Ο «ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ» ΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1557122428088838&t=1
Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, οι δύο δορυφόροι Αλβανία 1 και Αλβανία 2 εκτοξεύτηκαν σε τροχιά στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε από το «Cape Canaveral» της Φλόριντα, την κοινή αποστολή του SpaceX Transporter 6, που μεταφέρει τους δορυφόρους Albania 1 και Albania 2 στο διάστημα.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης δημοσίευσε επίσης εικόνες από την εκτόξευση των δύο δορυφόρων.
«Και αυτό, ειπώθηκε, έγινε! Ο πύραυλος Falcon 9 μόλις εκτοξεύτηκε από το Cape Canaveral της Φλόριντα, την κοινή αποστολή του SpaceX Transporter 6, που μεταφέρει επίσης τους δορυφόρους μας, Albania 1 και Albania 2, στο διάστημα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο Ράμα εξέπληξε πολλούς όταν είπε ότι η Αλβανία θα στείλει δύο δορυφόρους σε τροχιά. Διευκρίνισε ότι οι δορυφόροι και τα ευφυή drones θα βοηθήσουν στον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας της χώρας και ότι η Αλβανία δεν θα τα έχει για στρατιωτικές επιθέσεις ή για έρευνα στον Άρη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και για πολιτικές υποθέσεις της χώρας.
Οι 2 δορυφόροι θα κοστίσουν στο αλβανικό κράτος 6 εκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο 3 ετών. Η συμφωνία για την εγκατάσταση δορυφόρων μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας και του Χειριστή «Satellogic USA Inc» υπεγράφη στις 29 Σεπτεμβρίου.
Μερικά από τα οφέλη για κάθε τομέα από τη Δορυφορική Υπηρεσία
-Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας θα λάβει πληροφορίες για κατολισθήσεις, την κίνηση κατασκευών ιδιαίτερης σημασίας όπως: φράγματα, γέφυρες, στάθμη νερού σε λίμνες, λεκάνες, ποτάμια, τον αριθμό των κτιρίων που κατέρρευσαν σε περιοχή από πλημμύρες, εκτάσεις καμένων περιοχών, πυκνότητα πληθυσμού, αποκλεισμένοι δρόμοι, περιοχές καλυμμένες από χιόνι, πάχος χιονιού.
-Ενημέρωση για θαλάσσια αλιεία, έλεγχος υδάτων όπου διαπιστώνονται παραβάσεις
νόμων
– Παρακολούθηση δικτύου αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών, υδάτινων καναλιών ειδικά σε καταστάσεις με έντονες βροχοπτώσεις
– Πληροφορίες για την ποιότητα των παράκτιων υδάτων καθώς και για τη διάβρωση των ακτών σε συνάρτηση με την προστασία της παράκτιας περιοχής και την απογραφή της.
-Ευρεία χρήση στο στρατιωτικό πεδίο, με drones «Puma» για έλεγχο πυρκαγιάς
Η Κρατική Αστυνομία θα μπορεί να λάβει πληροφορίες για την καλλιέργεια ναρκωτικών φυτών, την παράνομη χρήση ή κοπή δασών, το παράνομο κυνήγι, υπερχειλίσεις ποταμών, παράνομη εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε προστατευόμενες περιοχές, παράνομη διέλευση σε συνοριακά σημεία.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι μέσω χρήσης ενός κβαντικού υπολογιστή με 372 cubits (κβαντικά μπιτ ) μπορούν να σπάσουν τον αλγόριθμο RSA, που στηρίζει την σημερινή online κρυπτογράφηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑίσθηση έχει προκαλέσει στους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών ο ισχυρισμός Κινέζων ερευνητών ότι βρήκαν έναν τρόπο να «σπάσουν» τη συνήθως χρησιμοποιούμενη μορφή online κρυπτογράφησης, κάνοντας χρήση κβαντικών υπολογιστών.
Έως τώρα η γενική εκτίμηση ήταν ότι θα έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια προτού η κβαντική τεχνολογία αποτελέσει απειλή για την κρυπτογράφηση των συμβατικών υπολογιστών.
Η κινεζική μέθοδος, που περιγράφεται από 24 Κινέζους ερευνητές σε επιστημονική προδημοσίευση τους στο arXiv, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να σπάσει ο ευρέως διαδεδομένος αλγόριθμος RSA που στηρίζει τον κύριο όγκο της σημερινής online κρυπτογράφησης, μέσω χρήσης ενός κβαντικού υπολογιστή με 372 cubits (κβαντικά μπιτ, που είναι η βασική μονάδα στην κβαντική υπολογιστική).
Η αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σύντομα θα παρουσιάσει ένα ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστικό σύστημα, το Osprey, με 433 qubits.
Αν ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιωθεί, τότε θα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ασφάλειας των υπολογιστών, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυβερνήσεις – και όχι μόνο – θα μπορούν να «σπάσουν» τα μυστικά των άλλων.
Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν όμως ότι αν και η κινεζική μέθοδος φαίνεται βάσιμη στη θεωρία, στην πράξη το εγχείρημα πιθανότατα θα αποδειχθεί πέραν των δυνατοτήτων της τρέχουσας κβαντικής τεχνολογίας.
«Από όσο μπορώ να πω, η κινεζική δημοσίευση δεν είναι λάθος», δήλωσε ο ειδικός Πίτερ Σορ του ΜΙΤ.
Πρόσθεσε όμως ότι οι Κινέζοι δεν διευκρινίζουν πόσο γρήγορα μπορεί η κβαντική μέθοδός τους να σπάσει την κρυπτογράφηση.
Όπως είπε, είναι «πιθανό να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια». Άρα, πρόσθεσε, «το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τελικά δεν αποτελεί και μεγάλη βελτίωση».
Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που το πεδίο της ασφάλειας των υπολογιστών μπαίνει σε συναγερμό. Είχε προηγηθεί ο Γερμανός μαθηματικός Κλάους-Πέτερ Σνορ, ο οποίος παρουσίασε πέρυσι έναν αλγόριθμο που πρόβαλε ως απειλή για τον αλγόριθμο RSA της κρυπτογράφησης.
Όμως η γερμανική μέθοδος είχε κενά που υποτίθεται ότι έρχεται να καλύψει η κινεζική, χάρη στη βοήθεια των κβαντικών υπολογιστών που δουλεύουν πολύ πιο γρήγορα από τους συμβατικούς.
Τελικά όμως και στη δική τους περίπτωση εκκρεμεί η ετυμηγορία κατά πόσο όντως η τεχνική τους για το σπάσιμο του κώδικα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
«Δεν έχουμε καμία εμπειρική απόδειξη ότι ο νέος κβαντικός αλγόριθμος αντιμετωπίζει το πρόβλημα κλίμακας του Σνορ. Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα το επιλύσει, αλλά ούτε και λόγος να πιστέψουμε ότι θα το λύσει», δήλωσε ο ειδικός στην υπολογιστική ασφάλεια Μπρους Σνάιερ.
Πρόσθεσε ότι «θα στοιχημάτιζα ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το σπάσιμο της κρυπτογράφησης RSA δεν θα δουλέψει. Αλλά κάποια μέρα τελικά θα χάσω το στοίχημα…».
Ζ.Π.
Νέος κομήτης θα επισκεφτεί τη Γη ξανά το 2023 για πρώτη φορά μετά την εποχή των Νεάντερταλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας κομήτης που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Καλιφόρνιας τον Μάρτιο του 2022, ο C/2022 E3 (ΖΤF), θα περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στη διάρκεια του Ιανουαρίου του νέου έτους και μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια έως το τέλος του μήνα.
Ο κομήτης θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο (περιήλιο) στις 12 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτόν. Στη συνέχεια θα πλησιάσει τον πλανήτη μας, όπου αναμένεται να φθάσει στην πλησιέστερη απόστασή του (περίγειο) των 42 εκατ. χλμ. την 1η ή 2α Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η Νέα Σελήνη στις 21 Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό. Ο κομήτης εκτιμάται ότι έχει μια περίοδο περίπου 50.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που είχε πλησιάσει τη Γη, ζούσαν ακόμη οι Νεάντερταλ, ενώ είχαν κάνει την εμφάνισή τους και οι πρόγονοι μας Homo sapiens. Φυσικά, ακόμη κι αν τον είχαν δει, δεν θα είχαν καταλάβει περί τίνος επρόκειτο.
Οι τελευταίες φωτογραφίες του C/2022 E3 -ο οποίος αρχικά φαινόταν σαν αστεροειδής, αλλά μετά άρχισε να γίνεται ολοένα πιο φωτεινός- δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζωπή-πρασινωπή απόχρωση. Ο κομήτης είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια, όταν ο ουρανός είναι καθαρός τα βράδια.
https://youtu.be/cTR8KnpH-MY
Ζ.Π.
ΧΒΒ.1.5: Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού.
ΑπάντησηΔιαγραφή5 Ιανουαρίου 2023
Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.
«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.
Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.
Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, «δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5». Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων».
Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον «ενοχοποιείται» μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.
Ζ.Π.
Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό - αν και όχι βέβαιο - ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.
Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. «Συνιστά ειρωνεία», επεσήμανε «ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ».
Ο καθηγητής Ντέηβιντ Χέιμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τη ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό.
Ζ.Π.
Ανησυχία για το νέο υποστέλεχος της Όμικρον που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.
«Ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας», έγραψε ο Λάουτερμπαχ στο Twitter αργά χθες Τετάρτη. «Παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Επτά από τις δέκα αμερικανικές πολιτείες που είναι αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της covid και των νοσηλειών βρίσκονται στα βορειοανατολικά, όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων από το XBB, σύμφωνα με τον Μάικλ Όστερχολμ λοιμωξιολόγο στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Ζ.Π.
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνακοίνωση 418/ 31.12."2022"
Για την «εικαστική παρέμβαση» υπό τον τίτλο «τα μπούτια της Δήμητρας» στην Ελευσίνα.
Η Ελευσίνα έχει ανακηρυχθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Η εμπειρία μέχρι σήμερα από την λειτουργία αυτού του θεσμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχει δείξει, ότι πράγματι δίνονται πολλές ευκαιρίες εικαστικών και πολιτιστικών εν γένει παρεμβάσεων, όχι απαραίτητα επιτυχημένων.
Έτσι, πριν ακόμα μπει το 2023 οπότε και επίσημα η Ελευσίνα θα είναι «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», οι εικαστικές παρεμβάσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν ότι απέχουν πολύ από το ύφος, το μέτρο, το κάλλος και την αρμονία που θα άρμοζαν στην γενέτειρα του Αισχύλου, Ιερή πόλη των Ελευσινίων Μυστηρίων. Μαζί με την απόσταση από το Εύμορφο, το Κάλλος και το Ευγενές οι εικαστικές κατασκευές ενσωματώνουν όλη την άγνοια για τα ελληνικά πολιτισμικά παραδεδομένα, εκπέμπουν όλη την άρνηση για την Μορφή που κυριαρχεί στις «καλλιτεχνικές» εκφάνσεις του πολιτισμικού μονοθεϊσμού και κραυγάζουν την οκνηρότητα των σύγχρονων «δημιουργών» που απλώς επενδύουν στρουκτουραλιστικές κατασκευές με τον μυθολογικό τους αναλφαβητισμό.
Αν απονεμόταν «Βραβείο προσβολής της αισθητικής και της ιστορικής μνήμης», μάλλον θα το διεκδικούσαν, με πολύ μεγάλες πιθανότητες, οι εικαστικές παρεμβάσεις του Κωστή Βελώνη στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Είναι μια σύνθεση με άχυρα και τσιμέντο με τίτλο «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα», αλλά μάλλον το βραβείο θα απονεμόταν στην σύνθεση με τίτλο «Τα Μπούτια της Δήμητρας».
Αν όλο αυτό βρισκόταν σε μια έκθεση για την «καλλιτεχνική αφαίρεση» δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα. Το θέμα προκύπτει όταν η αποδόμηση της μορφής συσκευάζεται με το περιτύλιγμα μιας δήθεν αρχαιοελληνικής αιτιολόγησης η οποία μεταφέρει την μυθολογική ανεπάρκεια και τα στερεότυπα του «καλλιτέχνη» περί της ελληνικής αρχαιότητας, προκειμένου να συνδεθεί με την θειότατη Ελευσίνα ώστε να δικαιολογηθούν οι χρηματικοί πόροι που σπαταλήθηκαν για τις κακοτεχνίες. Υπό το πρίσμα αυτό ο «καλλιτέχνης» μας πληροφορεί ότι: «…Οι αφηγήσεις γύρω από τη θεότητα της Δήμητρας, με την υστερική, αλλά και δικαιολογημένη περιπλάνηση της Δήμητρας να βρει τη κόρη της τη Περσεφόνη και το σκοτεινό ρομάντζο της με τον Άδη με βοήθησαν να αντιληφθώ κάποιες συλλογικές απωθήσεις και να επιχειρήσω να αντιστρέψω τη ροή των πραγμάτων, όπως την συνηθίζουμε με τον φόβο της απώλειας...».
Πόση σοβαρότητα θα είχε η περιγραφή ενός φουγάρου σαν τον κρίνο που γονιμοποίησε την εξ Ιουδαίας Μυριάμ; Γιατί λοιπόν να λάβουμε στα σοβαρά την ακατάσχετη μπουρδολογία της οκνηρότητας; Και γιατί αυτή η μπουρδολογία επιχορηγείται από τους καλλιτεχνικούς διευθύνοντες και από τα δικά μας χρήματα;
Αυτοί που ορίζουν τα σύγχρονα καλλιτεχνικά πράγματα στην χώρα μας φαίνεται ότι φοβούνται ακόμα τον χαλκό και το μάρμαρο, το Ήθος και την Κοσμιότητα που εκπέμπει η αρχαιοελληνική μορφή, τρέμουν στην ιδέα ότι το εύμορφο ενός αγάλματος μπορεί να υπενθυμίσει και να συνδέσει τους νεοέλληνες με το εν πολλοίς άγνωστο εθνικό τους παρελθόν. Γι αυτό και προτιμούν να ασχημονούν πάνω στο κάλλος και να αποδομούν την Μορφή σε μια ανεικονική αναπαράσταση κενού νοήματος, σαν τον άδειο ναό του Σολομώντα που λατρεύτηκε ο Γιαχβέ. Αν ο καλλιτεχνικός χώρος δεν βρισκόταν υπό την υπνωτική επίδραση του πολιτισμικού μονοθεϊσμού και αν το κράτος ήταν πράγματι ελληνικό θα είχαν ήδη φροντίσει να ποιήσουν ένα κολοσσιαίο άγαλμα της Θεάς Δήμητρας στην είσοδο της Ελευσίνας που θα καλωσόριζε όλα τα τέκνα της στην Ιερή της πόλη.
Ζ.Π.
Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ), ως φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιλογή ανάλογων «εικαστικών παρεμβάσεων» για να «κοσμήσουν» την Ιερή πόλη της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΔιαγραφήΩς Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες, που θρησκευόμαστε κατά την Ελληνική Εθνική Θρησκεία, δηλαδή την Θρησκεία των αβάπτιστων προγόνων μας, νιώθουμε βαθύτατα προσβεβλημένοι. Όχι μόνο γιατί προσβάλλεται η αισθητική μας ή γιατί βλέπουμε με πόνο να διασπαθίζεται αφειδώς δημόσιο χρήμα, αλλά γιατί, ανάλογου εκτρωματικού τύπου «παρεμβάσεις», κακοποιούν εκτός από τα θρησκευτικά νομιζόμενα των Ελλήνων Εθνικών, την ιστορία της Ελευσίνος, και ταυτόχρονα αποδομούν το διαχρονικό πολιτισμικό προτεινόμενο της ελληνικής δημιουργίας.
Ελπίζουμε ότι η αρμόδια επιτροπή «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», θα είναι στο εξής, περισσότερο προσεκτική στις αναθέσεις των εικαστικών της «παρεμβάσεων», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θρησκευτικές και αισθητικές αντιλήψεις των θρησκευομένων κατά την Ελληνική Εθνική Θρησκεία.
Αυτά που για άλλους είναι «πέτρες» και «ερείπια», από τα οποία απλώς μπορείς να «κονομήσεις» είτε βάζοντας εισιτήριο στην είσοδο είτε αλλιώς, για εμάς τους Έλληνες Εθνικούς είναι Ιερά.
Τιμή και μνήμη σε Θεούς και Προγόνους.
Ζ.Π.
Γιατί κάποιοι 60άρηδες δεν μπορούν να «πάρουν» τα πόδια τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημαντικά προβλήματα κινητικότητας διατρέχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που έχουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και έντονη μυϊκή αδυναμία, υποστηρίζει νέα μελέτη
Οι αδύναμοι μύες και το κοιλιακό λίπος αποτελούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο περπάτημα. Η μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του São Carlos (UFSCar) σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) αναδεικνύει μια σημαντική απώλεια στην ταχύτητα βάδισης στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που παρουσιάζουν αυτά τα δύο σωματικά χαρακτηριστικά.
Το βραδύτερο βάδισμα θεωρείται φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης, ωστόσο πολλά προβλήματα κινητικότητας μπορούν να παρουσιαστούν αν η ταχύτητα βαδίσματος μειωθεί απότομα. Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πέρασμα του δρόμου πριν το κόκκινο στο φανάρι για τους πεζούς, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, ενώ μπορεί να υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος πτώσεων και σταδιακής απώλειας της ανεξαρτησίας, όσο η κατάσταση επιδεινώνεται.
«Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι η απώλεια ταχύτητας βαδίσματος συνέβαινε κυρίως όταν το κοιλιακό λίπος σχετιζόταν με τους αδύναμους μύες. Η ταχύτητα βαδίσματος δεν μειωνόταν τόσο απότομα στους ηλικιωμένους που είχαν μόνο το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό», επισημαίνει ο Tiago da Silva Alexandre, καθηγητής στο Τμήμα Γεροντολογίας του UFSCar και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Age and Aging.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα 2.294 ενηλίκων άνω των 60 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες βάσει της ταχύτητας βαδίσματος και της μυϊκής αδυναμίας τους: ούτε μυϊκά αδύναμοι ούτε κοιλιακά παχύσαρκοι, μόνο κοιλιακά παχύσαρκοι, μόνο μυϊκά αδύναμοι, και τα δύο ταυτόχρονα.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κινητικά προβλήματα ή μείωση στην ταχύτητα βάδισης όταν άρχισε η μέτρηση, η οποία έδειξε ότι η ταχύτητα βάδισης μειώθηκε περισσότερο στους συμμετέχοντες με ταυτόχρονη κοιλιακή παχυσαρκία και μυϊκή αδυναμία κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια της παρακολούθησης.
Σημειώνεται ότι η βασική ταχύτητα βάδισης για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας χωρίς κινητικούς περιορισμούς ορίστηκε στα 0,8 μέτρα/δευτερόλεπτο (m/s). «Στους συμμετέχοντες με κοιλιακή παχυσαρκία και μυϊκή αδυναμία, παρατηρήσαμε απώλεια της τάξης των 0,15 m/s στην περίοδο των 8 ετών. Με αυτό το ρυθμό μπορεί να έρθει μια στιγμή που δε θα μπορούν να περάσουν τον δρόμο στον χρόνο που δίνεται από τα φανάρια», σημειώνει η Roberta de Oliveira Máximo, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Ζ.Π.
Παχυσαρκία και φλεγμονή.
ΔιαγραφήΟι ερευνητές από το UFSCar σημειώνουν ότι η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς ενεργοποιεί μια έντονη «φλεγμονώδη καταιγίδα», η οποία καταναλώνει τη μυϊκή μάζα και μειώνει τη δύναμη. «Σε προηγούμενες μελέτες βρήκαμε έναν συσχετισμό ανάμεσα στην κοιλιακή παχυσαρκία και τη μυϊκή αδυναμία, τα οποία είναι πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό, και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, αλλαγών στον μεταβολισμό των λιπιδίων, των υδατανθράκων, της γλυκόζης και της χοληστερόλης, ανικανότητα, ακόμα και θάνατο. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τις δύο συνθήκες με την κινητικότητα», τονίζει ο Δρ. Alexandre.
Η κοιλιακή παχυσαρκία ορίστηκε ως η κατάσταση όπου η περίμετρος μέσης ξεπερνά τα 102 εκατοστά για τους άνδρες και τα 88 εκ. για τις γυναίκες, ενώ η μυϊκή αδυναμία ορίστηκε ως η κατάσταση όπου η δύναμη λαβής είναι χαμηλότερη από 26 κιλά για τους άνδρες και 16 κιλά για τις γυναίκες.
Αναλύοντας τον συσχετισμό ανάμεσα στη συσσώρευση λίπους, την αδυναμία των μυών και την απώλεια της κινητικότητας, οι επιστήμονες ανέφεραν πως η μείωση του εσωτερικού λίπους και η αύξηση του κοιλιακού λίπους θεωρούνται φυσιολογικά όσο η ηλικία αυξάνεται. «Το κοιλιακό λίπος είναι συχνότερο στους άνδρες. Στις γυναίκες, το λίπος τείνει να συσσωρεύεται γύρω από τους μηρούς και τους γοφούς, ενώ μετά την πτώση των ορμονών λόγω εμμηνόπαυσης συγκεντρώνεται και στην κοιλιά. Τότε είναι που συμβαίνει και η ‘φλεγμονώδης καταιγίδα’. Η συγκέντρωση κοιλιακού λίπους τροφοδοτεί τη φλεγμονή, η οποία καταναλώνει μυϊκή μάζα και μειώνει τη μυϊκή δύναμη, προκαλώντας, επίσης, βλάβες στον νευρικό έλεγχο των μυών. Το αποτέλεσμα είναι μια σταθερή απώλεια δύναμης και συσσώρευση του λίπους», εξηγεί ο ειδικός.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, οι γιατροί θα πρέπει να μετρούν το κοιλιακό λίπος και τη μυϊκή δύναμη των ασθενών προκειμένου να προβλέπουν την απώλεια της ταχύτητας βάδισης. «Η μείωση της ταχύτητας βάδισης αποτελεί σημαντική προγνωστική ένδειξη κινητικών προβλημάτων, υψηλότερου κίνδυνου πτώσεων και πιθανής ανικανότητας στους γηραιότερους. Στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να δείξουμε τη χρησιμότητα αυτού του παράγοντα πρόβλεψης για τις ιατρικές ομάδες. Ένας ικανός αριθμός ηλικιωμένων έχουν μυϊκή αδυναμία και συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος, στοιχεία που μπορούν να διορθωθούν μέσω της άσκησης και της διατροφής», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Ζ.Π.
Η Αττική και οι 4 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της πίνουν νερό από 2 “πηγές” – υδραγωγεία αυτά του Μόρνου και της Υλίκης. Αξίζει να αναφερθεί πως το νερό της Αττικής θεωρείται από τα πιο ποιοτικά νερά δικτύου πόλεων στον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το πραγματικά γιγαντιαίο έργο που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί προκειμένου το νερό να φτάνει από τον Μόρνο έως την Αττική και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια.
Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο άρχισε, επί στρατιωτικής δικτατορίας (κι αυτό), τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.
Το Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του “δρόμου του νερού” ξεκινώντας έξω από τους Δελφούς και ακολουθώντας το έως και μετά την Αράχωβα σε ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό “γαλάζιο φίδι” που τρυπάει ακόμα και ολόκληρα βουνά.
Το νερό ταξιδεύει για 188χλμ μέσω μίας σήραγγας, διασχιζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού που βρίσκονται σε Αχαρναί, Γαλάτσι και Μάνδρα και από εκεί στο ποτήρι μας.
https://youtu.be/VfZYgRMZ4fc
Ζ.Π.