ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Φεβρουαρίου 2024

Οι Τούρκοι καμαρώνουν για τον πύραυλο Tayfun που κατασκεύασαν: «Αν τον εκτοξεύσουμε από τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα. Αν τον εκτοξεύσουμε από τα Άδανα θα πλήξουμε το Τελ Αβίβ».

 


Η εφημερίδα Τhe Telegraph περιγράφει το μαφιόζικο κληρονομικό σουλτανάτο της Ρωμιοσύνης: «Η Ρωμιοσύνη (και η ΕΕ) έχει σαπίσει – Είναι γεωπολιτικά ανίκανη, την κυβερνούν τριτοκλασσάτοι πολιτικοί και θα πεθάνει. Ο πληθυσμός θα γεράσει δραστικά λόγω της κατάρρευσης του ποσοστού γεννήσεων».










Με αφορμή τις υπογραφές που «έπεσαν» για μαζική παραγωγή του πυραύλου Tayfun, στα τουρκικά ΜΜΕ, ξεκίνησε η συζήτηση για τη χρήση του, και μάλιστα όπως τόνισε Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής: «Αν τον εκτοξεύσουμε από τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, παρουσιάστρια CNN TURK, τον ρώτησε «Θα μπορούσατε να μας πείτε το τι είναι ο Τayfun;».

  

Ο Τζοσκούν Μπασμπούγ, στρατιωτικός αναλυτής απάντησε πως «αυτός είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος για τον οποίο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Όπως θυμάστε , και τότε πάλι κάναμε μαζί εκπομπή, είχαμε συζητήσει τον φόβο που είχε προκαλέσει στην Ελλάδα η πρώτη δοκιμαστική του βολή».

Όσα ειπώθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή:

Δημοσιογράφος: Δηλαδή έχει βεληνεκές 480 χιλιόμετρα και προκαλεί καταστροφή.

Μπασμπούγ: Ναι είναι βαλλιστικός πύραυλος. Βλέπουμε και τις εικόνες απο την εκτόξευση τους. Αυτή είναι η εκτόξευση απο την Σινώπη. Σκεφτείτε κι αν η εκτόξευση γίνει απο την Αδριανούπολη.

Δημοσιογράφος: Θα πλήξουμε την απέναντι πλευρά.

Μπασμπούγ: Σκεφτείτε ποια σημεία θα πλήξουμε.

Δημοσιογράφος: Αν τον εκτοξεύσουμε απο τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα.

Μπασμπούγ: Nα υπενθυμίσουμε είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος και ήδη γίνονται εργασίες για νέους πυραύλους και νέες δοκιμαστικές βολές.

Τούρκοι αναλυτές: «Η Ελλάδα με τα F-35 θα μπορεί να πλήττει στόχους σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας»

Ο Oυμίτ Γιαλίμ, πρώην γγ του του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας είπε: «Αν είχαμε μείνει στο πρόγραμμα των F-35 απο το 2018 μέχρι και σήμερα θα είχαμε 60 F-35.

Kαθώς σχεδόν σε κάθε έτος θα παραλαμβάναμε 10 αεροσκάφη. Και μέχρι το 2029 θα παραλαμβάναμε άλλα 60 και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα είχε κάνει ένα τεράστιο άλμα. Tώρα όμως τα πράγματα είναι δυσάρεστα.

Η Ελλάδα με τα F-35 τα οποία θα μπορεί να τα απογειώνει από Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ρόδο και Κάρπαθο όπως και από την Πάφο, θα μπορεί να πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας.

Αυτά τα αεροσκαφη είναι αόρατα δεν τα εντοπίζεις. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο. Και με αυτήν την κίνηση που έκαναν οι ΗΠΑ, η αεροπορική υπεροχή θα γέρνει υπέρ της Ελλάδας. Κατά την άποψη μου γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία τους S-400 πρέπει να τους στείλει στο Αζερμπαϊτζάν και να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35».



Εκτός από την Ελλάδα και ανάλογα με το σημείο της εκτόξευσής του, ο πύραυλος Tayfun μπορεί να πλήξει την Κύπρο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράκ μέχρι και τη Βαγδάτη, το βόρειο Ιράν μέχρι τις ακτές της Κασπίας, τη Συρία, ολόκληρη την Αρμενία και τις νότιες ακτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Tayfun ανήκει στην κατηγορία των Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς, το οποίο κυμαίνεται στο εύρος των 300-1.000 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου μπορούν να φέρουν κεφαλές με συμβατικά, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Η ταχύτητα του συγκεκριμένου βλήματος φέρεται να φτάνει τα 3,6 Mach.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δρα Θεόδωρο Λιόλιο, αν. κοσμήτορα και καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών (ΣΣΕ) και διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων, για την Τουρκία δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επεκτείνει το βεληνεκές ενός πυραύλου της από τη στιγμή που θα αποφάσιζε να το κάνει. «Αυξάνοντας τα καύσιμα του Bora και μειώνοντας το βάρος της κεφαλής του, θα μπορούσε να επεκτείνει το βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου. Επί της ουσίας αυτό έκανε, αλλάζοντας ταυτόχρονα την ονομασία του πυραύλου από Bora σε Tayfun. Να υπενθυμίσω ότι τα ίδια είχε κάνει και ο Σαντάμ Χουσεΐν παλιά, όταν οξυγονοκολλούσε δεξαμενές καυσίμων στους πυραύλους Σκουντ δημιουργώντας τους πυραύλους Αλ Χουσεΐν και Αλ Αμπάς, οι οποίοι έφταναν μέχρι και τα 1.000 χλμ. Βεβαίως η ευστοχία εκείνων των πυραύλων ήταν πολύ μικρή», αναφέρει ο κ. Λιόλιος. Να σημειώσουμε πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίζονται γενικά σε 5 κατηγορίες:

■ Βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς (SRBM),

■ βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς (MRBM),

■ βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς (IRBM),

■ διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM),

■ βαλλιστικός πύραυλος υποβρύχιας εκτόξευσης (SLBM).

Ο Tayfun αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία Roketsan, η οποία κατασκευάζει επίσης και τα υπόλοιπα τρία πυραυλικά συστήματα Bora, Yildirim και Kasirgas που έχουν ήδη εντάξει στο οπλοστάσιό τους οι τουρκικές Ε.Δ. Η Roketsan, όπως και άλλες τουρκικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, από το 2018 υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλαδή στον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειώσουμε πως ο πύραυλος Yildirim (Aστραπή) έχει εμβέλεια 150-300 χλμ. και η σχεδίασή του βασίζεται στο κινεζικό πυραυλικό σύστημα B-611 SRBM. Ομοίως και οι Kasirgas αποτελούν την τουρκική έκδοση του κινεζικού πυραυλικού συστήματος Τ-300 και έχουν εμβέλεια από 30 μέχρι και 120 χλμ.

«Υπάρχει μια διεθνής συνθήκη που ονομάζεται «Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας», την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συνθήκη, δεν μπορεί όποιος θέλει να κατασκευάσει ό,τι πυραυλικό σύστημα θέλει, αφού τίθενται μια σειρά από περιορισμοί, όπως το βεληνεκές το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300 χλμ., η κεφαλή που δεν μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 500 κιλά ισοδύναμο ΤΝΤ, δηλαδή εκρηκτικά, κ.λπ. Αυτό ισχύει για τις χώρες οι οποίες κάνουν εισαγωγή εξοπλισμού από το εξωτερικό», λέει ο κ. Λιόλιος.

«Μέχρι πέρυσι η Τουρκία έκανε δοκιμές του συγκεκριμένου πυραύλου με βεληνεκές που έφτανε μέχρι τα 280 χλμ. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζουμε αν το βεληνεκές του Tayfun είναι αυτό που δίνεται, καθώς κάτι τέτοιο θα πρέπει να πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς. Αν όμως το βεληνεκές είναι αυτό, τότε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να πιέσει πολύ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποδείξουν ότι δεν έχουν δώσει τεχνολογία στην Τουρκία η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του Tayfun. Ακόμη όμως και αν η Αγκυρα εισήγαγε σχετική τεχνολογία από χώρες εκτός Ευρώπης, π.χ. Πακιστάν ή Κίνα, τότε και πάλι υπόκειται σε κυρώσεις», καταλήγει ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων.






ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...