ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Αυγούστου 2023

Να απαγορευθούν στα παιχνίδια χημικά που επηρεάζουν τις ορμόνες ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των ενδοκρινικών διαταρακτών στα παιχνίδια. ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ; ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΕ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ; Τις ουσίες αυτές τις γνωρίζουμε 50 χρόνια τώρα. Δημιούργησαν μια γενιά ομοφυλόφιλα πειραματόζωα, επέτρεψαν την δημιουργία καρκινογενέσεων και τώρα κάνουν πως ενδιαφέρονται.

 





ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΣΑΝ «ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΘΕΜΑ»;‏ ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ, ΠΟΥ ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ.


 

Η ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.






Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΜΥΓΑΣ



ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΒΡΑΪΣΜΕΝΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΙΓΑΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ, ΣΟΡΟΣ, ΜΙΝΙΤΣ, ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΛΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500)) ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΑΘΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΘΗΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟ.

 




Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) κατέθεσε πρόταση, ώστε να απαγορευτούν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDC) και άλλες τοξικές ουσίες στα παιχνίδια. https://single-market-economy.ec.europa.eu/publications/proposal-regulation-safety-toys_en



Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή (Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας) και Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) σχολιάζουν το θέμα.

Ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptor chemicals, EDC) ορίζονται εξωγενείς χημικές ουσίες ή μείγμα χημικών ουσιών που μπορούν να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε πτυχή της δράσης των ορμονών. Η έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολυάριθμων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών καρκίνων, διαταραχών της ήβης, προβλημάτων γονιμότητας, νευροαναπτυξιακών και άλλων ασθενειών. Υπάρχουν μάλιστα EDC που αυξάνουν ειδικά την ευαισθησία για εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών (metabolism disrupting chemicals, MDC), γνωστοί διεθνώς ως obesogenes.

Ο κατάλογος των τεκμηριωμένων EDC είναι μακρύς και περιλαμβάνει το διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο (DDT), διοξίνες και φουράνια, υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFC), πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), τη βισφαινόλη και άλλα. Τα EDC υπάρχουν δυστυχώς παντού στο σύγχρονο κόσμο, όπως σε πλαστικά, παιχνίδια, οικιακά σκεύη, καλλυντικά, απορρυπαντικά, λιπάσματα, εντομοκτόνα, απόβλητα εργοστασίων ή καυσαέρια.

Καθώς οι ουσίες αυτές υπάρχουν παντού σήμερα, όλοι φέρουμε κάποιο σχετικό φορτίο στο σώμα μας. Όμως, τα επίπεδα και ο χρόνος της έκθεσης, άρα και η ηλικία είναι σημαντικές παράμετροι για την τελική τους επίδραση. Η έκθεση λοιπόν των παιδιών είναι σημαντικό να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία, χαιρετίζουν την πρόταση της Commission, σχολιάζουν οι Καθηγήτριες. Αναμένεται η έγκριση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά η εφαρμογή της χωρίς εξαιρέσεις.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ούτως ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επιβλαβή χημικά που υπάρχουν στα παιδικά παιχνίδια.

Τα παιχνίδια που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά θεωρούνται ήδη από τα πιο ασφαλή στον κόσμο. Ωστόσο η νέα πρόταση στοχεύει να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Η πρόταση αναθεωρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια, για να μπορούν να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι προδιαγραφές αυτές αφορούν τα παιχνίδια που κατασκευάζονται εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υπάρχουσες προδιαγραφές ισχύουν από το 2009. Στο μεσοδιάστημα έχουν προκύψει πολλά νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στη νομοθεσία.

Με βάση την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί την ισχύουσα απαγόρευση για ουσίες που είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές. Προτείνει, όμως, να απαγορευθούν και όσες επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα (ενδοκρινικοί διαταράκτες), το αναπνευστικό ή είναι τοξικές για συγκεκριμένα όργανα.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες

Όπως εξηγούν οι ιατροί της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή (καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας) και Μελπομένη Πέππα (καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptor chemicals – EDC) ορίζονται χημικές ουσίες ή μείγματα χημικών ουσιών που μπορεί να παρεμβαίνουν στη δράση των ορμονών.

Η έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες έχει σχετισθεί με την εμφάνιση πολυάριθμων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων:

Καρκίνων του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος
Διαταραχών της ήβης
Προβλημάτων γονιμότητας
Νευροαναπτυξιακών και άλλων ασθενειών
Ορισμένοι ενδοκρινικοί διαταράκτες αυξάνουν ειδικά την ευαισθησία για εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών. Οι ουσίες αυτές είναι μεταβολικοί διαταράκτες (metabolism disrupting chemicals – MDC), γνωστοί διεθνώς ως obesogenes («παχυσαρκογόνοι»).

Ποιοι είναι

Δυστυχώς, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες υπάρχουν παντού γύρω μας. Ανευρίσκονται σε πλαστικά, παιχνίδια, οικιακά σκεύη, καλλυντικά, απορρυπαντικά, λιπάσματα, εντομοκτόνα, απόβλητα εργοστασίων, καυσαέρια.

Ο κατάλογος των τεκμηριωμένων EDC είναι μακρύς και συμπεριλαμβάνει:

Το διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο (DDT)
Τις διοξίνες και τα φουράνια
Τις υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFC)
Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)
Τη δισφαινόλη κ.λπ..
Οι ειδικοί τονίζουν: «Καθώς οι ουσίες αυτές υπάρχουν παντού σήμερα, όλοι φέρουμε κάποιο σχετικό φορτίο στο σώμα μας. Εν τούτοις, τα επίπεδα και ο χρόνος της έκθεσης (επομένως και η ηλικία) είναι σημαντικές παράμετροι για την τελική τους επίδραση. Η έκθεση λοιπόν των παιδιών είναι σημαντικό να περιοριστεί στο ελάχιστο».
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία, χαιρετίζουν την πρόταση της Κομισιόν. Και αναμένουν την έγκριση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «και φυσικά την εφαρμογή της, χωρίς εξαιρέσεις», καταλήγουν.




Δημιούργησαν, για πρώτη φορά με γενετική τροποποίηση στο εργαστήριο, μύγες που αναπαράγονται με παρθενογένεση. Όλα τα «μωρά» που γεννιούνται με παρθενογένεση, είτε στις μύγες, είτε σε άλλα ζώα, είναι πάντα θηλυκά.


Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο μύγες ικανές να αναπαράγονται με παρθενογένεση, δηλαδή χωρίς να ζευγαρώνουν ή να γονιμοποιούνται τεχνητά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Ορισμένα είδη ζώων αναπαράγονται με παρθενογένεση, όχι όμως τα θηλαστικά. Τέτοιου είδους αναπαραγωγή έχει παρατηρηθεί σε πουλιά ή σε ερπετά – ένα παράδειγμα είναι ο δράκος του Κόμοντο, η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο.

Είναι όμως η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με γενετική τροποποίηση ζώων στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Αλέξις Σπέρλινγκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αρχικά ανέλυσαν το γονιδίωμα δύο διαφορετικών ποικιλιών μύγας του ίδιου είδους, του Drosophila mercatorum.

Η πρώτη από αυτές τις ποικιλίες αναπαράγεται χωρίς γονιμοποίηση, ενώ η δεύτερη όχι. Εντοπίζοντας τις διαφορές στα γονιδιώματά τους, κατέληξαν σε κάποιες υποθέσεις για τα γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρθενόγενεσης.

Με βάση αυτές τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τροποποίησαν τα γονίδια ενός άλλου είδους μύγας, του Drosophila melanogaster που αναπαράγεται αποκλειστικά με το ζευγάρωμα μιας θηλυκής με μια αρσενική.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια και 220.000 μύγες, όμως τελικά «κατασκεύασαν» στο εργαστήριο μύγες Drosophila melanogaster που αναπαράγονται με παρθενογένεση.

Μολονότι έχουν αυτή τη δυνατότητα, οι γενετικά τροποποιημένες μύγες δεν φαίνονται πρόθυμες να τη χρησιμοποιήσουν: εάν υπάρχει κάπου εκεί κοντά μια αρσενική μύγα, οι θηλυκές στρέφονται πάντα στο κλασικό ζευγάρωμα για να αποκτήσουν απογόνους.

Όσο για αυτές που δεν βρέθηκαν ποτέ κοντά στο άλλο φύλλο, μόνο το 1-2% αναπαράχθηκε τελικά με παρθενογένεση. Αυτό συμβαίνει όταν είναι ηλικίας περίπου 40 ημερών, δηλαδή προς τα μισά της ζωής τους.
Οι θηλυκές μύγες που γεννήθηκαν με παρθενογένεση διαπιστώθηκε ότι, κάποιες φορές, είχαν και αυτές τη δυνατότητα να αναπαραχθούν χωρίς σύντροφο.
Να σημειωθεί ότι όλα τα «μωρά» που γεννιούνται με παρθενογένεση, είτε στις μύγες, είτε σε άλλα ζώα, είναι πάντα θηλυκά.






Τουρκικά ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ έχουν «βόμβα ομοφυλοφιλίας»
Ειδικές βόμβες που μπορούν να μετατρέψουν τους Τούρκους  σε ομοφυλόφιλους φοβούνται στην Τουρκία ότι έχουν οι ΗΠΑ και μάλιστα ότι θα τις χρησιμοποιήσουν κατά του τουρκικού Στρατού.  

Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος, Μεχμέτ Μπαρλάς με καθημερινή στήλη στην εφημερίδα Σαμπάχ την οποία διευθύνει ο αδελφός του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν.  Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Στη στήλη της περασμένης Δευτέρας ο Μπαρλάς υποστήριξε ότι οι Αμερικάνοι στέλνουν εναντίον των εχθρών τους ειδικές βόμβες οι οποίες προκαλούν ομοφυλοφιλικές τάσεις μεταξύ των ανδρών, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του στρατεύματος. 

Ο Μπάρλας έγραψε ότι  οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιστημονικές έρευνες το 1944 για την παραγωγή βόμβας που θα προκαλούσε ομοφυλοφιλία μεταξύ των Ιαπώνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  
Είπε ότι τα έγγραφα για αυτό το έργο έχουν ληφθεί από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια πριν από αρκετά χρόνια.

«Όταν οι ΗΠΑ θεωρήσουν εχθρική μια χώρα και τη βάλουν στο στόχαστρο τους, στα σχέδια τους είναι να ρίξουν μια βόμβα που είτε θα αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του λαού αυτής της χώρας είτε θα σκοτώσει όλους τους ανθρώπους της χώρας», έγραψε ο Μπαρλάς.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...