ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

04 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

 


Η Αίγυπτος διώχνει την Ελλάδα από την ανατολική Μεσόγειο: Ακύρωσε την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ – 13». Υποτίθεται λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά αυτός ήταν ένας λόγος παραπάνω για να γίνει η άσκηση.


Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΦΥΤΕΥΕΙ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ. ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ).


Η παραγωγή της Τουρκίας σε ελαιόλαδο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα της μαφιόζικης μπανανίας υποχωρεί και σ' αυτό το πεδίο.


Μόνο πέρυσι η Τουρκία παρήγαγε την ποσότητα ρεκόρ 421.000 τόνους ελαιόλαδου φέρνοντας τη χώρα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή. 


Αν και η φετινή σοδειά αναμένεται σημαντικά μειωμένη, με τους αρχικούς υπολογισμούς να μην ξεπερνούν τους 180.000 τόνους, οι παραγωγοί στη γειτονική χώρα θεωρούν ότι σε συνδυασμό με ότι έχει απομείνει από την περσινή παραγωγή, το διαθέσιμο ελαιόλαδο αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας και τις εξαγωγές της.

Αν εξαιρέσουμε 150.000 τόνους που εξήχθησαν και περίπου την ίδια ποσότητα που κατευθύνθηκε στην εσωτερική αγορά, η Τουρκία έχει στη διάθεσή της περί τις 180.000 τόνους ελαιόλαδο στις αποθήκες της. «Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να πετύχει περισσότερες εξαγωγές και να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση της δικής της αγοράς, σε σχέση με πέρυσι. Η Τουρκία συνεχίζει να διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ελαιόλαδου μετά την Ισπανία συνδυάζοντας την περσινή και τη φετινή παραγωγή», λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιόλαδου, Μουσταφά Ταν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η χαμηλή φετινή σοδειά ήταν εμφανής από τις αρχές Ιουλίου και σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αλλά και ο φυσικός κύκλος καρποφορίας που φέτος ήταν χαμηλός. Σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του ελαιόλαδου παγκοσμίως, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές στα μέσα Οκτωβρίου, δυσαρεστώντας τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς.

Παρόλα αυτά θεωρείται δεδομένο ότι το τουρκικό ελαιόλαδο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος στις ευρωπαϊκές αγορές. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφοδιάζει τους καταναλωτές παγκοσμίως με ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το συσκευασμένο, όπως έκανε και πέρυσι», λένε οι παραγωγοί στη γειτονική χώρα.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...