ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Ιουλίου 2023

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ: Η φοιτητική ομάδα ASPIRE του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη στον διαγωνισμό UAS Challenge 2023, κέρδισε το βραβείο προσομοίωσης Simulation Award 2023. Το θέμα ήταν η σχεδίαση και κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου με μέγιστη μάζα απογείωσης 10 κιλά. Το αεροπλάνο θα έπρεπε να λειτουργεί αυτόματα, εκτελώντας μια σειρά εργασιών όπως πλοήγηση σε σημεία, απόρριψη με ακρίβεια του πακέτου βοήθειας που μετέφερε και επιστροφή στη βάση μέσω μιας καθορισμένης διαδρομής. Η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη κατετάγη δεύτερη στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021, ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια και στον οποίο συμμετείχαν 153 ομάδες από όλο τον κόσμο με θέμα την σχεδίαση και κατασκευή πυραύλου στερεού καυσίμου. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.



ΒΡΕΘΗΚΕ - ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ - ΑΣΤΡΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΥΛΗΣ;



ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 5.000.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ;


Συγκινητικές προσπάθειες για να τεθεί σε παραγωγή στην Θεσσαλονίκη το Ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα «Οπλίτης». Τελικά το Σουλτανάτο Μητσοτάκη θα εμποδίσει, με διάφορες προφάσεις, την παραγωγή του; Έτσι γίνεται πάντα από τους διευθύνοντες πράκτορες. ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΜΟΝΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ.

 





ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΚΑΤΑ
                              



Διάκριση της φοιτητικής ομάδας αεροδιαστημικής ASPiRE του


 Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας στο διεθνή διαγωνισμό


αεροναυπηγικής UAS Challenge

 Με το βραβείο Simulation Award στις βαλίτσες της για το Project Iris επέστρεψε η ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από τον διεθνή διαγωνισμό αεροναυπηγικής UAS Challenge που διοργανώθηκε από το ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο Buckminster. Η φοιτητική ομάδα η οποία διαγωνίστηκε με τα τεχνικά έγγραφα για τον σχεδιασμό του αεροσκάφους και το business plan, κατετάγη 13η μεταξύ 28 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο για την μοντελοποίηση του αεροσκάφους στο λογισμικό προσομοίωσης πτήσης X-Plane.

Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει το σπουδαίο έργο που επιτελείται από τους φοιτητές στα εργαστήρια του ΠΔΜ, καθώς το project Iris αποτελεί την πρώτη σχεδίαση αεροσκάφους την οποία έχει αναλάβει η Aspire.


Διάκριση Καστοριανών φοιτητών σε διαγωνισμό 

αεροναυπηγικής στην Μεγάλη Βρετανία

Συγχαρητήρια στην φοιτητική ομάδα ASPIRE του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που με την συμμετοχή της στον διαγωνισμό UAS Challenge 2023, κέρδισε το βραβείο προσομοίωσης Simulation Award 2023.
Συγχαρητήρια και στους Καστοριανούς φοιτητές Στέλιο Τσέα και Άρη Μασλάρη, μέλη της ομάδας ASPIRE που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός αυτός στον οποίον πήραν μέρος αυτήν την χρονιά 28 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η σχεδίαση και κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου με μέγιστη μάζα απογείωσης 10 κιλά. Το αεροπλάνο θα έπρεπε να λειτουργεί αυτόματα, εκτελώντας μια σειρά εργασιών όπως πλοήγηση σε σημεία, απόρριψη με ακρίβεια του πακέτου βοήθειας που μετέφερε και επιστροφή στη βάση μέσω μιας καθορισμένης διαδρομής.


Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE στον διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021


Η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε μέρος και κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021, στον οποίο συμμετείχαν 153 ομάδες από όλο τον κόσμο. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η σχεδίαση και κατασκευή πυραύλου στερεού καυσίμου, ο οποίος θα εκτοξεύονταν στα 10.000 πόδια και κατά την πορεία του θα λάμβανε μετρήσεις για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 18 – 20 Ιουνίου διαδικτυακά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες κρίθηκαν αποκλειστικά από τα τεχνικά τους έγγραφα και από τη συνολική παρουσίαση τους στο διαγωνισμό.

Η ομάδα επελέγη μαζί με άλλες 20 για την παρουσίαση μελέτης που είχε εκτελέσει για την κατασκευή των φτερών του πυραύλου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και κατετάγη τελικά δεύτερη (Runner Up) στο βραβείο Charles Hoult Award for Modeling & Simulation μετά το Αυστραλιανό πανεπιστήμιο Monash, για την τεχνική αυτή ανάλυση. Κατετάγη επίσης τρίτη, μεταξύ των ομάδων, με κινητήρα ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ίδια την ομάδα και είχε υψομετρικό στόχο τα 10.000 πόδια (κατηγορία SRAD 10k Solid Motor), μετά το State University of New York at Buffalo και το George Washington University.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά Ελληνικό Πανεπιστήμιο απέσπασε τις ανωτέρω διακρίσεις σε αυτό το διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή της ομάδας στο Spaceport America Cup μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τις τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμμετοχή της ASPiRE στον εν λόγω διαγωνισμό.





Η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021, στον οποίο συμμετείχαν 153 ομάδες από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός προέβλεπε τη σχεδίαση και κατασκευή ενός πυραύλου στερεών καυσίμων, ο οποίος θα εκτοξευόταν στα 10.000 πόδια και κατά την πορεία του θα λάμβανε μετρήσεις για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 18-20 Ιουνίου κι όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Ηρακλής Μπλατσούκας, «ο φετινός διαγωνισμός είχε ορισμένους νεωτερισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ οι συμμετέχοντες κρίθηκαν αποκλειστικά από τα τεχνικά τους δελτία, τη συνολική παρουσίασή τους στον διαγωνισμό και από τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της ομάδας στους διοργανωτές».

Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος με συμμετοχές από Πολυτεχνικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ενώ από τις 153 ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία μόλις οι 76. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πανεπιστήμια από χώρες που διαθέτουν μακρά παράδοση στα πυραυλικά συστήματα, τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία και παρόλα αυτά, η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 20 παρουσιάσεις μελετών που ανέλυαν τα χαρακτηριστικά της κατασκευής των φτερών του πυραύλου, λαμβάνοντας το βραβείο Charles Hoult Award for Modeling & Simulation μετά το πανεπιστήμιο Monash, της Αυστραλίας.  

Για το γεγονός ότι η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής σχεδίασε και κατασκεύασε με δικά της υλικά και τεχνογνωσία τον κινητήρα στερεών καυσίμων που μπορεί να ανεβάσει τον πύραυλο στα 10.000 πόδια (κατηγορία SRAD 10k Solid Motor), οι διοργανωτές τους βράβευσαν, δίνοντάς τους την 3η θέση στη γενική κατάταξη, αμέσως μετά το State University of New York at Buffalo και το George Washington University.

Για την κατασκευή του πυραύλου και τη συνολική ολοκλήρωση του πρότζεκτ εργάστηκε σκληρά μια ομάδα 35 φοιτητών αποτελούμενη από Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους Χημικούς Μηχανικούς Βιομηχανικής σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων και οικονομολόγων.

«Η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και η αυστηρή καραντίνα, μας υποχρέωσε να εργαζόμαστε όλοι από το σπίτι», επισημαίνει ο Ηρακλής Μπλατσούκας και θυμάται ότι χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές, με ειδική άδεια που χορήγησε το πανεπιστήμιο, «να έρθουμε στα εργαστήρια για να ολοκληρώσουμε τις μετρήσεις μας για τη συμπλήρωση των τεχνικών δελτίων του πρότζεκτ». Τα εμπόδια εξαιτίας του λοκντάουν δεν αφορούσαν μόνο την εσωτερική συνεννόηση και συνεργασία της ομάδας αλλά και τη συνεργασία με εταιρείες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην κατασκευή μηχανικών μερών του πυραύλου, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Όπως αναφέρει ο Ηρακλής Μπλατσούκας. «κάποιες εταιρείες που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα συνεργαστούμε, εξαιτίας της πανδημίας αντιμετώπισαν προβλήματα, με αποτέλεσμα εν μέσω καραντίνας να πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις».


Ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Παντελής Αγγελίδης είναι ο επιβλέπων της φοιτητικής ομάδας και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος που μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, εν μέσω λοκντάουν και σκληρών απαγορεύσεων στην Κοζάνη και αλλού, οι φοιτητές κατάφεραν πολλά. «Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο απέσπασε διακρίσεις σε αυτόν τον διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελίδης.

Οι συνθήκες του φετινού διαγωνισμού δεν επέτρεψαν τη δια ζώσης παρουσία των ομάδων και την εκτόξευση των πυραύλων τους, αλλά όπως λένε τα παιδιά της φοιτητικής ομάδας, «θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε την εκτόξευση από το νέο ακαδημαϊκό έτος επί δυτικομακεδονικού εδάφους αφού πρώτα διευθετηθούν γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και εξασφαλιστούν οι άδειες από την πολιτική αεροπορία και άλλες αρμόδιες αρχές».


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



2 σχόλια:

  1. Η Τουρκία αυξάνει τις ανθυποβρυχιακές της δυνατότητες συνεχώς- Η νέα εγχώρια θαλάσσια νάρκη MALAMAN κατά του ΠΝ.
    https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7181583_i-toyrkia-ayxanei-tis-anthypobryhiakes-tis-dynatotites
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επτά άνθρωποι πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες σε μόλις ένα 24ωρο. ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ "ΜΠΑΝΙΑ".
    Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους χθες στις ελληνικές θάλασσες από πνιγμό, ένας αριθμός που προκαλεί φόβο.

    Πιο αναλυτικά:

    Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε πρωινές ώρες χθες από την θαλάσσια περιοχή του όρμου Βουλιαγμένης Αττικής μια 79χρονη ημεδαπή γυναίκα, η οποία διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    Αναίσθητη ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Περαίας Θεσσαλονίκης, μία 73χρονη η οποία σιεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    Το απόγευμα της Παρασκευής ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την θάλασσα της Αρτέμιδας Αττικής ένας 74χρονος ημεδαπός. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, άλλα δυστυχώς αποδείχθηκε ότι είχε ήδη καταλήξει.

    Επίσης ένας 73χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην θάλασσα στο Τολό Αργολίδας. Άμεσα του παρασχέθηκαν αρχικά οι πρώτες βοήθειες από ναυαγοσώστες και ιδιώτες και στη συνέχεια διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας/Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Αγίου Γεωργίου Λιχάδας στην Εύβοια, μία 67χρονη. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
    Την ίδια κατάληξη είχαν ένας 74χρονος στην θάλασσα της Φούρκας στην Χαλκιδική και ένας 81χρονος στο Καμάρι της Σαντορίνης.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...