ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Αυγούστου 2023

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ Ο ΦΑΟΥΣΤ

 


Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ, του Ευάγγελου Λεμπέση

 


Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΟΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ







Γιόχαν Φάουστ

Ο Γιόχαν Φάουστ (Johann Georg Faust, περ. 1480 - περ. 1541) ήταν Γερμανός μάγος που γεννήθηκε στην πόλη Κνίτλινγκεν της Βυρτεμβέργης και πέθανε στη πόλη Στάουφεν.


Τα σχετικά με τη ζωή του γεγονότα, κατά τις λεπτομέρειές τους, φαίνεται πως χάνονται μέσα στους θρύλους και τους μύθους και παρέμειναν κεκαλυμμένα μέχρι την λογοτεχνική αναμόρφωσή τους. Από τα διασωθέντα αποσπάσματα αυτών των γεγονότων διαφαίνεται πως επρόκειτο περί ενός αγύρτη και τυχοδιώκτη που περιόδευε τις διάφορες μεγαλουπόλεις της Δυτικής κυρίως Ευρώπης, εμφανίζοντας τον εαυτόν του άλλοτε ως γιατρό, άλλοτε ως αστρονόμο και μέγα αστρολόγο ή αλχημιστή. Στο Βύρτσμπουργκ καυχιόταν πως μπορούσε να επαναλάβει όλα τα θαύματα του Ιησού Χριστού. Στο Βίτενμπεργκ ισχυριζόταν πως οι νίκες των αυτοκρατορικών στρατευμάτων στη Ιταλία ήταν αποτέλεσμα των δικών του μαγικών δυνάμεων που εξαπέλυσε κατά των αντιπάλων. Η φήμη του Φάουστ εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα φθάνοντας σ' όλες τις γωνιές της Γης όπου συναντούσε κανείς ανθρώπους να συζητούν για τα κάθε λογής θεωρούμενα ως θαύματα και κατορθώματα του Γερμανού αυτού μάγου. Μερικά τέτοια ίχνη της ζωής του υπάρχουν μεταξύ των ετών 1507 - 1540.

Το 1507 αναφέρεται υπό το όνομα Georgius Sabelicus Faustus Junior. Οι πιο περίεργοι μύθοι που θα μπορούσε ν' ακούσει κανείς εμπλέκονταν με το άτομό του, και είναι ακόμη απίστευτο πως κληρικοί, θεολόγοι, διανοούμενοι, επιστήμονες της εποχής διαβεβαίωναν πως είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες σκηνών με κύριο ήρωα τον Φάουστ στις οποίες συχνά προσερχόταν και ο Διάβολος με τον οποίον, όπως έλεγαν οι θρύλοι, ο δόκτωρ Φάουστ είχε συνάψει «σύμφωνο αμοιβαίας υποστήριξης και συμμαχίας».

Το πρώτο φιλολογικό έργο με ήρωα τον Φάουστ εκδόθηκε στην Φρανκφούρτη από τον Ιωάννη Σπις με τίτλο «Historia von Dr. Johann Faust» που όμως διέψευδε όλες τις περί συμφώνου ειδήσεις τονίζοντας αντίθετα για την σωτηρία των Χριστιανών, πως απειλούνταν σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρωπότητα η επικοινωνία με το Πονηρό πνεύμα.

Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, για τον σημερινό αναγνώστη εντούτοις το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στη πολυτάραχη ζωή του διαβολικού Φάουστ. Εκείνο δε το βιβλίο είχε μάλιστα τεράστια επιτυχία μέχρι που χρειάσθηκε ν΄ ανατυπωθεί 4 φορές μέσα στο ίδιο έτος της πρώτης έκδοσης. Η επιτυχία αυτή προοιώνιζε την μεγάλη και εξέχουσα θέση που θα καταλάμβανε ο Φάουστ στη παγκόσμια φιλολογία, ποίηση, μουσική, θέατρο, Όπερα και καλές τέχνες γενικότερα.

Το 1589 εκδόθηκε η αγγλική μετάφραση του βιβλίου εκείνου και το 1590 νέα γερμανική έκδοση με σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Η μεγάλη τραγωδία του Άγγλου ποιητή Κρίστοφερ Μάρλοου «Η τραγική ιστορία του Δρ. Φάουστους» που εκδόθηκε το 1589 είχε βασισθεί στην αγγλική μετάφραση του Σπις. Το 1599 η θρυλική πλέον ιστορία του Φάουστ εκδόθηκε στο Αμβούργο υπό νέα μορφή και αφήγηση του Γ. Ρ. Βίντμαν. Το 1674 στην έκδοση με πολλές αλλαγές του Πφίτσερ, διαφαίνεται για πρώτη φορά ο σπόρος που βλάστησε και έδωσε την Μαργαρίτα, στη τραγωδία του Γκαίτε, την κόρη εκείνη της οποίας η μοίρα ήταν τόσο τραγικά συνδεδεμένη με την μοίρα του Φάουστ στο ποίημα του Γκαίτε.




O ΦΑΟΥΣΤ είναι πιθανότατα ιστορικό πρόσωπο που έζησε το 16ο αιώνα στη Γερμανία και αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο του ανήσυχου και ερευνητικού πνεύματος του ανθρώπου της Αναγέννησης. Ήταν ένας παράξενος άνθρωπος που περιόδευε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και εμφανιζόταν ως γιατρός, αλχημιστής, αστρολόγος, θαυματοποιός και μάγος. Γρήγορα απόχτησε μεγάλη φήμη και τα κατορθώματά του έγιναν λαϊκός θρύλος. Το 1587 μάλιστα τυπώθηκε και μια λαϊκή φυλλάδα που απέδιδε τα κατορθώματά του στη συμμαχία του με το Διάβολο, στον οποίο είχε πουλήσει την ψυχή του. Αναπλάθοντας αυτούς τους θρύλους δυο αιώνες αργότερα ο Γκαίτε δημιουργεί το δικό του Φάουστ, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το πρώτο μέρος —που είναι και το πιο σημαντικό— δημοσιεύτηκε το 1808. Στην ποιητική αυτή σύνθεση που έχει θεατρική μορφή με υπόθεση και δράση χωρισμένη σε σκηνές, με πρόσωπα και με βαθιές φιλοσοφικές προεκτάσεις, ο Γκαίτε κάνει τον Φάουστ αιώνιο σύμβολο της τιτανικής βούλησης του ανθρώπου και της ακόρεστης επιθυμίας του να γνωρίσει όλα τα μυστικά και να δώσει απάντηση, σε όλα τα προβλήματα της ζωής. Το απόσπασμα που ακολουθεί ανήκει στον πρώτο μονόλογο του Φάουστ.


Αχ! σπούδασα φιλοσοφία

και νομική και γιατρική,

και αλί μου και θεολογία

με κόπο και μ' επιμονή·

και να με δω με τόσα φώτα,

εγώ μωρός, όσο και πρώτα!

Με λένε μάγιστρο, ακόμα δόκτορα,

και σέρνω δέκα χρόνια τώρα

από τη μύτη εδώ κι εκεί

τους μαθητές μου — και το βλέπω δεν μπορεί

κανένας κάτι να γνωρίζει!

Λες την καρδιά μου αυτό φλογίζει.

Ναι, πιότερα ξέρω παρά όλοι μαζί,

γιατροί, δικηγόροι, παπάδες, σοφοί·

δισταγμοί, υποψίες δε με ταράζουν,

κόλασες, διάολοι δε με τρομάζουν —

έτσι όμως κι η χαρά μού είναι φευγάτη,

δεν το φαντάζομαι πως ξέρω κάτι

καλό στον κόσμο να το διδάξω,

να τον φωτίσω, να τον αλλάξω.

Ούτ' έχω δα καλά και πλούτο,

δόξα, τιμές στον κόσμο τούτο.

Μήτε σκυλί έτσι θα 'θελα να ζει!

Γι' αυτό έχω στη μαγεία παραδοθεί,

μήπως το πνεύμα το στόμα ανοίξει

κι η δύναμή του μη μου δείξει

κάποια μυστήρια, ώστε άλλο εδώ

να μην παιδεύουμαι να πω

ό,τι δεν ξέρω, να γνωρίσω τι

βαθιά τον κόσμο συγκρατεί,

κάθε αφορμή και σπόρο ν' αντικρίσω

και κούφια λόγια πια να μην πουλήσω.

Να 'βλεπες, φως του φεγγαριού,

τον πόνο μου στερνή φορά,

τις ώρες του μεσονυχτιού,

που εδώ σε πρόσμενα συχνά,

πώς σε βιβλία, χαρτιά σωρό

σύντροφο σ' είχα θλιβερό:

Αχ! να μπορούσα στις ψηλές

μ' εσέ ν' ανέβαινα κορφές,

με στοιχειά στα σπήλαια να πετούσα,

στο θάμπος σου λιβάδια να γυρνώ,

κάθε γνώσης τινάζοντας καπνό

στο δρόσος σου να ξαρρωστούσα!


μτφρ.: Κωστας Χατζοπουλος




ΦΑΟΥΣΤ,  ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ,  GOETHE JOHANN-WOLFGANG. VON

Ο σύγχρονος -και κυρίως ο μη γερμανόφωνος-αναγνώστης-, που θα θελήσει να μπει σήμερα στην περιπέτεια να διαβάσει τον Φάουστ, θα σκοντάψει σε δύο εμπόδια: πρώτον, στον τεράστιο όγκο του έργου (12.111 στίχοι, οι περισσότεροι σε μέτρο και ομοιοκαταληξία) και, δεύτερον, στην πεποίθηση (μέχρι προκαταλήψεως) ότι πρόκειται για ένα έργο περίπλοκο, βαθιά στοχαστικό· ένας ποιητικός λαβύρινθος. Και όμως, όποιος θα είχε, στην αυγή του 21ου αιώνα, την υπομονή και την τόλμη να διαβάσει τον Φάουστ, θα έμενε έκπληκτος από τα κωμικά στοιχεία, τις κωμικές σκηνές και καταστάσεις που είναι διάχυτες και στα δύο μέρη του έργου. Ο Γκαίτε χαρακτηρίζει τον Φάουστ "τραγωδία". Πράγματι, αν πλησιάσει κανείς το έργο από την οπτική της "Τραγωδίας των Λογίων", της "Τραγωδίας της Μαργαρίτας", της "Τραγωδίας της Ελένης", ή γενικότερα της "Τραγωδίας της Ανθρωπότητας", θα διαπιστώσει, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ότι ο Φάουστ είναι μια τεράστια τραγωδία, σε δύο μέρη, που χωρίζεται σε επιμέρους μικρότερες τραγωδίες. [...] (Από την έκδοση)


«Είναι μήπως ο Φάουστ ένα ακόμα έργο μη προσβάσιμο στον αναγνώστη, αδύνατον να διαβαστεί; Σίγουρα το έμμετρο κείμενο δεν δικαιολογεί επιπόλαιες προσεγγίσεις, εκπαραθυρώνοντας τους? ταχυφάγους αναγνώστες. Για να το θέσω ποιητικά, τα κλαδιά του δέντρου αυτού δεν προσφέρονται για αποδημητικά πουλιά που αναζητούν βραχεία παραμονή. Ο Πέτρος Μάρκαρης που έχει αναλάβει τη μετάφραση, στο απαραίτητο εισαγωγικό σημείωμα, προσφέρει ορισμένα κλειδιά κατανόησης, ιδίως όσον αφορά τις αρχικές πηγές, τις οποίες ο Γκαίτε συνέλεξε, επέλεξε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφής ενός έργου που διήρκησε σχεδόν έξι δεκαετίες! (...) Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία, ιδίως για τον Έλληνα αναγνώστη, αποτελεί η πρόδηλη παρουσία του κεντροευρωπαϊκού μυστικιστικού στοιχείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Νύχτα της Βαλπούργης» στο πρώτο μέρος (τη λεγόμενη και «Βόρεια»), όπως αποδίδεται με την παρουσία παραφυσικών φαινομένων, πλασμάτων της νύχτας (Μάγισσες, Μάγοι, μαύρη μαγεία και κάθε λογής τέρατα)». (Φώτης Καραμπεσίνης, bookpress.gr, 03/06/2021)

Περιεχόμενα

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

Το προσωπικό και το οικουμενικό στη μετάφραση του Φάουστ

GOETHE

Φάουστ, μια τραγωδία

Αφιέρωση

Προοίμιο στο θέατρο

Πρόλογος στον ουρανό

Της Τραγωδίας. Μέρος Πρώτο

Νύχτα

Προ των πυλών

Σπουδαστήριο

Σπουδαστήριο

Το κουτούκι του Άουερμπαχ στη Λειψία

Η κουζίνα της Μάγισσας

Δρόμος

Βράδυ

Περίπατος

Το σπίτι της γειτόνισσας

Δρόμος

Κήπος

Σπιτάκι στον κήπο

Δάσος και σπήλαιο

Δωμάτιο της Μαργαρίτας

Ο κήπος της Μάρθας

Στη βρύση

Στενωπός

Νύχτα

Μητρόπολη

Νύχτα της Βαλπούργης

Όνειρο της νύχτας της Βαλπούργης

Μουντή μέρα

Νύχτα. Κάμπος

Φυλακή

Της Τραγωδίας. Μέρος δεύτερο

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

Σχόλια


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

12 σχόλια:

  1. Νεκρός στο Ντονμπάς ο Έλληνας επιχειρηματίας, Σίμος Παναγιωτίδης – Πολεμούσε ως εθελοντής υπέρ των ρώσων. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    Σύμφωνα με όσα μεταδιδει ο Δημήτρης Λιάτσος, σκοτώθηκε στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ο Σίμος Παναγιωτίδης, επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Βέροια που πολεμούσε από τον Μάιο του 2022 ως εθελοντής στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

    Συγκεκριμενα αναφέρει σε ανάρτηση του ο Δημήτρης Λιάτσος:

    Σκοτώθηκε στο Ντονμπάς ο ΕΛΛΗΝΑΣ!

    Οι ήρωες δεν πεθαίνουν, οι ψυχές των ηρώων είναι αθάνατες….

    Με τα λόγια αυτά ο ήρωας της Ρωσίας, στρατηγός Απτί Αλαουντίνοφ, ξεπροβοδίζει τον «Έλληνα αδελφό, πατριώτη και Ιππότη του Τάγματος Ανδρείας», Σίμο Παναγιωτίδη.

    Χριστιανός, άνθρωπος που δε γνώριζε φόβο, ένας πραγματικά αφοσιωμένος φίλος και Αδελφός. Ο Σίμος ήταν συστατικό στοιχείο των ειδικών δυνάμεων της ΑΧΜΑΤ, σε αυτό τον ιερό πόλεμο και σκοτώθηκε ως πραγματικός μαχητής!

    Ο Σίμος Παναγιωτίδης, παιδί της ελληνικής πολιτικής προσφυγιάς, έμαθε από τον πατέρα του να αγαπάει τη Ρωσία τόσο, όσο και την Ελλάδα. Εργάστηκε επιχειρηματικά σε πολλούς τομείς με ελληνικές εταιρίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία… Ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, και μέχρι τον αναπάντεχο θάνατο του, κορυφαίο στέλεχος της Αυτοκρατορικής, Παλαιστινιακής Ορθοδόξου Ένωσης, ενός Ομίλου που δημιουργήθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα με στόχο να στηρίζει και να προστατεύει τους χριστιανούς στους Αγίους τόπους. Το 2018, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη του οποίου ήταν επικεφαλής ο Σίμος Παναγιωτίδης, εθεωρήθη ως «ξενοκίνητο», οι αρχές το έκλεισαν και κατά του επικεφαλής του ξεκίνησαν διώξεις! Ήταν η εποχή της αμερικανικής επικυριαρχίας, του πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στην πολιτική της Ελλάδας!

    Ο Σίμος, το Μάιο 2022, από την Πετρούπολη όπου είχε φέρει την οικογένεια του, έφυγε εθελοντής για το μέτωπο, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Έχοντας γνωριμία και στέρεα φιλία με τον Τσετσένο στρατηγό, Αλαουντίνοφ, άνθρωπο επίσης βαθιά θρησκευόμενο, συμφώνησε και μπήκε στις τάξεις της ΑΧΜΑΤ. Ο στρατηγός, συχνά αναφέρει ότι «είμαστε όλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πολεμιστές του Ιησού…», και ότι ο πόλεμος αυτός που ξεκίνησε η Δύση έχει, εκτός των άλλων και σατανικές προεκτάσεις! «Παλεύουμε όλοι μαζί κατά των δυνάμεων του Αντίχριστου, κατά του σατανά».


    ΥΓ: Ο Σίμος, ο δικός μου Σίμος, ήταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα το δικό μου «αυτί και το μάτι» όλων των εξελίξεων στο μέτωπο. Ποτέ δεν υπερέβαλε, ποτέ δεν μου έδωσε λάθος εκτίμηση. Είχαμε συμφωνήσει να κατέβω για μια μεγάλη συνέντευξη με το στρατηγό Αλαουντίνοφ αλλά και τον ίδιο……. Δεν πρόλαβα… Υποχρέωση μου, ως ελάχιστος φόρος τιμής, να αφιερώσω μια εκπομπή στην Ιδεοχώρο για τον άνθρωπο-σύμβολο στην πολυεθνική ομάδα στο ρωσικό μέτωπο, τον «ΕΛΛΗΝΑ-ГРЕК» που εκεί, στα πεδία των μαχών, μόνο σεβασμό και αγάπη προκαλούσε σε όλους. Όπως λέει και ο στρατηγός Αλαουντίνοφ, «Είσαι ήρωας, σημαίνει ζεις παντοτινά»!
    Прощай Друг…
    Ζ.Π.9:36 πμ 14/8/2023

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Κινέζοι κατασκεύασαν κτίριο δέκα ορόφων μέσα σε 24 ώρες με μία πρωτοποριακή μέθοδο.
    Η αξιοσημείωτη ταχύτητα αποδίδεται στη χρήση προκατασκευασμένων αρθρωτών μονάδων.
    Η κινεζική εταιρεία Broad Group έχει καταπλήξει τον κόσμο κατασκευάζοντας ένα 10όροφο κτίριο κατοικιών σε μόλις 28 ώρες και 45 λεπτά στην Τσανγκσά της Κίνας χρησιμοποιώντας μία πρωτοποριακή μέθοδο.

    Η αξιοσημείωτη ταχύτητα αποδίδεται στη χρήση προκατασκευασμένων αρθρωτών μονάδων, οι οποίες κατασκευάζονται σε εργοστάσιο και στη συνέχεια συναρμολογούνται επί τόπου «στοιβάζοντάς» τις και «βιδώνοντάς» τις μεταξύ τους.

    Η διαδικασία περιλαμβάνει ελάχιστες επιτόπιες εργασίες, κυρίως σύνδεση ρεύματος και νερού. Η μέθοδος δεν είναι μόνο γρήγορη αλλά προσφέρει και ευελιξία, καθώς οι μονάδες μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μετακινηθούν εάν χρειαστεί.

    Η προκατασκευασμένη διάταξη επαινείται για την ανθεκτικότητά της και την αντοχή της στους σεισμούς.

    Κάποιος θα πει πως η Κίνα είναι ένα τεράστιο μέγεθος με κολοσσιαίο εργατικό δυναμικό, που σίγουρα ισχύει. Ωστόσο η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον παγκοσμίως, κατεβάζοντας και το κόστος κατασκευής κατοικιών.
    https://www.instagram.com/p/Cv3MMXYSPEZ/?img_index=1
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά αυτοκτονιών των κοριτσιών – Μήπως φταίνε τα smartphones;
    Γιατί τα κινητά επηρεάζουν περισσότερο τα κορίτσια;
    «Έχουν τα smartphones καταστρέψει μια γενιά;» ήταν ο τίτλος του δοκιμίου της Jean Twenge. Η απάντησή της, ήταν «ναι» και πολλοί τη θεώρησαν προκλητική. Τώρα, όμως είναι κάτι το συνηθισμένο.

    Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της κατάθλιψης μεταξύ των Αμερικανών εφήβων, τόσο ο βρετανικός όσο και ο αμερικανικός Τύπος έχουν «βομβαρδίσει» τους αναγνώστες με ιστορίες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταστρέφουν την ψυχική υγεία των νέων, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Economist. Ο Jonathan Haidt του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συνέκρινε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον πνιγμό στο νερό.

    Το κοινό το πρόσεξε: σε πρόσφατη έρευνα, το 53% των Αμερικανών δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται κυρίως ή πλήρως για την αύξηση της κατάθλιψης των εφήβων.
    Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει παγκόσμια εδώ και πολύ καιρό. Αν προκαλούν επιδημία θλίψης, τα στοιχεία θα πρέπει να εμφανιστούν σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι οι νέοι, ιδίως τα κορίτσια, έχουν επιδεινούμενη ψυχική υγεία. Αφήνουν όμως περιθώρια αμφιβολίας ότι τα κινητά είναι ο κύριος ένοχος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έξυπνα κινητά, η ψυχική υγεία και οι αυτοκτονίες

      Η ψυχική υγεία είναι δύσκολο να μετρηθεί. Τα ερωτηματολόγια επηρεάζονται από τον σχεδιασμό της έρευνας και οι ψυχολογικές διαγνώσεις διαφέρουν μεταξύ των χωρών και με την πάροδο του χρόνου. Αντ’ αυτού, ο Economist επικεντρώθηκε -όπως αναφέρει- στις αυτοκτονίες και τις νοσηλείες για αυτοτραυματισμό μεταξύ 17 χωρών.

      Και οι δύο δείκτες φαίνονται ανησυχητικοί για τα κορίτσια. Τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν μειωθεί συνολικά, αλλά τα κορίτσια -που αυτοκτονούν λιγότερο συχνά από άλλες ομάδες- αποτελούν εξαίρεση. Μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 10-19 ετών, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν από 3,0 ανά 100.000 άτομα κατά μέσο όρο το 2003 σε 3,5 ανά 100.000 άτομα το 2020. Το ποσοστό μεταξύ των αγοριών, αν και υψηλότερο, 6,1 ανά 100.000 κατοίκους, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου.

      Τα κορίτσια επιδίδονται σε περισσότερους μη θανατηφόρους αυτοτραυματισμούς, όπως το κόψιμο, απ’ ό,τι τα αγόρια. Το μέτρο αυτό παρουσιάζει ακόμη πιο απότομες αυξήσεις. Για τα έφηβα κορίτσια, τα ποσοστά νοσηλείας για αυτοτραυματισμό έχουν αυξηθεί από το 2010 και μετά και στις 11 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, κατά μέσο όρο 143%. Η μέση αύξηση για τα αγόρια ήταν 49%.

      Φταίνε τα smartphones; Στην Αμερική και στη Βρετανία, τα ποσοστά αυτοκτονιών και αυτοαναφερόμενης θλίψης ήταν σταθερά μέχρι περίπου το 2010, όταν ξεκίνησε το Instagram, και στη συνέχεια απογειώθηκαν. Παρόλο που αυτές οι ταυτόχρονες αυξήσεις δεν αποδεικνύουν ότι η μία τάση προκάλεσε την άλλη, μια τέτοια συσχέτιση θα προέκυπτε πιθανώς αν όντως έφταιγαν τα τηλέφωνα.

      Αλλού, ωστόσο, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα. Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, είδαν απότομη αύξηση των νοσηλειών για αυτοτραυματισμό το 2006, με μια ισορροπία την περίοδο 2010-18. Σε άλλες, όπως η Ιταλία, το ποσοστό αυτό ήταν σταθερό μέχρι την άφιξη του Covid-19. Σε μερικές χώρες δεν σημειώθηκε καμία αύξηση. Οι αυτοκτονίες διέφεραν ομοίως.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Γιατί τα κινητά επηρεάζουν περισσότερο τα κορίτσια;

      Επειδή τα smartphones υιοθετήθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς στις διάφορες χώρες, ο χρόνος των αυξήσεων που προκάλεσαν στις αυτοκτονίες ή στους αυτοτραυματισμούς θα πρέπει να διαφέρει σε αυτή τη βάση. Ο κ. Haidt λέει ότι τα smartphones είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα κορίτσια, επειδή τα αγόρια περνούν περισσότερο χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια και λιγότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκαλούν κατάθλιψη.

      Ωστόσο, ο Economist δεν μπόρεσε να βρει καμία στατιστική σχέση μεταξύ των διαχρονικών αλλαγών στην επικράτηση είτε των συνδρομών κινητού διαδικτύου είτε της αυτοαναφερόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια χώρα και των διαχρονικών αλλαγών στα ποσοστά αυτοκτονιών ή αυτοτραυματισμών-νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας αυτής, είτε για τα αγόρια είτε για τα κορίτσια. Μετά την προσαρμογή για τον αντίκτυπο του Covid, το οποίο αύξησε αυτά τα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό ίσχυε για όλες τις ηλικιακές ομάδες και για μια σειρά χρονικών υστερήσεων.
      Η απουσία αποδείξεων δεν είναι απόδειξη της απουσίας. Πολυάριθμες μελέτες που χρησιμοποίησαν τυχαιοποιημένα ή φυσικά πειράματα έχουν υπονοήσει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν θλίψη ή άγχος στους εφήβους. Και τα smartphones θα μπορούσαν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές χωρίς να οδηγούν τους ανθρώπους να βλάψουν ή να αυτοκτονήσουν. Αλλά αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η μόνη ή η κύρια αιτία της αύξησης των επιπέδων αυτοκτονιών ή αυτοτραυματισμών -και όχι απλώς ένα μέρος ενός σύνθετου προβλήματος- τα δεδομένα σε επίπεδο χώρας θα έδειχναν πιθανώς σημάδια της επίδρασής τους.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

  4. Συρία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για συνεργασία με ισλαμιστές τρομοκράτες.
    «Στόχευσαν ένα λεωφορείο που μετέφερε ορισμένα μέλη του Συριακού Αραβικού Στρατού».
    Η Συρία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βοηθούν το ISIS να στοχεύσει τον Συριακό Στρατό.

    «Χθες, οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής διέπραξαν ένα νέο έγκλημα, καθώς αυτές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις τους στόχευσαν ένα λεωφορείο που μετέφερε ορισμένα μέλη του Συριακού Αραβικού Στρατού νοτιοανατολικά της Ντέιρ Εζόρ. που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συρίας.

    Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η εγκληματική και τρομοκρατική επίθεση έρχεται στο πλαίσιο της αμερικανικής κλιμάκωσης κατά της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στο πλαίσιο της υποστήριξης και χορηγίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, με κύρια την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, και τη χρήση της και των αυτονομιστών πολιτοφυλακών της ως εργαλείου για την υλοποίηση των εχθρικών σχεδίων της προς τη Συρία και την περιοχή.
    Αυτή η εγκληματική ενέργεια συμπίπτει με τη συνεχή αμερικανική λεηλασία των πετρελαϊκών και γεωργικών πόρων της Συρίας και την αύξηση της οικονομικής πίεσης στον συριακό λαό με στόχο την παράταση της κατοχής του και τη συνέχιση της αποσταθεροποίησης της ασφάλειας και της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.

    Η Συρία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της και τη δέσμευσή της να εργαστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την απελευθέρωση των εδαφών της από την αμερικανική, ισραηλινή και τουρκική κατοχή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έρευνα για τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος των μωρών και της ανάπτυξης του εγκεφάλου τους.
    Σύμφωνα με μελέτη τα επίπεδα ορισμένων τύπων μικροβίων στο εντερικό σύστημα μωρών αποδείχθηκε ότι σχετίζονται με την απόδοση σε δοκιμές πρώιμης γνωστικής ανάπτυξης.

    Ο Sebastian Hunter του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, και οι συνεργάτες του, παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα με σχετική δημοασίευση στο PLOS ONE.

    Αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία έχουν επισημάνει πολλούς τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα του εντέρου (η κοινότητα των διαφορετικών μικροβίων που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο έντερο) συνδέεται με την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου.
    Αρκετές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει συνδέσεις μεταξύ του μικροβιώματος και της ανάπτυξης του εγκεφάλου στην πρώιμη ζωή. Εντούτοις, λίγες έχουν εξετάσει το πώς οι διαφορές στα μικροβιώματα των βρεφών μπορεί να σχετίζονται με διαφορές στις γνωστικές τους ικανότητες.

    Για εμβαθύνουν σε αυτές τις πιθανές συνδέσεις, ο Hunter και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 56 βρέφη ηλικίας 4-6 μηνών. Τα βρέφη είχαν ολοκληρώσει το καθένα τουλάχιστον μία από τις τρεις αξιολογήσεις διαφόρων γνωστικών ικανοτήτων και οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μικροβιώματα του εντέρου τους χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων.

    Βρήκαν ότι τα βρέφη που πέτυχαν σε ένα τεστ κοινωνικής προσοχής (γνωστό ως “δείχνω και εστιάζω”) το οποίο μετρά την ικανότητα να εστιάζουν στο ίδιο αντικείμενο με ένα άλλο άτομο, έτειναν να έχουν υψηλότερες ποσότητες μικροβίων του γένους Actinobacteria (συγκεκριμένα τους τύπους Bifidobacterium και Eggerthella) και μικρότερες ποσότητες μικροβίων του γένους Firmicutes (συγκεκριμένα τους τύπους Hungatella και Strepcococcus).

    Εν τω μεταξύ, μετρήσεις με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα της εγκεφαλικής δραστηριότητας των βρεφών σε απόκριση στο άκουσμα ενός σταθερού παλμού έδειξαν ότι ορισμένα πρότυπα δραστηριότητας που συνδέονται με καλύτερη ρυθμική επεξεργασία σχετίζονταν με υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων τύπων μικροβίων, που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

    Δεν βρέθηκαν δεσμοί μεταξύ του μικροβιώματος και των μετρήσεων της ροής του αίματος στον εγκέφαλο των βρεφών ως απόκριση σε ηχογραφήσεις ανθρώπινης ομιλίας.

    Συνολικά, αυτά τα ευρήματα συνάδουν με την ιδέα ότι το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη γνωστική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να αποσαφηνιστεί αυτός ο ρόλος.
    Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Στην μικρή πιλοτική μας μελέτη, παρατηρήσαμε ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ του μικροβιώματος και της λειτουργίας του εγκεφάλου στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Περαιτέρω έρευνα θα ήταν χρήσιμη για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στην πρώιμη γνωστική ανάπτυξη».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος: «Eυθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου».
    «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»....
    ΝΤΟΓΙΑΚΟ, ΝΑ ΓΑΜΗΣΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
    Ζ.Π.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, Η ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/05/blog-post_11.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ; ΙΝΔΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ. ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΙΝΔΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΟ ΒΑΡΑΝΤΚΑΡ, ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ(;) ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΑΡΕΤ. Μουσουλμάνος ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας – Αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα. ΖΗΤΩ Ο ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ 144.000 ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ».
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2023/03/144000.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΓΛΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ, ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ».
      http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/02/blog-post_45.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/02/blog-post_60.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...