ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Αυγούστου 2023

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ. Οι ανεμογεννήτριες εγκαταλείπονται στην Σουηδία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΛΕΞΗ.

 



Σουηδία και Ιαπωνία: Στροφή στην πυρηνική ενέργεια. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΛΕΞΗ. 


Ποσοστό-ρεκόρ 12ετίας (56%) των Σουηδών στηρίζει την πυρηνική ενέργεια. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 


Η Σουηδία εγκαταλείπει την "ασταθή" αιολική ενέργεια, καταργεί τις ανεμογεννήτριες και επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια για να "παραμείνει ουσιαστική βιομηχανική κοινωνία". Η υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson προειδοποίησε ότι το σκανδιναβικό έθνος χρειάζεται “ένα σταθερό ενεργειακό σύστημα”. Στις “ουσιαστικές βιομηχανικές οικονομίες”, είπε η Svantesson, “μόνο μια πυρηνική πορεία είναι βιώσιμη για να παραμείνουν βιομηχανικές και ανταγωνιστικές”. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.






Οι ανεμογεννήτριες εγκαταλείπονται από χώρες όπως η Σουηδία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. 

Οι ανεμογεννήτριες εγκαταλείπονται απο χώρες όπως η Σουηδία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν

Μετά από δεκαετίες λειτουργίας σε όλο τον κόσμο για τις λίγες πλούσιες και λιγότερο κατοικημένες χώρες, οι ανεμογεννήτριες συνεχίζουν να έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 20 ετών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί ένα οικονομικά βιώσιμο μέσο για την ανακύκλωση τους. Ως αποτέλεσμα, οι σημερινές παλιές ανεμογεννήτριες απορρίπτονται σε χωματερές τοξικών απορριμμάτων.

Παγκοσμίως έως το 2050, οι προβλέψεις είναι ότι θα παράγονται  43 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων ανεμογεννητριών ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ  – το ισοδύναμο του είναι 215.000 ατμομηχανές.

 

Καθώς τα αιολικά πάρκα γερνούν, οι ανεμογεννήτριες αρχίζουν να καταστρέφονται και χρειάζονται συντήρηση. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους που συνδέεται με την αφαίρεσή τους, πολλές εταιρείες επιλέγουν να τα παρατήσουν στη θέση τους. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διαρροών πετρελαίου από τους στρόβιλους που προκαλεί ένα γενικό αρνητικό αντίκτυπο στο τοπίο και το περιβάλλον.

Η πρώτη γενιά ανεμογεννητριών  φτάνει στο τέλος της ζωής τους , ενώ άλλες αντικαθίστανται νωρίς για να ανοίξει ο δρόμος για νεότερη τεχνολογία – συμπεριλαμβανομένων μακρύτερων πτερυγίων  που μπορούν να σαρώνουν περισσότερο άνεμο και να παράγουν περισσότερη διακοπτόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτές οι εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες ενέχουν σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους για την ασφάλεια της βιοποικιλότητας, καθώς μπορούν να διαρρεύσουν τοξικές χημικές ουσίες και άλλα επικίνδυνα υλικά στο περιβάλλον, μπορεί ακόμη και να καταρρεύσουν ή να πιάσουν φωτιά.

Ο κύκλος ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκινά από το σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή έως τη λειτουργία τη συντήρηση και την επισκευή, καθώς και τον οριστικό παροπλισμό και την ανακύκλωση και αποκατάσταση του τοπίου στην αρχική του κατάσταση.   

Είναι καιρός αυτές οι λίγες πλούσιες κυβερνήσεις να «καθαρίσουν» τα προηγούμενα επιδοτούμενα προγράμματά τους για διαλείπουσα ηλεκτρική ενέργεια και να ενεργήσουν για να επιδοτήσουν την ανάπτυξη μεθόδων για τον σωστό παροπλισμό των ανεμογεννητριών προτού δημιουργήσουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση.

Οι κυβερνήσεις που επιδότησαν τον σχεδιασμό και την κατασκευή έχουν την ευθύνη να αναζητήσουν πρότυπα αποκατάστασης και ανακύκλωσης μέχρι την τελευταία βίδα, όπως ακριβώς κάναμε για παροπλισμένα ορυχεία, πετρέλαιο και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται συνήθως σε περιοχές με σταθερά αιολικά μοτίβα. Για την τεράστια έκταση που απαιτείται για αιολική και ηλιακή ενέργεια, είναι ο νο1 λόγος καταστροφής παρθένων δάσων και τοπίων!

Άλλα χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών είναι η αντιαισθητικότητα, οι εκτεταμένες απαιτήσεις έκτασης, ο θόρυβος και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την κοινότητα.

Όλο και περισσότερες χώρες απορρίπτουν τα αιολικά πάρκα.

Ο Robert Bryce μόλις ολοκλήρωσε την ενημέρωση της « Βάσης δεδομένων απόρριψης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας » για να συμπεριλάβει μια σειρά περιορισμών ή απορρίψεων που έχουν θεσπιστεί στην Αϊόβα, το Ιλινόις και το Οχάιο.

  • Από το 2015, υπήρξαν 391 απορρίψεις ή περιορισμοί έργων αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας και 135 απορρίψεις ή περιορισμοί έργων ηλιακής ενέργειας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απορρίψεων όλων των τοποθεσιών που στοχεύουν στην περιστασιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 526.
  • Μέχρι στιγμής το 2023, μόνο στην Αμερική, έχουν γίνει 24 απορρίψεις έργων ανεμογεννητριών και ηλιακής ενέργειας.

Συνεπής με τις ενέργειες του NIMBY στην Αμερική για την απόρριψη της λεγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,  η Σουηδία άλλαξε την στάση της εγκατέλειψε το «Ασταθές» Πράσινο Πρόγραμμα Ηλεκτρισμού και επέστρεψε στην Πυρηνική Ενέργεια. Η υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson ανέφερε την ανάγκη για ένα πιο «σταθερό σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», επισημαίνοντας την εγγενή αστάθεια στις πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας έχει  καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και plug-in υβριδικά

Μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι όλα τα ορυκτά προϊόντα και τα μέταλλα που χρειάζονται για την κατασκευή ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών EV εξορύσσονται και υφίστανται επεξεργασία σε μέρη όπως το Μπαοτού, η Εσωτερική Μογγολία, η Βολιβία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κυρίως υπό τον έλεγχο της Κίνας. Η καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον αυτα τα τοπία εξόρυξης είναι τεράστια και δεν υπάρχει καμμιά διάθεση για αποκατάσταση απο τις αναπτυσσόμενες χώρες που τα εκμεταλέυονται.

Από τότε που η Γερμανία έκλεισε τους τρεις τελευταίους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της, η χώρα έπρεπε να στραφεί στους γείτονές της για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Η Γερμανία έχει μετατραπεί από εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε εισαγωγέας αναγκάζοντας χώρες όπως η Ελλάδα να αναπτύσουν αιολικά πάρκα με τις όποιες συνέπειες παρατηρούμε στη χώρα μας.

Για την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα, οι επιχειρηματικές αποφάσεις του ιδιωτικού κλάδου βασίζονται σε απόδοση επένδυσης («ROI») που σχετίζεται άμεσα με προσιτή, αξιόπιστη, συνεχή και αδιάλειπτη ηλεκτρική ενέργεια για την υποστήριξη των επενδύσεών τους. Έτσι, η Γερμανία θα πρέπει να κοιτάξει τη Σουηδία που μόλις εγκατέλειψε τον ιδεαλιστικό στόχο της περιστασιακής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια και δεσμεύτηκε στην πυρηνική ενέργεια για ηλεκτρική ενέργεια που δεν είναι μόνο συνεχής και αδιάλειπτη, αλλά χωρίς εκπομπές.  

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τον παροπλισμό και την ανακύκλωση αυτών των ανεμογεννητριών. Ως κοινωνία, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην υπεύθυνη και ασφαλή διάθεση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να επιτύχουμε πραγματικά ένα βιώσιμο μέλλον.

Συγκλονίζει το γεγονός ότι η ανακύκλωση φθαρμένων πτερυγίων στροβίλων, ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών EV, στις λίγες πλούσιες και λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες που επιδοτούν τη διακοπτόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν έχει ακόμη συζητηθεί καθόλου!

Με πληροφορίες απο το άρθρο του Ronald Stein από το The Heartland Institute


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


17 σχόλια:

  1. Η RWE και η ΔΕΗ ξεκινούν την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 280 MWp στη Δυτική Μακεδονία.

    https://www.zougla.gr/perivallon/article/i-rwe-ke-i-dei-ksekinoun-tin-kataskevi-neon-fotovoltaikon-ergon-isxios-280-mwp--sti-ditiki-makedonia
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέες εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία αναζητά η Wattcrop.
    Δευτέρα 31/07/2023 | Ελλάδα

    Νέες εκτάσεις προς αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση προκειμένου να αναπτύξει νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς αναζητά η Wattcrop στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

    Για το σκοπό αυτό, έχει ενισχύσει το στελεχικό της δυναμικό, προκειμένου να μπορεί να φέρει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε πέρας το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών, από τις επαφές με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων μέχρι την διεκπεραίωση και ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών.

    Η πλειοψηφία των μετοχών της Wattcrop, η οποία έλαβε το χρυσό βραβείο ως η Πράσινη Νεοφυής Επιχείρηση της χρονιάς 2023, έχει εξαγοραστεί από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό όμιλο Macquarie GIG, ο οποίος αποφάσισε να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής.

    Με ένα χαρτοφυλάκιο έργων παραγωγής ενέργειας άνω του 1,2GW και αποθήκευσης ενέργειας 1GW υπό ανάπτυξη, η εταιρεία επεκτείνει την δραστηριοποίηση της και εδραιώνει την σημαντική θέση που κατέχει στην ελληνική αγορά.

    Σημειώνεται ότι η Wattcrop αναπτύσσει ήδη 16 έργα φωτοβολταϊκών ή/και αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και υλοποίησης, σε διάφορες περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

    Πηγή: energypress.com

    (update: 17:23) Με διευκρίνισή της η Wattcrop αναφέρει ότι συνεχίζει να αναζητάει γη σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πλέον και σε αιολικά έργα και έργα αποθήκευσης.

    Ωστόσο, στη δυτική Μακεδονία δεν αναζητά πλέον γη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τούρκοι για γκάφα Ν.Χαρδαλιά: «Η Ελλάδα δημοσιεύει φωτογραφίες από μυστικούς στρατιωτικούς χάρτες» – Παραμένει άφωνη η οικογένεια Μητσοτάκη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γελάνε μέχρι και στην Μόσχα για τα απόρρητα των ΕΔ που «έβγαλε στη φόρα» ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς! Έγινε θέμα και στα ρωσικά ΜΜΕ. Παραμένει άφωνη η οικογένεια Μητσοτάκη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστες Twitter για τους απόρρητους χάρτες του Ν.Χαρδαλιά: «Πείτε στους Τούρκους ότι τα βγάζουμε και μόνοι μας στο φως τα μυστικά».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο μισός πληθυσμός της γης θα παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΕΘΑ: ΟΥΚάδες σε κοινή άσκηση με ειδικές δυνάμεις από τα Σκόπια. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΗΠΑ: Τέθηκε σε λειτουργία νέος πυρηνικός αντιδραστήρας – Ο πρώτος από το 1978.
    Θα ηλεκτροδοτεί περίπου 500.000 σπίτια καθώς και επιχειρήσεις.
    Χθες Κυριακή (30/07), η μονάδα 3 του εργοστασίου Vogtle άρχισε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της πολιτείας της Τζόρτζια, αποτελώντας τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα που κατασκευάζεται και τίθεται σε λειτουργία τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

    Η μονάδα 3 του Vogtle, ισχύος 1.100 MW, θα ηλεκτροδοτεί περίπου 500.000 σπίτια καθώς και επιχειρήσεις στην Τζόρτζια, την Φλόριντα και την Αλαμπάμα. Ο αντιδραστήρας επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε λειτουργία το 2016, ωστόσο, καθυστέρησε επτά χρόνια. Η εταιρεία Georgia Power τόνισε ότι ορισμένα από τα συστήματα, τις δομές και τα εξαρτήματα της μονάδας βασίζονται σε νέα τεχνολογία, οπότε απαιτήθηκε χρόνος για περισσότερες δοκιμές.

    Το αρχικό κόστος των μονάδων Vogtle 3 και 4 ύψους 14 δισ. δολαρίων «εκτινάχθηκε» στα 30 δισ. δολάρια. Η μονάδα 4 έχει προγραμματισθεί να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024.
    Την τελευταία φορά που η αρμόδια Επιτροπή έδωσε άδεια για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα ήταν το 1978, ένα χρόνο πριν το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island της Πενσυλβανίας. Πολλά εγχειρήματα είχαν ακυρωθεί πριν από το 1979, εν μέρει επειδή χρειαζόταν ήδη από τότε μία δεκαετία για να σχεδιασθεί, να αδειοδοτηθεί και να κατασκευασθεί μία μονάδα.

    Η οικονομική ύφεση, το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου συνέβαλαν, εν συνεχεία, στην αποτροπή αιτημάτων για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Παράλληλα το ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, συνέβαλε στον σκεπτικισμό των αρχών για την αδειοδότηση νέων αντιδραστήρων.
    Η τελευταία φορά που εκκίνησε να κατασκευάζεται αντιδραστήρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν το 2013, όμως, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε την 31η Ιουλίου 2017, αφού πτώχευσε ο προμηθευτής του αντιδραστήρα Westinghouse.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  9. Μπαίνουν νέες ανεμογεννήτριες στην καμένη Εύβοια.
    Το έργο “Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,4 MW Ηλιόλουστη I & II”, στον Δήμο Καρύστου στην Εύβοια, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17/08/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τροποποιήσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Φορέας υλοποίησης του έργου στο αιολικό πάρκο στην Εύβοια είναι η εταιρεία Enel Green Power Hellas.

    Αναλυτικά το έργο στη Κάρυστο
    Το υπό μελέτη έργο αφορά:
    στην συνέχιση της λειτουργίας του υφιστάμενου αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 16,4 MW «Ηλιόλουστη Ι & ΙΙ» στα Νέα Στύρα, Π.Ε. Ευβοίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτελούμενου συνολικά από 20 ανεμογεννήτριες, δέκα (10) Α/Γ τύπου NEG Mikon NM44 / 0,74 MW (Ηλιόλουστη Ι) συνολικής ισχύος 7,4 MW και δέκα (10) Α/Γ τύπου E-44 / 0,9 MW (Ηλιόλουστη ΙΙ) συνολικής ισχύος 9 MW και
    στην ανακατασκευή του αιολικού πάρκου «Ηλιόλουστη Ι», για την αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου και την εγκατάσταση δύο (2) νέων Α/Γ μέγιστης παραγόμενης ισχύος 7,4 ΜW. Η τελική εγκατεστημένη ισχύ του έργου θα ανέρχεται στα 7,8 MW λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο αύξησης ισχύος μέχρι 10% και η μέγιστη ισχύ παραγωγής θα παραμείνει στα 7,4 ΜW.
    Το εν λειτουργία έργο χωροθετείται σε έκταση συνολικού εμβαδού 704.189,4 m2. Η επιλεχθείσα έκταση αποτελείται από εφτά (7) επιμέρους πολύγωνα – τμήματα σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής ενέργειας της ΡΑΕ με ΑΔ-00041 και ΑΔ-00444, ενώ ο Υ/Σ ανύψωσης τάσης 20/150kV Ηλιόλουστης, με τον οποίο συνδέεται το αιολικό πάρκο, βρίσκεται στη θέση Κάψαλα του Δήμου Στυραίων, σε οικόπεδο έκτασης 5.143,65 m2.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Μπαίνουν νέες ανεμογεννήτριες στην καμένη Εύβοια.
      Το υπό τροποποίηση-κατασκευή έργο θα περιλαμβάνει:
      Νέο πολύγωνο (τμήμα του παλιού) για το ΑΣΠΗΕ Ηλιόλουστη Ι συνολικής έκτασης 184.412 m2,
      Οδοποιία πρόσβασης (βελτίωση υφιστάμενης μήκους 2 km), νέα εσωτερική οδοποιία συνολικού μήκους 534 m , δύο πλατείες ανέγερσης ανεμογεννητριών, κατασκευή μικρής πλατείας προσωρινών εγκαταστάσεων εργοταξίου, αποθήκευσης υλικών και τεμαχίων των γεννητριών που ταυτόχρονα θα αποτελέσει τον αποδέκτη των περισσευμάτων από υλικά εκσκαφής ως αποθεσιοθάλαμος, με σκοπό την αποκατάσταση παλιότερων επεμβάσεων, καθώς και Ανακατασκευή του αιολικού πάρκου «Ηλιόλουστη Ι» με στόχο την αποξήλωση του υφιστάμενου εξοπλισμού και την αντικατάσταση του. Προβλέπεται η καθαίρεση των 10 υφιστάμενων ανεμογεννητριών τύπου NEG Mikon NM44 / 0,74 MW και η τοποθέτηση 2 νέων Α/Γ τύπου VESTAS 136 (V136) με διάμετρο πτερωτής 136 μέτρα ισχύος 3,6 MW η μία και 4,2 MW η δεύτερη με περιορισμό ισχύος στα 3,8 MW. Η τελική εγκατεστημένη ισχύ του έργου θα ανέρχεται στα 7,8 MW λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο αύξησης ισχύος μέχρι 10% και η μέγιστη ισχύ παραγωγής θα παραμείνει στα 7,4 ΜW.
      Το αιολικό πάρκο «Ηλιόλουστη ΙΙ» δεν υπόκειται σε καμία τροποποίηση όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του και η λειτουργία του θα συνεχίσει ως υφίσταται.

      Η λειτουργία της εγκατάστασης με την προτεινόμενη τροποποίηση δεν τροποποιεί την συνολική ισχύ παραγωγής του ΑΣΠΗΕ «Ηλιόλουστη Ι & ΙΙ», η οποία παραμένει στα 16,4 MW.
      Το υφιστάμενο έργο «Ηλιόλουστη Ι & ΙΙ» θα συνεχίσει την λειτουργία του στο σύνολό του ως έχει, έως ότου ξεκινήσει η ανακατασκευή του «Ηλιόλουστη Ι» σύμφωνα με την προτεινόμενη υλοποίηση.

      Το έργο περιλαμβάνει:
      10 Α/Γ της εταιρείας NEG Micon NM44, ονομαστικής ισχύος 740 kW και 10 Α/Γ της εταιρείας Enercon E-44, ονομαστικής ισχύος 900 kW έκαστη, για τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική.
      Πυλώνες ύψους περίπου 50 m πάνω στους οποίους τοποθετούνται οι Α/Γ, με τις αντίστοιχες θεμελιώσεις, καλωδιώσεις κλπ.
      Μετασχηματιστές χαμηλής τάσης/μέσης τάσης, ένα για κάθε ανεμογεννήτρια, με σκοπό την ανύψωση της παραγόμενης χαμηλής τάσης (690 V) σε μέση τάση (20kV).
      Υπόγειες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης, που διασυνδέουν ηλεκτρικά τις ανεμογεννήτριες τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κεντρικό κτίριο ελέγχου.
      Κτίριο ελέγχου, όπου εγκαθίσταται το σύστημα κεντρικού εποπτικού ελέγχου, τηλεπαρακολούθησης και τηλεχειρισμού του Αιολικού Πάρκου, καθώς και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις.
      Διασύνδεση του Αιολικού Πάρκου με το Δίκτυο, μέσω εναέριας γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης που αναχωρεί από το κτίριο/οικίσκο ελέγχου.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  10. ΔΙΣΤΟΜΙΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΛΑΜΠΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
    Πρέπει όμως να τους ενημερώσουν ταυτόχρονα και για τον αδικαιολόγητο ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος απο τον αγγλικό στόλο που στοίχησε 300.000 νεκρούς Έλληνες από πείνα
    Πρέπει να τους ενημερώσουν και για τον παρανοϊκό βομβαρδισμό του Πειραιά από αγγλοαμερικανούς που στοίχησε 10.000 νεκρούς Πειραιώτες και κανένα Γερμανό. Βομβαρδισμός κατοικημένης περιοχής που διέλυσε τον Πειραιά, ο οποίος ανέκαμψε μόλις το 1970.
    Πρέπει να τους ενημερώσουν και για τον παρανοϊκό βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης, που στοίχισε 5.000 περίπου νεκρούς (κανένας δεν τους μέτρησε, ούτε μνημονεύονται από κανένα).
    Πρέπει να τους ενημερώσουν και για την άθλια τακτική του διαίρε και βασίλευε, όταν ενίσχυαν με συμβουλές, όπλα και λίρες τους κομμουνιστές, προετοιμάζοντας την μεταπολεμική σφαγή για να μην διεκδικήσει το μερίδιο της νίκης η εξασθενημένη Ελλάδα. Όταν κουβαλούσαν με ιδιαίτερο αεροπλάνο της RAF τον Ζαχαριάδη στην Ελλάδα.
    ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΠΡΕΠΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ...
    Ζ,Π,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνεκπαίδευση Πολεμικού Ναυτικού με πλοίο του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού. ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΟ 10ΕΤΙΑΣ Ο Ζ.Π.
    Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» με το Ινδικό αντιτορπιλικό «INS CHENNAI» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης διεξήχθη στις 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών.

    Η συνεκπαίδευση, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΗΠΑ: Οδηγός χτύπησε σκόπιμα με το όχημά του έξι μετανάστες.

    ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ. ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΣΟΡΟΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ.
    ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΓΑΪΔΑΡΟ.
    ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΣΟΡΟΣ;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  13. Δύο υπερπανσέληνοι θα εμφανιστούν τον Αύγουστο - Το σπάνιο φαινόμενο που δεν θα ξανασυμβεί μέχρι το 2037.
    Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους», το οποίο είναι γνωστό με το όνομα «μπλε υπερπανσέληνος» θα σημειωθεί τον Αύγουστο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

    Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

    Στις 21:31, σύμφωνα με την ελληνική ώρα, την Τρίτη 1 Αυγούστου, η λεγόμενη «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της – παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφιση για τους παρατηρητές των άστρων. Θα ακολουθήσει και η δεύτερη υπερπανσέληνος του μήνα, στις 30 Αυγούστου.

    Υπάρχουν τέσσερις «υπερπανσέληνοι» το 2023. Η πρώτη, στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Οι όροι «υπερπανσέληνος» και «μπλε υπερπανσέληνος» έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

    Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια «ελλειπτική» τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως «περίγειο».

    Μια «υπερπανσέληνος» μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

    Ο Andrew McCarthy, ανεξάρτητος αστροφωτογράφος με έδρα την Αριζόνα, δήλωσε ότι το φεγγάρι θα είναι περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερο το βράδυ της Τρίτης.

    Πηγή: ertnews, Dailymail
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα η «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» – Στις 31 Αυγούστου το «Μπλε Φεγγάρι».
      Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο.
      Με δύο υπερπανσελήνους θα καλωσορίσουμε και θα αποχαιρετίσουμε τον φετινό Αύγουστο, και μάλιστα, η μία πανσέληνος είναι απόψε και η δεύτερη στις 31 του μήνα.
      Η σημερινή πανσέληνος φέρει το όνομα «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής.

      Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποτελεί ότι είναι και υπερπανσέληνος, η δεύτερη από τις τέσσερις του καλοκαιριού του 2023.
      Όπως εξηγεί η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη.

      Γι’ αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης.

      Η κ.Μεταλληνού παροτρύνει τον κόσμο να παρατηρήσει τη Σελήνη με γυμνό οφθαλμό μόλις ανατείλει και βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, «γιατί τότε μας δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο μεγάλη».

      Σημειώνεται ότι στην Αθήνα η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου θα ανατείλει στις 8.53 μ.μ.

      Το «Μπλε φεγγάρι» του Αυγούστου

      Ο φετινός Αύγουστος μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο, και αυτή υπερπανσέληνο, στις 31 Αυγούστου. Καθώς θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα συμβεί τον ίδιο μήνα ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι».

      Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032. Η υπερπανσέληνος του Μπλε Φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ.

      Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.
      Σημειώνεται ότι η πρώτη υπερπανσέληνος του 2023 ήταν στις 3 Ιουλίου και η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου.
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
  14. Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των ενδοκρινικών διαταρακτών στα παιχνίδια.
    ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ. ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΕ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ.
    Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) κατέθεσε πρόταση, ώστε να απαγορευτούν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDC) και άλλες τοξικές ουσίες στα παιχνίδια. https://single-market-economy.ec.europa.eu/publications/proposal-regulation-safety-toys_en

    Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή (Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας) και Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) σχολιάζουν το θέμα.

    Ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptor chemicals, EDC) ορίζονται εξωγενείς χημικές ουσίες ή μείγμα χημικών ουσιών που μπορούν να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε πτυχή της δράσης των ορμονών. Η έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολυάριθμων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών καρκίνων, διαταραχών της ήβης, προβλημάτων γονιμότητας, νευροαναπτυξιακών και άλλων ασθενειών. Υπάρχουν μάλιστα EDC που αυξάνουν ειδικά την ευαισθησία για εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών (metabolism disrupting chemicals, MDC), γνωστοί διεθνώς ως obesogenes.

    Ο κατάλογος των τεκμηριωμένων EDC είναι μακρύς και περιλαμβάνει το διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο (DDT), διοξίνες και φουράνια, υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFC), πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), τη βισφαινόλη και άλλα. Τα EDC υπάρχουν δυστυχώς παντού στο σύγχρονο κόσμο, όπως σε πλαστικά, παιχνίδια, οικιακά σκεύη, καλλυντικά, απορρυπαντικά, λιπάσματα, εντομοκτόνα, απόβλητα εργοστασίων ή καυσαέρια.

    Καθώς οι ουσίες αυτές υπάρχουν παντού σήμερα, όλοι φέρουμε κάποιο σχετικό φορτίο στο σώμα μας. Όμως, τα επίπεδα και ο χρόνος της έκθεσης, άρα και η ηλικία είναι σημαντικές παράμετροι για την τελική τους επίδραση. Η έκθεση λοιπόν των παιδιών είναι σημαντικό να περιοριστεί στο ελάχιστο.

    Διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία, χαιρετίζουν την πρόταση της Commission, σχολιάζουν οι Καθηγήτριες. Αναμένεται η έγκριση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά η εφαρμογή της χωρίς εξαιρέσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΒΡΑΪΣΜΕΝΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΙΓΑΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ, ΣΟΡΟΣ, ΜΙΝΙΤΣ, ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΛΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500)) ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΑΘΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΘΗΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟ.

    PRONEWS
    Σήμερα 01 Αυγούστου τιμώνται από την Εκκλησία οι Άγιοι Επτά Μακκαβαίοι.

    Οι επτά αδελφοί Μακκαβαίοι με τη στάση τους απέναντι στο βασιλιά της Συρίας Αντίοχο (περί το 5327 από κτίσεως κόσμου ή 173 π.Χ.), όταν αυτός τους έταξε δόξες, τιμές και επίγειες απολαύσεις, αν αυτοί καταπατούσαν το Μωσαϊκό νόμο και έτρωγαν από τα απαγορευμένα φαγητά που τους πρόσφερε.

    Προηγήθηκε ο ενενηκονταετής διδάσκαλος τους, Ελεάζαρος, που εφάρμοσε στο έπακρο το νόμο που τους δίδασκε, με αποτέλεσμα ο Αντίοχος να τον ρίξει στη φωτιά.
    Εμπνεόμενα από τη θυσία του γέροντα διδασκάλου τους, τα επτά αδέλφια κράτησαν την ίδια γενναία στάση απέναντι στο βασιλιά, όταν τους κάλεσε μπροστά του. Στην αρχή ο Αντίοχος προσπάθησε να τους κολακεύσει με διάφορα εγκώμια για τη νιότη τους.

    Τους είπε ότι αν έτρωγαν από τα ειδωλόθυτα που τους πρόσφερε, θα απολάμβαναν μεγάλες τιμές, και φυσικά θα τους έσωζε από το θάνατο. Τότε οι επτά αδελφοί απάντησαν στον Αντίοχο: «χαλεπώτερον γὰρ αὐτοῦ τοῦ θανάτου νομίζομεν εἶναι σοῦ τὸν ἐπὶ τὴ παρανομῶ σωτηρία ἠμῶν ἔλεον». Δηλαδή, είναι περισσότερο επιβλαβής και απ’ αυτόν το θάνατο, νομίζουμε, η συμπάθειά σου για την παράνομη σωτηρία μας.

    Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, με τροχούς, φωτιά και ακόντια, έναν-έναν τους σκότωσε όλους. Όταν είδε αυτό η μητέρα τους Σολομονή, ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά και έτσι όλοι μαζί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου.
    Τα ονόματα των Επτά Μακκαβαίών είναι: Αβείμ (ή Άβιβος), Αντώνιος (ή Αντωνίνος) ,Γουρίας, Ελεαζάρος, Ευσέβωνας, Αχείμ, Μάρκελλος (ή Σάμωνας, ή Εύλαλος ή Μάρκος).
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...