ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

31 Ιουλίου 2023

Η Σουηδία εγκαταλείπει την "ασταθή" αιολική ενέργεια, καταργεί τις ανεμογεννήτριες και επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια για να "παραμείνει ουσιαστική βιομηχανική κοινωνία". Η υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson προειδοποίησε ότι το σκανδιναβικό έθνος χρειάζεται “ένα σταθερό ενεργειακό σύστημα”. Στις “ουσιαστικές βιομηχανικές οικονομίες”, είπε η Svantesson, “μόνο μια πυρηνική πορεία είναι βιώσιμη για να παραμείνουν βιομηχανικές και ανταγωνιστικές”. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 




Στο Μαράθι Κρήτης για μπάνιο με όλο του το σόι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού έκαψε την μισή Ελλάδα τώρα θέλει μπάνια. Έδωσε και άδεια για ξενοδοχείο στα καμένα στην Κέρκυρα – Εκεί που είχε πει δημοσίως ότι «κάποια στιγμή θα καεί…» και ο Ρότσιλντ τον αποκάλεσε ηλίθιο. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΕΡΩΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ".

 





Η Κάριν Ελίζαμπεθ Σβάντεσον (Karin Elisabeth Svantesson, γεννημένη στις 26 Οκτωβρίου 1967) είναι Σουηδή πολιτικός του Μετριοπαθούς Κόμματος. Έχει υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο του Ulf Kristersson από τον Οκτώβριο του 2022 και έχει υπηρετήσει ως πρώτη αναπληρώτρια αρχηγός του κόμματος από το 2019. Η Svantesson υπηρέτησε προηγουμένως ως υπουργός Απασχόλησης από το 2013 έως το 2014. Είναι μέλος του Riksdag από το 2006, εκπροσωπώντας την κομητεία Örebro. Η Svantesson σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έρεμπρο μεταξύ 1987-1991. Πριν εκλεγεί στο σουηδικό Riksdag, ήταν καθηγήτρια πανεπιστημίου και διδακτορική φοιτήτρια. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το 2006.

Υπήρξε επίσης μέλος του κινήματος κατά των αμβλώσεων «Yes to Life». 



Η υπουργός Svantesson δήλωσε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ “ασταθείς” για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του έθνους. Αντ’ αυτού, είπε, η σουηδική κυβέρνηση στρέφεται πίσω στην πυρηνική ενέργεια και έχει καταργήσει τον στόχο της για παροχή “100 τοις εκατό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του έθνους, όπως αναφέρει το Slay.



Η ομάδα περιβαλλοντικής εκστρατείας Net Zero Watch χαιρέτισε την κίνηση:


"Η απόφαση της Σουηδίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας σιωπηρά τη χαμηλή ποιότητα των ασταθών αιολικών και ηλιακών συστημάτων, και αποτελεί μέρος μιας γενικής κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στην ατζέντα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρωτοστάτησαν οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο.

Ένας μικρός πληθυσμός σε μια μεγάλη χώρα όπως η Σουηδία μπορεί να αντέξει οικονομικά να απορρίψει τα ορυκτά καύσιμα, βασιζόμενος στην πυρηνική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια και τη βιομάζα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες σημαντικές βιομηχανικές οικονομίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα και να κατανοήσουν ότι μόνο μια πορεία από το φυσικό αέριο προς την πυρηνική ενέργεια είναι βιώσιμη για να παραμείνουν βιομηχανικές και ανταγωνιστικές".


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια:

  1. Ποσοστό-ρεκόρ 12ετίας (56%) των Σουηδών στηρίζει την πυρηνική ενέργεια.

    Την πλέον θετική στάση από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011, δείχνουν οι Σουηδοί έναντι της πυρηνικής ενέργειας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην οποία οδήγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Το ποσοστό των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της αμφιλεγόμενης μορφής παραγωγής ενέργειας αγγίζει υψηλό 12ετίας, στο 56%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Som του Πανεπιστημίου του Γκέτερμποργκ. Την ίδια περίοδο πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%.

    Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε ευρύτερα στην Ευρώπη την ανάγκη για πιο σταθερή, εγχώρια παραγωγή ενέργειας προκειμένου να αντισταθμιστεί η τεράστια πτώση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγεννήσει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία πολλοί αντιδραστήρες έκλεισαν.

    Ταυτόχρονα, βεβαίως, η πυρηνική ενέργεια είναι λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική. Θετική άποψη για την ηλιακή ενέργεια εκφράζει το 76% των Σουηδών πολιτών.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Σουηδία και Ιαπωνία: Στροφή στην πυρηνική ενέργεια.
    «Αλλάζουμε τώρα τη νομοθεσία, καθιστώντας δυνατή την κατασκευή περισσότερων αντιδραστήρων σε περισσότερα μέρη από ό,τι είναι δυνατόν σήμερα», δήλωσε ο Κρίστερσον.

    Οποιεσδήποτε αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία περιορίζει τον αριθμό των αντιδραστήρων σε δέκα και δεν επιτρέπει νέες θέσεις για τη φιλοξενία πυρηνικών αντιδραστήρων, πρέπει να περάσουν από το σουηδικό κοινοβούλιο.

    Η επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της προεκλογικής εκστρατείας του Κρίστερσον πέρυσι, και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο στόχος της Σουηδίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από «100% ανανεώσιμες πηγές» θα αλλάξει σε παραγωγή ενέργειας «100% χωρίς ορυκτά».

    Επί του παρόντος, η Σουηδία διαθέτει τρία πυρηνικά εργοστάσια με έξι αντιδραστήρες συνολικά σε λειτουργία, ενώ η πυρηνική ενέργεια παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας.

    Ένα άλλο 43% της ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια, 16% από αιολική ενέργεια και περίπου 9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ), οι οποίες τροφοδοτούνται κυρίως με βιοκαύσιμα.

    Η Σουηδία κατέχει ηγετική θέση στην ΕΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το 2021, περίπου το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές.

    Αν και η Σουηδία έχει επηρεαστεί πολύ λιγότερο από την διαταραχή στις ενεργειακές αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από ό,τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, πολλοί δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να εξαρτώνται λιγότερο από ενεργειακά αγαθά.

    Ακόμη και η Ιαπωνία επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια ως βασική πηγή ενέργειας, επιδιώκοντας να προστατεύσει την ενεργειακή της ασφάλεια στην κρίση που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο μια νέα πολιτική για την πυρηνική ενέργεια, την οποία η χώρα είχε ως επί το πλείστον εγκαταλείψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

    Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό το ιαπωνικό υπουργείο Βιομηχανίας αποφάσισε ότι η Ιαπωνία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και θα επιτρέψει τη λειτουργία των διαθέσιμων αντιδραστήρων μετά το σημερινό όριο των 60 ετών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Forsmark στα βόρεια της Στοκχόλμης λειτουργούσαν στο 69% και 89% της παραγωγικής τους ικανότητες αντίστοιχα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του οπερέιτορ Vattenfall AB. Οι τιμές spot στην τοπική αγορά υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020 στις δημοπρασίες του τοπικού χρηματιστηρίου Nord Pool.
    «Η παραγωγική ικανότητα καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», αναφέρειη εκπρόσωπος της εταιρείας Ανα Γουάλρουντ.
    Παρότι οι μειώσεις μπορεί να είναι προσωρινές, υπογραμμίζουν την αντίθεση που επικρατεί με τις υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη, όπου το κύμα καύσωνος έχει περιορίσει την παραγωγή στη Γαλλία και οι μονάδες άνθρακα στη Γερμανία δυσκολεύονται να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα καυσίμων. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στις Σκανδιναβικές χώρες έχει γίνει πολύ φθηνή, κυμαίνεται στα 9,35ευρώ η μεγαβατώρα, την ώρα που στη Γαλλία είναι 40 φορές υψηλότερη.

    Η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο στη Σουηδία, βοηθώντας στην τροφοδοσία της βιομηχανίας για αρκετές δεκαετίες μαζί με τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο βορρά.

    «Αυτό είναι σύμφωνο με τον τρόπο που ενεργούσαν οι αντιδραστήρες τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι θα συνεχιστεί τώρα τον Ιούλιο», δήλωσε ο Christian Holtz, αναλυτής αγοράς και συνιδρυτής της Merlin & Metis. «Περιμένουμε μερικές ακόμη μέρες με χαμηλές τιμές spot λόγω της αυξανόμενης παραγωγής αιολικής ενέργειας και της εποχικής χαμηλής ζήτησης».
    moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...