ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Αυγούστου 2023

Τεράστια προγράμματα εκσυγχρονισμού του τουρκικού ναυτικού – Ναυπηγήσεις με δεκάδες πυραύλους α/α και κατά πλοίων σε εξέλιξη.

 


Μείωση 20% στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Τι θα τρώνε οι 5.000.000 «Αθηναίοι» και οι 1.000.000 «Θεσσαλονικείς»;





Το τουρκικό ναυτικό εκσυγχρονίζεται με εγχώριες ναυπηγήσεις και όπλα με στόχο να αντικαταστήσει τις παλαιότερες μονάδες αλλά και την ανάπτυξη των εγχώριων συστημάτων.



Μάλιστα παρακολουθεί τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις και (με αρκετές δόσεις ξένης βοήθειας) αναπτύσσει φθηνά αλλά νέα συστήματα τα οποία μαζικά θα θελήσει να χρησιμοποιήσει και κατά της αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίου και της ΑΟΖ.

Έτσι ανακοίνωσε ότι τρείς φρεγάτες κλάσης «Istanbul», που απομένουν να ναυπηγηθούν, θα ενσωματώνουν πάνω από 16 κελιά κάθετης εκτόξευσης του εγχώριου συστήματος MIDLAS (που θα μπορούν να φέρουν πυραύλους σε τετράδες), που ενσωματώνει το πρώτο πλοίο (F-515 «Istanbul»), το οποίο βρίσκεται σε φάση θαλάσσιων δοκιμών.

Επιπλέον κάθε μία από τις τέσσερις φρεγάτες της κλάσης θα έχει 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους που σημαίνει ότι μια μοίρα του τουρκικού ναυτικού με φρεγάτες του τύπου θα έχει 360 αντιαεροπορικούς πυραύλους και 64 αντιπλοϊκούς!

Παράλληλα τρέχει πρόγραμμα αντικατάστασης των πυραύλων κατά πλοίων RGM-84 Harpoon με Atmaca σε 11 πλοία.

Η ανάπτυξη του Atmaca ξεκίνησε το 2009. Ο πύραυλος ζυγίζει 800 κιλά και φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 200 κιλών. Πετά με υποηχητική ταχύτητα, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων, με πιθανότερη τιμή τα 220 χιλιόμετρα.

Η καθοδήγηση του επιτυγχάνεται μέσω συστημάτων INS/GPS ενώ κατά την τερματική φάση χρησιμοποιεί ενεργητικό σύστημα ραντάρ.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


2 σχόλια:

  1. Καθελκύστηκε το πρώτο από τα δύο περιπολικά σκάφη OPV-90 της Βουλγαρίας.
    Έχουν μήκος 90 μέτρα και εκτόπισμα περί τους 2.300 τόνους.
    Η γερμανική κοινοπραξία NVL Group ανακοίνωσε ότι την περασμένη Παρασκευή 4 Αυγούστου, καθέλκυσε το πρώτο από τα δύο περιπολικά σκάφη OPV-90 της Βουλγαρίας.

    Τα δύο πλοία, τα οποία ναυπηγούνται στην Βουλγαρία, αναμένεται να παραδοθούν το 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

    Τα OPV-90 ενσωματώνουν ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, βλήματα κατά πλοίων RBS-15, αντιαεροπορικά βλήματα, ελαφρές τορπίλες και σύστημα εγγύς άμυνας.
    Έχουν μήκος 90 μέτρα και εκτόπισμα περί τους 2.300 τόνους.
    Το συνολικό κόστος των δύο πλοίων είναι της τάξεως των € 503 εκατομμυρίων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρκία: Το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han θα αποπλεύσει με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο.
    Αυτή τη στιγμή παραμένει στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στα ανοικτά της Σελεύκειας.
    Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε πως το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, θα αποπλεύσει με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο.

    «Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Abdulhamid Han ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com το Abdülhamid Han παραμένει αυτή τη στιγμή στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στα ανοικτά της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, ενώ πορεία προς το πλωτό γεωτρύπανο έχει το πλοίο υποστήριξης Aybuke.

    Στο λιμάνι του Τάσουτζου είναι επίσης αγκυροβολημένο και το Kutsi Ilhan, επίσης σκάφος υποστήριξης του Abdülhamid Han.
    Τα άλλα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας Yavuz και Fatih δίνουν στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και τα ερευνητικά Barbaros Hayreddin και Oruc Reis.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...