ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

29 Ιουνίου 2022

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος «Tianwen-1» βρίσκεται στον Άρη – Εντυπωσιακές εικόνες από τον νότιο πόλο του πλανήτη. NASA: Έστειλε στη Σελήνη το μικροσκοπικό σκάφος CAPSTONE – Επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι

 


Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (700 Π.Χ.) ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 2.000 ΑΡΧΑΙΑ ΕΙΔΩΛΙΑ

 







Το μη επανδρωμένο σκάφος κατέγραψε εικόνες που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Μαγευτικές είναι οι φωτογραφίες που έστειλε στη Γη το κινεζικό διαστημικό αεροσκάφος «Tianwen-1» που έφθασε στον πλανήτη Άρη πριν από ένα χρόνο.

Το μη επανδρωμένο σκάφος κατέγραψε εικόνες που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων απεικονίσεων του νότιου πόλου του, αφού έκανε τον κύκλο του Άρη περισσότερες από 1.300 φορές από τις αρχές του περασμένου έτους.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», το «Tianwen- 1» έφτασε με επιτυχία στον πλανήτη Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Έκτοτε, το «Zhurong», ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης έχει «σαρώσει» την επιφάνειά του, καθώς το διαστημικό σκάφος ενώ βρίσκεται σε τροχιά, μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη από το διάστημα.

Τι περιλαμβάνουν οι φωτογραφίες

Ανάμεσα στις εικόνες που τραβήχτηκαν από το Διάστημα ήταν οι πρώτες φωτογραφίες από τον νότιο πόλο του Άρη, όπου βρίσκονται σχεδόν όλοι οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη.

 Άλλες εικόνες του «Tianwen-1» περιλαμβάνουν φωτογραφίες του μήκους 4.000 χιλιομέτρων φαραγγιού «Valles Marineris» (Κοιλάδα του Μάρινερ), και κρατήρες ορεινών περιοχών στα βόρεια του πλανήτη Άρη, γνωστές ως «Arabia Terra».

Το διαστημικό σκάφος έστειλε, επίσης, εικόνες υψηλής ανάλυσης από την άκρη του τεράστιου κρατήρα «Maunder», καθώς και μια άποψη από πάνω προς τα κάτω του «Ascraeus Mons», ενός μεγάλου ηφαιστείου «ασπίδας» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διαστημόπλοιο «Mariner 9» της NASA πριν από πέντε δεκαετίες.

 


NASA: Έστειλε στη Σελήνη το μικροσκοπικό σκάφος CAPSTONE – Επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι

 

Για το πρόγραμμα “‘Αρτεμις” διάδοχο του προγράμματος “Απόλλων”.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτόξευσε ένα μικροσκοπικό σκάφος με την ονομασία CAPSTONE και προορισμό τη Σελήνη, «στρώνοντας» το έδαφος για την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών.

Η επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη πιθανολογείται πως θα γίνει το 2024 , στο πλαίσιο του προγράμματος “‘Αρτεμις”, διαδόχου του προγράμματος “Απόλλων”.

Η εκτόξευση έγινε από τη Νέα Ζηλανδία με έναν μικρό πύραυλο ύψους 18 μέτρων της εταιρείας Rocket Lab.

Το σκάφος, ένας κυβικός μικρο-δορυφόρος που έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και βάρος 25 κιλών, θα μελετήσει επί περίπου έξι μήνες την τροχιά όπου η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μικρό διαστημικό σεληνιακό σταθμό (Gateway), στον οποίο οι αστροναύτες από τη Γη θα κάνουν στάση προτού κάνουν την τελική κάθοδο τους στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποστολή, λόγω του μικρού μεγέθους του χρησιμοποιούμενου πυραύλου και της αργής διαδρομής που επελέγη, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να φτάσει στην προδιαγεγραμμένη άκρως ελλειπτική σεληνιακή τροχιά της, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Η τροχιά αυτή θα φέρνει το CAPSTONE σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων (από τον ένα πόλο του φεγγαριού) έως 70.000 χλμ (από τον άλλο σεληνιακό πόλο).


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...