Το τουρκικό UAV Akinci: Πραγματοποίησε βολή βόμβας LGK-82 με κατεύθυνση λέιζερ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΟΠΛΑ.






ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Οι Έλληνες κάνουν πάντοτε "στρατηγικές επιλογές" από άλλες χώρες. Οι  ίδιοι είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν οτιδήποτε. Ένας θερινός λαός που κάνει μόνο για γκαρσόνια. Οι ισραηλινοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι τούρκοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ιρανοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι  σέρβοι  δημιουργούν δικά τους  όπλα. Οι ρωμιοί κάνουν στρατηγικές επιλογές στα ξένα όπλα.


Ο βαλλιστικός πύραυλος LORA και οι στρατηγικές διαστάσεις του για την Ελλάδα - Defence Review  

Στην σύγχρονη ιστορία η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων, τακτικών και μη, έχει υιοθετηθεί από πληθώρα χωρών, έχοντας εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο φάσμα δογμάτων εξωτερικής πολιτικής δια της προβολής Σκληρής Ισχύος (Hard Power). Από την Ισραηλινή Θεωρία »Πρώτου Πλήγματος» σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής του Εβραϊκού κράτους, μέχρι την Ρωσική στρατηγική »Κλιμάκωση για Αποκλιμάκωση» που εχρησιμοποιήθει τόσο για πυρηνική όσο και για συμβατική σύρραξη, η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων παραμένει ζωτικός πυλώνας ανάπτυξης παρόμοιων θεωριών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι σήμερα.


O πρώτος Βαλλιστικός Πύραυλος της ιστορίας ήταν ο γερμανικός V2 που αναπτύχθηκε από την Ναζιστική Γερμανία με σκοπό να βάλει έναντι εχθρικών πόλεων και ζωτικών σημείων του εχθρικού στρατεύματος

Το κράτος του Ισραήλ από το 1946 και ύστερα δεν έχει σταματήσει να βρίσκεται σε ένοπλη σύρραξη με κράτη της ανατολής, γεγονός που οδήγησε την πολιτικο-στρατιωτική του ηγεσία στην προβολή Σκληρής Ισχύος με ιδιαίτερα ασύμμετρους και αντισυμβατικούς τρόπους. Η κατασκευή Βαλλιστικών Πυραύλων LORA έρχεται ως αποκύημα της προαναφερθείσας φιλοσοφίας ανάπτυξης αντισυμβατικής προβολής Σκληρής Ισχύος εν καιρώ ειρήνης, μέσω συμβατικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται ακόμα και από εμπορικές πλατφόρμες ναυτιλίας σε ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών συμπλόκων ανά την υφήλιο επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου.

Χαρακτηριστικά Βαλλιστικού Πυραύλου LORA

Ο πύραυλος LORA πρωτοεμφανίσθηκε το 2003 σε έκθεση του Ισραηλινού Στρατού, κατασκευάστηκε από τις Israel Aerospace Industries, MLM Division και IMI, ενώ πέραν του Ισραηλινού, τον χρησιμοποιεί και ο Αζερικός Στρατός. Σύμφωνα με την Isra Aerospace Industries, ο LORA έχει διάμετρο 0,624 μέτρα, μήκος 5,2 μέτρα και βάρος εκτόξευσης περίπου 1.600 κιλά. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 600 kg και να αναπτύξει μία μόνο κεφαλή (είτε συμβατική είτε πολλαπλών χρήσεων). Χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα ναυσιπλοΐας INS, ενώ για τερματική καθοδήγηση πλοηγείται τηλεχειριζόμενα μέσω κάμερας. Ο πύραυλος έχει μέγιστη εμβέλεια 430 χιλιομέτρων, κινούμενος με υπερηχητικές ταχύτητες και ακρίβεια 10 m CEP με ικανότητα ελιγμών και αλλαγής δεδομένων πτήσης μέσω δορυφορικής υποβοήθησης GPS.

Το οπλικό σύστημα περιλαμβάνει κυρίως έναν βαλλιστικό πύραυλο και έναν εκτοξευτή μαζί με ένα σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και ένα σύστημα επίγειας/θαλάσσιας υποστήριξης. Μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια μια σειρά στόχων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους (SSM), αεροπορικών βάσεων, πολλαπλών συστοιχιών πυροβολικού, μονάδων αεράμυνας και εχθρικών θέσεων Διοίκησης-Ελέγχου. Παρέχει βελτιωμένο χρόνο απόκρισης στην αλλαγή δεδομένων πτήσης αγνοώντας τους καιρικούς περιορισμούς. Το κόστος συντήρησης του πυραύλου είναι πολύ χαμηλό, καθώς στεγάζεται σε σφραγισμένο κάνιστρο. Μπορεί εύκολα να μεταφερθεί εύκολα καθώς απαιτεί πολύ μικρό χώρο καταστρώματος κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων του.



Επιχειρησιακή δομή πυραύλων LORA



Επιχειρησιακή Λειτουργία

Ο πύραυλος LORA μπορεί να εκτοξευθεί είτε από ναυτική εμπορική πλατφόρμα, είτε από χερσαίο εκτοξευτή, εφοδιαζόμενος με δεδομένα πτήσης τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV τύπου Heron ΙΙ. Χρειάζεται προετοιμασία δέκα λεπτών για εκτόξευση και τριών λεπτών για μεταφορά από ένα σημείο σε άλλο, παρέχοντας έτσι στο σύστημα μεγάλη επιβιωσιμότητα σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον. Σύμφωνα με την IAI, οι εκτοξευτές εντός δύο λεπτών είναι ικανοί να ρίξουν 48 πυραύλους ακριβείας έναντι στόχων επιφανείας και να ενταχθούν αρκετά γρήγορα στο φίλιο πληροφοριοκεντρικό περιβάλλον C4ISR που έχει δομηθεί είτε σε Αποκεντρωτικό Σύστημα Διοίκησης-Ελέγχου είτε σε Πυραμιδοειδές (Νατοϊκό). Η τακτική ευελιξία και η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά μοντέλα διοίκησης (ανάλογα το στράτευμα) είναι κύριο χαρακτηριστικό οπλικού συστήματος Ισραηλινής Κατασκευής και αντισυμβατικής σκέψης με σκοπό να λειτουργήσει σε πληθώρα οπλοστασίων (Ινδικό, Αμερικανικό).


                

Boλή πυραύλου LORA το 2017 από εμπορικό πλοίο κατά την διάρκεια άσκησης του Ισραηλινού Στρατού. Ύστερα της βολής αυτής εστάλη σειρά Ινδών αξιωματούχων στο Ισραήλ για αγορά του συστήματος


Διεθνείς Διαστάσεις και Γεωστρατηγική Αξία του LORA

Από τον Οκτώβριο του 2020 και ύστερα, το Ισραήλ υπέγραψε δύο Διεθνείς Συμφωνίες με τεράστιες γεωστρατηγικές διαστάσεις για το πολιτικοοικονομικό μέλλον της Ευρασίας. Η αρχή έγινε με την »Συμφωνία του Αιώνα» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, της οποίας η εμπορική διάσταση (πέραν του Παλαιστινιακού) έχει να κάνει με τον χρηματοοικονομικό και επιχειρησιακό έλεγχο των εμπορικών ροών της Νότιοσινικής θάλασσας μέχρι το Σουέζ. Η δεύτερη σειρά Συμφωνιών, αποτελείται από τις Συμφωνίες Ειρήνης του Αβραάμ, μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών Κρατών, όπου ως σκοπό έχουν την διασύνδεση των ενεργειακών ροών από το Κατάρ, μέχρι το Σουέζ, θέτοντας το Ισραήλ ως κομβικό ελεγκτή τόσο των ενεργειακών ροών όσο και της ανακατανομής ισχύος μεταξύ των συμμαχιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Απώτερος σκοπός της Δύσης ως πολιτική οντότητα, είναι η δημιουργία ενός άτυπου Αραβικού ΝΑΤΟ με το Ισραήλ ως κεντρικό πυλώνα ενεργειακής-οικονομικής-πολιτικής σύνθεσης μεταξύ Δύσης και Αράβων, έτσι ώστε η αναδυόμενη Κίνα, (μέσω του σχεδίου BRI και των συμμαχιών της) να μην καταφέρει να ελέγξει το φυσικό αέριο-πετρέλαιο του Κατάρ και της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Για να επιτευχθεί η προαναφερθείσα »Αρχιτεκτονική Ασφαλείας» που θα ξεκινάει από το Σουέζ και θα τελειώνει στα Στενά του Μάλακα (όπου περνάει το 80% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου), η Δύση έχει ανάγκη από οπλικά συστήματα αντίστοιχης επιχειρησιακής ευελιξίας και φιλοσοφίας με του πυραύλου LORA που μπορούν να ενταχθούν σε πληθώρα οπλοστασίων. Πρωτίστως, μέσω ανάπτυξης χερσαίων-θαλάσσιων συστοιχιών μάχης, είναι ικανός να ελέγξει πλήρως τόσο τα Στενά του Σουέζ όσο και την είσοδο εμπορικών πλοίων προς τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, »κλειδώνοντας» το εμπόριο μεταξύ του γεωγραφικού συμπλόκου Κέρας Αφρικής-Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Δευτερευόντος, μέσω της χρήσης πυραύλων LORA από εμπορικά πλοία, το Ισραήλ είναι ικανό (δεδομένου ενός ευρύτερου δικτυοκεντρικού πλέγματος προβολής ναυτικής ισχύος) να ελέγξει το εμπόριο στο γεωγραφικό σύμπλοκο Ινδικός Ωκεανός-Κόλπος Μαννάρ της Σρι Λάνκας (γεωοικονομικός σύμμαχος Κίνας όπου διέρχεται το 57% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου προς την Ευρώπη). Τέλος, τρίτο γεωγραφικό σύμπλοκο στο οποίο το Ισραήλ μέσω των LORA μπορεί να προβάλει σκληρή ισχύ είναι τα ίδια τα Στενά του Μάλακα και η Νοτιοσινική Θάλασσα, όπου σε συνεργασία με την συμμαχία κρατών »Five Eyes» (Kαναδάς, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Nέα Ζηλανδία) οι γεωοικονομική διάδρομοι της Νότιας Ευρασίας περνάνε υπό σχεδόν αποκλειστικό δυτικό έλεγχο.



Γεωγραφικές Ζώνες Ελέγχου των Ισραηλινών Βαλλιστικών Πυραύλων



Συμπεράσματα και δημιουργία Ισραηλινής Υψηλής Στρατηγικής μέσω του LORA

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως μέσω της αντισυμβατικής φιλοσοφίας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων από μέρους του Ισραήλ (σαν τους LORA), το Εβραϊκό Κράτος τείνει να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρασία. Εκμεταλλευόμενο την γενικότερη ανακατανομή ισχύος στο τρίγωνο Νοτιοσινική Θάλασσα-Μέση Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειος, το Ισραήλ ανέπτυξε ένα δικτυοκεντρικό ευπροσάρμοστο μοντέλο μάχης προβολής Σκληρής Ισχύος, με ακρογωνιαίους λίθους τα συστήματα IRON DOME και LORA, αναβαθμίζοντας τον εαυτό του σε κλειδόλιθο-ρυθμιστή της »Δυτικής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας» στα χερσαία και θαλάσσια εδάφη της Νότιας Ευρασίας, όπου περνάει το 85% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Βαλλιστικοί πύραυλοι σαν τους LORA δεν χρειάζεται να διεισδύσουν εντός των Ζωνών A2/ΑD της Κίνας για να αποκόψουν την ανάδυσή της. Έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να θέσουν το Ισραήλ ως γεωοικονομικό συνθετικό στοιχείο μεταξύ Αραβικών Κρατών-Ινδίας-Δύσης, θέτοντας την Κίνα εκτός και τις ΗΠΑ εντός των προαναφερθέντων γεωγραφικών συμπλόκων, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του Ισραηλινού Κράτους σε ένα σύνθετο και πολυπολικό διεθνές σύστημα.

Οι στρατηγικές διαστάσεις των πυραύλων Lora για την Ελλάδα

Θεωρούμε πως απόρροια των στενών ελληνοϊσραηλινών σχέσεων η χώρα μας δύναται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και δυνητικά να αποκτήσει οπλικά συστήματα όπως το Lora που διαμορφώνουν στρατηγική αποτροπή. Είναι χρυσή ευκαιρία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα τον Ελληνικό Στρατό, να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ με την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων Lora τα οποία αποτελούν πραγματικά game changers στο ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος και δίνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα σύστημα ικανό να προσβάλει και να εξουδετερώσει τα κέντρα βάρους (στόχους υψηλής αξίας) της τουρκικής πολεμικής μηχανής.

Παράλληλα, με την αναβάθμιση των μέσων και δυνατοτήτων προβολής ισχύος σε μεγάλο βάθος και με ακρίβεια, είναι απαραίτητο να συντελεστεί εκσυγχρονισμός και βελτίωση των ικανοτήτων στοχοποίησης ώστε να συνδυαστούν τα μέσα εκπομπής πυρός με την ανάλογη ύπαρξη μέσων στοχοποίησης όπως UAV και δορυφορικά συστήματα. Αναφορικά με το τελευταίο είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η στρατηγική σχέση της χώρας μας με τη Γαλλία για το δορυφορικό πρόγραμμα HELLIOS 2B που παρέχει δεδομένα και στοιχεία στοχοποίησης σε στρατηγικό επίπεδο.

Η προμήθεια Lora δεν συνιστά άλλη μια επιλογή ενός ικανού και αξιόμαχου οπλικού συστήματος από το Ισραήλ όπως οι Spike αλλά μια πραγματικά στρατηγική επιλογή.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Οι Έλληνες κάνουν πάντοτε "στρατηγικές επιλογές" από άλλες χώρες. Οι ίδιοι είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν οτιδήποτε. Ένας θερινός λαός που κάνει μόνο για γκαρσόνια. Οι ισραηλινοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι τούρκοι δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι ιρανοί δημιουργούν δικά τους όπλα. Οι  σέρβοι  δημιουργούν δικά τους  όπλα. Οι ρωμιοί κάνουν στρατηγικές επιλογές στα ξένα όπλα.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ