ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
2022 ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΧΙΟΥ. 1822 - 2022. 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. Ο Ζ.Π. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: ΟΛΟ ΤΟ 2022 ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΣΑΝ ΕΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. ΜΑ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΕΝΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ;
Σύμφωνα με μια βελγική επιστημονική μελέτη, διαπιστώθηκε πως η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί για λίγους μήνες μετά την ανάρρωση από λοίμωξη Covid-19.
Το ίδιο το σπέρμα δεν φάνηκε να περιέχει και άρα να μεταδίδει τον κορωνοϊό, όμως τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, σύμφωνα με την έρευνα, πιθανώς θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, λόγω του μικρότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και της μικρότερης κινητικότητάς τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Γκίλμπερ Ντόντερς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμβέρσας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility & Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πήραν δείγματα σπέρματος από 120 άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών, κατά μέσο όρο 52 μέρες αφότου δεν είχαν πια συμπτώματα μετά από λοίμωξη Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι από τους άνδρες που έδωσαν δείγμα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάρρωσή τους από συμπτωματική λοίμωξη Covid-19, το 60% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 37% μειωμένη ποσότητα.
Από τους άνδρες που είχαν δώσει δείγμα σπέρματος έναν έως δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους, το 37% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 29% μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Από τους άνδρες που έδωσαν δείγμα αφότου είχαν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ανάρρωση τους, το 28% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 6% μειωμένο αριθμό τους.
Η σοβαρότητα της προηγηθείσας λοίμωξης Covid-19 δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον βαθμό της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Ο κορονοϊός δεν ανιχνεύθηκε στο σπέρμα κανενός άνδρα της μελέτης ούτε λίγο μετά ούτε αρκετά μετά την ανάρρωση.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «τα ζευγάρια με επιθυμία για εγκυμοσύνη πρέπει να προειδοποιηθούν ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά από λοίμωξη Covid-19 μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή».
Εκτίμησαν ότι στους περισσότερους άνδρες η ποιότητα του σπέρματος θα έχει αποκατασταθεί περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όμως ανέφεραν ότι περαιτέρω μελέτες πρέπει να το επιβεβαιώσουν αυτό, καθώς επίσης να προσδιορίσουν κατά πόσο το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη σε μια μειονότητα ανδρών.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
ΠΩΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΤΡΑΓΚΑΣ. ΠΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΚΑ (ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΤΟ ΠΑΛΑΒΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβητολόγος Χρήστος Ζούπας: «Νόμιζε ότι ήταν άτρωτος, και ετοιμαζόταν μάλιστα να κάνει και ταξίδι, που του έλεγα ‘για όνομα του Θεού πού θα πας, και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι εφόσον είσαι αρρύθμιστος έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από έναν ρυθμισμένο να κάνεις το σάκχαρο σου, διότι μια φλεγμονή θα σου αλλάξει όλο το προφίλ θα απορρυθμίσει υπερβολικά το σάκχαρο’» «Και όπως πραγματικά του τα έλεγα, έτσι ακριβώς έγιναν με κινηματογραφική ακρίβεια (…) Το είχα προδιαγράψει, αλλά δεν το φανταζόμουν ότι θα γίνει τόσο πολύ γρήγορα και τόσο επιθετικά».
«Έλα μωρέ γριπούλα είναι θα περάσει»
Περιγράφοντας τι συνέβη στον Γιώργο Τράγκα, ο γιατρός έκανε λόγο για φαύλο κύκλο, λέγοντας ότι «ανέβηκε το σάκχαρο πολύ, αυτό δημιούργησε υπεργλυκαιμία, με αποτέλεσμα να πάθει καρδιαγγειακό επεισόδιο αναγκάστηκαν οι καρδιολόγοι να κάνουν επειγόντως αγγειοπλαστική, που σημαίνει να του βάλουν δύο ή τρία στεντ. Αλλά για να κάνεις αγγειοπλαστική πρέπει να κάνεις αγγειογραφία. Το σκιαγραφικό είναι νεφροτοξικό φάρμακο δυστυχώς και του έκανε νεφρική ανεπάρκεια…»
«Και έτσι μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο, κι ο Γιώργος εκεί που την παραμονή γελούσε και μού έλεγε ‘έλα μωρέ γριπούλα είναι θα περάσει… Να πάρω ZITHROMAX;’ Του λέω ‘για όνομα του Θεού και της Παναγίας, τόσο επιπόλαια δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεσαι απέναντι στο πρόβλημα που μπορείς να έχεις σοβαρότερες συνέπειες’ και εν πάση περιπτώσει ήταν η τελευταία φορά την παραμονή που μίλησα και στη συνέχεια από τις ειδήσεις έμαθα ότι μπαίνει επειγόντως με βαριά λοίμωξη στο νοσοκομείο…»
«Αμφιταλαντευόταν μεταξύ του ‘ναι’ και του ‘όχι’»
«Δυστυχώς αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά μαζί του δεν κατόρθωσα να πετύχω τον αυτοσκοπό, δηλαδή να τον πείσω να κάνει το αυτονόητο. Όταν συζητούσα μαζί του ένιωθα ότι είχα έναν άνθρωπο ο οποίος αμφιταλαντευόταν μεταξύ του ‘ναι’ και του ‘όχι’… Δεν ξέρω πώς και γιατί συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο, αλλά προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία τον τελευταίο μήνα να μού δώσει μια εντύπωση ότι χρειάζεται ένα χαρτί για να παρατείνουμε λίγο το εμβόλιο, γιατί, δυστυχώς νόμιζε ότι με το εμβόλιο μπορεί να του απορρυθμιστεί το σάκχαρο, παρότι όταν με πρωτοπήρε τηλέφωνο μού είπε ‘τι θα κάνω γιατρούλη τώρα που έχω 8,6 γλυκοζυλιωμένη που σημαίνει ένα αυξημένο ποσοστό γλυκοζυλιωμένης και αρρύθμιση του διαβήτη…»
Τότε ήταν, συνέχισε ο γιατρός, που άρχισα επίμονα να τον παρακαλώ και να του λέω ότι ‘εσύ έχεις άμεση ανάγκη να προφυλαχτείς από πιθανή λοίμωξη επειδή έχεις ευπάθεια λόγω του διαβήτη των πολλών ετών’, γιατί άλλο είναι να έχεις σάκχαρο 3, 4, 5 χρόνια, κι άλλο 30 – 32 που είχε ο Γιώργος… Η άμυνα του οργανισμού είναι τελείως διαφορετική. ‘Θα το κάνω μού έλεγε… Δεν ένιωθα ότι είχε ιδεολογικό υπόβαθρο που δεν έκανε το εμβόλιο, ένας ανθρώπινος φόβος ήταν αυτός, διότι στα τόσα χρόνια που συνεργαζόμαστε είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου που ήταν άνθρωπος ο όποιος ό,τι του έλεγα το έκανε Ευαγγέλιο».
Ζ.Π.
ΕΠΙΣΗΜΑ. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. ΚΑΙ ΤΑ «ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΨΑΣ: Τις μέχρι σήμερα κλινικές ή εργαστηριακές μελέτες, προκαταρκτικές οι περισσότερες, που δείχνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ο κ. Σύψας στα χέρια του, από τα επτά μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν σήμερα, μόνο ένα φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα στη λοίμωξη που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον. Πρόκειται για τη σοτροβιμάμπη, όπως ανέφερε ο καθηγητής, την οποία διακινεί η εταιρεία GlaxoSmithKline.
«Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία, λέει, ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον. Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα», είπε ο καθηγητής.
Ως εκ τούτου, τα μονοκλωνικά της Regeneron που έχει παραλάβει η χώρα μας, μπορεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αν δεν χορηγηθούν, να μην έχουν πλέον καμία αποτελεσματικότητα, εφόσον βέβαια η Ομικρον επικρατήσει.
Αναφερόμενος σε άλλα φάρμακα για την Covid, o κ. Σύψας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της λοίμωξης με ρεμδεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η παραλλαγή Ομικρον εμπεριέχει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις αλλά πάνω από 30 από αυτές εντοπίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα και στο συγκεκριμένο σημείο που η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί για να προσδεθεί στο ανθρώπινο κύτταρο και να εισέλθει σε αυτό για να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. Ομως τα αντιικά φάρμακα που αναμένονται τους επόμενους μήνες, έχουν άλλους στόχους, κυρίως, ένζυμα για τα οποία υπεύθυνο είναι ένα εντελώς διαφορετικό τμήμα τους γονιδιώματος του ιού που δεν έχει μεταλλάξεις ή έχει μια μετάλλαξη το πολύ. «Επομένως, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητά τους», κατέληξε ο ίδιος.
Ζ.Π.: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MERCK: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΤΗΣ PFIZER ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ». ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΥΤΡΕΧΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ MERCK ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ DNA». ΠΑΡΤΕ ANΘΡΩΠΟΙ ΦΘΗΝΑ "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ DNA.
https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/12/100-merck-pfizer-merck-dna-dna.html
Ζ.Π.
Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί έως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές -όχι κλινικές- μελέτες.
ΔιαγραφήΟι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν ενδείξεις από τα εργαστηριακά πειράματα τους ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει, απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με το “Nature”.
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, που προετοιμάζονται για το επερχόμενο νέο επιδημικό κύμα κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, πιθανώς να μην μπορούν να “ποντάρουν” στα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν έως τώρα. Τα αντισώματα αυτά είναι τεχνητές απομιμήσεις φυσικών αντισωμάτων και προορίζονται συνήθως για ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.
Ήδη μερικές εταιρείες που παράγουν τέτοια αντισώματα, όπως η αμερικανική Regeneron, παραδέχονται ότι τα προϊόντα τους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον: το sotrovimab της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK, καθώς και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics.
Ήδη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν ευρύτερα το sotrovimab και θα το κατανείμουν στις πολιτείες των ΗΠΑ ανάλογα με τον αριθμό των λοιμώξεων και νοσηλειών και την εξάπλωση της Όμικρον σε κάθε πολιτεία. Όμως πολλές χώρες είτε αδυνατούν να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση για το sotrovimab είτε δεν μπορούν να έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτό.
Μερικές θεραπείες βασίζονται σε ένα μόνο μονοκλωνικό αντίσωμα, ενώ άλλες σε ένα “κοκτέιλ” από περισσότερα τέτοια αντισώματα. Όλα πάντως προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, μειώνοντας έως 85% την πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Όμως η Όμικρον έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, κάτι που εξασθενεί ή αναιρεί τη δράση των συγκεκριμένων θεραπειών, σε βαθμό μεγαλύτερο από τους αρχικούς φόβους των επιστημόνων. «Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοια αλλαγή στην αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων», δήλωσε ο ιολόγος Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.
Ακόμη και το sotrovimab που τα πάει καλύτερα, χρειάζεται περίπου τριπλάσια δοσολογία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, για να μειώσει στο μισό τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού της Όμικρον μέσα στο σώμα του ασθενούς. Η σχετική ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου μονοκλωνικού αντισώματος, σύμφωνα με τον ιολόγο Στούαρτ Τέρβιλ του Ινστιτούτου Κίρμπι του Σίδνεϊ, πιθανώς οφείλεται στο ότι το sotrovimab στοχεύει σε ένα τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας που παραμένει αμετάβλητο σε πολλές παραλλαγές του ιού.
Μερικές μελέτες βρήκαν ότι και δύο αντισώματα που ανέπτυξε η AstraZeneca στο Κέιμπριτζ, διατηρούν κάποια – αν και σημαντικά μειωμένη – εξουδετερωτική δράση κατά του ιού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον δρα Σβαρτς του Παστέρ, τα εργαστηριακά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιωθούν από κλινικά, δηλαδή πραγματικά, δεδομένα.
Αν όντως διαπιστωθεί ότι το “οπλοστάσιο” των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι σχετικά ανίσχυρο έναντι της Όμικρον, οι γιατροί θα χάσουν ένα εργαλείο-κλειδί για την αποτροπή της σοβαρής νόσησης. “Αν η Όμικρον ‘δαγκώνει’ τόσο σκληρά, θα είναι συνταγή καταστροφής”, δήλωσε ο Τέρβιλ.
Ζ.Π.
Γιατί δεν κάνει την τρίτη δόση ο Ευάγγελος Αντώναρος…
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΛΟ ΠΑΛΙ ΤΟΥΤΟ. Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Η ιατροποίηση της πολιτικής (και το αντίστροφο) καλά κρατεί.
«Η άποψη αυτή είναι φυσικά εντελώς προσωπική και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση προτροπή προς οιονδήποτε να την ακολουθήσει»
Με ανάρτησή του στο Facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να βιαστεί να κάνει την τρίτη δόση εμβολίου.
Μάλιστα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή εξήγησε και για ποιο λόγο κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση:
«Μετά από πολλή σκέψη + πολύπλευρη ενημέρωση εδώ + στο εξωτερικό ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το αμέσως επόμενο διάστημα να κάνω τη λεγόμενη 3η δόση του εμβολίου. Θα περιμένω να δω τι αποτελέσματα έχει στην Όμικρον.
Έλαβα επίσης σοβαρά υπ όψιν μου τις απόψεις του καθ. Καρούση σήμερα στο iatronet. Η άποψη αυτή είναι φυσικά εντελώς προσωπική και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση προτροπή προς οιονδήποτε να την ακολουθήσει.
Απλά θεωρώ καθήκον μου -όπως έχω κάνει από την αρχή- να ενημερώνω για την προσωπική μου στάση όσους με διαβάζουν και με ακολουθούν».
Ζ.Π.
Ξεκινά στο Ισραήλ η τέταρτη δόση του εμβολίου σε γιατρούς και σε άνω των 60.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 21/12/2021 ότι η ομάδα που αποφασίζει για την πανδημίας αποφάσισε ότι οποιοσδήποτε άνω των 60 ετών και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί να λάβει μια τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού.
Η τέταρτη δόση θα είναι διαθέσιμη τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
Σε δήλωση του, ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επαίνεσε την επιτροπή για την κίνηση, η οποία είπε ότι «θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το κύμα Όμικρον που σαρώνει τον κόσμο». Σημείωσε ακόμα ότι το Ισραήλ ήταν το πρώτο στον κόσμο που χορήγησε την τρίτη δόση και θα προηγηθεί και στην τέταρτη.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ χορηγούν ήδη μια τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τον Οκτώβριο, το CDC ενημέρωσε τις οδηγίες του λέγοντας ότι τα άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν τρία εμβόλια ως κύρια δόση μπορούν επίσης να λάβουν μια αναμνηστική δόση, για συνολικά τέσσερις δόσεις εμβολίου.
«Κι άλλο εμβόλιο για άτομα άνω των 60 ετών και για το ιατρικό προσωπικό όλων των ηλικιών», έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Υγείας Νίτζαν Χόροβιτς. «Αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας για την Όμικρον: Η προστασία των ενηλίκων που είναι πιο ευάλωτοι και η ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού».
Το γραφείο του Μπένετ είπε ότι η εκστρατεία για την τέταρτη δόση θα ξεκινήσει αμέσως και κάλεσε τη Διοίκηση Εσωτερικού, τους ανώτερους υγειονομικούς αξιωματούχους και όλα τα ταμεία υγείας να προετοιμαστούν γι’ αυτό.
Επιπλέον, η Ομάδα Αντιμετώπισης Πανδημίας συνέστησε να μειωθεί η περίοδος αναμονής μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης, από πέντε μήνες που είναι τώρα σε τρεις.
Επίσημη ανακοίνωση, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων λεπτομερειών, αναμένεται να γίνει από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας τις επόμενες ημέρες.
Ζ.Π.
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ KADASSAH ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.
ΔιαγραφήΔ. Καρούσης: Το Ισραήλ, η Ελλάδα και οι κίνδυνοι του συχνού εμβολιασμού.
Βασίλης Ιγνατιάδης
Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη
Το Ισραήλ είναι η χώρα που προηγείται χρονικά στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19 και τα επιδημιολογικά της δεδομένα καθορίζουν πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε άλλες χώρες του κόσμου.
Ο Έλληνας καθηγητής νευροανοσολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, Δημήτρης Καρούσης, θεωρεί πως η εξέλιξη της πανδημίας στο Ισραήλ από τον Αύγουστο ως σήμερα δίνει μια προβολή όσων ίσως θα συμβούν στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση πάντα πως η παραλλαγή Όμικρον δεν θα φέρει την ανατροπή και στις δύο χώρες.
Μιλώντας στο iatronet.gr κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για το πώς η 3η δόση του εμβολίου μπορεί να μας βάλει σε τροχιά προσέγγισης των δεικτών του Ισραήλ. Παράλληλα, εξηγεί τους πολύπλοκους μηχανισμούς της ανοσίας και διατυπώνει ανησυχίες για πιθανή αποδυνάμωση της φυσικής ανοσίας του οργανισμού, αν ακολουθήσουμε μια στρατηγική πολλαπλών εμβολιασμών, με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ των δόσεων.
Πότε "θα γίνουμε Ισραήλ;"
Ο κ.Καρούσης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, όπου παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα, τις προβλέψεις, τις προτάσεις και τις ανησυχίες του.
Όπως είπε, το peak του τέταρτου κύματος, στο οποίο βρέθηκε η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα θυμίζει όσα συνέβησαν στο Ισραήλ στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.
"Το καλοκαίρι εκεί έγινε το μεγάλο πανηγύρι. Μάιο - Ιούνιο άρχισαν όλοι να πετάνε τις μάσκες, να καταργούν κάθε περιοριστικό μέτρο να ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες. Αυτό άρχισε να αυξάνει τις μολύνσεις και φτάσαμε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε 15.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα, πολύ περισσότερες από τον 1ο και 2ο κύκλο. Και λέγαμε τότε, κοιτάξτε το Ισραήλ, έχουν περισσότερα κρούσματα παρά τους τόσους εμβολιασμούς.
Η χορήγηση της 3ης δόσης ανέστρεψε την εικόνα. Σήμερα ένα ποσοστό 45% του πληθυσμού της χώρας έχει κάνει την ενισχυτική δόση. Οι νέες μολύνσεις, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα έχουν πέσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Η τρίτη δόση, όπως είπε, αύξησε κατά 10 με 12 φορές την προστασία από σοβαρή ασθένεια, σε σχέση με τη δεύτερη.
Θα συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, με καθυστέρηση μερικών μηνών; "Κατά τη γνώμη μου, όταν ξεπεράσουμε το 30% του πληθυσμού στην 3η δόση, μετά από ένα μήνα θα αρχίσουμε να βλέπουμε την πτώση που είδαμε στο Ισραήλ", λέει στο iatronet.gr ο καθηγητής, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για το πόσο θα επηρεαστεί αυτή η εξέλιξη από τον αστάθμητο παράγοντα που ακούει στο όνομα παραλλαγή Όμικρον.
Για τον ίδιο λόγο υπάρχει αβεβαιότητα σήμερα και στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί. "Και στο Ισραήλ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια τάση αύξησης. Δεν ξέρω αν αυτή οφείλεται στην Όμικρον ή στο ότι φτάνουμε στο τετράμηνο από τις πρώτες booster δόσεις", σημειώνει.
Ζ.Π.
Να σκεφτούμε πριν αποφασίσουμε 4η και 5η δόση.
ΔιαγραφήΟ κ.Καρούσης επισημαίνει πως θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή όλα τα δεδομένα και να ληφθούν υπόψη όλες οι μορφές των μηχανισμών ανοσίας προτού ληφθούν αποφάσεις για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου και την χρονική τους απόσταση από τις προηγούμενες.
Τονίζει τη σημασία της μη ειδικής πρωτογενούς ανοσίας, που αποτελεί βασική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάθε παθογόνο αίτιο, και διατυπώνει ανησυχίες για πιθανή αποδυνάμωσή της από τις συχνές ενισχυτικές δόσεις. Το ίδιο συμβαίνει, όπως εξηγεί, με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.
"Το γεγονός ότι πάνω από το 90% όσων μολύνονται με τον κορωνοϊό το περνάνε ήπια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτογενή ανοσία. Για να δημιουργηθούν ειδικά αντισώματα χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Επομένως όσοι έχουν περάσει την ασθένεια σε 2 και 3 εβδομάδες και ανάρρωσαν ή είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, το έκαναν λόγω της πρωτογενούς ανοσίας", σημειώνει για να προσθέσει: "Γιατί όμως αυτή πολλές φορές δεν δουλεύει καλά; Γιατί έχουμε κάνει μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, έχουμε πολλή ακτινοβολία, πάρα πολύ στρες και έχουμε ελαττώσει την πρωτογενή ανοσία. Έτσι κι αν τώρα δίνουμε συνεχώς ερεθίσματα και έτοιμα αντισώματα με τους εμβολιασμούς σε υπερβολικό βαθμό, θα αρχίσει να ατροφεί η πρωτογενής ανοσία".
Ο καθηγητής διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται κατά της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, αλλά είναι επιφυλακτικός ως προς την μείωση της χρονικής της απόστασης από τη δεύτερη στους 3 μήνες. "Δεν λέω γενικότερα όχι στην 3η δόση, αλλά λέω ότι π.χ. θα προτιμούσα να μη γίνεται σε τόσο κοντινό διάστημα όπως σε 3, 4 και 5 μήνες, αλλά ίσως πάνω από τους 6 μήνες είναι ασφαλές με τα στοιχεία που έχουμε. Ναι μεν βραχυπρόθεσμα θα έχει δράση –αν πάρουμε τώρα ας πούμε στους 3 μήνες θα έχει αποτέλεσμα- αλλά πρέπει να κοιτάμε λίγο και το μακροπρόθεσμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε καλά πριν αποφασίσουμε 4η και 5η δόση".
Ζ.Π.
Δρ. Δημήτρης Καρούσης: Ο πρώτος μη Εβραίος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή στον Ισραήλ.
ΔιαγραφήΟ Δημήτριος Καρούσης είναι Καθηγητής Νευρολογίας στο Hebrew University του Ισραήλ. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980-1986) και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Hadassah University της Ιερουσαλήμ (1990-1994), όπου ειδικεύτηκε στη Νευρολογία και σταδιοδρόμησε ως Senior Neurologist (1995-2002) και Permanent Senior Physician (2002 - σήμερα). Από το 2007 κατέχει τη θέση του Προέδρου του Κέντρου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) της Ιατρικής Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο στον τομέα της Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας και έχει να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό έργο στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα.
"Η επιστημονική έρευνα ήταν ο κύριος λόγος για μένα να έρθω εδώ στο Ισραήλ. Ξεκίνησα μέσω υποτροφίας που πήραμε (από τις πρώτες που δόθηκαν όταν βελτιωθήκαν και αναπτύχθηκαν οι πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ) και συνέχισα ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική μου διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα."
Ήρθα στο Ισραήλ το 1988 με την γυναίκα μου Ράνια που είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. Αυτό που με παρακίνησε να έρθω σ αυτή τη χώρα είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο ανεπτυγμένη εδώ. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Ισραήλ ένιωσα μια περίεργη “οικειότητα” με τον χώρο και τους ανθρώπους, έστω και αν δεν είχα ποτέ μου κάποια σχέση με την χωρά αυτή η τον λαό της. Είναι από τα μυστήρια που καθοδηγούν μερικές φορές τον άνθρωπο στα σταυροδρόμια της ζωής και που δεν έχουν πάντα λογική εξήγηση. Το “πεπρωμένο” (;), το ένστικτο (;), η εσωτερική φωνή της ψυχής (;), μάς έκανε να μείνουμε και να εγκατασταθούμε εδώ και να κάνουμε οικογένεια (έχουμε πλέον ένα αγόρι που μεγάλωσε εδώ άλλα που κουβάλα και αυτός μέσα του μια "μικρή Ελλάδα" την οποία αντανακλά στους φίλους του τους Ισραηλίτες).
Ίσως, η κοινή, παράλληλη ιστορία των λαών μας (του Ελληνικού και του Εβραϊκού) στο διάβα της Ιστορίας να μας ένωσε ως ανθρώπους με έναν περίεργο και συμπληρωματικό τρόπο. Άλλωστε, η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στο λαό του Ισραήλ, ακόμα και στην κουλτούρα και τη θρησκεία του. Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο που ίσως πάντα μας έλειπε (πάρα τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο): το στοιχείο της πίστης πέρα από την λογική. Προσωπικά πιστεύω ότι το "πάντρεμα" και η αλληλοσυμπλήρωση αυτών των δυο τάσεων και προσεγγίσεων της ζωής αποτελούν και τους δυο ακρογωνιαίους λίθους του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού γενικότερα. Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν –ως ιδιοσυγκρασια- με εμάς στην Ελλάδα και αγαπούν αφάνταστα τη χωρά μας και την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν λοιπόν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους.
Η επιστημονική έρευνα ήταν ο κύριος λόγος για μένα να έρθω εδώ στο Ισραήλ. Ξεκίνησα μέσω υποτροφίας που πήραμε (από τις πρώτες που δόθηκαν όταν βελτιωθήκαν και αναπτύχθηκαν οι πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ) και συνέχισα ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική μου διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα. Από τότε εργάζομαι σ αυτό το Νοσοκομείο, και από το 1995 είμαι senior Consulting Neurologist. Το 2003 έγινα Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ). Εδώ και ένα χρόνο είμαι μόνιμος πλήρης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής -απ ό,τι γνωρίζω αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση μη Εβραίου Καθηγητή σε τέτοια θέση από ιδρύσεως του κράτους. Μάλιστα εδώ και 6 χρόνια έχω εκλέγει και πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας. Από το 2007 διατελώ Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας (που είναι και ο ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος και έρευνας μου).
Ζ.Π.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΝΤΑΣΣΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΤΑΣΣΑ ΣΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ; ΜΗΠΩΣ ΜΥΡΤΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΘΗΡ;
ΔιαγραφήΗ αρχαία Μύρτος ήταν αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη και αποτελούσε σύμβολο παρθενίας. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς, σύμφωνα με την Μυθολογία, γεννήθηκε στον αφρό των κυμάτων, όταν το σπέρμα του πατέρα της Κρόνου έπεσε στη θάλασσα. Αναδυόμενη και γυμνή καθώς ήταν κρύφτηκε πίσω από θάμνους μυρτιάς και σκέπασε το γυμνό της κορμί με φύλλα μυρτιάς. Έτσι το φυτό έγινε σύμβολο νεότητας, αγνότητας και παρθενίας.
Η Φαίδρα, σύζυγος του βασιλιά της Αθήνας Θησέα, ερωτεύτηκε το θετό γιο της Ιππόλυτο. Ο νέος δεν ανταποκρινόταν στον έρωτα της, κι αυτή, πάνω στην ταραχή της, τρυπούσε με μια βελόνα τα φύλλα ενός φυτού που ήταν αφιερωμένο στη θεά του έρωτα Αφροδίτη.
Η μυρτιά συσχετίζεται επίσης με το γάμο, ήταν σύμβολο της παρθενίας και κατά την τελετή του γάμου οι μελλόνυμφοι φορούσαν στεφάνι από Μυρτιά. Ακόμα και σήμερα οι νύφες όταν πηγαίνουν στην εκκλησία για το μυστήριο του γάμου φορούν στεφάνι από Μυρτιά.
Oι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν μύρτινα στεφάνια στις διάφορες θυσίες. Αυτό το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες Ελληνίδες ως αποσμητικό και γι’ αυτό η μυρτιά θεωρήθηκε «γυναικείο» φυτό.
Σήμερα, οι αρχαιολόγοι, όταν ανασκάπτουν τάφους και βρίσκουν φύλλα μυρτιάς, είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για γυναικείους τάφους. Αντίστοιχα, στους ανδρικούς τάφους βρίσκονται φύλλα ή κλαδιά βελανιδιάς.
Η μυρτιά είναι είδος φυτού που ανήκει στο γένος μύρτος (Myrtus) και στην οικογένεια των Μυρτίδων (Myrtaceae). Το γένος μύρτος περιλαμβάνει γύρω στα 75 είδη, τα οποία ευδοκιμούν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στην Ελλάδα απαντάται ο Μύρτος ο κοινός (Myrtus communis), αυτοφυής ή διακοσμητική.
Κάθε Άνοιξη η μυρτιά ανθίζει, βγάζει μικρά άσπρα αρωματικά άνθη με πολλούς στήμονες.
Στη συνέχεια τα άνθη αυτά θα δώσουν καρπούς (που μοιάζουν σαν καρπούς αγριελιάς) σχεδόν σφαιρικού σχήματος, άσπρου ή μαύρου χρώματος ενώ πιο σπάνια συναντάμε και κυανομέλανους καρπούς.
Αυτοί οι καρποί είναι τα μύρτα τα οποία συλλέγονται όταν ωριμάσουν τέλη Φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Τα μύρτα έχουν ασυνήθιστη, στυφή γεύση
Η ωρίμανση των μύρτων συμπίπτει κάθε χρόνο με το λιομάζωμα. Ορισμένοι συγχέουν τα μύρτα με τα μύρτιλλα που αν και μοιάζουν εξωτερικά δεν είναι συγγενικά είδη.
Ζ.Π.
Τα όνομα Εσθήρ παράγεται από το αντίστοιχο περσικό Εστέρ, δηλαδή άστρο.
ΔιαγραφήΤο εβραϊκό της όνομα της Εσθήρ ήταν Χαδασσά, δηλαδή Μύρτος, Μυρτιά. «Μύρτος δε και το γυναικείον αιδοίον!» Ησύχιος λεξικογράφος. Το στεφάνι της Μυρτιάς, ήταν αφιερωμένο στην θεά του έρωτα, την Αφροδίτη.
Ζ.Π.
26χρονος Παλαιστίνιος νεκρός αφού χτυπήθηκε στην πλάτη από τους ισραηλινούς στρατιώτες.
ΔιαγραφήΕικοσιεξάχρονος Παλαιστίνιος, που κατηγορήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον μιας από τις περιπόλους του στη Δυτική Όχθη, έπεσε νεκρός χθες Τετάρτη από τις σφαίρες των μελών αυτής της τελευταίας, ενημέρωσε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ο Μοχάμεντ Ίσα Αμπάς πέθανε αφού χτυπήθηκε στην πλάτη από τους ισραηλινούς στρατιώτες στον καταυλισμό προσφύγων αλ Αμάρι, στη Ραμάλα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι ισραηλινοί στρατιώτες «ανταπέδωσαν τα πυρά» με στόχο ένα από τα οχήματά τους και πέτυχαν τον επιτιθέμενο, ανέφερε από τη δική του πλευρά αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.
Το θύμα διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Ραμάλας όπου υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ο θάνατος του νεαρού καταγράφηκε μία ημέρα αφού Παλαιστίνιος που φέρεται να αποπειράθηκε να ρίξει το αυτοκίνητό του πάνω σε ισραηλινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης.
Χθες Δευτέρα, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την απόφαση του ισραηλινού επιτελείου να δώσει πράσινο φως στους στρατιώτες του να ανοίγουν πυρ απευθείας πάνω σε Παλαιστίνιους που πετάνε πέτρες ή κοκτέιλ μολότοφ ακόμη και την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν.
Η απόφαση θα επιτρέψει «ακόμη περισσότερες εκτελέσεις» Παλαιστίνιων «ανάλογα με τις ορέξεις, τις διαθέσεις και τις κρίσεις των ισραηλινών στρατιωτών», τόνισε το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Ζ.Π.
«Το βρίσιμο μπορεί να ενεργοποιήσει μια φυσική άμυνα εναντίον του πόνου».
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως έχετε παρατηρήσει κι εσείς πως τον τελευταίο καιρό βρίζετε λίγο παραπάνω;
«Το στρες, η διάβρωση στα όρια μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού και η κατρακύλα προς την ανεπισημότητα έχουν δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα βρισίματος» εξηγεί στη «Wall Street Journal» ο Μάικλ Ανταμς, γλωσσολόγος του πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Αναφορά σε λέξεις όπως «γαμώτο» και «μ****ας» αυξήθηκαν κατά 41% από το 2019 έως το 2021 στο facebook και κατά 27% στο twitter, σύμφωνα με το Storyful, μια υπηρεσία που εστιάζει στις ειδήσεις και τις πληροφορίες.
Η εταιρία Inversoft, δε, που έχει δημιουργήσει το software που φιλτράρει βωμολοχίες, το CleanSpeak, που χρησιμοποιείται από εταιρίες που διαθέτουν διαδικτυακές κοινότητες και forums, υποστηρίζει ότι ο όγκος των ακατάλληλων λέξεων που έχει πιαστεί από τα φίλτρα της έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες. Προφανώς, με την αύξηση του βρισίματος κάτι εκτονώνεται. «Το βρίσιμο μπορεί να ενεργοποιήσει μια φυσική άμυνα εναντίον του πόνου» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Στέφενς, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Keele στη Βρετανία.
Επιπλέον, η βρισιά κάπου κάπου μπορεί να δείχνει επίσης άνεση με κάποιον άλλο. «Είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνεις, αλλά δείχνεις στον άλλον ότι τον εμπιστεύεσαι, ότι δεν θα σε κατηγορήσει κάπου γι’ αυτό» λέει ο δρ Ανταμς, που εξηγεί ότι είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας των ανθρώπων να χτίσουν μια σύνδεση, ενώ είμαστε όλο και πιο απομονωμένοι και πιο μακριά εν μέσω πανδημίας και μέτρων απόστασης.
Η Τρέισι Μπράντι, στέλεχος σε εταιρία επικοινωνίας στη Βοστόνη, που έχει πιάσει τον εαυτό της να βρίζει όλο και πιο πολύ στην πανδημία, συγκρίνει τη χαλάρωση της γλώσσας με τη χαλάρωση του τρόπου με τον οποίο ντυνόμαστε. «Το βρίσιμο είναι η φόρμα και τα αθλητικά της μόδας» λέει χαρακτηριστικά…
Ζ.Π.
Νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση της COVID-19. https://dailypharmanews.gr/site/post/23214/Neotera-dedomena-sti-therapeutiki-tis-COVID-19-
ΑπάντησηΔιαγραφή21 Δεκεμβρίου 2021 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού της χώρας, για θέματα που σχετίζονται με τη βαθύτερη γνώση της βιολογίας της νόσου COVID-19 και την αντιμετώπισή της, το ΕΚΠΑ διοργάνωσε τη Δευτέρα 20.12.2021, το 2o Webinar, από την σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, στο οποίο αναπτύχθηκαν τα νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική της COVID-19.
To Webinar, που παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από 400 άτομα, άνοιξε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη, συνεχή και διαρκή προσφορά του ΕΚΠΑ από τον Μάρτιο του 2020, τόσο στην ενημέρωση όσο και στην αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19, αλλά και στον ερευνητικό τομέα με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας να αριθμεί 735 δημοσιεύσεις για την COVID-19.
Την ταχεία μετάδοση και την επερχόμενη επικράτηση του στελέχους Όμικρον παγκοσμίως και στον ευρωπαϊκό χώρο, επεσήμανε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας, ενώ τόνισε ότι για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 είναι απαραίτητη η ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα έναντι του SARS-CoV-2 σε διεθνές επίπεδο.
Η υποστηρικτική αγωγή στον ασθενή με COVID-19
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η διαχείριση του ασθενούς που βρίσκεται εκτός νοσοκομείου βασίζεται στο τρίπτυχο θερμόμετρο, οξύμετρο και σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η κοινή πρακτική χορήγησης αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών ή ακόμα και οξυγόνου κατ’ οίκον είναι εσφαλμένη και μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Εντός του νοσοκομείου, η αντιμετώπιση της νόσου είναι σύνθετη καθώς η COVID-19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος που εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Η σωστή εφαρμογή οξυγονοθεραπείας είναι καίρια στην αντιμετώπιση των ασθενών. Το φαινόμενο της σιωπηλής υποξίας είναι συχνό φαινόμενο στη COVID-19 και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη αναγνώριση της υποξυγοναιμίας. Η εφαρμογή της ρινικής κάνουλας υψηλής ροής (high nasal flow) αποτελεί σημαντική παρέμβαση με ουσιαστικό όφελος για τον ασθενή. Τα κορτικοστεροειδή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μέτριες δόσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ η αντιπηκτική αγωγή και τα αντιβιοτικά μόνο επί συγκεκριμένων ενδείξεων σε εξατομικευμένη βάση ανά ασθενή. Τέλος, οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν και συννοσηρότητες που να απορυθμιστούν κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Ο ρόλος των αντι-ιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19
Το θέμα ανέλυσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας. Στόχος των αντι-ιικών φαρμάκων είναι να αναστείλουν τη διαδικασία εισόδου του SARS-CoV-2 στα ανθρώπινα κύτταρα και της αναπαραγωγής του ιού εντός των κυττάρων.
Η ρεμδεσιβίρη που χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Αντίστοιχο τρόπο δράσης έχει και το χάπι μολνουπιραβίρη που χορηγείται από το στόμα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Επιπλέον, το χάπι Paxlovid περιέχει τον συνδυασμό νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης και έχει δείξει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90% ως προς την προστασία από νοσηλεία και θάνατο σε ασθενείς με COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο που έλαβαν το φάρμακο εντός 3 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η νιρματρελβίρη αποτελεί αναστολέα πρωτεάσης και η ριτοναβίρη είναι ένα αντι-ρετροικός αναστολέας πρωτεάσης που ενισχύει τη δράση της νιρματρελβίρης.
Ζ.Π.
Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση της COVID-19
ΔιαγραφήΤα μονοκλωνικά αντισώματα βελτιώνουν τη νόσηση σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19 και αποτελούν εξωνοσοκομειακή θεραπεία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2, τόνισε η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αναστασία Αντωνιάδου. Στόχος των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος και πολλαπλασιασμός του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Χορηγούνται με εφάπαξ έγχυση και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της Δέλτα. Είναι πολύ σημαντικό να χορηγηθούν εντός των πρώτων τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων σε ασθενείς με νόσο ήπιας ή μέτριας βαρύτητας ώστε να μειωθεί κατά 50-85% ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών που έχουν μικρότερη πιθανότητα από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν ικανοποιητικού βαθμού ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
• είτε προφυλακτικά πριν την έκθεση στον ιό (tixagevimab/cilgavimab, Evusheld),
• είτε προληπτικά μετά την έκθεση στον ιό (casirivimab/imdevimab, Ronapreve),
• είτε πρώιμα σε συμπτωματικούς ασθενείς με COVID-19 (casirivimab/imdevimab – Ronapreve, regdanvimab – Regkirona, sotrovimab – Xevudy, bamlasivimab/etesevimab).
Πολλά μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται συνδυαστικά για να έχουν συνεργική δράση και να αυξάνεται η πιθανότητα αντιμετώπισης του SARS-CoV-2.
Στην Ελλάδα, μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς 12 ετών και άνω που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19, έχουν συμπτώματα ήπια ή μέτριας βαρύτητας τις τελευταίες 5 ημέρες και σοβαρό κίνδυνο επιβάρυνσης της κατάστασής τους, με τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου όπως μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, κακοήθειες υπό αγωγή, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, δευτεροπαθεία ανοσοανεπάρκειες λόγω θεραπείας, HIV με κάτω από 200 CD4 κύτταρα ανά μL, εγκυμοσύνη τρίτου τριμήνου, καθώς και επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ζ.Π.
Η διαδρομή του ασθενή με COVID-19 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
ΔιαγραφήΠάνω από 3.500 ασθενείς με COVID-19 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ της χώρας, τόνισε η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου. Η διασωλήνωση έχει συγκεκριμένα κριτήρια και η αντιμετώπιση των ασθενών θα πρέπει να γίνεται με βάση δομημένους αλγορίθμους. Η υποξυγοναιμία, η ταχύπνοια και το μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα, παρά τη βέλτιστη υποστήριξη με οξυγόνο με μη παρεμβατικό μηχανικό αερισμό αποτελούν καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή σε διασωλήνωση.
Η φροντίδα του διασωληνωμένου ασθενούς με COVID-19 είναι πολυ-επίπεδη και απαιτείται εξειδικευμένη ομάδα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η κα Κοτανίδου σημείωσε επίσης ότι η επικράτηση του στελέχους δέλτα αύξησε τη θνητότητα λόγω COVID-19 στις ΜΕΘ σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η αντιμετώπιση των βακτηριακών συλλοιμώξεων και της πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα κατά τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στη ΜΕΘ, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών.
Το μέλλον της πανδημίας COVID-19
Ο SARS-CoV-2 είναι ο 7ος κορονοϊός, όπως επεσήμανε ο Διευθυντής της Ομάδας Ανθρώπινων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (National Cancer Institute) των ΗΠΑ, Δρ Γεώργιος Παυλάκης. Οι κορονοϊοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα ευθύνονται για συχνές επιδημίες και παραμένουν για εκατονταετίες. Αυτά που γνωρίζουμε για τον SARS-CoV-2 είναι ότι συμπεριφέρεται παρόμοια με τη γρίπη και εμφανίζει 1 με 2 κύματα το χρόνο, ενώ είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Η φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη και η ανοσία μετά τον εμβολιασμό εξασθενούν μετά από 6 έως 12 μήνες και η προστασία που προσφέρουν εξαρτάται βεβαίως και από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που επικρατεί στην κοινότητα. Τα εμβόλια περιορίζουν τη νόσο αλλά όχι και τη μετάδοση. Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε ότι η επιδημία με το στέλεχος Δέλτα αλλά και το Όμικρον μπορεί να περιοριστεί μόνο με τον περιορισμό των ανθρώπινων επαφών, ενώ η τεράστια εξάπλωση του ιού απειλεί με καινούριες επιδημίες, καθώς τα εμβόλια δεν είναι δυνατόν να δράσουν γρήγορα με τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον μπορεί να πλησιάζει τη μεταδοτικότητα της ιλαράς.
Ο σημαντικά μεγάλος αριθμός του πληθυσμού με ανοσοανεπάρκειες, που μπορεί να ξεπερνά το 10%, προκαλεί προβληματισμό γιατί η παράταση της διάρκειας της COVID-19 μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων στον SARS-CoV-2.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να στραφεί στην αντιμετώπιση των «διπλο-επιδημιών» σε χώρες όπως η Νότια Αφρική που αντιμετωπίζει τη COVID-19 παράλληλα με την επιδημία του AIDS.
Κλείνοντας, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι η μόνη ριζική λύση για την εξάλειψη του SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εμβόλια και θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν υποχρεωτικά, διότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.
Ζ.Π.
Τα αντιικά χάπια της Pfizer (Paxlovid, ένας συνδυασμός των nirmatrelvir και ritonavir) και της Merck (molnupiravir), είναι πολύ φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, καθώς έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Ειδικά το Paxlovid, με βάση την ανακοίνωση της Pfizer στις 14 Δεκεμβρίου, έχει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αρκεί η χορήγηση της θεραπείας να γίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια άλλη πρόκληση, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο δρα Ρατζές Γκάντι του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, θα είναι οι γιατροί να διακρίνουν έγκαιρα αν ένας νοσηλευόμενος ασθενής έχει μολυνθεί από Δέλτα ή Όμικρον, επειδή αυτό θα καθορίσει ποιές θεραπείες είναι πιθανότερο να είναι πιο αποτελεσματικές στην περίπτωση του. Ιδεατά, οι γιατροί θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε ένα γρήγορο τεστ για την ανίχνευση της παραλλαγής. Χωρίς όμως αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους πιο “τυφλά”, με βάση το πόσο εξαπλωμένη είναι η Όμικρον στην περιοχή τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. οι εταιρείες φαρμάκων για να πουλήσουν φάρματα ισχυρίζονται ότι τα αντιικά «φάρμακα» για τον κορωνοϊό έχουν αποτελεσματικότητα 89%.
Σύμφωνα με μας (Ζ.Π.) αν παρουσιάσουν γενική ωφέλεια 10% στην πορεία της νόσου θα πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι ούτε 10% θεραπευτική επιτυχία θα παρουσιάσουν. Ο λόγος, όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις, έγκειται στην φύση, στην δομή και στον τρόπο δράσεως των ιών, ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν των μικροβίων.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες την δουλειά τους κάνουν και πρέπει να τις εκτιμούμε για τις προσπάθειές τους. Ακόμη και για τα εμβόλια όμως έλεγαν, ότι έχουν αποτελεσματικότητα 95% και διάρκεια ανοσίας 12 με 18 μήνες και τελικά η συνολική αποτελεσματικότητα έχει πέσει κάτω από το 50% και η διάρκεια ανοσίας κάτω από 4 μήνες. Κάνουμε πλέον επαναληπτικές δόσεις κάθε τρεις μήνες.
Τι να κάνουμε; Και αυτά που έχουμε πάλι καλά. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.
Ζ.Π.
ΗΠΑ: Έγκριση έκτακτης χρήσης για το χάπι της Merck, που τροποποιεί το DNA… Εδώ οι ανόητοι αντιεμβολιαστές δεν διαμαρτύρονται.
ΔιαγραφήΈγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ έλαβε από την FDA και το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού.
Η έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το molnupiravir της Merck έρχεται μία ημέρα αφότου ο ίδιος οργανισμός ενέκρινε ένα αντίστοιχο χάπι της Pfizer, κατά την Merck είναι επικίνδυνο.
Το σκεύασμα της Merck μολνοπιραβίρη (molnupiravir), το οποίο ανέπτυξε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους περίπου κατά 30% σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της ασθένειας.
Ο οργανισμός ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου που λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία ήπιας έως μεσαίας Covid από ενήλικες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, και από εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές θεραπείας για τον κορωνοϊό, ή δεν είναι κλινικά κατάλληλες για αυτούς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα συμβόλαιο αγοράς έως 5.000.000 δόσεων του φαρμάκου για 700 δολάρια ανά δόση. Το φάρμακο δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η FDA.
Ζ.Π.
Χάπι Merck κατά του covid-19: Ενδείξεις για πιθανές γενετικές μεταλλάξεις.
ΔιαγραφήΜερικές εργαστηριακές μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι το χάπι molnupiravir της Merck κατά της Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σφάλματα στο γενετικό υλικό (DNA), κάτι που - θεωρητικά τουλάχιστον - θα μπορούσε να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, τα γεννητικά κύτταρα ή και τα παιδιά. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία επιμένει ότι, σύμφωνα με τις δικές της μελέτες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πώς το χάπι της προκαλεί μεταλλάξεις του DNA.
Το πολλά υποσχόμενο αντιικό χάπι μειώνει κατά 30% (και όχι κατά 50% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω της λοίμωξης Covid-19, εφόσον χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ επίσης ελπίζεται ότι θα είναι αποτελεσματικό κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον, κάτι όμως που μένει να επιβεβαιωθεί. Ορισμένοι επιστήμονες ωστόσο συνεχίζουν να εγείρουν ανησυχίες για την πιθανότητα το φάρμακο να προκαλεί μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Nature».
Δύο εβδομάδες αφότου η επιτροπή ειδικών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψήφισε στις 30 Νοεμβρίου με μικρή πλειοψηφία (13-10) υπέρ της επείγουσας έγκρισης του νέου φαρμάκου, η FDA ακόμη εξετάζει το ζήτημα και δεν έχει δημοσιοποιήσει την απόφασή της, κάτι που πιθανώς προδίδει αβεβαιότητες από την πλευρά της. Ένα από τα κυριότερα ερωτήματα είναι αν το χάπι μπορεί να επιφέρει μεταλλάξεις στο DNA του ασθενούς, καθώς αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής ζήτησαν το χάπι να μην χορηγείται σε παιδιά έως 18 ετών και σε εγκύους.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι για την περίπτωση να υπάρχει κίνδυνος να γεννηθούν μωρά με εκ γενετής προβλήματα. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τον κίνδυνο για τη μητέρα, ενώ θα εκθέσουμε το έμβρυο σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από αυτό το φάρμακο; Η απάντησή μου είναι όχι και δεν υπάρχει περίπτωση που θα συμβούλευα μια έγκυο να πάρει αυτό το φάρμακο», σχολίασε ο δρ Τζέημς Χίλντρεθ, πρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου Meharry του Τενεσί και μέλος της επιτροπής συμβούλων της FDA, ο οποίος τάχθηκε κατά της έγκρισης του χαπιού. Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες σύμβουλοι της FDA δεν αποκλείουν ότι οι κίνδυνοι μπορεί να αφορούν και άλλους ασθενείς, όπως τους άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες.
Ζ.Π.
Το molnupiravir ενσωματώνει τη δραστική ουσία του στο RNA του κορονοϊού, προκαλώντας γενετικά σφάλματα στον ιό και εμποδίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του, πράγμα που βοηθά τον οργανισμό του ασθενούς να αμυνθεί. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο το χάπι μπορεί να προκαλέσει σφάλματα και στο DNA του ανθρώπου ή του εμβρύου.
ΔιαγραφήΜια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα μελέτησε τη δράση του φαρμάκου σε κύτταρα τρωκτικών και βρήκε ότι πράγματι επέφερε μεταλλάξεις στο DNA των ζώων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο ή σε ελαττώματα του εμβρύου. Το ερώτημα είναι αν κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες της Merck, αντιτιθέμενοι στην ανωτέρω έρευνα, αντέτειναν ότι τα κύτταρα των ζώων εκτέθηκαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα εκτίθενται οι ασθενείς με Covid-19, καθώς η θεραπεία τους με συνολικά 40 χάπια διαρκεί μόνο πέντε μέρες. Επίσης γνωστοποίησαν ότι στα δικά τους πειράματα με τρωκτικά δεν βρήκαν καθόλου σημάδια γενετικών μεταλλάξεων, αν και δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία της μελέτης τους.
«Αν ήμουν έγκυος, δεν θα έπαιρνα αυτό το χάπι. Ίσως ακόμη δεν θα το έδινα σε ένα παιδί, σε έναν έφηβο, σε οποιονδήποτε του οποίου τα κύτταρα ακόμη διαιρούνται και διαφοροποιούνται με υψηλούς ρυθμούς», δήλωσε η δρ Ελίζαμπεθ Κάμπελ του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης. Στη Βρετανία - την πρώτη χώρα που ενέκρινε επειγόντως το χάπι της Merck στις 4 Νοεμβρίου - οι υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει ότι το χάπι της Merck δεν πρέπει να δίνεται στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.
Άλλοι επιστήμονες ανησυχούν μήπως η σκόπιμη πρόκληση μεταλλάξεων από το φάρμακο της Merck στο γενετικό υλικό του κορονοϊού οδηγήσει τελικά στην ανάδυση μιας πιο επικίνδυνης παραλλαγής του, κάτι όχι πολύ πιθανό αλλά όχι και απίθανο, ιδίως στην περίπτωση ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.
Σε μερικές εβδομάδες η Pfizer αναμένεται να λάβει «πράσινο φως» για το δικό της αντιικό χάπι Paxlovid, που φέρεται να είναι πιο αποτελεσματικό από της Merck (μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου έως 89%) και, επειδή έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης, φαίνεται να μην ενέχει κινδύνους πρόκλησης γενετικών μεταλλάξεων.
Όμως το φάρμακο της Merck αναμένεται να είναι πιο ευρέως διαθέσιμο από ό,τι της Pfizer τους επόμενους μήνες, σε μια συγκυρία που λόγω και της Όμικρον φαίνεται να «φουντώνει» ένα νέο πανδημικό κύμα. Για ανθρώπους ηλικιωμένους και με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν βαριά από τον κορονοϊό, τα οφέλη του χαπιού του Merck φαίνεται να είναι περισσότερα από τους κινδύνους, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες. Η Merck διαβεβαίωσε τη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών της FDA ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιτήρησης των εγκύων που θα πάρουν το χάπι της.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν έως κατά 85% τον κίνδυνο βαριάς Covid-19, όμως είναι πολύ ακριβά, όχι ευρέως διαθέσιμα και επιπλέον πρέπει να χορηγούνται ενδοφλέβια, άρα έχουν μειονεκτήματα σε σχέση με τα αντιικά χάπια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ζ.Π.
Τουρκία: Ενέκρινε για έκτακτη χρήση το, τουρκικής παραγωγής, εμβόλιο TurkoVac. ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, TurkoVac.
Την έγκριση ανακοίνωσε ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά, λέγοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή του.
«Το εγχώριο εμβόλιο TurkoVac προτείνεται για χρήση έκτακτης ανάγκης, έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή του» είπε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται πως αίτημα για έκτακτη χρήση είχε κατατεθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε στην Τουρκία τον περασμένο Ιανουάριο. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac και από τον Μάρτιο το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech.
Μάλιστα, στα τέλη Απριλίου, η Τουρκία είχε εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για έκτακτη χρήση.
Ζ.Π.
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ. ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΙΕΧΩΒΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆγιο Όρος: Πέθαναν από κορονοϊό δύο μοναχοί και ένας εργάτης – Νόσησε και ο πιο φανατικός αρνητής.
Ο κορονοϊός δοκιμάζει και πάλι το Άγιο Όρος με τη λίστα των θυμάτων να μεγαλώνει τις τελευταίες μέρες. Το χρονικό των γεγονότων βάζει σε σκέψεις…
Ξαναφουντώνει η πανδημία στο Άγιο Όρος και ας προσπαθούν κάποιες μονές να κρατούν το πρόβλημα και τα κρούσματα στο περιθώριο. Στη μονή του Αγίου Παύλου από την οποία ουσιαστικά μπήκε στη δίνη του κορονοϊού όλη η μοναστική πολιτεία το Σεπτέμβριο του 2020, έχουν πεθάνει από covid-19 σε λιγότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις άνθρωποι ενώ νοσεί και ο 90χρονος Ηγούμενος της μονής, Παρθένιος, γνωστός και ένθερμος αρνητής του κορονοϊού και αντιεμβολιαστής.
‘Οπως ανέφεραν πηγές από τη μοναστική πολιτεία, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει τρία άτομα στη Μονή Αγίου Παύλου. Πρόκειται για δύο μοναχούς πάνω από 70 ετών, τον Ευσέβιο και τον Χρυσόστομο ενώ θύμα του κορονοϊού ήταν και ένας λαϊκός, εργάτης στη μονή, ονόματι Αλέξανδρος.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το makthes.gr, τώρα νοσεί και ο ηγούμενος ο οποίος είναι πάνω από 90 ετών. Η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή και παραμένει στο μοναστήρι. Για τη Μονή Αγίου Παύλου το πρόβλημα εντοπίζεται και στα σημαντικά κελλιά που έχει. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάρτιο του 2021, σε κελλιά της Νέας Σκήτης που υπάγεται στην Μονή Αγίου Παύλου υπήρχαν 23 θετικά κρούσματα!
Η Μονή Αγίου Παύλου είναι ουσιαστικά αυτή που έβαλε το Άγιον Όρος στο.. χάρτη της πανδημίας το Σεπτέμβριο του 2020. Τότε ανιχνεύτηκαν στη μονή, για πρώτη φορά στην Αθωνική Πολιτεία, 8 κρούσματα κορονοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν η μονή να μπει σε καραντίνα και να τεθούν σε εφαρμογή για πρώτη φορά περιοριστικά μέτρα για τις επισκέψεις στο ‘Αγιον Όρος.
Εξαιτίας της κατάστασης στη μονή, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μπήκε τότε για πρώτη φορά στον Άγιον Όρος, εξέτασε μοναχούς και εντόπισε κρούσματα σε τουλάχιστον ακόμα δύο μονές. Το πιο σοκαριστικό όμως ήταν πως η μονή Αγίου Παύλου στις ανακοινώσεις της εκείνη την περίοδο επέμενε πως δεν επρόκειτο για κρούσματα κορονοϊού, αλλά για μια… «έκτακτη επιδημία γρίπης».
Αλλωστε ο Ηγούμενός της, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού και στη χώρα μας, είχε φανερώσει τις απόψεις του για τον covid-19. Σε βίντεο τον Απρίλιο του 2020 ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Παύλου καλούσε την κυβέρνηση να ανοίξει τις εκκλησίες γιατί μόνο «ο Θεός θα μας σώσει.»
«Οι εκκλησίες μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν ένα νεκροταφείο, όλοι οι άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια τους! Τι είναι αυτό το πράγμα;” έλεγε τότε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, Παρθένιος, ενώ παρακαλούσε τους πολιτικούς “να φωνάξουνε τον κόσμο, να ανοίξουνε τις εκκλησίες να βγει ο κόσμος έξω, να βγάλουνε τα εικονίσματα, να κάνουμε λιτανείες, να παρακαλέσουμε τον Παντοδύναμο Θεό να άρει αυτόν τον πειρασμό”.
Σε άλλο σημείο ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, έλεγε ότι “αυτά γίνονται για να σφραγίσουν τον κόσμο, αλλά αυτό θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο”. Στα κηρύγματα του ο Ηγούμενος της Μονής Παρθένιος λέει ότι, δεν έχει ευλογία από αυτόν κανείς να κάνει εμβόλιο και ο κορονοϊός είναι της μασονίας και του σατανά.
Ως τις 30 Οκτωβρίου, το Άγιο Όρος φιγουράριζε στην πρώτη θέση πανελλαδικά των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού, με 8 κρούσματα, που αντιστοιχούσαν σε 441,74 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το thesstoday.gr.
Ζ.Π.
«Θα κοινωνήσω ακόμα και μετά από κάποιον με μολυσματική ασθένεια - Είναι το φάρμακο των ανθρώπων».
ΔιαγραφήΟ γνωστός τραγουδιστής, Νίκος Οικονομόπουλος, μίλησε για τη Θεία Κοινωνία και τη πίστη του στο Θεό, ενώ περιέγραψε και την εμπειρία που είχε με τον κορωνοϊό.
Ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή του πως ακόμη κι αν κάποιος πριν από εκείνον έχει μολυσματική ασθένεια, ο ίδιος θα κοινωνήσει, ο Νίκος Οικονομόπουλος απάντησε «εννοείται ότι θα κοινωνήσω».
«Όταν πιστεύεις κάτι και πιστεύεις τόσο δυνατά όπως έχει να κάνει με τον Χριστό, δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Παραμερίζω τον εαυτό μου, δεν με αφορά ο εαυτός μου. Πιστεύω τόσο πολύ σε αυτό, πιστεύω τόσο πολύ στην Θεία Κοινωνία. Πιστεύω ότι είναι το φάρμακο των ανθρώπων η Θεία Κοινωνία. Το λέω και συγκινούμαι. Θα το έκανα όπως και να ‘χει και δεν αλλάζω άποψη για αυτό», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη σχέση του με τα Θεία ο Νίκος Οικονομόπουλος είπε πως «όλα ξεκινάνε από την παιδική μας ηλικία. Όταν αφορά ένα μικρό παιδί, το οποίο έχει ανάγκη από κάπου να πιαστεί και όταν αυτό δεν το βρίσκει απόλυτα στην οικογένειά του, το βρίσκει κάπου αλλού. Εγώ το βρήκα στην πίστη και στον Χριστό. Από τότε είναι δοσμένος και ταγμένος εκεί με όλη τη δύναμη της ψυχής μου».
Ο Νίκος Οικονομόπουλος κόλλησε κορωνοϊό το περασμένο καλοκαίρι και όπως είπε, δεν είχε εμβολιαστεί γιατί είχε φοβηθεί και είχε σκεφτεί μη χάσει τις διακοπές του εξαιτίας παρενεργειών.
«Ήταν μια περίοδος, δυο μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο αν θυμάμαι καλά, που ήμασταν όλοι σε καλοκαιρινές διακοπές. Μετά από ένα διάστημα τριών εβδομάδων θα άνοιγε το μαγαζί, στο οποίο εμφανίζομαι και θα έπρεπε να εμβολιαστώ γιατί τα μαγαζιά τα δικά μας δουλεύουν πλέον μόνο με εμβολιασμένους. Κάτι το οποίο δεν πρόλαβα να κάνω. Γιατί τι σκέφτηκα; Πολύ απλά, όπως σκέφτονται πολλοί άνθρωποι. “Και αν έχω καμιά παρενέργεια και χάσω τις διακοπές μου;”.
Λέω, δεν το έπαθα μέχρι τώρα… Δεν σύχναζα και σε μέρη με πολύ κόσμο. Γενικά μου αρέσει πολύ η θάλασσα, οπότε ήμουν συνέχεια στη θάλασσα άντε και με δυο, τρεις φίλους. Αυτό, μέχρι εκεί. Έλα όμως που με βρήκε ο κορωνοϊός και με βρήκε δύσκολα γιατί μου το γύρισε σε πνευμονία.
Αυτός ήταν ο λόγος που πήγα στο νοσοκομείο και χρειάστηκε για δυο μέρες να έχω οξυγόνο και την μία από τις δύο έπρεπε να βάλω το πιο δυνατό. Ευτυχώς έγινα αμέσως καλά, για μια μέρα μόνο χρειάστηκε. Εύχομαι να μην το περάσει αυτό κανένας άλλος άνθρωπος και εύχομαι πραγματικά να μην χαθούν άλλες ζωές γιατί δυστυχώς χάνονται πολλές ζωές και περνούν δύσκολα πολλές οικογένειες», είπε ο Νίκος Οικονομόπουλος.
«Ναι, θα κάνω το εμβόλιο όταν περάσει η περίοδος ανοσίας από τη νόσηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πολλοί έχουν μπει στη διαδικασία, όπως και ‘γω, να φοβούνται. Δεν σου κρύβω, ότι φοβάμαι ή ότι φοβήθηκα και πριν να κάνω το εμβόλιο. Δεν αρνήθηκα ποτέ την επιστήμη, αλλά κάποιοι μπερδεύουν την θρησκεία με την επιστήμη και είναι λάθος. Διχάζουν τον κόσμο. Όχι άλλος διχασμός επιτέλους. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Να πιστεύουμε και στη θρησκεία και στην επιστήμη», σημείωσε επίσης ο γνωστός τραγουδιστής.
Ζ.Π.
Μάσκες KN95: Οι διαφορές τους με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές - Γιατί τις εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη χρήση μάσκας ΚΝ-95 αυξημένης προστασίας, για την είσοδο των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.
Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.
Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.
Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.
Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.
Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.
Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης.
Ζ.Π.
Μίνα Γκάγκα: Γιατί δεν έχει νόημα η διπλή χειρουργική μάσκα.
Διαγραφή«Η ΚΝ95 είναι αυτή που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο και είναι αυτή για την οποία υπάρχει σύσταση να φοράμε στο σούπερ μάρκετ».
Αναφερόμενη στη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, εξήγησε ποιες θα πρέπει να προτιμά ο κόσμος.
«Να πω κάτι για τη μάσκα, μια οδηγία γενικά: Η ΚΝ95 είναι αυτή που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο και είναι αυτή για την οποία υπάρχει σύσταση να φοράμε στο σούπερ μάρκετ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως «η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι πολύ καλή για να αποφύγεις την επαφή με τα σταγονίδια, αλλά δεν κλείνει το ίδιο καλά γύρω από το πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα».
«Αν θέλουμε να προστατευτούμε καλύτερα, να βάλουμε μια μάσκα που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο. Για να ξέρουμε τι πάει να πει καλύτερη προστασία στο σούπερ μάρκετ ή σε όποιο χώρο. Είναι σημαντικό να εφαρμόζει καλά», κατέληξε η κ. Γκάγκα.
Ζ.Π.
Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΙΗΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μια σειρά από tweets που δημοσίευσε χθες, ο συνιδρυτής της Microsoft είπε στους 56,5 εκατομμύρια ακόλουθούς του να λάβουν σοβαρά υπόψη την μετάλλαξη Όμικρον, επειδή «διαδίδεται ταχύτερα από οποιονδήποτε ιό στην ιστορία».
«Ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν πως η ζωή θα επέστρεφε στο φυσιολογικό, θα μπορούσαμε να μπαίνουμε στο χειρότερο μέρος της πανδημίας. Η Όμικρον θα χτυπήσει τα σπίτια όλων μας. Οι στενοί μου φίλοι έχουν κολλήσει ήδη και έχω ακυρώσει τα περισσότερα από τα σχέδια των διακοπών μου», έγραψε.
Να σημειωθεί πως, επί του παρόντος, η μετάλλαξη Όμικρον αντιπροσωπεύει το 73% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Η χώρα έχει τώρα κατά μέσο όρο 148.384 νέα κρούσματα καθημερινά την περασμένη εβδομάδα, μια αύξηση 23% σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες.
«Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον ιό στην ιστορία»
«Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε ιό στην ιστορία. Σύντομα θα είναι σε όλες τις χώρες του κόσμου» έγραψε ο Μπιλ Γκέιτς, και πρόσθεσε πως μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά για τη μετάλλαξη, ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
«Το μεγάλο άγνωστο είναι πόσο αρρωσταίνεις από την Όμικρον. Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μέχρι να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν. Ακόμα κι αν είναι μόνο κατά το ήμισυ τόσο σοβαρή όσο η μετάλλαξη Δέλτα, θα είναι το χειρότερο που έχουμε δει μέχρι στιγμής, επειδή είναι τόσο μολυσματικό», σημείωσε.
Ο Μπιλ Γκέιτς πρόσθεσε ακόμη πως τα «καλά νέα» είναι πως η «μετάλλαξη Όμικρον κινείται τόσο γρήγορα που μόλις γίνει κυρίαρχη σε μία χώρα, το κύμα εκεί θα μπορούσε να διαρκέσει λιγότερο από 3 μήνες» και είπε πως αν και αυτοί οι λίγοι μήνες μπορεί να είναι κακοί, εξακολουθεί να πιστεύει πως «εάν κάνουμε τα σωστά βήματα, η πανδημία μπορεί να τελειώσει το 2022».
Ζ.Π.
Φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού HIV & του AIDS δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, φαίνεται πως δίνουν τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για την καταπολέμηση του ιού HIV και του AIDS.
Αυτό διότι διαπιστώθηκε πως τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά και εναντίον των κυττάρων στους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου. Ετσι αποκαλούνται οι όγκοι που εμφανίζονται στον εγκέφαλο όταν αποτελούνται από εγκεφαλικά κύτταρα και όχι από κύτταρα που έφτασαν στον εγκέφαλο από άλλο σημείο του σώματος.
Ερευνητές του βρετανικού University of Plymouth, με επικεφαλής τη δρα Sylwia Ammoun, επισημαίνουν ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικά εναντίον του μηνιγγιώματος.
Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συχνός όγκος του εγκεφάλου, καθώς αποτελεί το 95% του συνόλου των εγκεφαλικών όγκων, και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικό όγκο.
Η ερευνητική ομάδα της Ammoun μελέτησε τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα τμήματα του DNA στην ανάπτυξη του όγκου, τα οποία έχουν την κωδική ονομασία «HERV-K DNA».
Οταν τα «HERV-K DNA» λειτουργούν, παράγουν πρωτεΐνες, τις οποίες οι ερευνητές εντόπισαν στα κύτταρα του μηνιγγιώματος. Στη συνέχεια απέδειξαν ότι οι πρωτεΐνες αυτές ενεργοποιούν τον μηχανισμό αύξησης του όγκου. Εντόπισαν, δε, αντιρετροϊκά φάρμακα που εμποδίζουν τη λειτουργία των παραπάνω πρωτεϊνών.
Ζ.Π.
Paxlovid: Το Ισραήλ παρήγγειλε 100.000 χάπια της Pfizer.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα Σάββατο 25 Δεκεμβρίου Ισραηλινός αξιωματούχος, η χώρα, παρήγγειλε 100.000 χάπια της Pfizer κατά του κορωνοϊού, ονόματι Paxlovid, για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.
Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 μετέδωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κατέληξε σε συμφωνία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι το χάπι Paxlovid είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή της Pfizer. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε η εταιρεία.
Ζ.Π.
Γραβάνης: «Δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας με την Όμικρον».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Έχουμε δυο μεγάλα όπλα τις μάσκες και τα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούμε ταχύτατα».
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Δευτέρας, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας με την Όμικρον».
Όπως είπε δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η εικόνα της λοίμωξης το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Θα εξαρτηθεί πόσο δύσκολοι θα είναι και από τη συμπεριφορά των πολιτών.
Τα μέτρα που αφορά στη μάσκα είναι πολύ σημαντικά, τόνισε ο κ. Γραβάνης
Μάλιστα κάλεσε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα ΚΝ95 και FFP2 παντού όπου βρισκόμαστε με συνανθρώπους μας, είτε είμαστε στο σπίτι στη δουλειά, είτε εξωτερικά.
«Αν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όλοι μας, η πιθανότητα λοίμωξης ακόμα και σε συνωστισμό κάτω από ένα μέτρο είναι 0,4-1% », σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Έχουμε δυο μεγάλα όπλα τις μάσκες και τα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούμε ταχύτατα. Όσοι πιο πολλοί εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, και όσοι εμβολιαστεί με την τρίτη δόση τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να μπούμε σε μερικό ή γενικό lockdown».
Ζ.Π.
Γραβάνης: «Δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας με την Όμικρον».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Έχουμε δυο μεγάλα όπλα τις μάσκες και τα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούμε ταχύτατα».
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Δευτέρας, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας με την Όμικρον».
Όπως είπε δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η εικόνα της λοίμωξης το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Θα εξαρτηθεί πόσο δύσκολοι θα είναι και από τη συμπεριφορά των πολιτών.
Τα μέτρα που αφορά στη μάσκα είναι πολύ σημαντικά, τόνισε ο κ. Γραβάνης
Μάλιστα κάλεσε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα ΚΝ95 και FFP2 παντού όπου βρισκόμαστε με συνανθρώπους μας, είτε είμαστε στο σπίτι στη δουλειά, είτε εξωτερικά.
«Αν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όλοι μας, η πιθανότητα λοίμωξης ακόμα και σε συνωστισμό κάτω από ένα μέτρο είναι 0,4-1% », σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Έχουμε δυο μεγάλα όπλα τις μάσκες και τα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούμε ταχύτατα. Όσοι πιο πολλοί εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, και όσοι εμβολιαστεί με την τρίτη δόση τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να μπούμε σε μερικό ή γενικό lockdown».
Ζ.Π.
Γιαμαρέλλου: Η «Όμικρον» επωάζει σε δυόμιση ημέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικροv και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα της μετάλλαξης.
Γνωρίζουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες», ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Eλένη Γιαμαρέλλου.
Η κ. Γιαμαρέλλου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η Επιτροπή συνεδριάζει συνεχώς βάσει των νέων δεδομένων, ενώ επεσήμανε ότι «η τρίτη δόση εμβολίου προφυλάσσει από την Όμικρον κατά 85% σύμφωνα με νέα στοιχεία»
«Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα, χωρίς πυρετούς, μόνο με φτάρνισμα και καταρροή», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου αναφορικά με την συμπτωματολογία της μετάλλαξης Όμικρον, όμως σημείωσε πως «απασχολεί η λοιμογονικότητα».
Η Όμικρον δεν αναδιπλασιάζεται στους πνεύμονες
«Η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε 2 1/2 ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για την Δέλτα και άλλων παραλλαγών.
Αν κάποιος από την παρέα του ρεβεγιόν μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15 όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις“, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γιαμαρέλλου είπε επίσης ότι “η μετάλλαξη Όμικρον αναδιπλασιάζεται 70 φορές περισσότερο από την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη, αλλά είναι καλό νέο ότι παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και στους βρόγχους με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται πνευμονίες που ήταν «ο τρόμος και ο φόβος».
Εκτίμησε δε, πως είναι αναγκαίο να γίνονται PCR τεστ σε περίπτωση πονόλαιμου ή καταρροής, καθώς συχνά ένα «αρνητικό rapid test είναι απατηλό”.
“Αλλά και αν βγει θετικό το rapid test πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό.
Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα», κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ
Ζ.Π.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Υψηλή θνησιμότητα στους καρκινοπαθείς αν νοσήσουν, έστω και έχουν κάνει και τις 2 δόσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ και άλλων ιδρυμάτων, δημοσιοποίησαν ότι οι καρκινοπαθείς που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια μολύνονται από τον κορωνοϊό, έχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Πρόκειται για την πρώτη του είδους της σε εμβολιασμένους καρκινοπαθείς με Covid-19, βασικός ερευνητής της οποίας ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς.
Αναλύθηκαν στοιχεία για 1.787 ασθενείς με καρκίνο και Covid-19, εκ των οποίων οι 54 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer/BioNTech ή Moderna, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είχαν μειωμένα επίπεδα λεμφοκυττάρων (Τ και Β κυττάρων που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανοσιακή απόκριση στον κορονοϊό και σε άλλους ιούς).
Η λεμφοπενία αυτή συμβαίνει συχνά σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα ή κάνουν θεραπείες CAR-T για αιματολογικές κακοήθειες, όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία. Διαπιστώθηκε ότι από τους πλήρως εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, το 65% (δύο στους τρεις) χρειάστηκαν νοσηλεία, το 19% (ένας στους πέντε) διασωληνώθηκαν και το 13% πέθαναν. Η μελέτη ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις ότι οι ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά Covid-19.
«Οι ασθενείς με καρκίνο που αναπτύσσουν breakthrough λοίμωξη Covid-1, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μπορεί να έχουν σοβαρή έκβαση νόσησης, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Γι’ αυτό στην περίπτωση τους και στο προβλεπτό μέλλον είναι αναγκαία μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, που περιλαμβάνει χρήση μάσκας, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και ενισχυτική δόση εμβολιασμού», τόνισε o ερευνητής Τόνι Τσουέιρι, καθηγητής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Ουρογεννητικής Ογκολογίας Lank του Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστώνης.
Πάντως λόγω του μικρού αριθμού εμβολιασμένων καρκινοπαθών που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το ποιές συγκεκριμένες αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19. Πάντως όσοι παίρνουν και κορτικοστεροειδή φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία.
Ο κύριος ερευνητής Δημήτρης Φαρμακιώτης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Μπράουν και στο νοσοκομείο του Ρόουντ ‘Αϊλαντ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «παρόμοια αποτελέσματα με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε πλήρως εμβολιασμένους, έχουν ήδη αναφερθεί και σε άλλους πληθυσμούς ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, όπως σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, προτού κάνουν ενισχυτική δόση.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια συγκυρία ανησυχίας ότι παραλλαγές όπως η Όμικρον, με αυξημένη δυνατότητα ανοσοδιαφυγής, μπορεί να αναδυθούν σε τέτοιους χρόνια πάσχοντες ασθενείς με εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα. Έτσι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι στενές επαφές τους θα πρέπει να αποτελούν κατ’ εξοχήν στόχους για θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις»
Ζ.Π.
Νέος εφιάλτης: Ο ιός «Τσαπάρε» προέρχεται από ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχει θεραπεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε πως ο θανατηφόρος ιός «Τσαπάρε» που προέρχεται από ζώα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη επαρχία της Βολιβίας το 2004 και στη συνέχεια σχεδόν εξαφανίστηκε, αλλά πλέον έχει κάνει έντονη την επανεμφάνισή του και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο γι αυτόν.
Χρησιμοποιεί ως ξενιστή τους αρουραίους, από τους οποίους πιθανώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως ο ιός Έμπολα στην Αφρική, πόνους στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, εμετούς, αιμορραγία στα ούλα, δερματικά εξανθήματα κ.α.
Δεν υπάρχει καμία θεραπεία μέχρι στιγμής για τον ιό, ο οποίος εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον ιό του δάγκειου πυρετού.
Έως το 2019 είχε υπάρξει μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο, αλλά πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έρχονται τώρα στο φως.
Ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, σκοτώνοντας τρεις ασθενείς. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα, ενώ -σύμφωνα με τους ιολόγους- είναι πιθανό να προκληθεί πανδημία.
Σύμφωνα με τα CDC, τα τρία από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019 ήταν υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους ασθενείς.
Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί τύπου Έμπολα σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή Covid-19.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη (δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης και τους κορωνοϊούς), ενώ είναι αναγκαία και η άμεση επαφή για να μολυνθεί κάποιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.
Ζ.Π.
Σε ποιους παράγοντες αποδίδεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δύο πρώτα εμβόλια που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία του mRNA και συγκεκριμένα τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna για την COVID-19 είναι δύο από τα πλέον αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.
Στις κλινικές δοκιμές τους, και τα δύο παραπάνω εμβόλια είχαν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, ξεπερνώντας έτσι με ευκολία το όριο του 50% που είχε θέσει το FDA για να δώσει επείγουσα έγκριση σε ένα νέο εμβόλιο.
Αν και μετά την εμφάνιση των στελεχών Δέλτα και Όμικρον, η αποτελεσματικότητα των παραπάνω δύο εμβολίων σίγουρα έχει περιοριστεί, τα εμβόλια παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη των νοσηλειών και θανάτων από την COVID-19.
Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της νέας αυτής τεχνολογίας έχει κάνει αρκετούς από εμάς να αναρωτηθούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εμβολίων αυτών που τα καθιστούν τόσο αποτελεσματικά και, πόσο διαρκεί η προστασία που προσφέρουν.
Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Washington των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, θέλησε να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και επομένως αποφάσισε να εξερευνήσει εις βάθος την ανοσιακή απόκριση που προκαλούν τα mRNA εμβόλια της COVID-19.
Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer ενεργοποιεί μία ανοσιακή απόκριση από τα Τ βοηθητικά λεμφοκύτταρα η οποία αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων από τα Β λεμφοκύτταρα, ενισχύοντας παράλληλα την ανοσιακή μνήμη.
Γνωστά ως θυλιακώδη βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα, τα κύτταρα αυτά παραμένουν μέχρι και για 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να βελτιώσει τα αντισώματα που παράγει.
Μόλις ο πληθυσμός των βοηθητικών κυττάρων αρχίσει να μειώνεται, τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης είναι αυτά που προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο μακροπρόθεσμα.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι αρκετά από τα θυλακιώδη βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα ενεργοποιούνται από ένα κομμάτι του ιού που δεν παρουσιάζει συχνά μεταλλάξεις.
Ακόμα και στο νεότερο στέλεχος Όμικρον, η περιοχή αυτή είναι αμετάβλητη σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας.
Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης μπορούν να εξηγήσουν, επομένως, γιατί το εμβόλιο της Pfizer έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα η οποία διατηρείται ακόμα και στα νεότερα στελέχη.
«Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια που τα θυλακιώδη βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα παραμένουν στον οργανισμό, τόσο καλύτερα είναι τα αντισώματα που παράγουμε και τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της ανοσίας», εξηγεί ο Philip Mudd, MD, PhD, εκ των συγγραφέων της έρευνας.
«Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η απόκριση των θυλακιωδών βοηθητικών Τ λεμφοκυττάρων διατηρείται για μεγάλη διάρκεια.
Επιπλέον, αρκετά από τα κύτταρα αυτά στοχεύουν μία περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας του ιού που δεν παρουσιάζει μεταλλάξεις.
Επομένως, αν και θα δούμε ορισμένες λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα μετά την εμφάνιση των στελεχών Δέλτα και Όμικρον, τα εμβόλια θα καταφέρουν και πάλι να διατηρήσουν τις νοσηλείες και τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα.
Πιστεύω ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων αποδίδεται εν μέρει στην ισχυρή απόκριση των θυλακιωδών βοηθητικών Τ λεμφοκυττάρων», πρόσθεσε.
Τα πρώτα αντισώματα που παράγονται ως απόκριση σε μία λοίμωξη, ή στον εμβολιασμό δεν είναι ιδανικά.
Τα Β λεμφοκύτταρα θα πρέπει να ωριμάσουν για κάποιο διάστημα στα βλαστικά κέντρα των λεμφαδένων πριν αρχίσουν να παράγουν ισχυρά αντισώματα.
Τα θυλακιώδη βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία ωρίμανσης.
Τα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα καθοδηγούν τα Β λεμφοκύτταρα με σκοπό να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικά αντισώματα, και ορισμένα από αυτά θα ωριμάσουν τελικά σε Β λεμφοκύτταρα μνήμης.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια των βλαστικών κέντρων, τόσο καλύτερη θα είναι η απόκριση αντισωμάτων.
Ζ.Π.
Πριν από μερικούς μήνες, μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι σχεδόν 4 μήνες μετά την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer οι ασθενείς είχαν ακόμα βλαστικά κέντρα στους λεμφαδένες τους τα οποία παρήγαγαν ανοσιακά κύτταρα για τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκαλεί την COVID-19.
ΔιαγραφήΣτην παρούσα μελέτη, ο Mudd και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να κατανοήσουν το ρόλο των θυλακιωδών βοηθητικών Τ λεμφοκυττάρων στην ανοσιακή απόκριση από τα βλαστικά κέντρα των λεμφαδένων.
Στα πλαίσια της μελέτης τους εξέτασαν 15 εθελοντές που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.
Ο κάθε εθελοντής έδωσε δείγμα από τα βλαστικά κέντρα των λεμφαδένων 21, 28, 35, 60, 110 και 200 ημέρες μετά την 1η δόση.
Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ιστορικό COVID-19 πριν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματα που προαναφέρθηκαν οι επιστήμονες απομόνωσαν τα θυλακιώδη βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα από τα δείγματα και έκαναν μία σειρά εξετάσεις σε αυτά.
Στις επόμενες μελέτες τους, οι επιστήμονες θα εξετάσουν τι συμβαίνει μετά την αναμνηστική δόση των εμβολίων, και αν οι αλλαγές στα θυλακιώδη βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με HIV) δεν εκδηλώνουν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων.
Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/se-poious-paragontes-apodidetai-h-ypshlh-apotelesmatikothta-twn-mrna-emboliwn/
Ζ.Π.
Με τα βιολογικά όπλα μπορεί να γίνει το εξής σενάριο: επί σειρά ετών μέσω των ΜΜΕ διαδίδεται επιτηδείως από τους δημοσιογράφους στον λαό, (όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα) ότι ο εμβολιασμός είναι κάτι κακό. Ο άσχετος λαός γίνεται επιφυλακτικός και αρνείται τον εμβολιασμό. Οι εξουσιαστές και ίσως μερικοί δούλοι τους δεν κινδυνεύουν. Προχωρούν σε μαζικούς προφυλακτικούς εμβολιασμούς στους δικούς τους και μετά αφήνουν τα άλογα ανεμβολίαστα ζώα να προσεύχονται στον Ιεχωβά για σωτηρία. Ο ιός, εκτός των άλλων, αφήνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με υπογονιμότητα. Οι προσβαλλόμενοι δεν αφήνουν απογόνους. Πρόκειται για φιλάνθρωπη γενοκτονία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖ.Π.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Σερρών μόλις ένα 24ωρο μετά το θάνατο του 74χρονου πατέρα και της 48χρονης κόρης του, τη Δευτέρα έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό και η μητέρα.
ΔιαγραφήΣύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του χωριού στην ΕΡΤ Σερρών όλη η οικογένεια ήταν ανεμβολίαστη.
Kαι άλλη οικογενειακή τραγωδία στη Λαμία
Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό πως ένα 57χρονος πατέρας τριών παιδιών πέθανε από κορωνοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας. Μάλιστα πριν από 15 μέρες πέθανε και η σύζυγός του επίσης από κορωνοϊό.
Το ζευγάρι ήταν αντίθετο με το εμβόλιο.
Ζ.Π.
Η Τσεχία θανατώνει 80.000 κοτόπουλα λόγω της γρίπης των πτηνών - Πρώτο κρούσμα στη Σλοβακία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπου 80.000 κοτόπουλα θα θανατωθούν σήμερα στη Δημοκρατία της Τσεχίας λόγω της γρίπης των πτηνών, ενώ μια πρώτη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στη Σλοβακία, με έναν ιό που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών πουλιών.
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι κτηνίατροι αναμένεται να θανατώσουν σήμερα 80.000 κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών στο αγρόκτημα της Λιμποτένιτσε, περίπου 45 χλμ. βόρεια της Πράγας.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 100.000 κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο αγρόκτημα αυτό που καταμετρούσε πριν από τα Χριστούγεννα 188.000 πουλερικά.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε 48 εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, αριθμό ρεκόρ μέσα σε ένα έτος.
Αλλού στην Ευρώπη, ένα μικρό αγρόκτημα στη βορειοανατολική Σλοβενία τέθηκε σήμερα σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν οι σλοβενικές αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας H5N1 φέτος.
Διατάχθηκε η διενέργεια τεστ μετά την αυξημένη θνητότητα κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Σλοβένσκα Μπίστιτσα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.
Η Γαλλία εντόπισε πρόσφατα εστίες της γρίπης των πτηνών στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ η Βρετανία δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θανάτωσε περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα φέτος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που είχε ποτέ.
Το Βέλγιο και η Ολλανδία επέβαλαν επίσης μέτρα περιορισμού των πουλερικών τους τελευταίους μήνες μετά τον εντοπισμό εστιών της ασθένειας.
Ζ.Π.
Όσοι νόσησαν με Omicron προστατεύονται από την επαναμόλυνση της Delta.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή Omicron ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Delta.
(https://secureservercdn.net/50.62.198.70/1mx.c5c.myftpupload.com/wp-cont...).
Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της Omicron στη Νότια Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την Omicron και όχι με την Delta.
Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου.
Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).
Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Omicron ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα - ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν - επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Delta (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).
Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα.
Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον.
Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την Delta.
Τα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους.
Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας.
Ζ.Π.
Ο ΠΟΥ προβλέπει μεγάλο αριθμό νοσηλειών λόγω Όμικρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό νοσηλειών» ασθενών με COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακόμη κι αν αυτή η παραλλαγή του COVID ήταν ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνη από την προκάτοχό της, μετάλλαξη Δέλτα.
Ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή: προς το παρόν, τα κρούσματα που παρατηρούνται αφορούν κυρίως «νεαρούς και υγιείς πληθυσμούς σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».
«Δεν έχουμε δει ακόμη τον αντίκτυπο που θα έχει η Όμικρον στις πιο ευάλωτες ομάδες», ανέφερε ο Οργανισμός.
Παγκόσμια εξελίσσεται η ανοδική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού που πυροδοτεί η παραλλαγή Όμικρον.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ τη Δευτέρα, διαταράσσοντας την περίοδο των εορτών ένα χρόνο αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια και δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού.
Αναλυτικότερα, οι πάνω από 1,44 εκατομμύρια μολύνσεις που εντοπίστηκαν παγκοσμίως τη Δευτέρα έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ στα πάνω από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης- μετά την αποκλεισμό από τους υπολογισμούς μιας ημέρας του Δεκεμβρίου του 2020, όταν η Τουρκία ανέφερε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.
Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η νόσος που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστική δόση.
Παρ όλα αυτά, η ευκολία μετάδοσης και ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να πιέσουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Στο μεταξύ σημαντική αύξηση και κορύφωση των κρουσμάτων, και άρα πίεση στα νοσοκομεία, αναμένεται μετά τις γιορτές, με τις προειδοποιήσεις να δημιουργούν την ανησυχία ότι ο πλανήτης οδεύει προς το τρίτο έτος της πανδημίας.
Ζ.Π.
«Ο SARS-CoV-2 μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και σχετίζεται με αυξημένη νεφρική ίνωση σε δείγματα νεκροψίας ασθενών»/
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Covid-19 μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ζωτικά όργανα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της νόσου και ανεπάρκειας οργάνων.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell την Παρασκευή, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τα νεφρά ενός ασθενούς.
«Ο SARS-CoV-2 μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και σχετίζεται με αυξημένη νεφρική ίνωση σε δείγματα νεκροψίας ασθενών», διαπιστώνει η μελέτη, αναγνωρίζοντας ότι ενώ η νεφρική ανεπάρκεια «παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια και μετά τον COVID-19», προηγουμένως ήταν ασαφές ως προς το «αν αυτό είναι μια άμεση επίδραση του ιού».
Η ίνωση των νεφρών χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο όργανο και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Μετά τη μόλυνση ενός δείγματος νεφρού με τον ιό, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Covid-19 μπορεί «να μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και να προκαλέσει κυτταρικό τραυματισμό με επακόλουθη ίνωση».
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συχνότητα βλάβης των νεφρών σε άτομα με Covid-19 και την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου σε όσους πάσχουν μακροχρόνια από Covid.
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει προβλήματα στα νεφρά σε ασθενείς με Covid-19, παρά την εντύπωση ότι ο ιός βλάπτει κυρίως τους πνεύμονες.
Πέρυσι, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, C. John Sperati, προειδοποίησε ότι είναι προς το παρόν άγνωστο εάν οι ασθενείς με Covid-19 που υποφέρουν από νεφρική βλάβη θα αναρρώσουν από τα τραύματά τους.
Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι η εμφάνιση νεφρικής βλάβης σε ασθενείς με Covid-19 μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με τον ιό υπέφεραν από προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.
Ζ.Π.