ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Αυγούστου 2023

Ποσοστό-ρεκόρ 12ετίας (56%) των Σουηδών στηρίζει την πυρηνική ενέργεια. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 


Η Σουηδία εγκαταλείπει την "ασταθή" αιολική ενέργεια, καταργεί τις ανεμογεννήτριες και επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια για να "παραμείνει ουσιαστική βιομηχανική κοινωνία". Η υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson προειδοποίησε ότι το σκανδιναβικό έθνος χρειάζεται “ένα σταθερό ενεργειακό σύστημα”. Στις “ουσιαστικές βιομηχανικές οικονομίες”, είπε η Svantesson, “μόνο μια πυρηνική πορεία είναι βιώσιμη για να παραμείνουν βιομηχανικές και ανταγωνιστικές”. Εδώ και μία δεκαετία ο Ζ.Π. έγραψε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως 15 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


ΑΡΘΡΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2023




ΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ...ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ) Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ. 

Το ...ισχυρό της επιχείρημα εναντίον των πυρηνικών είναι ο φόβος σεισμού. Στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Τουρκία δεν σημειώθηκαν ισχυροί σεισμοί. 





Την πλέον θετική στάση από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011, δείχνουν οι Σουηδοί έναντι της πυρηνικής ενέργειας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην οποία οδήγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.



Το ποσοστό των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της  πυρηνικής μορφής παραγωγής ενέργειας αγγίζει υψηλό 12ετίας, στο 56%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Som του Πανεπιστημίου του Γκέτερμποργκ. Την ίδια περίοδο πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%.

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε ευρύτερα στην Ευρώπη την ανάγκη για πιο σταθερή, εγχώρια παραγωγή ενέργειας προκειμένου να αντισταθμιστεί η τεράστια πτώση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγεννήσει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία πολλοί αντιδραστήρες έκλεισαν.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, η πυρηνική ενέργεια είναι λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική. Θετική άποψη για την ηλιακή ενέργεια εκφράζει το 76% των Σουηδών πολιτών.


Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Forsmark στα βόρεια της Στοκχόλμης λειτουργούσαν στο 69% και 89% της παραγωγικής τους ικανότητες αντίστοιχα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του οπερέιτορ Vattenfall AB. Οι τιμές spot στην τοπική αγορά υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020 στις δημοπρασίες του τοπικού χρηματιστηρίου Nord Pool.

«Η παραγωγική ικανότητα καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», αναφέρειη εκπρόσωπος της εταιρείας Ανα Γουάλρουντ.

Παρότι οι μειώσεις μπορεί να είναι προσωρινές, υπογραμμίζουν την αντίθεση που επικρατεί με τις υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη, όπου το κύμα καύσωνος έχει περιορίσει την παραγωγή στη Γαλλία και οι μονάδες άνθρακα στη Γερμανία δυσκολεύονται να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα καυσίμων. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στις Σκανδιναβικές χώρες έχει γίνει πολύ φθηνή, κυμαίνεται στα 9,35ευρώ η μεγαβατώρα, την ώρα που στη Γαλλία είναι 40 φορές υψηλότερη.

Η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο στη Σουηδία, βοηθώντας στην τροφοδοσία της βιομηχανίας για αρκετές δεκαετίες μαζί με τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο βορρά.

«Αυτό είναι σύμφωνο με τον τρόπο που ενεργούσαν οι αντιδραστήρες τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι θα συνεχιστεί τώρα τον Ιούλιο», δήλωσε ο Christian Holtz, αναλυτής αγοράς και συνιδρυτής της Merlin & Metis. «Περιμένουμε μερικές ακόμη μέρες με χαμηλές τιμές spot λόγω της αυξανόμενης παραγωγής αιολικής ενέργειας και της εποχικής χαμηλής ζήτησης».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...