ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Ιανουαρίου 2021

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα

 

 

 Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επισημαίνει ως ύψιστη προτεραιότητά της την εφαρμογή πολιτικών που θα περιορίζουν την κλιματική αλλαγή, με εστίαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και άλλων καθαρών μορφών ενέργειας, χωρίς να αποσαφηνίζεται η στρατηγική απέναντι στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που ο Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Ελληνική επικράτεια, παρά τις ανεκδιήγητες ομιλίες εντός της Βουλής του τότε Πρωθυπουργού και του τότε Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που υποστήριζαν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο.

Δυστυχώς, η μοναδική μέχρι σήμερα πετρελαιοπηγή που λειτουργεί και αποφέρει κέρδη στο Ελληνικό δημόσιο είναι ο Πρίνος. Και λέμε δυστυχώς, επειδή φτάσαμε 2021 και ακόμη να προχωρήσει η εκμετάλλευση των γνωστών Ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Τα οφέλη που αποκομίζουν η Ελληνική οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι μεγάλα. Και θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, εάν αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση να κινηθεί και να επιταχύνει τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Στις 11 Δεκεμβρίου, δόθηκε ακόμη μία παράταση 15 μηνών για την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, με την πρώτη γεώτρηση να αναμένεται το 2023. Αυτή είναι η τρίτη παράταση που δίνεται. Το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το 2014 στην κοινοπραξία των εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια – Edison. Πρόκειται για το πιο ώριμο project από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών, καθώς τα στελέχη του επενδυτικού σχήματος έχουν διαρρεύσει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Η νέα παράταση αποδίδεται σε δύο λόγους. Στη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου (σήμερα βρίσκεται στα 50 δολάρια το βαρέλι) και στην έλλειψη των αναγκαίων υποδομών στα λιμάνια της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου, προκειμένου να εγκατασταθεί και αποθηκευτεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις έρευνες, κάτι που οι εταιρείες έχουν θέσει πολλές φορές υπόψη των κυβερνήσεων.

Η παραχώρηση στη Δυτική Ελλάδα, του οικοπέδου Κατάκολο, είναι έτοιμη για παραγωγή πετρελαίου. Έχει παραχωρηθεί στην Energean από το 2014 αλλά η εταιρεία αντιμετώπισε έναν απίστευτο κυκεώνα γραφειοκρατικών και δικαστικών εμποδίων. Και αφού επέμεινε και τα ξεπέρασε, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει εκδώσει την απόφαση έγκρισης. Το Κατάκολο διαθέτει πετρέλαιο της τάξης των 10 εκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Στα ώριμα project περιλαμβάνονται και τα Ιωάννινα. Η κοινοπραξία Repsol – Energean βρέθηκε στη φάση των σεισμικών ερευνών αντιμέτωπη με σκληρές αντιδράσεις ομάδων της τοπικής κοινωνίας και χωρίς καμία στήριξη από τις κυβερνήσεις που ενέκριναν την παραχώρηση.

Οι δύο εταιρείες έχουν λάβει επίσης δύο παρατάσεις, έως τον Απρίλιο του 2021 που θα πρέπει να ξεκινήσουν τη γεώτρηση. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί κι άλλη παράταση, λόγω της απουσίας κυβερνητικής στήριξης στα επενδυτικά σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών.

Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ για το χρόνο εκκίνησης των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης (Σεπτέμβριος του 2020), οι τρεις εταιρείες δήλωσαν πως θα ξεκινήσουν εργασίες το πρώτο δίμηνο του 2021.

Πληροφορίες θέλουν υπεύθυνη για την καθυστέρηση την Τουρκική προκλητικότητα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επισημαίνει ως ύψιστη προτεραιότητά της την εφαρμογή πολιτικών που θα περιορίζουν την κλιματική αλλαγή, με εστίαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και άλλων καθαρών μορφών ενέργειας, χωρίς να αποσαφηνίζεται η στρατηγική απέναντι στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών για τα επόμενα 30 χρόνια. Το φυσικό αέριο αποτελεί τη γέφυρα για τη μετάβαση προς ένα καθαρότερο περιβάλλον, βασισμένο όλο και περισσότερο σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση που διατυμπανίζει πως θέλει επενδύσεις και πως ενδιαφέρεται να αναπτύξει και να ισχυροποιήσει τη χώρα, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να επιταχύνει τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Είναι απαίτηση του Ελληνικού λαού.

Πηγή: Cosmostatus

 

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...