ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Οκτωβρίου 2022

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΟΡΦΗ. Η επίθεση των ουκρανών στην Σεβαστούπολη με ταχύπλοα drones: Θα μπορούσε να συμβεί και στο Αιγαίο; ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: 43% ΤΟΥΡΚΟΙ - 48% ΚΟΥΡΔΟΙ. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 1,5 ΠΑΙΔΙΑ. ΜΕΣΗ ΚΟΥΡΔΙΚΗ 3,5 ΠΑΙΔΙΑ.

 


ΗΠΑ: Φέρνουν νέα πυρηνικά όπλα σε έξι βάσεις στην Ευρώπη. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ: ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΕΡΗΜΟ.


ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΜΑΣ".

 


ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΟΡΦΗ. Τουρκική εταιρεία ανέπτυξε σύστημα εξουδετέρωσης των ηλεκτρονικών αντιμέτρων κατά drone. H ESEN παρουσίασε το σύστημα πλοήγησης Gördes

 Επίθεση στην Σεβαστούπολη με ταχύπλοα drones: Θα μπορούσε να συμβεί και στο Αιγαίο; – Pronews.gr

 Η επίθεση των Ουκρανών στο ναύσταθμο  του ρωσικού Ναυτικού της Σεβαστούπολη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας, καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη (ΜΕΤΣ).

Η επίθεση μπορεί να μην είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς υπέστησαν μόνο ελαφρές ζημιές η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ» και το ναρκαλιευτικό “Ivan Golubets”, ήταν όμως  ένα χαρακτηριστικό  παράδειγμα της νέας μορφής πολέμου που έρχεται, όχι σε μακρινά μέρη, όπως η Κριμαία αλλά στο ίδιο το Αιγαίο.

 

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται τι έβλεπαν οι Ουκρανοί χειριστές του ΜΕΤΣ κατά την ώρα που προσέγγιζε το ρωσικό  ναύσταθμο και τις προσπάθειες που γίνονταν από αέρα και θάλασσα με μαζικά πυρά προκειμένου αυτό να εξουδετερωθεί.

Όπως αναφέρεται η εικόνα του βίντεο μεταδιδόταν μέσω Starlink ενώ πιθανά και ένα  αμερικανικό RQ-4 που πετούσε στη Μαύρη Θάλασσα ίσως έπαιξε ρόλο ακόμη και ως αναμετοδότης δεδομένων.

Στο βίντεο απλά βλέπουμε τη μελλοντική μορφή του πολέμου και στο Αιγαίο. Η Τουρκία επενδύει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη παρόμοιων τεχνολογιών, ενώ στην Ελλάδα όλα κυλούν σε νωχελικούς ρυθμούς.

Η Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) δημοσίευσε ένα βίντεο στις 23 Ιουλίου 2022 που δείχνει τέσσερα μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη  (ULAQ, SALVO, SANCAR και ένα σμήνος USV που αποτελείται από Albatros και MIR) τα οποία αναπτύσσουν  τουρκικές αμυντικές εταιρείες.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες και είναι ολοένα και πιο ικανή να αναπτύσσει εγχώρια συστήματα όχι μόνο για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για εξαγωγές σε διεθνείς πελάτες.

Μετά την απόδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τώρα τουρκικές εταιρείες εργάζονται σε ΜΕΤΣ  εδώ και αρκετό καιρό για να επαναλάβουν  την επιτυχία της βιομηχανίας στα UAV. Υπάρχουν τέσσερα συστήματα USV που λειτουργούν ή βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση και οι παραλλαγές τους για διαφορετικούς τομείς ναυτικού πολέμου βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.


Το ερώτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τι κάνουν οι ΕΔ μπροστά στις νέες αυτές καταιγιστικές εξελίξεις: Δεν γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μιας ένοπλης σύρραξης θα βρεθούν προ σμηνών εναέριων και θαλάσσιων drones και UAV;

Πως θα αντιμετωπιστούν τα συστήματα αυτά; Τα αντίμετρα σκοπεύουν  -εάν σκοπεύουν βέβαια – να πάρουν; Ποια συστήματα εξετάζουν -εάν εξετάζουν- για να αποκτήσουν τουλάχιστον μια ισοδύναμη δύναμη ανταπόδοσης.

Είναι άγνωστο τι σχεδιάζεται στα Επιτελεία αλλά εάν συνεχίσουν με αυτούς τους…  ρυθμούς σίγουρα το τέλος δεν προδιαγράφεται αισιόδοξο.ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...