ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Νοεμβρίου 2021

ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΤΣΙΛΝΤ; Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ 2100 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΜΕ 88.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑΣ ΜΑΖΙ). ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΑΓΟΣ ΕΧΕΙ 8.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ 2100 ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ 50.000.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΪΝΔΙΚΕΣ. ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ: το Νταρ Ες Σαλάμ της Ταζμανίας, το Μουμπάι, το Δελχί και η Καλκούτα της Ινδίας, η Χαρτούμ του Σουδάν, η Νιαμέι του Νίγηρα, η Ντάκα του Μπαγκλαντές και η Καμπούλ του Αφγανιστάν.

 Εφιαλτικό: Το 2100 θα έχουν απομείνει μόλις 2,3 εκατομμύρια ταλαίπωροι  γέροντες  Έλληνες  και  θα  συζητούν  για  το  καταραμένο  εμβόλιο.


Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;


Η Μάριαμ Ναμπατάνζι, 39 ετών, είναι μια γυναίκα από την Ουγκάντα. Έχει 44 παιδιά από 28 γέννες. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ: Η ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ 12 ΠΑΙΔΙΑ. Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ 6 ΠΑΙΔΙΑ. Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ. ΑΥΤΗ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΚΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ.



Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ. ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ «ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ. ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ». ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ. ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΑΝΟΗΤΟΙ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ" ΕΜΒΟΛΙΟ. Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Κρήτη: Νέο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 25χρονο, κοντά στις Καλύβες Χανίων. Νεκρός 17χρονος οδηγός δικύκλου σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. Κρήτη: 13χρονη στο νοσοκομείο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ. Απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο του 22χρονος. Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα - Νεκρός 18χρονος. Καθημερινά εξολοθρεύουν τα Ελληνόπουλα με κάθε τρόπο. Ο Νιγηριανός ράπερ Thug Slime μαχαίρωσε Έλληνα πατέρα τριών παιδιών στο κέντρο της Αθήνας. Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη και τρεις τραυματίες. Η πάλη του 44χρονου υπάλληλου με τον Αλβανό κακοποιό λίγο πριν τον δολοφονήσει. Αλεξανδρούπολη: Νεκρός 23χρονος φοιτητής Ιατρικής που έπεσε από ταράτσα. Χανιά: Στη φυλακή 47χρονος Αλβανός για απόπειρα βιασμού σε βάρος ανήλικης. Νεκρός 30χρονος οδηγός χθες στην Αταλάντη. Α.Τσελέντης: «Έλληνες τρώνε από σκουπίδια και λάθροεισβολείς ζουν με επιδόματα σε διαμερίσματα». Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2021 ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Εφιαλτικό: Το 2100 θα έχουν απομείνει μόλις 2,3 εκατομμύρια Έλληνες.

 

Η  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ  ΤΗΣ  ΝΙΓΗΡΙΑΣ,  ΤΟ  ΛΑΓΟΣ.

ΣΗΜΕΡΑ  ΕΧΕΙ  8.000.000  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.  ΤΟ  2100  ΘΑ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΠΟΛΗ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ  ΜΕ  88.000.000  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.  Η  ΚΑΜΠΟΥΛ   ΤΟΥ  ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ  ΘΑ  ΕΧΕΙ  50.000.000  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ... 







Ίσως το πιο εκπληκτικό μέρος των προβλέψεων του Global Cities Institute είναι η πλήρης απουσία ευρωπαϊκών, βορειοαμερικανικών και κινεζικών πόλεων στην πρώτη δεκάδα της λίστας με της μεγαλύτερες πόλεις του 2100. Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, θα βρίσκεται στην 37η θέση, ενώ το Πεκίνο ακολουθεί παρόμοια τάση πέφτοντας στην 52η θέση μέχρι το 2100.

Αντίθετα, στη δεκάδα θα βρίσκονται το Νταρ Ες Σαλάμ της Ταζμανίας, το Μουμπάι, το Δελχί και η Καλκούτα της Ινδίας, η Χαρτούμ του Σουδάν, η Νιαμέι του Νίγηρα, η Ντάκα του Μπαγκλαντές και η Καμπούλ του Αφγανιστάν.



Εφιαλτικό: Το 2100 θα έχουν απομείνει μόλις 2,3 εκατομμύρια ταλαίπωροι  γέροντες  Έλληνες  και  θα  συζητούν  για  το  καταραμένο  εμβόλιο.


Όταν το 1828, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από 363 χρόνια Οθωμανικού ζυγού, ο ελεύθερος πληθυσμός, εκτιμούνταν στα 2,135 εκατομμύρια. Ο δε πληθυσμός αυτών που είχαν Ελληνική Εθνική συνείδηση και παρέμεναν υπό Οθωμανική κατοχή ήταν πάνω από 6 εκατομμύρια.

Το 1940, η Ελλάς είχε διπλασιαστεί σε έκταση, είχε υποδεχθεί πάνω από 1,5 εκατ πρόσφυγες Έλληνες της Μικράς Ασίας και το Ελληνικό Κράτος μετρούσε 7,5 εκατ. πολίτες.
Με τον ρυθμό εκείνο σήμερα η Ελλάς θα είχε 30 εκατομμύρια κατοίκους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, που ξεπερνά τον αιώνα, κάθε ελληνική οικογένεια αποκτούσε 2 έως 10 τέκνα.
«Κάθε γενιά για να αναπαραχθεί χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 2.1 (δείκτης γεννητικότητας / total fertility rate) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα: σήμερα η ελληνική οικογένεια γεννά 1-1.3, αριθμός εφιαλτικά χαμηλός. Σύμφωνα με αυτόν τον αριθμό, το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων (…αν δεν έχουν μεταναστεύσει όλοι) θα είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια.
Αναλογιστείτε λίγο τον αριθμό: 2,3 εκατομμύρια».

Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν βέβαια και στην νοοτροπία της νεοελληνικής κοινωνίας, που βγάζει ανεύθυνους πολίτες που σκέφτονται πως θα γλεντάνε όπως στα φοιτητικά τους χρόνια μέχρι τα 40. Επίσης, η παραμονή στο σπίτι των γονιών μέχρι τα 30 και τα 40 δεν βοηθά ιδιαίτερα τον σχηματισμό οικογένειας. Είναι και αυτό μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.

«Η περίπτωση είναι ίδια με αυτή του κρατικού χρέους. Το αφήναμε, το αφήναμε, και μια ωραία πρωία, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε μεγάλο χρέος. Το ίδιο συμβαίνει και μπορεί ενδεχομένως να συμβεί με το «δημογραφικό χρέος». Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι, πως αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα χρόνια, οι δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος θα λιγοστεύουν, λόγω του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να δράσουμε. «Αν δεν υπάρξει πολιτική προστασίας των γεννήσεων, μετά το 2040, θα χάνουμε ένα εκατομμύριο σε γεννήσεις κάθε δέκα χρόνια».




Αυτή θα είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο το 2100

 

Γιάννης Μπαϊρακτάρης

Μπορεί το Τόκιο να αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του πλανήτη, όμως σε μερικά χρόνια από σήμερα δεν θα βρίσκεται ούτε στο top-10 της λίστας.

Ο κόσμος εκεί έξω αλλάζει μέρα με τη μέρα. Τίποτα στον πλανήτη δεν είναι ίδιο με τον προηγούμενο αιώνα και σίγουρα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο και στον επόμενο. Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και ο ανθρώπινος αντίκτυπος στη Γη γίνεται όλο και πιο εμφανής, είναι σημαντικό να εξελίσσονται σωστά οι πόλεις, που κατοικούμε.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αλλαγή στην κατανομή των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, κυρίως προς την Ασία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς οι αγροτικοί πληθυσμοί έλκονται από νέους οικονομικούς κόμβους στις αναδυόμενες οικονομίες.

Τι θα γίνει, όμως, σε περίπου 80 χρόνια από σήμερα, το έτος 2100; Ποια πόλη θα είναι αυτή που θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την πολυπληθέστερες του κόσμου; Την απάντηση την έδωσε η μεγάλη έρευνα του Global Cities Institute, ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτή, να πούμε πως το Τόκιο, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη σήμερα με περίπου 38 εκατομμύρια κατοίκους, δεν θα βρίσκεται καν στο top-10 το 2100.

Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ισχυρή της οικονομία της, η Ιαπωνία υποφέρει από χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, γήρανση του πληθυσμού και μια πολιτική που περιορίζει τη μετανάστευση. Όλα αυτά αναμένεται να κρατήσουν σε χαμηλό ποσοστό την αύξηση του πληθυσμού της τα επόμενα χρόνια.

 

Αντίθετα, η πόλη που πρέπει να περιμένει έκρηξη πληθυσμού μέχρι το 2100 είναι το Λάγος της Νιγηρίας στην Αφρική. Σήμερα, στην πόλη κατοικούν περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες, ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, αυτός ο αριθμός αναμένεται να εντεκαπλασιαστεί και να φτάσει τα 88.000.000 στα επόμενα 80 χρόνια. Ένας αριθμός που ισούνται περίπου με τον πληθυσμό ολόκληρης της Γερμανίας και της Δανίας μαζί.

Ήδη η μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας προετοιμάζεται για αυτή την έκρηξη πληθυσμού. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ενώ αποτελεί κέντρο οικονομίας και αγορών της δυτικής Αφρικής. Το Λάγος έχει ξεκινήσει μια σειρά από έργα για να αυξήσει δραστικά το βιοτικό επίπεδο και να βελτιώσει τις υποδομές της.

Ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ, το «Eko Atlantic City» μια έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήδη προετοιμάζεται και θα περιλαμβάνει νέες σύγχρονες οικιστικές και εμπορικές περιοχές, που θα προστατεύουν την πόλη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ίσως το πιο εκπληκτικό μέρος των προβλέψεων του Global Cities Institute είναι η πλήρης απουσία ευρωπαϊκών, βορειοαμερικανικών και κινεζικών πόλεων στην πρώτη δεκάδα της λίστας με της μεγαλύτερες πόλεις του 2100. Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, θα βρίσκεται στην 37η θέση, ενώ το Πεκίνο ακολουθεί παρόμοια τάση πέφτοντας στην 52η θέση μέχρι το 2100.

Αντίθετα, στη δεκάδα θα βρίσκονται το Νταρ Ες Σαλάμ της Ταζμανίας, το Μουμπάι, το Δελχί και η Καλκούτα της Ινδίας, η Χαρτούμ του Σουδάν, η Νιαμέι του Νίγηρα, η Ντάκα του Μπαγκλαντές και η Καμπούλ του Αφγανιστάν.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 



9 σχόλια:


  1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΙΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΟΥΣ.

    Α.Πατέλης: Έρωτα και δουλειές συνδύασε στο Λονδίνο ο επικεφαλής του γραφείου του Κ.Μητσοτάκη - Συναντήθηκε με τον Μιχάλη.
    Ο Α.Πατέλης συνόδεψε τον Κ.Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, συνόδεψε τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο και εκτός από επενδυτές συνάντησε και τον σύζυγό του Μιχάλη.
    Ως γνωστόν, ο Αλέξης Πατέλης έχει στενούς δεσμούς και πολλές αναμνήσεις από το Λονδίνο. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό του Μιχάλη, που περνά αρκετό χρόνο στην Αγγλία, εκεί έζησαν τα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα, εκεί παντρεύτηκαν! Η χαρά του λοιπόν γι’ αυτό το ταξίδι ήταν περίσσεια.
    Ήταν άλλωστε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον ίδιο εκτός από τις συναντήσεις παρουσία και του ίδιου στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων (βλέπετε, εκτός από τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, δηλαδή την τουρκική επιθετικότητα, το Κυπριακό αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη που απασχόλησαν τη συζήτηση Τζόνσον – Μητσοτάκη, η ατζέντα είχε και επενδυτικό επίπεδο) να δει και τον σύζυγό του, τον Μιχάλη, που ήταν στο Λονδίνο εκείνες τις ήμερες!
    Τι πιο ωραίο άλλωστε για το ζευγάρι να περπατά αμέριμνο στους στολισμένους χριστουγεννιάτικα δρόμους και να δειπνεί σε γνώριμα του στέκια! Άλλωστε, τη βρετανική πρωτεύουσα την ξέρει απέξω κι ανακατωτά ο Αλέξης Πατέλης, καθώς έζησε εκεί πολλά χρόνια. Εκεί ήταν που συναντήθηκε το 2004 το βλέμμα του με τον Μιχάλη της καρδιάς του!
    Ο ίδιος, άλλωστε, έχει μιλήσει σε συνεντεύξεις του με καμάρι για τον σύντροφό του και τη γνωριμία τους, που κατέληξε σε γάμο: «Με τον Μιχάλη γνωριστήκαμε στο Λονδίνο το 2004. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έξι μήνες μετά μετακομίσαμε στο ίδιο σπίτι και έκτοτε είμαστε μαζί. Στα χαρτιά δεν ταιριάζουμε, διότι είναι πιανίστας κλασικής μουσικής και εγώ οικονομολόγος. Όμως κάνουμε εξαιρετική παρέα και μας αρέσει να είμαστε μαζί, πώς να το πω. Πολλές φορές προτιμάω να είμαι μαζί του αντί με φίλους, και με παρεξηγούν» ήταν τα λόγια αγάπης του Αλέξη Πατέλη! Η γνωριμία τους, που ήταν έρωτας με την πρώτη μάτια, επισφραγίστηκε το 2009 με γάμο στο Λονδίνο, την πόλη που τους ένωσε!
    «Ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Είχαν έρθει γονείς και οικογένεια από την Ελλάδα. Οι γονείς μου ήταν πάντα στο πλευρό μου. Ήρθαμε στην Ελλάδα μετά τον γάμο και το 2017 κάναμε και σύμφωνο συμβίωσης. Ο Μιχάλης έχει μάθει ελληνικά και του αρέσει η ζωή εδώ. Είναι η πατρίδα του» έχει πει ο Αλέξης Πατέλης, μιλώντας για τον έρωτά του με τον σύζυγό του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΠΑ: άνθρωπος κόλλησε την ευλογιά των πιθήκων της Νιγηρίας. Δεν υπάρχει θεραπεία.
    Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων. Συναγερμός έχει σημάνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα.
    Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, καθώς ένας άνδρας στο Μέριλαντ νοσεί με τον ιό. Οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να σημειώνουν πως «όλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση».
    Σύμφωνα με το express.co.uk, είναι το δεύτερο κρούσμα για το 2021 στις ΗΠΑ, ενώ ο άνδρας πριν βρεθεί θετικός είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία, μέρος όπου εικάζεται πως νόσησε.
    Μάλιστα, η πρώτη περίπτωση μόλυνσης για φέτος, εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2021 στο Τέξας, όταν και πάλι βρέθηκε θετικός στον ιό, άνδρας που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία.
    Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να σημάνει συναγερμός για την δημόσια υγεία μέχρι στιγμής, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Παρόλα αυτά, βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς μπορεί να διαδοθεί εύκολα στη κοινότητα, ενώ δεν έχει εγκριθεί καμία επίσημη θεραπεία.
    Η ευλογιά των πιθήκων ανήκει στην κατηγορία των ιών όπως η ανεμοβλογιά και έχει λάβει το όνομα της, επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1958 σε πιθήκους που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα.
    Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο εντοπίστηκε το 1970 και σύμφωνα με το CDC τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο εβδομάδες μετά την νόσηση, καθώς ο ασθενής εμφανίζει πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, αδυναμία και κρυάδες.
    Μάλιστα, μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, συχνά ξεκινώντας από το πρόσωπο και μετά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα.
    Το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να προκαλεί έντονη φαγούρα, αλλάζει και περνάει από διαφορετικά στάδια πριν τελικά σχηματίσει κηλίδες που αργότερα υποχωρούν. Οι βλάβες ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν ουλές.
    Οι ειδικοί σημειώνουν πως η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων γίνεται κυρίως από σταγονίδια από το στόμα, όταν δύο άτομα είναι σε κοντινή επαφή. Παρόλα αυτά, κάποιος μπορεί να μολυνθεί εάν αγγίξει μία πληγή ενός μολυσμένου ή πράγματα που έχει ακουμπήσει.
    Επιπλέον, ακόμη και τα ζώα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους, σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί. Η μετάδοση γίνεται από δάγκωμα, γρατζουνιά ή αν κάποιος κρατήσει κομμάτι κρέας μολυσμένου ζώου.
    Μέχρι στιγμής, ο ιός μαστίζει μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σκοτώνει 1 από τα 10 άτομα που νοσούν. Παρόλα αυτά, η θνησιμότητα είναι ακόμη μικρότερη εκτός Αφρικής, με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιες και πως μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά
    Εξάλλου, εκτός Αφρικής, έχουν καταγραφεί κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων μόνο σε έξι κράτη, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί οριακά 50 μολύνσεις από το 1970, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στον άνθρωπο.
    Οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν έχει αναπτυχθεί διαθέσιμη θεραπεία προς το παρόν για την ευλογιά των πιθήκων, όμως πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές, καθώς η ευρεία διασπορά στην κοινότητα θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Τουρκικό Αιγαίο»: Η καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας.

    Το σύνθημα «Turkaegean» που σημαίνει «Τουρκικό Αιγαίο» λανσάρει στη νέα καμπάνια του, το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού, αποδεικνύοντας ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για να εξυπηρετήσει τους προκλητικούς γεωπολιτικούς της στόχους.
    Μιλώντας για τη συγκεκριμένη καμπάνια, ο Τούρκος υφυπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι επειδή η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή, έτσι αποφάσισε και η Άγκυρα να προωθήσει αυτό σύνθημα «Turkaegean» προβάλλοντας και σχετικά βίντεο, για να δείξει ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά μια περιοχή που είναι και της Τουρκίας.
    Σε κάθε περίπτωση, το σποτ κάνει ξεκάθαρα λόγο για «Τουρκικό Αιγαίο».
    Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet φιλοξενεί ρεπορτάζ για την τουρκική καμπάνια, με τίτλο «κόντρα για το Αιγαίο αυτή τη φορά, με την Ελλάδα».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκθεση στο Αλβανικό Προεδρικό Μέγαρο «το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι κατεχόμενα Αλβανικά εδάφη».
      Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας και ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού Προέδρου Ilir Meta, σχετικά με έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο την «γενοκτονία των τσάμηδων» και την «κατοχή Αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».
      Οι εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του Αλβανικού προεδρικού μεγάρου, συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα Αλβανικά εδάφη».
      Σημειώνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος Ilir Meta ξεναγήθηκε στην εν λόγω έκθεση από τους διοργανωτές.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  4. Η CureVac ετοιμάζει νέο mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
    Η γερμανική CureVac θα αρχίσει σε λίγους μήνες δοκιμές ενός δεύτερου εμβολίου Covid-19 σε ανθρώπους, μετά την αποτυχία του πρώτου.
    Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι σε λίγους μήνες πρόκειται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός δεύτερης γενιάς εμβολίου κατά της Covid-19.
    Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το δεύτερο εμβόλιό της με την ονομασία CV2CoV παρήγαγε σε ζώα (μαϊμούδες) αντισώματα συγκρίσιμα με εκείνα του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. Η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου φαίνεται μεγαλύτερη από εκείνη του πρώτου, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε άδοξα.
    Τον Οκτώβριο η CureVac σταμάτησε την πολύ προχωρημένη προσπάθειά της να αναπτύξει το πρώτο εμβόλιό της (CvnCoV) κατά του κορωνοϊού, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τελικών δοκιμών σε ανθρώπους, που έδειξαν αποτελεσματικότητα μόνο 47%. Κάτι που την οδήγησε να αποσύρει το αίτημά της προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για έγκριση του εμβολίου της, καθώς και στη λήξη της συμφωνίας της με την ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων.
    Η εταιρεία εστιάζει, πλέον, στη συνεργασία με τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία GSK για την ανάπτυξη ενός βελτιωμένου mRNA εμβολίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο γιος του Νετανιάχου στους εβραίους: «Μην ταξιδεύετε σε εχθρική Τουρκία, επιλέξτε Κύπρο και Ελλάδα».

    Καλεί τους Ισραηλινούς να μην επιλέγουν την γείτονα ούτε καν για στάση μετεπιβίβασης
    Σαν κατασκόπους συνέλαβε και φυλάκισε στα κρατητήρια της Κωνσταντινούπολης, ένα ζευγάρι Ισραηλινών, η Τουρκία.

    Τελικά αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι καμία σχέση δεν είχαν με κατασκοπία και μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων και πιέσεων, απελευθερώθηκαν. Αυτό το περιστατικό οδήγησε τον γιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιαήρ, να προχωρήσει σε ανάρτηση χαρακτηρίζοντας εχθρική για το Ισραήλ χώρα την Τουρκία και καλώντας τους συμπατριώτες του να μην ταξιδεύουν εκεί, αλλά σε Κύπρο και Ελλάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά έγραψε:

    «Εν τέλει, φίλοι μου, τι μάθαμε από την όλη υπόθεση; Δεν πετάμε στην Τουρκία! Ούτε για διακοπές, ούτε για ιατρικές επεμβάσεις, ούτε καν για στάση μετεπιβίβασης (τρανζιτ)! Πρόκειται για μια χώρα εχθρική με όλη τη σημαία της λέξης. Θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό κοντά και φθηνά; Επισκεφθείτε τις συμμάχους μας, την Ελλάδα και την Κύπρο».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο επόμενος κορωνοϊός μπορεί να προέλθει από αρουραίους σύμφωνα με νέα μελέτη.
    Τα προγονικά τρωκτικά μπορεί να είχαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς που μοιάζουν με τον SARS.
    Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι τα τρωκτικά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊών όπως ο SARS, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη Covid-19 μπορεί να προέλθει από αρουραίους.


    Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον έκαναν γονιδιωματική ανάλυση διαφόρων ειδών θηλαστικών, εξετάζοντας συγκεκριμένα τους υποδοχείς, στους οποίους συνδέονται οι ιοί SARS. Και βρήκαν στοιχεία ότι ορισμένα είδη τρωκτικών στο παρελθόν είχαν εκτεθεί επανειλημμένα σε κορωνοϊούς που μοιάζουν με τον SARS, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πιθανότατα ένα ορισμένο επίπεδο αντίστασης.


    O SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 είναι «ζωονοτικός», που σημαίνει ότι μεταπήδησε από ζώο σε άνθρωπο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι κινεζικές τρανορινόλοφες νυχτερίδες (με χαρακτηριστικό ρουθούνι που θυμίζει πέταλ, εξ’ ου και το όνομά τους “horseshoe bats” στα αγγλικά) μπορεί να λειτουργήσουν ως ξενιστές σε διάφορους κορωνοϊούς τύπου SARS, χωρίς να εκδηλώσουν ακραία συμπτώματα. Η ταυτοποίηση ζώων που εμφανίζουν παρόμοια αντίσταση σε τέτοιες λοιμώξεις – και ως εκ τούτου να λειτουργήσουν ως δεξαμενές ιών – είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.


    «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα προγονικά τρωκτικά μπορεί να είχαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς που μοιάζουν με τον SARS», γράφουν στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology ο μοριακός βιολόγος Σον Κινγκ και η μηχανικός Η/Υ Μόνα Σινγκ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Αυτό, προσθέτουν, πιθανότατα επέτρεψε στα τρωκτικά αυτά να αποκτήσουν «κάποια μορφή ανοχής ή αντίστασης σε κορωνοϊούς τύπου SARS ως αποτέλεσμα αυτών των λοιμώξεων. Κι έτσι αυξάνεται η πιθανότητα ορισμένα σύγχρονα είδη τρωκτικών να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊών που μοιάζουν με SARS — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να μην έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Η συνέχιση της εξερεύνησης των προσαρμογών σε ζώα -ξενιστές κορωνοϊών θα είναι σημαντική […] για να κατανοήσουμε ποια ζώα έχουν ενδεχομένως αναπτύξει μηχανισμούς ανοχής μέσω αρχαίων εκθέσεων σε ιούς που μοιάζουν με SARS και μπορεί να είναι φορείς τους. Τέτοιες μελέτες», καταλήγουν, θα μας βοηθήσουν επίσης «να βρούμε αυτούς που είναι ευάλωτοι συμπτωματικοί ξενιστές, όπως δυστυχώς έχουν αποδειχθεί οι άνθρωποι».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνελήφθη άνδρας από το Μπαγκλαντές που κυνηγούσε γυμνός ανήλικα κορίτσια.
    Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έναν 34χρονο άνδρα με καταγωγή από το Μπανγκλαντές στην περιοχή του Γκύζη, ο οποίος έκανε άσεμνες χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου σε ανήλικα κορίτσια τα οποία ακολουθούσε για ώρα, ενώ εκείνα περπατούσαν.

    Το μεσημέρι της Πέμπτης (18/11) οι άνδρες της ομάδας ΔΙ. ΑΣ. έλαβαν σήμα πως στην οδό Στυλιανού στου Γκύζη, ένας αλλοδαπός προσέγγισε και ακολουθούσε ανήλικα. Οι αστυνομικοί είχαν την περιγραφή του στα χέρια τους από τα θύματα, τα οποία έκαναν αναφορά για άντρα γύρω στα 40, μελαμψό και μετρίου αναστήματος.

    Φτάνοντας στο σημείο διαπίστωσαν την παρουσία του ατόμου, ο οποίος στη θέα των αστυνομικών επιχείρησε να διαφύγει, προσπαθώντας να κρυφτεί στα στενά της περιοχής, ενώ τα παιδιά φώναζαν, «φεύγει, φεύγει», σύμφωνα με τις πληροφορίες. Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν στην οδό Οιχαλίας.

    Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο σάτυρος, δεν φορούσε παντελόνι, ενώ βρισκόταν και σε ερωτική διέγερση. Οδηγήθηκε στο τμήμα όπου κλήθηκαν τα παιδιά που παρενοχλούσε συνοδεία των γονιών τους που τον αναγνώρισαν, ενώ προέκυψε πως και την προηγούμενη ημέρα ενοχλούσε τα παιδιά κάνοντας τους χειρονομίες.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 20/11/1839: Με επιστολή της προς τον Άγγλο Πρόξενο, μια «Επιτροπή Κρητών», που ακόμα δεν έχει αποκτήσει ονοματεπώνυμα, ζήτησε να γίνει η Κρήτη αγγλικό προτεκτοράτο. Ο «φιλέλληνας» υπουργός λόρδος Πάλμερστον απάντησε: «...εφόσον η Κρήτη ανήκει de facto et de jure στο Σουλτάνο, θα ήταν αδύνατο για τη Μ. Βρετανία να αποσπάσει τη νησο από τη φίλη και σύμμαχο της Τουρκία και να την υπαγάγει στις κτήσεις του Στέμματος».

    20/11/1956: Στην Κύπρο σκοτώθηκε από Άγγλους στη Λεμεσό 16χρονος μαθητής και μαχητής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Βλάμης από το Βουνί. Διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό για την επιβολή συλλογικού προστίμου 35.000 λιρών.

    20/11/1958: Στην Κύπρο πέθανε από τα βασανιστήρια στα κρατητήρια Κτήματος, ο 18χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ Γεώργιος Χριστοφόρου από την Εμπα. Την ιδία ημέρα σκοτώθηκε από Βρετανούς ο 45χρονος Δημήτριος Γεωργίου από τις Αρόδες, ενω μετέβαινε προς τον Αγιον Γεώργιον Πέγειας.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...