ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Ιουλίου 2024

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΛΩΝΑΝ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΑΣΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ. Ο ρουφιανο πρακτορίσκος της Κεντρικής Υπηρεσίας Δημήτριος Ιωαννίδης, της Στοάς «Πυθαγόρας», μαζί με τον αδελφό πτέραρχο Πέτρο Αραπάκη, της Στοάς «Προμηθεύς» διαφωνούσαν. Η αμερικανική πρεσβεία έψαχνε μάταια τον πρωθυπουργό Ανδρουτσόπουλο και τον υπουργό Κυπραίο. Υπουργός Εξωτερικών, ήταν πλέον ο πράκτωρ Αραπάκης, της Στοάς «Προμηθεύς», που συμφώνησε με τους Αμερικανούς για την έναρξη της εκεχειρίας στις 16.00.

 



Ο τουρκικός αποβατικός στολίσκος, από 6 αποβατικά, απέπλευσε από την Μερσίνα στις 11.30 π.μ. της 19ης Ιουλίου 1974. Μέρα Μεσημέρι. Το πληροφορήθηκε και η ΚΥΠ αμέσως. Οι Τούρκοι έφθασαν στο Πέντε Μίλι της Κύπρου στις 5.30 της επομένης. 18 ώρες μετά.

 

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ» ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ, ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ «ΣΥΝΩΜΟΤΟΥΣΑΝ»...

 








Το  καλοκαίρι  του  1974  η Κύπρος σπαρασσόταν  και η Ελλάδα βρισκόταν σε δραματικό σημείο.  Στις 15 Ιουλίου  1974  η Εθνική Φρουρά (με εντολή του στρατιωτικού καθεστώτος της Αθήνας, το οποίο είχε ως ιθύνοντα νου τον «αόρατο» δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη) είχε ανατρέψει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Στη θέση του είχε τοποθετηθεί ο βουλευτής Νίκος Σαμψών.

Ο ρουφιανο πρακτορίσκος της Κεντρικής Υπηρεσίας Δημήτριος Ιωαννίδης, της Στοάς «Πυθαγόρας», μαζί με τον αδελφό πτέραρχο  Πέτρο Αραπάκη, της  Στοάς  «Προμηθεύς»  διαφωνούσαν.  Η αμερικανική πρεσβεία έψαχνε μάταια τον πρωθυπουργό  Ανδρουτσόπουλο και τον υπουργό  Κυπραίο. Το  πραξικόπημα των στρατηγών είχε ήδη συντελεστεί. Οι άνθρωποι του Ιωαννίδη είχαν εκδιωχτεί και ανέλαβαν οι στρατηγοί.  Υπουργός Εξωτερικών,  ήταν πλέον  ο πράκτωρ Αραπάκης, της Στοάς  «Προμηθεύς», που συμφώνησε με τους Αμερικανούς για την έναρξη της εκεχειρίας στις 16.00. Το πρωί της 22ας Ιουλίου, οι Τούρκοι από το προγεφύρωμα στο Πέντε Μίλι, κινήθηκαν προς την Κερύνεια, η οποία βομβαρδιζόταν συνεχώς από θάλασσα και από ξηρά. Αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά λίγο μετά το μεσημέρι διεισέδυσαν στην Κερύνεια.  Η τραγικότητα των στιγμών ήταν απερίγραπτη. Μεμονωμένες ομάδες εθνοφρουρών μάχονταν απεγνωσμένα, χωρίς να αναμένουν από πουθενά ενίσχυση. Οι κάτοικοι (κυρίως γυναικόπαιδα) κατέφυγαν στην προστασία της ειρηνευτικής δύναμης των Ην. Εθνών, στο ξενοδοχείο «Ντομ» και στα χωριά Πέλλαπαϊς και Άγ. Επίκτητος. Η ανακωχή στις 1600, βρήκε τους Τούρκους να ελέγχουν το προγεφύρωμα Πέντε Μίλι - Γλυκιώτισσας, μέσω Τέμπλους προς τον Άγ. Ιλαρίωνα ,το θύλακά τους στη Λευκωσία, και την Κερύνεια με μια έκταση 7 χλμ. στα δυτικά της και 3-4 χλμ. στα ανατολικά της. Κι ενώ ήδη από τις 4 το απόγευμα ίσχυε επίσημα η ανακωχή, οι Τούρκοι συνέχιζαν τις επιθέσεις. 


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...