ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Ο Ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, Αμιχάι Ελιγιάχου, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, προχώρησε σε μία πολύ ανησυχητική δήλωση, λέγοντας ότι ο Στρατός της χώρας «έχει την επιλογή να ρίξει ατομική βόμβα» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η δήλωση αυτή από μόνη της είναι ανησυχητική, καθώς το Ισραήλ μπορεί να μην παραδέχτηκε ποτέ επισήμως ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά άπαντες γνωρίζουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μάλιστα το ισραηλινό δόγμα αποδέχεται την χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου στην περίπτωση που κινδυνέψει ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.
Να σημειωθεί πως ο Αμιχάι Ελιγιάχου δεν συμμετέχει στο Πολεμικό Συμβούλιο, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ και πως το χαρτοφυλάκιό του δεν αφορά άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις της Κνεσέτ, ενώ ο ίδιος έχει παραιτηθεί από το αξίωμά του ως βουλευτής.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και ακόμα και ο Μ.Νετανιάχου τόνισε ότι ο υπουργός είναι «εκτός πραγματικότητας» και τον απέκλεισε επ’ αόριστον από όλες τις μελλοντικές κυβερνητικές συσκέψεις.
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «φρικιαστικό και τρελό σχόλιο από έναν ανεύθυνο υπουργό» και ότι «ο Νετανιάχου πρέπει να τον απολύσει σήμερα το πρωί κιόλας».
Οι δηλώσεις περί ατομικής βόμβας δεν ήταν οι μοναδικές που προκάλεσαν αίσθηση, καθώς ο Αμιχάι Ελιγιάχου συνέχισε το λέγοντας ότι «η Γάζα δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης» και οποιαδήποτε πιθανότητα σύστασης ενός κράτους με την παλαιστινιακή σημαία «δεν θα έπρεπε να έχει κανένα δικαίωμα σε αυτή τη Γη».
Ερωτηθείς για την τύχη των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμιχάι Ελιγιάχου δήλωσε ότι «μπορούν να πάνε να ζήσουν στην Ιρλανδία ή στις ερήμους αν θέλουν. Τα τέρατα της Γάζας θα πρέπει να βρουν μια λύση μόνοι τους».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Έλληνας που επέστρεψε από τη Γάζα αποκαλύπτει: «Δεν υπάρχουν καταφύγια – Βομβαρδίζουν κόσμο που περιμένει για λίγο ψωμί»
ΑπάντησηΔιαγραφήΖ.Π.
Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 200 νεκροί από τους νυχτερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ απολογισμός αυτός αφορά μόνο την πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Ζ.Π.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Συναντήθηκε με εκπροσώπους Ισραηλινών οικογενειών που απήχθησαν στη Γάζα.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Είναι ώρα να αφήσουμε τα λόγια και να αρχίσουμε τα έργα».
Ζ.Π.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέφυγε με «ντρίπλα» την αγκαλιά του Αμερικανοϊουδαίου. Οι Αμερικανοί «καταπίνουν» τις συνεχείς τουρκικές προσβολές,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν από κοινού δηλώσεις και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να αποφεύγει με «ντρίπλα» την απόπειρα εναγκαλισμού του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ!
«Κάπως έτσι κράτησε αποστάσεις ο Φιντάν!» τιτλοφορείται δημοσίευμα του CNN Τurk.
«Ο Φιντάν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα. Δεν ανταποκρίθηκε στην αγκαλιά του Μπλίνκεν και του έσφιξε μόνο το χέρι» σημειώνει.
Στο βίντεο φαίνεται πως ο Α.Μπλίνκεν επιχειρεί να έρθει κοντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ και αυτός πραγματοποιεί περιστροφή του σώματός του στα αριστερά για να εμποδίσει την προσέγγιση.
Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά την γλώσσα του σώματος θα καταλάβει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είναι λίγο πολύ ανεπιθύμητος.
Η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα έληξε χωρίς δηλώσεις και διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Άντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.
Βασικό θέμα στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.
Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ.
Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.
Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδινή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν.
Βέβαια οι προσβολές των Τούρκων κατά των Αμερικανών ξεπερνούν κάθε όριο αφού, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε σε 4 χώρες σε μία ημέρα για να δει τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά αυτός «τον έστησε», έφυγε για την περιοχή καταγωγής του, την Ριζούντα του Πόντου «για να ξεκουραστεί».
Ενώ αρχικά είχαν απαντήσει οι Τούρκοι στο αίτημα συνάντησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «Θα εξετάσει το πρόγραμμά του και θα δει ο πρόεδρος αν μπορεί να σας δεχθεί» χθες ενημερώθηκε ο Μπλίνκεν, ότι ο Ερντογάν αναχώρησε… για το χωριό του!
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό στη Τουρκία επιπλέον 79 F-16!
Και μάλιστα πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δηλώνουν: «Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπόκειται σε καμία προϋπόθεση»!
To εξωφρενικό σε όλα αυτά είναι πως οι Αμερικανοί τα… δέχονται χωρίς να βγάζουν «κιχ».
Ζ.Π.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τη δήλωση Ισραηλινού υπουργού περί ρίψης ατομικής βόμβας στη Γάζας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Νετανιάχου ανέστειλε τη συμμετοχή του Αμιχάι Ελιγιάχου σε «κάθε κυβερνητική συνεδρίαση» μέχρι νεοτέρας.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε χθες η διπλωματία των ΗΠΑ τη δήλωση Ισραηλινού υπουργού περί ρίψης ατομικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από τη χρήση «ρητορικής μίσους».
«Ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση αποκήρυξαν αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες κι εμείς βρίσκουμε εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλα τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση να απέχουν από τη ρητορική μίσους που θα επέτεινε τις εντάσεις περαιτέρω», πρόσθεσε, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στο πυρηνικό υποβρύχιο που έστειλαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς» όπως έχει ανακοινώσει το Πεντάγωνο.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως αναστέλλεται η συμμετοχή του δεξιού υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου σε «κάθε κυβερνητική συνεδρίαση» μέχρι νεοτέρας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kol BaRama, ο υπουργός απάντησε πως «αυτή είναι μια επιλογή», όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα εξέταζε τη ρίψη «πυρηνικής βόμβας» στη Λωρίδα της Γάζας για να «σκοτωθούν όλοι».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας –η οποία, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, διεξήγαγε προκαταρκτικές επαφές ενόψει της αναγνώρισης του εβραϊκού κράτους–, καθώς και επικρίσεις εναντίον του Μ.Νετανιάχου διότι δεν απέπεμψε τον υπουργό.
Ο Αμιχάι Ελιγιάχου σε ανάρτησή του προσπάθησε να μαζέψει τη δήλωσή του λέγοντας ότι η αναφορά του σε ατομική βόμβα ήταν μεταφορική, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η απάντηση του Ισραήλ απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή.
Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού έκτοτε από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.
Ζ.Π.
Ζαχάροβα: «Η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού περί χρήσης πυρηνικών θέτει ένα τεράστιο αριθμό ερωτημάτων».
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κύριο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ φάνηκε να παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα, Τρίτη (7/11), πως η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού, ο οποίος φάνηκε ανοιχτός στην ιδέα να πραγματοποιήσει το Ισραήλ πυρηνικό πλήγμα στη Γάζα, «θέτει ένα τεράστιο αριθμό ερωτημάτων».
Προχθές, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τη συμμετοχή στις κυβερνητικές συνεδριάσεις του υπουργού Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, ο οποίος ανήκει σ’ ένα δεξιό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη για μια υποθετική πυρηνική επιλογή, ο Ελιγιάχου απάντησε: «Αυτός είναι ένας τρόπος». ideo
Η Μ.Ζαχάροβα τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι το Ισραήλ φάνηκε να παραδέχεται πως έχει πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ δεν παραδέχεται δημόσια πως διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει ότι το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.
«Ερώτημα αριθμός ένα – φαίνεται ότι ακούμε επίσημες δηλώσεις για παρουσία πυρηνικών όπλων;», δήλωσε η Μ.Ζαχάροβα.
Αν είναι έτσι, πρόσθεσε, «τότε πού είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και οι διεθνείς επιθεωρητές για τα πυρηνικά;»
Το σχόλιο του Ελιγιάχου καταδικάσθηκε γρήγορα από όλο τον αραβικό κόσμο, σκανδάλισε ισραηλινούς παρουσιαστές, χαρακτηρίσθηκε «απαράδεκτο» από Αμερικανό αξιωματούχο και το Ιράν ζήτησε μια ταχεία διεθνή απάντηση.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να αναλάβουν άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλισθεί αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ. Αύριο είναι αργά», έγραψε χθες, Δευτέρα, στην πλατφόρμα X ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Ζ.Π.