ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

08 Ιουνίου 2022

ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ; Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΨΑΪΚΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ

 


ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ «ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ» ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;

 



Σύμφωνα με νέα μελέτη όσοι  καταναλώνουν συστηματικά καυτερές πιπεριές, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνο. Ωστόσο τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικά.


Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 570.000 ανθρώπων. Οι εθελοντές αυτοί είχαν συμμετάσχει σε τέσσερις μεγάλες μελέτες σε ΗΠΑ, Ιταλία, Κίνα και Ιράν. Οι ερευνητές συνέκριναν την έκβαση όσων εξ αυτών έτρωγαν καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, οι εθελοντές που συνήθιζαν να τρώνε καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι είχαν:

Μείωση κατά 26% στους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια

Μείωση κατά 23% στους θανάτους από καρκίνο

Μείωση κατά 25% στους θανάτους από κάθε αιτία

Παρότι οι διατροφικές συνήθειες και η κουλτούρα μεταξύ των τεσσάρων λαών είναι διαφορετικές, και στους τέσσερις παρατηρήθηκαν τα προαναφερθέντα οφέλη.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν τη σημασία που έχει η διατροφή για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bo Xu, καρδιολόγος στον Τομέα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης της Κλινικής.

Ο ρόλος της καψαϊκίνης

Όπως εξήγησε, η προστατευτική δράση που ασκούν οι καυτερές πιπεριές και το τσίλι πιθανώς απορρέει από την καψαϊκίνη που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό που τους προσδίδει την πικάντικη, καυτερή γεύση τους.

«Η καψαϊκίνη πιστεύεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδέχεται επίσης να καταπολεμά την παχυσαρκία», είπε ο Dr. Hu. «Οι ιδιότητες αυτές εξηγούν την προστατευτική δράση της έναντι της καρδιοπάθειας και του καρκίνου. Ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικές».

Στο μεσοδιάστημα, ο Dr. Hu συνιστά στους ασθενείς του να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή. Και αν τους αρέσουν τα καυτερά φαγητά, να προσθέτουν και λίγες καυτερές πιπεριές. «Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σε ορισμένα είδη ξηρών καρπών, ψαριών και πρωτεϊνών είναι η καλύτερη για την υγεία», τονίζει.

Άλλα οφέλη

Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν κάλιο, φυτικές (διαιτητικές) ίνες και βιταμίνες Α, Β6 και Ε. Όλ’ αυτά τα συστατικά ωφελούν την αρτηριακή πίεση. Όταν, εξ άλλου, το φαγητό είναι καυτερό, κατά κανόνα χρειάζεται λιγότερο αλάτι, γεγονός που ωφελεί ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε με τις καυτερές πιπεριές. Η Dr. Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εφιστά την προσοχή, διότι η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Ναυτία

Έμετος

Διάρροια

Αίσθημα καύσου στην γαστρεντερική οδό

Για παν ενδεχόμενο, η Dr. Kris-Etherton συνιστά να προτιμάτε την προσθήκη του τσίλι ως μπαχαρικού στη διατροφή σας.



Άλλη μελέτη έδειξε ότι οι καυτερές μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα, βασική αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες και γυναίκες.

Η μελέτη  δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Biology και έδειξε ότι η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς έχει την ιδιότητα να σταματά την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε άλλους ιστούς.

 

Επίσης άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση της θνησιμότητας κατά 13%, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. 

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων αλλά και το είδος των θανάτων με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω. 

Βρέθηκε ότι ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων, επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...