Το τουρκικό UAV Akinci: Πραγματοποίησε βολή βόμβας LGK-82 με κατεύθυνση λέιζερ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΟΠΛΑ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Οι Έλληνες κάνουν πάντοτε "στρατηγικές επιλογές" από άλλες χώρες. Οι ίδιοι είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν οτιδήποτε. Ένας θερινός λαός που κάνει μόνο για γκαρσόνια. Οι ισραηλινοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι τούρκοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ιρανοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι σέρβοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ρωμιοί κάνουν στρατηγικές επιλογές στα ξένα όπλα.
Ο βαλλιστικός πύραυλος LORA και οι στρατηγικές διαστάσεις του για την Ελλάδα - Defence Review Άγγελος Χωριανόπουλος
Στην σύγχρονη ιστορία η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων, τακτικών και μη, έχει υιοθετηθεί από πληθώρα χωρών, έχοντας εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο φάσμα δογμάτων εξωτερικής πολιτικής δια της προβολής Σκληρής Ισχύος (Hard Power). Από την Ισραηλινή Θεωρία »Πρώτου Πλήγματος» σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής του Εβραϊκού κράτους, μέχρι την Ρωσική στρατηγική »Κλιμάκωση για Αποκλιμάκωση» που εχρησιμοποιήθει τόσο για πυρηνική όσο και για συμβατική σύρραξη, η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων παραμένει ζωτικός πυλώνας ανάπτυξης παρόμοιων θεωριών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι σήμερα.
Το κράτος του Ισραήλ από το 1946 και ύστερα δεν έχει σταματήσει να βρίσκεται σε ένοπλη σύρραξη με κράτη της ανατολής, γεγονός που οδήγησε την πολιτικο-στρατιωτική του ηγεσία στην προβολή Σκληρής Ισχύος με ιδιαίτερα ασύμμετρους και αντισυμβατικούς τρόπους. Η κατασκευή Βαλλιστικών Πυραύλων LORA έρχεται ως αποκύημα της προαναφερθείσας φιλοσοφίας ανάπτυξης αντισυμβατικής προβολής Σκληρής Ισχύος εν καιρώ ειρήνης, μέσω συμβατικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται ακόμα και από εμπορικές πλατφόρμες ναυτιλίας σε ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών συμπλόκων ανά την υφήλιο επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου.
Χαρακτηριστικά Βαλλιστικού Πυραύλου LORA
Ο πύραυλος LORA πρωτοεμφανίσθηκε το 2003 σε έκθεση του Ισραηλινού Στρατού, κατασκευάστηκε από τις Israel Aerospace Industries, MLM Division και IMI, ενώ πέραν του Ισραηλινού, τον χρησιμοποιεί και ο Αζερικός Στρατός. Σύμφωνα με την Isra Aerospace Industries, ο LORA έχει διάμετρο 0,624 μέτρα, μήκος 5,2 μέτρα και βάρος εκτόξευσης περίπου 1.600 κιλά. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 600 kg και να αναπτύξει μία μόνο κεφαλή (είτε συμβατική είτε πολλαπλών χρήσεων). Χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα ναυσιπλοΐας INS, ενώ για τερματική καθοδήγηση πλοηγείται τηλεχειριζόμενα μέσω κάμερας. Ο πύραυλος έχει μέγιστη εμβέλεια 430 χιλιομέτρων, κινούμενος με υπερηχητικές ταχύτητες και ακρίβεια 10 m CEP με ικανότητα ελιγμών και αλλαγής δεδομένων πτήσης μέσω δορυφορικής υποβοήθησης GPS.
Το οπλικό σύστημα περιλαμβάνει κυρίως έναν βαλλιστικό πύραυλο και έναν εκτοξευτή μαζί με ένα σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και ένα σύστημα επίγειας/θαλάσσιας υποστήριξης. Μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια μια σειρά στόχων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους (SSM), αεροπορικών βάσεων, πολλαπλών συστοιχιών πυροβολικού, μονάδων αεράμυνας και εχθρικών θέσεων Διοίκησης-Ελέγχου. Παρέχει βελτιωμένο χρόνο απόκρισης στην αλλαγή δεδομένων πτήσης αγνοώντας τους καιρικούς περιορισμούς. Το κόστος συντήρησης του πυραύλου είναι πολύ χαμηλό, καθώς στεγάζεται σε σφραγισμένο κάνιστρο. Μπορεί εύκολα να μεταφερθεί εύκολα καθώς απαιτεί πολύ μικρό χώρο καταστρώματος κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων του.
Επιχειρησιακή Λειτουργία
Ο πύραυλος LORA μπορεί να εκτοξευθεί είτε από ναυτική εμπορική πλατφόρμα, είτε από χερσαίο εκτοξευτή, εφοδιαζόμενος με δεδομένα πτήσης τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV τύπου Heron ΙΙ. Χρειάζεται προετοιμασία δέκα λεπτών για εκτόξευση και τριών λεπτών για μεταφορά από ένα σημείο σε άλλο, παρέχοντας έτσι στο σύστημα μεγάλη επιβιωσιμότητα σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον. Σύμφωνα με την IAI, οι εκτοξευτές εντός δύο λεπτών είναι ικανοί να ρίξουν 48 πυραύλους ακριβείας έναντι στόχων επιφανείας και να ενταχθούν αρκετά γρήγορα στο φίλιο πληροφοριοκεντρικό περιβάλλον C4ISR που έχει δομηθεί είτε σε Αποκεντρωτικό Σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου είτε σε Πυραμιδοειδές (Νατοϊκό). Η τακτική ευελιξία και η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά μοντέλα διοίκησης (ανάλογα το στράτευμα) είναι κύριο χαρακτηριστικό οπλικού συστήματος Ισραηλινής Κατασκευής και αντισυμβατικής σκέψης με σκοπό να λειτουργήσει σε πληθώρα οπλοστασίων (Ινδικό, Αμερικανικό).
Διεθνείς Διαστάσεις και Γεωστρατηγική Αξία του LORA
Από τον Οκτώβριο του 2020 και ύστερα, το Ισραήλ υπέγραψε δύο Διεθνείς Συμφωνίες με τεράστιες γεωστρατηγικές διαστάσεις για το πολιτικοοικονομικό μέλλον της Ευρασίας. Η αρχή έγινε με την »Συμφωνία του Αιώνα» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, της οποίας η εμπορική διάσταση (πέραν του Παλαιστινιακού) έχει να κάνει με τον χρηματοοικονομικό και επιχειρησιακό έλεγχο των εμπορικών ροών της Νότιοσινικής θάλασσας μέχρι το Σουέζ. Η δεύτερη σειρά Συμφωνιών, αποτελείται από τις Συμφωνίες Ειρήνης του Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών Κρατών, όπου ως σκοπό έχουν την διασύνδεση των ενεργειακών ροών από το Κατάρ, μέχρι το Σουέζ, θέτοντας το Ισραήλ ως κομβικό ελεγκτή τόσο των ενεργειακών ροών όσο και της ανακατανομής ισχύος μεταξύ των συμμαχιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Απώτερος σκοπός της Δύσης ως πολιτική οντότητα, είναι η δημιουργία ενός άτυπου Αραβικού ΝΑΤΟ με το Ισραήλ ως κεντρικό πυλώνα ενεργειακής-οικονομικής-πολιτικής σύνθεσης μεταξύ Δύσης και Αράβων, έτσι ώστε η αναδυόμενη Κίνα, (μέσω του σχεδίου BRI και των συμμαχιών της) να μην καταφέρει να ελέγξει το φυσικό αέριο-πετρέλαιο του Κατάρ και της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Για να επιτευχθεί η προαναφερθείσα »Αρχιτεκτονική Ασφαλείας» που θα ξεκινάει από το Σουέζ και θα τελειώνει στα Στενά του Μάλακα (όπου περνάει το 80% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου), η Δύση έχει ανάγκη από οπλικά συστήματα αντίστοιχης επιχειρησιακής ευελιξίας και φιλοσοφίας με του πυραύλου LORA που μπορούν να ενταχθούν σε πληθώρα οπλοστασίων. Πρωτίστως, μέσω ανάπτυξης χερσαίων-θαλάσσιων συστοιχιών μάχης, είναι ικανός να ελέγξει πλήρως τόσο τα Στενά του Σουέζ όσο και την είσοδο εμπορικών πλοίων προς τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, »κλειδώνοντας» το εμπόριο μεταξύ του γεωγραφικού συμπλόκου Κέρας Αφρικής-Νοτιοανατολική Μεσόγειος.
Δευτερευόντος, μέσω της χρήσης πυραύλων LORA από εμπορικά πλοία, το Ισραήλ είναι ικανό (δεδομένου ενός ευρύτερου δικτυοκεντρικού πλέγματος προβολής ναυτικής ισχύος) να ελέγξει το εμπόριο στο γεωγραφικό σύμπλοκο Ινδικός Ωκεανός-Κόλπος Μαννάρ της Σρι Λάνκας (γεωοικονομικός σύμμαχος Κίνας όπου διέρχεται το 57% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου προς την Ευρώπη). Τέλος, τρίτο γεωγραφικό σύμπλοκο στο οποίο το Ισραήλ μέσω των LORA μπορεί να προβάλει σκληρή ισχύ είναι τα ίδια τα Στενά του Μάλακα και η Νοτιοσινική Θάλασσα, όπου σε συνεργασία με την συμμαχία κρατών »Five Eyes» (Kαναδάς, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Nέα Ζηλανδία) οι γεωοικονομική διάδρομοι της Νότιας Ευρασίας περνάνε υπό σχεδόν αποκλειστικό δυτικό έλεγχο.
Συμπεράσματα και δημιουργία Ισραηλινής Υψηλής Στρατηγικής μέσω του LORA
Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως μέσω της αντισυμβατικής φιλοσοφίας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων από μέρους του Ισραήλ (σαν τους LORA), το Εβραϊκό Κράτος τείνει να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρασία. Εκμεταλλευόμενο την γενικότερη ανακατανομή ισχύος στο τρίγωνο Νοτιοσινική Θάλασσα-Μέση Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειος, το Ισραήλ ανέπτυξε ένα δικτυοκεντρικό ευπροσάρμοστο μοντέλο μάχης προβολής Σκληρής Ισχύος, με ακρογωνιαίους λίθους τα συστήματα IRON DOME και LORA, αναβαθμίζοντας τον εαυτό του σε κλειδόλιθο-ρυθμιστή της »Δυτικής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας» στα χερσαία και θαλάσσια εδάφη της Νότιας Ευρασίας, όπου περνάει το 85% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.
Βαλλιστικοί πύραυλοι σαν τους LORA δεν χρειάζεται να διεισδύσουν εντός των Ζωνών A2/ΑD της Κίνας για να αποκόψουν την ανάδυσή της. Έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να θέσουν το Ισραήλ ως γεωοικονομικό συνθετικό στοιχείο μεταξύ Αραβικών Κρατών-Ινδίας-Δύσης, θέτοντας την Κίνα εκτός και τις ΗΠΑ εντός των προαναφερθέντων γεωγραφικών συμπλόκων, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του Ισραηλινού Κράτους σε ένα σύνθετο και πολυπολικό διεθνές σύστημα.
Οι στρατηγικές διαστάσεις των πυραύλων Lora για την Ελλάδα
Θεωρούμε πως απόρροια των στενών ελληνοϊσραηλινών σχέσεων η χώρα μας δύναται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και δυνητικά να αποκτήσει οπλικά συστήματα όπως το Lora που διαμορφώνουν στρατηγική αποτροπή. Είναι χρυσή ευκαιρία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα τον Ελληνικό Στρατό, να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ με την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων Lora τα οποία αποτελούν πραγματικά game changers στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος και δίνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα σύστημα ικανό να προσβάλει και να εξουδετερώσει τα κέντρα βάρους (στόχους υψηλής αξίας) της τουρκικής πολεμικής μηχανής.
Παράλληλα, με την αναβάθμιση των μέσων και δυνατοτήτων προβολής ισχύος σε μεγάλο βάθος και με ακρίβεια, είναι απαραίτητο να συντελεστεί εκσυγχρονισμός και βελτίωση των ικανοτήτων στοχοποίησης ώστε να συνδυαστούν τα μέσα εκπομπής πυρός με την ανάλογη ύπαρξη μέσων στοχοποίησης όπως UAV και δορυφορικά συστήματα. Αναφορικά με το τελευταίο είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η στρατηγική σχέση της χώρας μας με τη Γαλλία για το δορυφορικό πρόγραμμα HELLIOS 2B που παρέχει δεδομένα και στοιχεία στοχοποίησης σε στρατηγικό επίπεδο.
Η προμήθεια Lora δεν συνιστά άλλη μια επιλογή ενός ικανού και αξιόμαχου οπλικού συστήματος από το Ισραήλ όπως οι Spike αλλά μια πραγματικά στρατηγική επιλογή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Οι Έλληνες κάνουν πάντοτε "στρατηγικές επιλογές" από άλλες χώρες. Οι ίδιοι είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν οτιδήποτε. Ένας θερινός λαός που κάνει μόνο για γκαρσόνια. Οι ισραηλινοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι τούρκοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ιρανοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι σέρβοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ρωμιοί κάνουν στρατηγικές επιλογές στα ξένα όπλα.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Οι ισραηλινές ρουκέτες της Ελλάδας, Διονύσης Αντωνέλλος
ΑπάντησηΔιαγραφήOι ισραηλινές ρουκέτες Rampage κατευθύνονται προς το στόχο με GPS και έχουν εμβέλεια τα 150 χιλιόμετρα.
Ελληνοτουρκικά: Οι ισραηλινές ρουκέτες της Ελλάδας που τρομοκρατούν τους Τούρκους και δίνουν στην Ελλάδα το πάνω χέρι.
Η τουρκική προβληματική αεράμυνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσε τις νέες ισραηλινές ρουκέτες της Ελλάδας.
Μάλιστα, ακόμα και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί Τζασίν, τις είχε χαρακτήρισε ως «πολύ επικίνδυνα» όπλα που αγοράζει η Αθήνα από το Ισραήλ.
Οι ισραηλινές ρουκέτες Rampage της Ελλάδας, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ανησυχιών της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι δεν μπορούν να… ξεχάσουν το πλήγμα του Ισραήλ στην Συρία με τις Rampage, όπου τέσσερις εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων καταστράφηκαν στη βορειοδυτική Συρία σε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισραήλ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press, τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταγαν πολύ χαμηλά πάνω περιχές του Λιβάνου απ’ όπου και εξαπέλυσαν τις επιθέσεις τους με ρουκέτες Rampage.
Oι ισραηλινές ρουκέτες Rampage κατευθύνονται προς το στόχο με GPS και έχουν εμβέλεια τα 150 χιλιόμετρα.
Oι Rampage, εκτοξευόμενες από ένα F 16 (σ.σ. κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τέσσερα) μπορούν να φτάσουν πολύ μακρύτερα, χωρίς οι Ισραηλινοί να αποκαλύπτουν την πλήρη εμβέλεια του όπλου.
Οι ρουκέτες αυτές είναι δυνατό να πλήξουν αν χρειαστεί τις συστοιχίες των τουρκικών S-400, αφού είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αυτοπροστασίας των Τούρκων.
https://youtu.be/O6khnH5CW6s
Ζ.Π.
Aπάντηση στους τουρκικούς Bora ετοιμάζει η Ελλάδα με τους ισραηλινούς υπερ-πυραύλους LORA, Διονύσης Αντωνέλλος
ΔιαγραφήΜπορούν να καταστρέψουν αποθήκες, υπόστεγα αεροσκαφών, κέντρα διοίκησης, καταφύγια ενώ στα υπέρ τους είναι η γρήγορα μεταφορά τους σχεδόν παντού.
Ελληνοτουρκικά: Aπάντηση στους τουρκικούς Bora ετοιμάζει η Ελλάδα με τους ισραηλινούς υπερ-πυραύλους LORA οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο ΓΕΣ.
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας ALTUS, σχετικά με το πυραυλικό σύστημα LORA.
Οι LORA (LOng Range Attack) μπορούν, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, να εκτοξευτούν και από πολεμικά πλοία και έχουν εμβέλεια στόχου έως και 300 χλμ.
Μπορούν να καταστρέψουν αποθήκες, υπόστεγα αεροσκαφών, κέντρα διοίκησης, καταφύγια ενώ στα υπέρ τους είναι η γρήγορα μεταφορά τους σχεδόν παντού.
Από τα βασικά ατού των συγκεκριμένων πυραύλων είναι πως μέσω κάμερα ο χειριστής μπορεί να διορθώνει την πορεία του βλήματος προς τον στόχο ενώ η προβληματική αεράμυνα των Τούρκων κάνει αδύνατη την όποια αντιμετεώπιση των LORA.
Πυραύλους LORA, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει και στο Αζερμπαϊτζάν το Ισραήλ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, έγραφε το Sportime ήδη από τις 3 Οκτωβρίου 2020.
Ο ισραηλινός βαλλιστικός πύραυλος ακριβείας, LORA, αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενώ αποτελούν την απάντηση της Ελλάδας στους τουρκικούς Bora, με μέγιστη εμβέλεια βολής 280-360 χλμ. (σ.σ. όμως με αμφισβητούμενη ευστοχία).
https://youtu.be/t9CBwktE_XA
Ζ.Π.
ΔιαγραφήΘέμα στον τουρκικό Τύπο έγινε η επίσημη αίτηση της Ελλάδας για απόκτηση μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.
Στα τουρκικά δημοσιεύματα, είτε στο ίδιο άρθρο είτε σε ακριβώς διπλανό, η είδηση για τα F-35 συνδυάζεται είτε με είδηση που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16 είτε με μία επανάληψη των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από το Κογκρέσο είχε ζητήσει να μη συνδράμουν οι ΗΠΑ την Τουρκία σε εξοπλισμό για τα F-16. Βασικό αίσθημα όμως είναι η “απόπειρα αλλαγής ισορροπιών” από την Ελλάδα και η νοοτροπία ότι η Ελλάδα ίσως κάτι ετοιμάζει εναντίον της Τουρκίας.
“Η Ελλάδα υπέγραψε την επίσημη επιστολή αιτήματος για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ”, αναφέρει η εφημερίδα Sözcü.
Πανικός στα τουρκικά ΜΜΕ με την αίτηση της Ελλάδας για F-35: "Προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες"
“Υποστήριξη πωλήσεων F-16 από ΗΠΑ στην Τουρκία” γράφει το TGRT Haber και συμπληρώνει “Η Celeste Wallander, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τα σχέδια της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της F-16”, ενώ σε άλλο σημείο του κομματιού αναφέρεται στην Ελλάδα και στην αίτηση για F-35. Σε διπλανό άρθρο αναφέρει: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες, είπε ‘μην πουλάτε F-16 στην Τουρκία'”.
Το πρωτοσέλιδο της Hürriyet αναφέρει: “Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35. Θα αγοράσουν 20+20 F-35”.
Η ερντογανική A Haber αναφέρει: “Κίνηση από την Ελλάδα για τα F-35. H Eλλάδα επιχειρεί να εμποδίσει την Τουρκία για τα F-16, όμως ξεκίνησε τις ενέργειες για την αγορά 40 F-35”.
“Η Ελλάδα υπέγραψε την επίσημη επιστολή αιτήματος για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη διαβίβασε στις αρχές των ΗΠΑ” γράφει η Birgün.
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει συνολικά 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35”, γράφει το ensonhaber.
“Η Ελλάδα , που εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 , ξεκίνησε τη διαδικασία. Σύμφωνα με τα νέα στον Τύπο της χώρας, η επίσημη επιστολή αιτήματος παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ”, μεταδίδει η Sabah και τιτλοφορεί το κομμάτι “Η Ελλάδα ανέλαβε δράση για τα F-35!”.
Αναλυτής: Η Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες με Rafale και F-35
Η ανησυχία που εκφράζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ αποτυπώνεται και σε εκπομπή του CNN Türk, όπου ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ σχολίασε την επικαιρότητα.
Ο Γιαράρ ανέφερε ότι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι η αεροπορία που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η Τουρκία δεν έχει παραγωγή: “Την ισορροπία προσπαθούν να την αλλάξουν απο εκεί. Με τα μαχητικά Rafale με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Metero και Scalp”.
Όπως συμπλήρωσε ο Γιαράρ:”Μιλάμε για οπλικά συστήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και τώρα το κάνουν με την αγορά των F-35!”.
https://youtu.be/73eW7Luonok
Ζ.Π.
Εσθονία: «Θέλουμε τούρκους για να προστατεύσουν τα σύνορά μας».
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ 32η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, με οικοδεσπότη την Ισπανία, ολοκληρώθηκε με μια σύνοδο για την τρομοκρατία και τη Βόρεια Αφρική. H οικοδέσποινα Ισπανία μάλιστα ζήτησε περαιτέρω νατοϊκή βοήθεια και για το Σαχέλ.
Αλλά το σημαντικό προήλθε από την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η οποία μιλώντας στον Τύπο στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι «περιμένουν μια έκπληξη» από τη Ρωσία μετά την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρευρέθηκαν στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της τελευταίας ημέρας της συνόδου κορυφής.
Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Βόρεια Αφρική και οι περιοχές του Σαχέλ αντιμετωπίζουν αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές.
Τονίζοντας ότι αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την επισιτιστική κρίση μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: “Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο νότο για την καταπολέμηση κοινών προκλήσεων. Σήμερα θα συζητήσουμε πώς Το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει την αστάθεια και να αυξήσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” είπε.
Στη στρατηγική ιδέα που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ όρισε την τρομοκρατία ως «την πιο άμεση ασύμμετρη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών».
Από την άλλη, όπως προαναφέραμε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, είπε ότι «περιμένουν μια έκπληξη» από τη Ρωσία. Η Κάλλας πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις.
Αξιολογώντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είπε: «Θα δημιουργήσουμε δυνάμεις σε μέγεθος τμήματος. Η έδρα της θα είναι στην Εσθονία. «Αυτή η δύναμη θα αποτελείται από τις δικές μας αμυντικές δυνάμεις, στρατιώτες από συμμαχικές χώρες στην Εσθονία και ίσως στρατιώτες από την Τουρκία ή την Αγγλία ή άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Αυτές θα είναι μονάδες που θα έρθουν αμέσως για να προστατεύσουν τα σύνορά μας, το ΝΑΤΟ σύνορα, αν χρειαστεί, από την πρώτη στιγμή». .», είπε.
Ζ.Π.
Μπάιντεν: «Είπα στον Ερντογάν ότι πρέπει να του πουλήσουμε F-16 – Πιστεύω θα περάσει από το Κογκρέσο».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Οι ΗΠΑ αυξάνουν τον αριθμό των δυνάμεών τους στην Ευρώπη και στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις που έκανε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, στη Μαδρίτη, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα πώλησης F-16 στην Τουρκία.
«Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είπα στον Πούτιν ότι αν εισβάλει στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο… και αυτό ακριβώς είδαμε, η σύνοδος κορυφής αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας» είπε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Το ΝΑΤΟ πρότεινε για τελευταία φορά ένα νέο δόγμα πριν από 20 χρόνια. Η Ρωσία ήταν τότε εταίρος. Η Κίνα δεν είχε αναφερθεί καν, αλλά τώρα ο κόσμος έχει αλλάξει. Το ΝΑΤΟ αλλάζει με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, συγκεντρώσαμε ξανά τους συμμάχους μας και εκφράσαμε την απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι αυξάνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Η Γερμανία είναι ένα παράδειγμα, καθώς ανακοίνωσε προϋπολογισμό 100 δισ. δολάρια για την άμυνά της» συνέχισε ο Μπάιντεν.
«Για άλλη μια φορά, τονίσαμε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Θα προστατεύσουμε κάθε πτυχή της επικράτειας της Συμμαχίας. Αυξάνουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας στην Ευρώπη. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο στρατηγείο στην Πολωνία για να ενισχύσουμε την ανατολική μας πτέρυγα. Μια νέα στρατιωτική δύναμη θα δημιουργηθεί επίσης στη Ρουμανία. Τα πράγματα αλλάζουν και προσαρμοζόμαστε στις νέες εξελίξεις. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν τον κόσμο πίσω από την Ουκρανία. Θα ανακοινώσουμε πρόσθετη στήριξη ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες ημέρες. Για πρώτη φορά, οι εταίροι μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού συμμετείχαν στη συνάντηση. Όπως είπα στον Πούτιν, οι ενέργειές του θα έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Φέρνουμε κοντά τις δημοκρατικές χώρες. Το κάνουμε αυτό για να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη. Αυτό περιλαμβάνει και τις απειλές από την Κίνα» σημείωσε ο Μπάιντεν.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Μπάιντεν είπε: «Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχε πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει… Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε».
Ζ.Π.
Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατά Μπάιντεν: «Σοκαριστικό» ότι είπε «ναι» στην Τουρκία για τα F-16.
ΔιαγραφήΈντονη ανακοίνωση από τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης.
Την πλήρη αντίθεσή τους με το «ναι» του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά των εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία, εξέφρασαν Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι είναι θετικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι θέμα που πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο. Στη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, τόνισε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο θα λάβει θετική απόφαση.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν:
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Ζ.Π.
ΠΟΥΤΙΝ: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗ». ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: "ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ".
Διαγραφήhttps://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/07/blog-post_2.html
Ζ.Π.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Οι Έλληνες κάνουν πάντοτε "στρατηγικές επιλογές" από άλλες χώρες. Οι ίδιοι είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν οτιδήποτε. Ένας θερινός λαός που κάνει μόνο για γκαρσόνια. Οι ισραηλινοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι τούρκοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ιρανοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι σέρβοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ρωμιοί κάνουν στρατηγικές επιλογές στα ξένα όπλα.
ΔιαγραφήΖ.Π.
Σύμβουλος Ερντογάν: «Τα ελληνικά νησιά μας ανήκουν».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία» ισχυρίστηκε προκλητικά ο Τσαγρί Ερχάν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Altınbas της Κωνσταντινούπολης, λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Προεδρικού συμβουλίου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική -υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν- μιλώντας σε εκπομπή του εθνικού δικτύου TRT.
«Οι Έλληνες δεν λένε ότι η ιδιοκτησία αυτών των νησιών είναι αμφισβητούμενη αλλά λένε ότι αυτά ανήκουν σε αυτούς και ότι τους παραδόθηκαν αρχικά από τους Ιταλούς και ακολούθως με τη συνθήκη των Παρισίων του 1947» υποστήριξε ο Ερχάν.
«Αντίθετα εμείς λέμε ότι ιδιοκτησία αυτών των περιοχών είναι αμφισβητούμενη για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιο αφήγημα. Αν οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι είναι δικά τους τότε και εμείς πρέπει να πούμε “όχι” σε αυτό και να επιμένουμε ότι αυτά πραγματικά ανήκουν σε εμάς» δήλωσε, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με την πάγια οπτική της Άγκυρας.
Η συντονίστρια της εκπομπής «σιγοντάρει» τους ισχυρισμούς του Ερχάν, λέγοντας πως τα νησιά: «κυβερνούνταν επί αιώνες από τους Οθωμανούς», ενώ η -επίσης καλεσμένη στο πάνελ- ακούγεται να λέει: «Πρόκειται για μία ανισόρροπη θέση. Σε κάθε περίπτωση λογικά αν πούμε ότι δεν δώσαμε αυτά τα νησιά στην Ελλάδα τότε η κυριαρχία τους δεν είναι καθόλου αμφισβητούμενη. Αυτά ανήκουν σε εμάς».
Το απόσπασμα δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Σουηδία. Ο Μποζκούρτ διατηρεί το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor.
Ζ.Π.
Νέα κινεζική έρευνα προειδοποιεί: Άγνωστα μικρόβια παγιδευμένα σε παγετώνες μπορεί να φέρουν νέες πανδημίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων.
Νέα κινεζική έρευνα αναφέρει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τον άμεσο αντίκτυπο που θα έχει στην ανθρώπινη ζωή. Η μελέτη αναφέρει πως άγνωστα μικρόβια παγιδευμένα σε παγετώνες που λιώνουν, είναι ικανά να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες.
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η κλιματική αλλαγή ενέχει κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει σε τήξη πανάρχαιων πάγων μέσα στους οποίους είναι “κλειδωμένα” μικρόβια, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν δει το φως της Γης και τα οποία, αν απελευθερωθούν, ίσως προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.
Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, σύμφωνα με το Live Science, μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες του Οροπεδίου του Θιβέτ, μιας περιοχής μεγάλου υψομέτρου ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια.
Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων τους έδειξε ότι μερικά τουλάχιστον από αυτά έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες, σε περίπτωση που ένα γρήγορο λιώσιμο των πάγων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα απελευθερώσει από την παγωμένη “φυλακή” τους.
Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται πλήρως (γενετική αλληλούχιση) το γονιδίωμα μικροβιακών κοινοτήτων κρυμμένων μέσα σε αρχαίους παγετώνες. Τα μικρόβια που βρέθηκαν, είναι κυρίως βακτήρια, αλλά επίσης αρχαιοβακτήρια, μύκητες κ.α. Το 98% είναι τελείως άγνωστα για τους επιστήμονες, ενώ η μεγάλη μικροβιακή βιοποικιλότητα μέσα στους πάγους εξέπληξε τους ερευνητές.
Οι Κινέζοι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακριβώς πόσο παλαιά είναι μερικά από αυτά τα μικρόβια των παγετώνων. Προηγούμενες μελέτες πάντως έχουν δείξει πάντως ότι είναι δυνατό να αναζωογονηθούν μικρόβια παγιδευμένα προ τουλάχιστον 10.000 ετών. Μια προηγούμενη έρευνα του 2020 είχε αναλύσει πυρήνες πάγου από έναν μόνο θιβετανικό παγετώνα και είχε ανακαλύψει 33 διαφορετικές ομάδες ιών μέσα στους πάγους, εκ των οποίων 28 δεν είχαν ποτέ παρατηρηθεί έως τότε.
Ζ.Π.
Ο κίνδυνος να δραπετεύσουν οι μικροοργανισμοί
ΔιαγραφήΗ ποικιλία των “παγωμένων” μικροοργανισμών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τήξη των παγετώνων λόγω κλιματικής αλλαγής, αυξάνει τις πιθανότητες δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια – κυρίως βακτήρια – να δραπετεύσουν και να σπείρουν άγνωστες αρρώστιες στη Γη, “οδηγώντας σε τοπικές επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες”, σύμφωνα με τους ερευνητές. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως μερικά από αυτά τα άγνωστα βακτήρια μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα για τους ανθρώπους και όχι μόνο.
Ακόμη κι αν τελικά αυτά τα παθογόνα βακτήρια δεν επιβιώσουν για πολύ χρόνο μετά την απελευθέρωση τους από τους παγετώνες τους, μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσουν προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα βακτήρια έχουν τη μοναδική ικανότητα να ανταλλάσσουν μεγάλα τμήματα του DNA τους με άλλα βακτήρια.
Έτσι, ακόμη κι αν τα βακτήρια των πάγων πεθάνουν λίγο μετά τη δραπέτευση τους, μπορεί να έχουν προλάβει να περάσουν σε άλλα βακτήρια μερικούς παθογόνους παράγοντες που κρύβονται στο γενετικό υλικό τους. Αυτή η γονιδιακή αλληλεπίδραση μεταξύ των παγετωνικών αρχαίων μικροβίων και των σύγχρονων μικροβίων “μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη”, επεσήμαναν οι ερευνητές.
Το Θιβετιανό Οροπέδιο πιθανώς μελλοντικά αποδειχθεί εστία μελλοντικών επιδημιών ή πανδημιών, καθώς οι παγετώνες του – μετά την τήξη τους – τροφοδοτούν με φρέσκο νερό διάφορα μεγάλα και μικρά ποτάμια, όπως τον Γιανγκτσέ, τον Κίτρινο Ποταμό, τον Γάγγη κ.α., που παρέχουν νερό στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία.
Όπως έδειξε και η Covid-19, οι πανδημίες τείνουν να ξεπηδάνε από περιοχές με μεγάλο πληθυσμό.
Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ασία, καθώς περισσότεροι από 20.000 παγετώνες υπάρχουν στη Γη, καλύπτοντας πάνω από το 10% της επιφάνειας της ξηράς.
Κάθε παγετώνας εκτιμάται ότι έχει τις δικές του μοναδικές μικροβιακές κοινότητες.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι από το 2000 έως σήμερα έχει επιταχυνθεί η απώλεια πάγων από τους περισσότερους παγετώνες του πλανήτη, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τη διαρροή μικροβίων και την πρόκληση νέων πανδημιών κάπου στη Γη.
Ζ.Π.