ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».

 


Ο  ΚΟΥΛΗΣ  ΤΡΕΧΕΙ  ΝΑ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ  ΤΟΝ  ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Όταν το ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας INSS, παράρτημα ουσιαστικά της Mossad και της Sin Bet, αναφέρει περί «ουσιαστικών ανησυχιών» απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες στην περιοχή.


«Ο ισχυρισμός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες ημέρες, ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μαζί με πληροφορίες μας, διέσπειρε ανησυχίες για την διάδοση πυρηνικών όπλων στην Μέση Ανατολή», γράφει η Gallia Lindenstrauss, ερευνήτρια στο ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο του Ισραήλ και στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας INSS.
«Σε μια πρώτη δημόσια αναφορά στο θέμα, ο Ερντογάν δήλωσε στις 4 Σεπτεμβρίου ότι είναι απαράδεκτο τα πυρηνικά όπλα να απαγορεύονται για την χώρα του, χωρίς να μας διευκρινίζει αν η Άγκυρα έχει σχέδια να τα αποκτήσει.
Ο Τούρκος πρόεδρος, για πολύ καιρό, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και στην επίτευξη ανεξάρτητων στρατιωτικών δυνατοτήτων», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με έρευνα στο ισραηλινό ινστιτούτο.
Άλλοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος ηγέτης ξέρει ότι με την πολιτική του βοήθησε στην δημιουργία του άξονα, Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου στην Α.Μεσόγειο, ο οποίος απειλεί τα σχέδιά του.
Δηλαδή η Τουρκία, όσες προκλήσεις και αν υλοποιήσει, δεν μπορεί να τα βάλει με τρείς ή δύο χώρες μαζί, στην προσπάθεια οριοθέτησης της δικής της ΑΟΖ και των σχεδίων δημιουργίας «οθωμανικής λίμνης». Αν όμως η Άγκυρα αποκτούσε πυρηνικά όπλα, τότε όλα θα άλλαζαν και η χώρα θα αποκτούσε το πάνω χέρι στην περιοχή.
«Η διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ακολούθησε το πάγωμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών F-35», έγραψε ο Lindenstrauss.

Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της κατασκευής πυραύλων και έχει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνική χρήση, με σχέδια κατασκευής περίπου 20 αντιδραστήρων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρώτος από τους οποίους βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.
Η ρωσική κρατική επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu στη νότια τουρκική επαρχία Mersin πέρυσι.

Σε συνομιλίες με άλλα κράτη όπως η Ιαπωνία, η Τουρκία έχει ζητήσει την τεχνογνωσία εμπλουτισμού του ουρανίου, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τέτοια ικανότητα, προκαλώντας υποψίες ότι σκοπεύει να αναπτύξει μελλοντικά πυρηνικές ικανότητες μη πολιτικού χαρακτήρα, ανέφερε το ισραηλινό ινστιτούτο.
«Τα σχόλια του Ερντογάν πρέπει να εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν κατακλυστεί από τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Lindenstrauss.

«Η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα τροφοδοτεί έναν μεγάλο φόβο, ότι η Μέση Ανατολή θα αποτελέσει την περιοχή πολλών πυρηνικών δυνάμεων», κατέληξε το ισραηλινό ινστιτούτο.
Το ίδιο ινστιτούτο επικαλούμενο την απότομη αλλαγή της ρητορικής του Ερντογάν, ουσιαστικά μας υποδεικνύει ότι πίσω από όλα υποκρύπτονται προσπάθειες απόκτησης στρατιωτικών πυρηνικών ικανοτήτων και αυτό δεν θα μπορούσε να παραβλεφθει από κανέναν στην περιοχή, πόσο μάλλον από το Ισραήλ.




   Η  ΜΟΣΑΝΤ

Η Μοσάντ (εβραϊκά: הַמוֹסָד προφέρεται: [ha moˈsad], αραβικά: الموساد το Ινστιτούτο), επισήμως Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών (εβραϊκά: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, προφέρεται: Ha-Mossad le-Modi'in ule-Tafkidim Meyuhadim, αραβικά: الموساد للاستخبارات والمهام الخاصة, προφέρεται: al-Mōsād lil-Istikhbārāt wal-Mahāmm al-Khāṣṣah), είναι η κύρια οργάνωση συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ. Επίσης έχει παραστρατιωτικές (συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών δολοφονιών) και αντιτρομοκρατικές αρμοδιότητες.
Αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών είναι η CIA των Ηνωμένων Πολιτειών, η SIS του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΜΙΤ της Τουρκίας, η FSB της Ρωσίας και η ΕΥΠ της Ελλάδας.
Τον Ιούλιο του 1949 ο Ρουβέν Σιλόα, στενός συνεργάτης του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρότεινε την ίδρυση μιας κεντρικής υπηρεσίας για την οργάνωση και επίβλεψη των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας.
Στις 13 Δεκεμβρίου, 1949 ο Μπεν Γκουριόν διέταξε την ίδρυση ενός "Ινστιτούτου Συνεργασίας" που να επιβλέπει το πολιτικό τμήμα και να διευθύνει την εσωτερική ασφάλεια και τις διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτή θεωρείται και η ημερομηνία ίδρυσης της Μοσάντ.
Η Μοσάντ ξεκίνησε υπό την διεύθυνση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Το Μάρτιο του 1951 ο Μπεν Γκουριόν, με σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της και την ένωση όλων των υπηρεσιών συγκέντρωσης ξένων πληροφοριών, διέταξε την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας. Μια ανεξάρτητη, κεντρική αρχή δημιουργήθηκε για να χειρίζεται όλες τις δραστηριότητες συγκέντρωσης ξένων πληροφοριών. Αυτή η αρχή αποκαλείται απλά Αρχή και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της Μοσάντ. Τότε ανεξαρτητοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και βρίσκεται υπό την απευθείας εποπτεία του Πρωθυπουργού. Το 1959 έφερε τον Άντολφ Άιχμαν για να δικαστεί στο Ισραήλ.
Στη δεκαετία του 1970 η Μοσάντ μαζί με την ΜΙΤ (αντίστοιχη της Τουρκίας) και την περιβόητη Σαβάκ (της Περσίας) δημιούργησαν κοινή συνεργασία που είχε ονομασθεί Τριντέντ (= Τρίαινα) δια της οποίας μέλη της Μοσάντ εισχώρησαν επίσημα στις άλλες δύο χώρες για κοινή συνεργασία και πληρέστερη ανάπτυξη πληροφοριακών δικτύων.
Διευκρινίζεται ότι βασική (γενική) Ισραηλινή Αρχή σε θέματα ασφάλειας - κατασκοπείας και αντικατασκοπείας είναι η Βααντάτ της Κνεσέτ, η οποία και είναι αρμόδια για τον συντονισμό και έλεγχο των δραστηριοτήτων τόσο της Μοσάντ, (υπηρεσία κατασκοπείας), όσο και της Σιν Μπετ, (υπηρεσία αντικατασκοπείας). Μια τρίτη επίσης παρόμοια ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών είναι η Αγκάφ που υπάγεται απ΄ ευθείας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, με αρμοδιότητα στον στρατιωτικό τομέα, τις επικοινωνίες και την ασφάλεια της μεθορίου. Το δε Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση σε όλες τις παραπάνω Υπηρεσίες. Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ διατηρεί κι αυτό επιμέρους παρόμοιες υπηρεσίες αστυνομικού κυρίως ενδιαφέροντος

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...