ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

04 Σεπτεμβρίου 2023

Ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας πρέπει να έχουν οι Έλληνες νέοι, αν θέλουν να ζήσουν στον Πλανήτη Άρη.

 




ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ (ΚΑΙ ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ) ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ. Σε διάσκεψη του think tank Ron Paul με θέμα "γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία", ο μή σιωνιστής αμερικανοεβραίος δημοσιογράφος Max Blumenthal δήλωσε: "Οι ΗΠΑ μεθοδεύουν την μετατροπή της Ουκρανίας σε «Μεγάλο Ισραήλ της Ευρώπης», προκαλώντας τον θάνατο σε εκατομμύρια νέους, Ουκρανούς και Ρώσους".

 





Στον Άρη υπάρχει το Βουνό Όλυμπος, το μεγαλύτερο όρος - ηφαίστειο στο Ηλιακό Σύστημα, με υψόμετρο 26 χιλιόμετρα, σχεδόν τριπλάσιο των Ιμαλαΐων και εννεαπλάσιο του δικού μας Ολύμπου.



Πλανήτης Άρης: Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν όσοι τον εποικίσουν – Δείτε αν τα έχετε | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney


Έχετε άγχος, πίεση ή ανταγωνιστικό πνεύμα, τότε καλύτερα να μείνετε στη γη, ενώ αν είστε πιο χαλαροί είναι πιθανότερο να εποικίσετε τον πλανήτη Άρη.

Μια νέα μελέτη, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο, διεξήγαγε προσομοιώσεις σε υπολογιστή που παρακολουθούσαν την πρόοδο των ανθρώπινων οικισμών στον Κόκκινο Πλανήτη κατά τα πρώτα 28 χρόνια εικονικής λειτουργίας τους. «Οι δεκτικοί τύποι προσωπικότητας εκτιμήθηκαν ως οι πιο ανθεκτικοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», διαπίστωσαν οι ερευνητές, «ενώ οι νευρωτικοί έδειξαν τη μικρότερη ικανότητα προσαρμογής». Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο ελάχιστος αριθμός ανθρώπων με όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη εγκατάσταση είναι μόλις 22 άτομα. 



Οι συγγραφείς της μελέτης, κοινωνικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο George Mason, εισάγουν στο υπολογιστικό μοντέλο δεδομένα που συλλέγονται από οικονομική έρευνα, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), από ερευνητικά φυλάκια της Ανταρκτικής, από πληρώματα υποβρυχίων και άλλα.

«Η δημιουργία ενός ανθρώπινου οικισμού στον Άρη είναι ένα απίστευτα περίπλοκο μηχανολογικό πρόβλημα», ανέφεραν οι ερευνητές στο προσχέδιό τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στο arXiv. «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τις συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις των μελλοντικών αποίκων του Άρη μέσω μιας προσομοίωσης Agent-Based Modeling (ABM simulation)».

Αυτή η προσέγγιση, που είναι μίγμα της θεωρίας παιγνίων και του «εξελικτικού προγραμματισμού» που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη βιολογικών συστημάτων, χώρισε τους εικονικούς ανθρώπους σε τέσσερις βασικούς τύπους προσωπικότητας.

Ο «δεκτικός» τύπος είναι άτομο με χαμηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας, χαμηλή επιθετικότητα και μη προσηλωμένο στην αυστηρή ρουτίνα.

Ο «κοινωνικός» τύπος ορίστηκε ως «άτομο με μέσο βαθμό ανταγωνιστικότητας, εξωστρεφή, που απαιτεί κοινωνική αλληλεπίδραση, αλλά δεν προσηλώνεται σε αυστηρές ρουτίνες».

Αντίθετα, μια προσωπικότητα που ονομάζεται «αντιδραστική» έχει μέτρια ανταγωνιστικότητα και προσήλωση στις αυστηρές ρουτίνες της.

Η τέταρτη και τελευταία ομάδα του μοντέλου, οι «νευρωτικοί», έχουν «υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας, εξαιρετικά επιθετικά διαπροσωπικά χαρακτηριστικά και αμφισβητούμενη ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή της ρουτίνας» — καθιστώντας τους λιγότερο προσαρμοστικούς στις προκλήσεις που συνεπάγεται η διατήρηση μιας αποικίας στον Άρη.

Οι ερευνητές έκαναν μια σειρά γενναιόδωρων υποθέσεων για το μοντέλο τους, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών προμηθειών από τη Γη και μιας πυρηνικής γεννήτριας ικανής να παρέχει σταθερή ηλεκτρική ενέργεια στον οικισμό για τουλάχιστον επτά χρόνια. Οι «άποικοι» ανέλαβαν το καθήκον της εξόρυξης πολύτιμων ορυκτών για αποστολή πίσω στη Γη. Η μελέτη εστίασε στο πώς οι διάφοροι τύποι προσωπικότητας αποδίδουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τους στον Άρη χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές τους για την εξόρυξη ορυκτών καθώς και στο πώς αντιδρούν σε ατυχήματα ή καταστροφές». Αφού έτρεξαν το μοντέλο πέντε φορές για 28 προσομοιωμένα χρόνια το καθένα, και διαφοροποιώντας το μέγεθος του πληθυσμού της αποικίας από 10 έως 170 αποίκους, διαπίστωσαν ότι η βάση θα μπορούσε να λειτουργήσει για δεκαετίες με μόλις 22 κατοίκους.

«Το άγχος που προκαλείται από ατυχήματα, καθώς και από την αλληλεπίδραση με άλλους αποίκους, επηρεάζει αρνητικά», ανέφεραν οι επιστήμονες και συμπλήρωσαν: «Η προσομοίωση δείχνει ότι η επιτυχία σε ακραία περιβάλλοντα σχετίζεται με την ικανότητα προσαρμογής, αντιμετώπισης και αυτοσχεδιασμού σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών ή καταστροφών».

Σε μελλοντικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πειραματιστούν με την αναλογία των τύπων προσωπικότητας μεταξύ των αποίκων σε κάθε βάση του Άρη. Ελπίζουν να ανακαλύψουν εάν μια ομάδα που αποτελείται από εντελώς «δεκτικούς» θα ανταποκρινόταν καλύτερα από τις μικτές ομάδες που αποτελούνται από όλους τους τύπους.




Χαρακτηριστικά του Άρη


Ο Άρης ανήκει στους τέσσερις βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Η ομοιότητά του με τον πλανήτη μας έχει επηρεάσει σημαντικά την πεποίθηση της πιθανής ζωής του Άρη. Η επιφάνεια του πλανήτη διαθέτει διάφορους μόνιμους σχηματισμούς και πολικά καλύμματα που δεν είναι πραγματικά κατασκευασμένα από αληθινό πάγο. Αποτελείται από ένα στρώμα παγετού που είναι πιθανότατα κατασκευασμένο από ξηρό πάγο (παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα).

Είναι ένας από τους μικρότερους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και έχει δύο δορυφόρους: Φόβος και Δείμος. Και οι δύο δορυφόροι ανακαλύφθηκαν το 1877 και δεν έχουν δακτυλίους. Υπήρχε μια αποστολή στον Άρη από το διαστημικό σκάφος Marine 4 από το οποίο παρατηρήθηκαν φωτεινά και σκοτεινά σημεία, έτσι οι επιστήμονες εικάστηκαν την παρουσία νερού στην επιφάνεια. Προς το παρόν πιστεύεται ότι υπήρξαν μεγάλες πλημμύρες στον πλανήτη πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Πριν από λίγα χρόνια, το 2015, η NASA επιβεβαίωσε τα στοιχεία για την ύπαρξη υγρού αλμυρού νερού.

Λόγω της κλίσης του άξονα περιστροφής του, ο Άρης βιώνει εποχές όπως η Γη, πού διαφέρουν σε διάρκεια λόγω της ελλειπτικής τροχιάς της. 

Η τροχιά του Άρη γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 687 ισοδύναμες ημέρες στη γη. Η περίοδος περιστροφής του είναι 1.026 ημέρες της Γης ή 24.623 ώρες, λίγο περισσότερο από την περίοδο περιστροφής της Γης. Έτσι, μια ημέρα του Άρη είναι περίπου μισή ώρα περισσότερο από μια ημέρα της Γης.

Η διάμετρος είναι 6792 km, η μάζα του 6.4169 x 1023 kg και η πυκνότητα 3.934 g / cm3. Καταλαμβάνει όγκο 1.63116 X 1011 km3. Είναι ένας βραχώδης πλανήτης όπως οι υπόλοιποι πλανητικοί πλανήτες. Η επιφάνειά του παρουσιάζει σημάδια συγκρούσεων με άλλα ουράνια σώματα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι κινήσεις του φλοιού του Άρη, είναι φαινόμενα που συνδέονται με την ατμόσφαιρά του (όπως καταιγίδες σκόνης). Αυτά τα φαινόμενα έχουν αλλάξει και τροποποιήσει πολύ την επιφάνεια του Άρη.

Το ψευδώνυμο "κόκκινος" πλανήτης έχει μια αρκετά απλή εξήγηση. Το έδαφος του Άρη έχει μεγάλες ποσότητες ορυκτών σιδήρου που οξειδώνονται και δίνουν ένα κοκκινωπό χρώμα που διακρίνεται αισθητά από τη Γη. Τα αιχμηρά σημεία στον Άρη έχουν διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την παρατήρηση και τον υπολογισμό των περιόδων τροχιάς.


Ατμόσφαιρα του Άρη

Η τεκτονική του έχει κατακόρυφη θέση. Υπάρχουν πολικοί πάγοι, ηφαίστεια, κοιλάδες και έρημοι. Επιπλέον, έχουν βρεθεί στοιχεία για την ισχυρή διάβρωση που υπέστησαν οι κρατήρες γεμάτοι με τη σκόνη που φέρουν οι καταιγίδες. Παραμορφώνονται από διαστολή και συστολή που προκαλούνται από ισχυρές αλλαγές στη θερμοκρασία. 

Στον Άρη υπάρχει το Βουνό Όλυμπος, το μεγαλύτερο όρος - ηφαίστειο στο Ηλιακό Σύστημα, με υψόμετρο 26 χιλιόμετρα, σχεδόν τριπλάσιο των Ιμαλαΐων και εννεαπλάσιο του δικού μας Ολύμπου.  Επίσης έχουμε το Βαλές Μαρινέρις, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά φαράγγια που έχει δει ο άνθρωπος, με μήκος ίσο με την απόσταση μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες.


Η ατμόσφαιρα του Άρη


Από την άλλη πλευρά, αν εξετάσουμε διεξοδικά την ατμόσφαιρα, θα βρούμε μια αρκετά ωραία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο και αργό. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, η ατμόσφαιρα αποτελείται από 96% CO2, 2% αργόν, 2% άζωτο και 1% άλλα στοιχεία. Όπως μπορείτε να δείτε, στην ατμόσφαιρα του Άρη δεν υπάρχει οξυγόνο, έτσι η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει όπως την ξέρουμε.

Το μέγεθος του Άρη είναι περίπου το μισό της Γης. Το πρώτο διαστημικό σκάφος του οποίου η αποστολή ήταν επιτυχής ονομάστηκε Marine 4. Η απόσταση Γης - Άρη είναι 229.000.000 χιλιόμετρα.

Το πιο κοντινό πράγμα στον Άρη που έχουμε στη Γη είναι η Ανταρκτική. Είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορείτε να βρείτε ερημικές περιοχές με άφθονο πάγο.

Γνωρίζουμε ότι τόσο ο κόκκινος πλανήτης όσο και ο δικός μας έχουν προέλθει από μια σειρά κοσμικών σοκ. Διαμορφώθηκε από γιγάντιους αστεροειδείς από δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτά τα θραύσματα που έχουν απομείνει από τις επιπτώσεις με τον Άρη κατέληξαν σε τροχιά ολόκληρου του ηλιακού συστήματος για εκατομμύρια χρόνια, καθοδηγούμενα από τις βαρυτικές δυνάμεις άλλων πλανητών. Έτσι κατέληξαν εδώ στη Γη.

Υπάρχει μικρότερη βαρύτητα στον κόκκινο πλανήτη από ό, τι στη Γη. Αυτά τα δεδομένα είναι περίεργα, αλλά αρκετά προφανή, καθώς το βάρος τους είναι πολύ μικρότερο. Υπάρχει 62% μικρότερη βαρύτητα από ό, τι στον πλανήτη μας. Ένα άτομο που ζυγίζει 100 κιλά στη Γη θα ζυγίζει 40 κιλά εκεί.

Ο Άρης έχει 4 εποχές όπως η Γη. Όπως συμβαίνει εδώ, η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι τέσσερις εποχές που έχει ο κόκκινος πλανήτης. Η διαφορά σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε είναι η διάρκεια κάθε σεζόν. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η Άρεια άνοιξη διαρκεί 7 μήνες και το καλοκαίρι 6, αλλά η πτώση και ο χειμώνας ποικίλλουν σε μικρές χρονικές περιόδους.

Υπήρξε ένα κλιματική αλλαγή στον Άρη όπως υπήρξε στη Γη.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...