ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Αυγούστου 2023

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΥΣΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ 3. ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ 300 Μ.Χ. Η ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΟΛΟΓΙΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΕΛΥΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 1800 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ.

 








«Το σύμπαν φαίνεται  να  έχει  ρυθμιστεί  και  τακτοποιηθεί  με  βάση  τους  αριθμούς,  από  την  προμελέτη  και  τον  νου  του  δημιουργού  των  πάντων.  Το  πρότυπο  ήταν  σταθερό,  σαν  προκαταρκτικό  σχέδιο,  από  την  κυριαρχία  αριθμών  πού  προϋπήρχαν  στον  νου  του  κοσμοπλάστη  Θεού».

·  ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ ΤΗΣ  ΓΕΡΑΣΑ,  Βιβλίο "Αριθμητική"  Ι,  6    (Περί  το  100  μ.  Χ.)



Λίγες εβδομάδες μετά την επίλυση ενός ασύλληπτου προβλήματος που αφορούσε τον αριθμό 42, Μαθηματικοί βρήκαν την λύση σε ένα ακόμη πιο δύσκολο πρόβλημα για τον αριθμό 3. 


Ο Αντριου Μπούκερ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Αντριου Σάδερλαντ από το MIT [ Massachusetts Institute of Technology] βρήκαν μια μεγάλη λύση στο μαθηματικό πρόβλημα που είναι γνωστό ως γινόμενο των τριών κύβων. 
Το πρόβλημα ερωτά κατά πόσον οποιοσδήποτε ακέραιος αριθμός μπορεί να αντιπροσωπευθεί ως το σύνολο τριών αριθμών εις τον κύβο. 
Υπήρχαν ήδη δυο γνωστές λύσεις για τον αριθμό 3, και οι δυο τους περιλαμβάνουν μικρούς αριθμούς: 13 + 13 + 13 και 43 + 43 + (-5)3. 
Όμως οι Μαθηματικοί έψαχναν για μια τρίτη λύση επί δεκαετίες. 

Η λύση που βρήκαν ο Μπρούκερ και ο Σάδερλαντ είναι: 5699368212219623807203 + (-569936821113563493509) 3 + (-472715493453327032) 3 = 3 
Νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο, το ίδιο ζευγάρι επιστημόνων βρήκε τη λύση για το ίδιο πρόβλημα όσον αφορά τον αριθμό 42, πρόβλημα που παρέμενε χωρίς λύση εδώ και περίπου 100 χρόνια. 
Για να βρουν τη λύση οι δυο επιστήμονες δούλεψαν σε συνεργασία με την εταιρία λογισμικών Charity Engine προκειμένου να τρέξουν έναν αλγόριθμο στους αδρανείς υπολογιστές περίπου 500.000 εθελοντών. 

Για τον αριθμό 3, το σύνολο του χρόνου υπολογισμού εάν γινόταν από έναν μόνον computer σε διαρκή λειτουργία θα ήταν τέσσερα εκατομμύρια ώρες, ή πάνω από 456 χρόνια. 
Όταν ένας αριθμός μπορεί να εκφραστεί ως το σύνολο τριών κύβων, υπάρχουν άπειρες δυνατές λύσεις, λέει ο Μπρούκερ. “Οπότε θα πρέπει να υπάρχουν άπειρες δυνατές λύσεις για το 3, και εμείς μόλις βρήκαμε την τρίτη”. 
Υπάρχει λόγος που ήταν τόσο δύσκολο να βρεθεί η τρίτη λύση για το 3. “Εάν κοιτάξεις μόνο τις λύσεις για τον οποιονδήποτε αριθμό, μοιάζουν τυχαίες”, λέει. “Εμείς πιστεύουμε ότι εάν μπορέσεις να επεξεργαστεί τεράστιες ποσότητες λύσεων – φυσικά αυτό δεν είναι δυνατό, επειδή δεν μπορείς να έχεις τόσους πολλούς αριθμούς τόσο γρήγορα, αλλά εάν μπορούσες, υπάρχει μια γενική τάση σ’ αυτές: ότι τα μεγέθη των ψηφίων μεγαλώνουν τελείως γραμμικά και αντίστοιχα με τον αριθμό των λύσεων που βρίσκεις”. 
Αποδεικνύεται ότι αυτός ο ρυθμός αύξησης είναι εξαιρετικά μικρός για τον αριθμό 3 – μόλις 114. Μ’ άλλα λόγια, αριθμοί με αργό ρυθμό αύξησης έχουν λιγότερες λύσεις με μικρότερο αριθμό ψηφίων. 

Οι δυο επιστήμονες επίσης βρήκαν λύση και στο πρόβλημα για τον αριθμό 906. Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος ότι ορισμένοι αριθμοί, όπως το 4, 5 και 13, δεν μπορούν να εκφραστούν ως σύνολο τριών κύβων. 

Τώρα πλέον απομένουν εννιά ανεπίλυτοι αριθμοί μικρότεροι του 1000. 
Οι Μαθηματικοί θεωρούν πως κι αυτοί μπορούν να γραφτούν ως σύνολο τριών κύβων, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. 

Πηγή: The New Scientist







ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


4 σχόλια:

  1. Μυτιλήνη: Αναστηλωτικές εργασίες στο ιεροδιδασκαλείο – Μεντρεσέ στο κάστρο. ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΧΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ.
    Ξεκίνησαν οι αναστηλωτικές εργασίες στο ιεροδιδασκαλείο – Μεντρεσέ στο κυρίως κάστρο της Μυτιλήνης, έργο του 16ου αιώνα.

    Το κτίσμα σώζεται στο σύνολο του, είναι διώροφο κατά τα πρότυπα της οθωμανικής περιόδου εκείνων των χρόνων, ακέραιο, είναι τετράγωνο με εσωτερική αυλή και χώρους περιμετρικά διατεταγμένους σε σχήμα Π.

    Το ισόγειο σύμφωνα με τις πηγές, λειτουργούσε ως δημόσιο μαγειρείο και πτωχοκομείο, το λεγόμενο ιμαρέτ σε θολοσκεπείς χώρους που βλέπουν όλοι στην εσωτερική αυλή.

    Στον δεύτερο όροφο, στη βορειοανατολική γωνία του, δεσπόζει μια τετράγωνη τρουλαία αίθουσα μεγάλου ύψους.

    Στο μέσον της νοτιοανατολικής πλευράς διαμορφώνεται μικρή κόγχη (μιχράμπ).

    Πρόκειται δηλαδή για τον χώρο προσευχής και διδασκαλίας του Μεντρεσέ.

    Εσωτερική στοά οδηγεί στα κελιά των σπουδαστών (σοφτάδες) και των διδασκόντων (μουλάδες).

    Στα οθωμανικά ιεροδιδασκαλεία, οι μουσουλμάνοι σπουδαστές διδάσκονταν το Κοράνιο, την αραβική γλώσσα, αλλά και αστρονομία και νομική.

    Ενδεχομένως, το κτήριο που φέρεται να χτίστηκε από τον ονομαστό ναύαρχο του Οθωμανικού Στόλου Χαίρεντίν Μπαρμπαρόσα και ανήκε σε ίδρυμα (βακούφι) του, να λειτούργησε και ως χώρος άσκησης σουφικών ταγμάτων δερβίσηδων.

    Το μνημείο αποφασίστηκε να αναστηλωθεί κατά την τελευταία επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Μυτιλήνη, η οποία και διαπίστωσε τα σοβαρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την κατάστασή του μνημείου ως επισφαλή.

    Ήδη, συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ξεκίνησαν να πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης ετοιμορροπιών στο μνημείο, ενώ εξωτερικά πραγματοποιούνται και ανασκαφικές εργασίες προκειμένου να διαπιστωθούν και αποκατασταθούν τυχόν προβλήματα στη θεμελίωση του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βόρεια Κορέα: Εμφάνισε ένα νέο τρομακτικό όπλο στην παρέλαση της Πιονγιάνγκ.
    Ανώτεροι κινέζοι και ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τη Βόρεια Κορέα και παρακολούθησαν μαζί με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης (στη φωτογραφία από Creative Commons, επάνω, στρατιωτίνες με βορειοκορεατικά τουφέκια Τύπου 88 κατά την παρέλαση).

    Το «Ερημιτικό Βασίλειο» γιορτάζει το τέλος των εχθροπραξιών στον πόλεμο της Κορέας και συνηθίζει να επιδεικνύει κατά την παρέλαση τα πιο πρόσφατα όπλα του.

    Φέτος, παρουσίασε όπως ήταν αναμενόμενο τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Hwasong-17 και Hwasong-18. Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τον Hwasong-18 νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως μέρος μιας σειράς προκλητικών δοκιμών.

    Το νέο υποβρύχιο drone
    Εκτός των προηγμένων ICBM της, εμφάνισε ένα νέο υποβρύχιο drone το οποίο οι αναλυτές πιστεύουν ότι λειτουργεί παρόμοια με τορπίλη που φέρει πυρηνικό οπλισμό.

    Η ανάπτυξή του δείχνει ότι η χώρα αναζητά νέους τρόπους για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Πράγματι, οι ειδικοί της βιομηχανίας συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι το συγκεκριμένο έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνικές κεφαλές γράφει αναλύτρια στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας.

    Τον Απρίλιο, η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο πυρηνικό όπλο.

    Η δοκιμαστική κεφαλή του χαρακτηρισμένου ως «μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος πυρηνικής επίθεσης Haeil-2» πυροδοτήθηκε περίπου τρεις ημέρες αφότου επιχειρούσε στα ανοιχτά της Βόρειας Κορέας.

    Ο προκάτοχός του, το Haeil-1, φέρεται να δοκιμάστηκε ένα μήνα πριν και ως καύχημα αναφέρθηκε ότι είναι ικανό να προκαλέσει «ραδιενεργό τσουνάμι».

    Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι από το 2021 η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις με το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όπλο της.

    Το 2022, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα Haeil επέδειξαν πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες.
    Ζ.Π.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ινδία: Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
    Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO), ανακοίνωσε πως ο Chandrayaan-3, ένας ινδικός, μη επανδρωμένος πύραυλος μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σήμερα Σάββατο, τέσσερα χρόνια έπειτα από την πρώτη, αποτυχημένη απόπειρα προσσελήνωσης ενός διαστημοπλοίου.

    «Ο πύραυλος Chandrayaan-3 μπήκε στην τροχιά της Σελήνης» ανέφερε ο ISRO στο Facebook, τρεις εβδομάδας μετά την εκτόξευσή του.

    Εφόσον η αποστολή κυλήσει όπως είναι προγραμματισμένο, το διαστημόπλοιο θα προσσεληνωθεί κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης -μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα- γύρω στις 23-24 Αυγούστου.

    Επιτυχημένες προσσεληνώσεις έχουν κάνει μέχρι σήμερα μόνο τρεις άλλες χώρες, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

    Η πρώτη απόπειρα της Ινδίας, πριν από τέσσερα χρόνια, απέτυχε όταν το προσωπικό εδάφους έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο λίγο πριν από την άφιξή του στη Σελήνη.

    Το Chandrayaan-3 μεταφέρει ένα σκάφος προσσελήνωσης, το Vikram, που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα», καθώς και ένα ρόβερ, το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα σημαίνει «Σοφία») που θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης.

    Το Chandrayaan-3 χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Σελήνη, σε σύγκριση με τις αποστολές Apollo της NASA, τις δεκαετίες του 1960-70, που έφταναν στον δορυφόρο της Γης μέσα σε μερικές ημέρες.

    Ο ινδικός πύραυλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο Sarurn, ο πύραυλος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Έκανε πέντε ή έξι ελλειπτικές περιφορές γύρω από τη Γη για να αναπτύξει ταχύτητα, προτού να ακολουθήσει την πορεία του προς τη Σελήνη.

    Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Το 2014 η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα της Ασίας που έθεσε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη και τρία χρόνια αργότερα εκτόξευσε ταυτόχρονα 104 δορυφόρους.
    Μέχρι το καλοκαίρι του 2024 πιστεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί και μια τριήμερη, επανδρωμένη αποστολή γύρω από τη Γη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανά στο Ισραήλ τη Δευτέρα ο Ν.Δένδιας: "με στόχο την εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης".
    Καλά τι επιδιώκουν οι ανόητοι της ΝΔ.; Να πείσουν τους εβραίους να πολεμήσουν για τους αναξιόπιστους, ανίκανους και απόλεμους ρωμιούς, ενάντια στα συμφέροντά τους;
    Επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με το ομόλογο του, Ιώβ Γκάλαντ (Yoav Galant).

    Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ και συνεργασίας για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου θα συναντηθεί με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...