Το κωμικό θα ήταν οι έλληνες εφοπλιστές να αγοράσουν εμπορικά πλοία που κινούνται με πυρηνικό αντιδραστήρα και η ίδια η Ελλάδα να μην έχει πυρηνικούς αντιδραστήρες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Φανταστείτε το λιμάνι του Πειραιά γεμάτο από εμπορικά πλοία με πυρηνικούς αντιδραστήρες και η έρμη Ελλάδα να μην έχει κανένα πυρηνικά αντιδραστήρα, την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία θα έχει 4, η Βουλγαρία 8, τα Βουλγαροσκόπια 2 και η Αλβανία 3.
Εμπορικά πλοία με πυρηνική ενέργεια: Σύντομα κοντά σας!
ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛΟΙΟ
Πυρηνοκίνητο πλοίο (nuclear ship) (NS) χαρακτηρίζεται το πλοίο εκείνο που χρησιμοποιεί ως μέσον πρόωσης πυρηνική ενέργεια. Αποτελεί την τελευταία εξέλιξη μέσου πρόωσης των μηχανοκινήτων πλοίων.
Τα πλοία αυτά σε ειδικό διαμέρισμα πρώραθεν του μηχανοστασίου φέρουν πυρηνικό αντιδραστήρα τύπου PWR που θέτει σε κίνηση τις ηλεκτρομηχανές (τουρμπίνες).
Σχετικές μελέτες εφαρμογής επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας ως μέσον πρόωσης εμπορικών πλοίων ξεκίνησαν πολλές Χώρες. Σημαντικότερες ήταν των Γερμανών με την ναυπήγηση του μεταλλευματοφόρου "Otto Hahn", των Κινέζων με το επιβατηγό "Zan Than", των Ρώσων με το Παγοθραυστικό "Λένιν" και των Αμερικανών με το φορτηγό πλοίο γραμμής (λάινερ) "Savannah" που ναυπηγήθηκε το 1962.
Η πειραματική αυτή χρήση στα εμπορικά πλοία δεν πέτυχε όμως και το τελειότερο απ΄ όλα τα παραπάνω, το αμερικανικό "Σαβάννα" αποσύρθηκε από την εκμετάλλευσή του ως "λίαν αντιοικονομικό".
Αντίθετα όμως η εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας ως μέσον πρόωσης πολεμικών πλοίων υπήρξε μάλλον επιτυχής πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ατυχημάτων) ιδίως σε υποβρύχια και αεροπλανοφόρα για τα οποία η έννοια "ακτίνα δράσης" (δηλαδή μέγιστη απόσταση χωρίς ανεφοδιασμό) παραμένει άγνωστος!
Πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο που ναυπηγήθηκε ήταν το αμερικανικό υποβρύχιο "USS Nautilus (SSN-571)" το 1954.
Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας ως καύσιμο είναι ο μεγάλος στόχος αλλά και το μεγάλο στοίχημα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και για τα μεγάλα κράτη. Φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, αιολική, ηλιακή, πυρηνική ενέργεια και υδρογόνο οι εναλλακτικές μορφές καυσίμου που μελετά η ναυτιλιακή βιομηχανία και πειραματικά χρησιμοποιεί.
Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται η πιο καθαρή παγκοσμίως.
Προσπάθειες έγιναν για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας σε εμπορικά πλοία. Όμως ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας ήταν το μεγάλο κόστος λειτουργίας, που καθιστούσε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας οικονομικά ασύμφορη.
Το θέμα επανέφερε δυναμικά ο Μπίλι Γκέιτς ο οποίος δεν πρωταγωνιστεί μόνο για την τεχνολογία και τα εμβόλια αλλά διεκδικεί θέση και στη ναυτιλία.
Η τελευταία φορά που φορτηγό πλοίο υπό σημαία ΗΠΑ ταξίδεψε με πυρηνική
ενέργεια ήταν πριν από 60 χρόνια.
Αν ο Μπίλ Γκέιτς προχωρήσει το σχέδιό του τότε οι ωκεανοί θα γεμίσουν με
πυρηνοκίνητα εμπορικά πλοία.
Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη υποστηρίζει την πυρηνική
ενέργεια από το 2008 με την καινοτόμο εταιρεία Terrapower.
Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Core-Power που έχει έδρα στο Λονδίνο η οποία αναπτύσσει μπαταρίες πυρηνικής ενέργειας για τεράστια πλοία καθώς και οικολογικά συνθετικά καύσιμα για μικρότερου μεγέθους.
Η ομάδα έχει καταθέσει την πατέντα στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας
για να ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης έως 50% του κόστους ώστε να
κατασκευάσει έναν θαλάσσιο αντιδραστήρα μεσαίου μεγέθους για την
ποντοπόρο ναυτιλία.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί, πρόκειται για τεχνολογία η οποία θα αλλάξει
το παιχνίδι game-changing technology τόσο στη ναυτιλία όσο και
εν γένει στη βιομηχανία και θα τις βοηθήσεις στη μετάβασή τους στην εποχή της
καθαρής ενέργειας.
Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια περισσότερα από 60.000 πλοία που αποτελούν τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο θα πρέπει να καίνε καύσιμα με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον ΙΜΟ-Διεθνές Ναυτιλιακό Οργανισμό έως το 2050 η εκπομπή αερίων από τα πλοίων πρέπει να έχει μειωθεί στο 50% σε σύγκριση με το 2008.
Η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο Μπίλ Γκέιτς μπορεί να πετύχει τον στόχο ενισχύοντας την παραγωγή πράσινων καυσίμων για μικρότερα πλοία και εξελίσσοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των πυρηνικών μπαταριών ενέργειας πάνω στο πλοίο.
Στόχος της κοινοπραξίας είναι να ξεκινήσει τη δεύτερη «πυρηνική εποχή» όπου οι κλιματολογική αλλαγή θα είναι η κινητήριος δύναμη για όλες τις εξελίξεις όσο αφορά τα ενεργειακά θέματα.
Η κοινοπραξία έχει σχέδια που θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα διαρκέσει από το 2024-2028.
Τα υπάρχοντα μικρά εμπορικά πλοία που είναι περίπου 40.000 θα μετατραπούν ώστε να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα μηδενικού άνθρακα, που παράγονται από επίγεια ή πλωτά εργοστάσια παραγωγής χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια.
Τα πλοία θα χρησιμοποιούν την τρέχουσα τεχνολογία κινητήρων αλλά θα χρησιμοποιούν μηχανές double fuel που θα έχουν τη δυνατότητα να καίνε και καύσιμα μηδενικού άνθρακα για να επιτύχουν τους αυστηρούς στόχους εκπομπών αέρα έως το 2030.
Η δεύτερη φάση θα αρχίσει ε από το 2028 και μετά και αφορά τα τότε νεότευκτα και μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία τα οποία θα μπορούν να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια από «πυρηνικές μπαταρίες» που θα βρίσκονται πάνω στο πλοίο. Τέτοιες μπαταρίες μπορούν να κινούν το πλοίο «εφ’ όρου ζωής» χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση και με μηδενικές εκπομπές αερίων. Θα είναι τα μεγαλύτερα γρηγορότερα και με ελάχιστο λειτουργικό κόστος πλοία που θα αλλάξουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τους όρους του παιχνιδιού.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους ειδικού η επιλογή του κατάλληλου καυσίμου αποτελεί ίσως την πιο σημαντική απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι πλοιοκτήτες, προκειμένου τα πλοία τους να ευθυγραμμιστούν με τις νέες παγκόσμιες προδιαγραφές.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας
«Εφαρμογές της Πυρηνικής Τεχνολογίας στη Βιομηχανία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας»
(Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ όπως εγκρίθηκε με την απόφαση Α155/Σ11/14.04.2009 της Διοικούσας Επιτροπής
Μέλη Ομάδας Εργασίας: Μ. Αντωνόπουλος-Ντόμης (ΜΗΜ) Χ. Βλαχοκώστας (ΜΜ)Σ. Κιαρτζής (ΗΜ) Π. Μπίλλιας (ΠΜ) Π. Σαμαράς (ΧΜ) Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2009
Η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ «Εφαρμογές της Πυρηνικής Τεχνολογίας στη Βιομηχανία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» υιοθετεί, θέση παρόμοια με αυτή που διατυπώθηκε το 1980 από τον τότε Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ευάγγελο Κουλουμπή, στην εισήγησή του σε ημερίδα με τίτλο «Εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρος ισχύος (1980: Αθήνα. σελ. 4), και αναφέρει ότι: «ΤοΤ.Ε.Ε. πιστεύει ότι το ενεργειακό πρόβλημα πρέπει να θεωρηθεί και μελετηθεί σφαιρικά και όχι μονοδιάστατα και αποσπασματικά (π.χ. πυρηνική ενέργεια ή πετρελαϊκή πολιτική). Έτσι το Τ.Ε.Ε. δεν είναι αντίθετο στην εγκατάσταση Πυρηνικού Εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας με την προϋπόθεση ότι αυτή στηρίζεται σε πλήρη μελέτη του θέματος ενταγμένη στην ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της χώρας.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Μ.Σ "ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Διπλωματική εργασία»
Πυρηνικοί Αντιδραστήρες για την Κίνηση Πλωτών Μέσων Οφέλη και προβλήματα από τη χρήση τους
Επιμέλεια: Χρήστος Γ. Καρράς Επιβλέπων Καθηγητής: Ευάγγελος Π. Χίνης , Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας
ΑΘΗΝΑ 2015
Συμπεράσματα
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σχεδόν καθημερινό θέμα συζήτησης στα μέσα ενημέρωσηςαλλά και στην καθημερινότητα. Τα αίτια έντασης του φαινομένουκαθώςκαι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτό οφείλονται σε πολλές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Έτσι για την πρόληψη και τον περιορισμό του φαινομένου στο πλαίσιο μιας πράσινης ανάπτυξης, καθημερινά λαμβάνονται αποφάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης ορυκτών-συμβατικών καυσίμων, όπως ο σχεδιασμός και η επιλογή της θέρμανσης που θα εγκατασταθεί σε ένα νέο σπίτι ή πόση θα είναι η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου κ.α. Με τις αποφάσεις αυτές που στόχο έχουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, άρα και την κατανάλωσηορυκτών καυσίμων, ανάλογα θα μειωθεί και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι εμπλεκόμενοι στους διάφορους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με επίγνωση της κοινής ωφέλειας που απορρέει από την πράσινη ανάπτυξη, ακολουθούν περιβαλλοντικούς κανονισμούς που θεσπίζονται μέσω των διεθνών οργανισμών. Οι κανονισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται με ευαισθησία εφ’ όσον επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον αλλά ακόμα και το λειτουργικό κόστος ενός πλοίου.
Ως γνωστό στα πλοία η πλειοψηφία των συστημάτων πρόωσης που χρησιμοποιούνται είναι μηχανές εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν βαρύ πετρέλαιο ή ντίζελ. Η αύξηση όμως της τιμής των καυσίμων, οι ισχυρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μηχανών στα πλοία και οι νέοι κανονισμοί μαζί με τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων, έχουν αλλάξει το τοπίο του ανταγωνισμού. Δηλαδή ένα πλοίο που ήταν προηγμένης τεχνολογίας και οδηγούσε τον ανταγωνισμό πριν από 5 χρόνια τώρα αναμένεται να μείνει πολύ πίσω από αυτόν, ενώ σε άλλα 5 χρόνια η μείωση της ανταγωνιστικότητάς του θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια της αξίας του ως περιουσιακό στοιχείο. Ως εκ τούτου, το μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης στον τομέα της ναυτιλίας. Στους μελλοντικούς στόχους όσων εμπλέκονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων CO2από τα πλοία, προκειμένου να πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις που προέρχονται από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και αφορούν τη μείωση των αέριωνρύπων και η σχεδίαση των νέων πλοίων να γίνεται σύμφωνα με τους δύο δείκτες εκπομπών CO2το «Δείκτη Σχεδιασμού Ενεργειακής Απόδοσης» (Energy efficiency Design Index,EEDI) και τον «Ενεργειακό Δείκτη Επιχειρησιακής Απόδοσης» (Energy Efficiency Operational
ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΥΚΛΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΥΝΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ.
ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΕΠ' ΑΥΤΟΥ.
Η ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΚΡΟΑΤΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΜΥΤΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ.
Ο EEDI χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του σχεδιασμού της προωστήριας εγκατάστασης και του σκάφους, ενώ ο ΕΕΟΙ χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τον χειρισμό στην ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών επί του πλοίου. Ο στόχος είναι τα μελλοντικά πλοία να σχεδιάζονται με δείκτη που σταδιακά θα μειωθεί κατά την περίοδο 2012 -2018 ώστε να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο του 70% συγκριτικά με το 100% του μέσου δείκτη σχεδιασμού που ισχύει σήμερα. Δεδομένου ότι η μείωση των εκπομπών CO2είναι περίπου ισοδύναμη με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, ο στόχος για τους κατασκευαστές στα νεότευκτα πλοία θα αντιστοιχεί περίπου σε 30% μείωση στην κατανάλωση καυσίμων ανά ταξίδι κατά μέσο όρο υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας.Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότιη αποδοτικότητα του πλοίου υπολογίζεται λαμβάνοντας το μέσο λειτουργικό κόστος ανά μίλι, ενώ το CO2που προέρχεται από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες αντιστοιχεί στο 4% σε παγκόσμια κλίμακα μεταφερόμενου φορτίου. Επιπλέον, η ναυτιλία όσον αφορά τη μεταφορά ενός τόνου φορτίου ανά μίλι έχει το χαμηλότερο ποσοστό εκπομπών CO2σε σύγκριση με όλες τις άλλες συμβατικές μορφές μεταφοράς.Οι τιμές αυτές ισχύουν και για την κατανάλωση καυσίμου επομένως και για τα επίπεδα των άλλων ρύπων, ώστε η ναυτιλία να μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων με τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Για να αντιμετωπιστούν οι μεταβολές στην αγορά του εμπορίου και του οικονομικού περιβάλλοντος της ναυτιλίας, ο σχεδιασμός των νέων πλοίων θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό τους, ώστε κατά τη λειτουργία τους τα πλοία να είναι ενεργειακά και οικονομικά πιο αποδοτικά. Σε αυτά τα πλοία εφαρμόζονται οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν τις βελτιωμένες υποδομές της ξηράς.
Η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα που εγκαθίσταται σε ένα πλοίο με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για την πρόωσή του βασίζεται στην πυρηνική σχάση, όπου πραγματοποιείται το σπάσιμο του πυρήνα ενός ατόμου και η δημιουργία νέων μικρότερου μαζικού αριθμού πυρήνων ενέργειας σύνδεσης αθροιστικά μεγαλύτερης του αρχικού.Η διάσπαση του ατόμου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή θερμικής ενέργειας και την εκπομπή ακτινοβολίας -γ. Τα στοιχεία του πυρήνα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ώστε ο ανεφοδιασμός ενός πλοίου να είναι απαραίτητος μια φορά περίπου κάθε δέκα χρόνια.
Έτσι τα πλοία με πυρηνικό αντιδραστήρα είναι ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες στην προμήθεια των καυσίμων σε κάθε λιμάνι εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό την δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία ανεφοδιασμού πετρελαίου στη λειτουργική διάρκεια της ζωής ενός πλοίου.
Αν και το κόστος κατασκευής των πυρηνικών στοιχείων καυσίμου είναι υψηλό, το συνολικό κόστος του είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ότι το κόστος των ορυκτών καυσίμων που απαιτείται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας. Μια μικρή ποσότητα πυρηνικών καυσίμων παρέχει ενέργεια ισοδύναμη με πενήντα εκατομμύρια φορές την ποσότητα άνθρακα ή πετρελαίου. Συνυπολογίζοντας το χαμηλό κόστος καυσίμων, τις σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων και την εξάλειψη των ανησυχιών για την ασφάλεια του πληρώματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η δημοτικότητα της τεχνολογίας πρόωσης των πλοίων με πυρηνική ενέργεια να αυξάνεται συνεχώς.Η θερμότητα που παράγεται από την πυρηνική σχάση στον αντιδραστήρα είναι η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την πρόωση και την λειτουργία του πλοίου. Για τη διαχείριση αυτής της ενέργειας, ο πυρηνικός σταθμός πρόωσης κατά τη λειτουργία του απαιτεί την συνεχή υπό πίεση επανακυκλοφορία του νερού, ενώ το όλο σύστημα περιέχει δύο υποσυστήματα το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο Το πρωτοβάθμιο σύστημα, αποτελείται από τον αντιδραστήρα, τις αντλίες και την μονάδα παραγωγής του ατμού. Η θερμότητα που εκπέμπεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού που κυκλοφορεί με μεγάλη πίεση στα στοιχεία που τον περιβάλλουν (για να αποφευχθεί η ατμοποίηση σε αυτό το στάδιο). Το ζεστό νερό στη συνέχεια οδηγείται στα στοιχεία της μονάδας παραγωγής ατμού, όπου μεταδίδει τη θερμότητα στο νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας που κυκλοφορεί εξωτερικά των στοιχείων, χωρίς να αναμιχτεί με αυτό και επιστρέφει στον αντιδραστήρα για επαναθέρμανση. Με τη μετάδοση της θερμότητας ατμοποιείται το νερό που υπάρχει εξωτερικά των στοιχείων και ο ατμός παρέχεται στο δευτεροβάθμιο σύστημα.Το δευτεροβάθμιο σύστημα, αποτελείται από τον κύριο ατμοστρόβιλο, τους μειωτήρες με το σύστημα της κίνησης προς την προπέλα, την ηλεκτρογεννήτρια που κινείται από ατμοστρόβιλο, τη συσκευή συμπύκνωσης των εξατμίσεων ατμού και τις αντλίες που τροφοδοτούν τη μονάδα παραγωγής ατμού.Η τεράστια ποσότητα ατμού που παράγεται στο πρωτοβάθμιο σύστημα χρησιμοποιείται για την λειτουργία του ατμοστρόβιλου, που συνδέεται με το σύστημα κίνησης της προπέλας και της γεννήτριας για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εξατμίσεις των ατμοστροβίλων συμπυκνώνονται και επιστρέφουν ως τροφοδοτικό νερό στη μονάδα παραγωγής ατμού, ενώ το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται αποθηκεύεται σε μπαταρίες, για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του πλοίου.
Εμπορικά πλοία με πυρηνική ενέργεια: Σύντομα κοντά σας!
Στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.λπ.) αναμφίβολα θα αυξηθούν και θα συμβάλουν στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Τεράστια ηλιακά και αιολικά παράκτια πάρκα είναι στα σκαριά σε πολλές χώρες. Στον τομέα των μεταφορών, όμως, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν δύνανται να συνεισφέρουν σημαντικά. Εκεί τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται να είναι αναγκαία για πολλά χρόνια ακόμα. Ή ίσως υπάρχει μία ακόμα λύση…
Στις μεταφορές, ιδίως για τα πλοία, πολλά ακούγονται για τα λεγόμενα «εναλλακτικά» καύσιμα. Το LNG, το υδρογόνο, η μεθανόλη, η αμμωνία κ.λπ. παρουσιάζονται ως τα καύσιμα του μέλλοντος. Και επειδή τελευταία γίνεται όλο και πιο σαφές ότι κανένα από αυτά δεν επιφέρει πραγματικές μειώσεις στις εκπομπές CO2 έναντι των συμβατικών καυσίμων (θυμίζουμε ότι όλα παράγονται από το φυσικό αέριο), τώρα ονομάζονται «μεταβατικά», με την ελπίδα ότι κάποτε θα μπορέσουν να παραχθούν από βιομάζα-βιοαέριο ή από ηλεκτρόλυση του νερού. Η τελευταία (ηλεκτρόλυση), για να παραγάγει υδρογόνο, απαιτεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού ο οποίος, για να είναι πραγματικά «πράσινο» το υδρογόνο, πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ούτε αρκετή παραγωγή βιοαερίου ούτε αρκετός ανανεώσιμος ηλεκτρισμός προβλέπεται να υπάρχουν σύντομα για την παραγωγή του τεράστιου όγκου υγρών καυσίμων που απαιτούν οι μεταφορές.
Με αυτά τα δεδομένα, ότι δηλαδή ρεαλιστικά δεν προβλέπεται σύντομα απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τι άλλο θα μπορούσε να ωθήσει τις μεταφορές γρήγορα προς το «ιερό δισκοπότηρο» των μηδενικών εκπομπών CO2; Εγώ θεωρώ πως η πυρηνική ενέργεια είναι μια απόλυτα ρεαλιστική λύση. Ποια πυρηνική ενέργεια όμως; Η πυρηνική ενέργεια που θα αναφέρω κατωτέρω δεν έχει καμία σχέση με την πυρηνική ενέργεια που γνωρίζει το ευρύτερο κοινό και καμία σχέση με Τσερνόμπιλ και Φουκουσίμα.
Είναι γεγονός ότι οι αντιδράσεις στο άκουσμα της πυρηνικής ενέργειας είναι αρνητικές. Ποια θα ήταν όμως η αντίδραση του κοινού όταν γίνει γνωστό ότι μπορεί να κατασκευαστούν σύντομα πυρηνικοί αντιδραστήρες πολύ μικρού μεγέθους (π.χ. 2 x 5 μ.), -50 MW, χωρίς πιθανότητα κατακρήμνισης (meltdown), χωρίς ανάγκη ενεργής ψύξης, τελείως κλειστοί, χωρίς ανάγκη συντήρησης και ανατροφοδοσίας για 15-20 χρόνια, και με ελάχιστα ή καθόλου ραδιενεργά κατάλοιπα στο τέλος της ζωής τους, ενώ θα κοστίζουν μόνο 8-10 εκατ. δολάρια; (Για σύγκριση, οι τωρινές μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν κόστος της τάξεως των 3-4 εκατ. δολαρίων, ενώ το κόστος καυσίμων για ένα, π.χ., Panamax πλοίο είναι της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων στη ζωή του πλοίου.) Μιλάμε για αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς (η Φουκουσίμα π.χ. είναι δεύτερης). Οι αντιδραστήρες αυτοί δεν ψύχονται με νερό, το οποίο χρειάζεται αντλίες, οι οποίες όταν σταματήσουν επέρχεται τήξη του αντιδραστήρα (Φουκουσίμα). Η ψύξη τους είναι με υγρό μέταλλο (π.χ. μόλυβδος) ή λιωμένο αλάτι ή ήλιον και είναι τελείως φυσική-παθητική (ούτε αντλίες ούτε ηλεκτρισμός ούτε αυτοματισμοί χρειάζονται). Ό,τι και να συμβεί, ο αντιδραστήρας είναι αδύνατον να ανεβάσει θερμοκρασία πέραν του σχεδιασμού.
Επιπλέον, αντί για εμπλουτισμένο ουράνιο, χρησιμοποιούν ως καύσιμο απλό ουράνιο ή και θόριο (το οποίο δεν είναι ραδιενεργό) ή ακόμα και τα απόβλητα από τα σημερινά πυρηνικά εργοστάσια ή τα πυρηνικά όπλα εν αχρηστία. Επειδή δύνανται να καταναλώσουν το καύσιμό τους σχεδόν τελείως, τα όποια απόβλητα παραμένουν ραδιενεργά μόνο για 300 χρόνια (ενώ των συνήθων αντιδραστήρων για 100.000 χρόνια). Οι τωρινοί αντιδραστήρες δεύτερης γενιάς παράγουν 20 τόνους απόβλητα τον χρόνο, ραδιενεργά για 100.000 χρόνια. Ένας 500 ΜW αντιδραστήρας τέταρτης γενιάς παράγει μόνο 4 κιλά τον χρόνο, ραδιενεργά για 300 χρόνια. Υπολογίζεται ότι, με την πρόοδο της τεχνολογίας, δεν θα υπάρχει καθόλου ραδιενέργεια στο τελικό υπόλειμμα καυσίμου. Φυσικά, από τέτοιους αντιδραστήρες δεν μπορούν να παραχθούν πυρηνικά όπλα (και αυτός ήταν ο λόγος που οι μελέτες τους σταμάτησαν το 1960 υπέρ των σημερινών αντιδραστήρων). Το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από αυτούς τους μίνι αντιδραστήρες είναι 5-10 λεπτά ανά kWh, παρόμοια δηλαδή με τα κόστη της αιολικής ενέργειας.
Σήμερα υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι μικρο-αντιδραστήρων τέταρτης
γενιάς, άλλοι σε κατάσταση κατασκευής πρωτοτύπων και άλλοι στα τελικά
στάδια σχεδιασμού, με διάφορες χώρες και κοινοπραξίες μεγάλων εταιρειών
να εμπλέκονται.
Οι περισσότεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο τα τωρινά πυρηνικά
όπλα, κάτι που θα ικανοποιούσε όλες τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη
για τα επόμενα 500 χρόνια! Οι αντιδραστήρες αυτοί μαζί με τον εξοπλισμό
τους (μικρο-τουρμπίνες κ.λπ.) μπορούν να παράγουν υπερκρίσιμο ατμό ή
υπερκρίσιμο CO2, που κινεί μικρές τουρμπίνες για κίνηση προπέλας ή
τροφοδοσία ηλεκτρισμού-μπαταριών. Καμία ανθρώπινη επέμβαση δεν
απαιτείται κατά τη λειτουργία. Στο τέλος της ζωής του, ο αντιδραστήρας
θα αποσύρεται και θα αντικαθίσταται με άλλον. Φυσικά, οι αντιδραστήρες
τέταρτης γενιάς στη στεριά θα μπορούν να παράγουν, εκτός από άφθονη
ηλεκτρική ενέργεια, εύκολο και άπλετο υδρογόνο με θερμοχημική παραγωγή
(διάσπαση ύδατος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιώντας κύκλους
χημικών αντιδράσεων αντί για ηλεκτρόλυση).
Ας αναλογιστούμε τις δυνατότητες που δίνει στους ναυπηγούς η απεριόριστη διαθεσιμότητα ενέργειας σε ένα πλοίο. Θα μπορούσαν τα πλοία, για παράδειγμα, να γίνουν πολύ ταχύτερα, ακόμα και υδροπτέρυγα ή hovercrafts, όπως αναφέρει παλαιότερο άρθρο του The Maritime Executive. Τα τεράστια hovercrafts (που λειτουργούν και στη στεριά) θα μπορούσαν να προσεγγίζουν μέσα σε αεροδρόμια –ιδίως αυτά κοντά στα παράλια– για τη μεταφορά ή την ανταλλαγή φορτίων με αεροπλάνα και τρένα.
Σίγουρα θα χρειαστούν μερικά (5 έως 10) χρόνια έως ότου οι μικρο-αντιδραστήρες αυτοί δοκιμαστούν και αποδείξουν την ασφάλειά τους και άλλα τόσα για την ευρεία παραγωγή τους. Θεωρώ όμως ότι –όπως και τα αυτόνομα πλοία– η διάδοσή τους θα είναι θέμα χρόνου.
Απόσπασμα από το άρθρο του Πάνου Ζαχαριάδη με τίτλο «Εμπορικά πλοία με πυρηνική ενέργεια: Σύντομα κοντά σας!», Ναυτικά Χρονικά, Ιανουάριος 2020
Isalos.net
Ποια καύσιμα διαμορφώνουν το μέλλον της ναυτιλίας
Την τέταρτη έκδοση της έκθεσής του με τίτλο «Maritime Forecast to 2050» δημοσίευσε πρόσφατα ο νηογνώμονας DNV GL.
Σκοπός της εν λόγω έκθεσης είναι η πλήρης ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών της ναυτιλίας, και κυρίως των πλοιοκτητών, σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις στην προσπάθεια περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ναυτιλιακού κλάδου.
Η έκθεση αναλύει τριάντα διαφορετικά πιθανά σενάρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη πιθανές διαφοροποιήσεις στον στόλο, στη χρήση καυσίμων και στις εκπομπές άνθρακα έως και το 2050. Ακόμη, δεκαέξι διαφορετικά είδη ναυτιλιακών καυσίμων και δέκα τεχνολογικά συστήματα καυσίμων παρουσιάζονται εκτενώς στην εν λόγω έκθεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του DNV GL, Knut Ørbeck-Nilssen, δήλωσε: «Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η εύρεση βέλτιστων λύσεων προς την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθίσταται πλέον ο καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της ναυτιλίας».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο νορβηγικός νηογνώμονας, η επιλογή του κατάλληλου καυσίμου αποτελεί ίσως την πιο σημαντική απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι πλοιοκτήτες, προκειμένου τα πλοία τους να ευθυγραμμιστούν με τις νέες παγκόσμιες προδιαγραφές.
Η έκθεση αναφέρει πως μέχρι στιγμής καθίσταται δύσκολο να χαρακτηριστεί ένα και μόνο καύσιμο ως το καταλληλότερο για τους περιβαλλοντικούς στόχους της ναυτιλίας. Τα ορυκτά καύσιμα LNG φαίνεται να έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων μέχρι να επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί περί το 2030-2040.
Ωστόσο, κατά το 2050, καύσιμα όπως η αμμωνία και η βιοαιθανόλη αναμένεται να αποτελέσουν τις πιο ελκυστικές επιλογές, καθότι συνιστούν πολλά υποσχόμενες λύσεις μακροπρόθεσμα.
Έκπληξη προκαλούν οι εκτιμήσεις για το υδρογόνο ως ναυτιλιακό καύσιμο, καθώς, συμφώνα με τον DNV GL, το κόστος του καυσίμου αυτού καθαυτό, καθώς και των τεχνολογικών συστημάτων που χρειάζονται για την εφαρμογή του σε πλοία, ενδεχομένως να αποτρέψει πολλούς από το να το επιλέξουν. Ωστόσο, το υδρογόνο παραμένει στο παιχνίδι, καθώς αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των προαναφερθέντων καυσίμων.
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά
Φωτό: www.dnvgl.com
O ελληνόκτητος στόλος στην κορυφή
Ο ελληνόκτητος στόλος συνεχίζει να προελαύνει στα διεθνή ύδατα και η ελληνική εμπορική ναυτιλία εξακολουθεί να κρατά τα ηνία παγκοσμίως και να πρωταγωνιστεί αδιάλειπτα στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο.
Τελευταία «απόδειξη» του ανωτέρου αποτελεί η έκθεση της UNCTAD «Review of Maritime Transport 2020», η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έκθεση ο ελληνόκτητος στόλος βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως σε όρους χωρητικότητας, η οποία αγγίζει τα 363.854.232 dwt.
Ο ελληνόκτητος στόλος σε αριθμό αγγίζει τα 4.648 πλοία.
Με μεγάλη απόσταση από τον πρώτο ακολουθεί ο ιαπωνικών συμφερόντων στόλος με 3.910 πλοία συνολικής χωρητικότητας 233.134.877 dwt ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κινεζικών συμφερόντων στόλος, αποτελούμενος από 6.869 πλοία χωρητικότητας 228.376.872 dwt.
Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης, η UNCTAD εκτιμά ότι το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο θα μειωθεί κατά 4,1% φέτος ως απόρροια της πανδημίας. Για το 2021 εκτιμά ότι το διά θαλάσσης εμπόριο θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος και θα αναπτυχθεί κατά 4,8% δεδομένου ότι θα υπάρξει μια κάποια οικονομική ανάκαμψη.
Στα highlights για την πορεία του θαλάσσιου εμπορίου και τη ναυτιλία το 2019 συγκαταλέγονται τα εξής:
– Το εμπόριο iron ore μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως λόγω του δυστυχήματος σε ορυχείο της Vale
– H Βραζιλία ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ως κορυφαίος εξαγωγέας σιτηρών
– Τα λιμάνια επιδεικνύουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για βελτίωση της σύνδεσης με την ενδοχώρα
– Παναμάς, Λιβερία και Νήσοι Μάρσαλ παραμένουν τα κορυφαία κράτη σημαίας
σε όρους πλοίων που εγγράφησαν. Έως την 1η Ιανουαρίου τα τρία αυτά
νηολόγια αντιπροσώπευαν το 42% του παγκόσμιου τονάζ και το 33,6% σε
όρους αξίας πλοίων.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η έκθεση της UNCTAD «Review of Maritime Transport» πραγματοποιείται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει στοιχεία για τις τέσσερις ναυτιλιακές αγορές αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Εν μέσω lockdown και έντασης με την Τουρκία, ο Μηταράκης δεκαπλασιάζει το hotspot στον Έβρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπεσταλμένος του Μηταράκη στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, διαπραγματεύθηκε αγορά οικοπέδων για επέκταση του ΚΥΤ!
Μέσα στο lockdown και ενώ οι πολίτες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωράει...
την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με την ανοχή του δημάρχου Ορεστιάδας και Προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη.
Σε αντίθεση με το προεκλογικό του σύνθημα, ο Δήμαρχος παίζει άσχημα παιχνίδια με τη Πόλη του
Στις 16 Νοεμβρίου, βρέθηκε στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας απεσταλμένος του κ.Μηταράκη, ο Θεόφιλος Αμανατίδης που είναι μηχανικός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα. Συγκέντρωσε περίπου 10 ιδιοκτήτες χωραφιών τα οποία βρίσκονται δίπλα στο ΚΥΤ Φυλακίου και τους πρότεινε να τα πουλήσουν ως οικόπεδα, προκειμένου να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων και να τοποθετηθούν αρχικά εκεί τα κοντέινερ που ήδη έφτασαν στους χώρους των ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ ως δωρεά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Με πρόσχημα την χρησιμοποίηση τους για διαμονή όσων βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό. Αυτό είχε άλλωστε επικαλεστεί και ο εκπρόσωπος της στον Έβρο Μαργαρίτης Πετρετζίκης.
Το Σεπτέμβριο ο Μηταράκης είχε μιλήσει για ΚΥΤ «τύπου Σάμου». Στη Σάμο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5.000 λαθρομετανάστες. Δηλαδή θα βάλει άλλους 5.000 (από 500 περίπου που έχει τώρα) σε δομή μια ανάσα από τα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία, εν καιρώ που είμαστε ήδη σε πολεμικό συναγερμό, με τα τερτίπια του Ερντογάν;
Αντί να σκεφτεί την Εθνική Κυριαρχία της Πατρίδας του ο κ.Υπουργός σκέφτεται μόνο πως θα ευχαριστήσει τις ΜΚΟ, την Ε.Ε και τον ΔΟΜ;…
Θέλει πολύ μυαλό να σκεφτεί ότι θα σπείρει στη πλάτη του Στρατού μας, τζιχαντιστές και Τούρκους πράκτορες;
Μυαλό δεν έχουν ο Υπουργός και ο Δήμαρχος (και όσοι ακόμα συμφωνούν με αυτό) ή να σκεφτούμε κάτι άλλο;
Φυσικά αυτό ΔΕΝ αποτελεί θέμα για τα “μεγάλα” ΜΜΕ.
EVROS NEWS
ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Ζ.Π.
Τζορτζ Σόρος προς Ουγγαρία και Πολωνία: «Ή θα δεχτείτε τους παράνομους μετανάστες ή δεν παίρνετε φράγκο». Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γνωστός κερδοσκόπος και λάτρης της Παγκοσμιοποίησης (η κομψή ονομασία ενός μελλοντικού ολοκληρωτικού παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης) Τζόρτζ Σόρος ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστρατηγήσει τους κανόνες της και να "ταπεινώσει" Ουγγαρία και Πολωνία απειλώντας τες ότι δεν θα ξαναδούν «φράγκο» αν δεν δεχτούν χωρίς αντιρρήσεις εκατομμύρια παράνομων μεταναστών στα εδάφη τους.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη σε διαδικτυακό τόπο ο Ουγγρο-εβραίος μεγιστάνας Τζώρτζ Σόρος ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να "αντισταθεί" σε Ουγγαρία και Πολωνία που έχουν θέσει "βέτο" στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης έθεσαν βέτο την Δευτέρα στην στην έγκριση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021/27 και του Ταμείου Ανάκαμψης από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό περιέχει μια ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα κεφάλαια από την τήρηση ενός ψευδεπίγραφου "κράτους δικαίου".
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν οι χώρες αυτές αρνηθούν να ενσωματώσουν διαφόρων ειδών "δικαιωματιστικές τρέλες" όπως η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ή αρνούνται να δεχθούν την μεταφορά παράνομων μεταναστών στα εδάφη τους, δεν θα έχουν πρόσβαση στα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια στιγμή που αυτή θα εισπράττει κανονικά τους φόρους τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα κονδύλια του περίφημου "Ταμείου Ανάκαμψης" που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τις χώρες να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τα απανωτά lockdown.
Πρόκειται για τον τρόπο που σκαρφίστηκαν οι διάφοροι "Σόρος" προκειμένου να επιβάλλουν μέσω της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών της αντεθνικής και αντι-παραδοσιακής ατζέντας τους, επιβεβαιώνοντας κάποιες "θεωρίες συνομωσίας".
Το γεγονός ότι Ουγγαρία και Πολωνία βάζουν εμπόδια στην εκπλήρωση αυτών των σχεδίων φαίνεται ότι εξόργισε τον Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να "ξεπεράσει" το βέτο, μη εγκρίνοντας νέο προϋπολογισμό, αλλά συνεχίζοντας με ετήσια ανανέωση του προηγούμενου προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα ο κ. Σόρος γράφει ότι εάν δεν υπάρχει συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο παλιός προϋπολογισμός θα μπορούσε να παραταθεί σε ετήσια βάση. Εάν συμβεί αυτό, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην λάβουν πληρωμές υπό τις νέες συνθήκες για τους κανόνες δικαίου, όπως υποστήριξε ο επενδυτής και ο φιλάνθρωπος.
«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να συμβιβαστεί σχετικά με τις διατάξεις περί κράτους δικαίου», έγραψε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ουγγαρίας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν στις τοπικές αρχές.
Σημειώνεται ότι Ουγγαρία και Πολωνία άσκησαν βέτο τη Δευτέρα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, για να σταματήσουν το σχέδιο της ΕΕ μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα) και θα επιβάλλονταν έτσι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που στην ουσία ευνοεί την παράνομη μετανάστευση, τη μόνιμη εγκατάσταση παράνομων μεταναστών και τα «ανοιχτά σύνορα».
Όπως δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν:
«Αφού δεχθούμε την τρέχουσα πρόταση, δεν θα υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων προς τα κράτη μέλη με τη στήριξή τους στη μετανάστευση και τον εκβιασμό των κρατών που είναι αντίθετα στη μετανάστευση με οικονομικές κυρώσεις», επισήμανε σήμερα ο Όρμπαν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Ο Όρμπαν είναι από λίγους ηγέτες της ΕΕ που θέλει να προστατέψει την εθνική σύσταση της χώρας του και την ουγγρική εθνική ταυτότητα.
Ζ.Π.
Η Κομισιόν του Καλλέργη επιμένει: «Η μετανάστευση εμπλουτίζει τις κοινωνίες - Υπάρχει απλά ζήτημα διαχείρισης. Ναι στο υποχρεωτικό και κατευθυνόμενο μπαστάρδεμα των ευρωπαϊκών λαών».
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρά τα όσα οι πολίτες της ΕΕ ζητούν για αυξημένη ασφάλεια ενίσχυση των θεσμών, ενίσχυση της οικογένειας και αντιμετώπισης των κινδύνων όπως εξτρεμισμός και ανεργία η πρόεδρος της Κομισιόν ουσιαστικά προκρίνει το "μπόλιασμα" με τους μετανάστες (κάνοντας σαν να μην ξέρει ότι η παράνομη μετανάστευση που βιώνει η Ευρώπη έχιε φέρει στα κοινωνικά όρια όλες τις χώρες) και ζητά να διορθώσουν οι χώρες το... management!
Η κ. φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία που εκφώνησε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, την οποία συντόνισαν ο Πρόεδρος του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι και ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - μέσω τηλεδιάσκεψης, υπενθύμισε ότι "η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα που ανέκαθεν υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει στην Ευρώπη" και ότι "εμπλουτίζει τις κοινωνίες μας φέρνοντας νέα ταλέντα στις χώρες μας, όταν τη διαχειριζόμαστε σωστά".
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις:
"Το σύστημα που έχουμε πλέον δεν λειτουργεί. Το νέο μας Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα" είπε η Πρόεδρος και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι "η ΕΕ να οικοδομήσει ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και το οποίο θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες", όπως ορίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο.
Για την εξεύρεση "βιώσιμης λύσης", η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη —τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις— να συνεργαστούν για την αναγνώριση και την υπέρβαση των υφιστάμενων διαφορών.
Επανέλαβε επίσης την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι ανησυχίες των οποίων πρέπει να ακουστούν και να συζητηθούν.
Ζ.Π.
Ο Μητσοτάκης «υπόσχεται» 72 δισ. στην οικονομία και προαναγγέλλει που θα τα... μοιράσει. ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο βασικές κατευθύνσεις υπηρετεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Εθνικό Προσχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν: «Απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος», τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη που έγινε για το ζήτημα, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, 72 δισ. συνολικά θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία: 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί και μία πολύ σημαντική τομή στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταρρίπτει ένα ταμπού: το ταμπού της κοινής έκδοσης χρέους, μεταβιβάζοντας πόρους στα μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σηματοδοτεί, κατά συνέπεια, μία ιστορική στιγμή στην πορεία της Ένωσης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει το Εθνικό Προσχέδιο Δράσης στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τα οφέλη που θ΄ αποκομίσει η Ελλάδα, τόνισε ότι ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πανηγυρισμούς. Αντιθέτως, πρέπει να οδηγήσει σε σχεδιασμούς για μία δομική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας, ώστε να σπάσει ένας φαύλος κύκλος υστέρησης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας που, δυστυχώς, διαρκεί δεκαετίες», κατέληξε ο πρωθυπουργός, πριν αναφερθεί σε εμβληματικά έργα που θα πραγματοποιηθούν, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και της διαβούλευσης που θ' ακολουθήσει ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και του opengov.gr. Η τελική του μορφή θα συζητηθεί και στη Βουλή.
Ανάμεσα σ' αυτά τα έργα είναι έργα υποδομών, όπως ο οδικός άξονας Ε65 και ο ΒΟΑΚ. Επίσης, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, έργα με μεγάλη μαζικότητα και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως η σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους του κτιριακού μας δυναμικού με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα είναι μεγαλύτερο και ευρύτερο από αυτά που εφαρμόστηκαν έως σήμερα. Στα έργα συγκαταλέγονται και σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ζ.Π.
Η ελληνική SCYTALYS θα κατασκευάσει τις Ζεύξεις Δεδομένων Link 22 στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε νέα αγορά, αυτή της Ιαπωνίας, επεκτείνεται η ελληνική SCYTALYS συνεχίζοντας την επιτυχημένη και δυναμική της διεθνή παρουσία στην ανάπτυξη προηγμένων και καινοτόμων τεχνολογιών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.
Σήμερα ανακοίνωσε την ανάθεση συμβολαίου για την παροχή συστήματος Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων στην Ιαπωνία.
Το σύστημα, το οποίο η SCYTALYS αναλαμβάνει να υλοποιήσει και να παραδώσει, αποτελείται από το εγκατεστημένο σε περισσότερες από 10 χώρες σύστημα ULS (Universal Link System), το οποίο υποστηρίζει πολλαπλά πρότυπα Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων (Tactical Data Links) συμπεριλαμβανομένου του πλέον σύγχρονου Νατοϊκού προτύπου για Ναυτικές εφαρμογές, του Link 22, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διασύνδεση πολλαπλών μέσων που συμμετέχουν στο δίκτυο. Μέσω του προγράμματος αυτού η SCYTALYS αποτελεί έναν από τους λίγους προμηθευτές ανάλογου συστήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
«Αποδίδουμε ιδιαίτερη αξία στην ανάθεση αυτού του έργου, καθώς διευρύνει την εγκατεστημένη βάση συστημάτων Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων της εταιρίας μας σε μία ακόμη σημαντική χώρα στη διεθνή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την επιτυχία της SCYTALYS στην Ιαπωνία, έχουν ήδη προηγηθεί σημαντικά συμβόλαια της εταιρίας στη Ν.Α. Ασία και Άπω Ανατολή. Η διασύνδεση διαφορετικών μέσων σε δικτυοκεντρικά περιβάλλοντα λειτουργεί ως καθοριστικός πολλαπλασιαστής ισχύος και εμείς είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την τάση που επικρατεί διεθνώς», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SCYTALYS, κ. Δημήτρης Καραντζάβελος.
H SCYTALYS είναι μέλος του Ομίλου EFA GROUP. O Όμιλος EFA GROUP δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας και έχει εδραιωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Απασχολεί πάνω από 260 άτομα προσωπικό, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς. Στον Όμιλο ανήκουν, εκτός από τη SCYTALYS (Συστήματα Τακτικής Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Ζεύξης Δεδομένων, Εξομοίωσης, Λύσεις Διαλειτουργικότητας), επίσης η EFA VENTURES (Διεθνής Πάροχος Βιομηχανικών Συνεργασιών και Συναφών Ολοκληρωμένων Λύσεων και Υπηρεσιών), η ΤΗΕΟΝ SENSORS (Συστήματα Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης), η ES SYSTEMS (Ολοκληρωμένα Συστήματα Αισθητήρων με τεχνολογία MEMS και Λύσεις IoT) και η DEFENDER (Πανοραμικές Κάμερες και Συστήματα Ανάλυσης και Επεξεργασίας Εικόνας). Οι δραστηριότητες του EFA GROUP ενισχύονται από την epicos.com, τη μοναδική διεθνώς Β2Β διαδικτυακή πύλη για τον χώρο της Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Νέων Τεχνολογιών (ADHT).
Defencenet.gr
Ζ.Π.
MKS 180: Η Γερμανία ετοιμάζει «υπερφρεγάτα» για το 2027.
ΑπάντησηΔιαγραφήMKS 180 ονομάζεται η μελλοντική «φρεγάτα» (μεγέθους καταδρομικού) του γερμανικού Ναυτικού και η οποία θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος που θα μπει σε γερμανική υπηρεσία από το τέλος του Β΄ΠΠ.
Το πρώτο πλοίο αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2027. Το εκτόπισμά της θα ανέρχεται στους 10.000 τόνους και το μήκος της στα 160μ. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του γερμανικού Ναυτικού, το σκάφος θα αναπτύσσει μέγιστη συνεχή ταχύτητα άνω των 26 κόμβων, ή 11,5 κόμβους χρησιμοποιώντας μόνο ηλεκτρική πρόωση.
Η γαλλική Thales θα προσφέρει το ραντάρ APAR-X, ενώ η γερμανική HENSOLDT θα τοποθετήσει το ραντάρ TRS-4D.
Σε ότι αφορά τον οπλισμό το σκάφος θα φέρει ένα πυροβόλο των 127 χλστ. δύο τετραπλούς εκτοξευτές για 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας, κάθετους εκτοξευτές Mk41 για έως και 64 βλήματα ESSM, σύστημα CIWS RIM-116 RAM και δυνατότητα φιλοξενίας δύο οργανικών ελικοπτέρων των 15 τόνων.
Ζ.Π.
«Διαστημικό» το νέο αρχηγείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων: Θα ονομάζεται «οκτάγωνο».
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νέο στρατηγικό αρχηγείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων είναι ένα άκρως εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων, που ονομάζεται ανεπίσημα «οκτάγωνο» και το οποίο θα βρίσκεται στη νέα διοκητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ (ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΑΡΧΗΓΕΙΑ. ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΝΑΘΛΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΙ …ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ.
Ζ.Π.
Την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που διαβιβάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» επικαλούνται διπλωματικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι στο κείμενο επισημαίνεται ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης, αλλά δεν αναφέρονται καθόλου στο επίμαχο σημείο περί Εναέριου Χώρου τον οποίο το αμερικανικό State department περιόρισε… στα 6 ν.μ.!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν τις αμερικανικές θέσεις, μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο και εμφανίζεται να υιοθετεί τουρκικές θέσεις ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν:
«Αναφορικά με την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του "Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act" και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), επισημαίνεται ότι τα όρια των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθορισθεί από τη συμφωνία Ιταλίας-Τουρκίας που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρακτικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω συμφωνίας και υπεγράφη στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932.
Η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947, απέκτησε την κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων χωρίς καμία αλλαγή στα θαλάσσια σύνορα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.
Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη (μέχρι το σημείο σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Έβρου), αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.
Τέλος, αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ανωτέρω δύο περιοχών (από Θράκη έως Δωδεκάνησα), όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας τέμνονται, τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών.
Τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΞ με… ολίγη και από ΕΕ για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας.
Ζ.Π.
Ποιοι θέλουν άνοιγμα των θαλάσσιων συνόρων; - ΕΕ & εγχώριο πολιτικό σύστημα διευκολύνουν τις τουρκικές επιδιώξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυσαρεστημένοι από τις ελληνικές προσπάθειες για την φύλαξη των συνόρων είναι όσοι έβγαζαν εκατομμύρια δολλάρια από την βιομηχανία του μεταναστευτικού. Και κινητοποιούνται προκειμένου να υποχρεώσουν τις αρμόδιες αρχές να «σφυράνε κλέφτικα» όταν βλέπουν τις φορτωμένες βάρκες να περνάνε στην Αθήνα.
Για να το επιτύχουν «εργαλειοποιούν» τόσο τουρκικά fake news όσο και της αμφιβόλου αξίας θέσεις της Frontex. Αυτή την φορά ήταν το EUobserver που υιοθέτησε τις αβάσιμες καταγγελίες τους, με αφορμή ένα mail που αναφέρεται σε κάποια επαναπροώθηση μιας λέμβου από τα ελληνικά στα τουρκικά νερά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα εάν κάτι τέτοιο συνέβη, πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς «οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο. Το εάν λαμβάνουν άσυλο ή όχι εξαρτάται από τις καθιερωμένες διαδικασίες ασύλου» ισχυρίζεται το περιοδικό».
Φυσικά οι «δικαιωματιστές» των Βρυξελλών που θέλουν να επιβάλλουν επί της ουσίας τα «ανοιχτά σύνορα» στην χώρα μας δεν σημειώνουν πουθενά τον ρόλο της Τουρκίας στην μεταφορά αυτών των μεταναστών στα ελληνικά σύνορα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – πιστός στις ιδεοληψίες του – έσπευσε να σταθεί στο πλάι τους και έτσι χτες το βράδυ, ο βουλευτής του και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και ζητά να σταματήσουν να εκθέτουν «τη χώρα και έναν λαό που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».
Με τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά συμφωνούν και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης που αναδεικνύουν στις πρώτες τους σελίδες το (ανύπαρκτο) θέμα.
Αλλά και πολλοί στην κυβέρνηση και στη ΝΔ πρωτίστως ενδιαφέρονται να μην «στεναχωρούνται» οι Βρυξέλλες αλλά είναι και το ζήτημα των ψήφων. Η εκλογική τους πελατεία έχει άλλη άποψη και ήδη η παράνομη μετανάστευση έχει στοιχίσει στο κυβερνών κόμμα.
Πριν τις εκλογές παρουσίαζε στους Έλληνες μια μελλοντική κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει καθόλου παράνομη μετανάστευση και αντίθετα οι Έλληνες βλέπουν για να «αποσυμφορηθούν» τα νησιά του Αιγαίου, κρυφές μεταφορές αλλοδαπών σε προάστια Αθηνών και Θεσσαλονίκης που πριν δεν είχαν παρουσία παράνομων μεταναστών.
Ζ.Π.
Νόαμ Τσόμσκι: Μπάιντεν και Τραμπ εντάχθηκαν στην ίδια μυστική εταιρεία…
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ (ΙΟΥΔΑΙΟΣ) Νόαμ Τσόμσκι “καρφώνει” τους δύο δελφίνους για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ότι είναι μέλη μυστικής εταιρείας…Δεν την κατανομάζει αλλά καταγγέλει την ένταξή τους..
Αναρωτιέται κατ’ αυτόν τον τρόπο ποια η επιλογή σε αυτές τις εκλογές και κατ΄επέκταση που είναι ο δημοκρατικός πλουραλισμός αφού “2 τύποι” όπως τους χαρακτηρίζει απαξιωτικά που τελείωσαν το ίδιο ελιτίστικο πανεπιστήμιο που είναι το ίδιο πάμπλουτοι και που έχουν το ίδιο υπόβαθρο ενώ εντάχθηκαν και στην ίδια μυστική εταιρεία διεκδικούν το χρίσμα και…… μετά τις εκλογές….
“Εννοώ, τι είδους είναι αυτές οι εκλογές; Eσείς γνωρίζετε ( μιλάμε ) για 2 τύπους με το ίδιο background, πλούτο, πολιτική επιρροή, που πήγαν στο ίδιο ελιτίστικο πανεπιστήμιο που εντάχθηκαν στην ίδια μυστική εταιρεία όπου εκπαιδεύεται κανείς για να γίνει ένας κυβερνήτης -αυτοί οι 2 μπορούν να το τρέξουν γιατί χρηματοδοτήθηκαν από τα ίδια εταιρικά ιδρύματα”.
Η καταγγελία ότι είναι μέλη μυστικής εταιρίας ( ΣΗΜΕΙΩΣ: εννοεί μυστικής αποκρυφιστικής εταιρείας – κάποια ειδική μασονική στοά μάλλον, σαν εκείνη που εντάχθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, την μασονική ιουδαϊκή στοά της Βοστόνης «ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ», προκειμένου να τον διορίσουν καθηγητή στο Μπέρκλευ) οι 2 νυν Πρόεδροι των ΗΠΑ γιατί και οι 2 δηλώνουν νικητές είναι βαρυσήμαντη γιατί φέρει τη σφραγίδα του εγνωσμένου κύρους ιουδαίου διανοούμενου των ΗΠΑ.
Ζ.Π.
Η Αρμενία δεν χρησιμοποίησε τα Su-30 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γιατί δεν είχαν αγοραστεί οι απαραίτητοι πύραυλοι! ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρμένιου στρατηγού Μόζες Χαγκομπιάν, ο οποίος παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών από την θέση του στο Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ο οποίος αποκάλυψε ότι όντως εκτοξεύτηκαν πύραυλοι Iskander κατά του Αζερμπαϊτζάν και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αρμενικά μαχητικά Su-30 επειδή δεν είχε προνοήσει το αρμενικό ΥΠΑΜ να αγοράσει τα απαραίτητα όπλα για το αεροσκάφος!
Ο Χαγκομπιάν προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις, καθώς αποκάλυψε ότι η Αρμενία εκτόξευσε ρωσικούς πυραύλους τύπου Iskander στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και δεν θα πω πού. Η Ρωσία παρέδωσε επίσης στρατιωτικές προμήθειες στην Αρμενία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στο βαθμό που το επέτρεπε η συνείδησή τους».
Ωστόσο, ο Αρμένιος στρατιωτικός αναφέρθηκε στα παρωχημένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και στα «περίφημα» μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30SM που είχε αποκτήσει η χώρα του από την Ρωσία, με τον ίδιο εξηγεί ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στις συγκρούσεις, διότι δεν είχαν διαθέσιμους πυραύλους, αφού οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει για την απόκτησή τους.
Ο Στρατηγός αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας πως «η κινητοποίηση δεν εξελίχθηκε αποτελεσματικά στη διάρκεια των εχθροπραξιών, καθώς μέχρι τις 30 Οκτωβρίου είχε γίνει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 70% η κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στη δημοκρατία του Αρτσάχ και σε ποσοστό 52% στην Αρμενία, μια διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών».
Ζ.Π.
Πώς οι Τούρκοι που μπήκαν από τον Έβρο βρέθηκαν στην Λέσβο; ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ. ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύλληψη τεσσάρων τούρκων που παρίσταναν τους πολιτικούς πρόσφυγες αλλά είχαν στήσει «στρατηγείο» στην Λέσβο, επιβεβαιώνει το έγκλημα των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, σημειώνει σε ανακοινωσή της η Ελληνική Λύση.
Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλο συνεχίζει τονίζοντας ότι την ώρα που η Τουρκία επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα, το κράτος εξακολουθεί να είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε παράνομος μετανάστης, ακόμα και τούρκος με ύποπτο εξοπλισμό, μπαινοβγαίνει ανενόχλητος.
Για να θεμελιωθεί ο ισχυρισμός, χρησιμοποιείται το περιστατικό με τις συλλήψεις τεσσάρων Τούρκων στην Λέσβο, οι οποίοι κατείχαν κατασκοπευτικό εξοπλισμό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "το γεγονός ότι δύο από τους τέσσερις τούρκους είχαν εισέλθει από τον Έβρο και βρέθηκαν ανενόχλητοι στην Λέσβο, συνιστά μέγιστο εθνικό κίνδυνο".
"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ απαιτεί πλέον από την κυβέρνηση την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου της για μεταφορά των παράνομων μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά έως την απέλαση τους. Οποιαδήποτε κωλυσιεργία, ισοδυναμεί με ακούσια μεν, εθνική προδοσία δε" καταλήγει η ανακοίνωση
Ζ.Π.
ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ταυτοποιήθηκαν οι λαθρομετανάστες που δολοφόνησαν στην Χαλκίδα τον 51χρονο Έλληνα.
Δύο ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ήταν οι δράστες της δολοφονίας του 51χρονου επιχειρηματία που βρέθηκε νεκρός το πρωί της 12ης Νοεμβρίου, εντός του σπιτιού, στην περιοχή της Έξω Παναγίτσας στη Χαλκίδα.
Έπειτα από συνδυαστική ανάλυση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο αλλοδαποί.
Οι δράστες αναζητούνται για να συλληφθούν, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, καθώς και για ληστεία κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα - προανάκριση, η ανθρωποκτονία διαπράχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 12-11-2020, ενώ ο θάνατος του επιχειρηματία προήλθε δια ασφυξίας.
Από το σπίτι του θύματος, οι δράστες αφαίρεσαν μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, ένα ρολόι χειρός και μη προσδιορισμένο αριθμό κοσμημάτων, ενώ κατά τη διαφυγή τους, αφαίρεσαν και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του θανόντος, το οποίο αργότερα εγκατέλειψαν σε περιοχή της Χαλκίδας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο δράστες είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, ενώ ο ένας εξ αυτών, είχε συλληφθεί για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων, τον Μάιο του 2019, σε περιοχή της Αττικής.
Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Ζ.Π.