ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

23 Ιανουαρίου 2023

Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΚΑΟΥΛΑΪΤΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ), ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΖΕΪΜΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: «Ο Ερντογάν είναι ένας σωστός σκληροτράχηλος τούρκος πατριώτης. Η Τουρκία πάντοτε μας συμπαραστέκεται. Θα προστατεύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της πολύτιμης για μας Τουρκίας».




Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ 18 ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ BORAN. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΕΒΟ ΠΕΝΤΑΡΟΦΣΚΙ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ). 17/12/2022 Δένδιας: «Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».



Ο ΠΟΥΤΙΝ ΧΘΕΣ: «Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη υπό αμερικανική κατοχή τόσο νομικά όσο και πρακτικά. Υπάρχουν δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ που βρίσκονται στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».





 Στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που συνεχίζει να εξελίσσεται το διπλωματικό θρίλερ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό, αναφέρεται -με άρθρο του στο Bloomberg– ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο κ. Σταυρίδης επιλέγει να βαφτίσει «τουρκική επιφυλακτικότητα» τους τουρκικούς εκβιασμούς, παρότι αναγνωρίζει ότι αυτή η επιφυλακτικότητα «είναι ένα δώρο σε έναν αποτρόπαιο εγκληματία πολέμου, τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο...πόντιος Σταυρίδης δεν αναφέρει τίποτε για το  ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ από τους τούρκους. 

Ο ...πόντιος  Σταυρίδης δεν αναφέρει τίποτε για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ούτε για τους 6.000  αγνοούμενους (δολοφονημένους) Κύπριους, ούτε για τις απειλές του Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και της Ελληνικής μπανανίας (θα έρθουμε ένα βράδυ, θα κάψουμε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με τουρκικούς πυραύλους κλπ). Αυτό που τον ενδιαφέρει - δεδομένης της ανυπαρξίας του ελληνικού παράγοντα - είναι να κρατήσει με οποιοδήποτε κόστος την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. 

 


Στη συνέχεια, ο κ. Σταυρίδης δεν χάνει την ευκαιρία να εκδηλώσει τον… θαυμασμό του για τις τουρκικές υπηρεσίες εντός του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «το 2009, όταν έγινα ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφτηκα δεν ήταν το Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής των συλλογικών μας προσπαθειών στο Αφγανιστάν εκτός των ΗΠΑ. Ούτε επέλεξα να πάω στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη – ούτε καν την Αθήνα, παρά την ελληνοαμερικανική μου καταγωγή. Το πρώτο μέρος στο οποίο πήγα ήταν η Άγκυρα της Τουρκίας. Ήθελα να αναγνωρίσω όλα όσα είχαν κάνει οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ πριν και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης».

Μιλώντας, δε, για τον Ερντογάν, η μόνη περιγραφή που μπορεί να ανασύρει από τη σκέψη του είναι ότι πρόκειται για σκληροτράχηλο άτομο, αποφασισμένο να ακολουθήσει οποιαδήποτε πορεία δράσης θεωρούσε ότι ήταν η σωστή για το έθνος του».

Αναλυτικά το άρθρο του

«Φτάσαμε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην επτά δεκαετιών ιστορία του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου: η Σουηδία και η Φινλανδία πρόκειται να ενταχθούν στη συμμαχία, ακριβώς τη στιγμή που ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει την πρώτη του μαύρη επέτειο. Ωστόσο, η Τουρκία – αυτή και μόνο από όλα τα μέλη – επιβραδύνει αυτή τη ζωτική ευκαιρία να συμμετάσχει η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή την άσκηση μονομερούς παρεμπόδισης και να πούμε απλώς «ναι». Η τουρκική επιφυλακτικότητα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα δώρο σε έναν αποτρόπαιο εγκληματία πολέμου, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

» Το 2009, όταν έγινα ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφτηκα δεν ήταν το Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής των συλλογικών μας προσπαθειών στο Αφγανιστάν εκτός των ΗΠΑ. Ούτε επέλεξα να πάω στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη – ούτε καν την Αθήνα, παρά την ελληνοαμερικανική μου καταγωγή. Το πρώτο μέρος στο οποίο πήγα ήταν η Άγκυρα της Τουρκίας. Ήθελα να αναγνωρίσω όλα όσα είχαν κάνει οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ πριν και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

» Οι Τούρκοι είχαν προμηθεύσει στρατεύματα, αεροσκάφη και πλοία σε κάθε αποστολή του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια – Αφγανιστάν, αποστολή στα Βαλκάνια, αντιπειρατεία, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ούτω καθεξής. Υπό τις διαταγές μου, παρείχαν μαχητική ικανότητα στην επέμβαση του 2011 στη Λιβύη, κάτι που άλλοι μεγάλοι σύμμαχοι επέλεξαν να αποφύγουν. Κάθε φορά που ζητούσα κάτι, παραστέκονταν και παρέδιδαν.

» Έγινα καλός φίλος με τον Τούρκο αρχηγό Άμυνας Ιλκέρ Μπασμπούγ και τον υπουργό Εξωτερικών (και αργότερα πρωθυπουργό), Αχμέτ Νταβούτογλου. Συναντήθηκα με τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είναι τώρα υπουργός Άμυνας της Άγκυρας, και περιηγήθηκα στις πολλές τουρκικές βάσεις που υποστηρίζουν τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Και συναντήθηκα πολλές φορές με τον Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός. Μου φάνηκε ως ένα πολύ σκληροτράχηλο άτομο, αποφασισμένο να ακολουθήσει οποιαδήποτε πορεία δράσης θεωρούσε ότι ήταν η σωστή για το έθνος του.

» Η Τουρκία παίρνει αυτή την αντιπαραγωγική στάση σχετικά με αυτό που θεωρεί υποστήριξη των σκανδιναβικών εθνών σε τρομοκρατικές ομάδες μεταξύ της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην άρνησή τους να εκδώσουν δεκάδες Κούρδους που καταζητούνται από την κυβέρνηση. Μπορώ να το καταλάβω. Οι κυβερνήσεις και των τριών εθνών θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή διαβούλευση για να βεβαιωθούν ότι τίποτα από οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας δεν διαταράσσει την εσωτερική ασφάλεια ενός άλλου μέλους. Αλλά ειδικά η Σουηδία έχει ήδη κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία κατά τη διαδικασία επέκτασης.

» Η μεγάλη πρόκληση για τη συμμαχία δεν είναι η τρομοκρατία: Είναι η ασυνείδητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πούτιν συνεχίζει να εποφθαλμιά την Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία έχει σημαντικό ρωσικό πληθυσμό. Μιλάει επανειλημμένα για τις «πυρηνικές επιλογές» του, επιδιώκοντας να τρομάξει την Ευρώπη γενικά και το ΝΑΤΟ ειδικότερα.

» Αυτό είναι που ώθησε τα δύο περίφημα ουδέτερα κράτη να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο έχουν πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας για πολλούς αιώνες. Και οι δύο παρέμειναν (τουλάχιστον κατ’ όνομα) στο περιθώριο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν μια βάναυση σοβιετική δικτατορία απειλούσε τον ελεύθερο κόσμο. Το ότι επέλεξαν τώρα να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους θα πρέπει να δώσει κάποια αίσθηση του πόσο σοβαρά λαμβάνουν την απειλή του Πούτιν για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

» Η Σουηδία διαθέτει στρατό υψηλής τεχνολογίας και παράγει τα μαχητικά Saab Gripen πέμπτης γενιάς, τα οποία ήμουν ενθουσιασμένος που είχα στις επιχειρήσεις μας στη Λιβύη. Οι Φινλανδοί, ένα έθνος μόλις πέντε εκατομμυρίων, μπορούν να βάλουν στο πεδίο εκατοντάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένες και πλήρως εξοπλισμένες δυνάμεις χερσαίας μάχης μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τους θέλουμε στην ομάδα μας.

» Κάποια στιγμή σύντομα, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να ρωτούν: «Αν είναι μια επιλογή μεταξύ Σουηδίας/Φινλανδίας και Τουρκίας, ίσως πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές μας». Αυτό θα ήταν λάθος. Η Τουρκία υπερηφανεύεται για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ και φιλοξενεί τη συνολική διοίκηση χερσαίου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

» Το ΝΑΤΟ χρειάζεται η Τουρκία να συνεχίσει να είναι ενεργό και θετικό μέλος. Πρέπει επίσης να προσθέσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Κανείς δεν θέλει να έχει να διαλέξει μεταξύ τους. Εναπόκειται στον Ερντογάν να διασφαλίσει ότι αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί».


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

20 σχόλια:

  1. Ο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΣΑΣ ΣΕΒΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΣΥΝΤΡΙΨΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΣΥΣΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ».
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/07/blog-post_70.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρκία: Κοντά σε συμφωνία με την Βρετανία για αγορά 48 Eurofighter Typhoon και φρεγατών Type 23.
    «Η Τουρκία έχει διεξαγάγει συνομιλίες με την Βρετανία για την πιθανή πώληση ενός μεγάλου πακέτου όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, μεταφορικών αεροσκαφών, κινητήρων αλλά και φρεγατών», αναφέρει το Middle East Eye επικαλούμενο πηγές από την Τουρκία.
    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Λονδίνο την Κυριακή, συναντώντας τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.
    Οι πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Ακάρ και ο Γουάλας διερεύνησαν την πιθανότητα η Άγκυρα να αγοράσει 48 αεροσκάφη Eurofighter Tranche 3A, μεταφορικά αεροσκάφη C-130J και φρεγάτες Type 23, καθώς και κινητήρες για τα ξεπερασμένα άρματα μάχης M60 της Τουρκίας. Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πολύ πάνω από 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.
    «Αξιολογούμε τις επιλογές μας σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά δεν βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων», είπε μια από τις τουρκικές πηγές, η οποία μίλησε στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
    Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, εκπρόσωπος του τπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε:
    «Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησαν για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, με πρόοδο σε διάφορους τομείς».
    Η κίνηση έρχεται καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 λόγω της αντίθεσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-35.
    Το επόμενο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.
    Αντιπροσωπείες του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για τα F-35 στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον, καθώς ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στην Τουρκία μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσω της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.
    Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο Ερντογάν προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και να καταφέρει να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, θα συντηρήσει τις προκλήσεις κατά της Αθήνας ενώ την ίδια στιγμή θα πιέσει στο παρασκήνιο τις ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.
    Αν και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ναι από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά πριν τις εκλογές γιατί στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει αρκετή γκρίνια σχετικά με την αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο, καθώς και την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα αιτήματα Ελλάδας και Τουρκίας.
    Το βέβαιο είναι ότι στην Ουάσιγκτον θέλουν να επικρατήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα.
    Η παρουσία του σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως είναι και μία προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν την απαίτησή τους για ηρεμία και σταθερότητα. Αυτό έδειξε άλλωστε και η αναφορά στην κοινή δήλωση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου περί ανάγκης σταθερότητας και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NASA: Χρηματοδοτεί διτροπικό πυρηνικό θερμικό πύραυλο που μειώνει το ταξίδι στον Άρη από 7 μήνες σε 45 ημέρες.
    Η NASA, παρουσίασε τη χρηματοδότηση ενός διτροπικού πυρηνικού θερμικού πυραύλου ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους ταξιδιού στον Άρη από 7 μήνες σε μόλις 45 ημέρες.
    Ο διτροπικός πυρηνικός θερμικός πύραυλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τόσο ανθρώπων όσο και φορτίων σε όλο το ηλιακό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά τους μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με τα διαπλανητικά ταξίδια, όπως η έκθεση στην ακτινοβολία.
    Η ιδέα προτάθηκε από τον καθηγητή Ryan Gosse από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διτροπικός σχεδιασμός θα φέρει “επανάσταση στην εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος”.
    Η Nasa θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του πυραύλου μέσω μιας σειράς νέων επιχορηγήσεων που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση “έργων υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής που έχουν τη δυνατότητα να “βελτιώσουν δραστικά” τις διαστημικές αποστολές τις επόμενες δεκαετίες.
    “Συνεργαζόμενες από κοινού, σε όλη την κυβέρνηση και με τη βιομηχανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την πυρηνική πρόωση του διαστήματος”, δήλωσε ο Jim Reuter, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA.
    “Αυτές οι συμβάσεις σχεδιασμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα απτό υλικό αντιδραστήρα που θα μπορούσε μια μέρα να προωθήσει νέες αποστολές και συναρπαστικές ανακαλύψεις”.
    Από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, τόσο τα αμερικανικά όσο και τα σοβιετικά διαστημικά προγράμματα διερεύνησαν τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικής-θερμικής πρόωσης (NTP) για διαστημικά ταξίδια.
    Περιλαμβάνει τη θέρμανση υγρού υδρογόνου προωθητικού σε πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος το μετατρέπει σε πλάσμα που παράγει ώθηση.
    Στη δεκαετία του 2000, η NASA προσπάθησε να αναπτύξει έναν νέο τύπο πυραύλου χρησιμοποιώντας την πυρηνική-ηλεκτρική πρόωση (Nuclear-Electric Propulsion, NEP), η οποία χρησιμοποιεί έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για την παραγωγή ηλεκτρισμού για έναν κινητήρα ικανό να παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για τον ιονισμό αερίου που χρησιμοποιείται ως ώθηση.
    Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες NTP και NEP μέσω μιας διτροπικής μεθόδου προώθησης, ο σχεδιασμός του καθηγητή Gosse θα διπλασίαζε θεωρητικά την ταχύτητα που θα μπορούσε να παράγει κάθε τεχνολογία από μόνη της.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρά τις «πυραυλικές απειλές» Ερντογάν η Ευρωβουλή καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να μειώσουν τις εντάσεις».

    ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
    *Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
    Ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κοντράρουν για την ψηφοφορία που έγινε στις 19/1/2023 στην Ευρωβουλή για την παραπομπή ή μη του Πούτιν σε Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο, την ίδια ώρα σε δεύτερη μοίρα περνά το γεγονός ότι σε γραμμή Ουάσιγκτον σε σχέση με την Τουρκία κινείται το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε την προηγουμένη ημέρα στις 18/1/2023 σχετικά με την ετήσια έκθεση 2022 για την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ.
    Όπως είχαμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας η Ουάσιγκτον τηρώντας επαμφοτερίζουσα στάση αποφεύγει να καταδικάσει ονομαστικά την Τουρκία για την επιθετική της στάση κατά της Ελλάδας και περιορίζεται σε δηλώσεις που καλούν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση «εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα».
    Και συνεχίζαμε: «Κλασσική περίπτωση η πρόσφατη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν»!
    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα έναντι Ελλάδος και Κύπρου και το προαναφερθέν Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2023 σχετικά με την ετήσια έκθεση 2022 για την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ το οποίο στην παράγραφο 128 ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ από Ελλάδα και Τουρκία «να μειώσουν τις εντάσεις και να προωθήσουν την επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου, προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις διαφορές στην περιοχή»!
    Ειδικότερα στην εν λόγω παράγραφο 128 του Ψηφίσματος η Ευρωβουλή επισημαίνει τις συνεχείς αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια στην Ανατολική Μεσόγειο κλπ. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να καταγγέλλει την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας περιορίζεται απλά στο να τονίσει ότι «εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη απειλητική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την Ελλάδα, ένα κράτος μέλος και σύμμαχό της ΝΑΤΟ».
    Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάληξη, που σε κάθε περίπτωση δικαιώνει την πολιτική της Άγκυρας εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα μιας και «ζητεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις και να προωθήσουν την επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου, προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις διαφορές στην περιοχή». Και όλα αυτά παρότι ο Ερντογάν κλιμακώνει τις απειλές του κατά της Πατρίδας μας φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι θα πλήξει την Αθήνα με τον πύραυλο Tayfun.
    Μάλιστα το Ψήφισμα αναφερόμενο σε διπλωματικό διάλογο προκειμένου να βρεθούν «βιώσιμες λύσεις» για «τις διαφορές στην περιοχή» έμμεσα κάνει δεκτές τις θέσεις της Τουρκίας καθόσον ενώ η Αθήνα αποδέχεται μια και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι την αποστρατικοποίηση των νησιών, το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, την μη αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία μάλιστα η Άγκυρα παρανόμως χαρακτηρίζει ως δήθεν τουρκική κλπ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ"..
      Επιπλέον το Ψήφισμα αναφερόμενο σε «βιώσιμες λύσεις» επίσης στηρίζει τις τουρκικές θέσεις καθώς η Άγκυρα επιδιώκει διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά στη βάση της αρχής της ευθυδικίας (principle of equity) η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί σε δήθεν βιώσιμες λύσεις αποδεκτές από τις δύο πλευρές.
      Το Ψήφισμα λοιπόν αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε 407 ψήφους υπέρ συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων της ΝΔ, μιας του ΠΑΣΟΚ και μιας της Ελληνικής Λύσης, έναντι 92 ψήφων κατά συμπεριλαμβανομένων δύο ψήφων του ΚΚΕ και 142 αποχών συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.
      Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που οι επικεφαλής τόσο της Κοινοβουλευτικής Ευρω-ομάδας της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είχαν κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17/1/2023 καταγγείλει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά νησιά, το τουρκικό casus belli κλπ!!! Βέβαια δεν έχει σημασία τι λες αλλά ….τι ψηφίζεις.
      Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την Τουρκία κινήθηκε το έτερο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση 2022 για την εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας που ψηφίστηκε την ίδια ημέρα και μάλιστα αμέσως μετά και έλαβε 459 ψήφους υπέρ συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων της ΝΔ, μιας του ΠΑΣΟΚ και μιας της Ελληνικής Λύσης, έναντι 93 ψήφων κατά συμπεριλαμβανομένων δύο ψήφων του ΚΚΕ και 85 αποχών συμπεριλαμβανομένων 6 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.
      Έτσι στην παράγραφο 67 το Ψήφισμα «εκφράζει τη λύπη του για τον συνολικό αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας» σε σχέση με «γειτονικές της χώρες», «καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες και τις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική δράση κατά κρατών μελών της ΕΕ, και ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο», «επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ καταδικάζει την υπογραφή των δύο μνημονίων συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με τη συνολική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας και σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τα οποία αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», ανασύρει την απειλή για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.
      Ξανά λοιπόν στο ίδιο έργο θεατές με δήθεν απειλές για κυρώσεις κατά της Τουρκίας την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ψήφισε προ διμήνου την εκ νέου χρηματοδότηση της Τουρκίας και για το 2023.
      Και το κερασάκι στην τούρτα αμέσως μετά τα δύο παραπάνω Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: οι νέες απειλές Ερντογάν o οποίος επανέλαβε ότι θα πλήξει την Αθήνα με τον πύραυλο Tayfun.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  6. Κινέζοι επιστήμονες: Ο στερεός πυρήνας της Γης θα αρχίσει να περιστρέφεται με αντίστροφη φορά.
    Πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη 10ετία - Διερευνώνται οι πιθανές επιπτώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη.
    FacebookTwitterWhatsAppTelegramE-mail
    Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, η περιστροφή του στερεού εσωτερικού πυρήνα της Γης εκτιμάται ότι πρόσφατα σταμάτησε και ο πυρήνας φαίνεται να ετοιμάζεται να αναστρέψει την κίνηση του προς την αντίθετη κατεύθυνση.
    Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, η περιστροφή με αντίστροφη φορά πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ προς διερεύνηση είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη.
    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Σιαοντόνγκ Σονγκ του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστήμης «Nature Geoscience», στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους στην ανάλυση σεισμικών κυμάτων από σχεδόν πανομοιότυπους σεισμούς, που διαπέρασαν τον γήινο πυρήνα ακολουθώντας παρόμοια «μονοπάτια» από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.
    Η ανάλυση κατέληξε στην εκτίμηση ότι μετά τη δεκαετία του 1970, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρεφόταν ολοένα ταχύτερα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, ώσπου μεταξύ 2009-2011 η περιστροφή του φαίνεται να σταμάτησε, πιθανώς λόγω της επικείμενης αναστροφής της κατεύθυνσης περιστροφής.
    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επικείμενη νέα αλλαγή στην περιστροφή του πυρήνα με αντίθετη κατεύθυνση, αυτή τη φορά προς τα δυτικά, εντάσσεται σε έναν πιθανό περιοδικό κύκλο διάρκειας έξι έως επτά δεκαετιών (μια θεωρία που χρειάζεται επιβεβαίωση).
    Με βάση αυτό το μοντέλο, ο πυρήνας αναμένεται να περιστρέφεται δυτικόστροφα ολοένα και πιο γρήγορα έως τη δεκαετία του 2040, οπότε θα σταματήσει και θα αναστρέψει ξανά την κίνηση του προς τα ανατολικά.
    Ο εσώτερος πυρήνας, που έχει εκτιμώμενη ακτίνα 1.220 χιλιομέτρων και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο, με θερμοκρασίες παρόμοιες με του Ήλιου, χωρίζεται από την υπόλοιπη στερεά Γη από τον υγρό εξώτερο πυρήνα, γεγονός που του επιτρέπει να περιστρέφεται διαφορετικά από τον ίδιο τον πλανήτη.
    Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο εξωτερικός λιωμένος πυρήνας και εξισορροπείται από τις βαρυτικές επιδράσεις του μανδύα, του ενδιάμεσου στρώματος της Γης ανάμεσα στον πυρήνα και στον φλοιό.
    Η ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα και κατά πόσο αυτή μεταβάλλεται, παραμένει ζήτημα επιστημονικού διαλόγου.
    Υπό συζήτηση είναι επίσης, με ποιον τρόπο η κατεύθυνση περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα σχετίζεται με γεωφυσικές αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη μας, όπως το μαγνητικό πεδίο και η διάρκεια της μέρας, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει αλληλεπίδραση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Juniper Oak»: ΗΠΑ και Ισραήλ ξεκίνησαν τα σημαντικότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ.
    Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο ξεκίνησαν τα σημαντικότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο συμμάχων στην ιστορία των δύο χωρών, με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών των ενόπλων δυνάμεων, μια δωδεκάδα πλοίων και 142 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα.
    Τα γυμνάσια «Juniper Oak», που θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή, έχουν σκοπό να επιδείξουν και να εμβαθύνουν την ενσωμάτωση Αμερικανών και Ισραηλινών στρατιωτικών, τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, και αυτά γίνονται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
    Αν και τα γυμνάσια πιθανότατα θα τραβήξουν την προσοχή της Τεχεράνης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξουν εξομοιώσεις με ιρανικούς στόχους και ότι τα γυμνάσια δεν στρέφονται προς κάποιον συγκεκριμένο αντίπαλο.
    «Πιστεύω ότι η κλίμακα των γυμνασίων σχετίζεται με μια ολόκληρη σειρά σεναρίων και το Ιράν μπορεί να συναγάγει ορισμένα συμπεράσματα από αυτό», αναγνώρισε ο αξιωματούχος.
    «Πραγματικά προορίζονται κυρίως να δοκιμάσουμε την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα σε αυτήν την κλίμακα με τους Ισραηλινούς ενάντια σε μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών απειλών».
    Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα συμμετέχουν σε αυτά 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους θα βρίσκονται πάνω στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο George H.W. Bush. Περίπου 450 στρατιώτες θα βρίσκονται στο έδαφος στο Ισραήλ, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.
    Πέρα από τα βομβαρδιστικά B-52, μεταξύ των αμερικανικών μαχητικών θα περιλαμβάνονται F-35, F-15, F-16 και F-18. Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες αποστάσεις, σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και διάστημα, είπε ο αξιωματούχος.
    Ο σχεδιασμός για τα γυμνάσια ξεκίνησε μόλις πριν από μερικούς μήνες, προτού ο συντηρητικός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλθει στην εξουσία στις 29 Δεκεμβρίου.
    Το Ισραήλ αντιτάσσεται στις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς ανησυχεί ότι η συμφωνία αυτή δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία.
    Αλλά αυτές οι διαπραγματευτικές προσπάθειες έχουν παραμεριστεί προς το παρόν, ενώ η Ουάσινγκτον πιέζει την Τεχεράνη να σταματήσει να παρέχει drones στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και επιδιώκει να σταματήσει την καταστολή Ιρανών διαδηλωτών στις ιστορικές διαδηλώσεις που βιώνει τους τελευταίους μήνες το Ιράν.
    Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι «ακλόνητη».
    «Έχουμε ισραηλινές κυβερνήσεις διαφόρων αποχρώσεων. Αυτές έρχονται και φεύγουν. Αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι η ακλόνητη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο αξιωματούχος.
    «Έτσι αυτό είναι μια ένδειξη ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Ισραήλ σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολλές αναταράξεις και αστάθεια σε όλη την περιοχή».
    Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.
    «Πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πιο προηγμένο τώρα από ό,τι ήταν ποτέ….Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία τους έχουν αυξηθεί», τόνισε ο αξιωματούχος. «Οπότε η πρόκληση έχει αυξηθεί». Ο ίδιος τόνισε ότι τα γυμνάσια θα δείξουν πώς οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν ραγδαία και αποτελεσματικά έναν μεγάλο αριθμό δυνάμεων έτοιμων για μάχη στη Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός ότι Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί βλάπτει τόσο πολύ το αλκοόλ Ι;
    Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αποκάλυψε ότι μεταξύ του 2016 και του 2019, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε σε περίπου 140.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των οποίων προκλήθηκε από χρόνιες ασθένειες, όπως ηπατικές νόσους, καρκίνο και καρδιοπάθειες.
    «Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από όταν ο κόσμος σκέφτεται “Ωχ, αυτός έχει πρόβλημα αλκοολισμού”», δήλωσε ο Δρ. Tim Naimi, διευθυντής του Ινστιτούτου Χρήσης Ουσιών στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια.
    Πίνετε πολύ;
    «Η υπερβολική χρήση αλκοόλ» βάσει των διατροφικών συμβουλών στις ΗΠΑ, είναι άνω των δύο ποτών την ημέρα για τους άνδρες και άνω του ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες.
    Επίσης πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν «ότι υπάρχουν κίνδυνοι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, ιδίως για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και για κάποιες μορφές καρδιαγγειακών ασθενειών», δήλωσε η Marissa Esser, επικεφαλής του προγράμματος για το αλκοόλ στα αμερικανικά CDC.
    Και εάν απέχετε από το αλκοόλ Δευτέρα έως Πέμπτη και πιείτε δύο ή τρία ποτά το σαββατοκύριακο, αυτά τα ποτά εμπίπτουν στο πλαίσιο της υπερβολικής κατανάλωσης. Τα συνολικά ποτά σε βάθος χρόνου, αλλά και η ποσότητα του αλκοόλ που βρίσκεται στο σύστημά μας σε οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί βλάπτει τόσο πολύ το αλκοόλ ΙΙ;
      Όταν πίνουμε αλκοόλ, το σώμα το μεταβολίζει σε ακεταλδεΰδη, μία ουσία, η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα. Η ακεταλδεΰδη «βλάπτει το DNA σας και εμποδίζει το σώμα να επιδιορθώσει τη ζημιά», εξήγησε ο κ. Esser. «Όταν το DNA σας έχει υποστεί ζημιά, έπειτα ένα κύτταρο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να δημιουργήσει έναν κακοήθη όγκο».
      Το αλκοόλ επίσης προκαλεί οξειδωτικό στρες, μία άλλη μορφή ζημιάς του DNA που μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερή για τα κύτταρα που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
      Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση αρτηριών, με αποτέλεσμα υψηλότερη πίεση και στεφανιαία νόσο.
      Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά;
      Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ αυξάνει την HDL, την «καλή» χοληστερίνη, και ότι η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα σταφύλια (και στο κόκκινο κρασί), έχει προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά.
      Ωστόσο, όπως δήλωσε η Mariann Piano, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, «υπάρχουν πολλά πρόσφατα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούν έντονα τις λεγόμενες προστατευτικές ιδιότητες για τον καρδιακό ιστό ή τα αποτελέσματα του αλκοόλ στην καρδιά».
      Η πεποίθηση ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά προέκυψε από το γεγονός ότι όσοι πίνουν μικρές ποσότητες τείνουν να έχουν και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η σωματική άσκηση, η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και η αποχή από το κάπνισμα.
      Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο υψηλής πίεσης και καρδιαγγειακών ασθενειών.
      Το αλκοόλ επίσης συνδέεται με αρρυθμίες, την κολπική μαρμαρυγή, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και εγκεφαλικού.
      Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο;
      Το αλκοόλ είναι γνωστό πως έχει άμεση σχέση με επτά διαφορετικούς καρκίνους: εγκεφάλου, λαιμού, οισοφάγου, ήπατος, στήθους και ορθοκολικός.
      Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν σύνδεσμο μεταξύ του αλκοόλ και άλλων καρκίνων, όπως στον προστάτη και το πάγκρεας, παρότι τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα.
      Για κάποιους καρκίνους, όπως του ήπατος και του ορθοκολικού, ο κίνδυνος ξεκινά μόνο όταν ο κόσμος αρχίζει να πίνει υπερβολικά. Ωστόσο, για το στήθος και τον οισοφάγο, ο κίνδυνος αυξάνεται, αν και ελαφρώς, με οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης.
      Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος;
      Η συχνότερη αιτία θανάτου σχετικού με αλκοόλ στις ΗΠΑ είναι η ηπατική νόσος, που σκοτώνει περίπου 22.000 άτομα τον χρόνο.
      Έχει τρία στάδια: η λιπώδης νόσος, όπου το λίπος συσσωρεύεται στο όργανο, η ηπατίτιδα, όπου αρχίζει να υπάρχει φλεγμονή, και η κίρρωση. Τα πρώτα δύο στάδια είναι αναστρέψιμα αν σταματήσει κανείς εντελώς να πίνει, το τρίτο όχι.
      Πρέπει να σταματήσετε να πίνετε;
      Δεν θα εμφανίσουν αυτά τα προβλήματα όλοι όσοι πίνουν. Ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση και το κάπνισμα, αλλά και τα υφιστάμενα προβλήματα, όπως υπέρταση, όλα μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο.
      Ωστόσο, ακόμη και η μικρή μείωση της ποσότητας του αλκοόλ μπορεί να είναι θετική, ειδικά εάν αυτή τη στιγμή καταναλώνετε πάνω από τα προτεινόμενα όρια.
      Όσοι πίνουν λίγο αλλά κάθε μέρα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη μείωση της ποσότητας. Προσπαθήστε μερικά βράδια να μην πιείτε: «Εάν αισθάνεστε καλύτερα, το σώμα σας προσπαθεί να πει κάτι», δήλωσε ο George Koob, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού.
      Κανείς από τους ειδικούς που μίλησαν στους New York Times δεν είπε ότι το αλκοόλ πρέπει να φύγει εντελώς από τη ζωή μας, εκτός εάν υπάρχει κατάχρηση ή εγκυμοσύνη.
      Ωστόσο, η γενική συμβουλή του Δρ. Naimi είναι: «Πιείτε λιγότερο, ζήστε περισσότερο».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Τουρκία: Θα ναυπηγήσει ταυτόχρονα τρεις φρεγάτες κλάσης İstif – Ήδη ναυπηγείται η πρώτη.
    Τα πλοία θα παραδοθούν σε τρία χρόνια.
    Τρεις φρεγάτες κλάσης MİLGEM İstif (İ) ταυτόχρονα θα ναυπηγήσει η Τουρκία, ενώ βρίσκεται υπό κατασκευή η φρεγάτα TCG Istanbul του έργου MİLGEM İstif (İ) που αποτελεί τη δεύτερη φάση συνέχειας των κορβετών κλάσης MİLGEM Ada.
    Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά η ναυπήγηση για τα 2ο, το 30 και το πλοίο ταυτόχρονα.
    Ο πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας για το πρόγραμμα MİLGEM και τη ναυπήγηση των φρεγατών İ-class.
    Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι καθένα από τα ναυπηγεία Anadolu, Sedef και Sefine, που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιχειρηματική συνεργασία στο πλαίσιο του έργου, σχεδιάζονται να κατασκευαστούν ταυτόχρονα από μια φρεγάτα I-class.
    Ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον σχεδιασμό και την κατασκευή πολεμικών πλοίων.
    Όπως είπε αυτές οι επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει τις χρηματοοικονομικές τους δομές μαζί με τη διαχείριση έργων και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό τους και ότι έχουν αποκτήσει τη γνώση και την εμπειρία για την επιτυχή εκτέλεση έργων και διαχείρισης κινδύνου για πολεμικά ναυπηγικά έργα.
    Τα πλοία θα παραδοθούν σε τρία χρόνια
    «Θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει η κατασκευή πλοίων με μοντέλο στο οποίο συμμετέχουν ιδιωτικά ναυπηγεία ως κατασκευαστές προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιώσιμη στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία.
    Επιπλέον, με αυτό το μοντέλο, θα παρέχεται πλεονέκτημα στον χρόνο παράδοσης για τρία πλοία, η γνώση και η εμπειρία θα διατηρηθούν και θα ενοποιηθούν σε ναυπηγεία του ιδιωτικού τομέα στη στρατιωτική ναυπηγική. Θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη και βιωσιμότητα του κλάδου με βάση τα ταλέντα. θα εισαχθεί εξειδικευμένο προϊόν με υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες και θα παρασχεθεί συμβολή στην οικονομία.
    Τα τρία πλοία έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν σε 36 μήνες. Η TCG Istanbul, η πρώτη από τις φρεγάτες της κατηγορίας I, έχει τοπικό ποσοστό 75 τοις εκατό.
    Ωστόσο, στο έργο συμμετέχουν περίπου 80 τοπικοί υπεργολάβοι. Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που εργάζονται στο έργο είναι περίπου 200», είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ.
    Τα εξαρτήματα από εγχώριες παραγωγές
    Ο Ισμαήλ Ντεμίρ τόνισε ότι ενώ τα περισσότερα όπλα και αισθητήρες στα προηγουμένως σχεδιασμένα και κατασκευασμένα πλοία προμηθεύονταν από το εξωτερικό, τώρα σχεδόν όλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σε εθνικό επίπεδο για τη φρεγάτα İstanbul.
    Όπως είπε, έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία το σύστημα κλειστής αεράμυνας Gökdeniz, το τρισδιάστατο ραντάρ αναζήτησης Cenk, το ραντάρ ελέγχου πυρός Scorpion, το ραντάρ φωτισμού, ο σωλήνας τορπιλών, το Εθνικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης MIDLAS, Hisar-D.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 24 Ιανουαρίου 1919. Ο Εβραίος Κομισάριος Γιακόβ Σβέρντλοφ, υπέγραψε το διάταγμα για την εξόντωση των Κοζάκων και των οικογενειών τους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενές Καντέρ: «Ο Ερντογάν θα επιτεθεί στην Ελλάδα. Μητσοτάκη, κάνε κάτι εναντίον του Ερντογάν».
    Για την επικήρυξη σε βάρος του από την Τουρκία για 500.000 δολάρια, για το αν φοβάται για τη ζωή του αλλά και για την εκτίμησή του ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα επιτεθεί στην Ελλάδα μια ημέρα» μίλησε το βράδυ της Δευτέρας (23/1) ο Ενές Καντέρ.
    Μιλώντας για την επικήρυξη του από την κυβέρνηση Ερντογάν καθώς θεωρείται μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν και πλέον είναι στην «Λίστα των Καταζητούμενων Τρομοκρατών», ο πρώην παίχτης του ΝΒΑ είπε ότι «είχα τόσες πολλές κλήσεις από το FBI, από την αμερικανική κυβέρνηση. Και μου είπαν πως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν επικήρυξε με χρηματικό ποσό».
    «“Άνθρωποι εκεί έξω θα προσπαθήσουν να έρθουν και να σου κάνουν κακό, η μαφία, επαγγελματίες δολοφόνοι, ακόμη και τα καρτέλ” μου είπαν. Και μίλησα και χθες με το FBI και μου είπαν “από εδώ και πέρα όπου και να πάτε, πρέπει να μας ενημερώνετε”» περιέγραψε ο Καντέρ τη νέα πραγματικότητα που καλείται να διαχειριστεί.
    Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι «φυσικά και φοβάμαι για τη ζωή μου. Κάθε μέρα που ξυπνάω κοιτάζω το τηλέφωνό μου και υπάρχουν εκατοντάδες απειλές για τη ζωή μου».
    Στο πλαίσιο αυτό ο Ενές Καντέρ, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ «να προχωρήσουν σε ενέργειες κατά του Ερντογάν».
    Ο Τούρκος μπασκετμπολίστας κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνει κάποιες ουσιαστικές ενέργειες κατά του Ερντογάν επειδή καταλαβαίνω ότι η σχέση των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική αλλά ο Ερντογάν θα επιτεθεί στην Ελλάδα μία μέρα».
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΟ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟΣΚΑΣΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ.
    Αναφορές ότι ο προσωπάρχης του Β.Ζελένσκι διέφυγε στο Ισραήλ με… 600 εκατ. $! Μητσοτάκης: Μένουμε Ευρώπη, μένουμε Ουκρανία.

    «Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνω καλές πράξεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό», είχε επισημάνει ο Τιμοσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram, χωρίς όμως να αναφέρει τίποτα για την έκτακτη αναχώρησή του στο Ισραήλ με το τεράστιο αυτό ποσό.
    Η παραίτηση Τιμοσένκο είναι μόνο μία από το κύμα παραιτήσεων αλλά και καρατομήσεων ανώτατων αξιωματούχων.
    Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, που είναι επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό του στρατεύματος με τρόφιμα και εξοπλισμό, παραιτήθηκε και αυτός σήμερα το πρωί, επικαλούμενος «κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης» για διαφθορά, τις οποίες το υπουργείο του και ο ίδιος δηλώνουν ότι είναι αβάσιμες.
    Πιο συγκεκριμένα ο ένας μετά τον άλλο, τουλάχιστον 15 μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν.
    Τουλάχιστον έξι από τις αποπομπές σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς, μικρότερες ίσως από σκάνδαλα του παρελθόντος.
    Για τις απομακρύνσεις ο Ζελένσκι είχε προϊδεάσει από τη Δευτέρα, στο καθημερινό του μήνυμα. Είπε ότι ελήφθησαν αποφάσεις που σχετίζονται με το προσωπικό σε διάφορα επίπεδα των υπουργείων και κεντρικών κυβερνητικών φορέων, όπως και στη Δικαιοσύνη.
    Είχε αναφέρει ακόμη ότι υπέγραψε διάταγμα που πρακτικά απαγορεύει τα ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό για λόγους που δεν σχετίζονται με την εργασία τους (όπως τις διακοπές).
    Ποιοι παραιτήθηκαν
    Από το Σάββατο παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν:
    – Ο υφυπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, η αποχώρηση του οποίου σχετίζεται με καταγγελίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρωναν υπερβολικά ποσά για τρόφιμα. Αν και το υπουργείο χαρακτήρισε τις καταγγελίες αβάσιμες, τονίζει ότι η παραίτηση γίνεται για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας ή των διεθνών εταίρων.
    – Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολεξέι Σιμονένκο. Στα κοινωνικά δίκτυα είχε αναφερθεί ότι είχε πάει διακοπές στην Ισπανία τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας πολυτελές αυτοκίνητο που ανήκει σε Ουκρανό επιχειρηματία.
    – Αποπέμφθηκαν από τον πρόεδρο πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Κίεβο, Σούμι, Χερσώνα), αλλά και δύο υφυπουργοί από το υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων. Επίσης αποπέμφθηκαν δύο επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών, όχι όμως για υποθέσεις διαφθοράς.
    – Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι, παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Δεν δηλώθηκε επίσημα ο λόγος, αναφέρει το Axios, αλλά τα ουκρανικά ΜΜΕ είχαν γράψει ότι ο Τιμοσένκο ζούσε πολυτελώς και χρησιμοποιούσε κρατικούς πόρους.
    – Ο Πάβλο Χαλιμόν, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, του «Υπηρέτη του Λαού» (από το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστούσε), αποπέμφθηκε με την κατηγορία της διαφθοράς. Φέρεται να είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα με ποσό που δεν δικαιολογούσαν τα εισοδήματά του.
    – Το Σαββατοκύριακο τέθηκε υπό κράτηση και αποπέμφθηκε από το αξίωμα ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι. Φέρεται να καταχράστηκε 400.000 δολάρια που θα πήγαιναν στην αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Την αποπομπή είχε επιβεβαιώσει την Κυριακή ο Ζελένσκι, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στη διαφθορά του παρελθόντος». Ο Λοζίνσκι λέγεται ότι είχε συμφωνήσει με προμηθευτές για να αυξήσει την τιμή σε γεννήτριες και να καρπωθεί τη διαφορά. Από το καλοκαίρι ως σήμερα η χώρα είχε δαπανήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή θέρμανσης για τον χειμώνα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο πραγματικός στόχος των Αμερικανών είναι να συρθεί η Γερμανία στον πόλεμο με την Ρωσία.
    «Οι Αμερικανοί μας σέρνουν σε πόλεμο με την Ρωσία».
    «Προκειμένου να επιτύχουν τους γεωστρατηγικούς στόχους τους οι ΗΠΑ κινητοποιούν άλλους να αγωνίζονται για αυτούς».
    Με δηλώσεις του στο NachDenkSeiten, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σρέντερ του SPD και πρώην επικεφαλής της «Die Linke», Oskar Lafontaine, προειδοποιεί για τις παραδόσεις των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία πως ο πραγματικός στόχος των Αμερικανών είναι να συρθεί η Γερμανία στον πόλεμο με την Ρωσία.
    Τονίζει μάλιστα πως όλα αυτά γίνονται για τα συμφέροντα των Αμερικανών οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν την Ουκρανία στο «φυλάκιό» τους στην Ευρώπη.
    Ο Λαφονταίν γράφει: “Οι Αμερικανοί θέλουν να ακινητοποιήσουν την Γερμανία και απαιτούν την παράδοση των κύριων αρμάτων μάχης Leopard. Οι Βρετανοί παραδίδουν μερικά άρματα μάχης Challenger 2 για να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία. Οι Πολωνοί λένε ότι θέλουν να παραδώσουν τα άρματα μάχης Leopard ακόμα και αν η Γερμανία δεν χορηγούσε την έγκριση .”
    Ο Λαφοντέν προειδοποιεί να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι Γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης: Δεν πρόκειται για την ευημερία της Ουκρανίας.
    “Πότε θα το πάρουν χαμπάρι οι πολεμοκάπηλοι της πολιτικής και της δημοσιογραφίας; Επί δεκαετίες, οι ΗΠΑ λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει το φυλάκιό τους για να κυριαρχήσει στην ευρασιατική ήπειρο. Και γι’ αυτό οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία εδώ και χρόνια. Και γι’ αυτό η Η Rand Corporation έγραψε ήδη το 2019: «Η προμήθεια φονικών όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα αυξήσει το κόστος σε αίμα και χρήμα για την Ρωσία».
    «Προκειμένου να επιτύχουν τους γεωστρατηγικούς στόχους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποιούν άλλους να αγωνίζονται για αυτούς τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη θέλουν να τραβήξουν την Γερμανία όλο και περισσότερο στον πόλεμο»,λέει ο Λαφοντέν και καταλήγει:
    «Η συνεχής προμήθεια νέων όπλων καθιστά πιο πιθανό ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στην Γερμανία και την Ευρώπη. Πρέπει να προσέχετε ώστε το κόστος να μην αυξάνεται συνεχώς και για την Γερμανία».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ ΤΟΥ 1945 ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 2022. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την πλήρη αποβιομηχάνιση της Γερμανίας; Το εμπιστευτικό έγγραφο του ιδρύματος RAND για Γερμανία και Ουκρανία που έχει προκαλέσει σάλο.
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/09/1945-2022-rand.html


      ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/09/blog-post_20.html


      ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ: "ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ". ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΣΟΛΤΣ: "ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ".
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/09/blog-post_17.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  14. Αίγυπτος: Ολόκληρη «ρωμαϊκή» πόλη 2ου-3ου αιώνα ανακαλύφθηκε στο Λούξορ.

    ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΣΣΟΣΙΕΪΝΤΕΤ ΠΡΕΣ. ΡΩΙΤΕΡ κλπ), ΣΤΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΑΝ «ΡΩΜΑΪΚΕΣ».
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/05/blog-post_44.html

    Το 2021 μια ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων ανακάλυψε «τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Αίγυπτο».
    Τα ερείπια «μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης» που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν – ηλικίας 1800 ετών – ανακαλύφθηκαν στο Λούξορ, στις θρυλικές Θήβες των φαραώ στη νότια Αίγυπτο, περίπου 500 χιλιόμετρα νότιατου Καΐρου.
    Σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων, πρόκειται για μια ολόκληρη πόλη του 2ου-3ου αιώνα, που ανακαλύφθηκε στην ανατολική όχθη του Νείλου, πολύ κοντά στον Ναό του Λούξορ.
    Σε αυτήν την «προέκταση των αρχαίων Θηβών», έχουν ήδη έρθει στο φως εργαστήρια μεταλλουργών, με πολλά εργαλεία και ρωμαϊκά νομίσματα, μπρούτζινα και χάλκινα, όπως εξήγησε ο Μοστάφα Ουαζίρι, ο επικεφαλής του υπουργείου.
    Το 2021 μια ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων ανακάλυψε «τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Αίγυπτο», ηλικίας άνω των 3.000 ετών, στη δυτική όχθη του Λούξορ, όπου βρίσκονται οι περίφημες Κοιλάδες των Βασιλέων και των Βασιλισσών.
    Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές σημαντικές ανακαλύψεις στην Αίγυπτο, κυρίως στη νεκρόπολη της Σακάρα αλλά και στο Λούξορ όπου βρέθηκε ο τάφος μιας βασιλικής συζύγου της 18ης Δυναστείας (1550-1295 π.Χ.), φαραώ της οποίας ήταν μεταξύ άλλων ο Ακενατόν και ο Τουταγχαμών.

    Για ορισμένους ειδικούς αυτές οι ανακαλύψεις έχουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική απήχηση, παρά επιστημονική. Και αυτό επειδή η χώρα των 104 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση και βασίζεται στον τουρισμό για να ανακάμψει: η κυβέρνηση στοχεύει να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών στα 30 εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2028, από 13 εκατομμύρια που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19.
    Για να δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα, που απασχολεί 2 εκατομμύρια ανθρώπους και παράγει πάνω από το 10% του ΑΕΠ, το Κάιρο υπόσχεται εδώ και μήνες ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί το νέο «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» κοντά στην Γκίζα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΕΥΠ είναι μία άχρηστη υπηρεσία – Πρέπει να κλείσει και να επανιδρυθεί».
    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τετάρτης, είπε με το γνώριμο στιλ του, ότι «η ΕΥΠ είναι μία άχρηστη υπηρεσία, πρέπει να κλείσει και να επανιδρυθεί» «αδειάζοντας» τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη ο οποίος και είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας αυτής.
    Είναι δηλαδή, άλλη μία τεράστια, «προσωπική επιτυχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία του την καταλογίζει ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του.
    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ήταν να πάρει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό τον απόλυτο έλεγχο του. Το αποτέλεσμα; Την κατέστρεψε!
    Εφόσον έχει ακολουθήσει η ΕΥΠ την νόμιμη διαδικασία καλώς τους παρακολουθούσε όλους. Ο κ Ζαχαριάδης ξέρει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γινόταν για λόγους εθνικής ασφαλείας καλώς έγιναν. Πρέπει να ξηλωθεί η ΕΥΠ και να επανιδρυθεί γιατί δεν κάνει καλά την δουλειά της, όταν έγινε γνωστό το έργο της μυστικής υπηρεσίας. Δεν μπορεί να γίνεται έρευνα της ΕΥΠ και τα αποτελέσματα της να πηγαίνουν στο “Documento”».
    Δεν το λέει η αντιπολίτευση, αλλά ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης.
    Να προστεθεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε επίσης πως «καλά παρακολουθούνταν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ. ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΘΟΥ ΒΟΥ. ΕΥΠ, Γ΄ ΜΕΡΟΣ
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/02/blog-post_27.html


      Ε.Υ.Π.: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/02/blog-post_65.html

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  16. Ομέρ Τσελίκ: «Δεν τίθεται κανένα θέμα περί αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ».
    Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί πως «θα ζήσουμε και χωρίς το ΝΑΤΟ».
    Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί πως «θα ζήσουμε και χωρίς το ΝΑΤΟ», δήλωσε πως η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν εξετάζεται επί του παρόντος.
    «Τα λόγια όσων αναφέρονται σε αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ προκαλούν μεγάλη έκπληξη. Δεν τίθεται κανένα θέμα για αυτό. Είμαστε μία από τις χώρες που ίδρυσαν το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λένε τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Τσελίκ στο CNN Turk.
    Μόλις χθες, πάντως, σε δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με Σουηδία και Φινλανδία, ανέφερε πως «η Τουρκία μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΝΑΤΟ»
    Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί λόγω των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών στη Στοκχόλμη και της καύσης του Κορανίου από τον ηγέτη του δανέζικου δεξιού κόμματος Ράσμους Παλουντάν.
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 23 Ιανουαρίου ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην τουρκική υποστήριξη για την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...