ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

26 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΦΑΡΜΑΚΩΝ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.

 


 

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ «ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ», ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ.

 





 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΑΧΡΗΣΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ - ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ - "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΓΙΑ...ΙΟΥΣ.

 

ΠΟΙΑ "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. Ζ.Π.: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.




 

 

 

 

 

 

ΦΑΡΜΑΚΟ  ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ  ΤΗΣ  ASTRAZENECA

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το φάρμακό αντισωμάτων της κατά της COVID-19 προσφέρει 83% προστασία σε διάστημα έξι μηνών.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με δοκιμή παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε, το φάρμακό της αντισωμάτων κατά της COVID-19 ήταν 83% αποτελεσματικό στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης συμπτωματικής ασθένειας σε διάστημα έξι μηνών.
Η θεραπεία αυτή, που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και ονομάζεται AZD7442 ή Evusheld, είχε προηγουμένως δείξει ότι παρέχει 77% προστασία κατά της συμπτωματικής νόσου έπειτα από τρεις μήνες, σε προηγούμενη απεικόνιση των αποτελεσμάτων της δοκιμής τελικού σταδίου PROVENT τον Αύγουστο.
Η βρετανοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ξεχωριστή δοκιμή, που έγινε σε ασθενείς με ήπια ως μέτρια COVID-19, έδειξε ότι μια υψηλότερη δόση της θεραπείας AZD7442 μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων κατά 88% όταν αυτή χορηγείται εντός τριών ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
"Τα νέα αυτά δεδομένα προστίθενται στον όλο και μεγαλύτερο όγκο αποδείξεων που υποστηρίζουν τη δυνατότητα του AZD7442 να κάνει σημαντική διαφορά στην πρόληψη και την θεραπεία της COVID-19", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Μενέ Πάγκαλος.

 

 Τα χάπια κατά του κορωνοϊού δεν είναι εμβόλιο.


Στα χαρακτηριστικά των φαρμάκων που συμβάλλουν στη μάχη κατά της COVID-19 αναφέρθηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης “Status 107,7” ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαζήσης.

«Το χάπι δεν είναι εμβόλιο», επεσήμανε ο κ. Παπαζήσης, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε “το χάπι τόσο της Merck (MSD), όσο και της Pfizer δεν λειτουργούν προληπτικά όπως το εμβόλιο, αλλά επικουρικά ως θεραπεία, κάτι που τονίζουν και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Το χάπι προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί με ήπια έως μέτρια συμπτώματα και πρέπει να χορηγηθεί μέσα στις πρώτες πέντε μέρες της νόσησης», είπε ο κ. Παπαζήσης.

«Τα δύο χάπια δεν αφορούν όλους, αλλά άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως ανοσοκατεσταλμένους, παχύσαρκους, διαβητικούς κτλ.

Πρακτικά θα υπάρξει μια δυσκολία σε πρώτη φάση, καθώς θα πρέπει να επιλέξουμε ποιος έχει τις προϋποθέσεις να λάβει αυτή τη θεραπεία και να το κάνουμε γρήγορα, μέσα στις πρώτες μέρες της νόσησης.

Δεν είναι κάτι, που θα μπορούμε να το παίρνουμε από το φαρμακείο ή θα το συνταγογραφεί ένας ιδιώτης γιατρός.

Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση θα συσταθεί νομίζω, μία επιτροπή που θα πρέπει να εξετάζει εγκαίρως αν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει τη θεραπεία», κατέληξε.

 

 

Ο ΕΜΑ θα εγκρίνει πέντε "φάρμακα" κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για δύο φάρμακα για την COVID-19, - το Ronapreve και το Regkirona - τα οποία η Επιτροπή προσδιορίζει ως πολλά υποσχόμενα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία του κορονοϊού.


Πρόκειται για φάρμακα τα οποία μπορεί να ληφθούν κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης που βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.


Χαιρετίζοντας αυτή τη σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της Στρατηγικής, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «με τις λοιμώξεις από την COVID-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε υποσχόμενες θεραπείες να αναπτύσσονται ως μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής μας για τον κορονοϊό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς τον στόχο μας να εγκρίνουμε έως και πέντε νέα φάρμακα στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID-19, την προστασία από λοιμώξεις, νοσηλεία, απώλεια ζωής και μακροπρόθεσμες συνέπειες ασθένειας. Ενώ η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι πολίτες θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να χρειάζονται ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της μόλυνσης και τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο για ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και για επιβίωση».


«Στο πλαίσιο της θεραπευτικής στρατηγικής μας, υποστηρίζουμε επίσης τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω των κοινών μας προμηθειών στην ΕΕ. Δύο συμφωνίες προμηθειών έχουν ήδη συναφθεί μέχρι στιγμής και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερες θεραπείες για την COVID-19 υπό αξιολόγηση από τον EMA» προσέθεσε.

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο EMA αξιολογεί σήμερα άλλα έξι φάρμακα που θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά δεδομένα δείχνουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτή η ταχεία πρόοδος στο πλαίσιο της φιλόδοξης θεραπευτικής στρατηγικής μας δείχνει τι μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».


Τέλος, η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι η μόνη προληπτική διέξοδος από την κρίση».

 

 


REGENERON: Προστασία οκτώ μηνών προσφέρει ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της COVID-19.


Η εταιρεία Regeneron παρουσίασε μία κλινική μελέτη όπου μία δόση ενός αντισώματος REGEN-COV μειώνει την πιθανότητα ενός μη μολυσμένου ατόμου να προσβληθεί από τον ιό κατά 81,6% μέχρι και για οκτώ μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου.
Η μελέτη αυτή ήταν φάσης 3 και περιλάμβανε άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική ανακοίνωση.
Κανείς ασθενής που έλαβε το αντίσωμα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έξι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην ομάδα του placebo.
Κανείς ασθενής στην μελέτη δεν κατέληξε.
Ο FDA ενέκρινε το αντίσωμα σε ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο, και σαν προληπτική θεραπεία σε όσους έχουν εκτεθεί σε νοσούντες.
Η θεραπεία αυτή θεωρείται πολύ χρήσιμη για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν μειωμένη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο.
Πλέον στόχος είναι η δημιουργία και φαρμάκων πλην του εμβολίου, όπως το χάπι της εταιρείας Pfizer και της εταιρείας Merck μειώνουν τη θνητότητα στην ήπια και μέτρια νόσο σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.
Με βάση τα δεδομένα αυτά θεωρείται πιθανό να επεκταθεί η έγκριση του φαρμάκου REGEN-COV και σε άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

 


Χάπια Merck και Pfizer για την COVID-19: Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά και μια πρώτη σύγκρισή τους.


Τα δύο νέα αντιιιικά χάπια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer, κατά της COVID-19 αναμένεται να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όταν πια καταστούν ευρέως διαθέσιμα.
Στο μεταξύ, υπό διερεύνηση βρίσκεται το εύρος της χρήσης τους σε διάφορες ομάδες ασθενών.
Αρχικά, τα χάπια δείχνουν πολλά υποσχόμενα σε ενήλικες με διαγνωσμένη λοίμωξη COVID-19, ενώ εξετάζεται κατά πόσο μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη και στους υγιείς ανθρώπους που εκτίθενται στον κορωνοϊό.
Ακολουθεί μια σύνοψη όσων είναι ήδη γνωστά, καθώς και μια πρώτη σύγκριση των χαπιών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
-Ποιο χάπι “δουλεύει” καλύτερα;
Τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών που παρουσίασαν οι δύο εταιρείες, δείχνουν ότι το χάπι της Pfizer έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα πλήρη δεδομένα.
Σύμφωνα με την Pfizer, το χάπι της μειώνει:
-κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών υψηλού κινδύνου με COVID-19, εφόσον αυτό χορηγηθεί μέσα σε τρεις μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, και,
–κατά 85% αν χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες.
Η Merck είχε νωρίτερα (1η Οκτωβρίου) ανακοινώσει ότι το δικό της χάπι μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% στους ασθενείς με κίνδυνο βαριάς νόσου, αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ δεν έδωσε εκτίμηση αποτελεσματικότητας αν το χάπι της δοθεί πιο νωρίς, μέσα στο πρώτο τριήμερο.
Το χάπι της Pfizer έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, ενώ της Merck Lavgevrio, τουλάχιστον στη Βρετανία όπου εγκρίθηκε για κυκλοφορία.
-Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα δύο χάπια;
Μολονότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα παγκοσμίως για την πρόληψη της COVID-19, είναι ακόμη περιορισμένες οι επιλογές θεραπείας για όσους έχουν πια αρρωστήσει από τον κορωνοϊό.
Μέχρι στιγμής ασθενείς που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί σε νοσοκομείο, αλλά κινδυνεύουν με βαριά COVID-19, μπορούν να πάρουν μόνο φάρμακα αντισωμάτων, τα οποία είναι δαπανηρά, όχι ευρέως διαθέσιμα και χορηγούνται ενδοφλέβια σε νοσοκομεία.
-Πώς “δουλεύουν” τα νέα χάπια;
Και τα δύο χορηγούνται επί πέντε μέρες σε δύο δόσεις:
-της Pfizer τρία χάπια το πρωί και τρία το βράδυ, ενώ,
-της Merck τέσσερα το πρωί και τέσσερα το βράδυ.
Το χάπι της Pfizer ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός για να πολλαπλασιαστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός δεν μπορεί να αποκτήσει σταδιακά αντίσταση στο νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε συνδυασμό με ένα άλλο, το ritonavir, ένα παλαιότερο αντι-ιικό που ενισχύει τη δράση των αναστολέων πρωτεάσης (αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες και “παρεμβολές” με άλλα φάρμακα).
Το χάπι της Merck ενεργοποιεί έναν βιολογικό μηχανισμό που έχει ως στόχο να προκαλέσει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού.
Επειδή επιφέρει τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον ιό, είναι δύσκολο και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την εταιρεία, ο ιός να γίνει ανθεκτικός απέναντι στο φάρμακο.

 

 

 -Τι γνωρίζουμε για την ασφάλεια των χαπιών;


Οι δύο εταιρείες έχουν δώσει έως τώρα περιορισμένα στοιχεία, αλλά δήλωσαν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των νέων θεραπειών.
Η Pfizer ανέφερε ότι περίπου το 20% των ασθενών στις κλινικές δοκιμές – ο ένας στους πέντε – είχαν κάποιες παρενέργειες, κυρίως ήπιες.
Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν για:
-το 1,7% των ασθενών που πήραν το χάπι (έναντι 6,6% όσων πήραν το εικονικό φάρμακο ή πλασίμπο!).
-Η Merck ανέφερε ότι το 12% των ασθενών που πήραν το χάπι είχαν παρενέργειες.
Άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με το νέο χάπι έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με ανωμαλίες γέννησης σε ζώα.
Η Merck διαβεβαίωσε ότι παρόμοιες μελέτες του νέου φαρμάκου της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους, δείχνουν πως το χάπι της δεν προκαλεί γενετικές ανωμαλίες ούτε καρκίνο.
-Τι γίνεται με την προμήθεια των χαπιών;
Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι κάνουν προσπάθειες να επεκτείνουν την παγκόσμια διαθεσιμότητα των χαπιών τους.
Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να παράγει περισσότερες από 180.000 σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια το 2022.
Η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 20 εκατομμύρια το 2022.
-Πόσο κοστίζουν;
Στις ΗΠΑ τόσο τα εμβόλια όσο και οι θεραπείες COVID-19 παρέχονται δωρεάν από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ οι άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τιμές με τις δύο εταιρείες.
Η Merck έκλεισε συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια 1,7 εκατομμυρίων σειρών θεραπείας, συνολικού κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου 700 δολάρια για κάθε σειρά (δηλαδή για κάθε “πακέτο’ χαπιών για πέντε μέρες).
Η Βρετανία έκλεισε συμφωνία για 250.000 σειρές χαπιών της Pfizer, αλλά σε τιμή που δεν αποκαλύφθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

  

Μπουρλάς: «Εάν εγκριθεί το χάπι της Pfizer μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».


Ο Άλμπερτ Μπουρλά, σε σειρά αναρτήσεών του στο Τwitter μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για το χάπι που ανέπτυξε και φαίνεται να μειώνει εντυπωσιακά τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αναφέρει ότι «σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer».

Η σημερινή ημέρα «δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων μας να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας» σημειώνει ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης μελέτης φάσης 2 έδειξαν ότι το αντι-ιικό χάπι, εάν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις 10 νοσηλείες.

«Μετά από σύσταση μίας ανεξάρτητης Επιτροπής Παρακολούθησης Δεδομένων και σε συνεννόηση με την FDA, θα σταματήσουμε τις περαιτέρω εγγραφές στη μελέτη, λόγω της συντριπτικής αποτελεσματικότητας που καταδεικνύεται σε αυτά τα αποτελέσματα, και σκοπεύουμε να υποβάλουμε τα δεδομένα για επείγουσα έγκριση (EUA) το συντομότερο δυνατό» συμπληρώνει.



Ποιος είναι ο Έλληνας αντιπρόεδρος της εταιρείας Merck που δημιούργησε το «φάρμακο» για τον κορωνοϊό.


Ο Νικόλας Καρτσώνης είναι ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Merck, η οποία εργάστηκε για τη δημιουργία του πρώτου αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού, που χθες έλαβε το πράσινο φως από βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του ο Νικόλας Καρτσώνης είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL), και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας.


Ο Νικόλας Καρτσώνης, ο τρίτος Έλληνας που διακρίνεται εν μέσω πανδημίας στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τους Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer) και Μενέλαο Πάγκαλο (Astrazeneca) είναι γιος Ελλήνων μεταναστών και έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. 

Ζει στο Penn Valley της Πενσυλβάνια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Το 2019 έγραψε το πρώτο του βιβλίο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press για την τιμή του φαρμάκου (lagevrio) της Merck που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νικόλας Καρτσώνης είχε δηλώσει ότι το τελικό κόστος της θεραπείας δεν θα φτάσει τα 700 δολάρια ανά θεραπεία.
«Καθορίσαμε αυτή την τιμή πριν έχουμε δεδομένα, οπότε αυτό είναι μόνο ένα συμβόλαιο», είχε τονίσει υπογραμμίζοντας πως «θα είμαστε υπεύθυνοι για αυτό και θα κάνουμε αυτό το φάρμακο όσο το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμο, σε όσους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μπορούμε»

 

 

 


ΤΟ ΝΕΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΤΗΣ MERCK ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ DNA;
Πότε θα χορηγείται


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνοπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.
Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Τονίζεται ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε σήμερα τη χρήση του φαρμάκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Αξιολόγηση από EMA με ταχείς ρυθμούς
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε στις 25/10 ότι έχει ξεκινήσει αξιολόγηση του φαρμάκου με ταχείς ρυθμούς.
«Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού molnupiravir (…) που έχει αναπτυχθεί από την Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους ενήλικες», γεγονός που επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 (…) να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.
Αν εγκριθεί από τον EMA, το φάρμακο αυτό θα συμβάλει στο να σημειωθεί σημαντική πρόοδος επιτρέποντας αρκετά εύκολα τον περιορισμό των σοβαρών μορφών της νόσου.
Με πληροφορίες από ΑFP, Financial Times, Reuters

 

 


Η ΜΟΛΝΟΠΙΡΑΒΙΡΗ, ME TO ONOMA LAGENTIO, ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΤΗΣ MERCK ΓΙΑ ΗΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ DNA;


«Τα αποτελέσματα της μελέτης για την Μολνοπιραβίρη της Merck δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από κριτές. Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA».

Το χάπι της Merck κατά της Covid-19, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έλαβε σήμερα για πρώτη φορά έγκριση, από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα.
Ειδικότερα, η Merck ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.
Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τον τρόπο δράσης του εν λόγω φαρμάκου και γιατί θεωρείται ελπιδοφόρο στη μάχη κατά της Covid-19;

Πώς δρα το χάπι της Merck
Το συγκεκριμένο χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.
Όπως έχουν εξηγήσει οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, η μολνοπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.
Οι καθηγητές παρατηρούν ότι κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες.

Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνοπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.
Θα πρέπει σύμφωνα με τους καθηγητές να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από κριτές, ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρεία τα αποτελέσματα ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά για την αδειοδότηση του φαρμάκου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικό, όπως τονίζουν ο κ. Δημόπουλος και ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων έναντί του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζοντας το κόστους κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.

 

  


Νέα φάρμακα τύπου DARPin μπορεί μελλοντικά να είναι ανώτερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.  


Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα DARPin, μπορεί μελλοντικά να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα στην εξουδετέρωση του κορονοϊού, ακόμη και αν αυτός μεταλλάσσεται συνεχώς, όπως ανακοίνωσαν Ελβετοί επιστήμονες. Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάννης, της Βασιλείας και άλλων φορέων, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά τεστ με δύο πειραματικά φάρμακα DARPin, τα ensovibep (ΜΡ0420) και MP0423, τα οποία αποδείχτηκαν «άκρως ισχυρά» απέναντι στη «βρετανική» (Β.1.1.7), στη «νοτιοαφρικανική» (Β.1.351) και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.
Τα φάρμακα στοχεύουν όχι σε ένα αλλά σε τρία διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού που τον βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Ακόμη κι αν μία από αυτές τις πρωτεϊνικές περιοχές μεταλλαχθεί, πάλι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση του ιού, επιτιθέμενο στις δύο άλλες.
«Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος και την υψηλή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων μορίων DARPin, αναδεικνύουν τα ensovibep και MP0423 σε ανώτερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βλέπουν δυνατότητες των DARPin και έναντι άλλων ιών στο μέλλον.

 

 

 Coronavir: Εγκρίθηκε στη Ρωσία το ένα άχρηστο φάρμακο κατά του κορωνοϊού – Θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή.


Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή για την θεραπευτική αγωγή εξωτερικών ασθενών με μέτρια συμπτώματα της Covid-19 και θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η έγκριση του Coronavir ως φαρμάκου που θα χορηγείται με συνταγή, έπεται της έγκρισης ενός άλλου ρωσικού φαρμάκου κατά του Covid-19 και συγκεκριμένα του Avifavir που δόθηκε τον Μάιο. Και τα δύο φάρμακα βασίζονται στο Favipiravir, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ιογενείς θεραπευτικές αγωγές. Η R-Pharm αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την έγκριση του Coronavir μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στην οποία συμμετείχαν 168 ασθενείς με Covid-19.

 

  

Τα «φάρμακα» κατά του κορωνοϊού που υπάρχουν μέχρι σήμερα.


Κάποια φάρμακα κατά του Covid - 19 γεννούν ελπίδες, αναφέρει σε άρθρο της η DW η οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της άρθρο του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την πρόοδο των ερευνών για την παρασκευή φαρμάκων κατά του Covid - 19.


Πότε θα έχουμε φάρμακα για τον κορωνοϊό;


Εκτός από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αποδειχθεί, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προσανατολίζονται στην παραγωγή φαρμάκων. Στην μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, το επόμενο βήμα θα είναι η χορήγηση φαρμάκων που εμποδίζουν σοβαρές επιπλοκές.  Έτσι θα μπορούν να προστατευθούν και άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους.
Προς το παρόν γιατροί χορηγούν γνωστά και δοκιμασμένα φάρμακα, τα οποία ανάλογα με την εκδήλωση της νόσου, παρέχουν κάποια προστασία. Συχνά ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτικά σκευάσματα, διότι ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και εγκεφαλικών. Επίσης ενιότε χορηγούνται και αντιβιοτικά για την προστασία από άλλες λοιμώξεις.
Η δυσκολία έγκειται «στη βιολογία του ιού» αναφέρει σε άρθρο του στην Berliner Zeitung ο ερευνητής Εμμανουέλ Βίλερ από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας, Μαξ Ντέλμπρουκ. Παρατηρεί ότι «στην περίπτωση της γρίπης,η αντιμετώπιση του ιού με φάρμακα ξεκινά αργά». Αυτό ισχύει και για τον κορωνοϊό, που ξεκινά αρχικά χωρίς συμπτώματα.
Ρεμδεσιβίρη ή δεξαμεθανόζη;
Προς το παρόν σε περιπτώσεις COVID-19 χορηγείται η ουσία ρεμδεσιβίρη (εμπορική ονομασία Veklury). Πρόκειται για τη μόνη θεραπεία που έχει λάβει μέχρι στιγμής άδεια από την ΕΕ για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο πνευμονίας, που λαμβάνουν συγχρόνως οξυγόνο. Το φάρμακο αυτό, που αρχικά παρασκευάστηκε για τον ιό Έμπολα, θεωρείται ότι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού. Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αντίθετη άποψη, ενώ η Γερμανική Επιτροπή Ιατρών, Κλινικών και Ταμείων Υγείας σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο αναφέρει ότι βλέπει μικρά οφέλη από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης.
Άλλη μια ουσία, η δεξαμεθαζόνη, εκτιμάται ότι καταστέλλει την ανοσοαπόκριση. Χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στη Γερμανία χωρίς επίσημη έγκριση της ΕΕ. Για τον μοριακό βιολόγο Βίλερ «πρόκειται για το βασικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Η ουσία αυτή ενδείκνυται για ασθενείς σε ΜΕΘ, κάτι το οποίο συστήνει και το γερμανικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ωστόσο σε ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα δεν ενδείκνυται η χρήση της αντιφλεγμονώδους ουσίας.
Ελπιδοφόρα τα σκευάσματα αντισωμάτων
Οι επιστήμονες βλέπουν επίσης θετικά τα λεγόμενα σκευάσματα αντισωμάτων, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Κάποια χρησιμοποιούνται ήδη στη Γερμανία σε ήπιες περιπτώσεις κορωνοϊού. Σε ειδικές περιπτώσεις χορηγείται συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων των εταιρειών Regeneron και Roche.
Το συγκεκριμένο κοκτέιλ αντισωμάτων είναι το πρώτο το οποίο συστήνει ο ΠΟΥ για ασθενείς με ήπια συμπτώματα, στους οποίους όμως συντρέχουν παράγοντες κινδύνου. Πάντως σύμφωνα με τον Γερμανό επιδημιολόγο Κρίστιαν Ντρόστεν «η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σχεδόν πάντα αργεί πολύ» και συγκεκριμένα όταν ο ιός έχει ήδη εισχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο σώμα.
Θετικές «επιδόσεις» πάντως έχει και το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 της AstraZeneca, για το οποίο επίσης έχει ξεκινήσει διαδικασία ελέγχων για έγκριση στην ΕΕ. Ο ΕΜΑ ελέγχει ταυτόχρονα και την αποτελεσματικότητα άλλων δύο ενεργών συστατικών που χορηγούνται για άλλες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρωτοσέλιδο έγινε, τέλος, πρόσφατα και το αντιγριπικό χάπι Molnupiravir της αμερικανικής Merck, το οποίο έχει παρόμοια δράση με την ρεμδεσιβίρη, παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η Merck σχεδιάζει να υποβάλει το συντομότερο δυνατό αιτήσεις για αδειοδότηση.

 

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών. Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν. Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει αντιικό που θα έχω κορωνοϊό και θα παίρνω το χάπι και θα εξαφανίζεται ο ιός, δεν θα παθαίνω τίποτα και θα είμαι μια χαρά».

 «Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε την διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο». 

«Χάνουμε κάθε μέρα ένα λεωφορείο γεμάτο με ανθρώπους και δεν πάει η ελληνική κοινωνία να εμβολιαστεί. Πρέπει να έχουμε γίνει αναίσθητοι στο θάνατο. Θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ως κοινωνία η εκπαίδευση που πήραμε τα τελευταία 50 χρόνια και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα ευρήματα της επιστήμης».

  

  

 

Κορωνοϊός – Μονοκλωνικά αντισώματα: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά; 

Τι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneron. Τι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου κατά τη διάρκεια συνεδρίου Στα μονοκλωνικά αντισώματα και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη διάθεσή τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι απάντησε αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση για τη χρήση τους Ο κ. Μόσιαλός, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Regeneron, της εταιρείας που παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χρησιμεύουν ως θεραπεία έναντι του κορονοϊού. Αναλυτικά όσα έγραψε: «Είχα τη χαρά να συντονίσω μια τρίωρη θεματική συνεδρίαση στα πλαίσια του Aristotle Medical Forum που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Hans Kluge, η Marion Koopmans, Διευθύντρια του τμήματος Viroscience στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, o καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, ο καθηγητης Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Regeneron Χρήστος Κυρατσούς που παρουσίασε τα τελευταία πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία από τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Έθεσα 2 ερωτήματα στον κύριο Κυρατσού 1) θα έχουμε επαρκείς ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων τους επόμενους μήνες; 2) είναι διατεθειμένη η Regeneron να δεχτεί ένα μοντέλο συνδρομής τύπου Netflix για την αγορά των αντισωμάτων από τις κυβερνήσεις η την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Regeneron θα δεχτεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πακέτο για τη διάθεση σημαντικών ποσοτήτων μονοκλωνικών αντισωμάτων, όταν θα είναι διαθέσιμα, τα επόμενα χρόνια. Επομένως η εταιρεία θα έχει την εγγύηση της πρόσβασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα μια σχετικά μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με την πιθανή απόδοση που θα είχε αν διαπραγματευόταν χωριστά με κάθε κυβέρνηση. Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ήταν ότι είναι αδύνατο να έχουμε επαρκείς ποσότητες σύντομα για όλους τους ασθενείς και επομένως τα μονοκλωνικά θα πρέπει να χορηγούνται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Επομένως τα μονοκλωνικά είναι ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μόνο συμπληρωματικά ως προς την κύρια παρέμβαση που είναι τα εμβόλια. Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση ήταν ότι όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση. Επισημαίνω ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εξαιρετικά ακριβά και πρέπει να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ρώτησα επίσης την καθηγήτρια Koopmans για τη μακροχρόνια νόσο του Covid-19. Τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μετά νοσήσαν από τον ιό σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν. Επισήμανε επίσης ότι οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι ελάχιστες και υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που νόσησαν. Αυτά είναι πολύ καλά νέα». 

  

 

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο "φάρμακο" για την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης κορωνοϊού. Περιέχει τα μονοκλωνικά αντισώματα κασιριβιμάμπη και ιμδεβιμάμπη. 

Η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το φάρμακο αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων, διευκρινίζει. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πρόκειται για το φάρμακο Regen-COV. Περιέχει τα μονοκλωνικά αντισώματα κασιριβιμάμπη (casirivimab) και ιμδεβιμάμπη (imdevimab). Το φάρμακο εγκρίθηκε για την προφύλαξη (πρόληψη) της Covid-19 σε ευπαθή άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ειδικότερα, προορίζεται: Για ενήλικες Για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να χάσουν τη ζωή τους για να το λάβουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και δεν αναμένεται να έχουν καλή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια. Η πρώτη δόση του φαρμάκου πρέπει να χορηγείται με έγχυση μέσα σε 96 ώρες από την έκθεση στον επικίνδυνο ιό. Η έγχυση μπορεί να είναι ενδοφλέβια ή με υποδόρια ένεση. Επέκταση της άδειας χρήσης Η FDA αναφέρει ότι το φάρμακο είχε ήδη Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA – είναι η άδεια που έχουν και τα εμβόλια) ως θεραπεία. Προοριζόταν για την ήπιας έως μέτριας βαρύτητας Covid-19 όταν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να εξελιχθεί σε σοβαρή. Και πάλι, η έγκριση αφορούσε ενήλικες και παιδιά. Η άδεια αυτή τώρα επεκτείνεται, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί και προφυλακτικά (προληπτικά) στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο. Ωστόσο το φάρμακο δεν εγκρίθηκε για να χορηγείται προληπτικά πριν από την έκθεση στον κορωνοϊό. Ούτε αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων, τονίζει η FDA στην ανακοίνωσή της. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό Όπως αναφέρει το NBC News, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και επομένως αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός διατρέχουν μεταξύ άλλων: Όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων) Οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα Οι ασθενείς με καρκίνο Οι ασθενείς με AIDS Ακόμα κι όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Άνιση μάχη Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες. Προστατεύουν από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός γιατί του επιτίθενται όταν ακόμα βρίσκεται κυρίως στη μύτη και τον λαιμό, δήλωσε ο Dr. Myron Cohen, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Όταν μας μολύνει ο κορωνοϊός, ο οργανισμός παλεύει να δημιουργήσει αντισώματα για να προστατευτεί. Όταν βλέπουμε ότι χάνει τη μάχη, τότε είναι κατάλληλα τα φάρμακα που περιέχουν έτοιμα αντισώματα», είπε στο NBC. Ο Dr. Cohen είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός στην έρευνα των αντισωμάτων. Συμμετείχε και στις μελέτες για την ανάπτυξη του νέου φαρμάκου. Σύμφωνα με την FDA, το φάρμακο προορίζεται επίσης για άτομα υψηλού κινδύνου, που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οι άνθρωποι που είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να το λάβουν, πρέπει να έχουν εκτεθεί επί τουλάχιστον 15 λεπτά σε ένα 24ωρο σε επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Πρέπει επίσης να απείχαν έξι πόδια (1,8 μέτρα) ή λιγότερο από αυτό. Το φάρμακο μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που μένουν σε χώρους με άλλα κρούσματα (π.χ. γηροκομεία, φυλακές). 

 

 

 

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.

 Εξαιρετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του πρωτοποριακού εισπνεόμενου "φαρμάκου" EXO-CD24 για τη "θεραπεία" της νόσου Covid-19 ο Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος. Όπως δηλώνει στο iefimerida.gr, σε ασθενείς του νοσοκομείου στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας τους. «Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το EXO-CD24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, θα έλεγα εντυπωσιακά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο κ. Συρίγος φανερά ενθουσιασμένος. Η κλινική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο και να κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση Όπως αποκαλύπτει, το "φάρμακο" που ανακάλυψε ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber, έχει ήδη χορηγηθεί σε τριάντα ασθενείς με Covid-19 από τους εξήντα συνολικά που αναμένεται να ενταχθούν στις κλινικές μελέτες στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» και εξήντα ακόμη στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η θετική ανταπόκριση των πρώτων ασθενών κάνει τον Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ να αισιοδοξεί σχετικά με την έγκριση του φαρμάκου. «Υπολογίζαμε ότι θα ολοκληρώσουμε την κλινική μελέτη τον Σεπτέμβριο αλλά μάλλον θα την τελειώσουμε νωρίτερα για να κατατεθεί ο φάκελος έγκρισης του φαρμάκου. Ήδη, στους πρώτους 30 ασθενείς με Covid-19 είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμα ένα «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας». «Σωτήρια θεραπεία» λέει ο Ισραηλινός Καθηγητής που ανακάλυψε το φάρμακο Σημειώνεται ότι στα θετικά πρώτα αποτελέσματα είχε αναφερθεί με δηλώσεις του στο iefimerida.gr και ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, λέγοντας: «Είμαστε γεμάτοι ελπίδα και πιστεύουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά με το Ισραήλ». Ο επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένως μιλήσει για μια «σωτήρια θεραπεία» που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους. Και όπως όλα δείχνουν είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί. Το EXO-CD24 είναι ένα εισπνεόμενο, γρήγορο στη χρήση και χαμηλού κόστους φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή της έγκρισής του και να χορηγηθεί κατ’ οίκον. Αναστέλλει την ανάπτυξη των κυτοκινών Το φάρμακο αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Στους ασθενείς που νοσούν βαριά η αναπνευστική ανεπάρκεια που συνήθως προκαλείται στον ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κορωνοιό, οφείλεται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με καταιγισμό κυτοκινών. Στόχος είναι η παρέμβαση σ’ αυτό ακριβώς το σημείο και η αποτροπή της επιδείνωσης του. Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών. 


Έγινε αίτηση στον ΕΜΑ για άδεια κυκλοφορίας για το μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας για το μονοκλωνικό αντίσωμα Xevudy (σοτροβιμάμπη). Αιτούσα είναι η GlaxoSmithKline Trading Services Limited, η οποία ανέπτυξε το φάρμακο μαζί με τη Vir Biotechnology.

Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή COVID-19.

Ο EMA θα αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους του Xevudy σε μειωμένο χρονοδιάγραμμα και θα μπορούσε να εκδώσει γνώμοδότηση εντός δύο μηνών, ανάλογα με το εάν τα δεδομένα που υποβάλλονται είναι επαρκώς αξιόπιστα και εάν απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες για την υποστήριξη της αξιολόγησης.

 


Η κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα της Covid-19 ούτε τον κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Σύμφωνα με νέα μελέτη. η κολχικίνη, ένα φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως κατά της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά είχε επίσης προταθεί -και από Έλληνες επιστήμονες- κατά του κορωνοϊού, δεν μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 ούτε τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της ούτε τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών. Από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα παρενεργειών, ιδίως διάρροιας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, άλλη μία που έρχεται να «κόψει» τα φτερά των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί αρχικά για την κολχικίνη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κεντάρ Γκαουταμπάι Μέχτα του ινδικού Ιατρικού Κολλεγίου Γκότρι GMERS, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «RMD Open», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές του εν λόγω φαρμάκου έως τον Ιούλιο του 2021, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 16.148 ασθενείς με διαφορετικούς βαθμούς βαρύτητας της νόσου Covid-19. Εξαιρέθηκαν μελέτες παρατήρησης, εργαστηριακές, σε ζώα και με μικρό δείγμα ασθενών (κάτω των δέκα). Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κολχικίνη δεν σχετιζόταν με καμία άξια λόγου μείωση στον κίνδυνο θανάτου, στην ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών, στον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ ή στη διάρκεια της νοσηλείας, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτό το φάρμακο. Επιπλέον, όσοι έπαιρναν κολχικίνη είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση παρενεργειών γενικά και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ειδικότερα για διάρροια. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «δεν υπάρχει επιπρόσθετο όφελος από την προσθήκη της κολχικίνης στη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών με Covid-19». 





ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΟ 2020. ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

 
Πρώτη χώρα παγκοσμίως και το 2020 η Ελλάδα στην κατάχρηση αντιβιοτικών – Επιστήμονες: «Χάνουμε αρρώστους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια».
Ο τελευταίος λαός σε ευφυΐα της Ευρώπης, δεν κάνει το εμβόλιο, καταπίνει σαν τις κότες ότι φάρμακο βρει μπροστά του, και ψηφίζει τους πιο αλλόκοτους και ψυχοπαθείς ηγέτες με ονόματα: Κούλης, Αλέξης, Τζέφρυ, Αντώνης, Κώστας και όλο το κακό συναπάντημα.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει την πρώτη θέση στην κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην Ευρώπη σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης όσο και οι καθηγήτριες Ελένη Γιαμαρέλου και Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, από συνέντευξη τύπου του ΙΣΑ με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης.
Παράλληλα, όλοι μαζί έστειλαν ένα μήνυμα ότι πρέπει να μειωθεί η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και να ενεργοποιηθεί με πιο έντονους ρυθμούς ο έλεγχος αυτής της κατάχρησης.
Ο Γ.Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιούργησε ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία έχουν μεγάλη ανοχή στις λοιμώξεις. Η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη όπως σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ που καταλήγουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων.
«Η ορθολογική χρήση αλλά και η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών έχει φτάσει ως θέμα στους αρχηγούς των κρατών της Υφηλίου και πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας προβληματίσει διότι δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης. Η κατάχρηση τους καθιστά τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά είπε ο Γ. Πατούλης» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη με τις κατάλληλες κινήσεις.
«Αν μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών θα μειώσουμε με βεβαιότητα και την αντοχή στα μικρόβια» ήταν το μήνυμα που έστειλε και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κυριακή Κανελλακοπούλου με τη σειρά της.
«Ντρέπομαι να λέω ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών» είπε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που αφορούν το 2020 είναι του ECDC και δείχνουν ότι και πάλι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών. «Είμαστε εξίμισι φορές χειρότεροι από την Αυστρία που δείχνει να είναι η χώρα που κάνει την πιο ορθή χρήση αντιβιοτικών» είπε.
Το strep test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε ότι το strep – test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε η ίδια δεν σημαίνει ότι επειδή ο λαιμός μας είναι κόκκινος ή επειδή έχει κάποια άσπρα σημάδια ότι πρόκειται για ιό, είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από στρεπτόκοκκο. Όπως είπε μπορούν οι γιατροί με 1 ή 1.5 ευρώ να κάνουν το τεστ αυτό και σε 5 λεπτά να ξέρουν αν να χρειάζεται να δώσουν αντιβιοτικό ή όχι στον ασθενή. Αυτό εξάλλου εφαρμόζεται στη Βρετανία και τη Γαλλίαμεταξύ άλλων χωρών. Ενδεικτικά στη Γαλλία αυτό μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών κατά 50% και κατά συνέπεια και την αντοχή των μικροβίων.
Η ίδια θέλησε να διευκρινίσει επίσης ότι δεν θα χάσουν λεφτά οι μικροβιολόγοι με αυτό τον τρόπο ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των γιατρών γύρω από την σωστή χρήση των αντιβιοτικών ήδη από τα πρώτα έτη των ιατρικών σχολών.

Ο Ρωμιός - που  έχει  την  μικροτερη νοημοσύνη στην  Ευρώπη σύμφωνα  με  τις  έρευνες -  καταπίνει σαν τις κότες ότι φάρμακο βρει μπροστά του, και ψηφίζει τους πιο αλλόκοτους και ψυχοπαθείς ηγέτες με ονόματα: Κούλης, Αλέξης, Τζέφρυ, Αντώνης, Κώστας και όλο το κακό συναπάντημα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ατόμων που απάντησαν στην δημοσκόπηση της Kapa Research για τη χρήση αντιβιοτικών δήλωσε ότι αν αρρωστήσει τον χειμώνα μπορεί να πάρει αντιβιοτικά.
Το μεγάλο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με την παρασκευή νέων φαρμάκων η κ. Κανελλακοπούλου απάντησε ότι υπάρχουν και μάλιστα πριν την έλευση του Covid -19 και χάνουμε και αρρώστους.
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου αν κάποιος αρρωστήσει. Όπως είπε η ίδια μεταξύ άλλων: Ένα λάθος που κάνουμε στα νοσοκομεία είναι να δίνουμε αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα χωρίς να υπάρχουν θετικές καλλιέργειες για σταφυλόκοκκο, είπε η κ. Κανελλοπούλου γεγονός το οποίο δεν χρειάζεται και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό να έχει κολλήσει κανείς σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσα στο νοσοκομείο.
«Τα “κακά” μικρόβια για τα νοσοκομεία είναι τρία και θα τολμήσω να πω ότι από εκεί χάνουμε αρρώστους. Το πρώτο είναι το acinetobacter (Ακινετοβακτήριο), η Klebsiella (Κλεψιέλα) της πνευμονίας, ένα πολύ «κακό» μικρόβιο όπως το χαρακτήρισε η ίδια και αρκετά λοιμογόνο και η ψευδομονάδα η οποία εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι πολύ μικρότερο το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν φάρμακα με το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
«Έχουμε καταστρέψει τα πολύτιμα φάρμακα της ομάδας των καρβαπενεμών»
«Αυτά τα μικρόβια είναι αρκετά ανθεκτικά και στα τελευταία αντιβιοτικά, κυρίως το acinetobacter. Ανάμεσα στα τελευταία αντιβιοτικά που βγήκαν με πολύ καλή δράση είναι η ομάδα των καρβαπενεμών τα οποία αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και ιδίως των εντατικολόγων αλλά το έχουμε καταστρέψει σε πολύ μεγάλο ποσοστό» είπε η κ.Κανελλοπούλου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση αντιβιοτικών εντός νοσοκομείου αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση από τον μέσο όρο.
«Το acinetobacter στα νοσοκομεία έχει αντοχή στη μεροπενέμη (ομάδα καρβαπενεμών) σε ποσοστό που αγγίζει το 93%» είπε η ίδια εξηγώντας ότι ο ανθρωπος που θα κάνει τη βαριά λοίμωξη στην εντατική έχει λίγες πιθανότητες να γίνει καλα. Ένα άλλο παλαιότερο φάρμακο που δίνεται για να το αντικαταστήσει με τα βίας αγγίζει το 50% επιτυχίας.
«Πρέπει να ψηλαφήσουμε το πρόβλημα για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» είπε η Κανελλακοπούλου με την κ.Γιαμαρέλλου να τονίζει ότι το μήνυμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών πρέπει να φτάσει σε όλους τους πολίτες.
news4health.gr

 

 

 

 Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ζ.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ "ΦΑΡΜΑΚΩΝ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΩΝ.


Όλα τα λεγόμενα "φάρμακα" εναντίον των ιών είναι μη ειδικά αντιικά παρασκευάσματα και δεν προβλέπεται να έχουν μεγάλο μέλλον στην αντιική θεραπεία, τόσον γιατί δεν είναι ειδικά, όσον και για τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Είναι βέβαια χρήσιμα κυρίως γιατί κατευθύνουν και δραστηριοποιούν τις ερευνητικές προσπάθειες.
Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
Όπως ελέγχθη: "Όσο ο άνθρωπος εφευρίσκει νέες ισχυρότερες ασπίδες, τόσον η φύση δημιουργεί νέα, δυνατότερα δόρατα".

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

18 σχόλια:

  1. Έτσι θα χορηγείται το χάπι της Merck στους ασθενείς με κορωνοϊό - Οι οδηγίες της ΕΜΑ

    Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) εξέδωσε συμβουλές σχετικά με τη χρήση του Lagevrio (γνωστό και ως molnupiravir) για τη θεραπεία της COVID-19.

    Σύμφωνα με τον ΕΜΑ το φάρμακο, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19.

    Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, το οποίο διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

    Ο EMA εξέδωσε αυτήν τη συμβουλή για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν για πιθανή πρώιμη χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε περιβάλλοντα χρήσης έκτακτης ανάγκης, υπό το φως των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης και θανάτων λόγω COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους έθετε σε κίνδυνο σοβαρού COVID-19 αξιολογήθηκαν ως μέρος αυτής της συμβουλής. Το Lagevrio, όταν χορηγήθηκε σε δόση 800 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

    Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, το 7,3% των ασθενών (28 από τους 385) που έλαβαν Lagevrio σε σύγκριση με το 14,1% (53 από τους 377) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν νοσηλευτεί ή είχαν πεθάνει. Κανένας από τους ασθενείς στην ομάδα του Lagevrio δεν πέθανε σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

    Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

    Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio.

    Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία. Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

    Οι προτεινόμενοι όροι χρήσης του EMA θα δημοσιευτούν σύντομα στον ιστότοπο του EMA.

    Οι συμβουλές του Οργανισμού μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών συστάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο EMA ξεκινάει η αξιολόγηση για το χάπι της Pfizer - Τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα.

      Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι εξετάζει τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Paxlovid (ριτοναβίρη), μιας θεραπείας για τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, η οποία χορηγείται από το στόμα και αναπτύχθηκε από την Pfizer.

      Στην ανακοίνωσή του ο EMA επισημαίνει ότι ξεκινά αυτήν την αξιολόγηση για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν για την πρώιμη χρήση του Paxlovid για την COVID-19 (χρήσης έκτακτης ανάγκης, πριν από την άδεια κυκλοφορίας), διαδικασία που ολοκλήρωσε σε ό,τι αφορά το χάπι της Merck.

      Τι έδειξε η ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων

      Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA (CHMP) θα εξετάσει δεδομένα από μια μελέτη που συγκρίνει την επίδραση του Paxlovid με αυτή μιας εικονικής θεραπείας (εικονικό φάρμακο) σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19 που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.

      Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο όταν το χάπι χορηγήθηκε εντός 3 ή 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η CHMP θα εξετάσει επίσης δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου.

      Ενώ αναμένεται να ξεκινήσει μια πιο ολοκληρωμένη κυλιόμενη αξιολόγηση πριν από μια πιθανή αίτηση για άδεια κυκλοφορίας, αυτή η τρέχουσα αξιολόγηση θα παράσχει συστάσεις σε επίπεδο ΕΕ το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές αρχές που επιθυμούν να λάβουν αποφάσεις βασισμένες σε στοιχεία σχετικά με την πρώιμη χρήση του φαρμάκου.

      Οι αρχές στην ΕΕ παραμένουν δεσμευμένες να επισπεύσουν την αξιολόγηση των τόσο απαραίτητων θεραπειών και εμβολίων για την COVID-19, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι πληρούν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

      Ο αρμόδιος Οργανισμός αναμένεται να ενημερώσει σχετικά με το αποτέλεσμα αυτής της επανεξέτασης αμέσως μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

      Ζ.Π.





      Διαγραφή
    2. Χάπια κατά του κορωνοϊού: Έρχονται στην Ελλάδα αλλά δεν είναι για όλους.

      Τα χάπια κατά του κορωνοϊού έρχονται και στη χώρα μας μέσα στις επόμενες ημέρες, παρόλα αυτά, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν θα είναι για όλους.

      Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουν στη χώρα 10.000 θεραπείες, ωστόσο δεν προορίζονται για όλους τους ασθενείς, αλλά μόνο για όσους βρίσκονται σε δύσκολη ανοσολογική κατάσταση και δεν μπορούν να αναπτύξουν επαρκή αντισώματα κατά του ιού.

      Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, οι θεραπείες θα χορηγηθούν μετά από συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ και αφού πρώτα κριθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τα χάπια των εταιρειών Merck και Pfizer θα σταλθούν με προτεραιότητα στις περιφέρειες που έχουν βαριά περιστατικά.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Μονοκλωνικά φάρμακα: 14 μήνες μετά την εμφάνισή τους & 9 μήνες μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα.

    Ο πρώτος ασθενής που του χορηγήθηκε η θεραπεία, είχε σοβαρή ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενου νοσήματος και ήταν θετικός στην Covid-19.

    Ο ασθενής έλαβε ενδοφλεβίως τα αντισώματα και επέστρεψε στο σπίτι του.

    Εντός της ημέρας ακόμη τρεις ασθενείς αναμένεται να λάβουν τα αντισώματα, ενώ οι αιτήσεις συνεχίζονται από όλη την Ελλάδα.

    Από τώρα και στο εξής θα βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση από τον γιατρό του, αλλά και την ειδική Επιτροπή, για 28 συνεχείς ημέρες.

    Αν στο μεταξύ δεν επιδεινωθεί η υγεία του και δεν εμφανίσει συμπτώματα τέτοια που να απαιτούν την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, αυτό σημαίνει ότι η έκβαση της θεραπείας είναι θετική και ο ασθενής μετά από ένα μήνα θα θεωρηθεί θεραπευμένος.

    Η παρτίδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ευπαθών ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μετά την εμφάνιση λοίμωξης covid-19, είναι η πρώτη που παραλήφθηκε από το υπουργείο Υγείας.


    Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η προμήθεια επιπλέον 20.000 αντιικών χαπιών της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του νέου έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τους εκπροσώπους της Pfizer για σημαντική προμήθεια επίσης αντιικών χαπιών τον ερχόμενο Μάρτιο.

    «Από τον Ιανουάριο θα έχουμε στη διάθεσή μας και υπό τις προϋποθέσεις πάντοτε που ορίζουν οι επιστήμονες για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, νέα παρτίδα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τουλάχιστον άλλες 2.000 θεραπείες.

    Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες 10.000 συσκευασίες αντιικών χαπιών από τη Merck. Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την εταιρία για την προμήθεια άλλων 20.000 συσκευασιών μέχρι τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για φάρμακα που θα παραλάβουμε εκτός εκείνων που προβλέπονται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το ίδιο θα γίνει και με τα αντιικά της Pfizer» είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφικό μέσο ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ.

    «Τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με ρυθμό που ήταν αδιανόητος ακόμα και πριν από πέντε χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.
    Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε αντιβιοτικά με το σημερινό ρυθμό, η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει στην «προ των αντιβιοτικών εποχή», όπου μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη, όπως η πνευμονία, μπορεί να σημαίνει θανατική καταδίκη.

    Η παγκόσµια επιστηµονική κοινότητα έχει επισηµάνει εδώ και καιρό «Το τέλος των αντιβιοτικών», δηλαδή την έλλειψη παραγωγής νέων αντιβιοτικών. Η πραγµατικότητα αυτή σε συνδυασµό µε το πρόβληµα της αντοχής θα καταστήσει αναποτελεσµατικά τα φάρµακα εκείνα που έσωσαν εκατοµµύρια ανθρώπους τον περασµένο αιώνα και εξακολουθούν να σώζουν µέχρι σήµερα».
    https://www.eof.gr/assets/antibiotics_l.flet2008_final.pdf

    ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΑΧΡΗΣΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ - ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ - "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΓΙΑ...ΙΟΥΣ.
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/07/blog-post_41.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΣΟΥΛΦΟΝΑΜΙΔΕΣ.
      Η σύγχρονη αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία άρχισε το 1935, όταν ο Γερμανός Domagk δημοσίευσε τα αποτελέσματα επιτυχούς θεραπευτικής αντιμετώπισης του ερυσιπέλατος με το αζώχρωμα, την ερυθρά προντοσίλη.

      Ο Gerhard Johannes Paul Domagk (1895 - 1964) ανακάλυψε την σουλφοναμιδοχρυσσοειδίνης (KI-730), του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου αντιβιοτικού που διατέθηκε στην ιατρική κοινότητα με το εμπορικό σήμα Prontosil, για το οποίο και έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής το 1939. Ο Domagk διαπίστωσε οτι το σουλφοναμίδιο Prontosil είναι αποτελεσματικό κατά του στρεπτόκοκκου, και αντιμετώπισε την ίδια του την κόρη με αυτό, σώζοντάς την από τον ακρωτηριασμό ενός χεριού.

      Πριν το 1935 δεν υπήρχε επιστημονική αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία. Είχαμε το 1906 την εμπειρική θεραπεία της Συφιλίδος με Αρσενικό, Βισμούθιο και σκευάσματα Υδραργύρου. Ο Πάουλ Έρλιχ (Paul Ehrlich, 1854 – 1915), Γερμανοεβραίος γιατρός στο εργαστήριό του ανακαλύφθηκε η αρσφεναμίνη (σαλβαρασάνη), η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για τη σύφιλη.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. ΟΙ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΕΣ.

      Είναι γνωστό από ιστορικά αρχεία ότι η βακτηριοστατική δράση του Penicillium, ενός γένους μυκήτων (μούχλας, mould) οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ασκομυκήτων, ήταν γνωστή ήδη από την αρχαία Ελλάδα.
      Το 1928 την ίδια παρατήρηση έκανε και ο Σκωτσέζος Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Το 1940 ζητήθηκε από το αγγλικό επιτελείο μία αντιμικροβιακή ουσία για τους τραυματισμούς των στρατιωτών. Μία απάντηση ήταν η γερμανική Προντοσίλη. Η ομάδα του Χάουαρντ Γουόλτερ Φλόρεϊ (Flory) απάντησε ότι έχουν κι αυτοί μία αντιμικροβιακή ουσία, την Πενικιλίνη, αλλά δεν μπορούν να την διαθέσουν σε εμπορική μορφή. Έτσι η ομάδα ταξίδευσε στις ΗΠΑ το 1941 και ο άγγλος Χήτλεϋ, Norman George Heatley (1911 - 2004) το 1943 βρήκε την μέθοδο βιομηχανικής παρασκευής της πενικιλίνης.

      Ο Σερ Χένρυ Χάρρις συνόψισε το 1998: «Χωρίς τον Φλέμινγκ δεν θα υπήρχε Φλόρεϋ. Χωρίς τον Φλόρεϋ δεν θα υπήρχε Χήτλεϋ. Και χωρίς τον Χήτλεϋ δεν θα είχαμε την πενικιλλίνη».

      Η συμβολή του πολυμήχανου Heatley στην έρευνα για την πενικιλίνη υπήρξε κάτι παραπάνω από πολύτιμη και καθοριστική. Δυστυχώς, για την προσφορά του αυτή ο Heatly δεν τιμήθηκε στον βαθμό που του άξιζε και παρέμεινε ένας από τους πολλούς αφανείς ήρωες της επιστήμης. Επιπλέον, από τα λεπτομερή ημερολόγια και αρχεία που συστηματικά και με μεγάλη σχολαστικότητα τηρούσε ο Heatley, έγιναν γνωστά πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας της ομάδας της Οξφόρδης.

      Μία ιστορία είναι ότι ο ίδιος ο Φλέμμινγκ έσωσε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θεραπεύοντάς τον. Ο Τσώρτσιλ, όταν αρρώστησε στην Καρχηδόνα της Τυνησίας το 1943, σώθηκε από τον Λόρδο Μόραν, ο οποίος του χορήγησε την γερμανική σουλφοναμίδη, αφού δεν είχε εμπειρία με την αγγλική πενικιλλίνη. Οι εφημερίδες Daily Telegraph και Morning Post έγραψαν στις 21 Δεκεμβρίου 1943 ότι είχε σωθεί από την πενικιλλίνη.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ζ.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ "ΦΑΡΜΑΚΩΝ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΩΝ.
      Όλα τα λεγόμενα "φάρμακα" εναντίον των ιών είναι μη ειδικά αντιικά παρασκευάσματα και δεν προβλέπεται να έχουν μεγάλο μέλλον στην αντιική θεραπεία, τόσον γιατί δεν είναι ειδικά, όσον και για τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Είναι βέβαια χρήσιμα κυρίως γιατί κατευθύνουν και δραστηριοποιούν τις ερευνητικές προσπάθειες.
      Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
      Όπως ελέγχθη: "Όσο ο άνθρωπος εφευρίσκει νέες ισχυρότερες ασπίδες, τόσον η φύση δημιουργεί νέα, δυνατότερα δόρατα".
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Νέο εμβόλιο ετοιμάζει η Pfizer για την μετάλλαξη της Μποτσουάνας.

    Eμβόλιο για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα ετοιμάζει η Pfizer ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά από χώρες ετοιμάζονται να λάβουν σκληρά μέτρα επικαλούμενες τον κίνδυνο της επικράτησης αυτής την νέας εξωτικής μετάλλαξης.


    «Η μετάλλαξη της Μποτσουάνας διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος τοu γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου που συνεργάζεται με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία για το νέο εμβόλιο κατά της Covid-19, τονίζοντας πως «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.


    «Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές, γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2», εξήγησε η εκπρόσωπος της BioNTech στο AFP. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική, συμπλήρωσε η ίδια.

    Να σημειωθεί ότι ενώ η Pfizer ετοιμάζεται για νέο εμβόλιο μέλος της εδώ επιτροπής συγκεκριμένα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό άφησε να εννοηθεί πως η τρίτη δόση ίσως πάψει να λέγεται αναμνηστική και ενταχθεί στον βασικό εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει ακόμα μια δόση εμβολίου, η τέταρτη που θα είναι αναμνηστική.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη παραλλαγή Ν: Προβλέπεται R0 ίσο με 28!
      Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον δείκτη της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού Ν, το περίφημο Ro ο οποίος αποτυπώνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο.

      Δηλαδή, αν το "R0" είναι πάνω από το 2, ο φορέας του ιού θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο.

      Τώρα για τη νέα παραλλαγή Ν ο δείκτης R0 εκτιμάται κοντά στο 28, δηλαδή ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει την συγκριμένη παραλλαγή σε άλλους 28!
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται.

      Αν και οι μη εμβολιασμένοι πολίτες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευόμενων με COVID-19, παρατηρείται τελευταία αυξανόμενος αριθμός νοσηλειών στα νοσοκομεία με εμβολιασμένα άτομα που δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.


      Το ερώτημα σχετικά με το ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται είναι καίριο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σχετική δημοσιογραφική έρευνα στις ΗΠΑ.


      Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

      Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ιατρικά δεδομένα από 21 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων. Συνολικά, από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα παρουσιάστηκαν 1,89 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19, 72.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ 20.000 απεβίωσαν στις ΗΠΑ το τελευταίο έτος που είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων, αυτοί που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω COVID-19 είναι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.


      Διαπιστώθηκε ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς τέτοια νοσήματα. Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων χωρίς υποκείμενες παθήσεις μόνο το 7,5% των περιπτώσεων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο για παράδειγμα 25% από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, επειδή με το γήρας αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 80% των θανάτων σε περιπτώσεις νόσησης μετά από πλήρη εμβολιασμό είναι σε άτομα 65 ετών και άνω.


      Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία της ενισχυτικής δόσης, αλλά και την υψηλή ευαισθησία που πρέπει να δείχνει η ιατρική κοινότητα και η πολιτεία σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του για όλους για 2 εβδομάδες.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.

    Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.

    Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

    Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

    «Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

    Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

    Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.

    Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.

    Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.

    Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, πράγμα το οποίο σημαίνει είτε πως έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ή πως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.

    Οι αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 8.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην ισραηλινή επικράτεια.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή


  6. Ξεκίνησε στην Ελλάδα η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων εναντίοντου Κορωνοϊού.


    Σύμφωνα με τον ΓΓ υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid-19 των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί.


    Μάλιστα, οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγείας τους.


    Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα 10 επιλεγμένα Νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου, Ηρακλείου) είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η χώρα μας σε πρώτη φάση έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

    «Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα Νοσοκομεία υποδοχής» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε.


    Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.


    Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

    Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

    Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.


    ​​​​​​​Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.



    «Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ, παρά τη σημαντική ενίσχυση του και τον διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να κατανείμει ισότιμα σε όλους τους ασθενείς.

    ​​​​​​​Η πίεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό από την ανάγκη νοσηλείας και συχνά διασωλήνωσης συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για αυτούς τους συμπολίτες μας έχουμε διαθέσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα».

    Σημειώνει ότι η πληρότητα στις non covid ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 80% στην επικράτεια και στην Αττική το 90%. Γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ζ.Π.























    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020: «Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».
    Γι' αυτό, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, καθώς στις λοιμώδεις νόσους οι νόμοι του Δαρβίνου είναι εξίσου σημαντικοί με τους νόμους του Παστέρ.
    Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology" οι καθηγητές βιολογίας Ντέηβιντ Κένεντι και 'Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ειδικοί στην ανάπτυξη της ιικής αντίστασης στα εμβόλια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων.
    «Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Μαθαίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία και εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό των εμβολίων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τη θετική επίπτωση των εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ο Κένεντι.
    Μεταξύ άλλων, οι δύο επιστήμονες προτείνουν τα ρινοφαρυγγικά δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των διαφόρων εμβολίων, να αναλύονται για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου τους (της ανιχνεύσιμης ποσότητας του κορωνοϊού), έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαχρονικός δείκτης για το πώς εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του. Επισημαίνουν ότι το «φρενάρισμα» της μετάδοσης του ιού μέσω των εμβολιασμών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη της αντίστασης του, καθώς όσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός, τόσο ελαχιστοποιούνται οι ευκαιρίες που έχει για να μεταλλαχθεί και έτσι -μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής- να αναδειχθούν νέα ισχυρότερα στελέχη.
    Οι ερευνητές ακόμη προτείνουν τα γενετικά δεδομένα που αποκτώνται μέσω των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται κατά πόσο όντως στην πορεία συμβαίνει η εξέλιξη του ιού ως απάντηση στα εμβόλια. Για παράδειγμα, η ανίχνευση γενετικών διαφορών λόγω μεταλλάξεων ανάμεσα στα γονιδιώματα του κορωνοϊού από εμβολιασμένους ανθρώπους, σε σχέση με γονιδιώματα του ιού από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), θα παράσχει την αναγκαία σύγκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός εξελίσσεται υπό την πίεση των εμβολίων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020: Ακόμη, η μελέτη εισηγείται την ανάλυση των δειγμάτων αίματος που λαμβάνονται στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των εμβολίων, προκειμένου να διαπιστωθεί -μέσω μέτρησης των αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων- κατά πόσο υπάρχει πλεονάζουσα ανοσία στους εμβολιαζόμενους.
      «Όπως η συνδυαστική θεραπεία με αντιβιοτικά καθυστερεί την εξέλιξη της αντίστασης στα φάρμακα αυτά, τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν μια πλεονάζουσα ανοσιακή αντίδραση -ή μία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενθαρρύνεται να στοχεύσει σε πολλαπλά σημεία στην επιφάνεια του ιού- μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εξέλιξη της αντίστασης απέναντι στα εμβόλια. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο κορωνοϊός θα πρέπει να αποκτήσει αρκετές μεταλλάξεις, αντί για μία μόνο, προκειμένου να επιβιώσει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου», τόνισε ο δρ Ριντ.
      Γενικά πάντως, οι ερευνητές φαίνονται αισιόδοξοι: Ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια τόσο εύκολα, όσο κάνουν με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς ποτέ δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του, ούτε τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, παρά την πολυετή χρήση τους.
      Αντίθετα, τα αντιβιοτικά γρήγορα σχεδόν αχρηστεύονται. Εν μέρει η διαφορά οφείλεται στο ότι τα εμβόλια γενικά πυροδοτούν μια ευρύτερη και πιο ποικιλόμορφη της φυσικής ανοσίας, ενώ ένα αντιβιοτικό έχει μια πιο στενή στόχευση. Επίσης τα εμβόλια δρουν προτού ο παθογόνος μικροοργανισμός προλάβει να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, ενώ όταν τα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα χορηγούνται, το βακτήριο ή ο ιός-στόχος έχει ήδη αναπαραχθεί στο σώμα του ασθενούς.
      Μερικές φορές πάντως, οι ιοί αναπτύσσουν αντοχή στα εμβόλια, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τον Κένεντι, ότι τα πρώτα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορωνοϊό (mRNA και άλλα) οδηγούν στην ανάπτυξη αντίστασης, αλλά το ζήτημα θα πρέπει να παρακολουθείται και, αν χρειαστεί, οι δημιουργοί των εμβολίων να αναπροσαρμόσουν τη σύνθεση τους.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  8. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΟ 2020. ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
    Πρώτη χώρα παγκοσμίως και το 2020 η Ελλάδα στην κατάχρηση αντιβιοτικών – Επιστήμονες: «Χάνουμε αρρώστους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια».
    Ο τελευταίος λαός σε ευφυΐα της Ευρώπης, δεν κάνει το εμβόλιο, καταπίνει σαν τις κότες ότι φάρμακο βρει μπροστά του, και ψηφίζει τους πιο αλλόκοτους και ψυχοπαθείς ηγέτες με ονόματα: Κούλης, Αλέξης, Τζέφρυ, Αντώνης, Κώστας και όλο το κακό συναπάντημα.
    Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει την πρώτη θέση στην κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην Ευρώπη σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης όσο και οι καθηγήτριες Ελένη Γιαμαρέλου και Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, από συνέντευξη τύπου του ΙΣΑ με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης.
    Παράλληλα, όλοι μαζί έστειλαν ένα μήνυμα ότι πρέπει να μειωθεί η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και να ενεργοποιηθεί με πιο έντονους ρυθμούς ο έλεγχος αυτής της κατάχρησης.
    Ο Γ.Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιούργησε ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία έχουν μεγάλη ανοχή στις λοιμώξεις. Η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη όπως σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ που καταλήγουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων.
    «Η ορθολογική χρήση αλλά και η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών έχει φτάσει ως θέμα στους αρχηγούς των κρατών της Υφηλίου και πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας προβληματίσει διότι δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης. Η κατάχρηση τους καθιστά τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά είπε ο Γ. Πατούλης» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη με τις κατάλληλες κινήσεις.
    «Αν μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών θα μειώσουμε με βεβαιότητα και την αντοχή στα μικρόβια» ήταν το μήνυμα που έστειλε και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κυριακή Κανελλακοπούλου με τη σειρά της.
    «Ντρέπομαι να λέω ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών» είπε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που αφορούν το 2020 είναι του ECDC και δείχνουν ότι και πάλι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών. «Είμαστε εξίμισι φορές χειρότεροι από την Αυστρία που δείχνει να είναι η χώρα που κάνει την πιο ορθή χρήση αντιβιοτικών» είπε.
    Το strep test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα.
    Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε ότι το strep – test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε η ίδια δεν σημαίνει ότι επειδή ο λαιμός μας είναι κόκκινος ή επειδή έχει κάποια άσπρα σημάδια ότι πρόκειται για ιό, είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από στρεπτόκοκκο. Όπως είπε μπορούν οι γιατροί με 1 ή 1.5 ευρώ να κάνουν το τεστ αυτό και σε 5 λεπτά να ξέρουν αν να χρειάζεται να δώσουν αντιβιοτικό ή όχι στον ασθενή. Αυτό εξάλλου εφαρμόζεται στη Βρετανία και τη Γαλλίαμεταξύ άλλων χωρών. Ενδεικτικά στη Γαλλία αυτό μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών κατά 50% και κατά συνέπεια και την αντοχή των μικροβίων.
    Η ίδια θέλησε να διευκρινίσει επίσης ότι δεν θα χάσουν λεφτά οι μικροβιολόγοι με αυτό τον τρόπο ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των γιατρών γύρω από την σωστή χρήση των αντιβιοτικών ήδη από τα πρώτα έτη των ιατρικών σχολών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ρωμιός καταπίνει σαν τις κότες ότι φάρμακο βρει μπροστά του, και ψηφίζει τους πιο αλλόκοτους και ψυχοπαθείς ηγέτες με ονόματα: Κούλης, Αλέξης, Τζέφρυ, Αντώνης, Κώστας και όλο το κακό συναπάντημα.


      Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ατόμων που απάντησαν στην δημοσκόπηση της Kapa Research για τη χρήση αντιβιοτικών δήλωσε ότι αν αρρωστήσει τον χειμώνα μπορεί να πάρει αντιβιοτικά.
      Το μεγάλο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
      Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με την παρασκευή νέων φαρμάκων η κ. Κανελλακοπούλου απάντησε ότι υπάρχουν και μάλιστα πριν την έλευση του Covid -19 και χάνουμε και αρρώστους.
      Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου αν κάποιος αρρωστήσει. Όπως είπε η ίδια μεταξύ άλλων: Ένα λάθος που κάνουμε στα νοσοκομεία είναι να δίνουμε αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα χωρίς να υπάρχουν θετικές καλλιέργειες για σταφυλόκοκκο, είπε η κ. Κανελλοπούλου γεγονός το οποίο δεν χρειάζεται και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό να έχει κολλήσει κανείς σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσα στο νοσοκομείο.
      «Τα “κακά” μικρόβια για τα νοσοκομεία είναι τρία και θα τολμήσω να πω ότι από εκεί χάνουμε αρρώστους. Το πρώτο είναι το acinetobacter (Ακινετοβακτήριο), η Klebsiella (Κλεψιέλα) της πνευμονίας, ένα πολύ «κακό» μικρόβιο όπως το χαρακτήρισε η ίδια και αρκετά λοιμογόνο και η ψευδομονάδα η οποία εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι πολύ μικρότερο το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν φάρμακα με το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
      «Έχουμε καταστρέψει τα πολύτιμα φάρμακα της ομάδας των καρβαπενεμών»
      «Αυτά τα μικρόβια είναι αρκετά ανθεκτικά και στα τελευταία αντιβιοτικά, κυρίως το acinetobacter. Ανάμεσα στα τελευταία αντιβιοτικά που βγήκαν με πολύ καλή δράση είναι η ομάδα των καρβαπενεμών τα οποία αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και ιδίως των εντατικολόγων αλλά το έχουμε καταστρέψει σε πολύ μεγάλο ποσοστό» είπε η κ.Κανελλοπούλου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση αντιβιοτικών εντός νοσοκομείου αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση από τον μέσο όρο.
      «Το acinetobacter στα νοσοκομεία έχει αντοχή στη μεροπενέμη (ομάδα καρβαπενεμών) σε ποσοστό που αγγίζει το 93%» είπε η ίδια εξηγώντας ότι ο ανθρωπος που θα κάνει τη βαριά λοίμωξη στην εντατική έχει λίγες πιθανότητες να γίνει καλα. Ένα άλλο παλαιότερο φάρμακο που δίνεται για να το αντικαταστήσει με τα βίας αγγίζει το 50% επιτυχίας.
      «Πρέπει να ψηλαφήσουμε το πρόβλημα για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» είπε η Κανελλακοπούλου με την κ.Γιαμαρέλλου να τονίζει ότι το μήνυμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών πρέπει να φτάσει σε όλους τους πολίτες.
      news4health.gr

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Στο ανώτατο όριο τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση εμβολίου.
    Η τρίτη δόση του εμβολίου σε υγειονομικούς οδηγεί σε παραγωγή πολύ υψηλών επιπέδων αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.
    Η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται ότι προσφέρει ισχυρή ανοσολογική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2, μειώνοντας δραματικά τα επεισόδια σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
    Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε επαγγελματίες υγείας, ανακοινώθηκαν από τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο (Ιατρική Σχολή), Ιωάννη Τρουγκάκο (Τμήμα Βιολογίας), Βαγγέλη Καραλή (Τμήμα Φαρμακευτικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ). Στη μελέτη αυτή μετείχαν οι πρώτοι 71 υγειονομικοί, που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα, εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
    Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη (30 άνδρες και 41 γυναίκες, διάμεσης ηλικίας 48 έτη), ελέγχθηκαν για την παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων έναντι του τμήματος RBD της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (anti-SRBD), πριν την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν τη δεύτερη δόση, 2 εβδομάδες, 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες, 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά την τρίτη δόση. Η τρίτη δόση έγινε 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, δηλ. μόλις έγινε διαθέσιμη για τους υγειονομικούς στη χώρα μας.
    Ο μέσος τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ένα μήνα μετά την τρίτη δόση ήταν 97,8%, υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο (p<0,001), ενώ το επίπεδο των αντισωμάτων anti-SRBD έφτασε στο ανώτερο όριο των 2500 μονάδων/mL για 70 από τους 71 συμμετέχοντες (πολύ υψηλός τίτλος αντισωμάτων, για τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχει καθοριστεί η τιμή των 132 μονάδων/mL από το FDA των ΗΠΑ).
    Μετά την τρίτη δόση, η μέση αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των anti-SRBDs αντισωμάτων ήταν 166,4% και 594,4% αντίστοιχα, σε σχέση με τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν οι συμμετέχοντες εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν εντυπωσιακά υψηλότερος και σε σχέση με τον τίτλο δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, που ήταν ο μέχρι πρότινος υψηλότερος της μελέτης (93%). Αντίστοιχα ο τίτλος των anti-SRBD, ένα μήνα μετά την τρίτη δόση, ήταν 146% υψηλότερος από αυτόν που ήταν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το φύλο ή την ηλικία.
    Συμπερασματικά, η τρίτη δόση του εμβολίου επάγει πολύ υψηλό τίτλο τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και anti-SRBD, και αυτό εξηγεί τη μειωμένη επίπτωση της νόσου COVID-19 σε όσους έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...