ΕΛΛΑΔΑ: Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ.
Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ;
Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΗΣ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν ήδη το πρώτο τους πυρηνικό εργοστάσιο.
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΙΚΡΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ «ΤΣΕΠΗΣ». Η πυρηνική ενέργεια είναι η κατεξοχήν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς καθόλου εκπομπές. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΚΟΥΛΗΣ – ΑΛΕΞΗΣ – ΤΖΕΦΡΥ) ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΑΣΙΝΗ (ΥΠ)ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί ότι τα νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι απαραίτητα για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τον στόχο του: να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, Ο ΓΚΕΪΤΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΑΣ; Ο Βασίλειος Γκέιτς εισβάλει στην Ναυτιλία με την πυρηνική ενέργεια ως καύσιμο.
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΙΗΤΣ ΚΑΙ Ο ΓΟΥΩΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ 500 MW 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ. Στην Ελλάδα ο αδούλευτος Τζέφρυ Μητσοτάκης προσφέρει χάντρες στους νατιβιστές ιθαγενείς: «Η Αστυπάλαια γίνεται το πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου».
Στη δεκαετία του 1960, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης αποφάσισε να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα, μέσα από ένα μυστικό πρόγραμμα, καθώς διέθετει την πρώτη ύλη για την βόμβα, το ουράνιο.
Μάλιστα, σε κάποια φάση μπορούσε να φτιάξει πυρηνική βόμβα μέσα σε έξι μήνες.
Ωστόσο, το να έχεις πυρηνικά όπλα δεν φθάνει, θα πρέπει να έχεις και την κατάλληλη πλατφόρμα για να τα ρίξεις στους αντιπάλους σου.
Κάπου εδώ μπήκε στο παιχνίδι και η εταιρεία Saab η οποία πρότεινε την κατασκευή ενός υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού με την ονομασία Saab 36.
Στα χαρτιά το αεροσκάφος φαινόταν ιδανικό για να χτυπήσει στόχους στη Βαλτική: δικινητήριο με ταχύτητα 2+ Mach, με μέγιστο ύψος τα 18.000 μέτρα και αεροδυναμικά άψογο, το Saab 36 εμφανιζόταν ως το κατάλληλο οπλικό σύστημα για τη Σουηδία. Και μετά άρχισαν τα προβλήματα.
Αν η πυρηνική βόμβα μεταφερόταν εξωτερικά, υπήρχε κίνδυνος υπερθέρμανσης λόγω της μεγάλης ταχύτητας και αυτοανάφλεξής της. Οπότε έπρεπε να μεταφερθεί στο εσωτερικό της ατράκτου που, λόγω περιορισμένου χώρου, μπορούσε να μεταφέρει μόλις μία βόμβα 800 κιλών και ελευθέρας πτώσης.
Τελικά, το αεροσκάφος "πέθανε" στην αεροσήραγγα, καθώς το σουηδικό κοινοβούλιο ούτως ή άλλως απέρριψε τον εξοπλισμό της χώρας με πυρηνικά όπλα, αν και το σχέδιό του γέννησε το περίφημο Saab 37.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Θεοφίλου, φυσικό, ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το κόστος παραγωγής των πρώτων πυρηνικών όπλων «είναι της τάξης των 300 δισεκατομμυρίων δραχμών, (το 1999 –περίπου 1 δις σήμερα), αν υπολογίσουμε την τεχνολογική υποδομή της Ελλάδας.
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι δύσκολο να κατασκευαστούν πυρηνικές βόμβες.
Όμως, το πολιτικό κόστος θα είναι αβάστακτο, μια και οποιαδήποτε κίνηση από τη χώρα μας θα γίνει αμέσως γνωστή στο εξωτερικό». Η υπογραφή της συνθήκης του ΟΗΕ από την Ελλάδα σημαίνει πως η χώρα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τακτικούς ελέγχους από τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
«Εξάλλου, η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν συνεπάγεται και δυνατότητα αξιοποίησής τους για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων, συμπληρώνει ο κ. Θεοφίλου, τονίζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλάδα πυρηνικά όπλα.
Για την κατασκευή όπλων σχάσης (βόμβα ουρανίου, που έπεσε στη Χιροσίμα ή πλουτωνίου, στο Ναγκασάκι) ή όπλων σύντηξης (βόμβα υδρογόνου), απαιτείται η πρώτη ύλη ¬ το σχάσιμο υλικό ¬ το οποίο μπορεί να είναι εμπλουτισμένο ουράνιο.
Όπως εξηγεί ο επιστήμονας του «Δημόκριτου», το φυσικό ουράνιο μπορεί να εμπλουτιστεί με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές φυγοκεντρικές αντλίες.
«Αν επιχειρήσει κάποιος να τις αγοράσει, θα γίνει αμέσως αντιληπτός από τη ΔΟΑΕ».
Μία εναλλακτική μέθοδος είναι η χρήση πλουτωνίου που υπάρχει ως κατάλοιπο της καύσης ουρανίου στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ένας «συνηθισμένος» αντιδραστήρας, ισχύος 1.000 Μεγαβάτ, παράγει 230-400 κιλά πλουτωνίου τον χρόνο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή 50-100 βομβών τύπου Ναγκασάκι.
Ο αντιδραστήρας που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» είναι μόνο για πειραματικούς σκοπούς και έχει ισχύ 1.000 φορές μικρότερη από έναν «συνηθισμένο» αντιδραστήρα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοφίλου, με τα σημερινά δεδομένα, για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας χρειάζονται τα κατάλοιπα 10 χρόνων από τον αντιδραστήρα του «Δημόκριτου».
«Τα κατάλοιπα αυτά, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να τα επιστρέφουμε στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας προμηθεύουν την καύσιμη ύλη, δηλαδή το εμπλουτισμένο ουράνιο.
Αν τα κρατήσουμε για οποιαδήποτε λόγο, θα δημιουργηθεί αμέσως πρόβλημα. Και μετά, κανείς δεν θα μας προμηθεύει με ουράνιο».
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνικά εργοστάσια, από καθαρά οικονομικής άποψης, κρίνεται ασύμφορη, μια που είναι πολύ ακριβότερη από αυτήν που παράγεται από πετρέλαιο ή άνθρακα.
Για αυτό η κίνηση της Τουρκίας με το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, «είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση».
Ο γράφων ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ επιμένει: Η Ελλάδα για πολλούς λόγους πρέπει να αποκτήσει ατομικά όπλα σαν το Ισραήλ. Έχει τους πόρους και τους ικανούς επιστήμονες. Χρειάζεται μόνο ένα αποφασιστικό άνθρωπο και τρία χρόνια απόρρητης, μυστικής δουλειάς.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Μητσοτάκης: “Σε 167 χρόνια η Ν.Δ. θα ξεχρεώσει τα δάνειά της”.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ
Προεκλογικά έλεγε ότι έχει βρει τον τρόπο να ξεχρεώσει η Ν.Δ. τα δάνειά της, επειδή έχει εξασφαλίσει να δίνει κάθε μέλος της 1 ευρώ τον μήνα! Αν αυτό συνέβαινε η Ν.Δ. θα ξεχρέωνε σε 167 χρόνια. Τα μέλη της Ν.Δ. όμως δεν δίνουν ούτε το 1 ευρώ γι’ αυτό τα χρέη της Ν.Δ. έχουν μεγαλώσει κι άλλο μετά τις εκλογές.
Όπως φαίνεται, στο τέλος ο Μπίντελμπεργκ θα φέρει νύχτα στην βουλή μια τροπολογία, που θα παραγράφει τα χρέη των κομμάτων του σάπιου πολιτικού συστήματος. Κι ύστερα θα κάθονται όλοι οι πολιτικάντηδες μαζί με τους αργυρώνητους δημοσιογράφους και θα συζητούν πως θα σωθεί η χώρα από την οικονομική καταστροφή. Αν οι Έλληνες τους ανεχθούν και πάλι θα είναι άξιοι της τύχης τους…
Ζ.Π.
Ταουάκουλ Κάρμαν: Μια «φίλη» της Τουρκίας σε θέση κορυφαίου «επόπτη» στο Facebook. Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις στις αρχές Μαρτίου εξαπέλυε επίθεση κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό από την Κωνσταντινούπολη, επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση επειδή έκλεισε τα σύνορα στον Έβρο. Σήμερα, η νομπελίστρια Ταουάκουλ Κάρμαν κατέχει θέση κορυφαίου επόπτη-λογοκριτή στο Facebook
Αρχές Μαρτίου του 2020, 8 Μαρτίου για την ακρίβεια, με την «πολιορκία» του Έβρου ακόμη να συνεχίζεται, η Ταουάκουλ Κάρμαν ανεβαίνει στο βήμα εκδήλωσης που διοργανώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας (T.C. İletişim Başkanlığı) στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Αυτό που κάνουν (σ.σ. οι Έλληνες) αποτελεί μεγάλο έγκλημα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα (…) Δεν πρέπει να κλείνουν τις πύλες των συνόρων για να σταματήσουν τους αιτούντες άσυλο. Εάν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, πρέπει να σταματήσουν τον δικτάτορα, εν προκειμένω τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που έκανε τους ανθρώπους πρόσφυγες (…) Η μόνη λύση είναι να σταματήσουν τον Άσαντ», θα διακήρυττε η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Κάρμαν, χωρίς βέβαια να παραλείψει παράλληλα – στον αντίποδα – να πλέξει και το εγκώμιο της Τουρκίας για την «υποδειγματική» προσφορά της προσφυγικό, μια προσφορά που «θα μνημονεύεται» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όσοι παρακολουθούν παλαιόθεν την πορεία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστριας από τη Υεμένη δεν πέφτουν από τα σύννεφα. Η Ταουάκουλ Κάρμαν καλούσε, άλλωστε, την Τουρκία ήδη από το καλοκαίρι του 2012, μέσα από συνεντεύξεις και δημόσιες παρεμβάσεις της, να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να ανατρέψει τον Άσαντ. «Περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει ακόμη περισσότερα», δήλωνε η ίδια τον Ιούλιο του 2012 μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναγνωρίζοντας και καλωσορίζοντας παράλληλα τον «σημαντικό ρόλο» που είχε διαδραματίσει η Άγκυρα υπέρ των «επαναστάσεων» στη Συρία καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της καλούμενης Αραβικής Άνοιξης.
Διόλου τυχαία, την ίδια χρονιά (2012) η Κάρμαν θα έπαιρνε και την τουρκική υπηκοότητα, με τον Τούρκο τότε υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να της παραδίδει μάλιστα την τουρκική της ταυτότητα μπροστά στις κάμερες και εκείνη να τον ευχαριστεί υποστηρίζοντας ότι «η τουρκική υπηκοότητα είναι περισσότερο πολύτιμη και από το βραβείο Νόμπελ».
«Η Τουρκία παίρνει θέσει στο πλευρό των λαών, όχι των δικτατόρων», θα διεμήνυε η ίδια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013, από το βήμα εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Muş Alparslan στα βάθη της Ανατολίας, πλέκοντας το εγκώμιο μιας χώρας που αποτελεί πλέον επί της ουσίας το νέο σπίτι της. Το ίδρυμα Tawakkol Karman Foundation που ίδρυσε η Ταουάκουλ Κάρμαν έχει ως έδρα του την Κωνσταντινούπολη, όπως άλλωστε και το τηλεοπτικό κανάλι Belqees TV που η ίδια ίδρυσε το 2014 με λεφτά του Κατάρ…
Ζ.Π.
Ταουάκουλ Κάρμαν: Μια «φίλη» της Τουρκίας σε θέση κορυφαίου «επόπτη» στο Facebook. Β.
ΔιαγραφήΘέση στo εποπτικό συμβούλιο του Facebook
Αρχής γενομένης από τις 6 Μαΐου του 2020 ωστόσο, η 41χρονη Ταουάκουλ Κάρμαν κατέχει και μια νέα εξέχουσα θέση ως ένα από τα πρώτα 20 μέλη του νέου εποπτικού οργάνου του Facebook (Oversight Board). Ο λόγος για ένα εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από φερόμενους ως ανεξάρτητους, αμερόληπτους και απροκατάληπτους ειδικούς, το οποίο θα καλείται να λειτουργεί περίπου σαν μεγάλος λογοκριτής αποφασίζοντας σε ειδικές περιπτώσεις για το τι θα μπορεί να δημοσιεύεται στα Facebook και Instagram και τι όχι. «Το Oversight Board δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το Facebook να απαντήσει σε κάποιες από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις γύρω από την ελευθερία της έκφρασης online: τι να κατεβάσουμε, τι να αφήσουμε δημοσιευμένο, και γιατί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα του το εν λόγω εποπτικού συμβουλίου.
Μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου βρίσκεται ωστόσο ήδη στα κεραμίδια αμφισβητώντας ανοιχτά την αμεροληψία μελών όπως είναι συγκεκριμένα η Ταουάκουλ Κάρμαν, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η 41χρονη είναι προς το παρόν και η μοναδική εκπρόσωπος του αραβικού κόσμου στο συγκεκριμένο εποπτικό συμβούλιο.
Η Ταουάκουλ Κάρμαν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011, γράφοντας τότε ιστορία ως η πρώτη στα χρονικά γυναίκα από την Αραβία που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο. Η 41χρονη από την Υεμένη ξεχωρίζει, ωστόσο, παλαιόθεν και για άλλους… περισσότερο αμφιλεγόμενους λόγους: ως πρώην (έως και το 2018) μέλος του κόμματος Al-Islah που αποτελούσε και το παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Υεμένη, ενός κόμματος στην κεφαλή του οποίου είχε βρεθεί μεταξύ άλλων και ο – «τρομοκράτης» σύμφωνα με τις ΗΠΑ και άλλοτε «συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν» – Αμπντούλ Μαζίντ αλ-Ζιντάνι. Η Κάρμαν έχει, παράλληλα, εμφανιστεί και στο πλευρό άλλων «σκληροπυρηνικών» Αδελφών Μουσουλμάνων όπως για παράδειγμα του εγκατεστημένου στο Κατάρ «πνευματικού ηγέτη» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γιουσούφ αλ Καραντάουι…
Πηγή: Έθνος
Ζ.Π.
Το ξέρατε ότι οι καλωδιώσεις ΟΛΩΝ των Dassault Rafale είναι Made in Greece; Κι όχι μόνο…
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΠΑ φυσικά και δεν “πετά” με Rafale, αν και πολλοί από εμάς θα ήθελαν να δουν το γαλλικό μαχητικό με ελληνικά εθνόσημα. Σε μια “άλλη” Ελλάδα, μια ΠΑ με F-16V, F-35B και Rafale θα ήταν αυτό που χρειαζόμασταν για να υπερασπίσουμε την επικράτειά μας. Μια Ελλάδα που θα είχε τη διάθεση να δώσει χρήματα για την άμυνά της… Αλλά αυτό είναι μιά άλλη ιστορία.
Θα θέλαμε όμως να μοιραστούμε μια πληροφορία, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει περάσει στα “ψιλά”. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κάθε Rafale που πετά στους ουρανούς, ή που πρόκειται να πετάξει, έχει ελληνικά εξαρτήματα. Έχουμε τους γείτονες που φτιάχνουν ένα κομματάκι λαμαρινοδουλειάς για το F-35, και νομίζουν ότι έχουν πλέον υπερδιαστημική τεχνολογία. Κάποιος πρέπει να μας πει τι ακριβώς κάνουν και οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.
Η MILTECH κατασκευάζει καλωδιώσεις για ΟΛΑ τα Rafale που πετούν, και μάλιστα την κεντρική καλωδίωση. Επίσης κατασκευάζει διάφορα άλλα μικρά απάρτια, όπως επίσης και το Gun Pod για τα πυροβόλα του αεροσκάφους. Υπενθυμίζουμε πως τα Gun Pod χρειάζονται ιδιαίτερες προδιαγραφές για να τοποθετηθούν στα αεροσκάφη, καθώς υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συλλογή των άδειων καλύκων.
Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που βλέπεται σε φωτογραφία κάποιο Rafale, μπορείτε να σκέφεστε πως ένα ποσοστό του είναι … ελληνικό! Κι όλα αυτά, από μια μικρή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, που είναι σχεδόν κατά 99% εξαγωγική, καθώς στην Ελλάδα απλά δεν αγοράζουμε … άμυνα.
Ζ.Π.
Η Ελλάδα των πρακτόρων είχε αποκηρύξει τον Ασσαντ το 2012 με εντολή ΗΠΑ, αλλά τώρα ο Ασσαντ έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ κατά τουρκολιβυκού συμφώνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποδεικνύεται ότι ο Άσαντ είναι πιο Έλληνας από ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση και 300 διεφθαρμένους βουλευτές.
Μπορεί το 2012 σε μία κλασική λανθασμένη διπλωματική κίνηση και πραγματικά εθνοκτόνα που πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγή, η Ελλάδα να διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Συρία λόγω... Άσσαντ και να άφησε 2,5 εκατ. Ελληνορθόδοξους Σύρους να σφαγιαστούν, βιαστούν, εξανδραποδιστούν κλπ. από τους ισλαμιστές στην την γη των πατέρων τους, αλλά η Δαμασκός δεν... κράτησε κακία.
Με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Συρίας στον ΟΗΕ η Δαμασκός καταγγέλλει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και καταδικάζει τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες».
Στην επιστολή, η Δαμασκός (29 Απριλίου, Α/74/831) δηλώνει ότι θεωρεί το Μνημόνιο άκυρο, που δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, κατηγορεί την Τουρκία ότι με το Μνημόνιο αυτό παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, επιχειρώντας με τέτοιες πρακτικές να «εδραιώσει την παράνομη κατοχή στα εδάφη άλλων χωρών», ενώ προειδοποιεί ότι αυτή η πρακτική θα δημιουργήσει προβλήματα όταν επιχειρηθεί η οριοθέτηση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
"Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θεωρεί ότι αυτό το μνημόνιο είναι απλώς ένας απελπισμένος πολιτικός ελιγμός από την τουρκική πλευρά, η οποία τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να ασκεί παράλογες πολιτικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις χωρών της περιοχής με τρόπο που αποσταθεροποιεί την ασφάλεια και σταθερότητα.
Προς το παρόν, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να πολιτικοποιήσει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία θα προκαλέσει ένταση και διαφωνία αντί να χρησιμεύσει ως βάση για ανάπτυξη και ευημερία για όλους", αναφέρει μεταξύ άλλων η Δαμασκός.
Η Συρία επισημαίνει τον προβληματικό χαρακτήρα συμφωνιών που αφορούν σύνορα, όταν λαμβάνονται στην διάρκεια πολέμων και εμφυλίων πολέμων, σημειώνοντας την διαφορετική θέση που είχε το Κοινοβούλιο της χώρας και την υπογραφή του Μνημονίου κατά παράβαση της διαδικασίας της Πολιτικής Συμφωνίας στη Λιβύη.
Η Δαμασκός ζητά από τον ΓΓ να μην καταχωρηθεί το κείμενο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ. Η αιφνίδια παρέμβαση της Συρίας και η ευθυγράμμισή της με τις ελληνικές θέσεις αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Μένει η Αθήνα να καταλάβει ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Ελλάδας και να εδραιώσει διπλωματικές και στρατηγικές σχέσεις με τις χώρες αυτές.
Ζ.Π.
Ο Άσαντ είναι πιο Έλληνας από ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση και 300 διεφθαρμένους βουλευτές.
ΔιαγραφήΗ επιστολή της Συρίας:
«Κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής μου, σχετικά με το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβυης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», αρχικά, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η πολιτική και νομική θέση της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας προς αυτό το «Μνημόνιο Κατανόησης» βασίζεται στο ότι δεν το αναγνωρίζουμε και θεωρούμε άκυρη οποιαδήποτε νομική, πολιτική ή πρακτική επίπτωσή του. Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω τις βάσεις της επίσημης θέσης της Συρίας σχετικά με αυτό το μνημόνιο:
1. Σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οποιαδήποτε οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων δεν θα πρέπει να επηρεάζει τρίτα μέρη που δεν έχουν συμφωνήσει για προσωρινές διευθετήσεις στην παρούσα συμφωνία, και αυτή η οριοθέτηση ενδέχεται να μην είναι μονομερής. Το Κράτος που θέλει να οριοθετήσει, υποχρεούται υπό αυτή την έννοια, την στιγμή που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά του, να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις των άλλων παράκτιων κρατών με αντίθετες ή παρακείμενες ακτές κατά τρόπο που να σέβεται την κυριαρχία των κρατών και σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, με τρόπο που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και αποτρέπει την εμφάνιση συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της.
2. Το διεθνές εθιμικό δίκαιο και νομολογία έχουν αποφανθεί για το απαράδεκτο των συμφωνιών για τον καθορισμό των συνόρων σε περιόδους πολέμου και εσωτερικών ένοπλων συγκρούσεων με τρόπο που οδηγεί στην εκμετάλλευση των εξαιρετικών εσωτερικών συνθηκών μιας χώρας που βιώνει πόλεμο ή ένοπλη σύγκρουση.
3. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το λεγόμενο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης δεν πρέπει να καταχωρηθεί βάσει του άρθρου 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή να δημοσιευτεί από το Τμήμα Ωκεάνειων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας με οποιονδήποτε τρόπο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ορισμένα πολιτικά όργανα και κόμματα της Λιβύης, με επικεφαλής το κοινοβούλιο, απέρριψαν το μνημόνιο και αρνήθηκαν να το επικυρώσουν.
4. Στον Γενικό Γραμματέα εστάλη επιστολή από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, η οποία περιλάμβανε την απόρριψη αυτού του Μνημονίου Κατανόησης,ως ακυρου έγγραφου. Το άρθρο 8 παράγραφος 2 (f) της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας του 2015, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμά του 2259 (2015), προβλέπει ότι απαιτείται η έγκριση τέτοιων συμφωνιών από το κοινοβούλιο της Λιβύης.
5. Το παρόν Μνημόνιο παραβιάζει τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, επειδή δεν υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες περιοχές ή κοινά σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει νομική βάση για την υπογραφή ενός τέτοιου «μνημονίου συμφωνίας» μεταξύ αυτών των δύο μερών. Αντίθετα, τα πολιτικά γεγονότα και οι νομικές αρχές αποδεικνύουν ότι η υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεννόησης είναι απλώς μια προκλητική πολιτική δράση που θα κάνει την περιοχή της Μεσογείου ένα πεδίο σύγκρουσης και έντασης και μπορεί προκαλούν περιορισμένες ή εκτεταμένες συγκρούσεις.»
Ζ.Π.
ΣΥΡΙΑ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΕΙ επίθεση στα κυρίαρχα οικονομικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου».
Διαγραφή6. Περιττό να πούμε ότι το προαναφερθέν μνημόνιο συνεννόησης αντιπροσωπεύει μια κατάφωρη επίθεση στα κυρίαρχα οικονομικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και επηρεάζει αρνητικά την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ αυτών των κρατών.
(Ο Άσαντ είναι πιο Έλληνας από ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση και 300 διεφθαρμένους βουλευτές).
7. Επιπλέον, τα όρια της υποτιθέμενης «υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», όπως ορίζονται στο παρόν μνημόνιο, είναι πλασματικά, παράνομα, αυθαίρετα και προκλητικά, θέτοντας έτσι σοβαρά σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και κινδυνεύουν να καταστεί η Μεσόγειος σύγκρουση ζώνη.
8. Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε αυτό το παράνομο μνημόνιο συνεννόησης και το απορρίπτει ως άκυρο που δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιπλέον, ένα τέτοιο μνημόνιο σίγουρα θα προκαλέσει νομικά, πολιτικά και πρακτικά προβλήματα στο μέλλον σε περίπτωση συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Με απλά λόγια, η τουρκική πλευρά επιδιώκει, μέσω ενός τέτοιου μνημονίου, να νομιμοποιήσει και να εδραιώσει το status quo της παράνομης κατοχής της στα εδάφη άλλων χωρών, εκτός από την προσπάθεια υφαρπαγής των δικαιωμάτων άλλων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Από αυτήν την άποψη, είναι σημαντικό, για λόγους διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής, αυτό το παράνομο Μνημόνιο Κατανόησης ή τυχόν σχετικά έγγραφα που εκδίδει η τουρκική πλευρά να μην καταγραφεί σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη και να μην έχουν Δημοσίευσε από το Τμήμα Υποθέσεων Ωκεάνειων υποθέσεων και του Δίκαιου της Θάλασσας.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θεωρεί ότι αυτό το μνημόνιο είναι απλώς ένας απελπισμένος πολιτικός ελιγμός από την τουρκική πλευρά, η οποία τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να ασκεί παράλογες πολιτικές παρέμβασεις στις υποθέσεις χωρών της περιοχής με τρόπο που αποσταθεροποιεί την ασφάλεια και σταθερότητα. Προς το παρόν, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να πολιτικοποιήσει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία θα προκαλέσει ένταση και διαφωνία αντί να χρησιμεύσει ως βάση για ανάπτυξη και ευημερία για όλους.
Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 74 (α) και 83 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευτεί στον ιστότοπο του Τμήματος Ωκεανειων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin»
Μπασάρ Τζαφάρι
Μόνιμος Αντιπρόσωπος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: "Είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πολιτική απολύτου συμμορφώσεως προς
τας επιθυμίας των Μεγάλων". Ελ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής (9/3/1914).
Ελληνική εξωτερική εθνική και εσωτερική πολιτική μηδέν. Μακροχρόνιοι πολιτικοί σχεδιασμοί, προγραμματισμοί και λόμπι υπό το μηδέν. Αυτοί κυβερνούν την έρμη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Μαριονέτες και κατευθυνόμενα πιόνια εκατό τα εκατό.
Ανθέλληνες χίλια τις χιλίοις.
Σκέφτονται και πράττουν καλύπτοντας όλο το φάσμα του εγκληματολογικού ποινικού κώδικα.
Εξαπατούν, κακουργούν, προδίδουν, δολοφονούν.
Σκέφτονται, κυβερνούν και λειτουργούν με τη λογική του «πέρασε και σήμερα η ημέρα. Πιάσαμε την καλή και πάλι. Κάναμε και σήμερα την «αρπαχτή». Αύριο βλέπουμε αλλά και εάν δεν υπάρξει αύριο υπάρχουν και τα ελικόπτερα. Λεφτά υπάρχουν... σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Θα την κάνουμε προς τα εκεί».΄
Ζ.Π.
H Κύπρος καλεί Συρία για οριοθέτηση ΑΟΖ. O Δένδιας και ο Κούλης κρύβονται. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την παρέμβαση Κύπριου Ακαδημαϊκού ειδήμονα σε Διεθνείς Σχέσεις. Προφανώς θα πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση της Κύπρου στη συμφωνία Τουρκίας-GNA.
O Eπίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργος Κέντας αναφέρει την 21/5/20 στο twitter: Είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο να να επιτύχει συμφωνία με την Συρία για τον καθορισμό αντίστοιχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών-ΑΟΖ. Για χάρη της ιστορίας, προχώρησαν σε διμερή επικοινωνία για το θέμα που χρονολογείται από το 2007. Η Συρία συζήτησε το ίδιο θέμα με το Λίβανο.”
Συνοδεύει την ανάρτηση του από ανάλογο χάρτη.
εξέλιξη αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί και λογικά είναι η συνέχεια της επιστολής του Μπασάρ Ζα’αφάρι μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ της Συρίας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας -Φιλελεύθερος -και στάλθηκε στις 29 Απριλίου 2020 στον ΓΓ του ΟΗΕ. Η Συρία καταδικάζει επίσημα στον ΟΗΕ τη συμφωνία Τουρκίας-GNA ως παράνομη και υπεραμύνεται τα κυριαρχικά οικονομικά συμφέροντα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Ζ.Π.