ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

09 Μαρτίου 2024

Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας Μπογκντάν Μπογκντάνοφ δήλωσε χθες: «Η Βουλγαρία το 2023 κατασκεύασε πυρομαχικά που υπερέβησαν την παραγωγή όλης της υπόλοιπης Ευρώπης μαζί». Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε, αλλά θα παντρεύουμε τους ομοφυλόφιλους».

  ΥΠΑΤΙΑ, Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 415 (1191 χρόνια μετά την Πρώτη Ολυμπιάδα) ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 


Βουλγαρία: Ξεκινούν οι συνομιλίες με την Hyundai για κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων στο Κοζλοντούι.

Το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε το πράσινο φως.

Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας Μπογκντάν Μπογκντάνοφ, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και Καινοτομίας, δήλωσε πως η χώρα του τo 2023 κατασκεύασε πυρομαχικά που υπερέβησαν την παραγωγή όλης της υπόλοιπης Ευρώπης μαζί.

«Συνολικά, ένα μεγάλο μέρος του ό,τι κατασκευάζεται στη Βουλγαρία είναι αναγκαίο τόσο στους ευρω-ατλαντικούς εταίρους μας όσο και στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπογκντάνοφ.

Ο Βούλγαρος υπουργός σημείωσε πως βουλγαρικές εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την επέκταση των δυνατοτήτων τους σε παραγωγή.

Πέραν των ιδιωτικών εταιρειών, η VMZ Sopot, επίσης, επιζητά τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικά της σχέδια, διευκρίνισε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι σε μια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και οι ηγέτες των φιλοκυβερνητικών κομμάτων είχαν διαβεβαιώσει πως η Βουλγαρία θα μπορούσε να χτίσει ένα εργοστάσιο πυρίτιδας μόνη της.

Συγκεκριμένες περιοχές ήδη εξετάζονται για αυτόν τον σκοπό και εξειδικευμένες τεχνολογίες έχουν προσφερθεί.

Οι πιο περιοριστικές προϋποθέσεις για την παράδοση τέτοιου εξοπλισμού, το κόστος ενός τέτοιου εργοστασίου και οι δυνατότητές του είναι γνωστά.

Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε πως μια επιτροπή έχει συγκροτηθεί για να ολοκληρώσει μια έκθεση έως τα τέλη Μαρτίου σχετικά με διάφορες προτάσεις για την κατασκευή ενός κρατικού εργοστασίου πυρίτιδας.

«Δεν έχει σημασία τι δυνατότητες θα έχουμε, η ζήτηση της αγοράς είναι τεράστια σε αυτό το σημείο και θα υπάρξουν επαρκείς δουλειές τόσο για τις ιδιωτικές όσο και τις κρατικές εταιρείες» υπογράμμισε.

Ο Μπογκντάν Μπογκντάνοφ δήλωσε πως η οικοδόμηση ενός τέτοιου εργοστασίου θα πρέπει να επιλυθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Σημείωσε πως η οικοδόμησή του θα διαρκέσει τρία ή τέσσερα χρόνια, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει επαρκής χρόνος για να σχεδιαστεί η επένδυση, είτε από ένα μέρισμα της VMZ είτε από άλλη πηγή.


Βουλγαρία: Ξεκινούν οι συνομιλίες με την Hyundai για κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων στο Κοζλοντούι.

Το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε το πράσινο φως.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για συνομιλίες μεταξύ της εταιρίας έργου του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι NPP – New Builds και της Hyundai Engineering & Construction Co. που προκρίθηκε ως δυνητικός ανάδοχος για την κατασκευή, τον σχεδιασμό, την παράδοση και τη λειτουργία νέων μονάδων του εργοστασίου στον χώρο του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

Η προθεσμία για τις συνομιλίες ορίστηκε στις 15 Απριλίου.

Οι μελλοντικές μονάδες του πυρηνικού εργοστασίου θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse. Στις 16 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η Hyundai Engineering & Construction παρέμεινε η μόνη υποψήφια για την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων 7 και 8 στο Κοζλοντούι μετά την εξέταση από επιτροπή των εγγράφων των αιτούντων για να διασφαλίσει ότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

Το σχέδιο απόφασης υποβλήθηκε από τους Ντελιάν Ντόμπρεφ (GERB-UDF) και Στανισλάβ Αναστάσοφ (Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες) μετά την υποστήριξη που έλαβε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για την ενέργεια και το περιβάλλον. Αρχικά οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για τις συνομιλίες με τη Hyundai, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε σε επαναψηφοφορία, με τις ψήφους του GERB, του MRF και του “Υπάρχει τέτοιος λαός” (TISP). Μόνο μια ψήφος έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της απόφασης.

Οι συσχετισμοί

Με 52 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 8 αποχές, το κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση των βουλευτών της συμμαχίας Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία (CC-DB) που ζητούσε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τις συνομιλίες με δύο πιθανούς εργολάβους: τη Hyundai και την Bechtel. Λόγω της επιθυμίας να υπάρχουν δύο πιθανοί ανάδοχοι, η CC-DB αρνήθηκε την Πέμπτη να υποστηρίξει πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου απόφασης των διαπραγματεύσεων στο Κοζλοντούι.

Ο επικεφαλής της CC-DB Κίριλ Πέτκοφ σχολίασε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου αυτό που αποκάλεσε ειρωνικά ως “οι ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια” στην ολομέλεια “προφανώς αποφάσισαν ότι μια μόνο εταιρία μπορεί να οικοδομήσει το νέο έργο”.

“Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση ότι τουλάχιστον δύο εταιρίες θα έπρεπε να μπουν στη λίστα και υπήρχε ένα σχέδιο ψηφίσματος για αυτό, αλλά το GERB, το MRF και το TISP αποφάσισαν ότι μόνο μία εταιρία μπορεί να κατασκευάσει το έργο”, τόνισε. Όπως δήλωσε, αυτό θέτει τεράστιο κίνδυνο να μην επιτευχθεί η καλύτερη τιμή και όλοι οι Βούλγαροι να πληρώσουν μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για “να έχουν την ευχαρίστηση να υπάρχει μόνο ένας εργολάβος”, κάτι που είναι αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον.

Σχολιάζοντας τα δύο σχέδια αποφάσεων, ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι όποια εταιρία και να επιλέξουν οι βουλευτές, δεν θα κάνουν λάθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...