ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

03 Αυγούστου 2023

Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ. Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ.

 


Στα 435 εκατ. τα χρέη της ΝΔ, στα 405 εκατ. του ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ – Αύξηση 10%. Κατά περίπου 45 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος του κάθε κόμματος τον τελευταίο χρόνο. Η ΚΛΑΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΑ; Ή ΦΤΑΙΕΙ ΚΙ ΕΔΩ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ;


Αφρική: Εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα λέπρας σε χιμπατζήδες. Η ΛΕΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 4 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΕΠΡΑΣ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

 

ΗΠΑ: Νεκρή 10χρονη από πανούκλα στο Κολοράντο... ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ.






Τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), προειδοποιούν πως η λέπρα, μία νόσος παλαιά όσο ο κόσμος που πολλοί πίστευαν ότι έχει εκριζωθεί, μπορεί να καθίσταται πάλι ενδημική στις ΗΠΑ.

Σε νέα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα ενημερώνουν ότι παρατηρούνται στη Φλόριντα αυξημένα κρούσματα, τα οποία δεν διαθέτουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Ταυτοχρόνως μειώνονται τα εισαγόμενα κρούσματα από άτομα που έχουν γεννηθεί εκτός Αμερικής. Οι τάσεις αυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η λέπρα έχει γίνει ενδημική στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Φλόριντα.

Μάλιστα τα CDC συνιστούν στους γιατρούς να ρωτούν πλέον τους ασθενείς τους με λέπρα, εάν έχουν ταξιδέψει στην πολιτεία αυτή.

 

Τι είναι η λέπρα

Η λέπρα (ή νόσος του Χάνσεν) είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτήριο Mycobacterium Leprae, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες:

Στο δέρμα

Στους οφθαλμούς

Στο νευρικό ιστό

Παρά την κακή της φήμη, είναι μία ιάσιμη ασθένεια. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ιδίως κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της. Αν όμως μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, παραμόρφωση χεριών και ποδιών κ.λπ.).

Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η άμεση έναρξη αγωγής. Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν αρχίζει αγωγή, είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Το ένα πέμπτο των κρουσμάτων

Η λέπρα είναι ενδημική σε ορισμένες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες του κόσμου. Στις ΗΠΑ παραδοσιακά καταγράφονταν 150-250 κρούσματα ετησίως.

Τα περισσότερα καταγράφονταν σε μετανάστες από χώρες όπου ενδημεί η νόσος. Υπήρχαν και κάποια που οφείλονταν σε έκθεση σε μολυσμένα ζώα (π.χ. αρμαντίλλο) ή σε παρατεταμένη επαφή με ασθενείς ή σε ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος.

Το 2020 όμως, καταγράφηκαν 159 κρούσματα, εκ των οποίων το σχεδόν ένα πέμπτο στην κεντρική Φλόριντα. Επιπλέον, το 34% των κρουσμάτων της περιόδου 2015-2020 είχαν μολυνθεί επί αμερικανικού εδάφους.

Αυτό ίσχυε για πολλά από τα περιστατικά της κεντρικής Φλόριντα, γεγονός που ωθεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η νόσος είναι πια ενδημική σε αυτήν.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, τα CDC συνιστούν στους γιατρούς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ταξίδια στην Φλόριντα ως παράγοντα κινδύνου, όταν έχουν ασθενείς με λέπρα δίχως άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.





Η ΛΕΠΡΑ Ή ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΧΑΝΣΕΝ

Η λέπρα είναι µία χρόνια λοιµώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως το δέρµα και το νευρικό σύστηµα. Προκαλείται από το µυκοβακτηρίδιο της λέπρας.

 Η λέπρα είναι νόσηµα των τροπικών χωρών όπως η Ινδία, η Αφρική η Ν.Α. Ασία και η νότιος Αµερική. Θεωρείται σπάνια στις δυτικές κοινωνίες. Η νόσος µεταδίδεται µε την εισπνοή ή την κατάποση µολυσµένων ρινικών σταγονιδίων. Ο µικροοργανισµός διεισδύει στα κύτταρα του Schwann τα οποία περιβάλλουν τα δερµατικά νεύρα. Ο βαθµός και η βαρύτητα προσβολής κυρίως εξαρτάται από την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς και από το βακτηριδιακό περιβάλλον. Σηµαντικό επίσης θεωρείται το κοινωνικοοικονοµικό επίπεδο. Οφείλεται στο µυκοβακτηρίδιο της λέπρας (Mycobacterium leprae), ενδοκυττάριο βακτηρίδιο. 

Το µυκοβακτηρίδιο της λέπρας αν και οξεάντοχον,  αποχρωµατίζεται ευκολότερα από το µυκοβακτηρίδιο της φυµατίωσης.  Ποτέ δεν έχει καλλιεργηθεί σε τεχνικά θρεπτικά υλικά. 

 Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας αναβιβάζει το συνολικό αριθµό των πασχόντων σε όλο τον κόσµο σε 5 εκατοµµύρια, αλλά ο πραγµατικός αριθµός πρέπει να είναι πολύ µεγαλύτερος. 

 Η µετάδοση γίνεται αµέσως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα βακτηρίδια εισέρχονται από τις ρωγµές του δέρµατος πιθανότατα τα σταγονίδια µεταφέρονται µε τον αέρα ή µε άµεση επαφή. Ενεργές αλλοιώσεις του  δέρµατος ή της µύτης µε λεπρωµατώδη µορφή είναι η κύρια πηγή µολύνσεως. Η µόλυνση φαίνεται κυρίως στην παιδική ηλικία. Η επώαση της είναι µακρά υπολογιζόµενη σε 3-5 έτη. Φαίνεται ότι µικρός αριθµός µολυνόµενων νοσεί από την νόσο. 

 Το βακτηρίδιο εισέρχεται από το δέρµα, εισδύει από το χόριο και φθάνει στις τελικές απολήξεις των περιφερικών νεύρων και τα δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα του δέρµατος. Επεκτείνεται µέσω λεµφαγγείων σε άλλες περιοχές του δέρµατος και µε το αίµα σε άλλα όργανα. Καταστροφή ιστών συµβαίνει κυρίως στο δέρµα, τα περιφερικά νεύρα, το στόµα, τη µύτη, το λάρυγγα, τους όρχεις και το πρόσθιο τµήµα του οφθαλµού.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ) 1,8 εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο προσβάλλονται κάθε χρόνο από λέπρα και 560.000 πεθαίνουν.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


 


8 σχόλια:

  1. Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Τέξας!

    Ένα σπάνιο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Τέξας, ανακοίνωσαν χθες τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πρώτο κρούσμα του ιού που επιβεβαιώθηκε στην Πολιτεία αυτή.

    Η ιογενής ασθένεια εντοπίστηκε σε έναν Αμερικανό κάτοικο, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία. Επί του παρόντος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ντάλας.

    «Αν και σπάνιο, αυτό το κρούσμα δεν συνιστά λόγο ανησυχίας και δεν αναμένουμε καμία απειλή για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο δικαστής της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς.

    Εκτός από τη Νιγηρία, κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής από το 1970. Ένα μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων σε ανθρώπους στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2003, σύμφωνα με τα CDC.

    Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τόνισε πως συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους υγείας για να επικοινωνήσει με επιβάτες και άλλους που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

    Η ευλογιά των πιθήκων, που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με την ευλογιά, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή ιογενής ασθένεια που συνήθως ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και πρήξιμο των λεμφαδένων και σταδιακά εξελίσσεται σε ένα εκτεταμένο εξάνθημα στο πρόσωπο και το σώμα.

    Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Τα CDC επισήμαναν ότι καθώς οι ταξιδιώτες φορούσαν μάσκες για προστασία από τον νέο κορονοϊό, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων σε άλλους επιβάτες στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια ήταν χαμηλός.

    Ο ασθενής μολύνθηκε με το στέλεχος του ιού που συναντάται συχνότερα σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, πρόσθεσαν τα CDC.


    Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον έξι κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Νιγηρία, πριν από το τρέχον κρούσμα, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τα CDC. Η μόλυνση του Αμερικανού δεν σχετίζεται με τις προηγούμενες.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 4 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΕΠΡΑΣ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

    Η νόσος του Χάνσεν έχει εξαλειφθεί μεν στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει να απειλεί την χώρα εξ ανατολών. Η συχνότητα εμφάνισης της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και την Αίγυπτο, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους υγειονομικούς φορείς της Γηραιάς ηπείρου. Σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τέσσερα κρούσματα λέπρας ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός που θεωρείται υψηλός δεδομένου ότι σήμερα το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της λέπρας είναι εξαιρετικά ενισχυμένο και οδηγεί πάντοτε στην αντιμετώπισή της.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H λαθρομετανάστευση ξανάφερε την λέπρα στην Ελλάδα.

    Η εξαφανισμένη από την Ελλάδα ασθένεια της λέπρας επιστρέφει δριμύτερη μέσω των λαθρομεταναστών. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατέγραφε ένα κρούσμα ανά πενταετία. Από το 2010 όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λέπρας σε λαθρομετανάστες, όπως το παρακάτω περιστατικό. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου εντοπίστηκαν από τους δερματολόγους τέσσερις περιπτώσεις λέπρας, που αφορούσαν λαθρομετανάστες, κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ειδικοί είχαν βάλει στο μικροσκόπιο τους ασθενείς, αφενός διότι πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας, αφετέρου επειδή τα δύο εξ αυτών αφορούν μικρά παιδιά. Η οικογένεια, διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10 ετία, ταλαιπωρείτο επί μήνες με δερματολογικά συμπτώματα και λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις. Η διάγνωση της λέπρας έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κι εφόσον είχαν «εξαντληθεί» οι γιατροί της περιοχής τους. Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν αμέσως μόλις πιστοποίησαν την μολυσματική μεταδοτική ασθένεια το περιβάλλον, συγγενικό και φιλικό, της οικογένειας καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου φοιτούν τα παιδιά. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια ειδικής εξέτασης στους μαθητές του σχολείου ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν άλλα κρούσματα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κονγκό: Εκατοντάδες κρούσματα βουβωνικής πανώλους. ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ Ο «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ. ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΜΕΝΟ ΜΕ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΝΕΡΟ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΟΝΤΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ).
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/02/blog-post_59.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιός του Δυτικού Νείλου: Γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου στη Λάρισα. Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί συνολικά 11 εγχώρια κρούσματα.
    Γυναίκα 72 χρόνων νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου στη Λάρισα.

    Με τη δήλωση του κρούσματος στον ΕΟΔΥ ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας, όπως και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας αλλά και της Θεσσαλονίκης.
    Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί συνολικά 11 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πειραματική χημειοθεραπεία αντιμετωπίζει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.
    Επιστήμονες από το «City of Hope», έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν στοχευμένη χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.
    Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell Chemical Biology» εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη, το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA), που κάποτε θεωρούνταν πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία, και ανέπτυξαν σε προκλινική έρευνα μια στοχευμένη χημειοθεραπεία που φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.
    Το ερευνητικό μικρό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων.
    Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας: «Η θεραπεία για τον καρκίνο θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια μελέτης».
      «Πολλά φάρμακα βλέπουμε αρχικά να είναι αποτελεσματικά, αλλά έχουν ισχυρές παρενέργειες στον άνθρωπο».
      Οι Έλληνες επιστήμονες, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με την νέα επαναστατική πειραματική θεραπεία κατά όλων των τύπων καρκίνου και συμπαγών όγκων.

      Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, το φάρμακο «magic bullet», το υπερόπλο δηλαδή με το οποίο οι επιστήμονες μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη νεοπλασιών και συμπαγών όγκων, δεν προβλέπεται να αποδειχθεί εάν είναι τελικά αποτελεσματικό στους ανθρώπους ή όχι, εάν δεν περάσουν χρόνια.

      «Φάνηκε στις κυτταρικές καλλιέργειες να αποδίδει και επίσης σε πειραματόζωα. Τώρα δοκιμάζεται σε ανθρώπους σε πρώτη φάση, όπου ελέγχεται η δόση και ποιους καρκίνους μπορεί ακριβώς να αντιμετωπίσει. Είναι νωρίς γιατί οι μηχανισμοί στα ζώα δεν είναι ίδιοι με αυτούς του ανθρώπου.
      Κι ένα μεγάλο ποσοστό φαρμάκων ή παρεμβάσεων αποτυγχάνει. Ας ελπίσουμε λοιπόν και ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί το φάρμακο και θα είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο. Να μην περιμένει ο κόσμος αύριο ή μεθαύριο να κυκλοφορήσει», τονίζει ο ογκολόγος.

      Πώς δρα το φάρμακο κατά όλων των τύπων καρκίνου

      Το φάρμακο με την ονομασία AOH1996, αναπτύχθηκε σε εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου City of Hope στις ΗΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο.

      Στοχεύει μία πρωτεΐνη -το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζομένων κυττάρων (PCNA)- που υπάρχει στους περισσότερους τύπους καρκίνου.

      «Η διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων που γίνεται συνεχώς σε δισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας κάθε ώρα είναι μια πιστή διαδικασία σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία που τα αποτελούν», τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής και εξηγεί τον μηχανισμό της ογκογένεσης:
      «Όταν σε κάποιο σημείο του οργανισμού το γενετικό υλικό διαταραχθεί, τότε προκύπτει ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός και προκύπτει έτσι ο καρκίνος στα συμπαγή όργανα, ή οι αιματολογικές κακοήθειες στο αίμα.
      Μέχρι τώρα σε πολλά είδη καρκίνων έχουμε βρει πολλές ουσίες που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό, καθώς επίσης και χημικά μονοπάτια που συμβάλλουν με την αλληλουχία, που το ένα επιδρά στο άλλο μόριο και συμβάλλουν στο να αυξάνεται το καρκινικό κύτταρο. Αυτά τα έχουμε βρει και τα μπλοκάρουμε με στοχευμένες θεραπείες. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αυτό που λέμε “εξατομικευμένη ιατρική”».

      Υπερβολικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα;

      Το εάν το φάρμακο είναι ή δεν είναι τελικά αποτελεσματικό, μπορεί να φανεί μόνο εάν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και όχι πριν περάσουν δύο με τρία χρόνια.
      «Δύο με τρία χρόνια θα χρειαστεί να φανεί εάν έχει αποτελέσματα. Παλιά θα ήταν πολύ περισσότερα χρόνια, αλλά πλέον οι Οργανισμοί Ελέγχου Φαρμάκων, όπως ο FDA αλλά και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ο EMA, αν δουν ότι ένα φάρμακο δουλεύει καλά δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η σειρά των ασθενών που δοκιμάζουν, διακόπτουν τη μελέτη και δίνουν πρόωρη έγκριση.

      Θέλει, όμως, τουλάχιστον δύο χρόνια από τώρα για να φανεί εάν όντως είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους και εάν δεν έχει παρενέργειες», τονίζει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταρείας.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

    2. «Πολλά φάρμακα αρχικά είναι αποτελεσματικά, αλλά ισχυρές παρενέργειες».
      Ο κ. Φιλόπουλος υπογραμμίζει πως δεν είναι σπάνιο, ελπιδοφόρα φάρμακα που δοκιμάζονται σε πειραματικές μελέτες, να αποδειχθούν τελικά «άνθρακες».
      «Πολλά φάρμακα βλέπουμε αρχικά να είναι αποτελεσματικά, αλλά αν ταυτόχρονα συμβάλλουν και σε άλλες διαδικασίες και έχουν ισχυρές παρενέργειες στον άνθρωπο, μπορεί να μην κυκλοφορήσουν αυτές οι θεραπείες.
      Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα στάδια των ερευνών για να είμαστε ασφαλείς. Εάν το φάρμακο αυτό δηλαδή αποδειχθεί μεν αποτελεσματικό, αλλά έχει ισχυρές παρενέργειες δεν θα πάρει τελικά έγκριση», εξηγεί ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και καταλήγει:
      «Συχνά βγαίνουν παρόμοιες ανακοινώσεις που είναι και θριαμβευτικές και δίνονται πρόωρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη δημοσιότητα κι αυτό πολλές φορές γίνεται για να επενδύσουν οι επενδυτές ώστε να υπάρχουν χρήματα να ολοκληρωθεί η έρευνα. Μακάρι, όμως, να μην ισχύει αυτό και να είναι πράγματι η θεραπεία που περιμένουμε. Ας είμαστε αισιόδοξοι».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...