ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

11 Ιουλίου 2023

ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΗΝ 1400ή.Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1973 ήταν ανάμεσα στα 30 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Ο καθηγητής και πρύτανις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Θεοφανόπουλος το 1932 ανέλαβε διευθυντής του μηχανουργικού εργοστασίου-εργαστηρίου της Σχολής, προώθησε την κατασκευή του πρώτου τετράχρονου κινητήρα Diesel στη Σχολή, ισχύος 5 ίππων, και πρωτοστάτησε στην επέκταση του Μηχανουργείου στην οδό Τοσίτσα. Βασικό του έργο θεωρούνται τα «Στοιχεία Μηχανών και Εμβολοφόρων Αντλιών». Το 2023, σε 50 χρόνια, οι "έλληνες πολιτικοί" και οι κομμουνιστές έφεραν το Πολυτεχνείο στην 347η θέση.

 


ΣΤΗΝ ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ







Ο καθηγητής και πρύτανις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Θεοφανόπουλος. Οι κομμουνιστές τον εκτέλεσαν γιατί  κατασκεύασε Ελληνικό κινητήρα Ντίζελ. 

 «Τον  Θεοφανόπουλο  τον εκτέλεσαν δια τυφεκισμού έξω από το ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα,  στην  Αράχωβα.  O μετέπειτα καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Θεοφανόπουλος, γιος του εκτελεσθέντος πρύτανη, παρέστη στην εκταφή των πτωμάτων. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες 13 προσωπικότητες όπως οι: Σπυρίδων Τρικούπης πρώην πρόεδρος της Βουλής,  Στέλιος Κορυζής πολιτικός μηχανικός, αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού, οι στρατηγοί Κατσιγιαννάκης και Ιλιάκης, πρώην γενικός διοικητής Κρήτης, ο αεροπαγίτης Γεώργιος Κερασιώτης, ο διευθυντής φυλακών Παπαευσταθίου, ο μεταλλειολόγος Δημουλίτσας, ο πρόεδρος της κοινότητας Εκάλης Αποστολίδης, ο διευθυντής του ταμείου Νομικών Σταυρόπουλος, οι στρατηγοί Κορτζάς, Ανδρούλης και Ρώτας. Επίσης μαζί με τον Ιωάννη Θεοφανόπουλο εκτελέστηκαν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Σαρρόπουλος, Σ. Κορώνης και δώδεκα φοιτητές του Πολυτεχνείου».


Η τραγωδία της ελληνικής Παιδείας: Το καλύτερο ελληνικό Πανεπιστήμιο χειρότερο από… 346 άλλα ανώτατα ιδρύματα παγκοσμίως!

Στις τελευταίες θέσεις το Πολυτεχνείο Κρήτης


Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων παγκοσμίως δείγμα σε τι κατάσταση βρίσκεται συνολικά η ελληνική Παιδεία.

Για να εντοπίσει κάποιος το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στη λίστα ων 1.497 θέσεων θα πρέπει να κατέβει πολύ κάτω και να σταματήσει στην θέση 347(!) για να βρει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα Πανεπιστήμιο που κάποτε ήταν ανάμεσα στα 30 καλύτερα του κόσμου!

Τώρα υπάρχουν άλλα 346 πιο πάνω  και αυτό ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Για παράδειγμα το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται στην ουρά της λίστας χαμένο κάπου μετά την 1.400η θέση!

Όλα αυτά την συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2023 -2024 για τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο.

Μετά το ΕΜΠ  ακολουθούν: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στην θέση 444), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στην θέση 530), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001-1200) και το Πολυτεχνείο Κρήτης στην ουρά της λίστας (θέση 1400+) των 1.497 ιδρυμάτων!

Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης -και άρα τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο κατά την QS- βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τέταρτη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι στην 5η θέση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το MIT δημιουργεί ένα σημαντικό ρεκόρ, όντας για 11η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση της κατάταξης.

Τη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου συμπληρώνουν το Imperial College του Λονδίνου (6η θέση), το Πανεπιστήμιο ETH  της Ζυρίχης (7η θέση), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (στην 8η θέση και για πρώτη φορά στο top 10), το UCL του Λονδίνου (9η θέση) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλει της Καλιφόρνια (10η θέση).

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε για 20η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις διεθνώς. Βασίστηκε σε πάνω από 141,6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 17,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 240.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6.000 πανεπιστήμια, από τα οποία εν τέλει προέκυψαν τα καλύτερα 1.497 από αυτά. Η QS για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 συμπεριέλαβε στη γενική της κατάταξη πανεπιστήμια από 104 χώρες, έχοντας 85 νέες συμμετοχές.

Μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη, είναι η ακαδημαϊκή φήμη (μέσω έρευνας ερωτηματολογίων, η έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών των αποφοίτων πανεπιστημίων, ο αριθμός ετερο-αναφορών ανά καθηγητή, ο λόγος φοιτητών προς μέλη, η διεθνής ερευνητική δικτύωση και τα αποτελέσματα σχετικά με την απασχόληση.

Είναι θλιβερό πραγματικά να βλέπει κάποιος τις θέσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη να βρίσκονται τόσο κάτω.



Τρεις καθηγητές και 12 φοιτητές του  Πολυτεχνείου δολοφονήθηκαν από το ΚΚΕ.

Τον Δεκέμβριο του 1944 η νέα γενεά πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Σπουδαστές, φοιτητές, και μαθητές συνελήφθησαν, για μια «ανάκριση», οδηγήθηκαν στους τόπους του μαρτυρίου και δολοφονήθηκαν άγρια.
Οι καθηγητές δεν μπορούσαν να λείψουν από το όργιο αίματος του «μεγάλου Δεκέμβρη». Επελέγησαν ως θύματα προς παραδειγματισμό.
 
Από τις ομάδες θανάτου του ΚΚΕ δολοφονήθηκαν:
• Ο προπρύτανης του Πολυτεχνείου  Ιωάννης Θεοφανόπουλος.
• Ο κοσμήτωρ της σχολής Μηχανολόγων Γεώργιος Σαρρόπουλος.
• Ο καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πολυτεχνείο,  Σπυρίδων Κορώνης – σύμβουλος και σχεδιαστής της κοινωνικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
 Ο αριθμός μόνον των σπουδαστών του Πολυτεχνείου που σύρθηκαν στο τόπο του μαρτυρίου από τους δολοφόνους του ΚΚΕ ανέρχεται σε δώδεκα, μεταξύ αυτών:
• Η Ευγενία Λύτρα, απόγονος του μεγάλου ζωγράφου Λύτρα και ανεψιά του καθηγητή Χόρς.
• Τα αδέλφια Στάθης και Δανάη Ιατρίδου.
• Ο Ν. Κορυζής, ανεψιός του πρωθυπουργού Αλ. Κορυζή και γιος του επίσης δολοφονημένου Στ. Κορυζή.
Το Πολυτεχνείο δεν τιμά και δεν μνημονεύει τους καθηγητές  του Θεοφανόπουλο, Σαρρόπουλο, Κορώνη. 
 Δεν έχει αναρτήσει τιμητικώς στις αίθουσες του φωτογραφίες  της Λύτρα, του Κορυζή, των αδελφών Ιατρίδου  και  των άλλων δολοφονημένων  από  τους εβραιοκομμουνιστές  σπουδαστών του.


ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Ο Ιωάννης Π. Θεοφανόπουλος (Χαλανδρίτσα Αχαΐας, 1876 – Αράχωβα, 12 Ιανουαρίου 1945) ήταν καθηγητής και πρύτανις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Γεννήθηκε στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας το 1876, γιος δασκάλου. Απέκτησε πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ το 1899 και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία, όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο και εργάστηκε ως μηχανικός Γερμανικών εργοστασίων. Το 1907 εξελέγη καθηγητής στην έδρα των «Στοιχείων Μηχανών και Λεβήτων». Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών του Πολυτεχνείου (1908), η οποία στόχευε στην εξεύρεση εργασίας στους αποφοίτους του ΕΜΠ, διευθυντής έλξεως και υλικού εταιρίας σιδηροδρόμων Πελοποννήσου, σύμβουλος Διοικούσης Επιτροπής Τ.Ε.Ε, θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός», μέλος Δ.Σ. Σιβιτανιδείου Σχολής κ.ά. Με άλλους μηχανικούς, συνέβαλε στην ίδρυση του Υπουργείου Συγκοινωνίας (1914). Το 1932 ανέλαβε διευθυντής του μηχανουργικού εργοστασίου-εργαστηρίου της Σχολής, προώθησε την κατασκευή του πρώτου τετράχρονου κινητήρα Diesel στη Σχολή, ισχύος 5 ίππων, και πρωτοστάτησε στην επέκταση του Μηχανουργείου στην οδό Τοσίτσα. Βασικό του έργο θεωρούνται τα «Στοιχεία Μηχανών και Εμβολοφόρων Αντλιών».

Το 1939-1941 διετέλεσε αντιπρύτανις του ΕΜΠ, το 1941-1943 πρύτανις και το 1943 ως το θάνατό του προπρύτανις. Στη διάρκεια της πρυτανείας του συνυπέγραψε επιστολή με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και άλλους διανοούμενους (23.3.1943) προς τον Πρωθυπουργό Κ. Λογοθετόπουλο , ζητώντας την προστασία των Ελλήνων Εβραίων. Άλλη διασωζόμενη επιστολή του σχετίζεται με το επισιτιστικό πρόβλημα των φοιτητών (6.11.1942).


Το Δεκέμβριο του 1944 συνελήφθη από μέλη του ΕΛΑΣ και οδηγήθηκε πεζός μαζί με άλλες προσωπικότητες της εποχής (Σπύρος Τρικούπης, Στ. Κορυζής, Γ. Κερασιώτης κ.ά.) στην περιοχή Αγ. Τρύφωνας, κοντά στην Αράχωβα, όπου και εκτελέστηκε. Άλλοι δύο καθηγητές του ΕΜΠ δολοφονήθηκαν την ίδια περίοδο (Γ. Σαρρόπουλος, Σ. Κορώνης). Γιος του Ι. Θεοφανόπουλου ήταν ο Νικόλαος Θεοφανόπουλος, μετέπειτα καθηγητής ΕΜΠ και αδερφός του ο Κλεάνθης Θεοφανόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος ΔΣΑ (1945-6) και Υπουργός Δικαιοσύνης (1954-5).

Προτομή του Ιωάννη Θεοφανόπουλου υπήρχε επί χρόνια πίσω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

  • Τεχνική Επετηρίς της Ελλάδος, Εκδόσεις Τ.Ε.Ε., 1935 (http://library.tee.gr/digital/books_tee/book_51649/book_51649_polytehneion.pdf)
  • 80 χρόνια Τ.Ε.Ε., 2003
  • Ο Δεκέμβρης του 1944 - Τέσσερα άγνωστα κείμενα, Πέτρος Στ. Μακρής - Στάικος, 2014
  • Μια αληθινή ιστορία στην Λήθη. Η τραγωδία των ομήρων, Εφημ. Εστία (26.02.2008)
  • Δεκεμβριανή τραγωδία των ομήρων, Μητροπολίτη Κορυτσάς Ευλόγιου Κουρίλα, 1945




Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013
Άρθρο  του  Στέφανου  Χίου
«Ο πατέρας του Σωκράτη Κόκκαλη και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος εκτέλεσαν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι τον πρύτανη του ΕΜΠ και άλλους δημοκρατικούς πολίτες»
Καταγγελίες φωτιά για «αγωνιστές του ΕΑΜ» που έπνιξαν την Ελλάδα στο αίμα με λαϊκά δικαστήρια δολοφονώντας νοικοκύρηδες σαν ταγματασφαλίτες
 Όλα στη φόρα για «αντιστασιακούς της αριστεράς» που τα «γεράκια» της CIA τους τίμησαν στην Αμερικάνικη πρεσβεία!...
Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας εν όψει των «επετειακών» εκδηλώσεων των αριστερών στο Πολυτεχνείο, επιχειρεί ο γνωστός επιχειρηματίας, Ιωάννης Θεοφανόπουλος, εγγονός του αλησμόνητου Πρύτανη του ΕΜΠ που εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΑΜ στην Αράχοβα κατά την διάρκεια των “Δεκεμβριανών” του 1944.
Για πρώτη φορά ο κ. Θεοφανόπουλος αποκαλύπτει ότι ενεργό εμπλοκή στην δολοφονία του παππού του είχε ο τότε πρωτοπόρος καθηγητής Ιατρικής, Πέτρος Κόκκαλης-πατέρας του γνωστού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη- μέλος της καλής κοινωνίας των Αθηνών, που τίναξε την καριέρα του στον αέρα για να ακολουθήσει τους αντάρτες του ΕΑΜ στο βουνό! Μαζί του ως εκτελεστικός βραχίονας των εκτελέσεων ήταν και ο ξακουστός «αγωνιστής» της αριστεράς και των προοδευτικών ρευμάτων, σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.
Το χρονικό του τρόμου
 Ο Ιωάννης Θεοφανόπουλος γεννήθηκε στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας το 1876. Ο πατέρας του, Παναγιώτης, δημοδιδάσκαλος, ήταν γόνος μανιάτικης οικογένειας αγωνιστών, που έφυγαν από την Μάνη διαφωνώντας με τους Μαυρομιχαλαίους για την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Έτσι κατέφυγαν στην Αχαΐα υπό τον φόβο βεντέτας.
 Ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος έκανε τέσσερα παιδιά, τον Ιωάννη, τον Κλεάνθη-δικηγόρο, που διατέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υπουργός Δικαιοσύνης, τον Αριστοτέλη-δικαστικό και συμβολαιογράφο και την Ξανθίππη. Όλοι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα μετά τις σπουδές τους.
Ο Ιωάννης Θεοφανόπουλος σπούδασε στο τότε Πολυτεχνείο-πριν γίνει Μετσόβιο-και συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, όπου έλαβε το Διδακτορικό του.
Παρέμεινε στην Γερμανία εργαζόμενος σε μεγάλα μηχανουργεία και γύρισε στην Ελλάδα, εκλεγείς καθηγητής της έδρας μηχανολόγων το 1907.
Ο  Θεοφανόπουλος  πολέμησε  ηρωικά  στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του μηχανικού-πυροβολικού.
Παντρεύτηκε την Ιφιγένεια Καραλοπούλου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Παναγιώτη, καθηγητή του Μικρού Πολυτεχνείου, τον Νικόλαο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διάδοχό του στην έδρα, την Ειρήνη (σύζυγο του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Ρόκα) και τον Θεοφάνη, καθηγητή Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η κοινωνική του δράση υπήρξε πολυσχιδής. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου και με προσωπική του εργασία συμμετείχε στον σχεδιασμό και εφαρμογή των σιδηροδρόμων στην Πελοπόννησο.
Επί σειρά ετών προήδρευσε του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου με προσωπική του φροντίδα αποκτήθηκαν πρωτοποριακός εξοπλισμός και εργαστήρια.
Μετείχε στο ΔΣ της Σιβιτανιδείου Σχολής και πρωτοστάτησε το 1908 στην δημιουργία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Συλλόγου (νυν ΠΑΟ). Ηγήθηκε της δημιουργίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, θεωρώντας απαραίτητη την αυθύπαρκτη λειτουργία του. Δημιούργησε με προσωπική του φροντίδα το μηχανουργείο του ΕΜΠ, φέρνοντας από την Ευρώπη τα περισσότερα μηχανήματα, για την πρακτική εφαρμογή των φοιτητών. Στην διάρκεια της Κατοχής συνεργάσθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και τον Άγγελο Έβερτ για την διάσωση  ατόμων  με πλαστές ταυτότητες πολλών φοιτητών.
Το 1939-1941 διετέλεσε αντιπρύτανης, το 1941-1943 πρύτανης και από το 1943 ως το θάνατό του προπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τον Δεκέμβριο του 1944 απήχθη από την οικία του επί της οδού Φερρών από «Ελασίτες» που τον οδήγησαν με τα πόδια ξυπόλυτο να διασχίσει την χαράδρα της Κάζας στον Κιθαιρώνα μέσα στα χιόνια, με προορισμό την Λειβαδιά.
Όπως καταγγέλλει ο εγγονός του Ιωάννης Θεοφανόπουλος, βασιζόμενος σε μαρτυρίες κατοίκων και απογόνους τους που ακόμα ενθυμούνται τις ιστορικές αφηγήσεις, «πέρασε λαϊκό δικαστήριο από τον λόχο «Λόρδος Βύρων» υπό τον καπετάνιο Φαράκο και δύο εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Τον ιατρό Πέτρο Κόκκαλη και τον τότε φοιτητή και μετέπειτα διάσημο σκηνοθέτη, Νίκο Κούνδουρο.
Την καταδικαστική απόφαση ακολούθησε νέα πεζοπορία στην Αράχοβα, όπου μετά από παραμονή ημερών, την 12 Ιανουαρίου 1945 αφού τον απογύμνωσαν, τον εκτέλεσαν δια τυφεκισμού έξω από το ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα».
O μετέπειτα καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Θεοφανόπουλος, γιος του εκτελεσθέντος πρύτανη, παρέστη στην εκταφή των πτωμάτωνΑνάμεσα στους εκτελεσθέντες 13 προσωπικότητες όπως οι: Σπυρίδων Τρικούπης πρώην πρόεδρος της Βουλής , Στέλιος Κορυζής πολιτικός μηχανικός ,αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού, οι στρατηγοί Κατσιγιαννάκης και Ιλιάκης, πρώην γενικός διοικητής Κρήτης, ο αεροπαγίτης Γεώργιος Κερασιώτης, ο διευθυντής φυλακών Παπαευσταθίου, ο μεταλλειολόγος Δημουλίτσας, ο πρόεδρος της κοινότητας Εκάλης Αποστολίδης, ο διευθυντής του ταμείου Νομικών Σταυρόπουλος, οι στρατηγοί Κορτζάς, Ανδρούλης και Ρώτας. Επίσης μαζί με τον Ιωάννη Θεοφανόπουλο εκτελέστηκαν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ.Σαρρόπουλος, Σ.Κορωνης και δώδεκα φοιτητές του Πολυτεχνείου. 
Ήταν όλοι αυτοί οι δημοκράτες πολίτες «χίτες και ταγματασφαλίτες», όπως διατείνονταν τότε η ιστορική ηγεσία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του «Δημοκρατικού Στρατού» του καπετάν Μάρκου, οι μισοί εκ των οποίων ταξίδευαν στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και στην Μόσχα του Στάλιν και ονειρεύονταν με πρακτόρικες μεθοδεύσεις την «ουδετεροποίηση» της Μακεδονίας υπό Βουλγαρική προστασία;
Ο πατέρας του διαπρεπή επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος, «σημαίνον πρόσωπο της αντίστασης και της αριστεράς» δεν ζει για να μας απαντήσει.
Οι Αμερικανοί άλλωστε-εχθροί του τότε που στήριζαν τον μοναρχοφασισμό-περιέργως τον «επιβράβευσαν» αργότερα, δίνοντας το όνομα του στον δρόμο που χωρίζει την Αμερικάνικη πρεσβεία με το Μέγαρο Μουσικής.
Έχει τη δυνατότητα όμως να μας απαντήσει για τα εγκλήματα τους, ο κύριος Νίκος Κούνδουρος ο οποίος ζει και βασιλεύει. Ας επιστρατεύσει την μνήμη του βουτώντας την μέσα στο αίμα που χύθηκε…".


  
Πριν από πολλά χρόνια πίσω από το ΕΜΠ στην οδό Μπουμπουλίνας, υπήρχε ένα μικρό μνημείο. Αφιερωμένο  στη μνήμη του Ιωάννη Θεοφανόπουλου.
Κάποιοι στη συνέχεια παρατήρησαν ότι το μαρμάρινο κολωνάκι εξαφανίστηκε και στη θέση του μνημείου υπάρχει ένα κουτί.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

16 σχόλια:

  1. Μπόρις Τζόνσον: Πατέρας για όγδοη φορά – Το ελληνικό όνομα που έδωσε στον γιο του. Δεν διέψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες στην πραγματικότητα έχει πολλά περισσότερα.

    Για όγδοη φορά έγινε πατέρας ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με την σύζυγό του Κάρι, να ανακοινώνει ότι έφερε στον κόσμο το τρίτο τους παιδί.

    «Καλωσήρθες στον κόσμο, Φρανκ Άλφρεντ Οντίσιους Τζόνσον, που γεννήθηκες στις 5 Ιουλίου, στις 9.15» έγραψε η 35χρονη Κάρι στο Instagram, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία της ίδιας που κρατά στην αγκαλιά της το νεογέννητο.

    «Μπορείτε να μαντέψετε ποιο όνομα επέλεξε ο σύζυγός μου;» πρόσθεσε, ευχαριστώντας το προσωπικό της μαιευτικής κλινικής του University College Hospital του Λονδίνου.

    Φυσικά πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ότι ο Τζόνσον έδωσε στον γιο του το ελληνικό όνομα Οδυσσέας, καθώς αγαπάει πολύ τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό.

    Το νεογέννητο είναι το τρίτο παιδί του ζεύγους και το όγδοο (τουλάχιστον) για τον Μπόρις Τζόνσον.

    Ο 59χρονος πρώην πρωθυπουργός έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά με την δεύτερη σύζυγό του, τη δικηγόρο Μαρίνα Γουίλερ ενώ έχει αναγνωρίσει και μία κόρη που απέκτησε από μια εξωσυζυγική σχέση του.

    Τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγο πριν από τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του με την Κάρι, επιβεβαίωσε ότι, μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε έξι παιδιά.

    Ωστόσο, δεν διέψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες στην πραγματικότητα έχει πολλά περισσότερα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 2.114.789 ψηφοφόροι της οικογένειας Μητσοτάκη ψήφισαν για κυβέρνηση Ν.Δ. και προέκυψε κυβέρνηση Σημίτη.
    Όλα τα κρίσιμα υπουργεία ανήκουν στο σημιτικό σύστημα.
    Στις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να το γνωρίζουν ψήφισαν επί της ουσίας την επαναφορά μίας κυβέρνησης Σημίτη.

    Δεν είναι μόνο οι φράσεις του στις προγραμματικές δηλώσεις που μιλούσε για «εκσυγχρονισμό», το κατεξοχήν σύνθημα του Κώστα Σημίτη, ούτε η ατάκα του πρωθυπουργού για «νέα Νέα Δημοκρατία», που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά κυρίως η επιλογή των προσώπων και των πολιτικών που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.


    Λίγες μέρες μετά, ένας εκ των βασικών στελεχών του πρώην πρωθυπουργού ο Γιώργος Φλωρίδης, νυν υπουργός Δικαιοσύνης, ξεδίπλωσε την δική του ατζέντα για άρση του «ακαταδίωκτου» των τραπεζιτών (κάτι το οποίο είναι ορθό βεβαίως).

    Η σύζυγος του Γ.Φλωρίδη είναι δικαστής και ο αδερφός του υπουργού είναι ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε την εξωτερική πολιτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν λίγες μέρες τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία αυτή η εποχή για λύση του Κυπριακού και των διαφορών με την Τουρκία!


    Και ας γνωρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι ότι τεθεί υπό διαπραγμάτευση θα είναι αποκλειστικά ελληνικής ιδιοκτησίας…


    Μετά την πολύ μεγάλη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης;

    Το επιτελικό κράτος το έχει αναλάβει να το συντονίσει ο… Άκης Σκέρτσος και είναι αυτός που θα προτεραιοποιεί τα νομοσχέδια.


    Η Υγεία παραδόθηκε στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την εποχή Σημίτη και φυσικά εκ των βασικών υπουργών του.

    Στη Υγεία θα πέσουν την επόμενη τετραετία πάρα πολλά κονδύλια, θα γίνουν τουλάχιστον 10.000 προσλήψεις και θα μπουν ιδιωτικά συμφέροντα στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.


    Την Παιδεία ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Το επόμενο διάστημα με την εφαρμογή του άρθρου 28 ανοίγεται η διαδικασία μέσω διακρατικών συμφωνιών να έχουμε στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα γίνει και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για να έχουμε ελληνικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ανοίγεται μία τεράστια αγορά και τα συμφέροντα είναι πολλά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες χώρες χρησιμοποιούν τον παράγοντα Παιδεία, όπως η Κύπρος και πλέον και η Τουρκία, αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους χιλιάδες αλλοδαπούς που φοιτούν στα πανεπιστήμιά τους.

    Έχει ξαναδώσει τα «κλειδιά» του Πολιτισμού στη Λίνα Μενδώνη, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Πολιτισμού στην επόμενη τετραετία θα βρεθεί στο πυρήνα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για δεκάδες έργα.

    Έχει στείλει στο υπουργείο Ενέργειας την Αλεξάνδρα Σδούκου, ως υφυπουργό. Παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην διευθύντρια του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη η οποία είναι διαρκώς σε συζητήσεις με τον κ.Μανιάτη.

    Τα μεγάλα υπουργεία λοιπόν έχουν στελεχωθεί από πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από το παλιό γνωστό σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

    Να το θέσουμε πιο απλά: Εάν κάποιος την δεκαετία του ΄90 έμπαινε στην «κατάψυξη» και ξυπνούσε τώρα και χωρίς να γνωρίζει τίποτα έβλεπε την σημερινή κυβέρνηση, θα νόμιζε ότι 20 χρόνια δεν άλλαξε τίποτε και η κυβέρνηση Σημίτη είναι ακόμη στην εξουσία.

    Το μόνο που λείπει από αυτή την κυβέρνηση είναι στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ήταν ο Κώστας Σημίτης.

    Έτσι λοιπόν, αυτό που έχει συμβεί, όσο πρωτοφανές κι αν φαίνεται είναι το εξής: Το παλιό σημιτικό σύστημα έχει μετακομίσει ολόκληρο μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

    Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στους ψηφοφόρους;

    Αυτοί που είναι Δεξιοί, δηλαδή καραμανλικοί, θα μετακομίσουν στα μικρά δεξιά κόμματα.

    Αντίθετα, σε όσους αρέσει το σημιτικό σύστημα και το αφήγημα του κεντρώου χώρου, αυτοί θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το γνωρίζει και φαίνεται πως εν γνώσει του έκανε αυτή την επιλογή, γιατί ήξερε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αρκετά «Δεξιός».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την ολοκληρωτική τουρκική κυριαρχία στη Σύνοδο Κορυφής του NATO ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να πάει στο… δείπνο.
    Δεν είχε και να κάνει κάτι άλλο αφού η ελληνική διπλωματία ήταν σε διακοπές.
    Με την Ελλάδα να είναι παντελώς απούσα από τις ουσιαστικές διεργασίες στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία περιοριζόμενη μόνο σε περιφερικού τύπου συναντήσεις, ενώ ο Ερντογάν αλώνιζε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης σκέφτηκε να πάει στο επίσημο δείπνο αφού έτσι και αλλιώς δεν είχε να κάνει και κάτι άλλο πιο χρήσιμο.

    Το επίσημο δείπνο παρέθεσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

    Ο πρωθυπουργός που συνοδευόταν από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Λιθουανίας και η σύζυγός του.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο δείπνο κατάφερε να συνομιλήσει για λίγα λεπτά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστίν Τριντό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύγχυση στην κυβέρνηση μετά την απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν στην Τουρκία 120 F-16 εναντίον της Ελλάδος: «Θα έχουν… περιορισμούς»!
    Κυβερνητικές ασάφειες και μισόλογα.
    Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, υπό το πρίσμα των δηλώσεων που έκαναν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, οι οποίες επιχείρησαν να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προέλθει από την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Τουρκίας και φυσικά την ενίσχυση της τούρκικης Αεροπορίας με πάνω από 120 νέα και αναβαθμισμένα F-16.

    Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «θετική την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Δύσης», λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Δεν είπαν για ποιο λόγο την κρίνουν ως «θετική», την επαναπροσέγγιση αλλά δεν είναι σίγουρο το αν οι «κυβερνητικές» αυτές «πηγές» έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας συνολικά.

    Εκτός και αν είναι αυτό που θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση όμως βρίσκονται σε λάθος κυβέρνηση και σε λάθος χώρα.

    Σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

    Ακριβώς τι θέλουν να πουν; Ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούν με τα F-16 και στα πιλοτήριά τους θα έχουν ένα κατάλογο με τους «περιορισμούς» του Κογκρέσου που ποτέ δεν θα τηρήσουν;

    Νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Τζέικ Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά». «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (…) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απογοήτευση για την απόφαση Τζ.Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16 από το ελληνοαμερικανικό λόμπι.
    Νικόλ Μαλλιωτάκη: «Πολύ απογοητευμένη που ο Πρόεδρος αποφάσισε να το κάνει αυτό».
    Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά όπως τόνισε ελπίζει ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και θα υπάρξουν δεσμεύσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.


    Δεσμεύσεις βέβαια που ουδέποτε η Τουρκία πρόκειται να τηρήσει σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα.

    Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, τόνισε σε συνέντευξή της σήμερα στο ΣΚΑΪ και τη Μαρία Τσιλινίκου ότι το Κογκρέσο θα επιβάλει όρους στην Τουρκία, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας.


    Η συνέντευξη της Νικόλ Μαλλιωτάκη:

    O Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά το «ναι» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Πιστεύετε ότι θα βάλει όρους το Κογκρέσο;


    Νικόλ Μαλλιωτάκη:

    «Ναι, το Κογκρέσο θα επιβάλει όρους. Προφανώς είμαι πολύ απογοητευμένη που ο Πρόεδρος αποφάσισε να το κάνει αυτό. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να επιβραβευτεί, ειδικά αυτή τη στιγμή.

    Δεν είναι μόνο οι επιθετικές ενέργειες προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που ήταν πολύ προβληματικές όπως και οι απειλές που έχουν διατυπωθεί και η ρητορική που έχει ακολουθήσει. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αυτή η πώληση. Δυστυχώς, ο πρόεδρος αποφάσισε διαφορετικά. Ελπίζω ότι οι ηγέτες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα σκεφτούν δύο φορές πριν την υπογραφή.».


    Είστε ένας από τους 6 βουλευτές των ΗΠΑ που με επιστολή σας στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζητάτε τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί;

    Νικόλ Μαλλιωτάκη:


    «Ναι, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε ορισμένες παραμέτρους στο μέλλον. Και κοιτάξτε, αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Ωστόσο, αν μπορέσουμε να λάβουμε κάποιες δεσμεύσεις και να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα μαχητικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου.»

    Μετά το πράσινο φως του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , πιστεύετε ότι η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στη Δύση και αλλάζει τη πολιτική της σε σχέση με τη Ρωσία;

    Νικόλ Μαλλιωτάκη:


    «Λοιπόν, δεν τους έχουμε δει να αλλάζουν πραγματικά την πολιτική τους. Εξακολουθούν να μην επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όπως τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πράξει και επίσης δεν είναι απαραίτητα καλό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να ήταν μια προϋπόθεση, αλλά το να βεβαιωθώ ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, η οποία υπήρξε αξιόπιστος εταίρος και στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα και για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα.»

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως υπάρχει στο τραπέζι ταυτόχρονη ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι αυτή η στρατηγική των ΗΠΑ , των ίσων αποστάσεων είναι σωστή;

    Νικόλ Μαλλιωτάκη:

    «Η Ελλάδα υπήρξε μόνο στρατηγικός και σημαντικός και αξιόπιστος σύμμαχος σε αυτή την περιοχή. Δεν χρειάζεται ποτέ να μαντέψουμε τι θα κάνει η Ελλάδα με αυτά τα μαχητικά ή με αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

    Και έτσι, ξέρετε, δεν συμφωνώ απαραίτητα με τον πρόεδρο σε αυτό. Και σίγουρα δεν πρέπει να δημιουργούμε κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά θα πρέπει απλώς να παρέχουμε υποστήριξη σε όσους είναι χρήσιμοι για εμάς και τους στόχους μας και συνεισφέρουν στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.»

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρωτοφανής σε διάρκεια συνάντηση μιάμισης σχεδόν ώρας Μπάιντεν και Ερντογάν – Μίλησαν για όλα: «Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν απλό ζέσταμα».
    Η Αθήνα παρακολουθεί με αμηχανία δίχως να έχει καταλάβει ακόμη τίποτα διαδίδοντας φήμες για τα τουρκικά F-16 και δίνοντάς συγχαρητήρια για την Σουηδία!
    Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ η οποία διήρκησε σχεδόν 1 ώρα και 30 λεπτά, κάτι το πλέον ασυνήθιστο για τέτοιου είδους συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων.

    Απευθυνόμενος στον Μπάιντεν πριν από τη συνάντηση, ο Ερντογάν μίλησε για «νέα διαδικασία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών»

    «Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν κάτι σαν γύροι προθέρμανσης. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία», είπε ο Ερντογάν.


    Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία την θεαματική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας η οποία περιλαμβάνει τα πάντα: Οικονομική συνεργασία, αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά εξοπλιστικά, F-16 και στο βάθος… F-35.

    Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι η διάδοση φημών τάχα για περιορισμό της χρήσης των τουρκικών F-16 δίνοντας συγχαρητήρια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί «μας κάνει πιο δυνατούς», όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσστάκης.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Αθήνα δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα για τις νέες εξελίξεις, και πόσο ενισχυμένη βγαίνει η τουρκιά από αυτές.

    Ενώ οι δύο ηγέτες έκαναν σύντομες δηλώσεις, το μήνυμα του Ερντογάν προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τράβηξε την προσοχή, δηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών:

    «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους μου και του έθνους μου για το συγχαρητήριο μήνυμα που μεταφέρατε» και συνέχισε λέγοντας:

    «Πιστεύω ότι είναι πλέον ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού. Σήμερα, βλέπω αυτή τη συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα προς αυτό.

    Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν σαν γύροι προθέρμανσης. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Φυσικά, η νέα διαδικασία για μένα είναι μια διαδικασία 5 ετών. Τώρα έχετε και εκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι προκαταβολικά καλή επιτυχία σε αυτές τις εκλογικές προετοιμασίες».

    Από την άλλη, στην ομιλία του πριν από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα κατατεθεί στην τουρκική Βουλή.
    Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη διπλωματία και την ηγεσία του όσον αφορά τη Σουηδία. Περιγράφοντας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως «ιστορική», ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του για ενίσχυση της άμυνας της συμμαχίας.

    Προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο, ο Ερντογάν υπενθύμιζε ότι η χώρα του περιμένει 50 χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ και ότι η ευόδωση του αιτήματος της Σουηδίας πρέπει να συνδεθεί και το αίτημα της Άγκυρας.

    «Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια.

    Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία.

    Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λόιντ Όστιν και Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησαν για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού Στρατού. Πήραν φόρα και δεν σταματούν.
    Στο τραπέζι και η αγορά νέων F-16 Block 70 από την Τουρκία.
    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού Στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

    Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα λίγο αφότου η Τουρκία έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τους διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους. Εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Συζήτησαν, επίσης, τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας».

    Ο Όστιν έγραψε επίσης στο Twitter για το τηλεφώνημά του με τον Γκιουλέρ:
    «Είχα μια καλή συζήτηση σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας για μια σειρά σημαντικών κοινών στόχων. Ανυπομονώ να τον δω στο Βίλνιους και να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση».

    Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα της αγοράς νέων F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βίλνιους: Άφησε τις βρωμερές μπανανίες του μόνες στο δείπνο και έφυγε για το ξενοδοχείο του ο Τζο Μπάιτνεν. Δεν παρακάθισε στο επίσημο δείπνο.
    Μόνο για την συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν φαίνεται πως πήγε στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς προτίμησε να πάει στο ξενοδοχείο του.

    Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για την απουσία του έκανε λόγο για «φορτωμένο πρόγραμμα» τις τελευταίες τέσσερις μέρες (και πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν προετοιμάζεται για μία «μεγάλη ομιλία».

    Η απουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από το δείπνο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Αύριο πάντως Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Ουκρανοί με Srorm Shadow σκότωσαν τον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας στο Μπερντιάνσκ! Φαίνεται ότι έπεινε βότκα.
    Ισχυρό Ουκρανικό πλήγμα κατά των ρωσικών δυνάμεων.
    Ένας ακόμη υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, αφού σύμφωνα με ουκρανικές και ρωσικές πηγές, ο υποδιοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, Αντιστράτηγος Όλεγκ Τσόκοφ, σκοτώθηκε από ουκρανικό χτύπημα στο Μπερντιάνσκ.

    Τη νύχτα της 10ης προς 11η Ιουλίου, εκρήξεις συγκλόνισαν το Μπερντιάνσκ στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. Ζημιές προκλήθηκαν στο εφεδρικό διοικητήριο της 58ης στρατιάς, που απέχει σχεδόν 100 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.

    Το πρωί, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι το ξενοδοχείο Duna καταστράφηκε στη νυχτερινή επίθεση και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των απωλειών. Σε αυτό το ξενοδοχείο φαίνεται να διέμενε εδώ και αρκετό καιρό η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ρώσων, ενώ κοντά στο κτίριο είχαν τοποθετηθεί συστήματα αεράμυνας.

    Ο σύμβουλος του πρώην δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουσένκο, ανέφερε ότι ο αντιστράτηγος του ρωσικού στρατού Όλεγκ Τσόκοφ εξοντώθηκε στην περιοχή του Μπερντιάνσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τσόκοφ είχε τραυματιστεί άλλη μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2022 από επίθεση του ουκρανικού στρατού.

    Επίσης, ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, Voenny Osvedomitel, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Τσόκοφ, γράφοντας : «Ένα χτύπημα από βρετανικούς πυραύλους cruise Storm Shadow στο αρχηγείο της 58ης Στρατιάς κοντά στο Μπερντιάνσκ σκότωσε τον Υποδιοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, Αντιστράτηγο Όλεγκ Τσόκοφ».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΑΠΟΤΟΜΑ ΟΛΟΙ - ΜΜΕ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ" - ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ"; Ο Ιουδαίος επικοινωνιολόγος του Μητσοτάκη, Σταν Γκρίνμπεργκ, επέβαλε πλήρη σιγή: "ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΜΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ". ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΙΝΟ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ" ΑΠΟ "ΔΙΚΑΣΤΕΣ" ΤΥΠΟΥ ΚΛΑΠΑ, ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ. ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΕΚΠΤΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ "ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ". ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΤΣΙΟ, ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΔΥΟ ΣΤΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ, ΔΥΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΝ ΟΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Την άλλη μέρα το θέμα θα κλείσει απότομα με πλήρη σιγή και κανείς δεν θα ξανααναφερθεί σ'αυτό. Έτσι τακτοποιούνται οι υποθέσεις σε μια Μπανανία του Κορλεόνε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στέλεχος ΠΑΣΟΚ: «Τα παιδιά των μεταναστών πρέπει να ψηφίζουν»!
    Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναζητάει καινούρια εκλογική «πελατεία».
    Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κρύψει ότι θα ήθελε πάρα πολύ οι Έλληνες πολίτες να αντικατασταθούν από αλλοδαπούς και ειδικότερα οι Έλληνες ψηφοφόροι.
    Σειρά είχε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς του ΠΑΣΟΚ, που προ ημερών έκανε…άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
    Με αφορμή το νομοσχέδιο που ήδη τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση για την ψήφο των αποδήμων, ο ίδιος έδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για την παροχή υπηκοότητας στους αλλοδαπούς μετανάστες που ζουν χρόνια στη χώρα.
    «Μακάρι εδώ να ψηφίζουν και οι Έλληνες μετανάστες, τα παιδιά των μεταναστών. Μαζί με τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης στους απόδημους Έλληνες, πρέπει να δούμε σοβαρά την υπηκοότητα των μεταναστών που είναι τόσα χρόνια στην Ελλάδα, που δουλεύουν. Κυρίως για τους Αλβανούς. Πρέπει να ψηφίζουν. Και τα παιδιά τους».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
    Την υποψηφιότητα του για το Δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο γνωστός δημοσιογράφος και διοργανωτής των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία Στέργιος Καλόγηρος.

    Ο Στέργιος Καλόγηρος με τηλεοπτικό του μήνυμα εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν του την απόφαση.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καλόγηρος στο μήνυμά του είπε τα εξής:


    «Είμαι ο Στέργιος Καλόγηρος. Επικοινωνούμε εδώ και πολλά χρόνια μέσα από την τηλεόραση και σχολιάζουμε καθημερινά την επικαιρότητα.

    Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα. Μαζί ξεχυθήκαμε στους δρόμους και φωνάξαμε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπερασπιζόμενοι την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

    Πλημμυρίσαμε με την παρουσία μας τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της μίας και μοναδικής Μακεδονίας.

    Πετύχαμε αυτό που οι άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ. Ποιο είναι αυτό; Ό,τι όταν η ώρα και οι εξελίξεις το προστάζουν μπορούμε να γίνουμε ένα και να διεκδικήσουμε.

    Αγαπητοί φίλοι, ήρθε πλέον η ώρα ακριβώς αυτό να κάνουμε…να διεκδικήσουμε

    Να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη και όλοι μαζί να την αποκαταστήσουμε στη θέση που της αναλογεί και δίκαια της ανήκει. Τόσο καιρό επισημαίναμε και αναδεικνύαμε τα προβλήματα, τα λάθη και τις στρεβλώσεις.

    Την ίδια στιγμή προτείναμε τις λύσεις και δείχναμε το δρόμο που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη της πόλης.

    Μάταια όμως, καθώς, τα συμφέροντα, οι κομματικές πολιτικές, οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα τοπικά κατεστημένα κρατούν την πόλη πίσω, εγκλωβισμένη και υποβαθμισμένη. Αυτό δεν μας
    αξίζει.

    Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να σχολιάζουμε και να αναλάβουμε δράση. Καλούμε όλους τους πολίτες να στρατευθούν μαζί μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τη Θεσσαλονίκη, όπως μας αξίζει και της αξίζει.

    Δεν είναι δυνατόν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να ρημάζει, να έχει το χαμηλότερο βιοτικό
    επίπεδο, η φτώχεια να αυξάνεται και ουδείς να αντιδρά.

    Οι λαθρομετανάστες βρίσκονται παντού και ήδη σε μερικές γειτονίες φοβάσαι να κυκλοφορήσεις μόλις πέσει στο σκοτάδι. Η εγκληματικότητα ολοένα και αυξάνεται. Η εικόνα παρακμής δεν τιμά κανένα.

    Επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα φέρουν ανατροπή. Αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσουμε για την ανάπλαση της πόλης.

    Θα στηριχθούν έμπρακτα όλοι οι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Το κοινωνικό έργο μπαίνει ως άμεση προτεραιότητα. Ας αφήσουμε τα λόγια και όλοι μαζί ας περάσουμε στην εποχή των πράξεων.

    Με ξέρετε και γνωρίζετε τις ειλικρινείς μου προθέσεις. Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς.

    Εμπιστευτείτε μας και ας ενωθούμε όλοι μαζί για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη!
    Στις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου δηλώνω παρών ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Μακεδονία – Στέργιος Καλογήρος”.


    Δείτε το τηλεοπτικό μήνυμα του Στέργιου Καλόγηρου:
    https://youtu.be/7B88eiQTv90
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Λατινοπούλου: Τα 10 «κέρδη» της Τουρκίας από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Το κόμμα «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση για τα όσα έλαβαν χώρα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τα κέρδη της Τουρκίας.

    Η «Φωνή Λογικής» χρησιμοποιεί τη φράση του CNBC, «η Τουρκία πήρε ότι ήθελε», για να περιγράψει τα κέρδη της Άγκυρας, ενώ τονίζει στον τίτλο της ανακοίνωσής της ότι «ο Ρ.Τ.Ερντογάν κερδισμένος. Ο Κ.Μητσοτάκης ρεμβάζει».

    Η ανακοίνωση:


    «Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ λέμε όχι σε οποιαδήποτε υποχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, όχι σε διαπραγματεύσεις εάν πρώτα δεν υπάρξουν κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία και ζητούμε σθεναρή αντιμετώπιση στο ΝΑΤΟ των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων, ώστε η Συμμαχία να μη μας θεωρεί δεδομένους και αδύναμους.

    Η Τουρκία και ο πρόεδρός της, ακολουθώντας μία υψηλή στρατηγική και με διπλωματικούς χειρισμούς, με ισχυρή αυτοπεποίθηση και όχι ηττοπάθεια, κατάφερε και αποκόμισε σημαντικά οφέλη για την ίδια πριν και κατά τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους. Έχει καμία σημασία εάν όλο το προηγούμενο διάστημα Ελληνικά φιλοκυβερνητικά μέσα, τη χαρακτήριζαν ως τον ταραξία της Μεσογείου, το δύστροπο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ότι οι Σύμμαχοι είναι οργισμένοι εις βάρος της; Στο τέλος όλοι δεν φείδωνταν τα κολακευτικά λόγια για έναν τόσο σπουδαίο σύμμαχο όπως είναι η Τουρκία. Τι κέρδισε λοιπόν η Τουρκία; Καταρχήν, όπως γράφει το έγκυρο CNBC, η Τουρκία πήρε ότι ήθελε (Turkey got what it wanted)

    Ειδικότερα:

    Η φιλελεύθερη Σουηδία, αλλάζει το εσωτερικό της δίκαιο, αυστηροποιώντας τη νομοθεσία της όσον αφορά στις Κουρδικές οργανώσεις που τις χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ακόμη και όταν αυτές διεξάγουν καθαρά εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα ή πολιτικές δράσεις κατά του αυταρχικού Τουρκικού καθεστώτος. Πρωτοφανές για μία χώρα όπως η Σουηδία, που ηγείται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
    Η αξιόλογη Σουηδική αμυντική βιομηχανία αίρει το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στην Τουρκία, ένεκα της συμπεριφοράς της τα προηγούμενα έτη στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και ξεκινά εκ νέου εξαγωγές, ισχυροποιώντας με αυτό τον τρόπο την τουρκική πολεμική μηχανή.
    Η Τουρκία, μέσω του γνωστού για τις φιλοτουρκικές του θέσεις ΓΓ ΝΑΤΟ του Στόλτενμπεργκ, επέβαλλε να δημιουργηθεί μία νέα θέση «Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία» στο ΝΑΤΟ.
    Ο Ερντογάν, δεν έχει υπογράψει ακόμη αλλά θα στείλει την απόφαση ένταξης της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο κοινοβούλιο πρακτικά ελέγχει το ΑΚΡ, άρα δεν είναι τελειωμένη συμφωνία, αναμένοντας και άλλα οφέλη, όπως πχ την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα F-16.
    Θα παραλάβει η Τουρκία, νέα αεροσκάφη F-16 Viper, (40 συνολικά) ενώ θα ανακατασκευάσει άλλα 80 παλαιότερου τύπου F-16 σε αναβαθμισμένου νέου τύπου. Εδώ υπενθυμίζεται ότι η ακύρωση της παραγγελίας των τουρκικών F-35 από τις ΗΠΑ έγινε λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.
    Ο πρόεδρος Biden, επαλήθευσε τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής άμυνας, ασχέτως εάν επισήμως θεωρητικά δεν συνδέεται, το αίτημα της Τουρκίας, με τη συμφωνία για τη Σουηδία. Ας μην ξεχνάμε, εκκρεμεί η έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο, σε μεταγενέστερο χρόνο.
    Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, επιβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση Biden, θα προχωρήσει στη μεταφορά των νέων F-16 στην Τουρκία, επαληθεύοντας ότι η Αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της ενίσχυσης της Τουρκίας σύμφωνα με το Reuters, ενώ η τελική απόφαση επί των διαδικασιών θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με το Κογκρέσσο.
    Οι εγγυήσεις που διαρρέουν διάφορες πηγές που υποτίθεται, θα δοθούν, ότι δεν θα κάνουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα νέα τουρκικά F-16 εντός του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), είναι άνευ ουσίας και κενού περιεχομένου, καθώς η Τουρκία κατ’ επανάληψη έχει δείξει παραβατική συμπεριφορά. Αν κάνουν υπερπτήσεις, θα καταρριφθούν; Εάν ναι από ποιον; Από τους συμμάχους; Από την ελληνική ΠΑ; Άραγε θα αποδεσμευθούν οι κανόνες εμπλοκής;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί τις προνομιακές της σχέσεις με την Ρωσία, παίζοντας παράλληλα και το ρόλο του εξισορροπητή. Διατηρεί έτσι σχέσεις στο εμπόριο, στη διπλωματία, στον τουρισμό.
      Η Τουρκία και με τη βοήθεια της Σουηδίας, θα αναθερμάνει τις ενταξιακές διαδικασίες με την Ε.Ε.
      Η Τουρκία με τη σθεναρή της διπλωματία, δυστυχώς απεκόμισε σημαντικά οφέλη για την ίδια. Να υπενθυμίσουμε ότι στην ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, στις 17/05/2022, είχε καλέσει το Κογκρέσσο να μην εγκρίνει σε αναθεωρητικές δυνάμεις (υπονοώντας την Τουρκία) νέα όπλα. Προφανώς δεν εισακούσθηκε.

      Να υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση του τότε υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου, στις 07/01/2023, ότι επιθυμούσε να πάρει η Τουρκία τα F-16 αλλά σε βάθος χρόνου. Η επιθυμία του κ. Συρίγου, υλοποιείται κατά το ήμισυ: η Τουρκία τα παραλαμβάνει αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

      Μέχρι που μπορεί να φτάσουν πλέον οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συνεχώς διολισθαίνουν προς τα πίσω; Μετά το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικά μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, το Turkaegean, την έλευση Τουρκικών αλιευτικών αλλά και Τούρκων λαθροδιακινητών έως τα Κύθηρα και την Κάρυστο, τα Turkish Straits (μαζί με τα Canakkale, Istanbul Straits), την αποδοχή της Κύπρου ως γεωγραφικές συντεταγμένες χώρου στο χάρτη των Regional Plans του ΝΑΤΟ αντί ως χώρα, τους εκβιασμούς του Ερντογάν με τις υπερπτήσεις και τις αξιώσεις αποστρατικοποίησης νήσων, τους ανεπιτυχείς 64 γύρους διερευνητικών επαφών, ως που θα φτάσει η υποχωρητικότητα και «προσαρμοστικότητα» του ελληνικού ΥΠΕΞ;

      Είναι γεγονός ότι η βελτίωση στις Αμερικανο-τουρκικές θέσεις θα υποβαθμίσει γεωπολιτικά την Ελλάδα. Όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι κοντόφθαλμος και τουλάχιστον αφελής. Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, με τη μη λύση του Κυπριακού, το Τουρκο-λυβικό μνημόνιο, τις υπερπτήσεις, την απειλή του casus belli και άλλα πολλά, το ελληνικό ΥΠΕΞ πιστεύει ότι πράγματι υπάρχει χώρος διαπραγματεύσεων με την παραβατική καθ’ έξιν Τουρκία;
      Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ λέμε όχι σε οποιαδήποτε υποχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, όχι σε διαπραγματεύσεις εάν πρώτα δεν υπάρξουν κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία και ζητούμε σθεναρή αντιμετώπιση στο ΝΑΤΟ των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων, ώστε η Συμμαχία να μη μας θεωρεί δεδομένους και αδύναμους».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  14. Με ερώτηση του στον υπουργό εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απαιτεί εξηγήσεις για την «ακατανόητη» αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κατά 61,119, στο διάστημα μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

    Η ακατανόητη αυτή η αύξηση των ψηφοφόρων μέσα σε ένα μήνα, εγείρει εύλογα ερωτήματα και απαιτούνται πειστικές εξηγήσεις.

    Η ερώτηση:

    ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

    ΘΕΜΑ: «Ανάγκη διευκρινίσεων σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου & Ιουνίου 2023»

    Κύριε Υπουργέ,
    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 9.919.115, ενώ, για τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 9.980.234. Από την αντιπαραβολή των δυο αριθμών παρατηρείται μια αύξηση των Ελλήνων ψηφοφόρων κατά 61.119. Η ακατανόητη αυτή αύξηση των ψηφοφόρων, μέσα σε ένα μήνα, εγείρει εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να τύχουν πειστικής απάντησης.

    Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    1. Ποια είναι η αιτία της ανωτέρω αύξησης;
    2. Πόσοι εκ των ανωτέρω 61.119 ψηφοφόρων που εντάχθηκαν στον κατάλογο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μετά την 23η Μαΐου 2023, δεν είναι εκ γενετής Έλληνες πολίτες;
    3. Ποιο είναι το φύλο και η ηλικία των ανωτέρω 61.119 νέων ψηφοφόρων και σε ποιες εκλογικές περιφέρειες κατανεμήθηκαν αριθμητικά;
    Παρακαλώ χορηγήστε μου σχετικό αναλυτικό κατάλογο, που θα περιέχει κατηγοριοποιημένες σε γραμμές & στήλες τις αιτούμενες πληροφορίες, με πρώτη στήλη την εκλογική περιφέρεια και με αναγραφή στις επόμενες εκ δεξιών: του φύλου, της ηλικίας και της εθνικότητας προέλευσης καθενός εκ των παραπάνω αναφερόμενων 61.119 νέων ψηφοφόρων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ) ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ" ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ. ΤΙ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ. ΣΠΕΥΔΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΒΡΑΔΕΩΣ; Περιμένουν γραμμή για να μιλήσουν για το Αιγαίο; Από πού;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...