ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

02 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 


Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ. ΑΞΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ. Μύκονος: 50 αλλοδαποί μουσουλμάνοι αποβιβάστηκαν σε ακτή του νησιού. Αδιάκοπες οι μεταφορές μουσουλμάνων αλλοδαπών από το λιμενικό: 251 άτομα σε τρεις ημέρες. Δεν επαρκούν τα σκάφη του Λιμενικού για την μεταφορά τους. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΕΝΩ Ο ΕΒΡΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΝΕΙ ΕΥΘΥΜΟ ΠΑΡΤΥ ΛΟΓΩ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

  


Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σουηδία, ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων πρέπει να είναι οι πάσχοντες από καρκίνο, καθώς ορισμένες βιταμίνες σχετίζονται με επιτάχυνση της ανάπτυξής του.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Μπορεί επίσης να ευνοούν την διασπορά του, διεγείροντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους.


Οι όγκοι χρησιμοποιούν τα νέα αγγεία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται στο σώμα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνες σε ποντίκια. Προγενέστερη έρευνα είχε δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και n-ακετυλοκυστεΐνης διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα στα τρωκτικά.

Για να καταλάβουν πως μπορεί να συμβεί αυτό, οι επιστήμονες συνέχισαν τις έρευνές τους. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών. Στην μία, τα ζώα έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα των τρωκτικών. Στη δεύτερη, στα ποντίκια είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες προσέθεταν στο νερό των ζώων βιταμίνες C, Ε και n-ακετυλοκυστεΐνη. Ο οργανισμός των ποντικιών εκ φύσεως παράγει βιταμίνη C, ενώ τις άλλες δύο προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής.

Οι ερευνητές χορηγούσαν στα ζώα αυξημένες δόσεις των βιταμινών αυτών. Πόσο αυξημένες; «Όσο αυτές που προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο τρώει υγιεινά, μετά παίρνει μερικά συμπληρώματα και ύστερα πίνει ένα smoothie με τζίντζερ», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ακαδημαϊκού κέντρου Karolinska Institutet (KI), στην Στοκχόλμη.

Τα ευρήματα

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερες βιταμίνες κατανάλωναν τα ποντίκια, τόσο ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη νέων αγγείων μέσα στους όγκους τους. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες των ποντικιών.

Η αυξημένη ανάπτυξη νέων αγγείων οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, δήλωσε ο ερευνητής. Εν τούτοις, στο δημοσιευμένο άρθρο δεν παρατίθενται στοιχεία επ’ αυτού.

Ο ερευνητής τόνισε πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αποκλειστούν αυτές οι βιταμίνες από την ημερήσια διατροφή. «Εάν αφαιρέσετε τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες από τη διατροφή σας, θα αρρωστήσετε για άλλους λόγους, όπως οι βιταμινικές ανεπάρκειες. Κάτι τέτοιο επίσης επηρεάζει τον καρκίνο», προειδοποίησε. «Το θέμα είναι να μην λαμβάνει κάποιος μέσω των συμπληρωμάτων, περισσότερες βιταμίνες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός του».

Αν και η έρευνα βασίστηκε σε καρκίνους του πνεύμονα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες μορφές της νόσου, με τις οποίες οι όγκοι του πνεύμονα έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΗΠΑ: Απελπισία με τα απορρίμματα των ανεμογεννητριών – Δεν ξέρουν τι να κάνουν τα χρησιμοποιημένα πτερύγια.
    43 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων πτερυγίων έως το 2050.
    Μια πόλη στο Τέξας βλέπει από πρώτο χέρι το τεράστιο πρόβλημα της συσσώρευσης απορριμμάτων που δημιουργούνται από τα χρησιμοποιημένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, οι οποίες «ανθούν» και στην Ελλάδα.
    Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές αμερικανικές Πολιτείες εδώ και χρόνια, με διάφορες προτάσεις για την λύση του ζητήματος.
    Ενώ ορισμένες εταιρείες λένε ότι ελπίζουν να επαναχρησιμοποιήσουν το υλικό τίποτα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
    Ο Mike Gill, ένας μηχανολόγος μηχανικός που εργάστηκε στη βιομηχανία κατασκευής στροβίλων, είπε στην Cowboy State Daily ότι το υλικό είναι τόσο σκληρό που η επαναχρησιμοποίησή του είναι απίθανο να είναι οικονομική σύντομα.
    «Είναι χάσιμο χρόνου», είπε.
    Το περιοδικό Texas Monthly ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Sweetwater του Τέξας έχει πλημμυρίσει από πτερύγια ανεμογεννητριών. Η Global Fiberglass Solutions με έδρα την Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση ανακύκλωσης των πτερυγίων. Το σχέδιο είναι να τεμαχιστούν για να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για πράγματα όπως παλέτες, σιδηροδρομικοί δεσμοί και πάνελ δαπέδου.
    Η εταιρεία άρχισε να αποθηκεύει μεταχειρισμένα πτερύγια στην πόλη σε μερικές τοποθεσίες. Έχει επίσης συλλέξει τεράστιους σωρούς σε πόλεις της Αϊόβα.
    Σύμφωνα με το Texas Monthly, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Sweetwater έχει ανακυκλώσει μόνο μερικές από τις λεπίδες-πτερύγιοα, αν και εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σύντομα.
    Μέρος του λόγου που συσσωρεύονται τα πτερύγια είναι επειδή οι εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν εκπτώσεις σε φόρο κατά τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, αλλά οι εταιρείες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν ξανά αυτή τη χρονική περίοδο (άρα και να έχουν νέα έκπτωση) με την «επανατροφοδότηση» των ανεμογεννητριών.
    Καθώς οι ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων σπεύδουν να επαναφέρουν στο μηδέν το «χρονόμετρο» των 10 ετών για τις φορολογικές τους εκπτώσεις, οι ανεμογεννήτριες με ανανεωμένη ενέργεια ρίχνουν τα πτερύγια σαν φθινοπωρινά φύλλα.
    Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η παγκόσμια αιολική βιομηχανία θα παράγει 43 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων πτερυγίων έως το 2050 – ισοδύναμο με 215.000 ατμομηχανές και έως 800.000 τόνους ετησίως. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύουν το 41% αυτού του ποσοστού.

    Ο Don Sylvester, CFO της Xproducts U.S. LLC με έδρα το Τέξας, θέλει να χρησιμοποιήσει το υλικό για υλικά επίστρωσης. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιολικές εταιρείες, είπε ο Sylvester στην Cowboy State Daily, είναι το κόστος μεταφοράς των πτερυγίων από τα αιολικά πάρκα, που βρίσκονται παντού, σε μια κεντρική εγκατάσταση ανακύκλωσης.

    Είπε ότι η Xproducts έχει 20 χωματερές που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία της εταιρείας.
    «Θα ήθελαν πραγματικά να δουν αν έχει νόημα να αρχίσουν να τα αδειάζουν», είπε ο Σιλβέστερ.


    Ο Mike Gill, ένας μηχανολόγος μηχανικός που εργάστηκε στη βιομηχανία κατασκευής στροβίλων, έχει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε ότι το Sweetwater, στο Τέξας, έγινε ο χώρος απόρριψης των λεπίδων επειδή δεν είχε βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά είχε πολλά αιολικά πάρκα. Εκεί έμαθε να σκαρφαλώνει σε πύργους.

      Το πρόβλημα είναι ότι οι τουρμπίνες διαρκούν 15 ή 20 χρόνια. Τα πτερύγια όμως διαρκούν ακόμη λιγότερο, ιδιαίτερα όταν χτυπιούνται από κεραυνό.

      «Τα χωρίζει σαν μπανάνα», είπε.
      Οι πύργοι έχουν αλεξικέραυνα για να το αποτρέψουν αυτό, αλλά δεν είναι 100% εγγύηση με έναν πύργο να υψώνεται εκατοντάδες πόδια από την πεδιάδα, είπε ο Gill.

      Η ανακύκλωση των λεπίδων, ωστόσο, είναι μια πραγματική πρόκληση. Είπε ότι ο κύριος λόγος είναι ότι είναι 60 στρώματα υφαντού υαλοβάμβακα που συγκρατούνται μαζί με εποξειδικό.

      Πριν πάει στην αιολική βιομηχανία, ήταν μηχανικός στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου εργάστηκε στη Chevrolet Corvette. Το σώμα από υαλοβάμβακα είχε πάχος τριών στρωμάτων.

      Κάποια στιγμή, έκανε έρευνα για την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η οποία ήθελε να δει πόσο καλά θα λειτουργούσαν οι λεπίδες ως θωράκιση για σφαίρες.

      Η ομάδα του Gill έπρεπε να κόψει τα πτερύγια του στροβίλου για να ρίξει 25 σφαίρες διαμετρήματος 5,56 χλστ. σε αυτά.

      Αυτές οι λεπίδες είχαν πάχος λίγο περισσότερο από μισή ίντσα, αλλά οι λεπίδες 60 στρώσεων είναι ακόμη πιο παχιές. Όσον αφορά την ανακύκλωση αυτού του υλικού σε νέες λεπίδες, ο Gill είπε ότι «δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...