ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Ιανουαρίου 2021

Γερμανοί και Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά με πειραματική θεραπεία.

Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν  ξανά με πειραματική θεραπεία | Pronews

Γερμανοί και  Έλληνες  επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν παράλυτα ποντίκια, λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη τους, να περπατήσουν πάλι, πετυχαίνοντας ξανά την αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων μέσω της χρησιμοποίησης μίας ειδικά σχεδιασμένης πρωτεΐνης, η οποία παράγεται καθοδηγούμενα στον εγκέφαλο των ζώων με την εισαγωγή των κατάλληλων γενετικών πληροφοριών.

 

Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, συνήθως εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων ή αθλημάτων, αφήνουν συχνά παράλυτους τους ανθρώπους, καθώς πλέον διακόπτεται η μετάδοση νευρικών σημάτων μεταξύ μυών και εγκεφάλου. Η νέα θεραπεία των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ, η οποία παρουσιάστηκε με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατόρθωσε να αναγεννήσει τα νευρικά κύτταρα των παράλυτων τρωκτικών χάρη σε μία πρωτεΐνη.

«Με μία σχετικά μικρή παρέμβαση, ενεργοποιούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων, ώστε να αναγεννηθούν και τελικά αυτός είναι ο λόγος που τα ποντίκια μπορούν να περπατήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ντίτμαρ Φίσερ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τα πλήρως παραπληγικά ποντίκια άρχισαν να περπατούν ξανά μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εφάπαξ πειραματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον εγκέφαλο (με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου αβλαβούς ιού ως οχήματος), έτσι ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη κυτταροκίνη (υπερ-ιντερλευκίνη-6) και να τη στείλει στους κινητικούς νευρώνες. Η εν λόγω πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των νευρώνων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη δική τους υπερ-ιντερλευκίνη-6, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε πιο μακρινά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές, ήδη, διερευνούν κατά πόσο η θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί και θα συνεχίσουν τα πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, όπως χοίρους, σκύλους ή μαϊμούδες, πριν δοκιμάσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους, κάτι που ασφαλώς θα πάρει πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον δρα Φίσερ.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής επιστήμων Αναστασία Ανδρεαδάκη.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

4 σχόλια:

  1. Σουηδία: Χορηγήθηκαν περίπου 1.000 του εμβολίου της Moderna που φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασίες.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που διένειμε τα εμβόλια της Moderna στην Σουηδία, χορηγήθηκαν περίπου 1.000 δόσεις του εμβολίου που φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασία.
    Συνολικά, 2.100 δόσεις, ήτοι περίπου το 20% του όγκου που έχει παραλάβει η Σουηδία από τη Moderna, φυλάχθηκαν σε θερμοκρασία πάρα πολύ χαμηλή. Η εταιρεία Apoteket ανακοίνωσε ότι οι δόσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί έχουν μπει στην άκρη εωσότου ξεκαθαριστεί εάν είναι ή δεν είναι πλέον αποτελεσματικές, επισήμανε η εταιρεία, Apoteket.
    Όλοι όσοι έλαβαν δόσεις από την ελαττωματική παραλαβή είναι υγειονομικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
    «Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής αρχής υγείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δόσεις που μεταφέρθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο», τονίζει η Apoteket, σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    Εντούτοις, η σουηδική αρχή υγείας και ο ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων ερευνούν περαιτέρω το ζήτημα, είπε ο Μάγκνους Φρισκ, ένας εκπρόσωπος τύπου της Apoteket, προσθέτοντας: «Ένα άλλο που πρέπει να μάθουμε είναι εάν οι δόσεις των εμβολίων, που έχουν ήδη χορηγηθεί, θα έχουν αποτέλεσμα».
    Ο Φρισκ σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τη Moderna για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του να φυλάσσονται οι δόσεις σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία και εάν οι πολίτες που έχουν ήδη λάβει μια τέτοια δόση θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση του εμβολίου.
    Έως τις 17 Ιανουαρίου, η Σουηδία έχει εμβολιάσει 146.000 ανθρώπους, στους περισσότερους εκ των οποίων έχει δώσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα εμβόλιο κατά του μελανώματος προστατεύει για 4 χρόνια από υποτροπή στο δέρμα.
    Ένα εμβόλιο κατά του μελανώματος, του πιο επικίνδυνου καρκίνου του δέρματος, προστατεύει ακόμη και έναντι της προχωρημένης μορφής της νόσου για περίπου τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
    Το εμβόλιο NeoVax στοχεύει συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα ενός ασθενούς και ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την υποτροπή της νόσου.
    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ογκολόγο Κάθριν Γου του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», δοκίμασαν το εμβόλιο σε οκτώ ασθενείς που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης προχωρημένου μελανώματος και θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για υποτροπή του καρκίνου τους. Οι οκτώ ασθενείς έκαναν το εμβόλιο περίπου τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση.
    Το Neovax, που αξιολογείται ήδη σε κλινικές δοκιμές και για άλλες μορφές καρκίνου πέρα από το μελάνωμα, όπως των νεφρών, περιέχει μια γενετική αλληλουχία DNA από τον όγκο του καρκινοπαθούς, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να πυροδοτήσει μια ανοσιακή αντίδραση απέναντι σε οποιοδήποτε κύτταρο μελανώματος, «εκπαιδεύοντας» τα Τ-λεμφοκύτταρα να αναγνωρίζουν τον καρκίνο και να τον καταστρέφουν, αφήνοντας απείραχτα τα υγιή κύτταρα.
    «Βρήκαμε ότι η αρχική στοχευμένη ανοσιακή απόκριση διευρύνεται με το πέρασμα των χρόνων για να παρέχει στους ασθενείς συνεχή προστασία από τη νόσο», δήλωσε η δρ Γου, η οποία διευκρίνισε ότι, αντίθετα με τα εμβόλια για τη γρίπη ή την Covid-19, το Neovax δεν αποτρέπει την εκδήλωση του μελανώματος, αλλά εμποδίζει να υποτροπιάσει ο καρκίνος σε εκείνους που έχουν αφαιρέσει χειρουργικά το μελάνωμα. Το αντικαρκινικό εμβόλιο είναι ένα είδος ανοσοθεραπείας εξατομικευμένης για τον κάθε ασθενή, αφού βασίζεται σε γενετικό υλικό του δικού του καρκίνου.
    Τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό, και οι οκτώ εμβολιασμένοι ασθενείς ήταν εν ζωή, με έξι από αυτούς να μην εμφανίζουν το παραμικρό σημάδι ενεργού καρκίνου. Εκδήλωσαν μόνο ήπιες παρενέργειες, όπως κόπωση και συμπτώματα τύπου γρίπης.
    Λόγω του μικρού αριθμού ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο, θα πρέπει να ακολουθήσουν μεγαλύτερες δοκιμές, που θα περιλαμβάνουν ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και οι οποίες θα επιτρέψουν να εξακριβωθεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητά του. Με βάση πάντως τις πρώτες ενδείξεις, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, είτε από μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράνομοι μετανάστες αποβιβάζονται κατευθείαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ!
    Η πρώτη άφιξη φουσκωτής λέμβου με περίπου 10 λαθραίους μετανάστες στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ στο Μαυροβούνι, είναι γεγονός!
    Κυριολεκτικά δηλαδή οι επιβαίνοντες αποβιβάσθηκαν μέσα στον καταυλισμό ο οποίος κατά τα άλλα αποτελεί ένα από τα πλέον φρουρούμενα σημεία του νησιού!...
    Τουλάχιστον εννέα άτομα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και μπει σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθούν υγειονομικά. Ενώ αναζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες άλλα τρία περίπου άτομα τα οποία και «χάθηκαν» μέσα στον καταυλισμό!...
    https://youtu.be/E5RxRgITpXU
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αστρονόμοι ανακάλυψαν σπάνιο αστρικό σύστημα με 6 ήλιους και 6 εκλείψεις.
    Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο αστρικό σύστημα, στο οποίο υπάρχουν έξι άστρα που δημιουργούν έξι εκλείψεις μεταξύ τους, όταν παρατηρούνται από το ηλιακό σύστημα μας.
    Πρόκειται για το σύστημα TIC 168789840 σε απόσταση περίπου 1.900 ετών φωτός από τη Γη.
    Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εξωπλανητών σε αυτό το ασυνήθιστο σύστημα. Αν υπάρχουν, θα βλέπουν μάλλον δύο ήλιους και παράλληλα τέσσερα πολύ φωτεινά άστρα να «χορεύουν» στον ουρανό τους.
    Δεν είναι το πρώτο σύστημα έξι άστρων που ανακαλύπτεται, καθώς έχουν ήδη βρεθεί μερικά ακόμη. Είναι όμως το πρώτο εξαπλό αστρικό σύστημα εξαπλών εκλείψεων, στο οποίο -όπως φαίνεται από τη Γη- κάθε φορά που ένα άστρο περνάει μπροστά από ένα άλλο, δημιουργεί μια έκλειψη ορατή στα τηλεσκόπια. Από κάποια άλλη «εξωγήινη» οπτική γωνία, τα άστρα δεν θα φαίνονταν να μπλοκάρουν το ένα το φως του άλλου.
    Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό. Τα δύο εσωτερικά ζεύγη κινούνται σε κοντινές τροχιές το ένα πέριξ του άλλου και αυτή η τετράδα κινείται γύρω από ένα κοινό κέντρο βαρύτητας. Σε μεγαλύτερη απόσταση, βρίσκεται ένα εξωτερικό ζεύγος άστρων, τα οποία κινούνται το ένα γύρω από το άλλο και ταυτόχρονα και τα δύο μαζί κινούνται γύρω από την εσωτερική τετράδα, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 2.000 χρόνια και ολοκληρώνοντας έτσι μια περίπλοκη αστρική «χορογραφία».
    Το «τρίο» των αστρικών ζευγών, χάρη στη βαρυτική αλληλεξάρτηση του, κινείται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο ως ένα ενιαίο αστρικό σύστημα. Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν πόσα τέτοια πολύπλοκα αστρικά συστήματα υπάρχουν στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Επίσης παραμένει αίνιγμα η προέλευση τέτοιων συστημάτων με τόσα πολλά άστρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...