ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Ιανουαρίου 2021

Οι Κινέζοι έθεσαν σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης. Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν το «κβαντικό πλεονέκτημα» στους υπολογιστές. Η Κίνα έγραψε ιστορία: To σκάφος Chang’e 5 «φύτεψε» την κινέζικη σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης.

 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΕΙΔΗΣΗ. ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TOKAMAK. Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΤΟ 2035, ΘΑ ΤΙΘΑΣΕΥΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 

 Η Κίνα δημιούργησε τον πρώτο ”Τεχνητό Ήλιο” για πυρηνική και στρατιωτική εφαρμογή


 Η Κίνα μέσα σε μία εβδομάδα ανακοίνωσε τα εξής καταπληκτικά επιτεύγματα:   1.  αποστολή στο φεγγάρι, συλλογή υλικού και επιστροφή στη Γη !    2.  πρώτο κβαντικό υπερυπολογιστή σε υπολογιστική ισχύ στον κόσμο (!)   και  3. έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.   Για να μη πούμε για τη φοβερή υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων που πέτυχε το 2020.  Ο ιός της μάλλον  την  ωφέλησε.


  Επίσης έχει και ένα άλλο φοβερό επίτευγμα, χαμηλής όμως τεχνολογικής δυσκολίας.  Αλγόριθμο χωροχρονικής πρόβλεψης επιδημίας που έτρεξε στο κεντρικό μέγαλουπολογιστή της και έπεσε μέσα στην πρόβλεψη της επιδημίας σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της.

 

 Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν το «κβαντικό πλεονέκτημα» στους υπολογιστές,  χρησιμοποιώντας φωτόνια - ert.gr

Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν το «κβαντικό πλεονέκτημα» στους υπολογιστές.

Μία ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη αδιαμφισβήτητη επίδειξη του λεγόμενου «κβαντικού πλεονεκτήματος» (όρου που αντικατέστησε τον παλαιότερο «κβαντική υπεροχή»), αξιοποιώντας την κβαντομηχανική για να πραγματοποιήσει υπολογισμούς, οι οποίοι είναι αδύνατο να γίνουν σε συμβατικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται μία τέτοια ανακοίνωση, καθώς είχε προηγηθεί η αμερικανική Google το 2019, όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο -όντως- επρόκειτο για κβαντική υπεροχή. Άλλοι επιστήμονες είχαν υποστηρίξει τότε ότι ήταν εφικτός ένας καλύτερος κλασσικός αλγόριθμος, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore της Google.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιαν-Γουέι Παν του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Χεφέι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», δήλωσαν ότι οι κβαντικοί υπολογισμοί που πέτυχαν μέσα σε μόνο λίγα λεπτά (200 δευτερόλεπτα), με τη βοήθεια ακτίνων φωτός λέιζερ, θα χρειάζονταν 600 εκατομμύρια χρόνια για να εκτελεσθούν στον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου, τον ιαπωνικό Fugaku, ή δυόμισι δισεκατομμύρια χρόνια (τη μισή ηλικία της Γης!) για να εκτελεσθούν στον ισχυρότερο κινεζικό υπερυπολογιστή και Νο4 στον κόσμο, τον Sunway TaihuLight.
«Δείξαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φωτόνια, τη θεμελιώδη μονάδα του φωτός, για να πετύχουμε κβαντική υπολογιστική ισχύ πολύ πέρα από τους κλασσικούς υπολογιστές», ανέφερε ο Παν. Είναι η πρώτη φορά που το κβαντικό πλεονέκτημα επιτεύχθηκε με τη χρήση της φωτονικής.
Για «σημαντικό ορόσημο» έκανε λόγο ο φυσικός Ίαν Γουόλμσλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου. Διευκρίνισε, όμως, ότι -αντίθετα με τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore της Google- ο κινεζικός κβαντικός αλγόριθμος δεν είναι δυνατό να προγραμματιστεί, συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων, κάτι που όμως πιθανώς καταστεί εφικτό στο μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί π.χ. στην κβαντική κρυπτογράφηση ή στην κβαντική χημεία.

 

 

 Η Κίνα έγραψε ιστορία: To σκάφος Chang'e 5 «φύτεψε» την κινέζικη σημαία  στην επιφάνεια της Σελήνης (φωτο) | Pronews

Η Κίνα έγραψε ιστορία: To σκάφος Chang’e 5 «φύτεψε» την κινέζικη σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης.

 Σελήνη | από το iefimerida.gr
Το ρομποτικό σκάφος Chang’e 5 της Κίνας, το οποίο την Πέμπτη αναχώρησε από τη Σελήνη μετά από δύο μέρες παραμονής στην επιφάνεια της και τη συλλογή δείγματος, πρόλαβε να κάνει κάτι ακόμη: να «φυτέψει» την επίσημη κινεζική σημαία στο φεγγάρι.
Όπως έκανε γνωστό η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που τράβηξε το Chang’e 5, η σημαία από ύφασμα έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες στη Σελήνη.
Βεβαίως, λόγω έλλειψης αέρα στο φεγγάρι, η σημαία δεν κυματίζει, αλλά είναι στερεωμένη και ακίνητη.
Η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα που βάζει τη σημαία της στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ (η ΕΣΣΔ-Ρωσία, που έφθασε δεύτερη στη Σελήνη, δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο).
Αν το σεληνιακό δείγμα του Chang’e 5 φθάσει με επιτυχία στη Γη, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο που θα έχει φέρει πέτρες και σκόνη από την επιφάνεια της Σελήνης.
Η κάψουλα με το πολύτιμο δείγμα αναμένεται να πέσει στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα.

 

 Επιστρέφει με υλικό από τη Σελήνη το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang'e 5


Chang'e 5: Ιστορική στιγμή - Επέστρεψε στη Γη το κινέζικο διαστημικό σκάφος  με δείγματα εδάφους από τη Σελήνη | Ειδησεις | Pagenews.gr Τον δρόμο της επιστροφής στη Γη πήρε το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 5, που απογειώθηκε σήμερα από την επιφάνεια της Σελήνης, όπως δείχνουν εικόνες που μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.
Η αποστολή θεωρείται ιστορική, καθώς είναι η πρώτη απόπειρα της Κίνας να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης. Το ρομποτικό σκάφος, που προσεληνώθηκε την Τρίτη, απογειώθηκε ξανά σημερα στις 23.10 (ώρα Πεκίνου, 17.10 ώρα Ελλάδας).
Όταν φτάσει στη γη, θα είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που υλικό από το φεγγάρι μεταφέρεται στη Γη από το 1976, όταν η τότε ΕΣΣΔ είχε πραγματοποιήσει ανάλογη επιχείρηση με το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Luna 24.
Η άκατος που μεταφέρει τα δείγματα ενεργοποίησε έναν κινητήρα ισχύος 3.000 τόνων για να τεθεί σε τροχιά, μετά από πτήση έξι λεπτών. Εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά την επιστροφή στη Γη, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, που αποκτά σεληνιακό υλικό.
Η αποστολή του Chang'e 5 σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στο κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία το 2019, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.







 

Οι Κινέζοι έθεσαν σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.

 AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Πυρηνική Συντηξη.

 
Είναι η Κίνα η οποία πέτυχε την παραγωγή ενέργειας από ένα αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης; Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ λέγοντας πως πέτυχαν τη λειτουργία ενός αντιδραστήρα Hl-2M τύπου Tokamak για πρώτη φορά.
Όπως αναφέρουν ο αντιδραστήρας ονομάζεται ανεπίσημα «τεχνητός Ήλιος» καθώς αναπτύσσει θερμοκρασία 150 εκατ. βαθμών C μεγαλύτερη από αυτή στον πυρήνα του Ήλιου.
Η τεχνολογία Tokamak στους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης δεν είναι καινούργια πάντως. Γενικώς θεωρούνται ασφαλείς στην λειτουργία τους αλλά το πρόβλημα είναι ότι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από όση μπορούν να παράγουν.
Ακόμη όμως και αν καταφέρουν να δημιουργήσουν θετικό πρόσημο στην παραγωγή ενέργειας αυτή θα είναι πιο ακριβή από οποιοδήποτε άλλο σύστημα παραγωγής σήμερα. Βέβαια οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης θεωρούνται πολύ πιο ασφαλέστεροι από τους «συμβατικούς» πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η Γαλλία έχει ένα πρόγραμμα το οποίο αποκαλείται iter αλλά δεν έχει μπει ακόμη σε λειτουργία όπως και οι ΗΠΑ με την εταιρεία Lockheed Martin.

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η νέα γενιά εγκατάστασης «τεχνητού ήλιου» της Κίνας, γνωστή ως HL-2M Tokamak, εγκαταστάθηκε με επιτυχία στο Τσενγκντού της επαρχίας Σιτσουάν της Νοτιοδυτικής Κίνας και πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη λειτουργία της, ανακοίνωσε η Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Κίνας.

Αυτό μας δείχνει ότι η Κίνα έχει κυριαρχήσει ανεξάρτητα στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τεχνολογιών μιας μεγάλης κλίμακας προηγμένης συσκευής tokamak, μιας μηχανής που έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί την ενέργεια της σύντηξης, θέτοντας μια σταθερή βάση για τον ανεξάρτητο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης της χώρας.

Το HL-2M Tokamak, σχεδιασμένο για να αναπαράγει τις φυσικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον ήλιο, στοχεύει στην παροχή καθαρής ενέργειας μέσω ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης. Με μια πιο προηγμένη λειτουργία δομής και ελέγχου, η νέα συσκευή μπορεί να παράγει πλάσμα θερμότερο από 200 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και το επίπεδο ηλεκτρικού ρεύματος πλάσματος μπορεί να ανυψωθεί σε περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια αμπέρ.

Ο τεχνητός ήλιος είναι σήμερα η μεγαλύτερη προηγμένη συσκευή tokamak με τις υψηλότερες παραμέτρους στην Κίνα. Θα παρέχει βασική τεχνική υποστήριξη στην Κίνα για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανάπτυξης στην πυρηνική σύντηξη και θα γίνει μια διεθνής πλατφόρμα που η Κίνα θα συνεργαστεί με τον κόσμο στην ενέργεια πυρηνικής σύντηξης, ανέφερε ο οργανισμός.

Εφόσον λειτουργήσει το εγχείρημα, η Κίνα θέτει τις βάσεις για ολική ανεξαρτητοποίηση από την ενεργειακή εξάρτηση που έχει από τις χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Ιράκ) σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δεδομένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών δολαρίου με τις οποίες συναλλάσσεται. Ένα μεγάλο μέρος της παρεχόμενης ενέργειας σε στρατιωτικά συστήματα, στο μέλλον, θα εξαρτάται από ηλιακή και πυρηνική ενέργεια και δεδομένης της προαναφερθείσας ανακάλυψης, θα καλυφθεί πλήρως από ”τεχνητούς ήλιους”.

Για παράδειγμα άμα μπορέσει να κάνει ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη σε συνδυασμό με υδρογόνο (που είναι πολύ ελαφρύ), θα παράξει τεράστια ποσοστά ενέργειας. Αεροχήματα και περιφερόμενα πυρομαχικά που εφοδιάζονται με τέτοιες τεχνικές θα έχουν αυτονομία χρόνων λειτουργίας πέριξ της γης. Παρόμοιες ικανότητες έχει το UAV του μέλλοντος Skydweller Aero, Ισπανο-αμερικανικής κατασκευής.

Με πληροφορίες από oilprice.com, www.globaltimes.cn,

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...