ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

31 Ιανουαρίου 2021

Το σύνθημα - φόρος τιμής των καταδρομέων για τα Ίμια

 Το σύνθημα - φόρος τιμής των καταδρομέων για τα Ίμια | Pronews

31 Ιανουαρίου 1996. Ώρα 04.30 τα ξημερώματα. Ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έπεσε πάνω απ’ τη βραχονησίδα Ίμια, ύστερα από πυρά τούρκων κομμάντος που είχαν καταλάβει το νησάκι.

Νεκροί ανασύρθηκαν τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

 

Από τότε στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις θυμούνται με συγκίνηση αυτή την τραγωδία. Γιατί οι βατραχάνθρωποι που εκπαιδευόντουσαν χρόνια για διαχείριση τέτοιων κρίσεων, δεν πήραν ποτέ την εντολή εμπλοκής, παρότι η Ελλάδα είχε… πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων.

Το γεγονός έχει επηρεάσει πολύ τις δυνάμεις καταδρομών και πεζοναυτών μας. Μάλιστα όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι λέγεται ένα χαρακτηριστικό σύνθημα για τα Ίμια…

Το σύνθημα αναφέρει:

Στα Ίμια, στα Ίμια…

Μία κρύα νύχτα του χειμώνα,

31 Γενάρη,

σκοτώθηκαν τρία παιδιά,

πάνω απ’ του Αιγαίου τα γαλανά νερά.

Και εγώ μικρός που ήμουν τότε.

Είπα, αχ Ελλάδα πότε.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Το ιστορικό σήμα του Α/ΓΕΝ προς τον Στόλο την βραδιά των Ιμίων.
    Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου όταν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στάγκας έστειλε σήμα, που κάποιοι θεωρούν ως ένα από τα πιο εμβληματικά στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις κρίσιμες ώρες.
    Ήταν 02:04 όταν ο Α/ΓΕΝ έστελνε το σήμα προς όλες τις ομάδες του ελληνικού Στόλου, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα και το ηθικό που δίεπε το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τη χρονική αυτή συγκυρία.
    Ο Α/ΓΕΝ έκρινε σκόπιμο να στείλει αυτό το σήμα προς όλες τις μονάδες του Στόλου που βρίσκονταν στο Αιγαίο και γύρω από τα Ίμια. Η στοχοποίηση του τουρκικού στόλου είχε ολοκληρωθεί! Όλα και όλοι ήταν έτοιμοι γι΄ αυτό που έμοιαζε αναπόφευκτο.
    Το σήμα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Στάγκα έγραφε:
    “Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδοξου ιστορίας του ΠΝ.
    Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας”.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...