ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

08 Ιανουαρίου 2021

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΕΙΔΗΣΗ. ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TOKAMAK. Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΤΟ 2035, ΘΑ ΤΙΘΑΣΕΥΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

 



Γαλλία: Ξεκίνησε η συναρμολόγηση του αντιδραστήρα που θα παράγει ανεξάντλητη ενέργεια.




Ξεκίνησε επισήμως στην νότια Γαλλία η  συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας.


«Με την πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για το μέλλον», προσφέροντάς μας «μη ρυπογόνα, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλή και πρακτικά χωρίς κατάλοιπα ενέργεια», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της τελετής στην έδρα του ITER, Σεν - Πολ - λε - Ντυράνς.
«Το ITER είναι μία υπόσχεση για ειρήνη και πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφερόμενος στο διεθνές πρόγραμμα που ξεκίνησε με την υπογραφή σύμβασης το 2006 με την συμμετοχή 35 χωρών, δηλαδή των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), της Ελβετίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκπρόσωποι επτά εταίρων του ITER έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια της τελετής, όλοι εξ αποστάσεως σε μαγνητοσκοπημένα βίντεο. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν χαιρέτισε το μεγαλύτερο επιστημονικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας» και την έρευνα «των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών συνόρων», με το «κοινό όνειρο για την παραγωγή καθαρής και ασφαλούς ενέργειας μέχρι το 2050».
Το πρόγραμμα ITER ξεκίνησε εδώ και σχεδόν 15 χρόνια στις όχθες του ποταμού Ντυράνς, σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από την Αιξ-αν-Προβάνς με στόχο την αναπαραγωγή της απεριόριστης ενέργειας του ήλιου και των άστρων, μέσω της σύντηξης του υδρογόνου με την ελπίδα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στα ορυκτά καύσιμα.
Τους τελευταίους μήνες, τμήματα του γιγάντιου πειραματικού αντιδραστήρα που φέρει την ονομασία Tokamak, ορισμένα μεγέθους όσο ένα τετραώροφο κτίριο και βάρους εκατοντάδων τόνων, παραδόθηκαν στον τόπο όπου θα στηθεί προερχόμενα από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα ή την Ιταλία.
Η διαδικασία συναρμολόγησης θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024.
Ο γιγάντιος αντιδραστήρας θα επιτρέψει την αναπαραγωγή της αντίδρασης της σύντηξης του υδρογόνου που πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο στην καρδιά του ήλιου: συγκεκριμένα, η σύντηξη αυτή θα επιτευχθεί με την θέρμανση σε θερμοκρασία της τάξης των 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου ενός μίγματος δύο ισοτόπων του υδρογόνου, του δευτέριου και του τρίτιου, που θα έχουν λάβει την μορφή πλάσματος.
Το ITER θα μπορεί να παράξει το πρώτο πλάσμα στο τέλος του 2025 έως τις αρχές του 2026 και ο αντιδραστήρας θα μπορεί να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ το 2035.
Εάν είναι επιτυχής, η σύντηξη του υδρογόνου θα επιτρέψει την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα. Βασιζόμενη σε καύσιμα όπως το νερό και το λίθιο, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα, αντίθετα με ένα πυρηνικό αντιδραστήρα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΖΗΝΩΝΟΣ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ:  

Την  δεκαετία  του  1960,  παιδί  του  δημοτικού,  διάβασα  στην  κοινοτική  βιβλιοθήκη  του  χωριού  μου,  ένα  πολύ  ενδιαφέρον  βιβλίο  κάποιου  Γάλλου  για  την  πυρηνική  ενέργεια.  Εκεί  ο  Γάλλος  συγγραφέας  τοποθετούσε  τον  έλεγχο  της  πυρηνικής  συντήξεως  στην  δεκαετία  του  1980,  που  μου  φαινόταν,  τότε,  πολύ  μακρινή.  
Σήμερα,  επιτέλους,  εις  τας  δυσμάς  του  βίου  του,  ο  Ζ.Π.  παρακολουθεί  με  ελπίδα  και  τεράστιο  ενδιαφέρον  την  υλοποίηση  των  ονείρων  της  παιδικής  του  ηλικίας.  Εύχεται  στους  επιστήμονες  ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ  και  στον  εαυτό  του  ΚΑΛΗ  ΔΥΝΑΜΗ  ΚΑΙ  ΥΓΕΙΑ,  ώστε  περί  το  2035  να  προλάβει  να  δει  τον  έλεγχο  από  τον  άνθρωπο  της  Συμπαντικής  φωτιάς  του  Ηράκλειτου  και  του  Δημόκριτου.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :


  1. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο.
    Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ...
    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν τη λειτουργία την πρώτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπάρακα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εμίρης του Ντουμπάι σε ανάρτησή του στο Twitter.
    «Σήμερα ανακοινώνουμε την επιτυχία των ΗΑΕ στη λειτουργία του πρώτου στον αραβικό κόσμο πυρηνικού ενεργειακού αντιδραστήρα για ειρηνικούς σκοπούς», ανέφερε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, προσθέτοντας ότι τα πυρηνικά καύσιμα φορτώθηκαν με επιτυχία στην πρώτη από τις τέσσερις μονάδες.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΟΥΛΗΣ (και λοιποί πράκτορες της CIA) προωθούν την πράσινη ενέργεια, την εξάρτηση και την υποδούλωση.
    Ζ.Π.

  2. Συνεχίζεται το «ειδύλλιο»: Όλγα Κεφαλογιάννη και Μίνως Μάτσας ετοιμάζονται να συγκατοικήσουν. Η ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ.
    Το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Μίνωα Μάτσα ετοιμάζεται να κάνει η «γαλάζια» πολιτικός Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς ετοιμάζονται να συγκατοικήσουν.
    Αυτή την περίοδο βρίσκονται στις Σπέτσες, όπου ο Μ. Μάτσας διαθέτει εξοχική κατοικία, και απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η αγάπη τους για την Τέχνη και τον πολιτισμό είναι τόσο μεγάλη, που μέχρι τώρα έχουν βρεθεί δύο φορές στην Επίδαυρο, για να απολαύσουν αγαπημένες παραστάσεις.
    Η πρώτη ήταν στις 17 Ιουλίου, όταν έφτασαν στο αρχαίο θέατρο για να παρακολουθήσουν τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε μια συναυλία που αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
    Η δεύτερη ήταν πριν από λίγες ημέρες στους «Πέρσες», όπου ο μουσικός και η πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν στο αρχαίο θέατρο μαζί και πόζαραν αγκαλιά στους φωτογράφους. Μάλιστα, φρόντισαν να λάβουν και όλα τα… προαπαιτούμενα, λόγω του κορωνοϊού, μέτρα, αφού και οι δύο φορούσαν προστατευτικές μάσκες.
    «Ισχύει ότι όταν πρωτογνωριστήκαμε με τον Μίνωα Μάτσα εκείνος δεν γνώριζε ποια είμαι. Μόλις είχα παρακολουθήσει μια παράσταση, όπου εκείνος είχε γράψει τη μουσική», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η κ. Κεφαλογιάννη και είχε προσθέσει: «Όταν μας σύστησαν, θέλησα να του δώσω συγχαρητήρια για τη δουλειά του. Θυμάμαι ότι με ρώτησε με τι ασχολούμαι. Εξεπλάγην προς στιγμής, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για έναν γνήσιο καλλιτέχνη, που δεν έχει μεγάλη σχέση με τα κοινά. Αυτό κρύβει πάντα τη δική του γοητεία. Η ανθρώπινη επαφή που είναι πέρα και πάνω από επαγγελματικές ιδιότητες και ταμπέλες αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα».
    Όσοι γνωρίζουν καλά την κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζουν πως δεν την έχουν ξαναδεί τόσο ερωτευμένη και ευτυχισμένη, αφού στο πλευρό του γοητευτικού μουσικού βρήκε τον ιδανικό σύντροφο.
    Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ο Μίνωας θαυμάζει την Όλγα τόσο για την προσωπικότητά της όσο και για τη δυναμικότητά της. Το ζευγάρι, πάντως, κρατάει χαμηλούς τόνους και γενικότερα αποφεύγει να μιλά για την προσωπική του ζωή.
    Ζ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...