ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Φεβρουαρίου 2024

Σμήνος ουκρανικών θαλάσσιων drones βύθισε την ρωσική κορβέτα Ivanovets κλάσης Tarantul στην Μαύρη Θάλασσα! Tα ουκρανικά USV ξεκίνησαν από την Οδησσό και έπληξαν την κορβέτα κοντά στην Κριμαία. Τα drone είναι πάμφθηνα, κατασκευάζονται εύκολα και είναι αναλώσιμα. Μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο σε μια πολεμική σύγκρουση και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι καταλυτική η συμμετοχή τους. Έχουν μικρό κόστος κατασκευής και συντήρησης και ελάχιστο κόστος ανά ώρα πτήσης σε σύγκριση με τα μαχητικά αεροσκάφη. Πύραυλος 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταρρίψει drone 2.000 δολαρίων.

 

 



Οι Τούρκοι αρνούνται να υπογράψουν ότι δεν θα βομβαρδίσουν την Αθήνα, την βουλή και την Ακρόπολη με τα νέα αμερικανικά F-16, που τους δίνει ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και η Νούλαντ-Kαγκάνοβιτς. Ο Μητσοτάκης κοροϊδεύει, ως συνήθως, τον – χαμηλής νοημοσύνης - λαό της Μπανανίας, ότι έλαβε «εγγυήσεις από ΗΠΑ για τα τουρκικά F-16». Οι 10.000.000 Ελληνογενείς αμερικανοί ασχολούνται με την χορήγηση όπλων στο… Ισραήλ και πως θα παντρέψουν τα παιδιά τους με Ιουδαίους.




 

https://twitter.com/i/status/1753031771782877312





H Oυκρανία είχε μία σημαντική επιτυχία στον πόλεμο με την Ρωσία καθώς βύθισε την ρωσική κορβέτα Ivanovets (Project 12411 κλάση Tarantul-III) με τη χρήση Μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας (USV), όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΑΜ.

Το συμβάν καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε ως απόδειξη της επιτυχημένης επίθεσης.

Στον αναλυτικό απολογισμό του Υπουργείου, αναφέρεται ότι η «ομάδα 13» της ουκρανικής Άμυνας ήταν αυτή που υλοποίησε την επιθετική ενέργεια, με την κορβέτα να υφίσταται μία σειρά από πλήγματα που τελικά οδήγησαν στην βύθισή του.

 

Η κορβέτα είχε εισέλθει σε υπηρεσία στο ρωσικό Ναυτικό το 1989.

Το βίντεο απεικονίζει την Ivanovets να δέχεται πολλαπλές επιθέσεις από τα USV, με μία εμφανή τρύπα στο κέντρο της δομής της, προτού το τελικό πλήγμα επιφέρει την βύθισή της.

 Η εν λόγω ενέργεια φέρεται να εκτελέστηκε κοντά στην ρωσική Κριμαία.

Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι ένα σμήνος από θαλάσσια drones με πολύ μικρό κόστος κατασκευής, μπορεί να καταστρέψει ένα πολεμικό πλοίο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ρώσοι παραδέχονται το πλήγμα που δέχτηκε το πλοίο τους και αναφέρουν πως το σμήνος αποτελούνταν από δεκάδες υποθαλάσσια drones και ξεκίνησε από την Οδησσό.

Οκτώ από αυτά χτυπήθηκαν από τους Ρώσους και τα υπόλοιπα εξερράγησαν στα πλευρά του πλοίου προκαλώντας μεγάλες ζημιές και στο τέλος την βύθιση του.

Προφανώς σε αυτές τις «εκπλήξεις» για τον Β.Πούτιν και τις ρωσικές δυνάμεις αναφέρθηκε η υπ’ αριθμόν δύο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, προτού αναχωρήσει από το Κίεβο όπου έκανε επίσημη επίσκεψη.

«Φεύγω από το Κίεβο με περισσότερο ενθουσιασμό για την ενότητα και για το αποτέλεσμα, καθώς και για το 2024 και την απόλυτη στρατηγική σημασία του για την Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους.

«Φεύγω επίσης με ενισχυμένη την πεποίθηση πως, καθώς η Ουκρανία ενισχύει τις άμυνές της, ο κ. Πούτιν θα δοκιμάσει ωραίες εκπλήξεις στο πεδίο της μάχης και η Ουκρανία θα καταγάγει μεγάλες επιτυχίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Βικτόρια Νούλαντ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει «τεράστιες ζημιές στις χερσαίες δυνάμεις του Πούτιν» και στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

 

 

Τα σμήνη drones σε αποβατικές επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά

Η στρατιωτική αξία των σμηνών drones προέρχεται από την ικανότητα μαζικής διασποράς σε μεγάλες περιοχές και την πολυπλοκότητα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα drones είναι φθηνά, επομένως ένα σμήνος drone μπορεί να αριθμεί χιλιάδες. Η επικοινωνία μεταξύ τους επιτρέπει να εξαπλωθούν για να αναζητήσουν στόχους, ενώ μπορεί να είναι εξοπλισμένα με διαφορετικά φορτία που ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο σύστημα.

Το χαμηλό κόστος σημαίνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σχετικά αναλώσιμα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαζικές επιθέσεις και εξουδετέρωση στόχων. Τα  χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν αρκετά αποτελεσματικά για αμφίβιες επιθέσεις. Μια μεγάλης κλίμακας αμφίβια επίθεση εναντίον ή προς υποστήριξη ενός νησιού απαιτεί μεγάλους αριθμούς μεταφορικών και αποβατικών σκαφών  που από τη φύση τους έχουν περιορισμένη θωράκιση και άμυνα.

Αυτό τα κάνει εύκολο στόχο για σμήνος drones. Ένα επιτυχημένο χτύπημα εναντίον αμφίβιων οχημάτων επίθεσης που είναι γεμάτα στρατιώτες θα προκαλούσε σημαντική ζημιά, ακόμη και με ένα μικρό εκρηκτικό φορτίο. Αν και τα μεταφορικά πλοία θα συνοδεύονταν από πολεμικά με αντιαεροπορικά μέσα, η μεγάλη αξία των σμηνών drones είναι η ικανότητά τους να προκαλούν κορεσμό στις άμυνες. Ακόμα κι αν οι αεράμυνες καταφέρουν να καταρρίψουν τα μισά drones, τα υπόλοιπο μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο.

 https://slpress.gr/diethni/ta-smini-drones-se-apovatikes-epicheiriseis-sta-ellinika-nisia/

  

 

Mπορεί η Ελλάδα, το 1982 να πέταξε το πρώτο της UAV, τον «Πήγασο», ωστόσο έκτοτε όλα «πάγωσαν» και στον τομέα των μη επανδρωμένων δεν έγινε απολύτως τίποτα. Πολλά χρόνια μετά, μέσα στην οικονομική κρίση που η αμυντική βιομηχανία της χώρας χτυπήθηκε σφοδρά άρχισαν σιγά σιγά ελληνικές εταιρείες με ανθρώπους που αποφάσισαν να μην φύγουν στο εξωτερικό να ασχοληθούν με τα μη επανδρωμένα. 

Tα μη επανδρωμένα μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο σε μια πολεμική σύγκρουση και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι καταλυτική η συμμετοχή τους.

Έχουν μικρό κόστος κατασκευής και συντήρησης και ελάχιστο κόστος ανά ώρα πτήσης σε σύγκριση με τα μαχητικά Α/Φ. Ένα UAV έχει κόστος 200 ευρώ περίπου ανά ώρα πτήσης ενώ αντίστοιχα ένα τυπικό μαχητικό 15.000 ευρώ.

 

https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/89304_ta-drones-apo-treis-ellinikes-etaireies-poy-taxideyoyn-se-olo-ton-kosmo




 

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/89304_ta-drones-apo-treis-ellinikes-etaireies-poy-taxideyoyn-se-olo-ton-kosmo

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΧΗΜΑΤΩΝ (UAV - DRONE) ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Αντιπτέραρχος (ΕΑ) ε.α. Παναγιώτης Κατσαρός Επίτιμος Διευθυντής Αεράμυνας ΓΕΑ, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ και ΣΑΣΙ Σμήναρχος (ΜΗ) Κωνσταντίνος Χ. Ζηκίδης Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό Σχολής Ικάρων, Διδάκτωρ ΕΜΠ

https://ikaros.net.gr/wp-content/uploads/2023/01/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-UAV-DRONE.pdf

 

 

Πύραυλος 2 εκατομμυρίων για να καταρρίψει drone 2.000 δολαρίων! Ο ασύμμετρος πόλεμος των Houthi ταπεινώνει ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/716810/pyravlos-2-ekatommyrion-gia-na-katarripsei-drone-2-000-dolarion-o-asymmetros-polemos-ton-houthi-kseftilizei-ipa-kai-in-vasileio

 

 

 ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...