ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

19 Ιουλίου 2024

Πώς το δηλητήριο της αράχνης οδηγεί σε επανάσταση στη γεωργία. Για την αντιμετώπιση του φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta), ενός από τα πιο δαπανηρά παράσιτα της Μεσογείου.

 


Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

 








Πώς το δηλητήριο της αράχνης οδηγεί σε επανάσταση στη γεωργία | ΑγροΤύπος (agrotypos.gr)


Οι Έλληνες αγρότες έγιναν οι πρώτοι στην Ευρώπη στους οποίους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο η προσωρινή χρήση ενός νέου βιοεντομοκτόνου για την αντιμετώπιση του φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta), ενός από τα πιο δαπανηρά παράσιτα της Μεσογείου.

Βασισμένο σε πεπτίδια που βρίσκονται στο δηλητήριο αράχνης, το SPEAR® LEP έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά του παρασίτου-στόχου - συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών ανθεκτικών σε άλλα συνθετικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως - και ότι είναι ήπιο για τις μέλισσες, τα ωφέλιμα έντομα και τον άνθρωπο.

 

Αλλά ενώ το SPEAR LEP σηματοδοτεί μια νέα επιλογή για τους καλλιεργητές που αναζητούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την Vestaron Corporation, την εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που το ανέπτυξε, η άφιξή του στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα σχεδόν δύο δεκαετιών έρευνας και καινοτόμου σκέψης.

Η ιστορία της Vestaron

Η ανάπτυξη της Vestaron και της τεχνολογίας SPEAR μοιάζει με ιστορία κόμικς. Επιστήμονες που μελετούσαν αράχνες έπεσαν πάνω στην αράχνη funnel-web (με χωνί) των Μπλε Ορέων της Αυστραλίας, ένα αραχνοειδές με ένα από τα πιο πολύπλοκα δηλητήρια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Καθώς το δηλητήριο αυτής της αράχνης μπορεί να είναι θανατηφόρο για τα θηλαστικά, φαινόταν απίθανο να χρησιμοποιηθεί ως γεωργικό προϊόν φιλικό προς τον άνθρωπο και τους επικονιαστές. Όμως, ψάχνοντας βαθύτερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα από τα συστατικά του δηλητηρίου ήταν τοξικά μόνο για τα έντομα που πέφτουν θύματα της αράχνης –και αυτά τα έντομα τυχαίνει να είναι παράσιτα που απειλούν την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και καλλιεργειών. Αντιλαμβανόμενος τον πιθανό ρόλο του δηλητηρίου στη γεωργία, ο Glenn King, καθηγητής βιοχημείας και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Queensland, κατέθεσε αίτηση για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το 2005 ιδρύθηκε η Vestaron για να φέρει την έρευνα στους αγρότες.
«Γνωρίζαμε ότι είχαμε κάτι που ήταν πραγματικά αποτελεσματικό και μπορούσε να στοχευθεί, παρόμοια με τα συνθετικά», δήλωσε ο Δρ Robert Kennedy, επιστημονικός υπεύθυνος της Vestaron. «Αλλά αυτό είναι πιο φυσικό». Ο Δρ Kennedy δήλωσε ότι οι μεγάλες χημικές εταιρείες είχαν απορρίψει τις δυνατότητες χρήσης πεπτιδίων σε μεγάλο όγκο, αλλά η Vestaron είχε δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για την επίλυση προβλημάτων με τρόπο που κανείς δεν είχε κάνει ποτέ πριν. «Επικεντρωθήκαμε στο πώς να παρασκευάσουμε αρκετά πεπτίδια ώστε να είναι αποτελεσματικά με λογικό κόστος, πώς να εισάγουμε τα πεπτίδια στα έντομα και, το σημαντικότερο, πώς να κάνουμε τις ρυθμιστικές αρχές να κατανοήσουν τα προϊόντα και να τα εγκρίνουν για χρήση».

Λύνοντας τα προβλήματα της γεωργίας

Προκλήσεις παρουσιάστηκαν αρχικά στην παραγωγή, καθώς το δηλητήριο της αράχνης είναι δύσκολο να εξαχθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες για να παραχθεί σε κλίμακα. Η ομάδα της Vestaron ανέπτυξε έναν τρόπο σύνθεσης και βελτιστοποίησης των γονιδίων από το δηλητήριο και τα τοποθέτησε σε μαγιά, επιτρέποντάς τους να παράγουν το προϊόν μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης σε εμπορικά βιώσιμη κλίμακα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να μεταφέρουν τα πεπτίδια που δημιουργήθηκαν κατά τη ζύμωση στα έντομα-στόχους - ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καλλιεργειών.
«Είναι διαφορετικό από μια αράχνη που πιάνει ένα έντομο-θύμα και του εγχέει απευθείας το δηλητήριό της», λέει ο Δρ Κένεντι. «Το προϊόν μας προσλαμβάνεται από το έντομο, επομένως χρειαζόμαστε ένα μέσο που θα επιτρέπει στα πεπτίδια να επιβιώνουν από το έντερο του εντόμου και να γίνονται διαθέσιμα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό που τελικά κάναμε ήταν να συνδυάσουμε το πεπτίδιο με μια πολύ χαμηλή δόση ενός άλλου φυσικού προϊόντος, του ευρέως χρησιμοποιούμενου εντομοκτόνου Bacillus thuringiensis (Bt), το οποίο διαταράσσει το έντερο και το καθιστά κάπως διαπερατό, επιτρέποντας στο εντομοκτόνο πεπτίδιο να περάσει». Τέλος, η εταιρεία χρειαζόταν ρυθμιστική έγκριση. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος χορήγησε στην SPEAR την ταξινόμηση βιοεντομοκτόνου λόγω της σχετικά χαμηλής επικινδυνότητας των μορίων της. Αυτή η ταξινόμηση έδωσε στο προϊόν μια σχετικά ομαλή ρυθμιστική πορεία και το 2020 οι παραγωγοί στις ΗΠΑ και τον Καναδά πήραν το πράσινο φως για να το χρησιμοποιήσουν στις καλλιέργειές τους.

Tuta absoluta
Φωτογραφία: προνύμφη Φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta)

Βοηθώντας τους αγρότες της Ευρώπης

Οι προσπάθειες της Vestaron επικεντρώνονται τώρα στο να φέρει αυτή τη νέα τεχνολογία στους αγρότες στην Ευρώπη, ξεκινώντας με το SPEAR LEP για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν τις προσβολές από τον φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta) - ένα παράσιτο που είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλειες αποδόσεων στην Ευρώπη έως και 350.000 ευρώ/στρέμμα (πηγή AHDB https://horticulture.ahdb.org.uk/knowledge-library/tomato-crop-damage-caused-by-tuta-absoluta). Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε επείγουσα άδεια στους παραγωγούς τομάτας στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν το SPEAR LEP από την 1η Μαρτίου έως τις 28 Ιουνίου 2024, ενώ παρόμοιες αιτήσεις για επείγουσα άδεια χρήσης έχουν υποβληθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Η Vestaron έχει υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πλήρη έγκριση του SPEAR LEP στην Ευρώπη και σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει και άλλα προϊόντα που στοχεύουν σε ορισμένα από τα άλλα σημαντικά παράσιτα των καλλιεργειών στην Ευρώπη με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο. Τα βιοεντομοκτόνα με βάση τα πεπτίδια, όπως το SPEAR LEP, αντιπροσωπεύουν μια νέα ισχυρή κατηγορία προϊόντων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των παρασίτων και την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας", δήλωσε ο Juan Estupinan, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Vestaron.
«Τέτοια εργαλεία είναι απαραίτητα για τους καλλιεργητές και προσφέρουν πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους και τους ειδικούς στον αγρό, τους ωφέλιμους οργανισμούς, το περιβάλλον και τους καταναλωτές».

Σχετικά με το SPEAR LEP

  • Βασισμένο σε πεπτίδια που προέρχονται από το δηλητήριο αράχνης, το SPEAR LEP στοχεύει σε λεπιδόπτερα όπως ο φυλλορύκτης της τομάτας, η ευδεμίδα της αμπέλου, η καρποκάψα της μηλιάς κτλ στο προνυμφικό στάδιο ανάπτυξης των εντόμων
  • Οι δοκιμές πεδίου με το SPEAR LEP έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα κατά των παρασίτων-στόχων τόσο στον αγρό όσο και σε προστατευμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών που μπορεί να είναι ανθεκτικοί σε άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα
  • Με μοναδικό τρόπο δράσης (ομάδα IRAC 32), το SPEAR LEP δεν έχει γνωστή ανθεκτικότητα ή διασταυρούμενη ανθεκτικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο ή σε εναλλαγή με συμβατικά εντομοκτόνα.
  • Το SPEAR LEP είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ανθεκτικότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων και είναι ήπιο για τους επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα φυτά
  • Σύμφωνα με την έκτακτη άδεια της Ελλάδας, οι καλλιεργητές θα μπορούν να κάνουν τρεις εφαρμογές του SPEAR LEP κάθε 5-15 ημέρες σε δόση 1-2 λίτρα ανά εκτάριο

Πώς τα προϊόντα της Vestaron με βάση τα πεπτίδια προσφέρουν βιωσιμότητα:

Ασφάλεια των καταναλωτών: που συνδέονται με ορισμένα συνθετικά χημικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων
Ποιότητα νερού: Πεπτίδια: Τα πεπτίδια βιοδιασπώνται γρήγορα μετά τη χρήση χωρίς παρατεταμένες επιπτώσεις στον υδροφόρο οριζοντα.
Βιοποικιλότητα: Τα προϊόντα με βάση τα πεπτίδια μπορούν να ψεκάζονται όταν οι επικονιαστές είναι ενεργοί στους αγρούς και δεν θα προκαλέσουν έμμεση βλάβη πέραν του στοχευόμενου επιβλαβούς οργανισμού.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πεπτίδια παράγονται μέσω ζύμωσης και όχι μέσω ορυκτών καυσίμων.
Υγεία του εδάφους: Τα πεπτίδια αποικοδομούνται σε αμινοξέα - ένα γενικά διαθέσιμο θρεπτικό συστατικό - και είναι ήπια για το μικροβίωμα του εδάφους.
Χρήση γης: Καθώς τα συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω της αυξανόμενης ανθεκτικότητας των παρασίτων και καθώς τα προϊόντα αυτά απαγορεύονται όλο και περισσότερο από τις ρυθμιστικές αρχές, οι αποδόσεις των καλλιεργειών απειλούνται. Τα πεπτίδια, παρέχοντας μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα χημικά φυτοφάρμακα, συμβάλλουν στην πρόληψη αυτής της απώλειας αποδόσεων, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη να τεθούν νέες εκτάσεις σε γεωργική χρήση.
Δείτε την κατά παρέκκλιση άδεια 120 ημέρων (134 / 2903) του σκευάσματος SPEAR LEPεδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://gr.vestaron.com





24/05/2024 02:37 μμ

Η διοργάνωση του 20ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φυτοπροστασίας (XX IPP Congress) θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, από 1 έως 5 Ιουλίου 2024.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διοργανώνεται από την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγίδα της International Association for the Plant Protection Sciences (IAPPS) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος και η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία συμβάλουν επίσης στην οργάνωση του Συνεδρίου, με συμμετοχή επιστημόνων που εργάζονται σε όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα που σχετίζονται με την Φυτοπροστασία, όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Το Συνέδριο θα αποτελείται από πλήρεις και παράλληλες συνεδρίες με προσκεκλημένους ομιλητές, καθώς και προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις, για να καλύψει όλους τους κλάδους της Φυτοπροστασίας, συμπεριλαμβανομένης της Φυτοπαθολογίας, της Εντομολογίας, της Ζιζανιολογίας, της Νηματωδολογίας, κ.α.

Επτακόσιοι και πλέον επιστήμονες από 60 χώρες του κόσμου θα βρίσκονται στην Αθήνα για το παγκόσμιο αυτό γεγονός στην Φυτοπροστασία

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (εδώ)


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...