ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Απριλίου 2024

Η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο το 2024 είναι η Ινδία. Στην 6η θέση βρίσκεται η Τουρκία, στην 7η η Αίγυπτος, στην 9η η Σαουδική Αραβία και στην 12η το Πακιστάν. Η καταχρεωμένη Ελλάδα τελευταία. «Η Ελλάδα είναι στον μισθολογικό πάτο της ΕΕ – Μαζί με τη Βουλγαρία στις δύο φτωχότερες χώρες». «6 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

 

 

 

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ. Κατασκευάζουν το Kalkan Diha: Το νέο drone της Τουρκίας που θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα (δεν χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης) και θα βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δένδιας: «Η Ελλάδα ΘΑ αποκτήσει αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο “αλά Ισραήλ”…

 

 

Στη λίστα που ακολουθεί παρατηρούμε ότι μετά την Ινδία ακολουθεί η Ινδονησία και η Κίνα ενώ η Ελλάδα παραμένει άφαντη.

Αν βέβαια στην 22η  θέση είναι η Αργεντινή με -2,8%,  φαντάσου πόσο κάτω είναι η Ελλάδα...


ΔΝΤ: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο η Ινδία και… με ευκολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 6η θέση βρίσκεται η Τουρκία.

ΔΝΤ: Ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο η Ινδία και… με ευκολία

Η Ινδία μπορεί να χαρακτηριστεί «εύκολα» η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εκτιμά μέλος του δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σημειώνεται ότι η ινδική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 8,4%, τον υψηλότερο των τελευταίων 6 τριμήνων, με ώθηση από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την ενισχυμένη δραστηριότητα στον μεταποιητικό και κατασκευαστικό κλάδο.

«Αν δείτε τα νούμερα του ΑΕΠ… η Ινδία διεκδικεί ρυθμό ανάπτυξης 8% φέτος», δήλωσε ο Krishnamurthy Subramanian, που έχει στο παρελθόν διατελέσει και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, σε συνέντευξη του στο CNBC.

 

Ως αποτέλεσμα, η ινδική κυβέρνηση για το οικονομικό έτος 2023-2024 έθεσε νέο, υψηλότερο, στόχο ανάπτυξης, από το 7,3%, στο 7,6%. Κατά τον Subramanian η οικονομική πρόοδος οφείλεται στην μετατόπισης της προσοχής της ινδικής οικονομίας προς υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσίασε έναν δημοσιονομικά συνετό ενδιάμεσο προϋπολογισμό, με τον οποίο υπολογίζει ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2025 από το αναθεωρημένο 5,8% για το 2024, ενώ τόνισε το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τις δαπάνες για υποδομές.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη, αύξηση 11,1% στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, στα 11,11 τρισ. ρουπίες (133,9 δισ. δολάρια) το οικονομικό έτος 2025, και 11,4% στα φορολογικά έσοδα, στα 38,31 τρισ. ρουπίες. Ο Subramanian σχολίασε ότι αναμένει ανάλογη σύνεση και από τον συνολικό προϋπολογισμό της Ινδίας και των εξαρτώμενων εδαφών, ο οποίος θα κατατεθεί μετά τις γενικές εκλογές της χώρας.

 

«Η Ελλάδα είναι στον μισθολογικό πάτο της ΕΕ – 

Μαζί με τη Βουλγαρία στις δύο φτωχότερες χώρες».

«6 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

 

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, με αναρτήσεις του στο «Χ» (πρώην Twitter) το πρωί της Τετάρτης (17/4/2024), ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον μισθολογικό πάτο της ΕΕ και πως μαζί με την Βουλγαρία είναι στις δύο φτωχότερες χώρες.

Παράλληλα, τόνισε πως «6 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

«Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εύκολα: Η Ελλάδα στον μισθολογικό πάτο της ΕΕ-27. 6 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

15% των νοικοκυριών δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες (Τα Νέα).

Γι’ αυτό όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης εμφανίζουν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αυτό που χρεώνουν στην κυβέρνηση».

«Δύο χώρες στην ΕΕ-27 έχουν καθαρό ελάχιστο μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές απαιτήσεις (Τα Νέα).

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Είναι οι δύο φτωχότερες χώρες της ΕΕ-27, με τους χειρότερους δείκτες μιζέριας.

Η Ελλάδα γνωρίζει φοβερή κοινωνική υποβάθμιση λόγω χρεωκοπίας, μνημονίων, επιλογών Μητσοτάκη».



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

2 σχόλια:

  1. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Παράγουμε 192 δισ. ευρώ ετησίως και χρωστάμε… 646 δισ.
    Είναι τόσο εγκλωβισμένη η οικονομία όπου από τις 750.000 πάσης φύσεως επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο 40.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες
    Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ότι ανακάμπτει και επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα
    Η τωρινή κυβέρνηση μιλά για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) υπερτονίζοντας μάλιστα ότι η αύξηση του ελληνικoύ ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου των δυτικών χωρών.
    Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος υπάρχει και μία άλλη η οποία είναι αρκετά ζοφερή:

    1. Δυστυχώς περίπου 1,7 εκατ. Έλληνες χρωστούν στις τράπεζες 100 δισ. το οποίο είναι το πραγματικό ύψος των προβληματικών δανείων στη χώρα.
    Ο νόμος που ονομάστηκε «Ηρακλής» συνέβαλε στην εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών αλλά δεν επέλυσε το κοινωνικό πρόβλημα, τα 100 δισ. NPEs συνεχίζουν να υφίστανται ως μεγάλο βάρος στους Έλληνες.
    Είναι τόσο εγκλωβισμένη η οικονομία όπου από τις 750.000 πάσης φύσεως επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο 40.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες.

    2. Το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 400 δισ. συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, των δανείων που λάβαμε από τα τρία μνημόνια δηλαδή ESM και EFSF και βέβαια τα Repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός.
    Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία φτάσαμε στα 400 δισ. δημόσιο χρέος οι κυβερνώντες επικαλούνται το δείκτη σχέσης – χρέους προς ΑΕΠ και με την υποστήριξη του πληθωρισμού τονίζουν ότι το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα
    Από πότε όμως 400 δισ. χρέους δεν αποτελούν πρόβλημα;
    Η ελληνική οικονομία είναι προκλητικά υπερχρεωμένη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράγουμε 192 δισ. ευρώ ετησίως και χρωστάμε… 646 δισ.
      3. Οι Έλληνες οφείλουν 108 δισ. προς την εφορία σωρευτικά και 38 δισεκ. στον ΕΦΚΑ και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

      Αν δει κανείς διαχρονικά τις οφειλές θα διαπιστώσει, πως συνεχώς αυξάνονται άρα οι οφειλές της κοινωνίας προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν επικίνδυνη νάρκη για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
      Αθροίζοντας όλες αυτές τις υποχρεώσεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ετησίως παράγει 192 δισ. ευρώ όπως αποτυπώνεται στο ΑΕΠ αλλά οι Έλληνες οφείλουν 646 δισ. ευρώ, δηλαδή οι οφειλές είναι 3,3 φορές το εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
      Οι zombie εταιρείες έχουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά: τα έσοδα είναι υποπολλαπλάσια των χρεών.

      Συμπέρασμα

      Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανθηρή όπως θέλουν να τη παρουσιάζουν αλλά είμαστε μία χώρα zombie με χρέη που καταπνίγουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
      Τα πολιτικά κόμματα αντί να διαπληκτίζονται για ήσσονος σημασίας επικοινωνιακά θέματα θα έπρεπε να σκύψουν πάνω από αυτό μείζον ζήτημα εξετάζοντας τρόπους για να το επιλύσουν.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...