ Νουριπούρ. 83 «ΓΕΡΜΑΝΟΙ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.

 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Το 6% δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. 645.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραλείψουν τουλάχιστον ένα γεύμα ή έφαγαν λιγότερο από όσο θεωρούσαν ότι είχαν ανάγκη.

 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ ΤΟΥ 1945 ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 2022. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την πλήρη αποβιομηχάνιση της Γερμανίας; Το εμπιστευτικό έγγραφο του ιδρύματος RAND για Γερμανία και Ουκρανία που έχει προκαλέσει σάλο.

 

 

 

 

 

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Η ΤΣΕΧΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΑΛΑ ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ Η ΤΣΕΧΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΚΑΟΥΦΜΑΝ (1941), ΧΟΥΤΟΝ (1943), ΝΙΖΕΡ (1944) ΚΑΙ ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ (1945).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΟΥΦΜΑΝ – ΧΟΥΤΟΝ -  ΝΙΖΕΡ - ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ – ΣΟΡΟΣ -  ΚΑΛΛΕΡΓΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΘΝΗ.

 

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

 


 Ο γενικός γραμματέας του FDP (το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Γερμανία) είναι ο (τούρκος; κούρδος;) Μπιτζάν  Nτζιρ-Σαράι. 


Ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων είναι ο Ιρανός Ομίντ Νουριπούρ. 

-

Την ανάκληση της έγκρισης πώλησης των έξι υποβρυχίων της ThyssenKrupp Marine Systems στην Τουρκία εισηγείται ο βουλευτής αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι.
Ο Ντζιρ-Σαράι που ζητά επίσης τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία υπό τη σημερινή τους μορφή και την αναστολή καταβολής των κονδυλίων της Τελωνειακής Ένωσης, κάνει λόγο για «τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στην Μεσόγειο».
Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ο βουλευτής του FDP εισηγείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πρόταση ψηφίσματος, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση η ακύρωση της έγκρισης για πώληση οπλικών συστημάτων που δόθηκε το 2009.
Ο κ. Ντζιρ-Σαράι τονίζει στην πρότασή του ότι πρέπει «να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και να μην συμφωνηθούν άλλες» και αυτό θα πρέπει να ισχύει για όσο η Τουρκία ενεργεί «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και δεν διαπιστώνεται η επιστροφή της «στην αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εταίρου και με σεβασμό».

Ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων είναι ο Ιρανός Ομίντ Νουριπούρ. Ο Νουριπούρ, ο οποίος μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία από το Ιράν σε ηλικία 13 ετών, εκλέγεται στην Bundestag στην Έσση από το 2006.
Οι βουλευτές Ρικάρντα Λανγκ και ο Όμνιντ Νουριπούρ εξελέγησαν πριν από λίγο στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς το καταστατικό προβλέπει ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης.
Στην ψηφιακή ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, η 28χρονη Ρικάρντα Λάνγκ έλαβε το 75,93% των ψήφων, ενώ ο 46χρονος Όμνιντ Νουριπούρ το 82,58%. Η κυρία Λανγκ, μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του κόμματος, ανήκει στην αριστερή κοινωνική πτέρυγα του κόμματός της, ενώ ο συμπρόεδρός της στην πτέρυγα των «ρεαλιστών».


Περισσότεροι βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο

Η διαφορετικότητα μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές δείχνει να αυξάνεται και στη γερμανική βουλή. Τουλάχιστον 83 από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές έχουν ιστορικό μετανάστευσης.

    
Γερμανία, ομοσπονδιακό κοινοβούλιο,

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο

Όταν ο Άρμαντ Τσορν μπήκε για πρώτη φορά στην αίθουσα ολομέλειας του Μπούντεσταγκ, στο κοινοβούλιο, ένιωσε σεβασμό: «Αυτή είναι μία μεγάλη ευθύνη που έχω αναλάβει, αλλά εν γνώσει μου». Ο Καμερουνέζος, που ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 12 ετών, είναι από την περασμένη Κυριακή εκλεγμένο μέλος της γερμανικής Βουλής από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). «Χθες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην DW. «Η διαφορετικότητα ήταν ένα κεντρικό χαρακτηριστικό. Διαφορετικότητα όσον αφορά την καταγωγή, αλλά και ως προς το φύλο, τις διαφορετικές βιογραφίες και τα επαγγέλματα. Ήταν ένα πολύ ωραίο θέαμα να βλέπει κανείς».

Ο Τσορν όμως δεν είναι ο μόνος με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το μεταναστευτικό υπόβαθρο βουλευτών στη Γερμανία, τουλάχιστον 83 από τους νεοεκλεχθέντες βουλευτές έχουν ιστορικό μετανάστευσης, είτε οι ίδιοι είτε τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους.

«Παρατηρούμε μία θετική εξέλιξη όσον αφορά τη διαφορετικότητα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση», επισημαίνει στην DW η Ντενίζ Νεργκίζ, διευθύντρια της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης. «Αυτό που όμως είναι ακόμη πιο θετικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η διαφορετικότητα μέσα στις ίδιες τις ομάδες. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι αφρογερμανοί και αφρογερμανίδες πολιτικοί. Και επίσης περισσότεροι πολιτικοί με τουρκικές ρίζες».

Τα αριστερά κόμματα στηρίζουν τη διαφορετικότητα

 Αρμάντ Τσορν, SPD

O Αρμάντ Τσορν είναι βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών

Στην πραγματικότητα, το 11,3 % των βουλευτών σήμερα έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο – μία σημαντική αύξηση σε σχέση με το 8,2 % της προηγούμενης γερμανικής βουλής. Και σύμφωνα με την έρευνα, το κόμμα «Η Αριστερά» έχει το μεγαλύτερο ποσοστό βουλευτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, το οποίο ανέρχεται σε 28,2 %. Η κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων αντίθετα βρίσκεται τελευταία, με μόλις 4,6 %.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, στους οποίους ανήκει ο Αρμάντ Τσορν βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε αυτόν τον κατάλογο: το 17 % των υποψήφιων βουλευτών έχουν επίσης ιστορικό μετανάστευσης – κάτι που για τον Τσορν δεν προκαλεί έκπληξη: «Πιστεύω όντως ότι υπάρχει θέληση. Όλα τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν. Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα έπρεπε, αλλά θεωρώ πως όλα τα κόμματα το έχουν πλέον αντιληφθεί», λέει.

Περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερη αναγνώριση

Ντέρια Τουρκ-Ναχμπάουερ, Σοσιαλδημοκράτες,

H Ντέρια Τουρκ-Ναχμπάουερ εξελέγη βουλευτής με το SPD

Η προεκλογική εκστρατεία του Τσορν ήταν μακρά και επίπονη. Αλλά άξιζε τον κόπο: Στην πόλη του, την Φρανκφούρτη, κατόρθωσε να κερδίσει την απευθείας εκλογή (άμεση εντολή). Ακριβώς όπως ο υποψήφιος των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ. «Είναι ένα καλό σημάδι για τη Φρανκφούρτη και για τη Γερμανία. Ο Ομίντ Νουριπούρ ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία 13 χρονών από το Ιράν, εγώ σε ηλικία 12 χρονών από το Καμερούν», τονίζει ο Τσορν. «Το ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την απευθείας εκλογή εν έτει 2021 θεωρώ ότι πρέπει να μας κάνει πολύ περήφανους, αναλαμβάνοντας ωστόσο τα καθήκοντά μας με ταπεινότητα. Παρόλα αυτά αυτό μας καθιστά ταυτόχρονα και πιο σίγουρους σε σχέση με το μέλλον, γιατί δείχνει πως η κοινωνία μας είναι μία κοινωνία με ποικιλομορφία, όπου δεν έχει σημασία από που προέρχεσαι, αλλά προς τα που βαδίζεις».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τσορν δε δίστασε να πάει και σε περιοχές, όπου το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι ισχυρό. Παρά το ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βίωσε διστακτικότητα και σκεπτικισμό, δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με ανοιχτή ρατσιστική εχθρότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «με ικανοποίησε το γεγονός ότι το χρώμα του δέρματός μου δεν ήταν στο επίκεντρο. Δεν είχε σημασία το ότι είμαι μαύρος, αλλά η προσωπικότητά μου».

Πρόεδρος Κοινοβουλίου με μεταναστευτικό υπόβαθρο;

Ομίντ Νουριπούρ

Ο Πράσινος βουλευτής, Ομίντ Νουριπούρ

Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα – η Ντενίζ Νεργκίζ, η οποία γράφει τη διδακτορική της διατριβή για πολιτικούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο, θυμάται την περίπτωση του Τάρεκ Αλάοφ, ο οποίος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του εξαιτίας μαζικών ρατσιστικών επιθέσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρει, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τους πολιτικούς με μεταναστευτικό υπόβαθρο ως «εντελώς φυσιολογικούς Γερμανούς πολιτικούς με αρμοδιότητες σε διάφορους τομείς». Και συχνά είναι ακριβώς εκείνοι οι βουλευτές που συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστούν διαφορετικά ζητήματα που σχετίζονται με θέματα μετανάστευσης, δίνοντάς τους την ανάλογη προσοχή.

Τώρα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα φανεί, όπως επισημαίνει η Νεργκίζ, το κατά πόσο η νέα αυτή πορεία του γερμανικού κοινοβουλίου σε θέματα διαφορετικότητας θα συνεχιστεί σε θέματα συμμετοχής και εκπροσώπησης, με διερευνητικές συναντήσεις ή με την ανάθεση θέσεων σε άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Και, τουλάχιστον το τελευταίο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα: Το αξίωμα του Προέδρου του Κοινοβουλίου, τυπικά το δεύτερο υψηλότερο στη Γερμανία, πρόκειται να αναπληρωθεί ξανά σύντομα – στις συζητήσεις βρίσκεται και το όνομα της Αϊντάν Εζογκούζ από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Λίζα Χένελ

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  οι Έλληνες στην Γερμανία από το 1960 είναι πάνω από 500.000. Κανένας όμως δεν έγινε σημαντικός πολιτικός παράγοντας στην Γερμανία. Μόλις φθάσει ένας κάφρος στην Γερμανία σε λίγα χρόνια επιλέγεται και γίνεται δημόσιος παράγοντας. Το ίδιο ακριβώς στην Αγγλία και στην Γαλλία.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...