ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

01 Μαρτίου 2024

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Ο Ζελένσκι πρότεινε συμπαραγωγή όπλων με όλες τις χώρες των Βαλκανίων πλην της Ελλάδος.

 

 

 

ΑΡΘΡΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

 

 

 


 

Παρουσίασαν ένα περιφερόμενο πυρομαχικό που θα εξοπλίζει τα drones τους, όπως αυτά που παραβιάζουν το Αιγαίο…
Η τουρκική εταιρεία Baykar, γνωστή για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εισέρχεται στην αγορά αεροπορικών όπλων με την παρουσίαση του περιφερόμενου πυρομαχικού Kemankes στην έκθεση τεχνολογίας TEKNOFEST, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Το Kemankes έχει εμβέλεια πάνω από 50 χιλιόμετρα, με ταχύτητα βύθισης στην τερματική φάση 0,7 Mach και ταχύτητα πλεύσης 0,3 Mach. Κινείται με έναν μικρό τζετ κινητήρα και διαθέτει κάμερα εντοπισμού στόχου με zoom x36, αποστασιόμετρο laser και δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας με αυτόματο πιλότο. Το πυρομαχικό μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μία ώρα.

 


Η είσοδος της Baykar στην κατασκευή αεροπορικών όπλων δείχνει τη φιλοδοξία της εταιρείας να επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων της και να αναπτύξει προϊόντα που θα ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά.
Το πυρομαχικό Kemankes προορίζεται για να εξοπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, όπως τα Bayraktar TB2, TB3 και το Kizilelma. Σύμφωνα με τη Baykar, το πυρομαχικό αναπτύχθηκε εσωτερικά, χρησιμοποιώντας δική τους τεχνογνωσία.

Είναι ενδιαφέρον και για τη χώρα μας, να σημειωθεί ότι το πυρομαχικό αυτό αναφέρεται και με μεγαλύτερη εμβέλεια, έως και 200 χιλιόμετρα… Δηλαδή θα μπορεί να πλήξει στόχους χωρίς πλήρωμα, σε ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις…

 

 

Ο Ζελένσκι πρότεινε συμπαραγωγή όπλων με όλες τις  χώρες των Βαλκανίων πλην της Ελλάδος.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη διήμερη σύνοδο των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρότεινε τη συμπαραγωγή όπλων με τις χώρες των Βαλκανίων, εκτός της Ελλάδος. 

«Ενδιαφερόμαστε για τη συμπαραγωγή (όπλων) με εσάς και όλους τους εταίρους μας» είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. «Στην Ουκρανία λειτουργούν περίπου 500 εταιρίες του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και η καθεμιά από αυτές προσθέτει δύναμη, αλλά δεν αρκούν για να κερδίσουμε τον Πούτιν. Βλέπουμε τα προβλήματα με τον ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, που επηρεάζει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι πρότεινε να οργανωθεί ένα αμυντικό φόρουμ Ουκρανίας-Βαλκανίων, είτε στο Κίεβο είτε σε κάποια βαλκανική πρωτεύουσα, για να προωθήσει τη συνεργασία στην παραγωγή όπλων. Παρόμοιες προτάσεις έκανε πέρσι σε βρετανικές και αμερικανικές εταιρίες παραγωγής όπλων και πυρομαχικών.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, εφαρμόζουν τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και έχουν στείλει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία. Υπάρχουν επίσης σημαντικές αμυντικές βιομηχανίες σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων, όπως στη Σερβία και την Κροατία, κληρονομιά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Σερβία, σύμμαχος της Ρωσίας από ετών, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν 10 χώρες στη σύνοδο αυτήν αναφέρει ότι οι ηγέτες τους είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική σύνοδο της Ελβετίας, φέτος την άνοιξη, για να συζητήσουν την πρόταση του Ζελένσκι για την ειρήνη. Η πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος οραματίζεται την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από όλα τα ουκρανικά εδάφη, έχει ήδη απορριφθεί από τη Μόσχα.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες και υπέγραψε μια Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζελένσκι είπε ότι κάθε λεπτό που καθυστερούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι «δώρο» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι άλλοι ηγέτες επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο, αναφέροντας στη διακήρυξή τους ότι είναι έτοιμοι «να συμμετάσχουν στη μεταπολεμική ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...