ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

24 Μαρτίου 2024

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821. ΠΩΣ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΣ. Η ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ
23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΦΑΓΗ 25.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Pouqueville: η “Θεσσαλονίκη ήταν θέατρο βασάνων και σφαγών”.
 Ο περίφημος πίνακάς του  Εμίλ ντε Λανσάκ (1803-1890), 1827: «Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΑΝΑΣ, οι τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου», που εκτίθεται στο μουσείο ιστορίας και τέχνης του Μεσολογγίου. 
Από το Μεσολόγγι εμπνεύστηκε  ο Φρανσουά Εμίλ ντε Λανσάκ (1803-1890), μαθητής του Σέφερ, με το έργο του  «Οι τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου» να καταγράφει την τραγική σκηνή της απόφασης μιας μάνας να σκοτώσει το παιδί της και να αυτοκτονήσει, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. 

Στην ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν από τους βρωμότουρκους στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΒΡΩΜΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ. ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ 1821 ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΛΑΟ ΤΟΥ 2024; «Μεσολογγίτισσα μητέρα με το παιδί της». Πίνακας του Τζιοβάνι Μπερσέλι.


 Εμίλ ντε Λανσάκ (1803-1890) (γαλ. Emile de Lansac) ήταν Γάλλος ζωγράφος ο οποίος καταγόταν από το Béarn και ήταν γιος του Arnaud de Lansac και της Charlotte Ι milie Coutures. Γεννήθηκε στην Tulle (Corrèze ), όπου ο πατέρας του, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών, περνούσε με τη σύζυγό του σε μια επιθεώρηση. Ένας μαθητής του Jean-Charles Langlois, μεγάλος θαυμαστής του Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ , ο Lansac πέρασε αρκετά χρόνια στο ιπποφορβείο στο Tarbes , μελετώντας τα άλογα. Επέστρεψε στο Παρίσι, συνεργάστηκε με τον Ary Scheffer, έγινε μαθητής του και συνέβαλε με το ταλέντο του σε πολλά από τα έργα του Σέφερ. Φεύγοντας από το εργαστήριο του Σέφερ, ο Lansac ειδικεύεται στα πορτρέτα, στρατιωτικές σκηνές και τα ιστορικά θέματα. Συμμετείχε τακτικά σε καλλιτέχνιδες Salon des français από το 1827 μέχρι το 1878, του απονεμήθηκε ένα μετάλλιο τρίτης τάξης το 1836 και ένα δεύτερο μετάλλιο τάξης το 1838. Ήταν μόλις τοποθετήθηκε έξω από τον ανταγωνισμό. Μεταξύ των στενών του φίλων του ήταν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες Ary Scheffer, Alexandre-Γαβριήλ Decamps , Thomas Couture , Σταθερή Troyon ,Henry Σέφερ και ο Alfred de Dreux .  Η πρώην κατοικία του Lansac, η οποία βρίσκεται στο 37 Avenue Montaigne , στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, τώρα στεγάζει το γραφείο θεώρησης της Καναδικής Πρεσβείας.  Πέθανε στο Παρίσι το 1890.

Έργα

Τα έργα του είναι: Επεισόδιο από την πολιορκία του Μεσολογγίου (1827),  Πορτρέτο Ιππασίας του Olivier de Clisson (1847), Πορτρέτο Ιππασίας του Maréchal de αυταπόδεικτη (1835), Πορτρέτο Ιππασίας του Δούκα της Ορλεάνης (1844), Πορτρέτο Ιππασίας του πρίγκιπα Λουδοβίκου Ναπολέων (1850). Το Πορτρέτο Ιππασίας του Δούκα της Ορλεάνης , που εκτίθεται στο Σαλόνι το 1844, βρίσκεται στο Μουσείο των Βερσαλλιών . Το Musée de l'Armée κατά το Invalides στο Παρίσι εμφανίζει την Τρομπέτα του 5ου Ουσάρος σύνταγμα του 1837. Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντό έχει δύο μελέτες των αλόγων από τον Lansac, μια Μελέτη Bay Horse και μια μελέτη του ένα άσπρο άλογο . Στο Εθνικό Μουσείο της Κομπιέν είναι ένα έργο με τίτλο Δύο σκυλιά σε ένα κόκκινο σημάδι . Το Εθνικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παραδόσεις (Εθνικό Μουσείο Λαϊκών Τεχνών και Παραδόσεων του Παρισιού) Παρίσι εμφανίζει τη ζωγραφική του Une Forge που είχε αγοραστεί από το κράτος στο Salon του 1831. Το Εθνικό Μουσείο των κάστρων των Βερσαλλιών και του Τριανόν εμφανίζει το πορτρέτο Ιππικής du Maréchal de αυταπόδεικτη του 1835.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...