ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

12 Ιουνίου 2023

12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958: ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΣΦΑΖΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

 

 

Ηλίας Κασιδιάρης: 15 ημέρες δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα νικήσουμε! ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

 

 

Ηλίας Κασιδιάρης: ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ για ισχυρή Εθνική αντιπολίτευση

 

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822: Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ 80 ΑΓΓΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΑΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 

65 χρόνια από την σφαγή των Ελληνοκυπρίων στο Κιόνελι για την οποία εργάστηκαν Αγγλοι σκηνοθέτες και χορογράφοι

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ 


Μετά από τη βόμβα-προβοκάτσια που τοποθέτησαν οι άνθρωποι του Ντενκτάς στο τουρκικό Γραφείο Τύπου στη Λευκωσία, (και την οποία οι Άγγλοι την απέδωσαν στην ΕΟΚΑ πυροδοτόντας διακοινοτικές ταραχες), οι Άγγλοι, συνέλαβαν στο χωριό Σκυλλούρα , κατά το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου 1958, 28 Κοντεμενιώτες, που είχαν σπεύσει σε βοήθεια των γειτόνων τους Ελλήνων, νομίζοντας ότι τους είχαν επιτεθεί οι Τούρκοι. 
Μπαίνοντας με τα αυτοκίνητα στην πλατεία του χωριού Σκυλλούρα , οι Κοντεμενιώτες βρέθηκαν μπροστά σε βρετανούς στρατιώτες και αστυνομικούς από τον αστυνομικό σταθμό Γερολάκκου. 
 

 Ο αγγλικός στρατός συνέλαβε τους 28 αθώους και άοπλους Κοντεμενιώτες , ηλικίας 17-34 ετών και τους οδήγησαν στον Γερόλακκο για ανάκριση διότι ήσαν ύποπτοι διακοινοτικών ταραχών. 

 Στον Γερόλακκο αφού τους κράτησαν αρκετή ώρα τους είπαν ότι «έπρεπε να τους μεταφέρουν στη Λευκωσία».
 Τα φορτηγά αργά τα απόγευμα σταμάτησαν κάπου κοντά στο παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας και μετά από αρκετή ώρα αναμονής, ξεκίνησαν με κατεύθυνση τον δρόμο της Κερύνειας. 

Αφού είχε πια σουρουπώσει πέρασαν μέσα από το τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι και λίγο έξω από το χωριό σταμάτησαν τα φορτηγά και τους κατέβασαν. 

 Ο επικεφαλής αξιωματικός τους είπε ότι ήσαν ελεύθεροι και ότι μπορούσαν να πάνε πεζοί στο χωριό τους. 

Ενώ πιά είχε νυχτώσει και η ομάδα περπατούσε στον κετρικό δρόμο του Κόνελι βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με μια ομάδα τουρκοκυπρίων που ενέδρευαν και τους επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα και μαχαίρια. Κατακρεουργήθηκαν κατά τον κτηνωδέστερο τρόπο από τα τουρκικά χασαπομάχαιρα, τσεκούρια και πιστόλια 8 από τους Κοντεμενιώτες. 
 
Ησαν οι : 1. Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων. 2. Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων 3. Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων 4. Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων 5. Χαράλαμπςο Σταύρου, 34 χρόνων ,6. Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων 7. Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων. 8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων

Από τους 20 που επιβίωσαν, οι εννέα ήσαν άγρια κακοποιημένοι. 
 Οι Αγγλοι παρέδωσαν του Κοντεμενιώτες στους επί σφαγήν.Το χυμένο αίμα των αθώων στο Κιόνελι ήταν η πολιτική του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ οι Τούρκοι δολοφόνησαν 68 Έλληνες σε συνεργασία με τους Άγγλους.
Η φωτογραφία του Άγγλου ιατροδικαστή για τη σορό του Κάστα Μουρρή.  

Μετά τα δημοσιεύματα περί της σφαγής ο Αγγλος κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ διέταξε έρευνα. 
Ως ύποπτοι για το φονικό συνελήφθησαν 9 τουρκοκύπριοι. 
Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου. 
Η απόφαση εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1958 και ήταν αθωωτική. 
Τους Τουρκοκύπριους ύποπτους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Ραούφ Ντενκτάς και Εργούν Μουνίρ.
 
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Στην Ρωμιοσύνη του Μητσοτάκη 6ο παιδί πέθανε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μέσα στο 2023– Έκτακτες οδηγίες στα νοσοκομεία.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.΄: έχουμε αποτελεσματικά αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο από το 1940. Οι ευφυέστατοι ρωμιοί (μέσος Δ.Ε. 90) όμως πεθαίνουν σωρηδόν από στρεπτόκοκκο, ουρλιάζοντας να τους δώσουν τα ανύπαρκτα φάρμακα για τους κορωνοϊούς και όχι εμβόλια.

    Ανακοίνωση σχετικά με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του μικρού παιδιού από την Ημαθία, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πυρετό και άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
    Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα.
    Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία).
    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτόκοκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.
    Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.
    Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
    Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.
    Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων.
    Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.
    Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...