ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ. ΤΟ 45% ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ" ΚΑΙ "ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗΣ" ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ




ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΑΝΑΚΙΝΗΣΕ Ο ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ. Έρευνα-εφιάλτης: Δύσκολη, αλλά ρεαλιστική η πιθανότητα να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα!




H KINA ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ 150 ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 440 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ. ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.



Σχεδιασμός σουηδικής ατομικής βόμβας του 1956 



Το 1954, ο Nils Swedlund, Ανώτατος Διοικητής των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε δημοσίως ότι "τα πυρηνικά όπλα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας".  

Ο ανώτατος διοικητής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων Nils Swedlund και αρχηγός του γενικού επιτελείου Richard Åkerman την πρώτη ημέρα της θητείας τους την 1η Απριλίου 1951.


Το 62% των Σουηδών υποστηρίζει ένα σουηδικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Χρονοδιάγραμμα του σουηδικού προγράμματος πυρηνικών όπλων
ΈτοςΓεγονός
1945Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποκτήσουν μονοπώλιο επί των σουηδικών περιουσιακών στοιχείων ουρανίου.

Ατομικές βόμβες πέφτουν πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικής Έρευνας (FOA) έχει ανατεθεί σε ερευνητική αποστολή, για τη συλλογή των υφιστάμενων δεδομένων σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα.

Ιδρύεται Ατομική Επιτροπή.
1947Ιδρύεται η ΑΒ Ατομενέργη.
1948Η FOA έχει αναλάβει να διερευνήσει τις δυνατότητες απόκτησης πυρηνικών όπλων στη Σουηδία - την πραγματική έναρξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων.
1952Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μπενγκτ Νόρντενσκιλντ κάνει δημόσια δήλωση για τα σουηδικά πυρηνικά όπλα.
1953Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινιούν το πρόγραμμα "Άτομα για την Ειρήνη".
1954Η έκθεση του Αρχιστράτηγο παίρνει επίσημη θέση για τα πυρηνικά όπλα.

Ο πρώτος σουηδικός αντιδραστήρας R1 τίθεται σε λειτουργία.

Οι πρώτες σουηδικές σκέψεις για το αν θα αγοράσουν πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ.
1955Τα πρώτα λεπτομερή σχέδια της σουηδικής πυρηνικής κεφαλής ολοκληρώνονται.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αποδεικνύεται διχασμένη σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα.
Η Σουηδία και οι "ΠΑ συνάπτουν την πρώτη συμφωνία συνεργασίας για την πολιτική πυρηνική ενέργεια.
1956Κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι η Σουηδία επενδύει στην πυρηνική ενέργεια με βάση τον εγχώριο κύκλο καυσίμων, τη λεγόμενη "σουηδική γραμμή".
1957Η έκθεση του Αρχιστράτηγο έχει σαφή θέση για τα σουηδικά πυρηνικά όπλα.

Η δημόσια συζήτηση για τα
πυρηνικά όπλα απογειώνεται. Ωστόσο, οι εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα παρεμποδίζουν τις προμήθειες πλουτωνίου για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Σουηδικές σκέψεις σε επίπεδο πρεσβευτών σχετικά με την ευκαιρία αγοράς πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
1958Η FOA παρουσιάζει δύο εναλλακτικά ερευνητικά προγράμματα: την αμυντική έρευνα (πρόγραμμα S) και την έρευνα πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών (L-program).
Παρουσιάζονται οι πρώτες μελέτες αποκλειστικά στρατιωτικών αντιδραστήρων – για την ασφάλεια της παραγωγής πλουτωνίου.

Ο αρχιστράτηγος στην ετήσια έκθεσή του για τον αμυντικό προϋπολογισμό καλεί την κυβέρνηση να επιλέξει επίσημα το πρόγραμμα L, αν και ο υπουργός Άμυνας συνέστησε να μην το κάνει λόγω της σοβαρής διάσπασης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα για το πρόγραμμα L, αλλά συνιστά χρηματοδότηση του προγράμματος S στο πλαίσιο άλλου προγράμματος. Το κοινοβούλιο εγκρίνει αυτή την απόφαση.
1959Μια ομάδα εργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προσφέρει έναν συμβιβασμό με τη μορφή ενισχυμένης αμυντικής έρευνας με τη διατήρηση της ελευθερίας δράσης.
1960Το Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αποδέχεται την προσφορά συμβιβασμού και η κυβέρνηση εκδίδει οδηγίες με τους προτεινόμενους όρους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποφασίζουν ούτε να πουλήσουν πυρηνικά όπλα στη Σουηδία ούτε να υποστηρίξουν την εγχώρια πυρηνική ανάπτυξη της Σουηδίας.
Λόγω των προβλημάτων με την προμήθεια πλουτωνίου, οι εκτιμήσεις κόστους για την απόκτηση σουηδικών πυρηνικών όπλων αυξάνονται σημαντικά.
1961Η αποχώρηση του Nils Swedlundακολουθείται από τις πρώτες σκεπτικιστές απόψεις σχετικά με την απόκτηση σουηδικών πυρηνικών όπλων στο σουηδικό Υπουργείο Άμυνας.
1962Η έκθεση του Αρχιστράτηγο του 1962 εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ των σουηδικών πυρηνικών όπλων, αλλά όχι τόσο έντονη όσο η έκθεση του 1957.

Η Σουηδία αρχίζει να παίρνει ενεργό θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη μη διάδοση. Θεσπίζεται η συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των δοκιμών.
1965Η έκθεση του 1965 υποστηρίζει την πρωτοβουλία των σουηδικών πυρηνικών όπλων, αλλά δεν περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την εφαρμογή τους.
1966Η Σουηδία εγκαταλείπει το δόγμα της ελευθερίας δράσης και αρχίζει να πιέζει για μια συμφωνία μη διάδοσης.
1967Η Σουηδία αρχίζει τη σταδιακή κατάργηση της έρευνας για τα πυρηνικά όπλα.
1968Η Σουηδία επικυρώνει την NPT[10] και τερματίζει την πυρηνική της έρευνα με εξαίρεση την πραγματική αμυντική έρευνα.
1972Ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε καθώς το εργαστήριο πλουτωνίου κλείνει. [10]
1974Ο αντιδραστήρας Ågesta έχει κλείσει οριστικά.
20123,3 kg πλουτωνίου και 9 κιλά ουρανίου εξάγονται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας μείωσης της απειλής[11]



Σουηδικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγησηΜετάβαση στην αναζήτηση
Το παλιό κτίριο της FOAστο Ούρσβικ του Σάντιμπεργκ. Αυτό το κτίριο είναι τώρα σχολείο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σουηδία εξέτασε το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικών όπλων για να αμυνθεί έναντι μιας επιθετικής επίθεσης από τη Σοβιετική Ένωση. Από το 1945 έως το 1972[1] η κυβέρνηση διηύθυνε ένα πρόγραμμα μυστικών πυρηνικών όπλων με το πρόσχημα της πολιτικής αμυντικής έρευνας στο Σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας (FOA).

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι εργασίες είχαν φτάσει στο σημείο όπου οι υπόγειες δοκιμές ήταν εφικτές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το Riksdag απαγόρευσε την έρευνα και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δεσμευόμενο ότι η έρευνα πρέπει να γίνει μόνο με σκοπό την άμυνα κατά των πυρηνικών επιθέσεων. Επιφυλάχθηκαν του δικαιώματος να συνεχίσουν την ανάπτυξη επιθετικών όπλων στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έχουν δείξει ότι η Σουηδία ήταν πολύ πιο κοντά στην κατοχή της πυρηνικής βόμβας από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Μέχρι το 1965 το μεγαλύτερο μέρος της βόμβας είχε ήδη κατασκευαστεί και θα χρειάζονταν άλλοι 6 μήνες για να οπλιστεί, αν είχε δοθεί το πράσινο φως στο έργο. Άλλες δύο βόμβες θα είχαν κατασκευαστεί λίγο αργότερα. [2]

Η επιλογή να συνεχιστεί η ανάπτυξη όπλων εγκαταλείφθηκε το 1966 και η επακόλουθη υπογραφή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) από τη Σουηδία το 1968 ξεκίνησε την εκκαθάριση του προγράμματος, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε το 1972. Η Σουηδία επηρεάστηκε έντονα για να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. [2]

Φόντο[επεξεργασία]

Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η σουηδική κυβέρνηση είδε αξία στο μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, ιδίως του συμμαχικού ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα μαύρου σχιστόλιθου που φέρουν ουράνιο της Σουηδίας. Αυτό οδήγησε σε προτάσεις ότι η Σουηδία θα πρέπει να καθιερώσει κρατικό έλεγχο των φυσικών της πόρων, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αυτοί θα περιλαμβάνουν ελέγχους των εξαγωγών ουρανίου σε συνεργασία με την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση, αποκλειστικούς σουηδικούς ελέγχους για το μετάλλευο ουρανίουκαι απαγόρευση της εμπορικής εξόρυξης ουρανίου. [1]

Μέσω των συμβούλων της, συμπεριλαμβανομένου του Manne Siegbahn μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε τη σχέση μεταξύ του μεταλλεύματος και των πυρηνικών όπλων της. Όταν ο Αμερικανός πρέσβης Herschel Johnson έθεσε το ερώτημα αυτό σε συνομιλία με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Stig Sahlin στις 27 Ιουλίου 1945, το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου. Στις 11 Σεπτεμβρίου, η Σουηδία δεσμεύτηκε να καθιερώσει τον κρατικό έλεγχο της εξόρυξης και εξαγωγής ουρανίου. Η Σουηδία απέρριψε την αμερικανική πρόταση για δικαίωμα αγοράς σουηδικού ουρανίου, καθώς και το δικαίωμα βέτο στις προτεινόμενες σουηδικές εξαγωγές ουρανίου. [3]

Το άνοιγμα του Ψυχρού Πολέμου και οι φόβοι για επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησαν σε αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατοχή του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου από τη Σουηδία. Ενδιαφέρονταν μόνο για τακτικά πυρηνικά όπλα που θα χρησιμοποιούνταν σε αμυντικό ρόλο σε σουηδικό έδαφος ή σε κοντινές θάλασσες. [4][όχι αρκετά συγκεκριμένος για να επαληθεύσει] Για λόγους που δεν σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια, η Σουηδία δεν εξέτασε ποτέ τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να φθάσουν στη Σοβιετική Ένωση. Βρετανικές και αμερικανικές ιδέες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη δογματική σκέψη των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεωνεκείνη την εποχή. [αρχικήέρευνα;]

Πρώιμες μελέτες[επεξεργασία]

Η έρευνα άμυνας προσανατολισμένη στη φυσική ξεκίνησε στη Σουηδία κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου και προσέλκυσε πολλούς εξαιρετικούς Σουηδούς φυσικούς στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Φυσικής (ΝΧΙ) που ιδρύθηκε το 1941. Εδώ η εστίαση ήταν στα συμβατικά όπλα. Το 1945, τα ΝΧΙ συγχωνεύτηκαν με δύο άλλους οργανισμούς για να σχηματίσουν το Σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας (FOA) σύμφωνα με μια πρόταση του 1944 για την αναδιοργάνωση της σουηδικής αμυντικής έρευνας. [5] Η έρευνα στο FOA επικεντρώθηκε σε πράγματα όπως οι αεριωθούμενες μηχανές, η τεχνολογία πυραύλων,τα διαμορφωμένα συστήματα δαπανών, και τα ραντάρ.

Τον Αύγουστο του 1945, μόλις λίγες ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη Χιροσίμα, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, Helge Jung,υπέβαλε αίτημα μέσω του νεοδιορισθέντος ερευνητικού αξιωματικού Torsten Schmidt να μάθει η πρόσφατα ιδρυθείσα FOA τι ήταν γνωστό για αυτά τα νέα όπλα. [6] Η πρώτη έκθεση FOA στον ανώτατο διοικητή στα τέλη του 1945 βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση Smyth, η επίσημη αμερικανική έκθεση για το πρόγραμμα μανχάταν και τη φυσική πίσω από το, δημοσιεύθηκε επάνω 12 Αυγούστου. [7]

Σύνδεση μεταξύ του προγράμματος πυρηνικών όπλων και της μη στρατιωτικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας[edit]

Μόλις έγιναν γνωστές οι πυρηνικές βόμβες, τόσο τα πυρηνικά όπλα όσο και η πυρηνική ενέργεια προσέλκυσαν σημαντική προσοχή σε πολλές χώρες. Αμέσως μετά την έκθεση Smyth, άρχισαν οι συζητήσεις σχετικά με την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Οι μελέτες για τη στρατιωτική και πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας ξεκίνησαν στη Σουηδία πριν από το τέλος του 1945. Τον Νοέμβριο του 1945 ιδρύθηκε η Ατομική Επιτροπή(Atomkommittén, AC). Η AC ήταν μια συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αποστολή την εκπόνηση ενός αμυντικού σχεδίου και την περιγραφή των εναλλακτικών οδών για την ανάπτυξη πολιτικού πυρηνικού προγράμματος (πυρηνική ενέργεια). Το 1947, η κυβέρνηση ίδρυσε την εταιρεία ατομικής ενέργειας AB Atomenergi,η οποία ανήκει κατά 57 τοις εκατό στην κυβέρνηση και το υπόλοιπο 43 τοις εκατό ανήκει σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις βιομηχανίες εξόρυξης, χάλυβα και μεταποίησης. Το καθήκον της εταιρείας ήταν να αναπτύξει πολιτική πυρηνική ενέργεια. [8]

Παρόλο που μεγάλο μέρος της στρατιωτικής έρευνας κρατήθηκε μυστικό, φαίνεται ότι η σύνδεση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών προγραμμάτων αρχικά δεν ήταν αμφιλεγόμενη και αναγκαία λόγω της έλλειψης διαθέσιμων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης. Η ΑΒ Ατομενέργη είχε από την αρχή στενή σχέση με την FOA και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας το 1948. Η FOA είχε ήδη δημιουργήσει μια ερευνητική περιοχή νότια της Στοκχόλμης (FOA Grindsjön)που έγινε το επίκεντρο της στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης (R&D). [9] Έτσι, το σουηδικό πυρηνικό πρόγραμμα προέκυψε ως μια κοινή κυβέρνηση-επιχείρηση αρκετά διαφορετική από άλλα προγράμματα πυρηνικών όπλων - παραδοσιακά αποκλειστικά κρατική. [9] Όταν το αντιπυρηνικό κίνημα όπλων άρχισε να αποκτά επιρροή στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και έγινε ισχυρότερο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η σύνδεση μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής πυρηνικής έρευνας αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Έναρξη του πυρηνικού προγράμματος[επεξεργασία]

Ανώτατος διοικητής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων Nils Swedlund και αρχηγός του γενικού επιτελείου Richard Åkerman την πρώτη ημέρα της θητείας τους την 1η Απριλίου 1951
κρύβω

Τον Οκτώβριο του 1945, η FOA υπέβαλε αίτηση για πρόσθετη χρηματοδότηση για μελέτες πυρηνικών όπλων. Η χρηματοδότηση τελικά χορηγήθηκε. Ξεκινώντας το 1946, η Σουηδία ίδρυσε γρήγορα ένα καλά οργανωμένο και καλά χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων (με το πρόσχημα της «πολιτικής αμυντικής έρευνας») χωρισμένο σε πέντε διακριτούς τομείς: έρευνα, παραγωγή πλουτωνίου, χρηματοδότηση κατασκευής αντιδραστήρων και εγκαταστάσεων εμπλουτισμού, απόκτηση συστημάτων παράδοσης και δοκιμές και συναρμολόγηση πυρηνικών όπλων. [12] Το τμήμα πυρηνικής φυσικής ιδρύθηκε στις αρχές του 1946 μέσα στο τμήμα φυσικής FOA (FOA 2), και μέχρι τα μέσα του 1946 υπεβαιρέθηκαν περίπου 20 FOA-ερευνητές και παρόμοιος αριθμός εξωτερικών ερευνητών που ασχολούνται με την έρευνα στα πυρηνικά όπλα ή την πυρηνική ενέργεια. Η Σουηδία βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση όπως ήταν, και εξακολουθεί να είναι, πολύ πλούσια σε φυσικό ουράνιο. Ωστόσο, ο βαθμός μεταλλεύματος είναι αρκετά χαμηλός (κυρίως σχιστόλιθος) και ως εκ τούτου απαιτεί εκτεταμένη εξόρυξη και άλεση. Στη συνέχεια, το φυσικό ουράνιο έπρεπε να επανεπεξεργαστεί και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους αντιδραστήρες (ανακύκλωση πλουτωνίου).

Το 1947 ιδρύθηκε η ΑΒ Ατομενέργη (AE) με πρωτοβουλία της Ατομικής Επιτροπής με στόχο την κατασκευή πειραματικών αντιδραστήρων και την ανάπτυξη μεθόδων εξόρυξης ουρανίου από χαμηλής ποιότητας σουηδικά κοιτάσματα τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές ανάγκες. Από το 1948, μια διαίρεση των λειτουργιών συνέβη μεταξύ FOA και ΑΒ Atomenergi. Η AE επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μεθόδων διαχωρισμού του πλουτωνίου από τα προϊόντα ουρανίου και σχάσης (επανεπεξεργασία) προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση του πλουτωνίου ως καυσίμου στους αντιδραστήρες (ανακύκλωση πλουτωνίου). Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρήση του φυσικού ουρανίου. [13] Ενώ οι δραστηριότητες ουρανίου FOA πραγματοποιήθηκαν, συντάχθηκε μια συμφωνία συνεργασίας (με την τελική έγκριση από την κυβέρνηση το 1950) για να σιγουρευτεί ότι η στρατιωτική έρευνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις πρόσφατα δρομολογηθείσες μη στρατιωτικές πυρηνικές δραστηριότητες. [14]

Η πραγματική έναρξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων συνέβη το 1948. Τον Φεβρουάριο, το διοικητικό συμβούλιο της FOA αποφάσισε να στρέψει την αμυντική έρευνα προς τις εργασίες για τα πυρηνικά όπλα, ίσως λόγω των διαιρέσεων που σημειώθηκαν μεταξύ FOA και AB Atomenergi. Μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση, ο Ανώτατος Διοικητής, Nils Swedlund, ανέθεσε στην FOA να διερευνήσει τις δυνατότητες απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Σουηδία. Η εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε γρήγορα, και στις 4 Μαΐου 1948, η έκθεση οριστικοποιήθηκε με τον Gustaf Ljunggren (Επικεφαλής του FOA 1, Τμήμα Χημείας) και τον Torsten Magnusson (Επικεφαλής της FOA 2) ως υπογράφοντες. Στο επίκεντρο της έρευνας ήταν ότι τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης σε πυρηνικά όπλα που βασίζονται σε πλουτώνιο και όχι σε ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού (U-235), δεδομένου ότι η επιλογή ουρανίου αποδείχθηκε τεχνικά δυσκολότερη. Η έρευνα περιελάμβανε επίσης ένα συνοπτικό σχέδιο για ένα σουηδικό έργο πυρηνικών όπλων με βασικές εκτιμήσεις του χρόνου και των δαπανών. Σύμφωνα με την έκθεση, το χρονικό πλαίσιο καθορίστηκε από την εγκατάσταση αντιδραστήρων, την εξόρυξη της πρώτης ύλης για αυτούς και την παραγωγή πλουτωνίου στους αντιδραστήρες και όχι από την κατασκευή του ίδιου του πυρηνικού όπλου. Ο παράγοντας που συνέβαλε σε αυτή την εκτίμηση ήταν η εσφαλμένη κρίσιμη μάζα ενός λάκκου πλουτωνίου, πιστεύοντας ότι ήταν 20-50 κιλά αντί για τα πραγματικά 6 κιλά. [15]

Βασικά υλικά[επεξεργασία]

Δακτύλιος πλουτωνίου

Προκειμένου να δημιουργηθεί το πλουτώνιο που απαιτείται για τα πυρηνικά όπλα, το σχέδιο ήταν η λειτουργία αντιδραστήρων βαρέος ύδατος όπου το ουράνιο θα μετατρεπόταν σε πλουτώνιο-239 (Pu-239). Τα βασικά υλικά που απαιτούνται σε μεγάλες ποσότητες περιλαμβάνουν ουράνιο, βαρύ νερό και γραφίτη,υλικά που είναι δύσκολο να ληφθούν λόγω των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών που θεσπίστηκαν για να εμποδίσουν άλλες χώρες να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Σημαντικές ποσότητες ουρανίου υπήρχαν ως πρόσμιξη στα σουηδικά κοιτάσματα μαύρου σχιστόλιθου που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου από σουηδικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου για την παραγωγή καυσίμων, η στρατηγική αξία των οποίων υλοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από συμμαχικές προτάσεις. [1] Ranstad προβλεπόταν να είναι μια σημαντική πηγή ουρανίου. [16]

Υπό μυστικότητα, η Σουηδία αγόρασε πέντε τόνους βαρέος ύδατος από τη Νορβηγία. Αργότερα, σχεδίαζαν να παράγουν βαρύ νερό σε ένα εργοστάσιο στο Ljungaverk. Η απόκτηση γραφίτη θεωρήθηκε απλή. Η πρόσβαση στην απαιτούμενη ποσότητα πλουτωνίου παρέμεινε το βασικό τεχνολογικό ζήτημα σε ολόκληρο το σουηδικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Ήδη το φθινόπωρο του 1948, η κριτική αποδόθηκε σε κοινή δήλωση της ΑΒ Ατομενέργης και της Ατομικής Επιτροπής. Οι εκθέσεις της FOA προέβλεπαν στρατιωτικό μονοπώλιο των σουηδικών πόρων ουρανίου εις βάρος της πολιτικής έρευνας και ότι πολύ μεγαλύτεροι πόροι διατέθηκαν για την παραγωγή πλουτωνίου. Η σκοπιμότητα του σχεδίου πλουτωνίου ήταν υπό αμφισβήτηση. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι ανταγωνισμού συμφερόντων μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών υποστηρικτών των πυρηνικών. Τα σχέδια βασιζόταν στην ιδέα ότι κάθε πυρηνική συσκευή απαιτούσε 50 κιλά αντί για 6 κιλά πλουτωνίου. Κανένας από τους εμπλεκόμενους στο σχέδιο δεν συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν, στην πραγματικότητα, υπερεκτίμηση. Αν και το πρόγραμμα κλιμακώθηκε για την παραγωγή 5-10 όπλων ετησίως, δεδομένης της εκτιμώμενης παραγωγής 1 κιλού Pu-239 την ημέρα, στην πραγματικότητα κλιμακώθηκε για να παράγει εξήντα. [17]

Δεκαετία του 1950: Η κυβέρνηση ευνοεί το πυρηνικό πρόγραμμα[επεξεργασία]

Μπενγκτ Νοντενσκιόλντ, 1941

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η αντιπαλότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ επιταχύνθηκε σημαντικά. Ο πολλαπλασιασμός της παραγωγής πυρηνικών όπλων αυξήθηκε τόσο σημαντικά όσο η Σοβιετική Ένωση εξερράγη η πρώτη πυρηνική βόμβα το 1949, και το 1953, η πρώτη τους βόμβα υδρογόνου. Ο πόλεμος της Κορέας ξέσπασε και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τη στρατηγική των μαζικών αντιποίνων μετά από οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτή η πολιτική ενίσχυσε τη στρατηγική αξία της Σκανδιναβίας ως πιθανής θέσης για στρατηγικά βομβαρδιστικά σε απόσταση βολής από την ΕΣΣΔ.

Το 1952, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Bengt Nordenskiöld πρότεινε στη Σουηδία να προχωρήσει πέρα από την αμυντική έρευνα για τα πυρηνικά όπλα και τις επιπτώσεις τους. Η FOA ερευνούσε την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το 1954, ο Nils Swedlund, Ανώτατος Διοικητής των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε δημοσίως ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. 

Η έκθεση του 1954 συζήτησε νέα είδη όπλων, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων όπλων, ηλεκτρονικού πολέμου και όπλων NBC (Πυρηνικά/Βιολογικά/Χημικά). 

Ο Swedlund έγραψε στον πρόλογο της έκθεσης ότι η Σουηδία χρειαζόταν προστασία και αντίμετρα έναντι αυτών των νέων όπλων και έπρεπε να αποκτήσει τα καταλληλότερα και εφικτά για την ίδια τη Σουηδία. [18] Τονίστηκε επίσης ότι το μη ευθυγραμμισμένο καθεστώς της Σουηδίας υπαινίχθηκε ότι η Σουηδία, αντίθετα από τα γειτονικά μέλη του ΝΑΤΟ, τη Δανία και τη Νορβηγία, δεν επωφελήθηκε από οποιεσδήποτε εγγυήσεις πυρηνικών όπλων από μια υπερδύναμη. Στην αξιολόγησή του, η θέση της Σουηδίας μεταξύ δύο υπερδυνάμεων και του ταχέως μεταβαλλόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος, υποστήριζε τη σουηδική κατοχή πυρηνικών όπλων. [19] Αν και το υπουργείο άμυνας και ο ανώτατος διοικητής απέφυγαν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε συγκεκριμένα σχέδια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων στην έκθεση του 1954, ακόμη και οι επίσημες στρατιωτικές δημοσιεύσεις της Σουηδίας υποστήριζαν ανοιχτά τον πυρηνικό εξοπλισμό. Αν και δύο χρόνια νωρίτερα, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μπενγκτ Νοντενσκιόλντ είχε ήδη ταχθεί υπέρ της σουηδικής κατοχής πυρηνικών όπλων, τα σχόλιά του θεωρούνταν προσωπική άποψη και δεν προώθησαν πολλές συζητήσεις εκείνη την εποχή. [20]

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας R1 κάτω από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Το σουηδικό κοινοβούλιο αποφάσισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα βαρέος ύδατος με στόχο την παραγωγή αντιδραστήρων φορτωμένων με φυσικό ουράνιο. Το πρόγραμμα ονομάστηκε den svenska linjen ("η σουηδική γραμμή"), και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά έργα στη σουηδική ιστορία. [13] Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πυρηνικής πολιτικής της Σουηδίας ήταν ότι το πρόγραμμα παραμένει ως επί το πλείστον υπό κρατικό έλεγχο.

Η «σουηδική γραμμή» περιελάμβανε τις ακόλουθες αρχές σχεδιασμού: - τη χρήση φυσικού ουρανίου ως καυσίμου, δεδομένου ότι η Σουηδία είχε άφθονο απόθεμα ουρανίου· - να χρησιμοποιούν βαρύ νερό αντί για ελαφρύ νερό ως συντονιστή· - να είναι σε θέση να ανεφοδιάζει τον αντιδραστήρα έτσι ώστε το χρησιμοποιημένο καύσιμο να μπορεί να αντικατασταθεί από τη σύνθεση ισοτόπων πλουτωνίου σε συγκεκριμένη φάση της διεργασίας. [21][αναξιόπιστη πηγή;]

Ο πρώτος σουηδικός πυρηνικός αντιδραστήρας, R1, ξεκίνησε το 1951 και τοποθετήθηκε σε ένα σκαμένο σπήλαιο κάτω από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη. Ήταν ένας μικρός πειραματικός αντιδραστήρας με θερμική ισχύ 1 MW. Ο σκοπός του R1 δεν ήταν η παραγωγή ενέργειας ή πλουτωνίου, αλλά η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τη φυσική των αντιδραστήρων. [21][αναξιόπιστη πηγή;] Επίσης, η περιοχή εξόρυξης ουρανίου στο Kvarntorp έφθασε στην προβλεπόμενη παραγωγική της ικανότητα. Το 1953, οι Σουηδοί επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η κρίσιμη μάζα για τα πυρηνικά όπλα που τροφοδοτούνται με πλουτώνιο είχε υπερεκτιμηθεί και ο αριθμός μειώθηκε σε 5-10 κιλά σε μια έκθεση του Sigvard Eklund, πράγμα που σήμαινε ότι η απαίτηση παραγωγής πλουτωνίου ήταν σημαντικά μικρότερη από ό, τι αναμενόταν νωρίτερα. Το 1955, η FOA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σουηδία θα ήταν σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα μόλις διέθετε αντιδραστήρα πλουτωνίου. [13]

Το 1956 ένας δεύτερος αντιδραστήρας, ο R2, αγοράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με διμερείς διασφαλίσεις. Ένας τρίτος αντιδραστήρας, γνωστός ως Ågesta, σχεδιάστηκε ως εγκατάσταση διπλής χρήσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μικρής ποσότητας πλουτωνίου σε μια κρίση. Το 1957, η FOA πρότεινε τη χρήση του Ågesta για την ταχεία παραγωγή μικρού αριθμού όπλων. Ένας τέταρτος αντιδραστήρας ισχύος, ο Marviken,επρόκειτο να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες πυρηνικών καυσίμων για ένα οπλοστάσιο 100 όπλων. Τον Μάιο του 1957, ο Ανώτατος Διοικητής ανέθεσε στην FOA το έργο της εκπόνησης νέας μελέτης των δυνατοτήτων παραγωγής πυρηνικών όπλων με επίκεντρο την επιλογή του πλουτωνίου. [13] Marviken βρισκόταν περίπου 150 χλμ μακριά από τη Στοκχόλμη. Αρχικά σχεδιάστηκε ως αντιδραστήρας βαρέος ύδατος υπό πίεση 100 MW που είχε δευτερεύον κύκλωμα, όπου ο ατμός παράγεται από απλό νερό. Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τον αντιδραστήρα υπό πίεση, βρισκόταν σε εξέλιξη ένας μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος σχεδιασμός του αντιδραστήρα. Η εναλλακτική κατασκευή περιελάμβανε μηχανισμό υπερθερμαντικό, εσωτερική μηχανή ανασχηματισμού και μια πολύπλοκη διαδικασία βραστού νερού, η οποία τελικά περιέπλεξε το σχεδιασμό και προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες. [21][αναξιόπιστη πηγή;]

Σε μια κυβερνητική συνεδρίαση τον Νοέμβριο του 1955, τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα σχετικά με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τη Σουηδία. Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα κάλεσε για προμήθεια πυρηνικών όπλων, εγείροντας τη δημόσια κατανόηση του θέματος. Στις δημοσκοπήσεις του 1955, η πλειοψηφία του σουηδικού πληθυσμού, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και οι ένοπλες δυνάμεις ψήφισαν υπέρ μιας Σουηδίας οπλισμένης με πυρηνικά όπλα. [13] Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν διφορούμενοι: η πλειοψηφία ήταν επιφυλακτική για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, ενώ ο ηγέτης τους και ο τότε πρωθυπουργός Tage Erlander κλίνουν προς την πυρηνική επιλογή. Η διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος έγινε γνωστή στο κοινό. Το 1956, μια αντιπυρηνική παράταξη του κόμματος κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστήριζαν την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Καθώς η κρίση του κόμματος εντάθηκε το 1957, η πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών και του εκλογικού σώματος προφανώς τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Το 1957, ο Ανώτατος Διοικητής στην έκθεσή του έλαβε επίσημη θέση για την απόκτηση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Σουηδία. Το ίδιο έτος, η FOA (κατόπιν αιτήματος του αρχηγού) ανέλαβε λεπτομερή μελέτη του τι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη σουηδικών πυρηνικών συσκευών με βάση το πλουτώνιο με εκτιμήσεις για το χρονικό πλαίσιο και το κόστος. Πολλά σχετίζονταν με μελέτες του πλουτωνίου και των ιδιοτήτων του, έρευνα που απαιτούσε πολύ σύνθετες και εξαιρετικά προστατευμένες εγκαταστάσεις λόγω των πολλών κινδύνων του πλουτωνίου. [22]

Τάγκε Ερλλντερ 1952

Η επίσημη θέση του Σουηδού το 1957 έφερε το πυρηνικό ζήτημα στη σφαίρα των συζητήσεων για τη δημόσια πολιτική στη Σουηδία. Αρχικά, οι κεντροδεξιοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ ήταν ως επί το πλείστον θετικοί, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες ήταν σε μεγάλο βαθμό διχασμένοι. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων που ακολούθησαν, η κυβέρνηση προσπάθησε και πάλι να αποφύγει να πάρει σαφή θέση παρά το γεγονός ότι η αμυντική θέση καθορίστηκε με βάση τη θέση του Σουηδού από το 1957 και οι εντάσεις αυξάνονταν παγκοσμίως. " ρεαλιστική λύση ήταν να μην επενδύσουμε άμεσα στην ανάπτυξη σουηδικών πυρηνικών όπλων, αλλά να παράσχουμε αυξημένη χρηματοδότηση για την αμυντική έρευνα σε πυρηνικά όπλα και να δώσουμε στον όρο "πυρηνικά όπλα" μια πολύ ευρεία ερμηνεία. [23]

Η πυρηνική αντίσταση αρχίζει[επεξεργασία]

Όστεν Ουντέν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολήθηκαν με την προοπτική μιας πυρηνικής Σουηδίας, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τον κόσμο με περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων. Το 1956, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για τη μη στρατιωτική συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, λειτουργία και ανάπτυξη ερευνητικών αντιδραστήρων. Η σουηδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει στην AEC πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία. [24] Η συμφωνία υπαινίχθηκε επίσης ότι η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα θα προστάτευε τη Σουηδία, και έτσι δεν υπήρχε καμία ανάγκη για οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα. Τον Μάιο του 1956, η Εθνική Ομοσπονδία Σοσιαλδημοκρατικών Γυναικών στη Σουηδία πήρε θέση κατά των πυρηνικών όπλων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν μείζον δημόσιο ζήτημα στη Σουηδία. [25] Η θέση του Swedlund έγινε το επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του 1957. Ο γενικός διευθυντής της FOA, Hugo Larsson, συνέβαλε επίσης στην ενεργοποίηση της συζήτησης με μια συνέντευξη στο Dagens Eko το 1957, στην οποία ανέφερε ότι η Σουηδία είχε τους πόρους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν το 1963-1964. [26] Μεταξύ των υποστηρικτών του σουηδικού προγράμματος πυρηνικών όπλων ήταν ο κύριος συντάκτης Dagens Nyheter, Herbert Tingsten,και ο προηγούμενος σοσιαλδημοκρατικός υπουργός άμυνας Per Edvin Sköld. [27] Ακόμη και ο υποψήφιος ηγέτης Φιλελεύθερος Λαϊκός Συμβαλλόμενος Μέρος, Per Ahlmark, ήταν υπέρμαχος των σουηδικών πυρηνικών όπλων. [28] Πολλοί από τους αντιπάλους της σουηδικής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων βρέθηκαν στην πολιτιστική αριστερά. Το ζήτημα των πυρηνικών όπλων εμφανίζεται συχνά στις πολιτιστικές σελίδες του Τύπου. Εν τω μεταξύ, μεταξύ των αντιπάλων ήταν η Ίνγκα Θόρσον, ο Ερνστ Γουίγκορςκαι ο Όστεν Ούντεν. Ο συντάκτης του Folket i BildPer Anders Fogelström, τάχθηκε κατά των σουηδικών πυρηνικών όπλων στο περιοδικό και δημοσίευσε ένα βιβλίο "Αντί της Ατομικής Βόμβας" μαζί με τον σοσιαλδημοκράτη φοιτητή πολιτικό, Roland Morell. Το 1957, ξεκίνησαν μια αίτηση κατά των σουηδικών πυρηνικών όπλων, η οποία υπεγράφη από 95.000 ανθρώπους και παραδόθηκε στην Tage Erlander τον Φεβρουάριο του 1958. [25]

Οι δημοσκοπήσεις από τη δεκαετία του 1960 αντανακλούσαν επίσης την αυξανόμενη δημόσια αγανάκτηση με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ένα λαϊκό κίνημα - "Aktionsgruppen mot svenska atomvapen", AMSA (η ομάδα δράσης κατά των σουηδικών ατομικών βομβών) - ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και έγινε πολύ επιτυχημένο στον αγώνα του ενάντια στις σουηδικές προθέσεις πυρηνικών όπλων. [29] Όντας μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,η Σουηδία προώθησε μια πρόταση για ένα μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών το 1957. "Οι διεθνείς συζητήσεις αφοπλισμού και οι κανόνες μη διάδοσης που αναδύονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετά και οδηγούν το 1968 στη ΝΤΒ επηρέασαν επίσης τη σουηδική δημόσια συζήτηση και ενίσχυσαν τα επιχειρήματα κατά της απόκτησης σουηδικών πυρηνικών όπλων". [29]

Αμυντική έρευνα και έρευνα σχεδιασμού[επεξεργασία]

Τον Ιούλιο του 1958, η FOA παρουσίασε δύο διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα:[30] - "S-program" με τίτλο "Έρευνα για την Προστασία και την Άμυνα κατά των Ατομικών Όπλων." - "L-program" με τίτλο "Έρευνα για την προετοιμασία δεδομένων για το σχεδιασμό πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών". Το προσχέδιο του προγράμματος L ήταν στην ουσία μια ενημέρωση των δεδομένων που συλλέχθηκαν για τον Ανώτατο Διοικητή ένα χρόνο νωρίτερα. Το πρόγραμμα S, που προέκυψε τώρα για πρώτη φορά, περιγράφηκε ως ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της γνώσης σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, το οποίο απαιτούσε τη δημιουργία σουηδικού αμυντικού δόγματος χωρίς πυρηνικά όπλα, το οποίο θα υιοθετηθεί για να πολεμήσει έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσε να συμβεί ένα πυρηνικό χτύπημα. Παρά μια εντελώς διαφορετική περιγραφή του σκοπού, το πρόγραμμα S περιελάμβανε παρόμοιες δραστηριότητες με το πρόγραμμα L, μόνο που αφαιρέθηκε στο 75% περίπου του κόστους. Το πρόγραμμα S ταιριάζει τόσο με τον στόχο του Αρχηγού για την απόκτηση πυρηνικών όπλων όσο και με την αμφιθυμία της Σοσιαλδημοκρατικής Κυβέρνησης, την οποία προφανώς είχε συνειδητοποιήσει η FOA υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, Martin Fehrm. Έτσι, με μια τέτοια πρόταση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει σχεδόν όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του σουηδικού προγράμματος πυρηνικών όπλων, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν το έκανε.

Ανεξάρτητα από το σχεδιασμό του προγράμματος S, ο Swedlund αποφάσισε να λάβει άμεση έγκριση για το πρόγραμμα L. Σε ξεχωριστές συζητήσεις μεταξύ του αρχηγού και του υπουργού Άμυνας Σβεν Άντερσον το φθινόπωρο του 1958 σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και το σχέδιο προϋπολογισμού για τα επόμενα οικονομικά έτη, ο Άντερσον κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της απόκτησης πυρηνικών όπλων, αλλά η διάσπαση εντός των Σοσιαλδημοκρατών ήταν τόσο έντονη που ήταν καλύτερο να μην τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Η άποψη του Πρωθυπουργού Ερλάντερ ήταν να μελετήσει το ζήτημα στην επιτροπή του κόμματος και να καταλήξει σε πρόταση από το ετήσιο συνέδριο του κόμματος το 1960. Ο Άντερσον προσπάθησε να πείσει τον Αρχηγό να μην ζητήσει δημοσιονομικούς πόρους για το πρόγραμμα Λ, επειδή πιθανότατα θα απορριφθούν. Παρά τις υποδείξεις του Andersson, ο Ανώτατος Διοικητής επέλεξε να συμπεριλάβει κονδύλια για το πρόγραμμα L στην πρόταση προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 1959/1960. Τα ημερολόγια και άλλα έγγραφα του Swedlund δείχνουν ότι είχε περιορισμένη κατανόηση του πολιτικού παιχνιδιού, ιδίως εντός των κομμάτων, παρόλο που οι δικές του δηλώσεις το 1957 συνέβαλαν στη δημιουργία αντίστασης στα πυρηνικά όπλα. Πίστευε επίσης ότι πολλοί από τους ανώτερους πολιτικούς θα ήταν σε θέση να χειριστούν το ζήτημα όπως επιθυμούσε. Η έλλειψη ευελιξίας και η πεποίθησή του ότι οι προσωπικές διασυνδέσεις θα υπερνικήσουν την πολιτική αντιπολίτευση τελικά σκότωσαν το αίτημα χρηματοδότησής του για το πρόγραμμα L. [31] Ενώ το Λ-πρόγραμμα έμεινε ununded, FOA δόθηκε μια μεγάλη κατανομή για το οικονομικό έτος 1959/1960 για «την αυξανόμενη έρευνα στους ατομικούς, πυραύλους-, αντίμετρα-, και άλλους τομείς» στους οποίους το S-πρόγραμμα ήταν σχετικό. [32]

Ελευθερία δράσης και ενισχυμένη αμυντική έρευνα[edit]

Ο Ολάφ Πάλμε ηγήθηκε κοινοβουλευτικής επιτροπής για το "πυρηνικό ζήτημα".

Το Νοέμβριο του 1958, ο Tage Erlander συγκάλεσε μια κομματική Επιτροπή Ατομικών Όπλων (AWC), όπου συναντήθηκαν υποστηρικτές και από τις δύο πλευρές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Ο πρωθυπουργός είχε αρχικά την τάση να πάρει την φιλοπυρηνική πλευρά, εν τω μεταξύ δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να διχάσει το κόμμα για το πυρηνικό ζήτημα. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχαναν συνεχώς το εκλογικό τους σώμα, έπρεπε να οικοδομήσουν συνασπισμό με τους ανυποχώρητα αντιπυρηνικούς κομμουνιστές. [33] Ο Olof Palme ήταν γραμματέας της ομάδας εργασίας για το πυρηνικό ζήτημα.

Ο Πάλμε παρουσίασε την έκθεσή του στις 12 Νοεμβρίου 1959. " έκθεση προτείνει ότι η Σουηδία θα πρέπει να επιλέξει να διατηρήσει την ελευθερία δράσης της, δηλαδή να μην δεσμευτεί για οποιεσδήποτε απόψεις στο ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών όπλων. Ως παραχώρηση προς τους πυρηνικούς αντιπάλους, ο Πάλμε πρότεινε να αναβληθεί η τελική απόφαση για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η ελευθερία δράσης θα πρέπει να διατηρηθεί μέσω της συνεχούς έρευνας για τα πυρηνικά όπλα και μιας σαφούς απόδειξης στους υποστηρικτές των πυρηνικών όπλων ότι η έρευνα δεν θα συνεπαγόταν πραγματική καθυστέρηση, καθώς το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα είχε επιδιωχθεί παράλληλα με το στρατιωτικό πρόγραμμα για αρκετά χρόνια. Η έρευνα δεν προωθήθηκε ρητά ως αντικατάσταση του προγράμματος L, αλλά προωθήθηκε ως "εκτεταμένη αμυντική έρευνα". Αυτή η έκθεση υπονόησε ότι το συνταχθείς πρόγραμμα S του 1958 θα μπορούσε να συνεχιστεί και στην πραγματικότητα να μετακινηθεί ακόμη πιο κοντά στο πρόγραμμα L στο πεδίο εφαρμογής. [34] Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υιοθέτησε τη γραμμή της ομάδας εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου 1959, το ίδιο και το Συνέδριο του Κόμματος το 1960. [35] Η κυβερνητική οδηγία για την FOA εκδόθηκε στις 17 Ιουνίου 1960. [36] Ως αποτέλεσμα, το 1958, η σουηδική κυβέρνηση απαγόρευσε την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α) των πυρηνικών όπλων. Ανεξάρτητα από αυτό, συνεχίστηκαν οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον καλύτερο τρόπο άμυνας κατά μιας επίθεσης με πυρηνικά όπλα. [33]

Σε συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού Ερλάντερ και του Ανώτατου Διοικητή Σουέντλουντ το 1959, ο Ερλάντερ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα ενισχυμένης αμυντικής έρευνας θα δώσει αποτελέσματα όσον αφορά το σχεδιασμό της κεφαλής. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι αβέβαιος για τις επιπτώσεις που θα έχει στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων και θα καθυστερήσει την τελική απόφαση για την παραγωγή μέχρι την εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 1963. [34] Έτσι, Palme προτίμησε να αναβάλει την κρίσιμη απόφαση για τα έτη, με στόχο να αποφύγει μια σοβαρή διάσπαση στο συμβαλλόμενο μέρος, σε αντι ενάντια σε έναν δύσκολο συμβιβασμό απαραίτητο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και των δύο πλευρών μακροπρόθεσμα. Ο υπαινιγμός αυτού του δόγματος σήμαινε ότι σχεδόν οποιαδήποτε έρευνα πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό τους όρους «αμυντική έρευνα» και «ελευθερία δράσης», ενώ η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και η κυβέρνηση είχαν εν μέρει συμπεριλάβει τις γραμμές των πυρηνικών αντιπάλων στις δημόσιες δηλώσεις τους. Με τους πυρηνικούς αντιπάλους ουσιαστικά να συνυποψηφίουν, η δραστηριότητα της AMSA μειώθηκε και το σουηδικό ειρηνευτικό κίνημα άρχισε να επικεντρώνεται κυρίως στην υποστήριξη της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων στις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις. Όταν η κυβέρνηση έβλαπτε το ζήτημα το 1961, ο Ερλντερ είπε ότι ο ίδιος τώρα κινήθηκε προς την αρνητική κατεύθυνση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, σε σύγκριση με τις απόψεις του 3-4 χρόνια νωρίτερα, τις οποίες δεν είχε ανακοινώσει ποτέ δημοσίως. Η απόφαση που αναμενόταν να ληφθεί τα επόμενα χρόνια παρέμεινε σε αναστολή. Η έρευνα συνεχίστηκε και το δόγμα της ελευθερίας της δράσης ήταν άθικτο. Ο επιστημονικός σύμβουλος του Erlander, Torsten Gustafson, ήταν ένας από εκείνους που υποστήριζε τη συνέχιση των επενδύσεων στην έρευνα. [37]

Τα πολιτικά προγράμματα έρευνας και πυρηνικών όπλων αποκλίνουν[επεξεργασία]

Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Ντ.

Μετά την απόφαση του 1956 σχετικά με τον οδικό χάρτη της Σουηδίας για την πυρηνική ενέργεια, το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα άρχισε να ξεπερνά το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι η "σουηδική γραμμή" υιοθετήθηκε εν μέρει για να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης της Σουηδίας όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Τα δύο προγράμματα αποκλίνουν για πολλούς λόγους. Αν και η ΑΒ Atomenergi ήταν μέρος του προγράμματος πυρηνικών όπλων, πρωταρχικός στόχος της ήταν η ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων κατάλληλων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένοντας μπροστά από προμηθευτές ενέργειας όπως η Vattenfall και η Asea. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Σουηδία απέκτησε επίσης πρόσβαση στις αμερικανικές γνώσεις σχετικά με την πυρηνική τεχνολογία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ξεκίνησε το πρόγραμμα Atoms for Peace στην ομιλία του τον Δεκέμβριο του 1953. Το 1955, το πρόγραμμα ακολουθήθηκε από τη δημοσίευση μεγάλου αριθμό εγγράφων στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρηνική Χρήση της Ατομικής Ενέργειας στη Γενεύη.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η Σουηδία ήταν σε θέση να αποκτήσει υλικά από την Αμερική τόσο ταχύτερα όσο και φθηνότερα από ό, τι είχε βασιστεί στην εσωτερική παραγωγή. [38] Ωστόσο, η πρόσβαση αυτή απαιτούσε ολοκληρωμένες διαβεβαιώσεις ότι τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για πολιτικούς σκοπούς. [39] Την 1η Ιουλίου 1955, υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα πυρηνικά υλικά. Στις 18 Ιανουαρίου 1956 υπογράφηκε μια δεύτερη συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής έρευνας. Ως εκ τούτου, η Σουηδία απέκτησε πρόσβαση σε ορισμένα προηγουμένως ταξινομημένα υλικά και την ευκαιρία να εισάγει μικρές ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες της Νορβηγίας. Η συμφωνία απαιτούσε εγγυήσεις ότι τα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ή για άλλους στρατιωτικούς σκοπούς. [40]

Οι διασφαλίσεις που εξέδωσε η AB Atomenergi για τον αντιδραστήρα R3 (Ågestaverket) το 1957 συνεπάγονταν προκλήσεις για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Δεν ξεκίνησε μέχρι το 1963, και τέθηκε υπό διμερείς διασφαλίσεις σύμφωνα με μια συμφωνία απριλίου 1958 με τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά καύσιμα. Η κύρια πηγή υποτίθεται ότι ήταν ο αντιδραστήρας Μάρβικεν. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του αντιδραστήρα της Marviken διαπιστώθηκε ότι ήταν φτωχός και οι εργασίες εγκαταλείφθηκαν το 1970. [41] Από το 1959 και μετά, το σουηδικό ενδιαφέρον για την επιδίωξη ενός μύλου ουρανίου στο Ranstad (η κατασκευή του οποίου αποφασίστηκε το 1958 και είχε προγραμματιστεί να ανοίξει το 1963) και η εγχώρια παροχή βαρέος ύδατος μειώθηκε. Έτσι, η ιδέα της εγχώριας προμήθειας πυρηνικών καυσίμων και άλλων στρατηγικών υλικών εγκαταλείφθηκε σταδιακά και η σουηδική συμβολή στη «σουηδική γραμμή» περιορίστηκε στον σχεδιασμό και την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. [42]

Πρόβλημα πλουτωνίου[επεξεργασία]

Αίθουσα ελέγχου στην Ågesta

Καθώς το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα ακολουθούσε την ενέργεια, το πρόβλημα της πρόσβασης στο πλουτώνιο,τόσο για την έρευνα όσο και για την επακόλουθη παραγωγή πυρηνικών όπλων, εμφανίστηκε ως το μεγαλύτερο τεχνικό πρόβλημα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Για πολλούς ερευνητικούς σκοπούς, όπως η μεταλλουργία,θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πλουτώνιο που περιέχει περισσότερο από 7% Pu-240, αν και αυτό το ισοτοπικό μείγμα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλουτώνιο βαθμού όπλων. Το πλουτώνιο αυτής της σύνθεσης θα μπορούσε να ληφθεί σχετικά εύκολα από την επανεπεξεργασία αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων από πολιτικούς αντιδραστήρες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ρητή παραβίαση των συμφωνηθέντων εγγυήσεων. Προϋπόθεση για τέτοιες δραστηριότητες θα ήταν η διεξαγωγή της πυρηνικής επανεπεξεργασίας αποκλειστικά στη Σουηδία, αν και η ικανότητα να το πράξει δεν υπήρχε κατά τη θέση σε λειτουργία του αντιδραστήρα R3. [42] Έτσι, ο αντιδραστήρας R3 ήταν λιγότερο χρήσιμος στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων από ό, τι προοριζόταν αρχικά.

Κατά συνέπεια, το 1957 η σουηδική κυβέρνηση άρχισε να μελετά την ευκαιρία να δημιουργήσει και να λειτουργήσει έναν ή ενδεχομένως δύο αμιγώς στρατιωτικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή πλουτωνίου που βρίσκονται σε σπήλαια. Τον Ιούλιο του 1958, μετά τη μελέτη, η AB Atomenergi και η FOA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας στρατιωτικός αντιδραστήρας, χρησιμοποιώντας στοιχεία καυσίμου αλουμινίου και βαρύ νερό ως συντονιστή, θα οδηγούσε σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής από ό, τι εάν χρησιμοποιούσαν πολιτικούς αντιδραστήρες. Ωστόσο, αυτού του είδους ο αντιδραστήρας θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις, και λόγω της προτεινόμενης υπόγειας θέσης του, θα χρειαστούν 4,5 χρόνια για την κατασκευή του αντιδραστήρα. [43] Το μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια προσφορά πρώτων υλών οδήγησε στην αναθεώρηση των σχεδίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων πυρηνικών όπλων στη Σουηδία το 1959 και το 1960. Ωστόσο, τώρα χρειάστηκαν μια εγκατάσταση ουρανίου, αντιδραστήρα βαρέος ύδατος και εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας για να είναι σε θέση να προμηθεύουν πλουτώνιο. Αυτό οδήγησε σε απότομη αύξηση των εκτιμήσεων του χρόνου και του κόστους. [42] Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν συμπεριλήφθηκαν σε κανένα από τα προσχέδια του 1958, -ούτε στα προγράμματα S- ούτε L. Έτσι, η χρηματοδότησή τους δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα εκτεταμένης αμυντικής έρευνας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση. Η εκτίμηση του Υπουργείου Άμυνας και της FOA για την κατάσταση το 1961 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η προμήθεια πλουτωνίου ήταν ο περιοριστικός παράγοντας[36] για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Από το 1961 και μετά, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του προγράμματος αναβλήθηκε για το λόγο αυτό. [44] Το μόνο πλουτώνιο που υπήρξε ποτέ στη Σουηδία ήταν 100 γραμμάρια που ελήφθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο για ερευνητικούς σκοπούς. Αφού η Σουηδία εγκατέλειψε την ιδέα της εγχώριας παραγωγής πλουτωνίου, το έργο παραδόθηκε στο Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας (IFA) στο Kjellerτης Νορβηγίας. [45]

Αναλογιζόμενος τις αγορές πυρηνικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες[επεξεργασία]

MGR-1 Τίμιος Ιωάννης

Το 1954, όταν ο Ανώτατος Διοικητής τάχθηκε υπέρ των σουηδικών πυρηνικών όπλων, η εσωτερική παραγωγή δεν ήταν η μόνη επιλογή που εξετάστηκε. Μια συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις που θα ερχόταν γρήγορα στη βοήθεια της Σουηδίας, ή μια αγορά ενός μικρού αριθμού πυρηνικών όπλων από τη Δύση, πιθανότατα τις ΗΠΑ, ήταν επίσης επιλογές. Η τελευταία επιλογή φαινόταν να είναι η καλύτερη τόσο από την άποψη του χρόνου όσο και από την άποψη του κόστους, στο βαθμό που ήταν δυνατόν. Μετά το 1954, η σουηδική κυβέρνηση εισήγουμε σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ. Η σουηδική κυβέρνηση γνώριζε ότι η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τέτοιες εξαγωγές, αλλά ήλπιζαν να αντιμετωπιστούν ευνοϊκά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν ήταν κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Η σουηδική κυβέρνηση πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονταν για μια καλά υπερασπιζόμενη Σουηδία ως προπύργιο κατά της σοβιετικής επιθετικότητας. [45]

W48

Ο Στρέστεν Μάγκνουσον της FOA συναντήθηκε με τον Αμερικανό απεσταλμένο Χάουαρντ Α. Ρόμπινσον τον Νοέμβριο του 1954 και ο Μάλτε Τζέικομπσον από την Ατομική Επιτροπή μίλησε με τον Αντιναύαρχο Λούις Στράους από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τον Απρίλιο του 1955. Η Σουηδία ανέφερε ότι θα ενδιαφερόταν να αγοράσει περίπου 25 πυρηνικές συσκευές. [45] Το 1957, ο πρέσβης Erik Boheman έθεσε το ερώτημα στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ το σουηδικό υπουργείο άμυνας ρωτήθηκε για την αποστολή σουηδών αξιωματικών για να εκπαιδεύσουν στη χρήση των πυρηνικών όπλων. Ο Boheman ανέφερε επίσης ότι η Δανία και η Νορβηγία είχαν ήδη αγοράσει οπλικά συστήματα που μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, αν και καμία από τις δύο δεν είχε συσκευές για να αναπτυχθεί σε τέτοια συστήματα. Η αμερικανική απάντηση ήταν απορριπτική επειδή η Σουηδία, ως κράτος που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, δεν είχε καμία αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τις "ΠΑ, η οποία ήταν απαίτηση του αμερικανικού δικαίου να εξετάσει ακόμη και τη συνεργασία για τα πυρηνικά όπλα. Το μήνυμα ήταν σαφές - εάν η Σουηδία επανεξέταζε την πολιτική της για τη μη αγανάκτηση, οι "ΠΑ θα εξέταζαν ένα νέο αίτημα από τη Σουηδία, διαφορετικά οι συζητήσεις θα ήταν άκαρπες. Η ανάλυση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1959, έδειξε ότι η Σουηδία δεν χρειαζόταν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ για τις προτεινόμενες πωλήσεις πυρηνικών όπλων, αλλά έπρεπε, τουλάχιστον, να έχει μια συμφωνία με τις "ΠΑ σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, πράγμα που θα σήμαινε ότι η Σουηδία θα απέσυρε τη μη συμφωνία. Στις 6 Απριλίου 1960, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να υποστηρίξουν τη σουηδική ιδιοκτησία πυρηνικών όπλων, ούτε ενέκρινε την ιδέα ενός σουηδικού προγράμματος πυρηνικών όπλων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίστευε ότι τα δυτικά συμφέροντα θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τη Σοβιετική Ένωση εάν η Σουηδία επένδυε τους περιορισμένους πόρους της σε συμβατικά όπλα, παρά σε ένα ακριβό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. [46]

Το 1960, ενώ η Σουηδία αποφάσιζε για τη στάση της απέναντι στα πυρηνικά όπλα, σουηδοί εκπρόσωποι, μέσω των επαφών τους με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένες μυστικές πληροφορίες στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αυτές οι πληροφορίες περιελάμβαναν τακτικές πυρηνικών όπλων, απαιτήσεις αναγνώρισης, ιδέες σχετικά με την αναγκαιότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων και δεδομένα πυρηνικής φυσικής. [47] Οι σουηδικοί αντιπρόσωποι εξέτασαν επίσης το MGR-1 τίμιο σύστημα john όπλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές κεφαλές W7 ή W31. Για σκοπούς πυροβολικού, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βλήμα W48 για πυροβολικό 155 mm με επίδραση 0,072 κιλοτόνου. Οποιαδήποτε σχέδια για μια τόσο μικρή σουηδική πυρηνική συσκευή δεν έχουν ανακτηθεί ποτέ.

Προγραμματισμένες πυρηνικές συσκευές[επεξεργασία]

Σχηματικός σχεδιασμός σουηδικής ατομικής βόμβας του 1956 (η οποία δεν κατασκευάστηκε ποτέ)

Οι προγραμματισμένες σουηδικές βόμβες σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν το Pu-239 ως σχάσιμο υλικό. Όταν τα πρώτα σχέδια (περίπου το 1955) αντικαταστάθηκαν από τις πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις ενός προτεινόμενου σχεδίου, ένα από τα πρώτα προσχέδια ήταν μια βόμβα βάρους 400-500 κιλών και διαμέτρου 35 εκατοστών. Μια βόμβα αυτών των διαστάσεων θα μπορούσε να μεταφερθεί από το A 32 Lansen. Μια μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα πυρηνικών εκρηκτικών το 1961-1962 περιέγραψε ένα σχέδιο για την απόκτηση 100 τακτικών πυρηνικών βομβών με κατά προσέγγιση αποδόσεις 20 kt.[48]

Προγραμματισμένα συστήματαπαράδοσης[επεξεργασία]

Ένα Saab 32 Lansen στην αεροπορική έκθεση Kristianstad 2006

Σε στρατιωτικές μελέτες σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, τα σουηδικά σχέδια επικεντρώθηκαν σε βόμβες που έπεσαν από αεροσκάφη επίγειας επίθεσης. Οι Σουηδοί σχεδίαζαν να έχουν σχετικά μικρό αριθμό τακτικών πυρηνικών όπλων. το βομβαρδιστικό Saab 36 υποτίθεται ότι θα ήταν σε θέση να μεταφέρει ένα πυρηνικό όπλο ελεύθερης πτώσης 800 κιλών, αλλά η ανάπτυξη του αεροσκάφους ακυρώθηκε το 1957. [49] Έτσι, ήταν το πιό σύγχρονο μαχητικό-βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας που προοριζόταν για να φέρει τα πυρηνικά όπλα καθώς επίσης και άλλα όπλα. Αν το πρόγραμμα ακολουθούσε το αρχικό του πρόγραμμα, το Saab A32 Lansen θα ήταν η σχετική πλατφόρμα. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα στο οποίο τα πυρηνικά όπλα θα εμφανίζονταν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, το AJ 37 Viggen θα ήταν επίσης σχετικό.

Μπανκανόν 1

Οι μελέτες για τα πυρηνικά ωφέλιμα φορτία συζήτησαν επίσης εν συντομία το ενδεχόμενο χρήσης χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές περίπου 100 χιλιομέτρων, καθώς και τορπιλών με πυρηνικά οπλισμένα. Η πιο πιθανή διαμόρφωση θα ήταν Sjöormen-κατηγορία υποβρύχιο βολή τροποποιημένη Τορπίλες 61 τορπίλες. Λίγα άλλα είναι γνωστά για αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, καθώς το σουηδικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε κυρίως σε βόμβες που έπεσαν από αεροσκάφη. [50] Από το 1957 ως το 1959, Saab ανέπτυξε Ρομπότ 330,ένας πύραυλος επίγειας επίθεσης με βεληνεκές 500 χλμ., ο οποίος σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. [51] Το έργο έκλεισε λόγω του υπερβολικού κόστους.

Ορισμένοι άλλοι τύποι όπλων που περιγράφηκαν και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950-60 σχεδιάστηκαν ως φορείς πυρηνικών όπλων – μεταξύ των οποίων το Saab A36, ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό, το Bandkanon 1, ένα κομμάτι πυροβολικού 155 mm και το Robot 08, ένας πύραυλος κατά των πλοίων. Αυτοί οι ισχυρισμοί κυκλοφορούν από την εποχή που οι μελέτες υπεράσπισης ήταν ακόμα ταξινομημένες. Υπήρχαν σίγουρα πρώτα προσχέδια σχετικά με τη φυσική μορφή του σουηδικού πυρηνικού όπλου όταν το Saab A36 ήταν υπό ανάπτυξη, αλλά το έργο A36 σύντομα εγκαταλείφθηκε υπέρ του Saab AJ 37 Viggen όταν διεξήχθησαν οι πρώτες λεπτομερείς στρατιωτικές (και όχι απλώς φυσικές ή τεχνικές) μελέτες το 1961-62. Έτσι, ακόμη και αν το A36 δεν είχε σχεδιαστεί για να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ίδιου του προγράμματος πυρηνικών όπλων, κατασκευάστηκε ειδικά ως φορέας πυρηνικών όπλων. Οι πιλότοι A36 επρόκειτο να ειδικευτούν σε αυτό το έργο. [52]

Όσο για το Ρομπότ 08, τα προηγουμένως διαβαθμισμένα έγγραφα δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι κάτι άλλο εκτός από τις εναέριες βόμβες θα είχε προτεραιότητα. Πυρηνικοί πύραυλοι κατά των πλοίων (καθώς το RBS-15 πιστεύεται ότι έχει μια τέτοια μη συμβατική ικανότητα επιλογής), καθώς και πυρηνικά οπλισμένες τορπίλες, θα είχαν ως κύριο στόχο τη ναυτική μεταφορά. Ωστόσο, η μελέτη των πυρηνικών συσκευών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια βόμβα που έπεσε στο λιμάνι θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Στη θάλασσα, οι ναυτικοί στόλοι θα διασκορπιστούν για να μειώσουν τις απώλειες από την πυρηνική επίθεση. [50] Οι δηλώσεις σχετικά με τα σχέδια για τα πυρηνικά πυρομαχικά για το σουηδικό πυροβολικό 155 χιλ. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πυρηνικά πυρομαχικά για το πυροβολικό των 155 mm και η ΕΣΣΔ ανέπτυξε πυρομαχικά για τα 152 mm της, σίγουρα μια σουηδική συσκευή ήταν τεχνικά δυνατή. Ο μόνος αμερικανικός τύπος συσκευής αυτού του διαμετρήματος που ολοκληρώθηκε στην πραγματικότητα, w48, είχε μόνο μια απόδοση 72-τόνου, παρόλο που απαιτούσε τόσο πλουτώνιο όσο μια σημαντικά υψηλότερη συσκευή απόδοσης. Τα εκρηκτικά με μεγαλύτερη επίδραση χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στο πυροβολικό με βαρέλια 203 mm και 280 mm. Αυτά τα βλήματα πυροβολικού χρησιμοποίησαν μια διαφορετική αρχή σχεδιασμού, γραμμική κατάρρευση αντί για μια παραδοσιακή σφαιρική βόμβα κατάρρευσης. Τέτοια σχέδια θυσίασαν την αποδοτικότητα και την απόδοση για να μειώσουν τη διάμετρο του ωφέλιμου φορτίου. Δεδομένου ότι η προσφορά πλουτωνίου της Σουηδίας ήταν πάντα ένας περιοριστικός παράγοντας στο πυρηνικό της πρόγραμμα, και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας ήταν ανησυχητική, είναι απίθανο η Σουηδία να είχε θυσιάσει πολλαπλές εναέριες βόμβες για την κατασκευή μιας συσκευής πεδίου μάχης, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη απόδοση και τις πρόσθετες δαπάνες ανάπτυξης.

Προβλεπόμενη απασχόληση πυρηνικών όπλων[επεξεργασία]

Λιμάνι και ναυπηγείο στο Γκντανσκ - θεωρήθηκαν δυνητικός στόχος στη Βαλτική Θάλασσα

Από την αρχή, οι Σουηδοί απέρριψαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις δικές τους στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να φτάσουν στα σημαντικότερα πληθυσμιακά κέντρα ενός αντιπάλου, επειδή η Σουηδία δεν είχε στρατηγικά βομβαρδιστικά. Αντίθετα, η σουηδική κυβέρνηση επιδίωξε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον στρατιωτικά σημαντικών στόχων στις γειτονικές χώρες της Σουηδίας, σε περίπτωση πολέμου. Το κύριο παράδειγμα ενός τέτοιου στόχου θα μπορούσε να είναι τα εχθρικά λιμάνια στη Βαλτική Θάλασσα, ένας άλλος τέτοιος στόχος θα μπορούσε να είναι οι εχθρικές αεροπορικές βάσεις. [48] Δεδομένου ότι τα περισσότερα λιμάνια βρίσκονταν κοντά στα πολιτικά κέντρα πληθυσμών, θα υπέφεραν επίσης εάν χρησιμοποιήθηκαν σουηδικά πυρηνικά όπλα. Με αυτό κατά νου, το Υπουργείο Άμυνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε τέτοια χρήση θα είχε σημαντικές πολιτικές συνέπειες, ακόμη και αν η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα τακτικό και όχι στρατηγικό πυρηνικό όπλο. [48]

Η σουηδική κυβέρνηση σκόπευε να κατέχει τακτικά πυρηνικά όπλα κυρίως ως αποτρεπτικό όπλο κατά των επιθέσεων κατά της Σουηδίας. Υποθέτοντας ότι ο επιτιθέμενος δεν αποθαρρύνθηκε, θα είχαν αναγκαστεί να κάνουν σημαντικές τακτικές προσαρμογές λόγω του κινδύνου να υποστούν πυρηνική επίθεση. Πολλές από τις τακτικές προσαρμογές θα ήταν σε μεγάλο βαθμό η δέσμευση ενός μεγαλύτερου χρόνου και πόρων για την επίθεση. Από την άποψη αυτή, η κατοχή πυρηνικών όπλων θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των συμβατικών δυνάμεων[53] Προκειμένου να αποτραπεί η εξάλειψη της πυρηνικής ικανότητας χτυπήματος από μια αιφνιδιαστική επίθεση, η σουηδική κυβέρνηση περιέγραψε ένα σύστημα όπου η πλειοψηφία των κεφαλών θα αποθηκεύονταν διαιρεμένες μεταξύ των βαριά υπερασπιζόμενων σπηλαίων, και τα υπόλοιπα θα κινούσαν μεταξύ των αεροπορικών βαρεσιών. Αυτά τα σχέδια ονομάστηκαν ως "σύστημα Ahasverus" και μπορούν να συγκριθούν με την ιδέα της δυνατότητας δεύτερης απεργίας. [54]

Η μετατόπιση της γνώμης στο Υπουργείο Άμυνας[επεξεργασία]

Saab JA 37 37447 Σουηδική Πολεμική Αεροπορία

Αφότου ο ένθερμος συνήγορος πυρηνικών Nils Swedlund αποσύρθηκε και παρέδωσε τη θέση του Ανώτατου Διοικητή στον Torsten Rapp, ορισμένοι αξιωματούχοι στο Υπουργείο Άμυνας άρχισαν να εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό υπό το πρίσμα των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις προκλήσεις εμπλουτισμού πλουτωνίου και τις αυξανόμενες εκτιμήσεις κόστους. Οι πρώτες σκεπτικιστές απόψεις προήλθαν από την Πολεμική Αεροπορία και ανακοινώθηκαν το 1961 από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας Stig Norén στους ομολόγους του σε άλλους κλάδους του στρατού και στον εκλεγμένο αρχηγό του γενικού επιτελείου άμυνας, Carl Eric Almgren σε σχέση με τις εργασίες προετοιμασίας για την έκθεση του 1962. Ως αποτέλεσμα, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας, η ομάδα πυρηνικών εκρηκτικών, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Åke Mangård. Η ομάδα αυτή εργάστηκε από τον Ιούνιο του 1961 έως τον Φεβρουάριο του 1962 και διενήργησε ολοκληρωμένες αναλύσεις των συνεπειών και της στρατιωτικής αξίας της κατοχής πυρηνικών όπλων. Μέσω της επιρροής της Πολεμικής Αεροπορίας, η έκθεση του 1962 εξέφραζε μια πιο διφορούμενη θέση έναντι των πυρηνικών όπλων από την έκθεση του 1957, αν και εξακολουθούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό θετική. [55]

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία άλλαξε γνώμη για τα πυρηνικά όπλα δεδομένης της επέκτασης της σχετικής σημασίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μετά την υιοθέτηση πυρηνικών όπλων από την Αμερική. [56] Εκείνη την εποχή, εντούτοις, η πολεμική αεροπορία αντιμετώπιζε μια ακριβή απόκτηση του Saab 37 Viggen, και φοβήθηκε ότι ένα πλήρους κλίμακας πρόγραμμα πυρηνικών όπλων θα το ανταγωνιζόταν για τους πόρους. Ένα από τα σημεία που ήθελε να διερευνήσει η Norén ήταν ποιες συμβατικές δυνάμεις θα μπορούσε να αποκτήσει η Σουηδία εάν αποφάσιζε να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ήταν το σχέδιο που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στη Σουηδία να ακολουθήσει το 1960. [57] Εντούτοις, παραμένει ασαφές εάν αυτή η πρόταση επηρέασε ή όχι τους αμυντικούς αξιωματούχους της Σουηδίας.

Η φήμη ότι ο Σουέντλουντ αντικαταστάθηκε από αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας μερικές φορές προκύπτει δεδομένου ότι το Υπουργείο Άμυνας επέλεξε να δώσει προτεραιότητα σε νέα αεροσκάφη έναντι των πυρηνικών όπλων. Ορισμένοι επεσήμαναν ότι η αύξηση της ευελιξίας οφείλεται πιθανότατα στην αντικατάσταση του Swedlund με κάποιον νέο, καθώς ο διάδοχός του δεν είχε ισχυρή γνώμη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. [55] Στην έκθεση του 1965, ο ανώτατος διοικητής έκανε ένα άλλο βήμα μακριά από την ανάληψη μιας πυρηνικής οπλισμένης Σουηδίας. Αν και εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν τα σουηδικά πυρηνικά όπλα σε γενικές γραμμές, δεν τονίζονταν πλέον στον αμυντικό σχεδιασμό. Θεώρησαν ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος να απαγορευθεί η σουηδική πυρηνική κατοχή ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων αφοπλισμού. Η έκθεση εξέτασε επίσης ευνοϊκά την έννοια της υπεράσπισης της Σουηδίας με σύγχρονες συμβατικές δυνάμεις, καθώς τώρα ασπάζονται το Δόγμα του Περιθωρίου. Το Δόγμα του Περιθωρίου υπέθεσε ότι μια εισβολή στη Σουηδία δεν θα συνέβαινε μεμονωμένα, αλλά μάλλον ως μέρος μιας μεγάλης σύγκρουσης. σε μια τέτοια κατάσταση, μια μεγάλη δύναμη (π.χ. η ΕΣΣΔ) θα ήταν απίθανο να αναπτύξει τις πλήρεις στρατιωτικές δυνάμεις της κατά της Σουηδίας. [58]

Το δημοψήφισμα του 1980[επεξεργασία]

Η συζήτηση μεταξύ των μεγάλων σουηδικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 1970. Το 1973, το κυβερνών Κεντρώο Κόμμα δήλωσε ότι ήταν ενάντια στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Σουηδίας, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση συνασπισμού να γίνει ηγέτης στο αντιπυρηνικό κίνημα με στόχο την πλήρη εξάλειψη του προγράμματος. Το ατύχημα στο Νησί των Τριών Μιλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1979 υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια του πυρηνικού προγράμματος της Σουηδίας. Οι προαναφερθείσες πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις σχετικά με το σουηδικό πυρηνικό πρόγραμμα οδήγησαν σε δημοψήφισμα για το θέμα αυτό που διεξήχθη το 1980. [59] «Το δημοψήφισμα ήταν μη δεσμευτικού, «συμβουλευτικού» χαρακτήρα και οι ψηφοφόροι που υποστήριξαν την πυρηνική ενέργεια δεν είχαν την επιλογή να το πράξουν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ευνόησε σε μεγάλο βαθμό την επιλογή δύο, το 39,1 τοις εκατό των ψήφων και την τρίτη επιλογή, το 38,7 τοις εκατό των ψήφων, με την τρίτη επιλογή να λαμβάνει το 18,9 τοις εκατό των 4,7 εκατομμυρίων ψήφων, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 75,7 τοις εκατό της προσέλευσης ψηφοφόρων". [60] Το δημοψήφισμα του 1980 ώθησαν το σουηδικό κοινοβούλιο να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Σουηδίας πρέπει να «καταργηθεί σταδιακά» μέχρι το 2010 και δεν πρέπει να κατασκευαστούν περαιτέρω πυρηνικοί σταθμοί. Η απόφαση αυτή κατέστησε τη σουηδική κυβέρνηση την πρώτη από τις πέντε κυβερνήσεις που ενέκριναν μια εθνική πυρηνική πολιτική σταδιακής κατάργησης: το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. [61]

Το τέλος του προγράμματος πυρηνικών όπλων και της σουηδικής πολιτικής αφοπλισμού[επεξεργασία]

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Östen Undén τάχθηκε υπέρ της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). [62] Από το 1962 η Σουηδία συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις αφοπλισμού. Μόλις ελήφθη η απόφαση να σταματήσουν οι επιθετικές ερευνητικές δραστηριότητες για τα πυρηνικά όπλα, η σουηδική κυβέρνηση επεδίωκε να δημιουργήσει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της έρευνας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα. Στις 4 Δεκεμβρίου 1961, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών,βασιζόμενη σε σουηδική πρωτοβουλία, εξέδωσε το ψήφισμα 1664 (XVI). Το ψήφισμα καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες τα κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα εγκαταλείψουν την πυρηνική επιλογή. [63]

Τον Μάρτιο του 1962, η Σουηδία προσχώρησε σε επτά άλλες ουδέτερες χώρες, μέλη της Επιτροπής Αφοπλισμού των Δεκαοκτώ Εθνών, προκάτοχος της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό (CD). Το 1968, η Σουηδία υπέγραψε τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) και, ως εκ τούτου, δεσμεύτηκε δημοσίως κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων. Λίγο μετά την ένταξή της στην NPT, η Σουηδία έγινε ιδρυτικό μέλος της επιτροπής Zangger, η οποία σχεδιάστηκε για να επεξεργαστεί τους ακριβείς ορισμούς του υλικού και του εξοπλισμού που θα περιοριστούν από την NPT. Η επιτροπή συνέταξε έναν «κατάλογο ενεργοποίησης» των «πηγών ή ειδικών σχάσιμων υλικών» και «εξοπλισμού ή υλικών ειδικά σχεδιασμένων ή παρασκευασμένων για την επεξεργασία, τη χρήση ή την παραγωγή σχάσιμων υλικών». [64] Στη συνέχεια, η Σουηδία κατέλαβε ενεργό θέση στη δημιουργία νέων συμφωνιών που θα ελέγχουν την εξαγωγή των απαριθμούμενων ειδών σε κράτη εκτός ΝΤ. Οι συμφωνίες αυτές και ο κατάλογος ενεργοποίησης αποτέλεσαν στη συνέχεια την πρώτη σημαντική συμφωνία σχετικά με τους κανονισμούς για τις εξαγωγές πυρηνικών όπλων. [65]

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1962 κατέληξαν σε συμφωνία για την εγκατάλειψη όλων των δοκιμών πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, το διάστημα και κάτω από το νερό. Οι ηγέτες άλλων κρατών ενθαρρύνθηκαν επίσης να υπογράψουν τη συνθήκη, η οποία αποτέλεσε έκπληξη για τη Σουηδία. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα εξέτασης, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να υπογράψει τη Συνθήκη παρά το δόγμα της ελευθερίας δράσης. Εν τω μεταξύ, η Συνθήκη δεν απαγόρευσε τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, επομένως θα μπορούσε να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης. [66]

Μετά την έναρξη ισχύος της CTBT το 1963, ανατέθηκε στην FOA να κατασκευάσει ένα σεισμογραφικό συγκρότημα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τη συνθήκη. Οι σουηδοί διαπραγματευτές σιώπησαν επί χρόνια στο ζήτημα της μη διάδοσης, ιδίως ενόψει του σουηδικού δόγματος περί ελευθερίας δράσης. Μέχρι το 1965, υπήρχε επίσημη οδηγία να μην τίθεται το ζήτημα. Η κατάσταση άλλαξε στις αρχές του 1966. Τον Μάρτιο του 1966, ο υφυπουργός του Υπουργείου Άμυνας Karl Frithiofson στην ομιλία του ενώπιον της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Πολεμικών Επιστημών ανακοίνωσε δημοσίως ότι δεν ενδιαφέρει τη Σουηδία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που ήταν μια μικρή διαφορά από το δόγμα της ελευθερίας δράσης. [67]

Λόγοι για να εγκαταλείψετε το πυρηνικό πρόγραμμα[επεξεργασία]

Πρώτον, φάνηκε όλο και πιο προβληματικό να βρεθεί χώρος για ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στην αμυντική οικονομία· Δεύτερον, η κατάσταση αποδείκνυε ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα διεξάγονταν πιθανότατα με συμβατικά όπλα (ειδικά μετά τη μελέτη του ευέλικτου δόγματος αντίδρασης του ΝΑΤΟ)· Τρίτον, αποφασίστηκε (αλλά δεν είναι σαφές πώς) ότι η Σουηδία καλυπτόταν από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα. [68] Λίγο πριν γίνει γνωστή η θέση της κυβέρνησης, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ασφάλεια της Σουηδίας θα υπονομευθεί εάν η χώρα προσχωρήσει στη συμφωνία μη διάδοσης, επειδή η συνθήκη απευθύνθηκε σε μικρές χώρες που δεν είχαν αποκτήσει πυρηνικά όπλα ακόμα, ενώ οι πυρηνικές κατοχές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης παρέμειναν ανέγγιχτες. Έτσι, η Σουηδία κινδύνευε να δώσει την ελευθερία δράσης της σε τίποτα σε αντάλλαγμα, ενώ η πυρηνική απειλή κατά της χώρας θα παρέμενε. [67]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ιδιαίτερα υπέρ μιας πυρηνικής Σουηδίας. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία καθιέρωσε διμερείς διασφαλίσεις για τις σουηδικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, απαγόρταρε στη Σουηδία να χρησιμοποιεί εξοπλισμό και υλικά για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Εν τω μεταξύ, η χρήση αμερικανικού ουρανίου θα σήμαινε αποδοχή των απαιτήσεων επιθεώρησης, οι οποίες θα εμπόδιζαν τη χρήση του εν λόγω ουρανίου για την παραγωγή όπλων. Όσο περισσότερο η έρευνα της Σουηδίας για τα πυρηνικά όπλα εξαρτιόταν από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, τόσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να οδηγήσουν τη Σουηδία μακριά από την εφαρμογή των σχεδίων της για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου. [69]

Τέλος, οι σουηδοί πολιτικοί και διπλωμάτες πέρα από τις κομματικές γραμμές έχουν μιλήσει πολύ ανοιχτά για τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό. Τα πιο γνωστά άτομα είναι ο Δρ Hans BlixRolf Ekéus, και Henrik Salander, οι οποίοι έχουν προεδρεύσει, ή σήμερα πρόεδρος, η Επιτροπή Παρακολούθησης, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών, η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, και η Πρωτοβουλία Μεσαίων Δυνάμεων, αντίστοιχα. Επιπλέον, η αείμνηστη Anna Lindh, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, πρωτοστάτησε στην προώθηση της πολιτικής μη διάδοσης, η οποία τελικά επηρέασε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσηςγια την καταπολέμηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ). Η Lindh κίνησε επίσης τη Διεθνή Επιτροπή ΟΜΚ, υπό την προεδρία της Blix, η οποία το 2006 δημοσίευσε τη μελέτη της, η οποία προσφέρει περισσότερες από 60 συστάσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης της απειλής που θέτει η ΟΜΚ. [69] Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στη συνθήκη μη διάδοσης, η οποία ήταν έτοιμη για υπογραφή το 1968. Η Σουηδία υπέγραψε τη συνθήκη στις 19 Αυγούστου 1968, αμέσως μετά την ίδια τη Δυτική Γερμανία. [70]

Ο Karl Frithiofson στην ομιλία του τον Μάρτιο του 1966 ανακοίνωσε ότι η Σουηδία εγκατέλειψε τα σχέδιά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τα οποία με τη σειρά τους έθεσαν τέλος στο δόγμα της ελευθερίας δράσης. Το 1968, το δόγμα μετατράπηκε σε αμυντική έρευνα και με την υπογραφή της NPT το 1968 η FOA ξεκίνησε τη διαδικασία διάλυσης της έρευνας που σχετίζεται με τα πυρηνικά όπλα. [67]

Αφοπλισμός των σουηδικών πυρηνικώνεγκαταστάσεων[επεξεργασία]

Η ανάπτυξη της έρευνας για τα πυρηνικά όπλα της FOA ξεκίνησε το 1967, ενώ η στροφή προς μια άλλη κατεύθυνση της αμυντικής έρευνας (που σχετίζεται με τα συμβατικά όπλα) συνέβη. Από το 1968 και μετά, η έρευνα που αφορούσε τα πυρηνικά όπλα επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας, ενώ οι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με το πυρηνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν το 1972. Το εργαστήριο πλουτωνίου στο Ούρσβικ έκλεισε. [71]

Ο αντιδραστήρας R2 τέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση το 1960. Το 1963, η FOA σταμάτησε τα πειράματα κρισιμότητας και μέχρι τον Ιούλιο του 1972, ακόμη και η θεωρητική έρευνα με τη χρήση του αποκτηθέν πλουτωνίου της είχε κλείσει. Νωρίτερα, κυρίως λόγω κόστους, η Σουηδία επέλεξε να χρησιμοποιήσει αντιδραστήρες ελαφρού νερού σχεδιασμένους από τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας εισαγόμενο εμπλουτισμένο ουράνιο αντί αντιδραστήρων βαρέος ύδατος που λειτουργούν με εγχώριο ουράνιο. Επίσης, ο Σουηδός ανώτατος διοικητής ανακοίνωσε ότι η χώρα εγκατέλειψε την πυρηνική επιλογή το 1965. Ένα άλλο βασικό γεγονός ήταν ένα ηλεκτρικό πρόβλημα στο Ågesta που έθεσε σε κίνδυνο το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα. Αν και αποτράπηκε η κατάρρευση, η σουηδική κυβέρνηση ενημερώθηκε. Ο κόσμος, ωστόσο, κρατήθηκε στο σκοτάδι μέχρι το 1993, καθώς η κυβέρνηση φοβόταν ότι μια τέτοια αποκάλυψη θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια στήριξη της πυρηνικής ενέργειας. [61] Το έτος 1974 σηματοδότησε επίσης την τελική αποσυναρμολόγηση όλων των εγκαταστάσεων πλουτωνίου και μια αναδιοργάνωση FOA που διέλυσε την πυρηνική εμπειρογνωμοσύνη του. Ο αντιδραστήρας Ågesta έκλεισε οριστικά. Ο Vattenfall, ο εργολάβος που είναι υπεύθυνος για τον αντιδραστήρα Marviken, έγινε όλο και πιο επιφυλακτικός για τις πιθανότητες επιτυχίας του έργου. Αναφέρθηκαν δύο βασικοί τομείς: η ιδέα της χρήσης υπερθερμασμένου νερού και η μηχανή ανασύταξης. Επιπλέον, κατέστη προφανές ότι το εργοστάσιο δεν θα πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας που θέσπισε η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μέχρι το 1969, τα σχέδια για την κατασκευή ενός υπερθερμασμένου αντιδραστήρα διαλύθηκαν. [21]

Ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός σταθμός Oskarshamn 1 τέθηκε σε λειτουργία το 1972 και ακολουθήθηκαν από άλλες έντεκα μονάδες που τοποθετήθηκαν στο Barsebäck,το Oskarshamn Ringhals και το Forsmark κατά τη χρονική περίοδο μέχρι το 1985. Οι δώδεκα εμπορικοί αντιδραστήρες που κατασκευάζονται στη Σουηδία περιλαμβάνουν 9 BWR (σχεδιασμός ASEA-ATOM) και 3 PWRs (σχεδιασμός Westinghouse). [72] Το 2004, Studsvik Nuclear (ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1958 για το σουηδικό πυρηνικό πρόγραμμα με τους ερευνητικούς αντιδραστήρες) αποφάσισε να κλείσει μόνιμα τους δύο ερευνητικούς αντιδραστήρες (R2 και R2-0) στην περιοχή Studsvik. Έκλεισαν τον Ιούνιο του 2005. "Η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους, οι άδειες είχαν πρόσφατα παραταθεί μέχρι το 2014, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι αντιδραστήρες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για σκοπούς δοκιμών εμπορικών υλικών, παραγωγής ισοτόπων, πηγή νετρονίων για ερευνητικούς σκοπούς, ιατρικές εφαρμογές και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επί του παρόντος βρίσκονται υπό παροπλισμό". [73] Οι ξένοι παρατηρητές έκριναν ότι οι σουηδικές πυρηνικές δυνατότητες έφθασαν σε ένα πολύ προηγμένο επίπεδο και ότι, στο τέλος του πυρηνικού προγράμματος της, η Σουηδία ήταν τεχνικά ικανή να χτίσει ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. [74]

Μετά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων: αμυντική έρευνα και υποστήριξη για τον αφοπλισμό[edit]

Ωστόσο, η δραστηριότητα που σχετίζεται με τα πυρηνικά όπλα συνεχίστηκε στην FOA ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της αποσυναρμολόγησης το 1972, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Οι πόροι το 1972 ανήλθαν περίπου στο τρίτο του αποθέματος κατά την 1964-1965. [71] Η πραγματική αμυντική έρευνα για τις επιπτώσεις πυρηνικών όπλων συνεχίστηκε. Δεν περιλάμβανε έρευνα σχεδιασμού ή οποιοδήποτε μέρος του δόγματος της ελευθερίας δράσης. Παραδόξως, αυτό το μέρος της πυρηνικής έρευνας είχε χαμηλή προτεραιότητα επειδή η "αμυντική έρευνα" ήταν απλώς ένα πολιτικά ορθό όνομα. Η υπόλοιπη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στην κατασκευή πυρηνικών όπλων χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε διαφορετικά πλαίσια αφοπλισμού.

Σουηδία και κίνημα μη διάδοσης[επεξεργασία]

Το 1974, δημιουργήθηκε ως διάδοχος της Επιτροπής Zanggerένα πολυμερές καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών - η Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG). Η NSG καθόρισε γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τις μεταφορές πυρηνικών όπλων και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης για τον περαιτέρω περιορισμό της διαχείρισης των πυρηνικών εξαγωγών. Η Σουηδία καθώς και επτά άλλα κράτη (Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ελβετία), εντάχθηκαν στην NSG μεταξύ 1976 και 1977. [33]

Το 1980, ο πρωθυπουργός Olof Palme ίδρυσε την Ανεξάρτητη Επιτροπή για θέματα αφοπλισμού και ασφάλειας, γνωστή και ως Επιτροπή Palme. Η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της αποστρατικοποίησης του διαστήματος, της εξάλειψης των χημικών όπλων από την Ευρώπη και της μείωσης των συμβατικών όπλων. Η επιτροπή τάχθηκε επίσης υπέρ των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη για μείωση των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των κρατών και των πολιτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες στρατιωτικής σύγκρουσης. [75] Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η Σουηδία ήταν ένα από τα 58 έθνη που υπέγραψαν τη σύμβαση για τη φυσική προστασία των πυρηνικών υλικών. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Σουηδία ενέκρινε τον νόμο για τις πυρηνικές δραστηριότητες και το διάταγμα για τις πυρηνικές δραστηριότητες το 1984. Οι νόμοι αποσκοπούσαν στην πρόληψη παράνομων συναλλαγών με πυρηνικά υλικά και, ως εκ τούτου, στην ασφάλεια των πυρηνικών δραστηριοτήτων. [76]

Μέχρι το 1984, η Σουηδία είχε υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής. Η Συνθήκη θεσπίστηκε το 1961 για την απαγόρευση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ανταρκτική. Ωστόσο, η Συνθήκη της Ανταρκτικής δεν ήταν η πρώτη συνθήκη "μη εξοπλισμού" που υπέγραψε η Σουηδία. Προηγουμένως είχε συμμετάσχει στη θέσπιση της Συνθήκης για το Διάστημα το 1967, η οποία περιορίζει την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων ή άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα. [33] Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 προκάλεσε τους φόβους της ακτινοβολίας και της ασφάλειας. Ως αντίδραση σε αυτό, η σουηδική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών όρισε το 1995/1996 ως χρόνια για να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός σχεδίου σταδιακής κατάργησης, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων. [77] Επιπλέον, το 1999 και το 2005 δύο άλλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες (Barsebäck I και Barsebäck ΙΙ, αντίστοιχα) έκλεισαν. Το 1992, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ρωσικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, η Σουηδία άρχισε να συνεργάζεται με τη Ρωσία για την πυρηνική ασφάλεια, την ακτινοπροστασία, τη μη διάδοση και τη σωστή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. [78]

Η Σουηδία συμμετείχε επίσης ενεργά σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις μη διάδοσης και αφοπλισμού καθ' όλη τη διάρκεια των ετών. Το 1998, η Σουηδία ήταν ιδρυτικό μέλος του "Συνασπισμού Νέας Ατζέντας" (NAC). Η NAC κάλεσε τα κράτη πυρηνικών όπλων να δεσμευτούν για τις υποχρεώσεις αφοπλισμού τους βάσει του άρθρου VI της NPT. Στο Συνέδριο Αναθεώρησης της NPT το 2000, η NAC πρότεινε τα "13 βήματα" σπάζοντας έτσι το αδιέξοδο της συνεδρίασης. Τα "13 στάδια" παρείχαν μια σειρά μέτρων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αφοπλισμού που περιέχονται στο άρθρο VI. [33] Όσον αφορά τις προκλήσεις της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία, η ανασκόπηση των σουηδικών ενεργειακών πολιτικών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας(ΔΟΕ) το 2004 κάλεσε τη Σουηδία να εξετάσει το κόστος αντικατάστασης της πυρηνικής ενέργειας και τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την οικονομική ανάπτυξη. [79]

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι αναθεωρήσεις της σουηδικής ενεργειακής πολιτικής του ΔΟΕ το 2004 και το 2008 απέδωσε ότι η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας θα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς περίπου το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία προέρχεται από πυρηνική ενέργεια. Υπέθεσε επίσης ότι κατά την περίοδο μετά το Κιότο οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν αυστηρότεροι. [80] Εν τω μεταξύ, με τα έτη η κοινή γνώμη ενάντια στην πυρηνική ενέργεια έχει μειωθεί. Το 2009, το 62% των Σουηδών υποστήριξε ένα σουηδικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μόνο το 19% ήταν κατά[81] Ως αποτέλεσμα, η πολιτική σταδιακής κατάργησης εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 2009.

Έγγραφα από το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων[επεξεργασία]

Σύμφωνα με τους σουηδικούς κανόνες περί απορρήτου, τα διαβαθμισμένα έγγραφα μπορούν να δημοσιευθούν μετά από 40 χρόνια. Συνεπώς, πολλά έγγραφα σχετικά με τη φάση ανάπτυξης του σουηδικού πυρηνικού προγράμματος και τις πιο εντατικές περιόδους είχαν ανοίξει σταδιακά στο κοινό κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 1990 και έθεσαν τα θεμέλια για μελέτες για ειδικούς όπως ο Wilhelm Agrell και ο Thomas Jonter. Ορισμένα έγγραφα που εξακολουθούν να είναι απόρρητα μπορούν να δημοσιευθούν μόνο μετά από 70 χρόνια – επομένως, αυτά τα έγγραφα για το σουηδικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο κοινό.

Αντιπαραβές γύρω από τις δραστηριότητες μετά από το 1985[επεξεργασία]

Το 1985, η εφημερίδα Ny Teknik δημοσίευσε ορισμένα άρθρα σχετικά με την απόκτηση σουηδικών πυρηνικών όπλων και κάποια γεγονότα που ήταν προηγουμένως άγνωστα. Η εφημερίδα τους παρουσίασε ως αποκαλύψεις. Ο Νάι Τέκνικ υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες στην FOA συνεχίζονται, οι οποίες φαίνεται να βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση με την απόφαση της κυβέρνησης το 1958. [10] Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση διόρισε τον τότε νομικό σύμβουλο του υπουργείου άμυνας Olof Forssberg για να ερευνήσει το ζήτημα. Το ερευνητικό έργο του Forssberg "Σουηδική έρευνα πυρηνικών όπλων 1945-1972" ολοκληρώθηκε το 1987. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε διεξαχθεί έρευνα πέραν της εγκεκριμένης απόφασης για την αμυντική έρευνα. [82]

Τον Νοέμβριο του 1994, η Washington Post δημοσίευσε μια ανακοίνωση ότι η Σουηδία θα μπορούσε να διατηρήσει την επιλογή των πυρηνικών όπλων της ανοιχτή στα ύδωρ. Η δήλωση αυτή προερχόταν από το γεγονός ότι ο αντιδραστήρας R3 στις εγκαταστάσεις της Ågesta εξακολουθούσε να ισχύει, αλλά δεν υπόκειται σε εν εξελίξει επιθεώρηση εντός του πλαισίου της ΝΡΤ. Ο αντιδραστήρας έκλεισε το 1974, αλλά δεν αποσυναρμολογήθηκε. Η σουηδική επιθεώρηση πυρηνικής ενέργειας (SKI) επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η εγκατάσταση δεν καλύπτεται από την επιθεώρηση ήταν ότι η Σουηδία υπέγραψε την NPT το 1975 (όχι το 1968 όταν επικυρώθηκε η NPT). Μόνο τότε το R3 τέθηκε εκτός λειτουργίας και αφαιρέθηκε όλο το σχάσιμο υλικό. Δεδομένου ότι κανένα από τα υπόλοιπα συστατικά στοιχεία του αντιδραστήρα δεν είχε συντηρηθεί από το 1974, ο χώρος δεν θεωρήθηκε άμεσο αντικείμενο της επιθεώρησης ski. [83]

Δείτε επίσης[επεξεργασία]

Αναφορές[επεξεργασία]

  1. β γ Agrell 2002,σ. 53
  2. b "Den svenska atombomben".
  3. ^ Jonter 1999, σελ.
  4. ^ Συνεντεύξεις με Σουηδούς αξιωματικούς και αξιωματούχους που αναφέρονται στο Reiss Without the Bomb, σ. 47
  5. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 42
  6. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 48
  7. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  8. ^ Τζόντερ 2010, σ. 62
  9. β Persbo 2009,μέρος 1
  10. β γ Melin, Ιαν (2 Απριλίου 2001). "Σβενσκ ατόμπομπ ουτεβεκλαντές ποδαρές förbud"Νάι Τέκνικ (στα σουηδικά).
  11. ^ "Σουηδικό πλουτώνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες". Σουηδική Αρχή Ακτινοπροστασίας. της 27ης Μαρτίου 2012.
  12. ^ Κόουλ 1997, σ. 233
  13. β γ δ ε Jonter 2010,σ. 71
  14. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  15. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  16. ^ "Uranet i Ράντσταντ - en reportageresa P3-Ντοκουμεντέρ". Ραδιόφωνο Σβερίγες.
  17. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  18. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  19. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  20. ^ Jonter 1999, σ. 30
  21. β γ δ "Επίσκεψη στο Μάρβικεν". Πυρηνική ενέργεια; Ναι, σας παρακαλώ!
  22. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  23. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  24. ^ Τζόντερ 2010, σ. 70
  25. β Σούνγκρεν, Κέρστιν (Δεκέμβριος 2006). "Κβινόρ Φορ Φρεντ". Ιστοριάσκα återblickar - ΑΜΣΑ (4).
  26. ^ Lindskog, Λαρς Γ. (Δεκέμβριος 2001). "Svenskt nej μέχρι atomvapen - viktigt stöd för NPT-avtalet (Αγγλικά: Σουηδικό όχι στα πυρηνικά όπλα - σημαντική υποστήριξη για την NPT)"Infobladet Läkare mot Kärnvapen (87). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυποστις 27 Δεκεμβρίου 2013.
  27. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 169
  28. ^ Άλμαρκ, Περ (1961). "Βερ ελουντίγκα ουτρικεσντέμπατ". Στο Χανς Χέντερμπεργκ (ed.). Ούνγκα φιλελεύθερος. Ο Μπόνιερς.
  29. β Jonter 2010,σ. 73
  30. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  31. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  32. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 167–168, 171-172
  33. β γ δ ε Μπέργκενας 2010
  34. β Agrell 2002,σ. 170-171
  35. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 25
  36. β Agrell 2002,σ. 261-262
  37. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  38. ^ Jonter 1999, σελ.
  39. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  40. ^ Jonter 1999, σ. 22-24
  41. ^ Αρνέτ 1998, σ. 32-43
  42. β γ Agrell 2002,σ. 180-181
  43. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  44. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 265
  45. β γ Jonter 1999,σ. 30-33
  46. ^ Jonter 1999, σ. 33-38; Αγκρέλ 2002, σελ.
  47. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  48. β γ Agrell 2002,σ. 290-294
  49. ^ "Αεροσκάφη Saab που δεν ήταν ποτέ" (Google Blogger)Urban's (Παγκόσμιο αρχείο καταγραφής ιστού). SE: Κανίτ. της 13ης Δεκεμβρίου 2012. Το έργο ακυρώθηκε το 1957 και όλοι οι πόροι επικεντρώθηκαν στη Viggen. Ωστόσο, μόλις το κοινοβούλιο του 1966 αποφάσισε τελικά ότι η Σουηδία δεν θα πάρει πυρηνικά όπλα.[αναξιόπιστη πηγή;].
  50. β Agrell 2002,σ. 290-94.
  51. ^ Γουέντσελ 1994, σελ.
  52. ^ Άντερσον, Λέναρτ (2010). ÖB: κλούμπα – Flygvapnets επιτίθεταιkader κάτω από Κάλα Κριγκέτ; Φόρσβαρετ οχ Κάλα Κριγκέτ(στα σουηδικά). Σβένσκ Μιλιταριστόριςκτ Μπιμπλιότς Φόρλαγκ. σ. 71. ISBN 978-91-85789-74-0.
  53. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  54. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 295
  55. β Agrell 2002,σ. 282-287
  56. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  57. ^ Jonter 1999, σελ.
  58. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  59. ^ Kåberger, Τόμας (Ιανουάριος-Απρίλιος 2007). "Ιστορία της πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία". Ο Εστούδος Αβαντσάδος. 21(59): 229.
  60. ^ Αριθμοί που συλλέγονται από την επίσημη σουηδική κυβερνητική ιστοσελίδα που περιγράφει λεπτομερώς όλα τα σουηδικά δημοψηφίσματα [1]
  61. β Μπέργκενας 2009
  62. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.
  63. ^ «Μη διάδοση των πυρηνικών όπλων: Χρονολόγηση των βασικών γεγονότων (Ιούλιος 1945 – παρόν)». Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
  64. ^ "Επιτροπή Ζανγκερ" (PDF)Απογραφή διεθνών οργανισμών και καθεστώτων μη διάδοσης. Κέντρο Μελετών Μη Διάδοσης Τζέιμς Μάρτιν. της 14ης Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Φεβρουαρίου 2014.
  65. ^ Στρουλάκ, Ταντέους (1993). "Η ομάδα πυρηνικών προμηθευτών" (PDF). Αναθεώρηση μη διάδοσης 11 (1): 2-3. doi:10.1080/10736709308436518.
  66. ^ Πράβιτς 2001
  67. β γ Agrell 2002,σ. 305
  68. ^ Πράβιτς 2001; Αγκρέλ 2002, σ. 305
  69. β Jonter 2010,σ. 70
  70. ^ Πράβιτς 2001
  71. β Agrell 2002,σ. 310-312
  72. ^ Χόλμπεργκ 2008, σ. 3
  73. ^ Χόλμπεργκ 2008, σ. 4
  74. ^ "Ο κατάλογος στρατιωτικά κρίσιμων τεχνολογιών: τμήμα 5 — Τεχνολογία πυρηνικών όπλων" (PDF). Γραφείο υφυπουργού Άμυνας για την απόκτηση και την τεχνολογία, Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Φεβρουάριος 1998. σ. II-5–7.
  75. ^ Λούμπνα Κουρίσι. Olof Palme και πυρηνικός αφοπλισμός: Ένα έργο σε εξέλιξη. σ. 55.
  76. ^ ΟΟΣΑ, Πυρηνική Νομοθεσία στις χώρες του ΟΟΣΑ: Κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για τις πυρηνικές δραστηριότητες.
  77. ^ Αξιολόγηση πυρηνικής ενέργειας της Σουηδίας από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. 2002. σ. 812.
  78. ^ "Σουηδία". Πρότυπο πυρηνικό απόθεμα 2007. Διεθνής Σύνδεσμος Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία (WILPF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2007.
  79. ^ Επικαιροποιήσεις ενεργειακής απόδοσης (2004). Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. σ. 7.
  80. ^ Ενεργειακές πολιτικές των χωρών του ΔΟΕ - Σουηδία- Ανασκόπηση του 2008. Αναθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. σ. 11.
  81. ^ "Kärnkraften åter en het fråga (Αγγλικά: Πυρηνική ενέργεια και πάλι ένα θέμα που συζητιόταν έντονα)". Σουηδικό Δημόσιο Ραδιόφωνο. της 3ης Φεβρουαρίου 2009.
  82. ^ Αγκρέλ 2002, σ. 10
  83. ^ Αγκρέλ 2002, σελ.

Πηγές[επεξεργασία]

Περαιτέρω ανάγνωση[επεξεργασία]




ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  η αυτόματη μετάφραση  πάσχει λίγο αλλά  ευτυχώς το ουσιώδες νόημα παραμένει.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

















2 σχόλια:

  1. Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε 35 βαρυτικά κύματα από το σύμπαν.
    Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε ακόμη 35 περιστατικά βαρυτικών κυμάτων από το σύμπαν, αριθμό ρεκόρ μέχρι σήμερα.
    Έτσι, αυξήθηκαν σε συνολικά 90 οι ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων που έχουν γίνει από το 2015, όταν κατέστη εφικτή η πρώτη τέτοιου είδους ανίχνευση, η οποία ανακοινώθηκε το 2016 προκαλώντας τότε παγκόσμια αίσθηση, ενώ σήμερα τέτοιες ανιχνεύσεις τείνουν να γίνουν κοινός τόπος.
    Τα βαρυτικά κύματα είναι κοσμικές «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που προκαλούνται από βίαια φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα), οι συγχωνεύσεις μαύρων οπών και οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων (πάλσαρ).
    Η νέα «σοδειά» βαρυτικών κυμάτων, που ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανακάλυψης Βαρυτικών Κυμάτων OzGrav, περιλαμβάνει 32 ανιχνεύσεις που εκτιμάται ότι προέρχονται από συγχώνευση μαύρων οπών και τρεις πιθανώς από τη σύγκρουση ενός άστρου νετρονίων και μίας μαύρης τρύπας.
    Όλες οι ανιχνεύσεις επιτεύχθηκαν μέσα από τις διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO (ΗΠΑ), VIRGO (Ιταλία) και KAGRA (Ιαπωνία).
    Οι πρώτοι δύο ανιχνευτές βρίσκονται σήμερα εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισής τους και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τον Αύγουστο του 2022, δίνοντας νέα ώθηση στο νέο πεδίο της βαρυτικής αστρονομίας. Όσο γίνονται πιο ευαίσθητοι οι ανιχνευτές, θα καταστεί δυνατό να γίνονται αντιληπτά βαρυτικά κύματα και από άλλες πηγές, όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα βήματα για την οριστική διαγραφή του λογαριασμού σας στο Facebook.
    Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει γύρω από το Facebook με το κίνημα #DeleteFacebook να κάνει την εμφάνισή του.
    Οι νέες αλλαγές που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η είσοδος της εταιρείας στην metaverse «εποχή» έχουν προβληματίσει τους χρήστες, που κάνουν λόγο για διαγραφή των λογαριασμών τους.
    Την ίδια ώρα, τις φωνές αυτές ενισχύει η «πτώση» του. Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, όταν η πλατφόρμα «έπεσε» για έξι ώρες, πολλοί κατάλαβαν ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς social media.
    Συνειδητοποίησαν ξαφνικά το νόημα της ζωής και πόσο εξαρτημένοι ήταν από αυτά.
    Πήραν έτσι την απόφαση να γυρίσουν σελίδα και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους.
    Μήπως ήρθε η ώρα να το κάνετε και εσείς;
    Είναι πολύ εύκολο. Αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.
    • Από έναν υπολογιστή μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις και Απόρρητο» -> «Ρυθμίσεις» -> «Οι πληροφορίες μου στο Facebook» -> «Απενεργοποίηση και Διαγραφή» -> «Μόνιμη Διαγραφή Λογαριασμού» -> «Διαγραφή Λογαριασμού».
    • Από το κινητό σας μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις και Απόρρητο» -> «Ρυθμίσεις» -> «Ιδιοκτησία και Έλεγχος Λογαριασμού»- > «Απενεργοποίηση και Διαγραφή» -> «Διαγραφή Λογαριασμού».
    • Eπίσης διαγράψτε την εφαρμογή και ανακαλέστε όλες τις άδειες που έχετε παραχωρήσει.
    • Σημειώνεται ότι τα παραπάνω βήματα αφορούν την οριστική διαγραφή του Facebook.
    Η απλή απενεργοποίηση του λογαριασμού δεν διακόπτει τη συλλογή δεδομένων και δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να σας έχει του «χεριού» της.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...