ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

26 Ιανουαρίου 2021

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: Η ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΤΟ Avigan, ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ. ΟΙ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ: ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Χάρτης κρουσμάτων κορονοϊού (COVID-19).  Όλες  οι  βαλκανικές  χώρες έχουν  περίπου  τον  ίδιο  αριθμό  κρουσμάτων.  Λόγοι  γεωγραφικοί;

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΟΓΕΝΕΙΣ - ΙΟΓΕΝΕΙΣ - ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ; Στον ιό του κοινού κρυολογήματος; στην Γρίππη; στην Ιλαρά; Ερυθρά; Ανεμευλογιά; Ευλογιά; Ερπης επιχείλιος; Έρπης γεννητικών οργάνων; Ερπης ζωστήρ; Ερπητική εγκεφαλίτιδα; Ηπατίτιδα A; Ηπατίτιδα B; Ηπατίτιδα C; Ηπατίτιδα Ε; AIDS; Λοιμώδης μονοπυρήνωση; Λοίμωξη απο κυτταρομεγαλοϊό; Παρωτίτιδα; Πολιομυελίτιδα; Κονδυλώματα οξυτενή; Μολυσματική τέρμινθος; Λύσσα; Δάγγειος;

 

 

Η  χλωροκίνη: Αυξάνει τους θανάτους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον κορωνοϊό.

 

Η υδροξυχλωροκίνη φαίνεται ότι αυξάνει τους θανάτους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον κορωνοϊό σύμφωνα με νέα μελέτη.


“Δεν λαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες ασθενείς θεραπεία με χλωροκίνη” διαβεβαιώνει σε αποκλειστικές δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας:

"Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20 ασθενείς αυτοί που συνεχίζουν να νοσηλεύονται κυρίως σε Μονάδες, απ' ότι ξέρω δεν παίρνουν χλωροκίνη, παίρνουν τα υπόλοιπα φάρμακα”, αναφέρει ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και υπεύθυνος κατάρτισης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα.


Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet” αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Guardian, “ότι ολόκληρος ο πλανήτης βιάστηκε να προχωρήσει στη χορήγηση του φαρμάκου, ενώ ένα πλήθος γιατρών σε όλο τον κόσμο, το συνταγογράφησαν χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία”.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής μελέτης που έχει γίνει παγκοσμίως -και συγκεκριμένα σε 6 ηπείρους- για τον τρόπο με τον οποίο η υδροξυχλωροκίνη (και το παράγωγό της, χλωροκίνη) δρα στον οργανισμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει σοβαρά από τη νόσο COVID-19, ήταν απογοητευτικά.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο δεν πρέπει πλέον να χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19, παρά μόνο εάν υπάρξουν συγκεκριμένες ερευνητικές τροποιήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την προσωρινή παύση της πειραματικής χρήσης της χλωροκίνης και του παραγώγου της υδροξυχλωροκίνη, έως ότου προκύψουν περισσότερο αξιόπιστα στοιχεία.

Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη για τη χλωροκίνη

Από πρόσφατες μελέτες είχε γίνει γνωστό, ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες και θανάτους, ενώ πολλοί ισχυρίστηκαν στη συνέχεια ότι είναι ασφαλές, λόγω της μακροχρόνιας προηγούμενης χρήσης του για τη θεραπεία της ελονοσίας. Η χλωροκίνη, ωστόσο, είναι αρκετά ασφαλής για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για ελονοσία, αλλά η νόσος COVID-19 είναι μια πολύ διαφορετική ασθένεια.

Έτσι, στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet φάνηκε ότι ο 1 στους 6 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο (ή το παράγωγό του χλωροκίνη) κατέληξε σε θάνατο, ενώ  αντίστοιχα από τους ασθενείς δεν έλαβαν καμία θεραπεία, κατέληξε σε θάνατο, ο 1 στους 11.

Οι συγγραφείς της μελέτης πραγματοποίησαν την έρευνα σε περισσότερους από 96.000 ασθενείς και σε 671 νοσοκομεία, χορηγώντας σε ασθενείς ένα από τα δύο φάρμακα (υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη), με ή χωρίς χορήγηση αντιβιοτικού (αζιθρομυκίνη), μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 14 Απριλίου.

Το ποσοστό θανάτου μεταξύ όλων των ομάδων που έλαβαν τα φάρμακα ήταν υψηλότερο σε σχέση με αυτό των ανθρώπων που δεν τους χορηγήθηκε θεραπεία. Ο 1 στους 6 από τους ασθενείς που έλαβαν ένα από τα δύο φάρμακα κατέληξε σε θάνατο και συγκεκριμένα:

  • 1 στους 5 πέθανε ενώ έπαιρνε χλωροκίνη με αντιβιοτικό,
  • 1 στους 4 πέθανε ενώ έπαιρνε υδροξυχλωροκίνη με αντιβιοτικό
  • Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν τα φάρμακα ήταν 1 στους 11.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες -οι οποίες προκαλούν γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό στην κάτω κοιλία της καρδιάς- ήταν συχνότερες σε όλες τις ομάδες που έλαβαν ένα από τα τέσσερα σχήματα θεραπείας. Η μεγαλύτερη αύξηση, όμως ήταν στην ομάδα που έλαβε υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό, όπου το 8% των ασθενών εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία σε σύγκριση με το 0,3% των ασθενών που δεν έλαβαν φάρμακα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι στατιστικές δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες διότι, ανάμεσα στις ομάδες των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη υπήρχαν διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τη γενική υγεία και το στάδιο της ασθένειας των ασθενών. Ωστόσο, οι Αμερικανοί συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν -αποδεχόμενοι αυτές τις διαφορές- πως υπήρχε ούτως ή άλλως ακόμη μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τα φάρμακα.





Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη δοκιμή υδροξυχλωροκίνης όμως η Βραζιλία... συνεχίζει να την χορηγεί στους ασθενείς.


«Κόντρα» στην απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναστείλει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού, το υπ. Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση της.

«Παραμένουμε πολύ ήρεμοι και γαλήνιοι — και δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση» των συστάσεων που έγιναν, διαβεβαίωσε η Μάιρα Πινιέιρου, στέλεχος του υπουργείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.

Έπειτα από την έντονη πίεση που άσκησε ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, της χώρας που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έγγραφο το οποίο συνιστούσε τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ήπιες περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, παρά την έλλειψη πειστικών τεκμηρίων για την αποτελεσματικότητα τους.

Ο ΠΟΥ αναστέλλει τη δοκιμή υδροξυχλωροκίνης

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση πυροδότησε θύελλα επικρίσεων από πλευράς της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη που γίνονταν σε συνεργασία με εταίρους του σε διάφορες χώρες, για προληπτικούς λόγους.

Κατέληξε στην απόφαση αυτή το Σάββατο, μετά τη δημοσίευση μελέτης την προηγουμένη στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική, αν όχι βλαπτική, η καταφυγή στη χλωροκίνη και παράγωγά της, όπως είναι η υδροξυχλωροκίνη, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Με 23.473 θανάτους επί συνόλου 374.878 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.


ΠΟΥ: «Μέσα Ιουνίου θα ξέρουμε πόσο ασφαλής είναι η υδροξυχλωροκίνη».

Έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, μετά από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναστείλει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας σε δοκιμή σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι διαφημίζουν την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία κατά του κορονοϊού, αλλά ο ΠΟΥ ζήτησε χθες χρόνο αναστέλλοντας προσωρινά τη δοκιμή του φαρμάκου στη δοκιμή που πραγματοποιεί.

Μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ.

«Τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση. «Αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Πάντως ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι χιλιάδες ασθενείς σε 17 χώρες που συμμετέχουν στη μελέτη και έχουν ήδη ξεκινήσει τη χρήση της μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία.

Οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie's Kaletra /Aluvia).



ΙΑΠΩΝΙΑ.  ΤΟ  ΙΑΠΩΝΙΚΟ  ΦΑΡΜΑΚΟ  AVIGAN  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΚΟΡΩΝΟΪΟ  ΠΡΟΚΑΛΕΙ  ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ  ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ.


 
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση της χρήσης του φαρμάκου Avigan -γνωστού επίσης με την ονομασία φαβιπιραβίρη- για τον κορωνοϊό.

Το φάρμακο παράγει ο όμιλος Fujifilm Holdings Corp., για την αντιμετώπιση της COVID-19, διαδικασία που προβλεπόταν ότι επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο Ιάπωνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ήλπιζε πως το αντιιικό φάρμακο θα εξασφάλιζε έγκριση των ελεγκτικών φορέων και πιστοποίηση για χρήση εναντίον της COVID-19, αφού επαληθευόταν η αποτελεσματικότητα του και η ασφάλεια της χρήσης του. Όμως οι μετοχές της Fujifilm κατέγραψαν θεαματική πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κιόντο μετέδωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το Avigan είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Έγιναν κλινικές μελέτες του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πότε θεωρεί ότι θα λάβει έγκριση του ιαπωνικού οργανισμού φαρμάκων το σκεύασμά της. Το ενδιαφέρον για το Avigan είχε αυξηθεί εκθετικά τον Μάρτιο, όταν κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως φαινόταν ότι βοηθά ασθενείς να θεραπευτούν από την COVID-19. Βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 16 κλινικές μελέτες με το σκεύασμα αυτό σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του Avigan· προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη ζητήσει από τη Fujifilm να τριπλασιάσει το εθνικό απόθεμα του φαρμάκου, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε το 2014 για περιπτώσεις βαριάς γρίπης, ενώ υποσχόταν πως θα προχωρήσει σε δωρεές ποσοτήτων του σκευάσματος αυτού σε άλλα κράτη, αν της το ζητούσαν.

Παρενέργειες του φαρμάκου για τον κορωνοϊό

Μέχρι σήμερα, εξαιτίας των παρενεργειών του, το Avigan δεν διατέθηκε ποτέ εμπορικά. Δεκάδες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για την COVID-19 και εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη. Ένα από τα υποψήφια εμβόλια είναι αυτό που αναπτύσσουν η εταιρεία βιοτεχνολογίας και φαρμάκων AnGes Inc σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οσάκας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei χθες Δευτέρα, η AnGes ετοιμάζεται να αρχίσει κλινική δοκιμή του εμβολίου αυτού τον Ιούλιο, πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε αρχικά.
 



«Δεν έχουμε κάτι που μπορεί να σκοτώσει ή να σταματήσει τον ιό» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), γνωστοποίησε σήμερα πως κάποιες θεραπείες φαίνεται να περιορίζουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι επικεντρώνεται στο να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις τέσσερις ή πέντε πιο υποσχόμενες.
“Διαθέτουμε κάποιες θεραπείες που φαίνεται να είναι στα πολύ αρχικά στάδια της έρευνας και οι οποίες περιορίζουν τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της ασθένειας, αλλά δεν έχουμε κάτι που μπορεί να σκοτώσει ή να σταματήσει τον ιό”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.
“Έχουμε πιθανόν θετικά στοιχεία, όμως πρέπει να δούμε περισσότερα για να είμαστε 100% βέβαιοι ότι μπορούμε να επιλέξουμε τη μία θεραπεία αντί της άλλης”, πρόσθεσε.

«Καμιά επίδραση στο τελικό κλινικό αποτέλεσμα των ασθενών με νόσο COVID-19 δεν έχει η υδροξυχλωροκίνη», συμπεραίνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, «η υδροξυχλωροκίνη δεν σχετίζεται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19».
Ο Δρ. Joshua Geleris και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ανέλυσαν τη σχέση υδροξυχλωροκίνης και διασωλήνωσης ή θανάτου σε ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε μεγάλα ιατρικά κέντρα και εστίασαν σε 1.446 άτομα με νόσο COVID-19. Εβδομήντα εξ αυτών που είχαν διασωληνωθεί, πεθάνει ή είχαν πάρει εξιτήριο εντός 24 ωρών από την ώρα είχαν καταγραφεί, εξαιρέθηκαν από την τελική ανάλυση.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε τελικά ότι κατά τη διάρκεια των 22,5 ημερών που διήρκεσε η μελέτη, 58,9% εκ των 1.376 που τελικά συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα της τελικής ανάλυσης, είχαν πάρει υδροξυχλωροκίνη. Το 45,8% την είχαν λάβει εντός 24 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 85,9% εντός 48 ωρών.
Συνολικά, 25,1% των ασθενών τελικά διασωληνώθηκαν ή πέθαναν.
Δεν παρατηρήθηκε λοιπόν κανένας σημαντικός συσχετισμός μεταξύ υδροξυχλωροκίνης και διασωλήνωσης ή θανάτου.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι «τα αποτελέσματα δεν πρέπει να αποκλείουν τα όποια οφέλη ή τις επιβλαβείς επιπτώσεις από τη θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη, αλλά δεν υποστηρίζουν τη χρήση της προς το παρόν πέραν των τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητά της».



“Άκρως επικίνδυνη η υδροξυχλωροκίνη” – Μεγάλη έρευνα, με 96.000 ασθενείς..
ΤΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"...


Το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, το οποίο λέει ότι λαμβάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Η έρευνα (https://www.thelancet.com/lancet/article/s0140673620311806), στο πλαίσιο της οποίας οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 96.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν με την COVID-19, κατέδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, ή εκείνο της χλωροκίνης, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.
Η ζήτηση για την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που εγκρίθηκε πριν από δεκαετίες, αυξήθηκε, από τότε που ο Τραμπ συνέστησε τη χρήση της ως θεραπεία κατά του νέου κορονοϊού, στις αρχές Απριλίου. Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα αιφνιδίασε τους πάντες παραδεχόμενος ότι παίρνει το χάπι προληπτικά.
Οι συντάκτες της έρευνας του The Lancet συνιστούν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, μέχρι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για τους ασθενείς με νέο κορονοϊό.
Οι συντάκτες μάλιστα λένε ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν η λήψη του φαρμάκου έχει κάποιο όφελος σε ασθενείς με Covid-19.
Η έρευνα του The Lancet μελέτησε δεδομένα από 671 νοσοκομεία, όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, με ή χωρίς το αντιβιοτικό μακρολίδη, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν κανένα θεραπευτικό σχήμα.



ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"... ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.
Μέτρια φαίνεται πως είναι η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Η New England Journal of Medicine δημοσίευσε το άρθρο, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς τα αποτελέσματα, είχε προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού.
Η ρεμδεσιβίρη, χορηγούμενη ενδοφλεβίως καθημερινά επί 10 ημέρες, επιτάχυνε την αποκατάσταση νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19, σε σχέση με ένα ψευδοφάρμακο: 11 ημέρες έναντι 15 σε μέση διάρκεια. Αναρρώσαντες θεωρήθηκαν οι ασθενείς που ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Το αποτέλεσμα ήταν πιο σημαντικό στους ασθενείς που νοσηλεύονταν χωρίς να βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν εξ αυτού ότι είναι προτιμότερο να αρχίσει η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη πριν προχωρήσει η νόσος σε σημείο που να απαιτείται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Το φάρμακο, το οποίο είχε αναπτυχθεί άλλοτε κατά του Έμπολα χωρίς αποτέλεσμα, προκάλεσε εξάλλου λιγότερες παρενέργειες από το ψευδοφάρμακο.
Η ρεμδεσιβίρη φάνηκε επίσης να μειώνει τη θνητότητα: 7,1% των ασθενών στους οποίους χορηγούνταν ρεμδεσιβίρη πέθαναν σε 14 ημέρες, έναντι 11,9% στην ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο, όμως το αποτέλεσμα αυτό είναι λίγο κάτω από το όριο στατιστικής αξιοπιστίας και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαφορά να είναι τυχαία.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η ρεμδεσιβίρη δεν δίνει εγγυήσεις ότι ο ασθενής θα επιβιώσει, επιμένουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη δοκιμή. «Είναι σαφές πως μια θεραπεία κατά του ιού αναμφίβολα δεν θα είναι αρκετή από μόνη της», γράφουν. Θα χρειαστούν συνδυασμοί θεραπειών, της ρεμδεσιβίρης με άλλα αντιικά φάρμακα ή άλλους τύπους θεραπειών.


 
Η (αν)αποτελεσματικότητα της ρεμντεσιβίρης
Μέσα σε 48 ώρες είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις ξεχωριστές τυχαιοποιημένες μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, κινεζική μελέτη που έγινε στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet αξιολόγησε την επίδραση της ενδοφλέβιας χορήγησης ρεμντεσιβίρης σε ενήλικες ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με λοίμωξη COVID-19. Συγκεκριμένα, 158 έλαβαν τον αντι-ιϊκό παράγοντα και 79 εικονικό φάρμακο.
Η μελέτη δεν έδειξε σημαντική διαφορά ως προς τον χρόνο μέχρι την κλινική βελτίωση ή τη θνητότητα ή την κάθαρση του ιού μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, εκείνοι που έλαβαν ρεμντεσιβίρη παρουσίασαν ταχύτερη κλινική βελτίωση (διάμεσο χρόνος 18 έναντι 23 ημερών). Δεν υπήρχε διαφορά στην κλινική επιδείνωση ενώ η θνητότητα στις 28 ημέρες ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων (14% έναντι 13%). Επίσης δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς τη διάρκεια της ανάγκης για οξυγόνο, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το ιϊκό φορτίο, αυτό μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου ομοίως και στις δύο ομάδες.
Η δεύτερη μελέτη διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) με τη συμμετοχή 1.063 ασθενών. Πρόκειται για σκέλος της κλινικής μελέτης Adaptive COVID-19 Treatment Trial που διεξάγεται σε 75 κέντρα, παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ρεντμεσιβίρη (10 ημέρες ενδοφλεβίως 200mg την 1η ημέρα και έπειτα από 10 mg τις ημέρες 2-10 σε εφάπαξ ημερήσιες εγχύσεις) είχαν 31% βραχύτερο χρόνο μέχρι την ανάκαμψη σε σύγκριση με του ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, ο διάμεσος χρόνος έως την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες για ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία σε σύγκριση με 15 ημέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης κάποιο όφελος στην επιβίωση, με ποσοστό θνησιμότητας 8% για την ομάδα που έλαβε ρεμντεσιβίρη έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Η τρίτη μελέτη ανακοινώθηκε από την ίδια τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences που αναπτύσσει τη ρεμντεσιβίρη. Πρόκειται για στοιχεία από την κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ SIMPLE όπου αξιολογήθηκε η χορήγηση διάρκειας 5 ημερών έναντι 10 ημερών του φαρμάκου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις της COVID-19. Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν 10ήμερη θεραπεία με ρεμντεσιβίρη πέτυχαν παρόμοια βελτίωση στην κλινική κατάσταση σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπευτική αγωγή 5 ημερών. Ο χρόνος μέχρι την κλινική βελτίωση για το 50% των ασθενών ήταν 10 ημέρες στην ομάδα της 5θήμερης θεραπείας και 11 ημέρες στην ομάδα της 10ήμερης θεραπείας. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς και στις δύο ομάδες θεραπείας έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο την 14η ημέρα. Την 14η ημέρα, το 64.5% των ασθενών στην ομάδα θεραπείας 5 ημερών και το 53,8% των ασθενών στην ομάδα θεραπείας 10 ημερών είχαν πετύχει κλινική ανάρρωση.
Η σημασία της μελέτης αυτής έγκειται στην υποστήριξη της βραχύτερη διάρκειας θεραπείας (5 αντί 10 ημέρες) που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνέχεια άλλων μελετών με τη ρεμντεσιβίρη και που επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία με την τρέχουσα διαθεσιμότητα του φαρμάκου.


ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΨΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ:
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 30 Απριλίου 2020.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΕΙΝΑΙ Η ...ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ:
α. ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ (πολλά λεφτά σε αμερικανική εταιρεία).
β. Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ 11% ΣΕ 8% (ΜΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΣΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ).
γ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΘΗΣΑΝ 11 (ΜΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ).
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ; ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ;
(Πάνω από 1.800 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, παρ' όλη την ρεμδεσεβίρη).

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ": "ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΕΜΔΕΣΕΒΙΡΗΣ".

Απαισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης, του φαρμάκου που έλαβε την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για να χορηγείται σε ασθενείς που νοσούν από covid19, εμφανίζεται ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας. Μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό status 107,7, ο κ. Κούβελας ανέφερε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες δεν είναι καθόλου καλά, καθώς δεν φαίνεται να έχει σημαντική στατιστική διαφορά, όχι από άλλο φάρμακο, αλλά από το placebo».
«Ακόμη και μία μικρή διαφορά στη γρηγορότερη ανάρρωση, που φαίνεται να φέρνει, είναι στα όρια του πιθανού σφάλματος και το εξηγούμε μέσω της μεροληψίας των ερευνητών. Επομένως δεν έχει κάτι να μας δείξει, δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους, δεν μειώνει τη βαριά έκταση, το αν κάποιος είναι να γίνει ούτως ή άλλως καλά και θα βγει μια μέρα νωρίτερα από το νοσοκομείο, δεν είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν ξέρω γιατί έγινε όλος αυτός ο ντόρος, προφανώς είναι οικονομικοί οι λόγοι κι όχι πραγματικοί. Είναι λίγο απογοητευτικό όλο αυτό», σημείωσε.

«Ο κορωνοϊός μπορεί να μην φύγει ποτέ - Ίσως γίνει σαν τον ΗΙV»
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών Μάικλ Ράιαν, υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός ίσως και να μην φύγει ποτέ, όπως τόνισε είναι αρκετά πιθανό να γίνει ένας ακόμα επιδημικός ιός, όπως ο HIV.
«Έχουμε έναν νέο ιό να εισέρχεται στον ανθρώπινο πληθυσμό για πρώτη φορά. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα υπερισχύσουμε. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να βάλουμε αυτό στο τραπέζι, ότι αυτός ο ιός ίσως γίνει ακόμα ένας επιδημικός ιός στις κοινότητές μας και ίσως να μην φύγει ποτέ. Ο HIV δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχουμε συμβιβαστεί και έχουμε βρει θεραπείες και μεθόδους πρόληψης. Και οι άνθρωποι δεν τον φοβούνται όπως πριν. Προσφέρουμε ζωή σε ανθρώπους με HIV, μακρά, υγιή ζωή. Δεν συγκρίνω τις δύο ασθένειες, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές» δήλωσε.




Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΡΣΗ ΤΩΝ "ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ":
«Αν διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων, θα ακολουθήσει επαναφορά του lockdown», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθ. Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής».


(ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ, ΘΑ ΣΕ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ).


Ερωτηθείς ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα οδηγήσει την κοινωνία σε νέα καραντίνα, ο πρύτανης απάντησε: «Ο αριθμός είναι σχετικός. Πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει διασπορά στην κοινότητα ή αν τα κρούσματα συγκεντρώνονται σε δομές, όπου μπορούν πιο εύκολα να ελεγχθούν».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. 


ΒΡΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΕΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΕΝΑ ΣΟΡΟ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣΣ.
ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ. ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΡΝΟΥΝ;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ: "ΕΜΕΙΣ Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ (ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ) ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ". ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΞΕΛΕΞΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ.









ΟΣΟΙ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ  ΓΙΑ  ΥΠΕΥΘΥΝΗ  ΚΑΙ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΟΡΩΝΟΪΟ  ΑΣ  ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ  ΤΑ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ   ΑΡΘΡΑ  ΤΩΝ  "ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ".




Η ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΖΙΘΡΟΜΥΚΙΝΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΩΣΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.





ΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΑ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟ ΓΕΝΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΝΤΑΟΥΝ: «Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ».







ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ (25%) ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ (ΔΙΕΘΝΩΣ 12%). Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ. Ο ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΦΟΒΑΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΥΙΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΥΙΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΕΣ, ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΟ.






















ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΛΗ – ΤΣΙΟΔΡΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΣΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ; Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ»; ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ 60% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ;






ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΤΟ ΠΑΛΑΒΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ. ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΕΝΕΣΚΗΨΕ ΜΕ ΥΠΟΠΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΛΕΥΚΗ ΦΥΛΗ.



ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΚΟΚΚΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΥΟ ΒΡΕΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΟΥΝ ΣΑΝ ΚΟΥΝΕΛΕΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 50.000.000 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΟΚΚΥΤΗ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ ΚΑΙ 300.000 ΘΑΝΑΤΟΙ.





Ο ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ = ΠΟΝΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙ, ΚΟΨΕΙ ΚΕΦΑΛΙ.





ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΙ ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ;






Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΑΛΛΑ «Δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε». «Υιοθετήσαμε μία στρατηγική του να μην αφήσουμε τους Έλληνες ασθενείς χωρίς κάποια μορφή θεραπείας, ιδιαίτερα αυτές για τις οποίες υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα». «Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα».






























Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»: «ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘ».


 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»: ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘ, ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.





ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΟΥΔΕΒΕΝΟΥ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟ»




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΕΪΤΣ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: "ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ".




Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ.





ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REGENERON.






ΤΑ 10 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ «ΦΑΡΜΑΚΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.









Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΣΙΜΠΟ ΞΙΑΝΓΚ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»: «ΟΧΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ».







ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ 907 (ΕΣΥ 557 ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ 350). Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 81 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ 28.000 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΛΛΕΣ 28.000.





ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΡΟΚΦΕΛΕΡ ΤΟ 2010: «ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2020».












ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 
 
 

  1. Ολλανδία: Άνθρωποι μολύνθηκαν από μινκ - «Τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης του κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο».
    Οι Αρχές είχαν αποκλείσει στα τέλη Απριλίου δύο εκτροφεία βιζόν στη νότια Ολλανδία έπειτα από τον εντοπισμό ζώων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι τα "πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης" του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο.
    Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου "εύλογου" κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές εκτίμησαν χθες, Δευτέρα "πολύ πιθανό" ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί η πανδημία Covid-19 μέσω των μικρών θηλαστικών.
    Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι "μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις".
    "Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο", ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
    "Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια", πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.
    Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.
    Οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορονοϊού της νυχτερίδας.
    Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα τις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.
    Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορωνοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί στο «αντίο» ο Σ.Τσιόδρας: «Τόνιζα τις αβεβαιότητες όσων έλεγα - Δεν έπεφτα σε αντιφάσεις».
      Στην τελευταία ζωντανή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τις ανακρίβειες και τις αντιφάσεις που έπεσε κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.
      Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει (σσ. μήπως γιατί δεν είχε κάτι να απαντήσει), «θα συνεχίσω να βοηθάω», είπε ο κ.Τσιόδρας που κατέληξε διαβάζοντας ποίημα.
      «Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ.Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».
      «Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα.
      Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. «Το ιαπωνικό μοντέλο, χωρίς lockdown, νίκησε τον νέο κορωνοϊό» διακήρυξε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, προαναγγέλλοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (επιβλήθηκε ώστε τοπικές αρχές και κεντρική κυβέρνηση να έχουν αυξημένες εξουσίες στην έγκριση δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν επιβλήθηκε lockdown),
      Σύνολο νεκρών από Covid-19 830 άτομα.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Επιστήμονες στο Λος Αλαμος προειδοποιούν: Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊου μεταδίδεται πιο εύκολα
    Επιστήμονες από το Εθνικό εργαστήριο των ΗΠΑ στο Λος Άλαμος προειδοποιούν μέσα από έκθεση 33 σελίδων ότι ένα στέλεχος του κορωνοϊού καθίσταται κυρίαρχο τώρα και είναι πιο μεταδοτικό από ότι ήταν ο αρχικός κορωνοϊός.
    Το νέο στέλεχος αυτό που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη και από εκεί μεταπήδησε στις ΗΠΑ είναι αυτό που κυριαρχεί τώρα επιδημιολογικά από τα μέσα Μαρτίου και μετά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορωνοϊός: «Πιθανός ανασυνδυασμός από δύο διαφορετικά είδη» - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη;
      Μια νέα μελέτη για τον κορωνοϊό που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, υποστηρίζει ότι είναι πιθανός ο ανασυνδυασμός από δύο είδη.
      Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η τρέχουσα πανδημία Coronavirus 2019 (COVID-19) προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, και εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλον τον κόσμο. Η υπολογιστική ανάλυση του DNA 1.800 δειγμάτων SARS-CoV-2, επιτρέπει να κατανοήσουμε με ακρίβεια την πρόσφατη εξελικτική του πορεία και τους μηχανισμούς προσαρμοστικότητάς του, καθώς δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπευτική ούτε και προληπτική στρατηγική. Αυτή η μελέτη αποσκοπεί στην κατανόηση φαινομένων όπως ο γενετικός ανασυνδυασμός, ο ρυθμός μετάλλαξης και γεγονότα προσαρμογής στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 που μπορεί να συνέβαλαν στην εξέλιξή του. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το RNA του κορονοϊού του παγκολίνου μπορεί να έχει ανασυνδυαστεί με αυτό του κορονοϊού της νυχτερίδας, ή το RNA του σκαντζόχοιρου με αυτό του σπουργιτιού, φαινόμενα που είναι πιθανό να έχουν συμβεί στο παρελθόν και να έχουν επηρεάσει την εξέλιξη του SARS-CoV-2. Εντοπίστηκαν επίσης τμήματα του γονδιώματος που ενδεχομένως έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και διάδοσης του ιού. Παρόμοια φαινόμενα ανασυνδυασμών ενδέχεται να έχουν συμβεί πρόσφατα και σε ανθρώπους, παρά το ότι αυτό δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί άμεσα».
      Οι ερευνητές στη μελέτη τους εκτίμησαν και τις παραμέτρους ενός δημογραφικού σεναρίου, όπως αναφέρεται, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα υποθετική εκθετική αύξηση των πληθυσμών SARS-CoV-2 που έχουν μολύνει ευρωπαϊκές, ασιατικές και βόρειες αμερικανικές ομάδες, και αποδείχθηκε ότι μια ταχεία εκθετική αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού SARS-CoV-2 μπορεί να δικαιολογήσει τον παρατηρούμενο πολυμορφισμό στα γονιδιώματά του.
      «Η μελέτη αυτή, πέρα από τα καινούρια ευρήματα που παρουσιάζει, μπορεί να συνεισφέρει και στην ορθότερη κατανόηση των συσχετίσεων των ιικών γονιδιαμάτων με τη σοβαρότητα της νόσου και την αλληλεπίδραση με το DNA του ανθρώπου» καταλήγει η ανακοίνωση.
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
    2. Υδροξυχλωροκίνη: «Τέλος» και στην Γαλλία - Θα επιτρέπεται μόνο σε κλινικές μελέτες.
      Η υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο επίμαχο για την χρήση και την αποτελεσματικότητά του , δεν θα μπορεί από σήμερα να συνταγογραφείται στα νοσοκομεία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της Covid-19, εκτός των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Από το τέλος του Μαρτίου, η υδροξυχλωροκίνη μπορούσε να συνταγογραφείται κατ΄ εξαίρεσιν στα γαλλικά νοσοκομεία αποκλειστικά για βαριά περιστατικά της Covid-19, έπειτα από απόφαση ιατρικού συμβουλίου.
      Την υδροξυχλωροκίνη, η χρήση της οποίας προωθήθηκε στην Γαλλία από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, υπερασπίζονται ενθουσιωδώς οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Είναι ένα παράγωγο της χλωροκίνης, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας.
      Όμως, έρευνα που δημοσιεύηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση The Lancet επισημαίνει την αναποτελεσματικότητά του και κινδύνους για τους ασθενείς της Covid-19.
      Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση χθες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (HCSP) της χώρας, το οποίο συνεδρίασε μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο The Lancet. Το HCSP συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνη στην θεραπεία της Covid-19, εκτός κλινικών δοκιμών».
      Το φάρμακο, το οποίο στη Γαλλία κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Plaquénil, περιλαμβάνεται σε μία σειρά θεραπειών που δοκιμάστηκαν από την αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα.
      Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα τερματίζεται και η συνταγογράφηση εκτός κλινικών δοκιμών κατά της Covid-19 του φαρμάκου που συνδυάζει τα lopinavir και ritonavir, δύο αντιρετροϊκά, τα οποία η Υπηρεσία Φαρμάκων συνδέει με καρδιολογικούς κινδύνους.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. Αμερικανός διατροφολόγος: «Οι ασθένειες που έχουν τα κοτέτσια μπορούν να αφανίσουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη!»
    Την ώρα που όλος ο κόσμος μαστίζεται από τον νέο κορωνοϊό, ο Αμερικανός διατροφολόγος, Dr Michael Greger, στο βιβλίο του «How To Survive A Pandemic», αναφέρει πως οι ασθένειες που υπάρχουν στα κοτέτσια μπορούν να αφανίσουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη.
    «Με τις πανδημίες να εξαπλώνονται ραγδαία από άνθρωπο σε άνθρωπο, το ερώτημα δεν πλέον στο επίπεδο του 'αν', αλλά στο 'πότε'», αναφέρει στο βιβλίο του.
    Το 1997, είχε ξεσπάσει το Χονγκ Κονγκ η γρίπη Η5Ν1, με αποτέλεσμα την θανάτωση 1,3 εκατομμυρίων κοτόπουλων, ωστόσο το στέλεχος που προκάλεσε τον ιό δεν εξαλείφθηκε.
    «Όσο περισσότερα ζώα συνωστίζονται μαζί, τόσο περισσότερος είναι ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας και ειδικά οι ιοί που κρύβονται στους πνεύμονες των κοτόπουλων», σχολιάζει ο Greger.
    Αυτό, το αιτιολογεί με το γεγονός πως ο συνωστισμός δεν επιτρέπει στα κοτόπουλα να κινηθούν, μένοντας ακίνητα για ώρες στο ίδιο σημείο εισπνέοντας όλα όσα υπάρχουν στα κόπρανά τους.
    Όμως ο Greger, τονίζει πως ακόμη και αν αφήσουμε τα πουλερικά ελεύθερα, ο κίνδυνος μιας σοβαρής πανδημίας που να προέρχεται από τα κοτόπουλα, δεν μπορεί ποτέ να περιοριστεί: «Όσο υπάρχουν πουλερικά, θα υπάρχουν και πανδημίες».
    Αξίζει να σημειωθεί πως ο Greger είναι δηλωμένος vegan και υπέρμαχος της διατροφής εξολοκλήρου με λαχανικά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κίνα: Aπογοητευτικά τα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό.
    Η χορήγηση πλάσματος αίματος πλούσιου σε αντισώματα από ανθρώπους που ανάρρωσαν έπειτα από κορωνοϊό απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή νόσο Covid-19.
    Αυτό ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Η τυχαιοποιημένη και πολυκεντρική κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά ιατρικά κέντρα της κινεζικής πόλης Ουχάν (του επικέντρου της πανδημίας), αφορούσε 103 νοσηλευόμενους ασθενείς μέσης ηλικίας 70 ετών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, οι οποίοι είτε πήραν πλάσμα, είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).
    Καμία βελτίωση σε ασθενείς με κορωνοϊό από τη χρήση πλάσματος
    Οι γιατροί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέφεραν ότι το πλάσμα ιαθέντων δεν επέφερε βελτίωση στην κρίσιμη κατάσταση των ασθενών, ούτε μείωσε τη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών. Υπήρξαν πάντως κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις σε ασθενείς που δεν ήσαν τόσο σοβαρά για να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, οι οποίοι ανάρρωσαν περίπου πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο και εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωση συμπτωμάτων μέσα στο διάστημα των 28 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας με πλάσμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέα έρευνα για την υδροξυχλωροκίνη: «Μετά την έκθεση στον ιό το φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα».
      Έπειτα από μια μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε πως η υδροξυχλωροκίνη δεν προφυλάσσει από την εμφάνιση της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού.
      Οι Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπούλγουερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», έκαναν τη δοκιμή σε 821 ασυμπτωματικά άτομα με μέση ηλικία 40 ετών, που είχαν εκτεθεί στον ιό, είτε επειδή ήσαν μέλη υγειονομικού προσωπικού, είτε επειδή είχαν διεγνωσμένο κρούσμα στην οικογένεια τους.
      Πάντως χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης.
      Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία να πάρουν είτε το συγκεκριμένο φάρμακο επί πέντε μέρες είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), ξεκινώντας τη χορήγηση σε διάστημα έως τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
      Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη, εμφάνισαν Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο, μια διαφορά που θεωρείται στατιστικά μη σημαντική.
      Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο (το 40%), ανέφεραν παρενέργειες, όπως ναυτία, στομαχική διαταραχή και διάρροια, σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο (16%). Δεν αναφέρθηκαν πάντως πιο σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιολογικές.
      «Τα στοιχεία μας είναι σαφή ότι, μετά την έκθεση στον ιό, το φάρμακο πραγματικά δεν έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο δρ Μπούλγουερ. Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες βρίσκονται και άλλες μελέτες για τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη.
      Ζ.Π

      Διαγραφή
  5. Για τα τρία σενάρια της εξέλιξης του κορωνοϊού μίλησε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ.
    Όπως ο ίδιος τόνισε υπάρχουν τρία σενάρια:
    1. Συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα με ένα ιό που θα κρατήσει την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού
    2. Να είναι πολύ μικρό το κρούσμα και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε
    3. Υπάρχει και το κακό σενάριο του δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη
    Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».
    Παράλληλα ανέφερε πως «με την δυνατότητα τώρα που έχουμε να κάνουμε πολλά τεστ πρακτικά ελέγχουμε σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις δομές αυτές σε αντίθεση με την ανεπάρκεια που υπήρχε στα τεστ στην αρχή της επιδημίας».
    «Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες»
    Για το αν πρέπει να μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες ο ίδιος σημειώνει πως «πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει».
    «Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες επιφυλακτικότητα και για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επι συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών» υπογράμμισε.
    Ο καθηγητής τονίζει πως η απόσταση είναι η κυριότερη σύσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Απ’ όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα. Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες» επεσήμανε.
    Πρέπει να προλάβουμε το κακό σενάριο να κλείσει ο τουρισ
    Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και ξενοδοχειακές δομές τόνισε ο καθηγητής.
    «Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες» Ανέφερε ο κ. Γώγος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κλιματική αλλαγή «απελευθερώνει» ιούς που κρύβονται στους παγετώνες που λιώνουν.
    Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ταξίδεψαν στο Θιβέτ το 2015 για να συλλέξουν δείγματα από τον αρχαιότερο παγετώνα της γης.
    Τον Ιανουάριο του 2020, δημοσίευσαν μια εργασία στην βάση δεδομένων bioRxiv. Σε αυτήν αναφέρουν πως ανακάλυψαν 28 νέες ομάδες ιών μέσα στον πάγο με ηλικία 15.000 ετών και προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή που προκαλεί τον λιώσιμο των παγετώνων, μπορεί να απελευθερώσει αυτούς τους άγνωστους ιούς στο περιβάλλον μας.
    Η ομάδα έσκαψε με προσοχή σε 50 μέτρα βάθος του παγετώνα για να συλλέξει δυο πυρήνες πάγου, οι οποίοι αργότερα υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο απολύμανσης τριών βημάτων. Από εκεί και πέρα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γνωστές τεχνικές της μικροβιολογίας για να μελετήσουν και να ταυτοποιήσουν τα μικρόβια που ανακάλυψαν μέσα στα δείγματα.
    Οι τεχνικές αυτές έφεραν στο φως 33 ομάδες ιών, συμπεριλαμβανομένων 28 αρχαίων ιών που οι επιστήμονες δεν είχαν ξαναδεί ποτέ και δεν γνώριζαν τίποτα για αυτούς.
    Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην εργασία της, η κλιματική αλλαγή απειλεί τόσο την ικανότητα μας να καταγράψουμε και να αρχειοθετήσουμε αυτές τις μικροσκοπικές μορφές ζωής, όσο και την ικανότητα μας να παραμείνουμε ασφαλείς από εκείνες που είναι επικίνδυνες.
    «Με το λιώσιμο των πάγων το λιγότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να οδηγηθούμε σε απώλεια των μικροβιακών και ιικών αρχείων, από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τα παλιότερα κλιματικά καθεστώτα της Γης», αναφέρουν στην εργασία.
    «Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερώσει παθογόνους μικροοργανισμούς στο περιβάλλον μας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δερμιτζάκης: «6-10.000 ασυμπτωματικοί τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι».
    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, το καλοκαίρι αναμένεται να έρθουν 6-10.000 ασυμπτωματικοί τουρίστες στην Ελλάδα.
    Ειδικότερα, για τον κ. Δερμιτζάκη, είναι δεδομένο ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορωνοϊό στη χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.
    Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα. Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.
    Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπωματικοί και περίπου 600- 700, θα νοσήσουν με συμπτώματα κορωνοιού.
    Σε κάθε περίπτωση ο κος Δερμιτζάκης είναι καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω μέγεθος κρουσμάτων είναι αντιμετωπίσιμο από την στιγμή που οι συμπεριφορές της κοινότητας θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: με απλούς υπολογισμούς, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, αυτοί οι δέκα χιλιάδες φορείς του κορωνοϊού σε 2-3 εβδομάδες πολύ εύκολα θα μεταδώσουν τον ιό σε περίπου 300.000 Έλληνες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 500 γιατροί και νοσηλευτές έχουν πεθάνει από τον covid-19 στη Ρωσία, σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία της Χώρας.
    Σχεδόν 500 γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν πεθάνει στην Ρωσία από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας (Roszdravnadzor) Άλα Σαμοϊλόβα.
    «Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι η επιδημία προς το παρόν δεν έχει τελειώσει. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ρωσία έχουν νοσήσει και δυστυχώς περισσότεροι από 7500 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει…489 είναι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δηλαδή σχεδόν 500 άνθρωποι, οι οποίοι είναι συνάδελφοι μας τους χάσαμε» δήλωσε η Σαμοϊλόβα κατά την διάρκεια on-line διάσκεψης που ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα του ΙατρικούΠπροσωπικού.
    Μετά την δήλωση της Σαμοϊλοβα, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, το γραφείο τύπου της υγειονομικής υπηρεσίας (Roszdravnadzor) ανακοίνωσε ότι η Σαμοϊλοβα αναφέρθηκε σε μη επίσημα στοιχεία «που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».
    Στις 26 Μαΐου το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι πέθαναν 101 ιατροί και νοσηλευτές από τον Covid-19, ενώ η ανεπίσημη ιστοσελίδα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι γιατροί ανέφερε ότι από τον νέο κορονοϊοό έχουν χάσει την ζωή τους 444 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
    Σύμφωνα με την Σαμοϊλοβα, αρχικά η χώρα δεν ήταν πλήρως έτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία, ειδικότερα υπήρχαν λίγα μέσα ατομικής προστασίας/ «Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη….Εάν μιλήσουμε ευθέως, πρέπει να πω ότι κατά την έναρξη υπήρξαν παράπονα, υπήρξαν κάποιες ελλείψεις, σήμερα όμως όλα λειτουργούν λίγο- πολύ βάσει σχεδίου. Σήμερα σχεδόν δεν ακούμε παράπονα.. που να λένε ότι τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν διαθέτουν μέσα ατομικής προστασίας ή δεν κάνουν τέστ», δήλωσε η Σαμοϊλοβα.
    Στον «κατάλογο μνήμης» που έχουν συντάξει οι ίδιοι οι γιατροί υπάρχουν 444 ονόματα μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από την Ρωσία και ακόμη 61 ονόματα ιατρών από άλλες χώρες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο αντιφυματικός εμβολιασμός (BCG) δεν συστήνεται για πρόληψη της νόσου COVID-19 σε παιδιά και ενήλικες, υπογραμμίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ξεγυμνώνοντας άλλο ένα παραμύθι των τυχάρπαστων ειδικών που έπαιξαν στις πλάτες των φοβισμένων με τον κορονοϊό, πολιτών.
    Η διεύθυνση δημόσιας υγείας υπέβαλλε ερώτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό και το ενδεχόμενο της επέκτασης του στον μαθητικό πληθυσμό και σε ομάδες που δεν είναι αυξημένου κινδύνου. Η Επιτροπή γνωμοδότησε αναφορικά με το εμβόλιο BCG και τη νόσο COVID-19 ως εξής:
    «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώθηκε πρόσφατα από ασκούντες παιδιάτρους και παθολόγους της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας για τη σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με τις ενδείξεις του αντιφυματικού εμβολίου BCG. Αφορμή αποτέλεσε πρόσφατη δημοσιοποίηση ερευνητικού πρωτοκόλλου σχετικού με τη χορήγηση του εμβολίου BCG για την πρόληψη της λοίμωξης με τον ιό SARSCoV-2 σε ηλικιωμένους.
    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και εκτενή συζήτηση, κατέληξε ότι δεν υπάρχει έως σήμερα επιστημονική τεκμηρίωση ότι το εμβόλιο BCG προστατεύει από τη λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας . Σχετική μελέτη που διενεργείται στη χώρα μας, αποτελεί ερευνητικό πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε ηλικιωμένους που αποτελούν ευάλωτη ομάδα για σοβαρή λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 . Υπενθυμίζεται ότι οι ενδείξεις διενέργειας εμβολιασμού με BCG, όπως και της φυματινοαντίδρασης Mantoux, παραμένουν όπως αυτές συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σύμφωνα με το οποίο, ο αντιφυματικός εμβολιασμός (BCG) δεν συστήνεται για πρόληψη της νόσου COVID-19 σε παιδιά και ενήλικες».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μερικοί γιατροί ξαναανακαλύπτουν τον τροχό. Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επιτέλους βρήκε το σθένος να συμφωνήσει με τους «Αυτόχθονες ‘Ελληνες»: «Δεν έχουμε φάρμακα για τους Ιούς».

    «Η εμπειρία που έχουμε από αντι-ιικές θεραπείες σε αυτά τα νοσήματα είναι ότι δεν είναι θαυματουργές. Δεν είναι ότι παίρνεις ένα χάπι και γίνεσαι καλά. Και το ταμιφλού για τη γρίπη, εάν δεν το πάρεις τις πρώτες 48 ώρες, δεν έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν καλά φάρμακα για τις λεγόμενες χρόνιες λοιμώξεις, καθώς έχει χρόνο το φάρμακο να δράσει, αλλά στις οξείες, δηλαδή αυτές που εξελίσσονται μέσα σε μέρες, δεν υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Η αποτελεσματικότητα που βλέπουμε στη ρεμδεσιβίρη είναι πολύ καλή. Το ίδιο αρκετά καλή φαίνεται και η δεξαμεθαζόνη. Αναφορικά με τη χλωροκίνη δεν έχει βγει ακόμη εκτός. Υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται για τις δοσολογίες της.
    Η δεξαμεθαζόνη ανήκει στα κορτιζονούχα και ο μηχανισμός δράσης της είναι αντιφλεγμονώδης και ανοσοκατασταλτικός. Φαίνεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της βοηθά στην αντιμετώπιση της καταιγίδας των κυτταροκινών, σε ποσοστό περίπου 10-20%. Εάν μεταφραστεί όμως το ποσοστό αυτό σε χιλιάδες ασθενείς, πρόκειται για μεγάλη βοήθεια».
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.: τώρα κάποιος ηλίθιος είπε ότι ένα είδος κορτιζόνης, η δεξαμεθαδόνη, βοηθά εναντίον του ιού. Όλοι ξέρουμε όμως ότι επειδή καταστέλλει την αντισωματική απάντηση είναι και δίκοπο μαχαίρι, μπορεί να αναζωπυρώσει την ασθένεια. Πάλι θεωρητικολογίες…
    Καλύτερη να πιείς χλωρίνη που είπε και ο Τραμπ.
    Τι χλωρίνη, τι χλωροκίνη…
    Ζ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...