ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

02 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΥΒΑ: Άναψαν στην Θεσσαλονίκη 100 φαναράκια για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Χιλιάδες Τούρκοι σε παροξυσμό τραγουδούν το εμβατήριο του Κεμάλ Ατατούρκ για τον εορτασμό της Μικρασιατικής Καταστροφής.

 



Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΚΤΩ ΝΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ. ΕΝΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030. Η ΝΙΚΗΜΕΝΗ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΤΩ ΕΝΟΣ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ.


 

Καταγραφή

Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού λίγο μετά τις 20:00 μ.μ. στην πλατεία Λευκού Πύργου μαζί με εθελοντές της ΧΑΝΘ και προσκόπους άναψαν εκατό φαναράκια στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, γράφει το grtimes.gr.

 

Τη δράση πλαισίωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρυσίου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό «Φωτιές», ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης και έκλεψε τα βλέμματα μεγάλων και μικρών. Επίσης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τον ελληνισμό που ξεριζώθηκε. Αν μία πόλη όφειλε και οφείλει να τιμήσει τα γεγονότα εκείνα… αν μία πόλη έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή και τη φλόγα αναμμένη αυτή είναι η Θεσσαλονίκη. Η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία που υποδέχθηκε τους κατατρεγμένους. Τους πρόσφυγες, που με την εργατικότητα και την αξιοσύνη τους ανόρθωσαν και την Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επιπλέον, στη δράση συμμετείχε και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την πένθιμη κωδωνοκρουσία στους Ιερούς Ναούς της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.





Χιλιάδες Τούρκοι σε παροξυσμό τραγουδούν το εμβατήριο του Κεμάλ Ατατούρκ για τον εορτασμό της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Ο ενθουσιασμός του Εμβατηρίου Σμύρνης επεκτείνεται στο σύνολο της χώρας».
Χιλιάδες Τούρκοι τραγουδούν το εμβατήριο του Κεμάλ Ατατούρκ, δηλαδή το τουρκικό «Εμβατήριο της Σμύρνης».
«Ο ενθουσιασμός του Εμβατηρίου Σμύρνης επεκτείνεται στο σύνολο της χώρας», γράφει σε ανάρτησή της στο Twitter η τουρκική ιστοσελίδα aykiri.

Και προσθέτει, σύμφωνα με τα tourkikanea.gr: «Μετά από την Καισάρεια και το Ικόνιο όπου η Προεδρική Συμμαχία είχε αποσπάσει ρεκόρ ψήφων, εντυπωσιακές εικόνες και από τη Νίγδη. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο χιλιάδες νέοι τραγούδησαν το “Εμβατήριο Σμύρνης: Ζήτω ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, το όνομα σου θα γραφτεί σε πέτρες κοσμημάτων”».

Και με χιλιάδες παιδιά στην Αγία Σοφία

Η καταγραφή αυτή γίνεται λίγες μέρες μετά τις σοκαριστικές εικόνες που είχαν μεταδοθεί από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, όπου χιλιάδες παιδιά φώναζαν το γνωστό ισλαμιστικό σύνθημα «Αλλάχου άκμπαρ».

Οπως φαίνεται στο βίντεο, αρχικά κάποιος λέει στα παιδιά τη φράση «τεκμπίρ» και μετά όλα μαζί φωνάζουν «Αλλάχου άκμπαρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Σημειώνεται ότι πριν δύο ημέρες η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, συνεχάρη τους Τούρκους για τη νίκη τους κατά των Ελλήνων το 1922 και φυσικά για την Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Χρησιμοποίησε τις λέξεις: «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» στα τουρκικά, όπως γράφει η Turk Press, αλλά και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

4 σχόλια:



  1. Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση και καλούν την Αθήνα και την Άγκυρα να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.
    Για ακόμα μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Αθήνα και την Άγκυρα να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να αποφύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

    Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι τουρκικές αιτιάσεις για παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από την ελληνική πλευρά με λοκάρισμά τους από τους S-300: ισχυρισμοί που διατύπωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εχθρική ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διέψευσε εξαρχής με διαρροές τις τουρκικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια εναντίον της χώρας μας, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά της Τουρκίας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα στις τουρκικές δηλώσεις ότι η Ελλάδα παρενοχλεί όλο και περισσότερο τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο, αλλά προέτρεψαν τους δύο γείτονες να «επιλύσουν τις διαφορές (τους) διπλωματικά».
    Σύμφωνα λοιπόν με τη Daily Sabah, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ –μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας– δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις αναφορές και ενθάρρυνε «τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Όπως είπε, «καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Οι Αμερικανοί θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στην Κρήτη που θα στοχεύουν την Ρωσία»!
    Ένα επικίνδυνο σενάριο εγκατάστασης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Κρήτη με στόχο την Ρωσία, διακινούν οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες.

    Αν γίνει κάτι τέτοιο αυτομάτως η Κρήτη θα γινόταν στόχος για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα.

    Μάλιστα στο CNN Turk τράβηξαν περαιτέρω το σχοινί δείχνοντας την Κρήτη ως πιθανό σημείο σύγκρουσης, καθώς βρίσκεται πάνω στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.


    «Ίσως είναι προχωρημένες σκέψεις, αλλά υπάρχουν ερωτήματα αν τοποθετηθούν πυρηνικά (στην Κρήτη). Αφού στόχος θα είναι η Ρωσία», αναφέρει παρουσιάστρια του CNN Turk απευθυνόμενη στον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή, Μετέ Γιαράρ.

    Αυτός με τη σειρά του απαντά πως «πιθανό σημείο σύγκρουσης θα είναι η Κρήτη. Διότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη, ταυτίζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο».


    Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και τη διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
    «Πριν από τα S-300, πήγαν και στρατιωτικοποίησαν ένα- ένα τα νησιά. Πρώτα ένα όπλο, μετά δύο και πέντε. Αργότερα ένα νησί, δύο νησιά κτλ. Δεν τους έφτασε αυτό, πήγαν και διεκδίκησαν κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρις Αλεξίου: «Με αγαπούν οι Τούρκοι, ένας δήμος στη Σμύρνη έδωσε τ' όνομα μου σε μία λεωφόρο». ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΗΣ.
    ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑ ΜΑΣ ΧΩΜΑΤΑ ΠΙΣΩ.
    ΤΙ ΜΕΛΛΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟ ΛΑΟ;
    «Οι πρόγονοί μου είχαν καταγωγή από τις περιοχές της Σμύρνης, μεγάλωσα με τους Μικρασιάτες. Με αγαπούν οι Τούρκοι και σκέφτομαι συνέχεια αυτά που γίνονται μεταξύ των δυο χωρών. Ένας δήμος στη Σμύρνη έδωσε τ' όνομα μου σε μία λεωφόρο. Θυμάμαι να τραγουδάω το "Μια Πίστα Από Φώσφορο" και το κοινό να λέει το ρεφρέν στα τουρκικά».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6 Σεπτεμβρίου 1955. «Σεπτεμβριανά»: Στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη οι Τούρκοι καταστρέφουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Καταστράφηκαν 4.500 καταστήματα Ρωμιών, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. 16 Έλληνες Νεκροί στην Κωνσταντινούπολη. Στη Σμύρνη βίασαν και τις συζύγους των Ελλήνων αξιωματικών.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...