ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

08 Νοεμβρίου 2021

Πώς η Τουρκία με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή αποκτά δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

 

ΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ

 

ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ. ΤΟ 45% ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ" ΚΑΙ "ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗΣ" ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ




ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΑΝΑΚΙΝΗΣΕ Ο ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ. Έρευνα-εφιάλτης: Δύσκολη, αλλά ρεαλιστική η πιθανότητα να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα!

 


 

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

https://www.defencenet.gr/amyna/ellinotoyrkika/912454_pos-i-toyrkia-me-proshima-tin-klimatiki-allagi-apokta-dynatotita

 

Πώς η Άγκυρα μπορεί να πάρει την απαιτούμενη τεχνογνωσία από το Πακιστάν.

Μία μεγάλη απειλή για την Ελλάδα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς από την Τουρκία η οποία με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα θα είναι ικανή να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Όλα ξεκινούν με τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου ο οποίος κατασκευάζεται σε μιαν άκρως σεισμογενή περιοχή.

Το ζήτημα είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιδρούν παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει δηλώσει πως θέλει η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πραγματοποιεί επαφές με το Πακιστάν για να αποκτήσει την τεχνογνωσία που απαιτείται για ένα τέτοιο εγχείρημα.

 

Συν τοις άλλοις η Άγκυρα αποκτά πυραύλους με μεγάλο βεληνεκές που θέτουν στο «στόχαστρο» ακόμα και την Αθήνα.

Πύραυλοι που μπορούν να μεταφέρουν στο μέλλον πυρηνικές κεφαλές.

Εντύπωση προκαλεί όμως η σιωπή Αθήνας και Λευκωσίας που θα μπορούσαν να αντιδράσουν από κοινού μαζί με το Ισραήλ καθώς ούτε το Τελ Αβίβ θα ήθελε μία τέτοια εξέλιξη στην περιοχή του με ένα κράτος συνηθισμένο στις παράνομες και αυταρχικές πρακτικές να αποκτά τέτοια ισχύ.

Το σίγουρο είναι πως ούτε η ΕΕ θα το ήθελε αυτό ειδικότερα οι Γάλλοι που θέλουν να έχουν την αποκλειστικότητα κατοχής πυρηνικών όπλων σε όλη την ΕΕ και την Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι χώρα με εντελώς αντίρροπα συμφέροντα σε σχέση με τα γαλλικά και το Παρίσι επιδιώκει την στρατιωτική ενδυνάμωση της Ελλάδας (σε μία ευτυχή συγκυρία για την Ελλάδα) προς αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η κυπριακή «Σημερινή» και ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, «ειδικώς στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γλασκώβη, δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα απέφυγαν να εγείρουν το θέμα του Άκιουγιου ως βασική απειλή για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη μετατροπή της περιοχής σε κρανίου τόπο εάν συμβεί ατύχημα.

Και δεν το έπραξαν, παρότι είχαν πολλά νομικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα τεχνικά εργαλεία για να εγείρουν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από το Άκιουγιου, σε μια σύνοδο των Ην. Εθνών, στην οποία δίνονται εύκολα υποσχέσεις για το περιβάλλον, αλλά θέλουν κόπο και πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν.

Η υφιστάμενη πραγματικότητα είναι δύσκολη, όπως και η αποτροπή της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, αφού πλέον εμπλέκονται ρωσικά συμφέροντα που έχουν σχέση με τις γεωπολιτικές αντιλήψεις και σκοπιμότητες τόσο της Μόσχας όσο και της Άγκυρας.

Το Άκιουγιου ήταν ο πρόδρομος των S-400, που σημαίνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην τουρκική ΝΑΤΟϊκή αγορά και την άσκηση από τον Ταγίπ Ερντογάν της πολιτικής του εκκρεμούς, που είναι μεν επικίνδυνη, αλλά του προσφέρει την ευκαιρία, όταν δεν του κάνουν τα χατίρια οι Δυτικοί σύμμαχοί του, και δη οι ΗΠΑ, να στρέφεται προς τη Μόσχα.

Οι θέσεις της ΕΕ

Αληθές είναι ότι η ΕΕ, σε ό,τι αφορά το θέμα του Άκιουγιου, έχει πάρει μερικώς θέση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και η θέση αυτή είναι αντίθετη με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Ως προς τα λοιπά περιβαλλοντικά, οι αποφάσεις του Συμβουλίου καθορίζουν μεταβατικές περιόδους.

Η πρώτη είναι ώς το 2030 και προβλέπει μείωση στη χρήση των πετρελαιοειδών κατά 50%. Η δεύτερη έχει ως ορόσημο το 2050, οπότε και υπολογίζεται ότι θα υπερισχύσει η πράσινη ενέργεια μέσω αλλαγής της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Είναι πρόδηλη η πρόθεση για την πράσινη οικολογική ανάπτυξη. Όμως, είναι εξίσου σημαντικά και τα συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται. Γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλονται στόχοι και μεθοδεύσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους. Και δη αυτές των συμφερόντων.

Σε απόσταση αναπνοής…

Στην κατηγορία της «καθαρής ενέργειας» εμπίπτει και η ατομική, με την οποία η Τουρκία φλερτάρει ασύστολα, με την κατασκευή τριών πυρηνικών αντιδραστήρων, εκ των οποίων ο ένας θα εγκατασταθεί στο Άκιουγιου, 64 μόνο χιλιόμετρα απόσταση από την Κύπρο, συνιστώντας έτσι μία μόνιμη απειλή σε περίπτωση ατυχήματος.

Ταυτοχρόνως, δε, ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του για την ανάδειξη της χώρας του σε πυρηνική στρατιωτική δύναμη.

Στο παρελθόν, τόσο ο Καναδάς όσο και οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να προσφέρουν τεχνολογία και τεχνογνωσία στην Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αμφότερες οι χώρες αυτές ανησυχούσαν ότι η Άγκυρα δεν θα δίσταζε να προχωρήσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Εν συνεχεία, στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, η τελευταία έσπευσε να αναλάβει την εγκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκιουγιου, γεγονός που άνοιξε την όρεξη στον Ερντογάν για την απόκτηση ατομικών όπλων προκειμένου να αναδείξει τη χώρα του όχι απλώς σε περιφερειακή αλλά σε παγκόσμια δύναμη.

Εάν θα το πετύχει ή όχι είναι ένα ζήτημα προς συζήτηση, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, δεν ενοχλούνται μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία έχει μία ανταγωνιστική σχέση στη λογική Αθήνας - Σπάρτης. Ποιος δηλαδή θα είναι το αφεντικό, ο κύριος περιφερειακός παίκτης…

Περί πυρηνικών όπλων...

Η ατομική ενέργεια για πολιτικούς και όχι στρατιωτικούς σκοπούς χαρακτηρίζεται ως «καθαρή», διότι δεν μολύνει το περιβάλλον.

Ταυτοχρόνως, όμως, αποτελεί μία μόνιμη απειλή. Τόσο στην περίπτωση ατυχημάτων όσο και στην περίπτωση που θα μετατραπεί σε στρατιωτική και στρατηγική, μέσω της κατασκευής ατομικών όπλων.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα βρεθούν στον κυκλώνα αυτής της πιθανής διαδικασίας. Και λογικά θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει σε διεθνές επίπεδο, με πολύ πιο έντονο τρόπο απ’ ό,τι το πράττουν.

Και σε επίπεδο ΕΕ, καθότι, εκτός των άλλων, η Τουρκία είναι υπό ένταξη χώρα, αλλά και σε επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία προς τεκμηρίωση των εν δυνάμει απειλών είτε στην περίπτωση κατά την οποία η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς είτε ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Από το 2014 και προηγουμένως γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν στοιχεία, τα οποία είχαν δημοσιευθεί και στον γερμανικό Τύπο επί τη βάσει των οποίων γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερντογάν είχε σαφή πρόθεση να χρησιμοποιήσει τον αντιδραστήρα του Άκιουγιου για τη εν συνεχεία κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ερντογάν δημόσια υποστήριξε ότι εφόσον άλλες χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, γιατί η δική του να μην μπορεί;..

Οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες εργάζονται επί της βελτίωσης των πυραύλων μακρού βεληνεκούς με την προοπτική να χρησιμοποιήσουν πυρηνικές κεφαλές.

Πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 πραγματοποιήθηκαν επαφές στρατιωτικού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

Σε αυτές συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν την πιθανή παροχή βοήθειας από το Πακιστάν προς την Τουρκία για την πυρηνική καλλιέργεια με απώτερο στόχο την κατασκευή ατομικών όπλων.

Η διαβούλευση…

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις, για κάποιους άλλους αποδείξεις, για τις προθέσεις της Τουρκίας.

Ότι δηλαδή σε βάθος 15 με 20 χρόνων, μετά τη λειτουργία του σταθμού στο Άκιουγιου που προγραμματίζεται για το 2023, θα ήθελε να επιτύχει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πέραν τούτων, υπάρχουν άλλα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η επιλογή του Άκιουγιου συνιστά μια σεισμογενή περιοχή και, ως εκ τούτου, δημιουργούνται εν δυνάμει συνθήκες ανασφάλειας με αυξημένες, συγκριτικά με άλλες περιοχές, πιθανότητες ατυχήματος, ακόμη και από τσουνάμι όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

Συνεπώς, ο πυρηνικός σταθμός του Άκιουγιου πυροδοτεί προβλήματα ανεξαρτήτως εάν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για πολιτικούς σκοπούς ή εάν θα χρησιμοποιηθεί ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν αφορά, δε, μόνο την Τουρκία, αλλά και τις γειτονικές της χώρες, που θα επηρεαστούν από το οποιοδήποτε ατύχημα. Είναι, δηλαδή, μια βόμβα χωρίς διαβατήριο. Ξεπερνά τα εθνικά κρατικά σύνορα. Δεν χρειάζεται η ραδιενέργεια να ζητήσει άδεια εισόδου από τα γειτονικά κράτη…

Μέσα σε αυτήν τη λογική και επί τη βάσει των ζητημάτων της ασφάλειας τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας όσο και η ΕΕ θεωρούν αναγκαίο ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη ενημερωθεί τα γειτονικά κράτη και να ακουστούν οι δικές τους απόψεις και ανησυχίες.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του στις 6 Ιουλίου του 2017: «Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τα σχέδιά της για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου» και προσθέτει:

«Η προβλεπόμενη τοποθεσία βρίσκεται σε μια περιοχή επιρρεπή σε ισχυρούς σεισμούς και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντική απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη Μεσόγειο περιοχή». Τονίζει, δε, ότι κακώς η Άγκυρα δεν έχει διαβουλευθεί με τα γειτονικά κράτη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, που είναι μέλη της ΕΕ.

Το πρόβλημα με τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Άκιουγιου είναι βαθύτερο, διότι σχετίζεται με την προοπτική κατασκευής πυρηνικών όπλων και τη ραγδαία αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων στην περιοχή και διεθνώς. Μπορεί να θέλει ο Ερντογάν την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όμως ο σχεδιασμός αυτός αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:

Χρειάζονται άλλες εγκαταστάσεις από αυτές που υπάρχουν, καθώς και ο εμπλουτισμός του ουρανίου.

Χρειάζεται ειδική τεχνολογία, την οποία επί του παρόντος η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να προσφέρει στην Άγκυρα. Όμως ενδέχεται να έχει πολιτική βούληση περί τούτου το Πακιστάν.

Η Τουρκία μπορεί να είναι αυθάδης, αλλά δεν παύει να αποτελεί κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, που υπόκειται σε σχετικές ελέγχους και, ως εκ τούτου, οφείλει να εναρμονιστεί με την πολιτική της Συμμαχίας, η οποία είναι η αντίθετη στη διασπορά πυρηνικών όπλων ή στην προμήθεια κατά τρόπον παράνομο υλικών για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Το ίδιο καθορίζει το καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Αναφέρονται σχετικά τα ακόλουθα: «(α) Έλεγχοι υγείας και ασφάλειας· (β) έλεγχοι πυρηνικών υλικών που κατέχει ο ίδιος ο Οργανισμός, για να αποτραπεί η εκτροπή προς οποιονδήποτε στρατιωτικό σκοπό· (γ) έλεγχοι πυρηνικών ειδών ή δραστηριοτήτων σε ένα κράτος για να αποτραπεί η εκτροπή προς οποιονδήποτε στρατιωτικό σκοπό».

Φόρουμ χωρών…

Ερώτημα: Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος διαλαλεί τις προθέσεις του για κατασκευή πυρηνικών όπλων, δεν θα έπρεπε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τη Λευκωσία και την Αθήνα προς την ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για να του βάλουν χαλινάρι, έχοντας συμμάχους και άλλες χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο ενός «πολυμερούς φόρουμ» με τη συμμετοχή και των πολιτών μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανισμών;

Πέραν δε τούτων, θα πρέπει να επισημανθεί το εξής θετικό: Το Ισραήλ ουδόλως θα ήθελε να δει την Τουρκία ως πυρηνική δύναμη. Το οιονεί βέτο του αποτελεί τη μεγαλύτερη αποτροπή. Εάν, όμως, για τον όποιο λόγο τα καταφέρει η Άγκυρα, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι τα πρώτα της θύματα θα είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Τα πυρηνικά δεν είναι σημαντικά ως προς τη χρήση τους, αλλά για να κερδίζουν όσοι τα έχουν διά της σκιάς της ισχύος τους! Και ο νοών νοείτω… Ούτως όμως ή άλλως, ο εφιάλτης του ατυχήματος θα είναι διαρκής…»

Πώς η Άγκυρα μπορεί να πάρει την απαιτούμενη τεχνογνωσία από το Πακιστάν/

Μία μεγάλη απειλή για την Ελλάδα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς από την Τουρκία η οποία με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα θα είναι ικανή να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Όλα ξεκινούν με τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου ο οποίος κατασκευάζεται σε μιαν άκρως σεισμογενή περιοχή.

Το ζήτημα είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιδρούν παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει δηλώσει πως θέλει η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πραγματοποιεί επαφές με το Πακιστάν για να αποκτήσει την τεχνογνωσία που απαιτείται για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Συν τοις άλλοις η Άγκυρα αποκτά πυραύλους με μεγάλο βεληνεκές που θέτουν στο «στόχαστρο» ακόμα και την Αθήνα.

Πύραυλοι που μπορούν να μεταφέρουν στο μέλλον πυρηνικές κεφαλές.

Εντύπωση προκαλεί όμως η σιωπή Αθήνας και Λευκωσίας που θα μπορούσαν να αντιδράσουν από κοινού μαζί με το Ισραήλ καθώς ούτε το Τελ Αβίβ θα ήθελε μία τέτοια εξέλιξη στην περιοχή του με ένα κράτος συνηθισμένο στις παράνομες και αυταρχικές πρακτικές να αποκτά τέτοια ισχύ.

Το σίγουρο είναι πως ούτε η ΕΕ θα το ήθελε αυτό ειδικότερα οι Γάλλοι που θέλουν να έχουν την αποκλειστικότητα κατοχής πυρηνικών όπλων σε όλη την ΕΕ και την Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι χώρα με εντελώς αντίρροπα συμφέροντα σε σχέση με τα γαλλικά και το Παρίσι επιδιώκει την στρατιωτική ενδυνάμωση της Ελλάδας (σε μία ευτυχή συγκυρία για την Ελλάδα) προς αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η κυπριακή «Σημερινή» και ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, «ειδικώς στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γλασκώβη, δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα απέφυγαν να εγείρουν το θέμα του Άκιουγιου ως βασική απειλή για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη μετατροπή της περιοχής σε κρανίου τόπο εάν συμβεί ατύχημα.

Και δεν το έπραξαν, παρότι είχαν πολλά νομικά, πολιτικά, οικονομικά και άλλα τεχνικά εργαλεία για να εγείρουν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από το Άκιουγιου, σε μια σύνοδο των Ην. Εθνών, στην οποία δίνονται εύκολα υποσχέσεις για το περιβάλλον, αλλά θέλουν κόπο και πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν.

Η υφιστάμενη πραγματικότητα είναι δύσκολη, όπως και η αποτροπή της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου, αφού πλέον εμπλέκονται ρωσικά συμφέροντα που έχουν σχέση με τις γεωπολιτικές αντιλήψεις και σκοπιμότητες τόσο της Μόσχας όσο και της Άγκυρας.

Το Άκιουγιου ήταν ο πρόδρομος των S-400, που σημαίνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην τουρκική ΝΑΤΟϊκή αγορά και την άσκηση από τον Ταγίπ Ερντογάν της πολιτικής του εκκρεμούς, που είναι μεν επικίνδυνη, αλλά του προσφέρει την ευκαιρία, όταν δεν του κάνουν τα χατίρια οι Δυτικοί σύμμαχοί του, και δη οι ΗΠΑ, να στρέφεται προς τη Μόσχα.

Οι θέσεις της ΕΕ

Αληθές είναι ότι η ΕΕ, σε ό,τι αφορά το θέμα του Άκιουγιου, έχει πάρει μερικώς θέση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και η θέση αυτή είναι αντίθετη με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Ως προς τα λοιπά περιβαλλοντικά, οι αποφάσεις του Συμβουλίου καθορίζουν μεταβατικές περιόδους.

Η πρώτη είναι ώς το 2030 και προβλέπει μείωση στη χρήση των πετρελαιοειδών κατά 50%. Η δεύτερη έχει ως ορόσημο το 2050, οπότε και υπολογίζεται ότι θα υπερισχύσει η πράσινη ενέργεια μέσω αλλαγής της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Είναι πρόδηλη η πρόθεση για την πράσινη οικολογική ανάπτυξη. Όμως, είναι εξίσου σημαντικά και τα συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται. Γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλονται στόχοι και μεθοδεύσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους. Και δη αυτές των συμφερόντων.

Σε απόσταση αναπνοής…

Στην κατηγορία της «καθαρής ενέργειας» εμπίπτει και η ατομική, με την οποία η Τουρκία φλερτάρει ασύστολα, με την κατασκευή τριών πυρηνικών αντιδραστήρων, εκ των οποίων ο ένας θα εγκατασταθεί στο Άκιουγιου, 64 μόνο χιλιόμετρα απόσταση από την Κύπρο, συνιστώντας έτσι μία μόνιμη απειλή σε περίπτωση ατυχήματος.

Ταυτοχρόνως, δε, ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του για την ανάδειξη της χώρας του σε πυρηνική στρατιωτική δύναμη.

Στο παρελθόν, τόσο ο Καναδάς όσο και οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να προσφέρουν τεχνολογία και τεχνογνωσία στην Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αμφότερες οι χώρες αυτές ανησυχούσαν ότι η Άγκυρα δεν θα δίσταζε να προχωρήσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Εν συνεχεία, στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, η τελευταία έσπευσε να αναλάβει την εγκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκιουγιου, γεγονός που άνοιξε την όρεξη στον Ερντογάν για την απόκτηση ατομικών όπλων προκειμένου να αναδείξει τη χώρα του όχι απλώς σε περιφερειακή αλλά σε παγκόσμια δύναμη.

Εάν θα το πετύχει ή όχι είναι ένα ζήτημα προς συζήτηση, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, δεν ενοχλούνται μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία έχει μία ανταγωνιστική σχέση στη λογική Αθήνας - Σπάρτης. Ποιος δηλαδή θα είναι το αφεντικό, ο κύριος περιφερειακός παίκτης…

Περί πυρηνικών όπλων...

Η ατομική ενέργεια για πολιτικούς και όχι στρατιωτικούς σκοπούς χαρακτηρίζεται ως «καθαρή», διότι δεν μολύνει το περιβάλλον.

Ταυτοχρόνως, όμως, αποτελεί μία μόνιμη απειλή. Τόσο στην περίπτωση ατυχημάτων όσο και στην περίπτωση που θα μετατραπεί σε στρατιωτική και στρατηγική, μέσω της κατασκευής ατομικών όπλων.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα βρεθούν στον κυκλώνα αυτής της πιθανής διαδικασίας. Και λογικά θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει σε διεθνές επίπεδο, με πολύ πιο έντονο τρόπο απ’ ό,τι το πράττουν.

Και σε επίπεδο ΕΕ, καθότι, εκτός των άλλων, η Τουρκία είναι υπό ένταξη χώρα, αλλά και σε επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία προς τεκμηρίωση των εν δυνάμει απειλών είτε στην περίπτωση κατά την οποία η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς είτε ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Από το 2014 και προηγουμένως γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν στοιχεία, τα οποία είχαν δημοσιευθεί και στον γερμανικό Τύπο επί τη βάσει των οποίων γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερντογάν είχε σαφή πρόθεση να χρησιμοποιήσει τον αντιδραστήρα του Άκιουγιου για τη εν συνεχεία κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ερντογάν δημόσια υποστήριξε ότι εφόσον άλλες χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, γιατί η δική του να μην μπορεί;..

Οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες εργάζονται επί της βελτίωσης των πυραύλων μακρού βεληνεκούς με την προοπτική να χρησιμοποιήσουν πυρηνικές κεφαλές.

Πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 πραγματοποιήθηκαν επαφές στρατιωτικού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

Σε αυτές συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν την πιθανή παροχή βοήθειας από το Πακιστάν προς την Τουρκία για την πυρηνική καλλιέργεια με απώτερο στόχο την κατασκευή ατομικών όπλων.

Η διαβούλευση…

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις, για κάποιους άλλους αποδείξεις, για τις προθέσεις της Τουρκίας.

Ότι δηλαδή σε βάθος 15 με 20 χρόνων, μετά τη λειτουργία του σταθμού στο Άκιουγιου που προγραμματίζεται για το 2023, θα ήθελε να επιτύχει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πέραν τούτων, υπάρχουν άλλα στοιχεία που μαρτυρούν ότι η επιλογή του Άκιουγιου συνιστά μια σεισμογενή περιοχή και, ως εκ τούτου, δημιουργούνται εν δυνάμει συνθήκες ανασφάλειας με αυξημένες, συγκριτικά με άλλες περιοχές, πιθανότητες ατυχήματος, ακόμη και από τσουνάμι όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

Συνεπώς, ο πυρηνικός σταθμός του Άκιουγιου πυροδοτεί προβλήματα ανεξαρτήτως εάν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για πολιτικούς σκοπούς ή εάν θα χρησιμοποιηθεί ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν αφορά, δε, μόνο την Τουρκία, αλλά και τις γειτονικές της χώρες, που θα επηρεαστούν από το οποιοδήποτε ατύχημα. Είναι, δηλαδή, μια βόμβα χωρίς διαβατήριο. Ξεπερνά τα εθνικά κρατικά σύνορα. Δεν χρειάζεται η ραδιενέργεια να ζητήσει άδεια εισόδου από τα γειτονικά κράτη…

Μέσα σε αυτήν τη λογική και επί τη βάσει των ζητημάτων της ασφάλειας τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας όσο και η ΕΕ θεωρούν αναγκαίο ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη ενημερωθεί τα γειτονικά κράτη και να ακουστούν οι δικές τους απόψεις και ανησυχίες.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του στις 6 Ιουλίου του 2017: «Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τα σχέδιά της για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου» και προσθέτει:

«Η προβλεπόμενη τοποθεσία βρίσκεται σε μια περιοχή επιρρεπή σε ισχυρούς σεισμούς και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντική απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη Μεσόγειο περιοχή». Τονίζει, δε, ότι κακώς η Άγκυρα δεν έχει διαβουλευθεί με τα γειτονικά κράτη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, που είναι μέλη της ΕΕ.

Το πρόβλημα με τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Άκιουγιου είναι βαθύτερο, διότι σχετίζεται με την προοπτική κατασκευής πυρηνικών όπλων και τη ραγδαία αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων στην περιοχή και διεθνώς. Μπορεί να θέλει ο Ερντογάν την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όμως ο σχεδιασμός αυτός αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:

Χρειάζονται άλλες εγκαταστάσεις από αυτές που υπάρχουν, καθώς και ο εμπλουτισμός του ουρανίου.

Χρειάζεται ειδική τεχνολογία, την οποία επί του παρόντος η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να προσφέρει στην Άγκυρα. Όμως ενδέχεται να έχει πολιτική βούληση περί τούτου το Πακιστάν.

Η Τουρκία μπορεί να είναι αυθάδης, αλλά δεν παύει να αποτελεί κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, που υπόκειται σε σχετικές ελέγχους και, ως εκ τούτου, οφείλει να εναρμονιστεί με την πολιτική της Συμμαχίας, η οποία είναι η αντίθετη στη διασπορά πυρηνικών όπλων ή στην προμήθεια κατά τρόπον παράνομο υλικών για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Το ίδιο καθορίζει το καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Αναφέρονται σχετικά τα ακόλουθα: «(α) Έλεγχοι υγείας και ασφάλειας· (β) έλεγχοι πυρηνικών υλικών που κατέχει ο ίδιος ο Οργανισμός, για να αποτραπεί η εκτροπή προς οποιονδήποτε στρατιωτικό σκοπό· (γ) έλεγχοι πυρηνικών ειδών ή δραστηριοτήτων σε ένα κράτος για να αποτραπεί η εκτροπή προς οποιονδήποτε στρατιωτικό σκοπό».

Φόρουμ χωρών…

Ερώτημα: Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος διαλαλεί τις προθέσεις του για κατασκευή πυρηνικών όπλων, δεν θα έπρεπε να αναληφθεί πρωτοβουλία από τη Λευκωσία και την Αθήνα προς την ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για να του βάλουν χαλινάρι, έχοντας συμμάχους και άλλες χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο ενός «πολυμερούς φόρουμ» με τη συμμετοχή και των πολιτών μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανισμών;

Πέραν δε τούτων, θα πρέπει να επισημανθεί το εξής θετικό: Το Ισραήλ ουδόλως θα ήθελε να δει την Τουρκία ως πυρηνική δύναμη. Το οιονεί βέτο του αποτελεί τη μεγαλύτερη αποτροπή. Εάν, όμως, για τον όποιο λόγο τα καταφέρει η Άγκυρα, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι τα πρώτα της θύματα θα είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Τα πυρηνικά δεν είναι σημαντικά ως προς τη χρήση τους, αλλά για να κερδίζουν όσοι τα έχουν διά της σκιάς της ισχύος τους! Και ο νοών νοείτω… Ούτως όμως ή άλλως, ο εφιάλτης του ατυχήματος θα είναι διαρκής…»

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

15 σχόλια:

  1. Μόνο ένας Έλληνας Zemmour θα σώσει τον Πατριωτικό Χώρο
    Του Θ. ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ


    Απίστευτο κι όμως αληθινό: Όπως μάς πληροφόρησε την περασμένη Τρίτη 2 Νοεμβρίου το κορυφαίο Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «Times of Israel» (δείτε εδώ https://tinyurl.com/w89c6t2 ), ο 58χρονος Αρχιραββίνος της Γαλλίας, Haim Korsia, χαρακτήρισε «ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗ» τον κοσμαγάπητο Εβραίο υποψήφιο για την Γαλλική Προεδρία, Eric Zemmour!..

    Οι δηλώσεις του ΓαλλοΕβραίου Αρχιραββίνου έγιναν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως στο τηλεοπτικό κανάλι «France 2». Όταν ο Haim Korsia ρωτήθηκε εάν ξέρει πως ο 63χρονος Zemmour, γιος 100% Εβραίων μεταναστών από την Αλγερία, είναι αντισημίτης, απάντησε: «Δεν το ήξερα πως είναι Εβραίος. Αντισημίτης σίγουρα είναι. Και οπωσδήποτε ρατσιστής»!..



    ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΚΗΔΩΝ Ο ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ZEMMOUR



    ΘΥΜΙΖΩ ότι ο πανέξυπνος Εβραίος δημοσιογράφος Eric Zemmour πρωτομπήκε στο στόχαστρο των επαγγελματιών αντιρατσιστών από το σωτήριον έτος 2015, όταν του ασκήθηκε δίωξη για υποκίνηση Φυλετικού Μίσους, επειδή αποκάλεσε τους μουσουλμάνους μετανάστες στην Γαλλία «εισβολείς»!.. Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, ο ατρόμητος Εβραίος δημοσιογράφος προκάλεσε νέα λύσσα στους δικαιωματάκηδες, επισημαίνοντας το αναμφισβήτητο γεγονός πως οι περισσότεροι έμποροι ναρκωτικών στην Γαλλία είναι Άραβες ή Αφρικανοί!..



    Σύμφωνα με όλες τις Δημοσκοπήσεις, αν τελικά ο Zemmour κατέβει στις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, θα περάσει με άνεση στον Δεύτερο Γύρο μαζί με τον Μακρόν, στελνοντας στα αζήτητα την Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού Κόμματος «Εθνικής Συσπείρωσης»...



    ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ επίσης ότι όλοι οι Ηγέτες του Γαλλικού Εβραϊσμού έχουν εκφράσει δημοσίως την εχθρότητά τους προς τον Zemmour, ο οποίος έχει υποστηρίξει μια αμφιλεγόμενη ανάγνωση της Iστορίας του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία συνεργάτες των Γάλλων Ναζί φέρεται να θυσίασαν κάποιους Εβραίους για να σώσουν άλλους!.



    Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το κορυφαίο Εβραϊκό Πρακτορείο «Times of Israel», η «Tribune Juive», μια κυρίαρχη γαλλο-εβραϊκή εφημερίδα με πολλούς συντηρητικούς αναγνώστες, δημοσίευσε στις 28 Οκτωβρίου ένα άρθρο που επέκρινε δριμύτατα τον Αρχιραββίνο Korsia επειδή χαρακτήρισε τον Zemmour «αντισημίτη» και απέρριψε την κατηγορία ως αβάσιμη. Το ίδιο άρθρο της «Tribune Juive», ωστόσο, αποκάλεσε ορισμένες από τις δηλώσεις του Zemmour «ανησυχητικές», «αποκρουστικές», «εμμονικές» και «παθολογικά εθνικιστικές».



    «Αλλά πώς μπορούν, διάβολε, να ερμηνευτούν αυτοί οι ανόητοι ισχυρισμοί του Αρχιραββίνου», συνέχιζε το άρθρο της «Tribune Juive», «ο οποίος απέρριψε κάθε είδους αντίρρηση και προχώρησε να κηρύξει τον Zemmour αντισημίτη;»



    H ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ EINAI ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ ZEMMOUR



    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι ο υποψήφιος της Γαλλικής Αριστεράς για την Προεδρία, ο διαβόητος Jean-Luc Melenchon, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Zemmour μπορεί να είναι ρατσιστής, αλλά όχι αντισημίτης, αφού είναι κι ο ίδιος φορέας της Ιουδαϊκής Παραδόσεως, η οποία βοήθησε τους Εβραίους να επιβιώσουν κατά την διάρκεια των αιώνων…



    Αυτά τα ολίγα σήμερα για το τρομερό παιδί της Γαλλικής Πολιτικής, τον πανέξυπνο Εβραίο δημοσιογράφο Eric Zemmour, που λατρεύουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, επειδή λέει ανοιχτά την Αλήθεια για την επέλαση του Ισλάμ και των λαθροεποίκων στην Γαλλία, μη μασώντας τα λόγια του, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια η εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν.



    Χωρίς να θέλω να προκαλέσω τους αναγνώστες, εύχομαι «και στα δικά μας»: Η μοναδική ελπίδα του Ελληνικού Εθνικισμού να δεί «Θεού πρόσωπο» είναι να βρούμε κι εμείς έναν Ελληνο-Εβραίο Zemmour που δεν θα φοβάται να τα λέει «έξω απ’ τα δόντια», ώστε να του αναθέσουμε εν λευκώ την Ηγεσία του Πατριωτικού Χώρου, μπάς και ξεβρωμίσει την Ελλάδα. Ουδείς αμφιβάλλει πως… αν ποτέ γίνει αυτό, οι πρώτοι που θα μάς υποστηρίξουν εμάς τους Έλληνες Πατριώτες, θα είναι οι άσπονδοι φίλοι μας, οι πανίσχυροι Εβραίοι…

    1η δημοσίευση στον «Στόχο» της 4ης Νοεμβρίου 2021


    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΑ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ PFIZER ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.

      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/03/pfizer.html

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΣ: Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ.
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/05/blog-post_5.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΦΕ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"
      http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/01/blog-post_4.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Φώσκολος: «Τα κοιτάσματα της αν.Μεσογείου είναι μεγαλύτερα του Κόλπου -Αν δεν τα εκμεταλλευτούμε θα καταστραφούμε».
    Και ο Κ.Μητσοτάκης ζητεί να αξιοποιηθούν της... Αιγύπτου.
    Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκάλυψε ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, καθώς υποστήριξε ότι τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγαλύτερα ακόμα και από του Περσικού Κόλπου και μάλιστα ζήτησε από την κυβέρνηση να τα εκμεταλλευτεί, γιατί αλλιώς θα καταστραφεί και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη.
    Ο κ. Φώσκολος σημειώνει ότι η Ρωσία δεν έχει διαθέσιμα αποθέματα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπη καθώς υπάρχουν δεσμευμένες ποσότητες για άλλες αγορές και για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, μίλησε για παραποιημένα στοιχεία και διευκρίνισε πως η Ρωσία έχει περίπου 29τρις κυβικά φυσικού αερίου κι από αυτά μπορεί να δώσει προς τα έξω μόνο τα 10! Από αυτά έχει δώσει περίπου 125 δις το χρόνο για περίπου 50 χρόνια στην Ευρώπη. «Δεν έχει παραπάνω. Η Ευρώπη θέλει άλλα 240 δις. Από τα ρωσικά τα 40 πάνε με τον Υπερσιβηρικό στην Κίνα και τα υπόλοιπα πάνε Λευκορωσία, Τουρκία, Ελλάδα» τονίζει.
    Θεωρεί πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει περισσότερο από ένα χρόνο αλλά «στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται γιατί έχει δικό της ενεργειακό πλούτο» και ότι τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο στη «Γηραιά Ήπειρο» και όχι μόνο.
    «Εμείς έχουμε λιγνίτη, έχουμε νερό το οποίο δεν το εκμεταλλευόμαστε, τα υδροηλεκτρικά παλιά επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν στο 15%, σήμερα είναι στο 3% γιατί θεωρούνται ως με Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έχουμε και δικό μας φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρώπης. Άρα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας». επισημαίνει ο καθηγητής.
    «Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα της Κρήτης που βγάζουν πολύ φθηνό φυσικό αέριο, για να λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης, νομίζω ότι θα καταστραφούμε, και η Ευρώπη και η Ελλάδα» υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.
    Χαρακτήρισε την Ανατολική Μεσόγειο «λύση της Ευρώπης» και είπε πως σήμερα «το ισοδύναμο του Περσικού Κόλπου υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο» και υπολόγισε τα αποθέματα σε 60τρις! Εκ των οποίων τα 50τρις είναι εξαγώγιμες ποσότητες. «Το μεγαλύτερο μέρος το έχει η Κρήτη κι από εκεί μπορούμε να βγάλουμε» αναφέρει και προσθέτει πως έχουμε και περίπου 100δις βαρέλια πετρέλαιο!
    «Είμαστε ισοδύναμοι με τον Περσικό Κόλπο απλώς δεν το έχουμε καταλάβει. Οι γεωλόγοι το ξέρουν, και οι εταιρείες δεν είναι χαζές(...) Ας αφήσουμε την Total να κάνει έρευνες και θα δούμε σιγά σιγά πως η Ελλάδα μπορεί αν θέλει ο πρωθυπουργός να σώσουμε την Ευρώπη και να μπούμε στον δεύτερο αιώνα του Περικλή» τονίζει.
    Την ίδια ώρα μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να προτείνει εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων φ.α. πρότεινε να αξιοποιηθούν της... Αιγύπτου!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 28 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Α.

    Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ έχει επιφέρει έως σήμερα την απώλεια επιπλέον 28 εκατομμυρίων ετών ζωής. Τουλάχιστον αυτό είναι το πόρισμα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει εκπονηθεί έως σήμερα, με στόχο να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.
    Ο τεράστιος αυτός αριθμός προέκυψε στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον υπολογισμό των χρόνων ζωής που χάθηκαν (Years of Life Lost – YLL) σε τριάντα επτά χώρες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων (περιλαμβανομένης και της Ελλάδας) λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των θανάτων που επήλθαν πέρυσι αλλά και τις ηλικίες των ανθρώπων που απεβίωσαν.
    Ο κορονοϊός και η πανδημία του προκάλεσαν δραματική μείωση του προσδόκιμου ζωής στις περισσότερες χώρες, ενώ συγχρόνως αυξήθηκαν και τα χαμένα χρόνια ζωής εξαιτίας των πρόωρων θανάτων.
    Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο πραγματικός αριθμός των χρόνων ζωής που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.
    «Τίποτα δεν με έχει σοκάρει τόσο πολύ στη ζωή μου όσο η πανδημία», δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ναζρούλ Ισλάμ, επιδημιολόγος στο Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ειδίκευση στην ιατρική στατιστική.
    Αναφερθείς στα τραγικά ευρήματα που κατέληξε η ομάδα του και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, αποκάλυψε ότι «χρειάστηκε να σταματήσουμε κάποια στιγμή για να συνέλθουμε από όλα αυτά».
    Παρότι είναι γιατρός και επιδημιολόγος, άρα εξοικειωμένος με θανατηφόρες επιδημίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο δρ Ισλάμ ο οποίος, μάλιστα, θρήνησε συναδέλφους και συγγενείς που νικήθηκαν από τον κορονοϊό, παραδέχεται ότι τα ευρήματα της έρευνάς τον συντάραξαν. Η χειρότερη υγειονομική κρίση εδώ και 100 χρόνια!
    Οι ερευνητές εξήγησαν ότι για την πληρέστερη εκτίμηση και κατανόηση του αντίκτυπου της πανδημίας (δηλαδή της χειρότερης κρίσης της δημόσια υγείας που έπληξε την ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα) απαιτούνταν καταρχάς ο υπολογισμός της υπερβάλλουσας θνητότητας (διαφορά ανάμεσα στους θανάτους που καταγράφηκαν και στους θανάτους που αναμένονταν από οποιαδήποτε αιτία με βάση τα ιστορικά στοιχεία).

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 28 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Β.

      Εξίσου σημαντική, ωστόσο, ήταν και η ανάλυση των στοιχείων όσον αφορά τους πρόωρους θανάτους, ούτως ώστε να διαπιστωθεί πόσο πρόωροι ήταν και πόσα, κατ’ επέκταση, χρόνια ζωής χάθηκαν.
      Αφότου μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του δρος Ισλάμ εκτίμησε το προσδόκιμο ζωής και τα χρόνια ζωής που χάθηκαν το 2020 σε 37 χώρες, συνέκρινε τα ευρήματα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων που βασίζονταν στις τάσεις που καταγράφηκαν στις εν λόγω χώρες την περίοδο 2005-2019. Ασθενείς σε νοσοκομείο εκστρατείας, στην Ουκρανία.
      Σε αυτό το διάστημα το προσδόκιμο ζωής, ανδρών και γυναικών, αυξήθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες που μελετήθηκαν. Πέρυσι, ωστόσο, μειώθηκε και για τους άνδρες και για τις γυναίκες σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊβάν και τη Νορβηγία, όπου αυξήθηκε ελαφρώς, και τη Δανία, την Ισλανδία και τη Νότια Κορέα, όπου παρέμεινε σταθερό.
      Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Ρωσία, με το προσδόκιμο ζωής των ανδρών να μειώνεται κατά 2,33 έτη και των γυναικών κατά 2,14 έτη.
      Σημαντικά μειώθηκε επίσης στις ΗΠΑ (-2,27 χρόνια για τους άνδρες και -1,61 για τις γυναίκες) και στη Βουλγαρία (-1,96 και -1,37 αντίστοιχα). Στην Ελλάδα οι απώλειες ήταν μικρότερες του έτους, κοντά στους 6 μήνες, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
      Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς χάθηκαν περισσότερα χρόνια ζωής από όσα αναμενόταν να χαθούν σε όλες τις χώρες εκτός από την Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία (όπου χάθηκαν λιγότερα) και την Ισλανδία, τη Νότια Κορέα, τη Δανία και τη Νορβηγία, όπου δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή. Ακόμη ένας νεκρός…
      O κορονοϊός ανέκοψε βίαια την ανοδική πορεία του προσδόκιμου ζωής που καταγράφεται τα τελευταία 15 χρόνια.
      Στις υπόλοιπες 31 χώρες το 2020 χάθηκαν περισσότερα από 222 εκατομμύρια χρόνια ζωής, δηλαδή 28,1 εκατομμύρια έτη περισσότερα σε σχέση με το αναμενόμενο: 17,3 εκατ. όσον αφορά τους άνδρες και 10,8 εκ. όσον αφορά τις γυναίκες.
      Τα επιπλέον χρόνια ζωής που χάθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας ήταν υπερπενταπλάσια σε σχέση με εκείνα που χάθηκαν εξαιτίας της επιδημίας εποχικής γρίπης το 2015.
      Τα περισσότερα επιπλέον χρόνια ζωής ανά 100.000 κατοίκους χάθηκαν στη Ρωσία (7.020 για τους άνδρες και 4.760 για τις γυναίκες) στη Βουλγαρία (7.260 και 3.730) και στη Λιθουανία (5.430 και 2.640).
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Μαύρος μαχαίρωσε Έλληνα πατέρα τριών παιδιών στο κέντρο της Αθήνας.

    ΟΙ ΝΕΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ» ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ.

    Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην καφετέρια Εl Chapo στην Λένορμαν, καθώς Νιγηριανός ράπερ Thug Slime μαχαίρωσε έναν Έλληνα πατέρα τριών παιδιών, μπροστά σε ένα δεκάχρονο παιδί.
    Ο ράπερ φέρεται να μαχαίρωσε δύο άτομα τα οποία διακομίστηκαν στο νοσοκομείο τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.
    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο επεισόδιο συμμετείχαν πέντε άτομα, τέσσερις αλλοδαποί και ένας Έλληνας.

    Το χρονικό της επίθεση
    Σύμφωνα με πληροφορίες o ράπερ μαζί με τέσσερις φίλους του επισκέφθηκαν την καφετέρια της περιοχής στην οδό Λένορμαν 158.
    Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ήρθαν σε διαμάχη με τον διανομέα της επιχείρησης. Λίγο αργότερα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο διανομέας και ο ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής που επέβαινε στο ΙΧ.
    Ποιος είναι ο Thug Slime
    Ο Thug Slime γεννήθηκε το 1996 στη Σόφια της Βουλγαρίας.
    «Η μητέρα μου είναι από τη Βουλγαρία και ο πατέρας μου από την Αφρική, Νιγηριανός» είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του. «Στην Αθήνα μετακομίσαμε όταν ήμουν στην πρώτη δημοτικού, στα Σεπόλια. Τα Σεπόλια έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη μουσική και στους στίχους μου, με έχουν επηρεάσει πολύ στον τρόπο που γράφω. Η γειτονιά μου έχει ό,τι έχουν οι γειτονιές στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στην Αττική, στον Άγιο Νικόλαο, και έχει απ' όλα, τα καλά της και τα κακά της. Έχει απλούς ανθρώπους, ηλικιωμένους που ζουν εκεί 70 χρόνια, πολλούς ξένους, Τσιγγάνους, αλλά έχει και εγκληματικότητα, παρανομία, φόνους. Γι' αυτό έχει και πάρα πολλή αστυνομία, πολλούς της ομάδας ΔΙΑΣ, πολλούς ΟΠΚΕ, πολλή ασφάλεια», είχε προσθέσει.
    Και είχε αποκαλύψει ότι «ήμουν στο ίδιο σχολείο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Με τον Κώστα, τον αδερφό του, ήμασταν στην ίδια τάξη. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μου. Τους θυμάμαι να παίζουν συνέχεια μπάσκετ, το βράδυ να πηγαίνουν στις προπονήσεις. Όσα έχουν καταφέρει τους αξίζουν. Δούλεψαν πολύ σκληρά γι' αυτό».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΗΠΑ πούλησαν τελικά 40 F-16 Block 70 Viper & αναβαθμίζουν 80 F-16 της Τουρκίας.
    ΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ S – 400 ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ.
    Oι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν την Τουρκία από τις απαγορεύσεις του νόμου CAATSA που απαγορεύει την πώληση νέου πολεμικού υλικού σε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει ρωσικά οπλικά συστήματα μετά την έναρξη ισχύος του το 2018 και θα της πουλήσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper, ενώ θα εκσυγχρονίσουν τα 80 παλαιότερα μαχητικά του στόλου της!
    Πριν λίγο Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφvn μεταξύ των οποίων και ενός της "Yetkin Report" δήλωσε ότι: «Οι συνομιλίες σχετικά με το τουρκικό αίτημα από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, να αγοράσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες για τα F-16 είναι ξεχωριστές από αυτές των συνομιλιών διεκδίκησης των F-35 που είναι σε νομική και τεχνική βάση, επειδή η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων»!
    Το τελευταίο αναφερόταν στην επιστροφή των περίπου 2,5 δισ. δολ. που έχει δαπανήσει η Τουρκία για το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.
    Πρόκειται για την διάλυση των όποιων ελπίδων είχαν αφελείς Έλληνες αξιωματούχοι ότι οι ΗΠΑ θα τηρούσαν το περιεχόμενο του CAATSA και δεν θα πουλούσαν στην Άγκυρα νέα μαχητικά.
    Σχολιάζοντας στο defencenet.gr την εξέλιξη, τ.Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνιζε ότι «Ήταν άκρως αναμενόμενο. Εγώ δεν έχω πειστεί καν από το ότι δεν θα παραληφθούν τελικά και F-35».
    Τουρκικές αμυντικές πηγές αναφέρουν ότι «Τα F-16 θα είναι η «γέφυρα» έως ότου η Τουρκία παράγει το δικό της Εθνικό Αεροπλάνο Μάχης (MMU)
    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες για τα F-16, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε τα εξής: «Οι συνομιλίες για το F-16 Letter of Request (LOR) θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο, πολύπλοκο αίτημα. Πολλές άδειες θα πρέπει τελικά να υποβληθούν στο Κογκρέσο για κλιμακωτό έλεγχο».
    To συνολικό ύψος της προμήθειας θα προσεγγίσει τα 6 δισ. δολ. ενώ το σύνολο των εργασιών αναβάθμισης των 80 μαχητικών και μεγάλο μέρος της κατασκευής των 20 νέων F-16 θα γίνει στη Τουρκία.

    • Σε ιστορικό υψηλό οι βιομηχανικές εξαγωγές της Τουρκίας την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.
    Αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
    Νέο ρεκόρ πέτυχαν οι εξαγωγές της Τουρκίας τον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 20,8 δισ.
    Το τουρκικό χρηματιστήριο σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών με 40 φορές μεγαλύτερο τζίρο…
    Είναι ενδεικτικό ότι το β΄ τρίμηνο 2021 η Τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 21,7% και για το 2021 συνολικά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερντογάν – «Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο» – Ετοιμάζει ακόμη δύο πυρηνικούς σταθμούς.
      Τη συνέχιση των επιχειρήσεων εξόρυξης σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση για τα εγκαίνια ηλεκτρικού σταθμού στην οποία παρευρέθηκε.
      «Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Anadolu.
      «Ό,τι και να πείτε θα αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων. Ό,τι υπάρχει στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εμείς θα το εξορύξουμε» δήλωσε, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε την έναρξη των προετοιμασιών για τη δημιουργία του 2ου και του 3ου γύρου πυρηνικών σταθμών της χώρας.
      «Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας».
      «Μετά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Άκουγιου, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο ή και τον 3ο πυρηνικό μας σταθμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
      «Έτσι, θα συμπεριλάβουμε την Τουρκία μεταξύ του περιορισμένου αριθμού χωρών στον κόσμο που μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια».
      Μάλιστα, σε αυτό το σημείο επέκρινε όσους ασκούν κριτική στην Τουρκία για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. «Ενώ 443 πυρηνικοί σταθμοί σε 32 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν, είναι λάθος, αν όχι προδοσία, να πουν ότι ‘η Τουρκία δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια’».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  6. Η Αίγυπτος ετοιμάζει νέα πρωτεύουσα που θα βρίσκεται στην έρημο.
    Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από το 2015 έκανε τα πρώτα σχέδια για αυτό που ονόμασε «Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα». Θα χτιστεί 45 χιλιόμετρα μακριά από την τωρινή πρωτεύουσα, το Κάιρο, σε μια έρημο ίση σε μέγεθος με τη Σιγκαπούρη. Η ιδέα βασίζεται στα πρότυπα της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Μπραζίλια και της Αυστραλίας, Καμπέρα.
    Η καινούργια πόλη θα γίνει η νέα πρωτεύουσα της χώρας αλλά και το οικονομικό κέντρο της περιοχής. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο μέρος στέγασης της Μέσης Ανατολής με διαμερίσματα και σπίτια για τουλάχιστον 6 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό βέβαια, αν επιτύχει το όλο εγχείρημα.
    Παρόλο που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, η πόλη δεν έχει ακόμα επίσημο όνομα. Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του project αποκαλώντας το «ματαιόδοξο πλάνο του αλ Σίσι», λέγοντας πως θα γίνει ένα προάστιο του Καΐρου για τους έχοντες, αφήνοντας πίσω την πλειοψηφία του πληθυσμού στην τύχη της. Άλλοι πάλι λένε πως δύσκολα θα μετακομίσει κάποιος στην έρημο, αφήνοντας πίσω το Κάιρο. Μπορεί το τελευταίο να έχει υπερπληθυσμό, θόρυβο και κίνηση, αλλά έχει τη δική του κουλτούρα αλλά και την ομορφιά του Νείλου.
    Οι στόχοι της νέας πρωτεύουσας θα είναι τρεις:
    Πρώτον, να στεγάσει όλα τα υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής. Αυτό είναι κατά 97% έτοιμο.
    Δεύτερον, να στεγάσει το κέντρο επιχειρήσεων και εμπορίου, το οποίο χτίζεται από Κινέζους κατασκευαστές και στο οποίο θα ξεχωρίζει ένας ουρανοξύστης που θα γίνει το υψηλότερο κτίριο στην Αφρική.
    Και τρίτον, να υπάρξουν ορισμένες κατοικήσιμες περιοχές που θα σχεδιαστούν για να ανακουφίσουν λίγο τη μεγαλούπολη του Καΐρου, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει σχεδόν τα 22 εκατομμύρια. Επίσης, θα υπάρξουν και πολλά διεθνή πανεπιστήμια.
    Μπορεί ο λόγος για να χτιστεί η νέα πρωτεύουσα να μοιάζει απλός, αλλά δεν είναι. Αν ρωτήσει κάποιος τα μέλη της κυβέρνησης θα απαντήσουν πως η ζωή στο Κάιρο δεν είναι λειτουργική πια. Πράγματι, η κίνηση και ο πληθυσμός των 22 εκατομμυρίων που αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια είναι η πρώτη απάντηση. Αλλά πάντα υπάρχουν και άλλοι λόγοι.
    Η νέα πόλη θα στοιχίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 51% της εταιρείας που επιβλέπει την κατασκευή ανήκει στον στρατό. Ο στρατός θα είναι και ο μεγάλος κερδισμένος όταν τα κτίρια πουληθούν. Σε μια χώρα που μαστίζεται από τα πραξικοπήματα, ο στρατός θα μεγαλώσει και άλλο τον πλούτο του κερδίζοντας ολοένα και περισσότερη εξουσία.
    Ένα διαμέρισμα δυο δωματίων στη νέα πρωτεύουσα θα κοστίζει από 50 χιλιάδες δολάρια και πάνω, ποσό που δεν μπορούν να διαθέσουν οι περισσότεροι Αιγύπτιοι, που ο μέσος όρος του εισοδήματος τους φτάνει τα 3 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Η νέα πρωτεύουσα απευθύνεται σε λίγους και προνομιούχους, με όσους ασκούν κριτική να υποστηρίζουν πως τα 40 αυτά δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να διατεθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην υπάρχουσα πρωτεύουσα.
    Επίσης, ο αλ Σίσι θα κερδίσει την εύνοια των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων για να διατηρηθεί ακόμα πιο εύκολα στην εξουσία. Θα τον βοηθήσει επίσης, να διατηρηθεί μακριά από οποιαδήποτε νέα εξέγερση, αφού η νέα πρωτεύουσα θα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος για οποιεσδήποτε διαφωνίες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφρικανική Πανώλη: Εντοπίστηκαν εστίες σε αγριόχοιρους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
    Νέες εστίες με αφρικανική πανώλη σε αγριόχοιρους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντοπίστηκαν σήμερα, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Συγκεκριμένα κοινοποιήθηκαν 15 δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στην Βουλγαρία στις περιοχές Smolyan (η πλησιέστερη σε απόσταση 8,6 km από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), Haskovo (σε απόσταση 3,8 km από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και Kardzhali (βλέπε Εικ. 1).
    Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία για το έτος 2021 έχουν εντοπισθεί από 01.01.2021 έως 09.11.2021, 6 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 223 εστίες σε αγριόχοιρους.
    Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και ιδιαίτερα:
    1)Στην άμεση συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών.
    2)Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.
    3)Στον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.
    4) Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.
    5)Στην εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
    6)Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΑΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ – “ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΩ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ”.
    Η Ελένη Καλαπόθου, η οποία έχει βγει δύο φορές νικήτρια από τη «μάχη» με τον καρκίνο, και επιβίωσε από τη μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης που «θέρισε» τον πλανήτη το 1918, μίλησε στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι έκανε και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για να μην «φύγει» μια ώρα αρχύτερα.
    «Ήθελα να πάω να εμβολιαστώ για να μην αρρωστήσω και φύγω μια ώρα αρχύτερα. Είπα και στα εγγόνια και στα παιδιά μου να πάνε και εκείνα να εμβολιαστούν και να μην ακούν τον καθένα που δεν πάει να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Η αιωνόβια γιαγιά, η οποία έχασε το αδελφάκι της από την ισπανική γρίπη, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 με το που της δόθηκε η δυνατότητα. Πήγε στο φαρμακείο μόνη της και ζήτησε από τη φαρμακοποιό να τη βοηθήσει να κλείσει ραντεβού, καθώς όπως εκμυστηρεύτηκε, «βιαζόταν γιατί θέλει να ζήσει».
    «Δεν φοβήθηκα καθόλου», επεσήμανε επίσης η ηλικιωμένη, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε:
    «Να μην φοβούνται, να πάνε να το κάνουν. Γιατί να χαθούν τσάμπα ζωές; Εγώ τα ανάγκασα και τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και τον εαυτό μου. Ό,τι σας λένε οι γιατροί, να το κάνετε».
    https://youtu.be/dtQl0DlUttI
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυξημένος ο κίνδυνος Covid-19 και στους πλήρως εμβολιασμένους με καρκίνους του αίματος.
    Σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς με καρκίνους του αίματος είναι πιθανότερο να εμφανίσουν λοίμωξη Covid-19 ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, κάτι που ισχύει ιδίως για όσους πάσχουν από λέμφωμα.
    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και πιθανώς να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου.
    Όσοι έχουν καρκίνο του αίματος, διατρέχουν κίνδυνο για θανατηφόρα covid-19
    Οι άνθρωποι με καρκίνους του αίματος, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά και πιθανώς θανατηφόρα Covid-19, ενώ επιπλέον δεν προστατεύονται πάντα επαρκώς μετά τον εμβολιασμό τους. Η νέα μελέτη εστιάζει σε αυτές τις λεγόμενες «breakthrough» λοιμώξεις από κορωνοϊό, οι οποίες συμβαίνουν σε εμβολιασμένους.
    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Λίβιο Παγκάνο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδιάς στην Ιταλία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αιματολογίας «Blood», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 4.000 ασθενείς με καρκίνους του αίματος, από τους οποίους 113 είχαν νοσήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των περιστατικών (77%) συνέβησαν σε πλήρως εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech ή Moderna, ενώ τα υπόλοιπα (23%) σε μερικά εμβολιασμένους με μια δόση mRNA εμβολίου.
    Οι 79 ασθενείς με μετα-εμβολιαστική λοίμωξη «breakthrough» εμφάνισαν σοβαρή ή κρίσιμη για τη ζωή τους Covid-19, ενώ 30 μέρες μετά τη διάγνωση της νόσου οι 14 (το 12,4%) πέθαναν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τύπος του εμβολίου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο για λοίμωξη breakthrough.
    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι παρόλο που η θνητότητα στους εμβολιασμένους με λοιμώξεις «breakthrough» ήταν υψηλή, παρέμεινε παρόλα αυτά πολύ μικρότερη από εκείνη κατά την προ εμβολίων περίοδο, όταν οι άνθρωποι με Covid-19 και καρκίνους του αίματος είχαν θνητότητα της τάξης του 30%-50% (ανάλογα με το είδος του αιματολογικού καρκίνου).
    «Πριν τους εμβολιασμούς, αν οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ανέπτυσσαν Covid-19, πέθαιναν σε πολλές περιπτώσεις. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μεν ικανός να προστατεύσει πλήρως αυτούς τους ανθρώπους, αλλά σίγουρα παίζει ισχυρό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από Covid-19 μεταξύ των ανθρώπων με καρκίνους του αίματος», δήλωσε ο Παγκάνο.
    Οι ασθενείς με λεμφώματα είναι πιθανότερα να αρρωστήσουν από covid-19
    Η έρευνα διαπίστωσε ότι το επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης αυτών των ασθενών στα εμβόλια Covid-19 σχετίζεται με το είδος του καρκίνου τους. Οι ασθενείς με μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές (των ερυθροκυττάρων και των αιμοπεταλίων) είναι οι λιγότερο πιθανοί να εμφανίσουν Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους.
    Αντίθετα εκείνοι με λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές (των λεμφοκυττάρων) έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από κορωνοϊό παρά τον εμβολιασμό τους. Το 80% των περιπτώσεων μετα-εμβολιαστικών λοιμώξεων συνέβησαν σε ασθενείς με αυτές τις τελευταίες παθήσεις, όπως χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, λέμφωμα μη-Hodgkin, λέμφωμα Hodgkin και πολλαπλό μυέλωμα.
    «Οι ασθενείς με λεμφώματα είναι πιθανότερο να έχουν κατεσταλμένα ανοσοποιητικά συστήματα και να αναπτύσσουν έτσι λοιμώξεις - και η Covid-19 δεν αποτελεί εξαίρεση», ανέφερε ο δρ Παγκάνο.
    «Το βασικό μήνυμα είναι πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εμβολιάσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Δεν πρέπει να εμβολιάσουμε μόνο τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, αλλά επίσης τους φροντιστές τους, ώστε να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τους ασθενείς, καθώς η ανοσία τους από το εμβόλιο δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κορωνοϊός – Σχεδόν 105.000 νεκροί στην Ελλάδα σε 9 μήνες.
    Στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη¬ν εβδομαδιαία εξέλιξη των θανάτων από την πρώτη (1η) έως την τριακοστή ένατη (39η) εβδομάδα του έτους 2021 έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
    Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην Ελληνική επικράτεια, κατά την εν λόγω περίοδο, οι οποίοι προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
    Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δημοσίευση αυτή καταρτίζονται στο πλαίσιο της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού (ΦΚΠ) και προέρχονται από στοιχεία που διαβιβάζονται από τα Ληξιαρχεία όλων των Δημοτικών Αρχών, σύμφωνα με τα γεγονότα θανάτων που έχουν δηλωθεί και καταχωρηθεί μέχρι την ημερομηνία διαβίβασής τους.
    Εκπρόθεσμες δηλώσεις θανάτων που διαβιβάζονται στην ΕΛΣΤΑΤ ενσωματώνονται, μετά την υποβολή τους, στην ημερομηνία του συμβάντος.
    104.939 θανάτοι από τον Γενάρη μέχρι τον Οκτώβριο
    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις 39 πρώτες εβδομάδες του 2021 (4/1/2021 – 3/10/2021) ανήλθαν σε 104.939 (53.333 άνδρες και 51.606 γυναίκες) ενώ κατά τις αντίστοιχες 39 εβδομάδες του 2020 (30/12/2019 – 27/9/2020) είχαν ανέλθει σε 95.142 (47.563 άνδρες και 47.579 γυναίκες), σημειώνοντας αύξηση 10,30%.
    Αύξηση κατά 12.746 θανάτους (13,83%) σημειώθηκε σε σχέση με το μέσο όρο των πρώτων 39 εβδομάδων της εξαετίας 2015 – 2020 (92.193 θάνατοι).
    Τα αντίστοιχα ποσοστά, ανά έτος, για την περίοδο 2015 – 2020 ανέρχονται σε -0,44% το 2020 σε σχέση με το 2019 (94.725), 6,06% το 2019 σε σχέση με το 2018 (89.311), -5,37% το 2018 σε σχέση με το 2017 (94.380), 7,73% το 2017 σε σχέση με το 2016 (87.604) και -4,77% το 2016 σε σχέση με το 2015 (91.996).
    Πότε καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι
    Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, κατά την περίοδο των πρώτων 39 εβδομάδων του έτους 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2020, περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν την 26η (28/6 – 4/7/2021), την 31η (2/8 – 8/8/2021), την 18η (3/5 – 9/5/2021) και την 17 η εβδομάδα (26/4 – 2/5/2021) με ποσοστά αύξησης 44,6%, 43,1%, 27,3% και 27,2% αντίστοιχα.
    Πότε καταγράφηκαν λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με το 2020
    Οι λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 καταγράφηκαν την 5η (1/2 – 7/2/2021), την 2η (11/1 – 17/1/2021) και την 6η εβδομάδα (8/2 – 14/2/2021) με ποσοστά μείωσης 16,6%, 14,9% και 13,6% αντίστοιχα.
    Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αναθεωρούνται μετά την ενσωμάτωση νεότερων στοιχείων ή την επικαιροποίηση προηγούμενων στοιχείων που διαβιβάζονται, κάθε φορά, από τα Ληξιαρχεία.
    Ως εκ τούτου, τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν από τα αντίστοιχα που δημοσιεύτηκαν σε προηγούμενα Δελτία Τύπου.
    Οι θάνατοι ήταν περισσότεροι στις ηλικιακές ομάδες άνω των 90 ετών
    Από την ανάλυση των στοιχείων ανά ηλικιακή ομάδα παρατηρείται ότι οι θάνατοι κατά την περίοδο των πρώτων 39 εβδομάδων του έτους 2021 ήταν περισσότεροι από αυτούς της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2020, σε απόλυτες τιμές, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες άνω των 90 (2.178 θάνατοι), 75 έως 79 (1.359), 85 έως 89 (1.285) και 70 έως 74 (1.251) ενώ λιγότεροι ήταν στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 19 (7 θάνατοι).
    Αύξηση θανάτων σε 12 Περιφέρειες- Μείωση σε μία
    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά Περιφέρεια μόνιμης διαμονής των θανόντων, παρατηρείται ότι οι θάνατοι κατά την περίοδο των πρώτων 39 εβδομάδων του έτους 2021 παρουσιάζουν αύξηση σε δώδεκα (12) Περιφέρειες και μείωση σε μία (1) σε σχέση με τους θανάτους της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2020.
    Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζεται στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κατά 4.424, 1.849 και 879 θανάτους αντίστοιχα και η μείωση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 54 θανάτους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...